2022-08-15 1460 浏览
🧡More photo IG@orororenji☆ 婆婆珈琲屋尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓太掛住日本,黎下呢到一解相思之苦,睇見咁多富士山都開心返嘅太掛住日本,黎下呢到✦ 北海道三文魚奶油燉菜定食 配蜜汁櫻花蝦飯櫻花蝦飯少少甜甜地好得意,個麵豉湯好足料蜆都有,三文魚雖然係奶油煮但又唔會話好流喎,溏心蛋就如果濃味d就仲正。✦ 沖繩黑糖豬軟骨定食 配蟹肉味噌飯個蟹肉味噌飯就咁食已經好好味!豬軟骨好入味又軟淋淋,其他同上。✦ 三文魚富士山飯團入面有好多三文魚,成個飯團調味都剛剛好。✦ 海苔洋蔥櫻花蝦飯團所以材料都好均勻咁分佈係飯團到,每一啖都有。✦ 富士山牛乳布丁個樣好靚,超級滑稽稽呀!好好味又唔會好甜,頂頂個士啤多梨仲要大大粒,睇見都開心呀haha✦ 沖繩海鹽富士山富士山蛋糕好軟綿綿,雪糕都係海鹽味,好味道!呢個甜品好岩d唔太鍾意甜野嘅人食,即係我XD✦ 盛夏·富士山特飲個味道有少少似忌廉溝鮮奶咁,然後入面有d啫喱增加口感,唔錯喎。✦ 春櫻白桃梅子梳打微微桃味再加埋梅嘅酸,好清新,入面仲要有櫻花,好靚!PS: 用環保飲筒真係好好♡
🧡More photo IG@orororenji
☆ 婆婆珈琲屋
尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓

✦ 北海道三文魚奶油燉菜定食 配蜜汁櫻花蝦飯

✦ 沖繩黑糖豬軟骨定食 配蟹肉味噌飯

✦ 三文魚富士山飯團
入面有好多三文魚,成個飯團調味都剛剛好。

✦ 海苔洋蔥櫻花蝦飯團
所以材料都好均勻咁分佈係飯團到,每一啖都有。

✦ 富士山牛乳布丁

✦ 沖繩海鹽富士山

✦ 盛夏·富士山特飲

✦ 春櫻白桃梅子梳打
微微桃味再加埋梅嘅酸,好清新,入面仲要有櫻花,好靚!

PS: 用環保飲筒真係好好♡

• 三文魚富士山飯團
2022-08-15 896 浏览
💖 婆婆珈琲屋 (尖沙咀)✨尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️唔知大家有幾多人係冇見過富士山?我自己就肯定係其中一個更好咁大個女我淨係去過一次日本咋🤣我自己一路上都好鍾意日本嘅富士山,不過疫情底下根本就冇機會去欣賞😭誰不知近排發現原來香港有一間開咗好耐嘅餐廳入邊係有富士山打卡㗎‼️-三品料理🍱 $88桂花糖漬蕃茄🍅:平時好怕食蕃茄食到有酸味,但係今次見到佢係用咗桂花同埋糖漬去製成,即刻放心咁樣大膽放入口😻軟綿綿馬鈴薯蛋沙律🥔:初頭驚淨係食個富士山飯團唔係好夠飽所以到最後揀埋呢個薯仔沙律,飽腹感你本身更加重。汁煮蟹肉大根🥕:蟹肉滿滿,蘿蔔十分入味,唔會太過鹹,食到白蘿蔔嘅清甜🤭春日富士芝士松露飯團🍙:粉紅色嘅富士山飯團實在太靚了😻入邊嘅芝士同埋黑松露配埋一齊好夾,唔會太膩💖-香港奶茶獅子山⛰ $98伯爵茶味嘅山形蛋糕🎂,旁邊仲配埋雪糕🍦同焦糖脆脆,甜上加甜,岩哂我🤭-富士牛乳布丁🍮 $68成日見到人食呢個,我都同自己講呢個必點,打卡一流🥰牛乳味嘅布丁,唔會太甜😚想要繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其

💖 婆婆珈琲屋 (尖沙咀)
✨尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓

-三品料理🍱 $88

春日富士芝士松露飯團🍙:

-香港奶茶獅子山⛰ $98

-富士牛乳布丁🍮 $68

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-08-15
E間婆婆咖啡屋一直都bookmark左好耐, 因為車車係勁中意懷舊野, 今晚終於有機會試下, 1830開, 1800已經大排長龍, 有d walk in都入唔到因為已經full哂, 出面有佢地嘅婆婆雜貨店, 除左有野飲賣仲有衫袋同擺設等等, 車車食飽飽都聽忍唔住入手左個環保飲品袋! 一坐底店員就比左兩杯水我地, 一杯淺藍碟豆花, 一杯係青瓜水, 加上懷舊精緻圖案, 真係連杯水都可以打卡🤣🌟富士山特飲下面係巨峰啫喱梳打, 上面白色果層係乳酪, 味道酸酸甜甜好醒胃🌟玫瑰草莓乳酸梳打天氣咁熱所以車車加配左草莓雪糕, 飲落好香草莓味, 爽哂~🌟沖繩黑糖豬軟骨定食定食有清酒糖心蛋, 油揚拌菠菜, 北海道啤酒柚子蘿白漬物, 仲有蜆肉麵豉湯同梅子配白飯, 成set餐具都好昭和, 豬軟骨軟腍入味,車車第一次食梅子配白飯, 原來都幾好食, 梅子酸酸地, 汁液滲左入白飯到, 更添食慾🌟野菜味噌松阪豬定食松阪豬份量幾多, 肉質爽脆彈牙, 簡單用野菜炒一炒已經令人垂涎欲滴, 添多碗飯🌟昭和紅日富士牛乳布丁北海道牛乳布丁香濃軟滑, 淡淡嘅蝶豆花天然藍色, 營造出富士山嘅外貌, 上面仲有大大粒士多啤梨, 打卡一流

🌟富士山特飲

🌟玫瑰草莓乳酸梳打
天氣咁熱所以車車加配左草莓雪糕, 飲落好香草莓味, 爽哂~

🌟沖繩黑糖豬軟骨定食

🌟野菜味噌松阪豬定食

🌟昭和紅日富士牛乳布丁

🌟沖繩海鹽富士山
富士山蛋糕口感超綿密軟熟, 上面淋上一層濃厚香滑奶蓋, 頂部仲撒左焦糖脆脆, 配上甜甜咸咸嘅海鹽雪糕一齊食, 口感層次豐富
2022-08-05
上網睇到富士山飯團🗻 🍙非常吸引,但原來料理系列只在Lunchtime供應,第一次來到撲了個空🥲。好彩今次終於食到🤤!所以本post結合了兩次到訪時吃的東西😋~店員先為端上青瓜水和蝶豆花水,很特別!而且玻璃杯的花花也非常漂亮,再加上枱上的乾花擺設和餐廳四周的環境都予人一種復古感覺。3️⃣品料理:$88包括:🗻🍙+ 自家製漬物+ 2款冷菜+1款熱菜)🗻🍙三文魚富士山飯團(藍色)🗻🍙春日富士芝士松露飯團(紅色)自家製漬物:啤酒柚子蘿蔔漬雖然我食唔出有啤酒味,但柚子配上白蘿蔔酸酸甜甜,非常開胃😍!冷菜:🥔軟綿馬鈴薯蛋沙律:size比menu的圖還要大呢🤩,而且薯仔入面還有粟米,很好吃😋!🔺三角油揚菠菜包:我完全忘記了它是冷菜,吃一口時才突然醒覺🤣。滿滿的菠菜在冷冷的三角包內,甜甜的,很好吃,感覺非常健康👍🏻。🥚清酒溏心蛋熱菜:🫔黑松露野菜鮮蝦包:脹卜卜的,非常足料,一咬就食到兩隻蝦🍤!反而松露味比較少。🐮本格金平牛肉定食料理:包括麵豉湯、油揚拌波菜、啤酒柚子蘿蔔漬和清酒溏心蛋。飯的話除了定食包括的梅子飯外,還有多種拌飯選擇喔~🍜 婆婆咖哩•馬鈴薯雞腿肉烏冬定食料理:$128日式咖哩甜甜的,面頭有

3️⃣品料理:$88
包括:🗻🍙+ 自家製漬物+ 2款冷菜+1款熱菜)
🗻🍙三文魚富士山飯團(藍色)
🗻🍙春日富士芝士松露飯團(紅色)

自家製漬物:啤酒柚子蘿蔔漬

冷菜:

🥚清酒溏心蛋

熱菜:

🐮本格金平牛肉

🍜 婆婆咖哩•馬鈴薯雞腿肉烏冬定食料理:$128
日式咖哩甜甜的,面頭有一塊乾蘋果片,內有大量薯仔紅蘿蔔。

🍱北海道三文魚奶油燉菜定食料理:$148
白汁非常creamy,加埋三文魚送飯一流!

🍱沖繩黑糖豬軟骨定食料理:148
豬軟骨炆得好軟腍,黑糖醬汁甜甜地,香濃醇厚,都非常適合撈飯食!

🗻 盛夏•富士山特飲:$58
波子汽水味🤣,入面有一大嚿荔枝味jelly,透心涼!

🗻 昭和紅日富士牛乳布丁:$68
士多啤梨🍓超大粒😍!牛乳布丁又香又滑,下層個層係淡淡的蝶豆花味~

🗻沖繩海鹽富士山:$98
軟綿綿的富士山蛋糕上有濃濃的海鹽味奶蓋👍🏻旁邊的海鹽雪糕再沾上焦糖醬和脆脆,又甜又鹹~
———————————
總結:強烈建議大家Lunch一次,Dinner都嚟一次,因為兩次嚟到都試咗唔同野食,非常滿足~如果大家係酒鬼的話,下午茶都可以嚟試試日本酒放題🤣(Dinner時試飲了其中一款酒呢~)。
2022-08-09 167 浏览
第一次嚟食lunch就揀五品料理,我揀3熱2冷組合,其中對汁煮蟹肉大根充滿期待。上菜後第一時間試白蘿蔔。首先,個白蘿蔔太大個太高,得對筷子嘅時候唔知點樣係個小碟上面切開個蘿蔔食。其次,望一望個白蘿蔔表面見到好多勁粗嘅纖維,再望埋成個蘿蔔嘅圓切面發現成個纖維圈,我食嘅時候成口都係渣!學整日本菜一定會學如何處理白蘿蔔食材,最重要係知道要點處理纖維部分,最簡單就好似食蘋果去皮嘅處理方法去白蘿蔔表面,我好失望婆婆咖啡屋居然無處理。反映白蘿蔔有渣後侍應叫我揀另一款熱菜作補償。如果你問我抵唔抵食,我會答唔抵食,但係五品料理始終少有係香港日本餐廳出現,我覺得可以一試。

五品料理
2022-08-06 1370 浏览
Their store recently has promoted their Mount Fuji themed food.They even have a tea set every day 3pm to 5pm where you can try all of these 4 items at a discounted price. During this period, they even have an option for alcohol free flow but since I was on duty, I passed this offer.I was a bit lost when I was trying to find this place. A tip is recognize the entrance that is labelled Nate Shop and you will find the elevator.The design of the shop really has a quaint Japanese cafe vibe. Make sure
The design of the shop really has a quaint Japanese cafe vibe. Make sure you book a table in advance as there aren't many tables.
Upon reservation, I already marked I wanted the afternoon tea set.
The tea set was really stunning and brought back so many memories of Japan.
Fujisan Afternoon Tea
The Milk Pudding was my favorite. The milk flavor was really rich and almost felt like I was drinking it.
Showa Milk Pudding
The milk topping of the cake was rich and together with slightly salty ice cream made all the flavors pop up so much.
Mount Fuji (Okinawa Sea Salt)
The drink with its swirling pattern was lovely to look at and the fruity jelly was a refreshing touch.
Mount Fuji in Summer

The Onigiri had lots of salmon in it and with the cute cat design on the plate seemed like it was going to eat it. However, I felt the salmon was slightly dry but other than that it was a great afternoon tea and definitely would come back to visit again to try their set meals.
Salmon Mount Fuji Onigiri
2022-08-06
Showa Milk Pudding
Mount Fuji (Okinawa Sea Salt)
Mount Fuji in Summer
Salmon Mount Fuji Onigiri
經常在IG看到有人打卡,但只得個賣相,食物又貴又細份仲要加一,男孩子吃應該不會飽。食物質素好家常小菜feel,大部份都冇什難度,可以自家煮。一個人大概$150左右,但肉類份量卻不多。點了兩個五品料理,碗碗碟碟好精美,但食物質素一般。飯團方面只得三文魚富士山飯團可選,一般味道,和地鐵站連鎖飯團店冇什分別,內有三文魚鬆,無可否認打卡卻是不錯。咖哩薯仔雞,同自家用咖哩磚煮出來一樣,普普通通,肉類份量少。糖心蛋,唯一覺得不錯,有流心的感覺。金平牛肉,正常,加上幾片洋蔥一起炒,有家的感覺。另點了薯仔沙津,炸餅、豚肉,不一一細數了。

點了兩個五品料理,碗碗碟碟好精美,但食物質素一般。

糖心蛋,唯一覺得不錯,有流心的感覺。

金平牛肉,正常,加上幾片洋蔥一起炒,有家的感覺。

另點了薯仔沙津,炸餅、豚肉,不一一細數了。

2022-08-02 188 浏览
終於終於,來到這間超受女生歡迎的 • 婆婆珈琲屋𝔾𝕣𝕒𝕟𝕕𝕞𝕒𝕞𝕒 ℂ𝕒𝕗𝕖💙•打卡啦~這個大玩日系懷舊風的咖啡店,是婆婆雜貨店的姊妹店。店內以日本昭和時代為主題,木系家具、餐桌擺設、食物設計都充滿當時喫茶店的感覺呢😍,記得穿復古一點來拍照囉~餐點方面,以日式料理為主打,當中五品料理和富士山造型食物,是必點的哦😎~餐牌設計色彩繽紛😆,令我每一款都想試一試呀~ 「 沖繩黑糖豬軟骨🐽 $148 」 和風滿滿的定食,超值得打卡呀🤩!!! 定食有沖繩黑糖豬軟骨、味噌蜆肉昆布湯、啤酒柚子蘿蔔漬、油揚伴菠菜、清酒溏心蛋 和 酸梅飯。豬軟骨又腍又入味😋,醬汁濃香帶甜,超好吃呀~ 「 北海道三文魚奶油燉菜🐟 $148 」 這道北海道三文魚奶油燉菜🍼,同樣深得我歡心🤣!!! 奶醬濃稠,有奶香和鹹香,拌飯一流。三文魚切成細塊,吃起來好方便。如果燉菜再腍一點,就更好了~「 富士山牛乳布丁🍮 $68」 動感十足的富士山牛乳布丁🤤,比想像中更好吃。布丁用北海道牛乳製成,質感超滑,又有牛乳香。 「 沖繩海鹽富士山🗻 $98 」 卡哇依的富士山蛋糕😳,面層是芝士奶蓋,再配上海鹽雪糕,味道不錯呀。

這個大玩日系懷舊風的咖啡店,是婆婆雜貨店的姊妹店。

店內以日本昭和時代為主題,

「 沖繩黑糖豬軟骨🐽 $148 」

「 北海道三文魚奶油燉菜🐟 $148 」

「 富士山牛乳布丁🍮 $68」

「 沖繩海鹽富士山🗻 $98 」

2022-07-29
2022-08-01 134 浏览
將富士山帶到香港🫢平實而華麗的日式料理,不再是浮誇,而是溫暖的住家菜。餐廳的肉類炆得剛剛好,不會太爛亦不硬!飲品配有特色的富士山招牌,一貫是夏日小清新的味道!
將富士山帶到香港🫢

飲品配有特色的富士山招牌,一貫是夏日小清新的味道!
2022-07-18
2022-07-31 192 浏览
想不到去了一次後隔了兩星期又再次到訪今次試試晚餐的定食和其他甜品 沖繩黑糖豬軟骨$148每份也包括了清酒溏心蛋、油揚拌菠菜、啤酒柚子蘿蔔漬及味噌蜆肉昆布湯明太子茸飯(+$18)每一樣都很美味最驚喜是蜆肉麵豉湯,味道很鮮甜野菜味噌松阪豬$138蜜汁櫻花蝦飯(+$14)雖然每碟也是小小的其實飽足感十足沖繩海鹽富士山$98軟綿綿的海綿蛋糕加上香滑奶蓋頂部灑上焦糖脆脆配上甜甜的海鹽雪糕口感非常豐富,份量剛剛好適逢朋友生日,店員在上甜品時安排了爉燭除了幫我們拍照外更送上一張即影即有,非常貼心 總結兩次也是非常好的體驗不論店內的環境、氣氛、服務和食物也令人滿意
想不到去了一次後隔了兩星期又再次到訪
今次試試晚餐的定食和其他甜品

沖繩黑糖豬軟骨$148
明太子茸飯(+$18)
每一樣都很美味
最驚喜是蜆肉麵豉湯,味道很鮮甜

野菜味噌松阪豬$138
蜜汁櫻花蝦飯(+$14)
雖然每碟也是小小的
其實飽足感十足

沖繩海鹽富士山$98
軟綿綿的海綿蛋糕加上香滑奶蓋
頂部灑上焦糖脆脆
配上甜甜的海鹽雪糕
口感非常豐富,份量剛剛好
適逢朋友生日,店員在上甜品時安排了爉燭
除了幫我們拍照外更送上一張即影即有,非常貼心

總結兩次也是非常好的體驗
不論店內的環境、氣氛、服務和食物也令人滿意
  • 沖繩海鹽富士山
2022-07-30 186 浏览
網上人氣極高的人氣打卡店婆婆珈琲屋店內裝潢屬於復古日系風格瞬間走進懷舊的日本昭和時代兩杯水分別是青瓜水和蝶豆花水非常有特色而且杯子也是漂亮的四品料理$108(三品$88 五品$128)可選2冷2熱/3冷一熱冷菜共有五款,這次選擇的是清酒溏心蛋和軟綿馬鈴薯蛋沙律熱菜則選擇了北海道流心芝士薯餅和婆婆咖哩•馬鈴薯雞腿肉,每一樣都非常美味隨餐還有一件三文魚富士山飯糰但味道較淡三文魚較少白飯比例太多坐在窗邊位置隨便影也能拍下美照盛夏•富士山特飲$58(跟餐-$18)清新的夏日水果香氣有點像波子汽水配上自家製的果凍充滿透心涼的感覺!昭和紅日富士牛乳布丁$68用北海道牛乳製成的布丁非常滑溜,藍色是由蝶豆花所形成後來才知道如果想試富士山下午茶可提早預訂一系列富士山造型的甜品非常吸引餐廳外是一間售賣各種精品的小店當中有很多也配合了富士山主題喜歡日本清汁的朋友也絕不能錯過
網上人氣極高的人氣打卡店婆婆珈琲屋

店內裝潢屬於復古日系風格
瞬間走進懷舊的日本昭和時代

兩杯水分別是青瓜水和蝶豆花水
非常有特色而且杯子也是漂亮的

四品料理$108(三品$88 五品$128)
可選2冷2熱/3冷一熱
冷菜共有五款,這次選擇的是清酒溏心蛋和軟綿馬鈴薯蛋沙律
隨餐還有一件三文魚富士山飯糰
但味道較淡三文魚較少白飯比例太多

坐在窗邊位置隨便影也能拍下美照
盛夏•富士山特飲

盛夏•富士山特飲$58(跟餐-$18)
清新的夏日水果香氣有點像波子汽水
配上自家製的果凍充滿透心涼的感覺!
富士山牛乳布丁

昭和紅日富士牛乳布丁$68
用北海道牛乳製成的布丁
非常滑溜,藍色是由蝶豆花所形成

後來才知道如果想試富士山下午茶可提早預訂

富士山牛乳布丁
  • 沖繩海鹽富士山
  • 富士山特飲
  • 昭和紅日富士牛乳布丁
🍽 餐廳: 婆婆珈琲屋 (尖沙咀)📍 地址: 尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓🥢一直都想拜訪一下這間婆婆咖啡屋,趁着平日放假,相約朋友共進午餐,在沒有預約的情況下Walk in,店員告訴我們只有45分鐘用餐時間,都明白午市繁忙時間,所以都答應此要求,但如果時間再充裕一些會更好,畢竟都是百多元一餐午餐,而不是在吃茶餐廳。🪑就坐後店員遞上兩杯水,分別是青瓜水和淺藍色的蝶豆花水,用上花花玻璃小杯更顯可愛。🍴三文魚富士山飯團五品料理$128🍙三熱盤兩冷盤的分配,三文魚飯團是小小的淺藍色富士山,入面夾著三文魚乾碎,鹹鹹香香。🥣自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬)甜甜酸酸非常開胃!🍅桂花糖漬蕃茄,在炎夏吃個甜甜冰涼的蕃茄,立即消暑降溫。🥚清酒溏心蛋半熟狀態下的糖心蛋非常入味!🍘北海道流心芝士薯餅流心芝士,熱🔥辣辣又脆口的薯餅!🍄雜菌奶油燒雜菌炒得香味四溢,滿意。🍴春日富士芝士松露飯團五品料理$128🍙粉紅色的富士山,春日少女味的感覺。🥗馬鈴薯蛋沙律,軟綿綿,薯仔蓉配蛋黃醬,好食😋🥓本格金平牛肉,肥牛加上蓮藕片👍🏼🍗名古屋手羽先,單骨雞翼,個人覺得偏乾身☹️唯一一點美中不足的是我們本身點了咖啡,等了良
🍽 餐廳: 婆婆珈琲屋 (尖沙咀)
📍 地址: 尖沙咀彌敦道176號The Nate1樓

🍴三文魚富士山飯團五品料理$128
🥣自家製漬物(啤酒柚子蘿蔔漬)甜甜酸酸非常開胃!
🍅桂花糖漬蕃茄,在炎夏吃個甜甜冰涼的蕃茄,立即消暑降溫。
🥚清酒溏心蛋
半熟狀態下的糖心蛋非常入味!
🍘北海道流心芝士薯餅
流心芝士,熱🔥辣辣又脆口的薯餅!
🍄雜菌奶油燒
雜菌炒得香味四溢,滿意。

🍴春日富士芝士松露飯團五品料理$128
🍙粉紅色的富士山,春日少女味的感覺。
🥗馬鈴薯蛋沙律,軟綿綿,薯仔蓉配蛋黃醬,好食😋
🥓本格金平牛肉,肥牛加上蓮藕片👍🏼
🍗名古屋手羽先,單骨雞翼,個人覺得偏乾身

☹️唯一一點美中不足的是我們本身點了咖啡,等了良久都未有遞上,要我們主動追問咖啡☕️,此時店員才告知我們原來咖啡機壞了,詢問我們會否轉飲其他飲品,如果店員知道咖啡機壞了為何不主動通知客人呢?此點可以改善一下。
三文魚富士山飯團五品料理
  • 富士山
  • 桂花糖漬蕃茄
  • 三文魚富士山飯團
2022-07-28 540 浏览
久仰大名 婆婆珈琲屋👵🏻一出𨋢已經感受到幾日本🇯🇵珈琲屋充滿濃厚既日式復古風就好似置身於喫茶屋咁部份食物以日本富士山及香港既獅子山為主題兩個地方都係我愛的💕🫶🏻所以特別覺得親切⚑ 未開餐已顯誠意 職員附上蝶豆花水及青瓜水 比一般餐廳既檸檬水更為清新爽利 為黎緊既美食做好「熱身」似的😎⚑ 自家蘿蔔漬 ❙ 每款料理已包括此配菜 蘿蔔爽口清脆 以日本啤酒加上柚子醃製 微甜又不失蘿蔔既清新感😉⚑ 五品料理 — 冷的:⍥ 桂花糖漬蕃茄 ❙ 冰涼蕃茄 仲要有桂花香 唔會過甜 絕對岩晒炎炎夏日🤭⍥ 和風芥末籽章魚沙律 ❙ 🤩青瓜粒章魚粒紫洋蔥 芥末存在感唔高 開胃又夠fresh 係個唔錯既冷盤小食⍥ 三角油揚菠菜包 ❙ 腐皮包裹住爽脆菠菜 調味比想像清淡 上網睇話油?我又唔覺 反而幾鍾意喎🤗— 熱的:⍥ 姜燒松板豬 ❙ 有啲豚肉生薑燒既影子 松板豬相當爽口 仲有唔少洋蔥等配菜😋好入味⍥ 北海道流心芝士薯餅 ❙ 熱焫焫 有三分二手掌心咁大 炸得非常香脆又唔油 流心效果令人滿意 唔推唔得🥰— 飯團或烏冬:⍥ 三文魚富士山飯團 ❙ 一見到飯團 濃濃既日本風又再次被勾起 無
久仰大名 婆婆珈琲屋👵🏻

⍥ 三角油揚菠菜包 ❙

— 熱的:

— 飯團或烏冬:
⍥ 三文魚富士山飯團 ❙
一見到飯團 濃濃既日本風又再次被勾起 無特別味道 但造型可愛😝內藏啖啖三文魚 食得又睇得

⚑ 四品料理
— 冷的:
⍥ 清酒溏心蛋 ❙ 早早就睇中左佢 出色既溏心效果 清酒相當溫和 我愛😆
⍥ 軟綿馬鈴薯蛋沙律 ❙ 大大球綿密馬鈴薯🥹食落唔會過份飽滯

— 熱的:
⍥ 自家醬燒鯖魚 ❙ 鯖魚有益我鍾意食 一啲都唔腥 仲幾鮮甜 有啲唔夠喉😏
⍥ 婆婆咖哩·馬鈴薯雞腿肉 ❙ 一向都係招牌之一 果然 唔似一般日式咖哩咁甜 有辣度有後勁有層次😳撈飯無得頂喎

— 飯團或烏冬:
⍥ 海苔洋蔥櫻花蝦飯團 ❙ 料足就一定 每啖都有櫻花蝦 味道總體偏淡 岩岩好用黎餸鯖魚及咖哩就完美🤤

⚑ 富士牛乳布丁 ❙ 賣相咁靚都無損我一野摧毁佢🫣布丁滑溜 甜度低 最怕牛乳味太濃郁食落飽膩感會重 而婆婆balance得幾好

⚑ 沖繩海鹽富士山 ❙ 賣相精緻到頂點 一啖富士山蛋糕一啖海鹽雪糕 口感豐富 真係好好味 一人食一個 無難度😘

⚑ 盛夏·富士山特飲 ❙ 非常清新既特飲 唔甜好冰涼爽快😛仲有啲果凍食下 打卡好靚

⚑ 蘋果發酵水果茶 ❙ 水果茶自家發酵而成 所以會有微微酒香 酸酸甜甜 有啲似果醋梳打之類 而且對腸道有益 幫助排便又可以美白 飲完鋸晒😌

2022-07-26
下午茶
2022-07-28 128 浏览
鐘意呢款套餐,比我哋選擇困難症嘅人就啱晒。精緻日式五品料理(3冷2熱)1.富士山三文魚飯團(午) 又好食又可以打卡2.北海道流心芝士薯餅 我至愛薯餅,真心好食😋3.婆婆咖哩•馬鈴薯雞腿肉 薯仔、紅蘿蔔、雞肉, 每樣都少少,咖哩唔辣。4.桂花糖漬蕃茄雪凍嘅蕃茄,放在甜甜的(桂花)糖水上面,配搭一點點酸的蕃茄,好正。5.三角油揚菠菜包 入面塞滿菠菜😋6.清酒糖心蛋 抗拒唔到糖心。7.盛夏 • 富士山特飲 透心涼嘅飲品,顏色又靚。8.沖沖繩海鹽• 富士山 富士山蛋糕造型可愛,蛋糕鬆軟,其實係要食咗雪糕先,當我影得相黎食埋蛋糕。。。。雪糕等我食佢好耐😂但等唔切,佢已經溶溶地😌⋯⋯sorry
鐘意呢款套餐,比我哋選擇困難症嘅人就啱晒。
精緻日式五品料理(3冷2熱)
1.富士山三文魚飯團(午)
又好食又可以打卡
2.北海道流心芝士薯餅
我至愛薯餅,真心好食😋
3.婆婆咖哩•馬鈴薯雞腿肉
薯仔、紅蘿蔔、雞肉, 每樣都少少,咖哩唔辣。
4.桂花糖漬蕃茄
5.三角油揚菠菜包
入面塞滿菠菜😋
6.清酒糖心蛋
抗拒唔到糖心。
7.盛夏 • 富士山特飲
透心涼嘅飲品,顏色又靚。
8.沖沖繩海鹽• 富士山
2022-07-28 102 浏览
三五知己有晚市就要出黎食下好西🥰 先講環境都算唔錯, 如果有卜到卡位會更好😛因為當日四人, 所以坐係店中心有少少怪, 影相都唔靚 🥺🥺, 店內環境充滿溫暖日系木色為主(大好き)💬 野菜味噌松阪豬定食 - $138豬肉條既份量都足夠, 餸菜比較乾身, 如果可以多啲汁會更好(本身太鍾意用汁黎送飯) 🤐回頭食: ⓝⓞ💬 沖繩黑糖豬軟骨定食 - $148豬軟骨好冧身, 通外面食到既差不多, 黑糖味就唔係好出回頭食: ⓨⓔⓢ💬 玫瑰草莓乳酸梳打 - $46又一少女心爆發乳酸梳打🥰, 成杯都pinku pinku 仲要有櫻花形既草莓片 靚靚回頭飲: ⓨⓔⓢ💬 富士牛乳布丁 - $68食入口滑捋捋😍😍奶味好重好鍾意!! 上面仲有草莓做點綴, 配上藍白富士山好靚回頭食: ⓨⓔⓢ總括而言, 食物質素都ok, 甜品飲品較出色, 味道比我想像有少許落差, 價錢略貴, 不過勝在打卡一流 🤭 食環境食感覺都唔差既, 最特別係水都有唔同味( 青瓜水同蝶豆花水 )

💬 野菜味噌松阪豬定食 - $138
回頭食: ⓝⓞ

💬 沖繩黑糖豬軟骨定食 - $148
豬軟骨好冧身, 通外面食到既差不多, 黑糖味就唔係好出
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬 玫瑰草莓乳酸梳打 - $46