2018-10-23 273 浏览
見到網上介紹呢間餐廳,好有懷舊特色,放假同男朋友去試下新野😛👍🏻環境嘈係嘈左啲, 係室內既大排檔😋食物樣樣都好吸引,碗筷都係用懷舊花紋,一齊回到過去😵😵見到人地飲燉湯都想飲,不過兩個人去試唔到好多野🤦🏻‍♀️下次要叫多幾個人今次我地叫左屋村三寶(生腸 鴨腎 墨魚),XO醬馬拉盞芥蘭煲,薑米頭抽海中蝦,鳳梨懷舊咕嚕肉😋😋😋個三寶比較失望,份量有啲少,不過都新鮮味道好既😛XO醬馬拉盞芥蘭煲好有鑊氣😍😍芥蘭唔硬,我唔鍾太鍾意食芥蘭既覺得幾surprise薑米頭抽海中蝦估唔到都有六隻,蝦肉又係好鮮味 爽口,雖然普通豉油煎蝦,但係出街食 鑊氣夠哂👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鳳梨懷舊咕嚕肉用新鮮菠蘿肉🤔 咕嚕肉脆卜卜, 新鮮出爐,絕對唔係煮定放到淋哂👏🏻決定下次叫多啲人一齊再去試多啲菜式,好多都好想食😍😍😍😍
環境嘈係嘈左啲, 係室內既大排檔😋
食物樣樣都好吸引,碗筷都係用懷舊花紋,一齊回到過去😵😵

個三寶比較失望,份量有啲少,不過都新鮮味道好既😛

XO醬馬拉盞芥蘭煲

薑米頭抽海中蝦

鳳梨懷舊咕嚕肉

決定下次叫多啲人一齊再去試多啲菜式,好多都好想食😍😍😍😍

2018-10-21
2018-10-21 3530 浏览
最近網上見到介紹,旺角有間舊式香港裝飾的餐廳,有懷舊風味,菜式亦特別花心思設計,也很港式的菜式,很獨特吸引。環境很有特色,木紋枱係兒時開飯必備,櫈即是舊酒樓常見,不論嘆茶或喜宴,好像都是這類櫈。細看茶壺、餐具....也是舊式的,來見證舊香港的風格,品味一番。黑松露鮮蝦多士 $68,有三件蝦多士。賣相好靚,炸得金黃鬆脆的多士,仲好香口。用鮮蝦做餡,所以有蝦肉同蝦膠,爽彈中帶有蝦肉細嫩,加上黑松露既香味提升味道,的確好好味。見枱枱都點,所以不能錯過的屋村三鮮 $78,有嫩滑有彈性的墨魚,爽口有肉感的鴨腎,脆口滑溜既豬生腸,滷水不會太咸,仲好香,也很入味。魚湯浸菜苗 $88,用白菜仔味道較清淡,但用魚湯浸熟,更添鮮甜味。睇下魚湯,濃而不油膩,清甜鮮香,好好飲。壓軸的粉絲蝦煲 $138,用砂煲上菜夠哂熱,仲可以邊食邊保持溫度,醬汁最後收乾,令粉絲更香更吸味。而且仲有魷魚做配料,好爽彈又有鮮味。海中蝦都頗大隻,啖啖肉又爽口彈牙,醬汁濃郁惹味,送飯一流。不過粉絲吸哂醬汁味,也非常好食。

黑松露鮮蝦多士 $68,有三件蝦多士。

睇下魚湯,濃而不油膩,清甜鮮香,好好飲。

而且仲有魷魚做配料,好爽彈又有鮮味。

2018-10-19
2018-10-21 3022 浏览
今晚特別帶家人來旺角呢間「女人街食飯公司」,因為餐廳環境以懷舊港式風格的裝飾佈置。有少見的舊式剪髮鋪、茶餐廳水吧、綠色鐵閘車仔麵檔、酒樓喜酒的金龍裝飾、戲棚花牌、霓虹燈招牌......令人懷念過去,想到從前。我地點了幾個菜,穿著茶記白色制服的店員,架輕就熟上菜,整個氣氛都好港式style丫。屋村三鮮 $78,有豬生腸、鴨腎、墨魚。平常街頭小食,如今入菜餐廳上大枱,不過味道依舊,拍得住街坊小食或打冷夜店。滷得入味之餘,質感夠爽夠彈。豬生腸處理乾淨,入口爽脆;鴨腎同樣非常爽口;墨魚柔軟有彈性。三鮮最岩送啤酒,用舊式瓦碗裝酒,別有一番風味,來碗一飲而盡,飲勝!瑤柱招牌走地雞 $128,點左半隻都夠食。皮爽肉嫩,走地雞真係唔同,少脂肪唔油膩,皮好薄唔肥,所以我都連皮食。雞肉鮮嫩細膩有彈性,沾薑油好香好正,另一款微辣帶酸泰式醬汁,非常惹味。農村粉絲海中蝦煲 $138,超值抵食之選,有八隻海中蝦,肉質好爽彈,仲用砂鍋上菜,熱辣辣最岩冬天食,仲有魷魚釣返個鮮味出黎。不過最吸引都係粉絲,份量夠多,吸收哂蝦同魷魚味,淨食都已經滿足。食肉獸既我,點都要食個菜平衡下,其實被鮮魚湯吸引。呢個鮮魚湯杞子浸菜苗
令人懷念過去,想到從前。

屋村三鮮(豬生腸、鴨腎、墨魚)

藍妹啤酒(大)

瑤柱招牌走地雞(半隻)

瑤柱招牌走地雞 $128,點左半隻都夠食。

農村粉絲海中蝦煲

鮮魚湯杞子浸菜苗

食肉獸既我,點都要食個菜平衡下,其實被鮮魚湯吸引。呢個鮮魚湯杞子浸菜苗 $88,白菜仔吸盡魚湯鮮甜味,令個菜更甜,而且入口軟熟易咬,菜亦浸得剛好,吸味而不會太淋太爛。
蛋白野菜脆米炒飯

蛋白野菜脆米炒飯 $88,最後食個飯就夠哂飽肚滿足。

炒飯夠錄氣又炒得乾身,加上特在有脆米,口感特別,多份脆口感,而且有蟹籽更提鮮,令清淡不油膩既蛋白炒飯添加美味。
2018-10-18
屋村三鮮(豬生腸、鴨腎、墨魚)
藍妹啤酒(大)
瑤柱招牌走地雞(半隻)
農村粉絲海中蝦煲
鮮魚湯杞子浸菜苗
蛋白野菜脆米炒飯
2018-10-19 1953 浏览
今日約左朋友出黎買運動用品,順便就係附近搵埋晚餐既著落.經過眾人係openrice既選擇,終於決定呢間咁有懷舊Feel既樓上餐廳.一入門口就已經好似返到70年代咁,環境都幾大.屋村三鮮(豬生腸,鴨腎,墨魚)$78:細個爸爸會帶我去街邊檔買黎食,而家大個左好少去街邊檔,今日見到有,當然要叫黎懷念下,生腸非常滑溜彈牙,墨魚爽口煙韌;鴨腎食落既爽且脆,不覺韌,蘸著芥辣和甜醬來吃,辣中帶甜黑松露鮮蝦多士(3位)$68:多士炸到金黃香脆,外層微微香脆,麵包超軟熟,加上蝦膠好彈牙爽口,仲有鮮蝦味,面上既黑松露醬更增添一份迷人菌香,令人食指大動蛋白野菜脆米炒飯$88:炒飯分量十足,飯粒清爽分明,蛋白炒飯既味道本身比較清,但撈埋蟹子就味道更豐富,而且仲有脆米,兩者配合食起來多了種脆卜卜的快感.鮮魚湯杞子浸菜苗$88:上湯有淡淡既魚味同杞子香味,唔會過咸也不腥,白菜苗翠綠鮮嫩,爽脆清新.士多啤梨三度腩排$108:一般食既係菠蘿配生炒骨,呢度改為士多啤梨都幾特別...醬汁甜酸度適中,食落好開胃,入口還帶水果天然甜香,腩排外脆內軟又 Juciy.
今日約左朋友出黎買運動用品,順便就係附近搵埋晚餐既著落.

一入門口就已經好似返到70年代咁,環境都幾大.

2018-10-18
  • 黑松露鮮蝦多士
2018-10-18 1144 浏览
今晚四個人去食,叫咗九餸一燉湯,好食到不得了,招牌推介要預早預訂,否則未必食到最好飲係個杏汁燉豬肺湯,超濃郁杏汁香味最多人叫既係大叔焗魚腸同黑松露鮮蝦多士,兩個餸菜都係每日新鮮製作
2018-10-17
招牌杏汁燉豬肺湯
一口臭豆腐
招牌燒乳鴿
大叔焗魚腸
客棧香煎蓮藕花枝餅
XO醬馬拉盞芥蘭煲
2018-10-17 643 浏览
大排檔、鑊氣小炒、各式各樣嘅小菜,係我哋香港飲食嘅代表,亦都係我哋香港成為美食天堂呢個美譽嘅其中重要一環。今日放咗學之後,就係食咗呢間極具富有香港特色嘅餐廳,值得關注嘅唔止係當中嘅美食,更加係入邊蘊含嘅情意結。一見到門口派長已經非常利害,金色既龍與鳳展現出超凡嘅氣派,再加埋門口嘅大招牌,可謂氣勢磅礡。入到去之後內裏環境非常充滿香港本土特色,以香港獨有嘅街市作為環境,內裏有魚檔,水果檔,豬肉檔,極具親切感。我今次叫咗三樣嘢食,分別係:屋村三鮮、黑松露鮮蝦多士、黃金海中蝦,依家就等我同大家介紹下啦~屋村三鮮:豬生腸、鴨腎、墨魚作為當中嘅代表,食落口感覺非常清爽,亦不失彈牙口感。一般起街食到嘅打冷到嘅都會感覺到好污糟同埋好唔新鮮,食落口更加有一種洗唔乾淨嘅怪味;但係,呢間餐廳嘅屋村三鮮絕對冇呢個情況,食落口非常新鮮鮮嫩,清爽為主既打冷更加帶着甜味,朱生腸條條分明肉滑,鴨腎大粒得來咬落口脆得來不失爽口,墨魚有就嚼勁。餐廳配置嘅甜醬同埋黃芥末醬汁,唔會有過份嗆候嘅感覺,食落口非常舒服,口感清新。黑松露鮮蝦多士:呢度菜式非常驚喜,內裏嘅蝦非常大隻非常分明,食落口淡淡都有口感,淡淡都置身海洋一般,淡

黑松露鮮蝦多士

黑松露鮮蝦多士:呢度菜式非常驚喜,內裏嘅蝦非常大隻非常分明,食落口淡淡都有口感,淡淡都置身海洋一般,淡淡都非常新鮮。多士底烘得非常香脆,厚度適中,亦唔會覺得硬,非常容易入口。更加不得不提嘅就係主角:黑松露,加上左之後即刻高級左10倍,食落口香氣洋溢,一試傾心啊。蝦既彈牙鮮甜、多士嘅香脆可口、黑松露嘅高級香氣,再加埋餐廳搭配嘅醬汁,食落口的確係一大享受最重要嘅就係雖然呢道菜係煎炸嘅菜式,但係一啲都唔會覺得有過分嘅油膩,值得一讚。

黃金海中蝦

黃金海中蝦:呢道菜係我全晚最值得回味,餐廳使用嘅蝦非常新鮮,亦都清理得非常乾淨,所以食落去沒有半丁點兒苦澀味,反而將蝦嘅鮮甜充分帶出。黃金蝦係以鹹蛋味,我成日都好擔心食得太多鹹蛋會令身體有負擔同埋會好重的油膩感,但係呢度黃金蝦完全冇呢個問題,蝦嘅新鮮展現咗餐廳用心,鹹蛋味非常輕盈,食落口唔會感到油膩同樣不失濃郁,係一道非常出色嘅菜式。

凍奶茶

飲品就當然選擇左最具香港特色嘅凍奶茶啦,飲落去甜度適中,都飲到茶味,非常可口。

餐廳感覺比我非常舒適,充分感受到香港本土嘅人情味,坐得非常舒服,希望比更多人知道呢間餐廳嘅存在,將我哋香港特色發揚開去!

凍奶茶
2018-10-10 994 浏览
女人街食飯公司👅食物:❤❤❤❤食物質素幾好,多人嚟食可以試多啲唔同嘢,我覺得6個人去應該最好。第一張:鮑魚仔同脆豆腐最值得試,左中果個屋邨三鮮係豬生腸、鴨腎同墨魚嘅鴨腎我都好鍾意。第二張:最推介左上嘅芥蘭煲同同一張相其實有個豉油皇煎海中蝦嘅,雖然漏但蛋黃味好重,幾香架,值得一試。順帶一提,蝦多士都唔錯。份量:❤❤❤可以既,正常份量,5-6個人嚟就每人可以樣樣試啲。環境:❤❤❤主打懷舊感覺,多數圓枱,坐得都唔錯,不過唔會話好舒服。抵食:❤❤❤唔錯話非常抵食但都唔係貴,好正常嘅價錢。服務:❤❤❤❤幾好,職員都幾有禮貌,雖然好好生意,人超多坐滿晒,不過我諗唔到食咩好佢地都好有心機介紹我揀咩食又問我想食咩。#旺角 #旺角美食 #旺角威達商業大廈 #foodie #foodies #hkfoodies #hkfoodie #hkfoodieyiki #女人街食飯公司
女人街食飯公司👅
食物:❤❤❤❤
順帶一提,蝦多士都唔錯。

份量:❤❤❤
可以既,正常份量,5-6個人嚟就每人可以樣樣試啲。
環境:❤❤❤
主打懷舊感覺,多數圓枱,坐得都唔錯,不過唔會話好舒服。
抵食:❤❤❤
唔錯話非常抵食但都唔係貴,好正常嘅價錢。
服務:❤❤❤❤
芥蘭煲
大腸
  • 豉油皇煎海中蝦
2018-10-10 583 浏览
天氣雖然稍涼了但坐戶外的大排檔仍然會感到熱,吃得不太舒適。這𥚃擁有大把檔的裝飾,座位也比較寬趟,食物鑊氣同樣充分,值得再來。吃雞現正很難比併雞味了,只要雪味去得妥當,雞肉烹煮嫩滑就可以視為不錯,這𥚃可以做到其實每到一個地方只要有供杏汁豬肺湯我們都不會錯過,杏汁香,豬肺腍滑,飲多一碗不算過分喔蝦多士現在不是太多食肆可以吃到,想吃的話這裡是一個不錯的選擇,再者中西合璧加上黑松露醬,一口滿足兩款味道魚腸蒸蛋面脆內軟,唯獨是水份過多,淡化了漁腸的甘味吃了那麼多肉類當然要有些蔬菜類平衡下,小炒皇和啫啫芥蘭味道偏鹹,如果沒有白飯送口,大家也吃不多,而且我們亦有向廚房師傅反映了,最後一味金銀蛋漁湯浸時蔬還較為清淡比較適合大家口味看似沒有什麼吸引但喜歡台式炸臭豆腐的客人一碟相信不夠吃的

魚腸蒸蛋面脆內軟,唯獨是水份過多,淡化了漁腸的甘味

看似沒有什麼吸引但喜歡台式炸臭豆腐的客人一碟相信不夠吃的

2018-10-09 595 浏览
發現係女人街竟然有一間充滿懷舊特色既餐廳,裏面有不少復古場景,更有有霓虹燈,可讓大家盡情打卡。食品集合大排檔、懷舊茶樓及港式小食元素,既有懷舊菜也有傳統菜選擇。豉汁炒蟶子蟶子很肥美而且惹味,配飯一流。椒鹽鮑魚果皮蒸鮑魚就吃得多,但椒鹽鮑魚也是第一次吃。賣相十分吸引,燒後鮑魚也彈牙,不會很乾。黃金海中蝦蝦身脆口,鹹蛋味超級濃郁,但吃太多會有點膩。鐵板尖椒醬爆大腸大腸有口感而且充滿淡淡黑椒及豉汁的味道,是有驚喜的一道菜,由於鐵板的關係,吃到一半也是熱烘烘的。

豉汁炒蟶子
蟶子很肥美而且惹味,配飯一流。

椒鹽鮑魚

黃金海中蝦
蝦身脆口,鹹蛋味超級濃郁,但吃太多會有點膩。

鐵板尖椒醬爆大腸
用餐优惠
試食活動
2018-10-08 418 浏览
平時都會係旺角行下街,都會周圍食下唔同既美食。早幾日行過女人街附近都好似平時咁搵下有咩好野食衣下個肚,點知就俾我搵到呢間女人街食飯公司,經店員介紹之下點左個太陽蛋豬扒飯,之後自己再點左個滑蛋蝦仁飯。太陽蛋豬扒飯豬扒夠厚又大塊最緊個味道仲唔錯。滑蛋蝦仁飯睇張相都見到好靚,啲蝦仲要好大隻爽口。仲有一樣野就係佢地啲飯煮得好好,粒粒分明唔會話太軟身,完全岩晒我口味。我諗之後都會再去食多次

。我諗之後都會再去食多次

2018-10-08 466 浏览
女人街除咗有女人同埋小販攤檔之外, 聽聞仲有一間新開張嘅食店專整啲好味道嘅地道美食畀大眾市民及街坊好友!我哋一班好為食嘅朋友仔知道咗依個好消息之後就第一時間叫打電話去落Booking, 唔該Table for Four... 就系一個星期前嘅上星期二, 我哋拉大隊一行四人踏入旺角女人街依間新食店叫做"女人街食飯公司"試下佢有幾好味先!😏一入到門口, 有個店員帶咗我哋入座, 仲好有禮貌同好殷勤咁講解我哋呢度出名係啲咩餸菜, 而家有啲噉嘅服務態度真係抵讚👍我哋聽咗佢寶貴意見之後, 就點咗我哋幾個鐘意食嘅餸菜, 先嚟一個"泰式鹽焗乞兒魚", 潮州打冷點少得"豬紅韭菜"啊!鍾意食蝦嘅我再嚟一個"香芒黑魚子大蝦", 仲有一個睇到都流口水嘅"酥炸鮑魚", 再嚟一個大家鍾意飲嘅老火湯"青紅蘿蔔煲豬骨"潤一潤個喉嚨, 有餸當然要有菜叫一個"鹹肉野菌炒雜菜", 最後仲要叫多一個"屋村三鮮"(豬生腸, 鴨腎同埋墨魚), 六餸一湯白飯任裝, 我自己當然要叫返杯凍嘅"鹹檸七"飲咗開胃啲啦!呢個鹽焗乞兒魚原來係用啲粗鹽密封成條魚, 焗完之後仲要用個木錘仔敲打先至可以見到條魚, 真係有得玩之餘又有得食hehe..

呢個鹽焗乞兒魚原來係用啲粗鹽密封成條魚, 焗完之後仲要用個木錘仔敲打先至可以見到條魚, 真係有得玩之餘又有得食hehe... 條魚原來用咗鹽焗之後成塊魚皮係可以一齊起, 唔洗用筷子慢慢推開佢, 真係又快捷又方便"正"!

至於個"香芒黑魚子大蝦"係用個芒果汁加芒果肉粒仲有啲黑魚子加上炸完嘅大蝦可以講係妙配, 超正超好味... 仲有未試過嘅就係"酥炸鮑魚"焗鮑魚炸完之後, 皮脆肉嫩好鮮甜仲係好彈牙添!

食完飯餸當然要食啲甜品滋潤一下啦!原來呢度至出名就係"蛋白杏仁茶"加"古法脆麻花", 個蛋白杏仁茶鮮甜味美加上脆麻花, 記得兒時都食過真係好懷舊好有兒時嘅味道, 真係令我回味無窮!呢餐真係冇得彈, 畀足一百分"滿分"😍😍

2018-09-25
2018-10-06 706 浏览
今晚幾個姊妹去咗哩間賣點懷舊大排檔嘅港式餐廳慶生...未入門口已見到有對龍鳳喺門口...好似人哋舊式酒樓咁!再行入去就係舊式茶樓嘅地下...連啲窗都係好懷舊feel...雖然係舊式...但一啲都唔dirty...好乾淨...仲要冷氣好夠...嘆住冷氣又咁乾淨嘅大排檔...真係第一次!👍🏻行入少少有個房仔...但無睇到可以坐到幾多人...成間鋪有好多打卡位...太爆場喇...唔敢行埋去影相!真係好有特式!我會再嚟幫襯架!👍🏻👍🏻👍🏻
椒鹽九肚魚
乞丐魚
乞丐魚
嚮螺淮山雞腳燉湯
2018-10-05 432 浏览
假日毫無疑問日癲夜倒,熱鬧繁忙嘅旺角地段走精緻路線行上樓餐廳先驅高雅大排檔小菜意味包含中西合壁、白飯、炸物、打冷、菜餚亦可單點湯和飲品吃到你捧腹大飽最大的賣點是菜餚豐富多樣化口味準港人打工仔口味揀選而且價錢合宜!為食的你怎能會錯過師傅炮製手勢吧而且店舖處理佈置懷舊花樣年華獨有區分每款招牌內裏富有樸實場景氣派,難怪新開業總是人群常滿高朋滿座 氣氛熱鬧底下吸引不少情侶……上班及家庭聚會紛紛前來,單憑這份熱誠創新有著難忘荔園風情邪惡回憶童年下餐廳充滿老味道以真材實料令人憶記, 蠻多食物更添大份美味慢嚐之制餐廳不僅色香味開放式昀設計拉近與客人同店員之間距離,潮飲潮食飲食文化精髓結合也是一種樂趣嘅體驗

上班及家庭聚會紛紛前來,單憑這份熱誠創新有著難忘荔園風情

慢嚐之制餐廳不僅[玩味]色香味
  • 蟶子
  • 鮑魚(椒鹽)
  • 屋村三鮮
2018-10-02 1304 浏览
走七十年代港式風格的餐廳~有大量打卡位😛好喜歡坐得好舒服好適合一大班朋友去前菜個人最喜歡街頭滷味生腸超爽口❣️拍得住某間有名小食店仲有個泰式鹽焗乞衣魚~平時食乞衣雞食得多都係第一次食乞衣魚~魚肉鮮甜再加埋泰式配料出奇地夾都好鐘意個蛋白杏仁茶~本身好鐘意食杏仁既甜品但出面食普遍都太甜但呢個甜度剛剛好~蝦多士松露味勁香~個人覺得鮑魚清蒸好似好過煎炸略嫌遮蓋左鮑魚既鮮味
走七十年代港式風格的餐廳~
有大量打卡位😛好喜歡

坐得好舒服好適合一大班朋友去
前菜個人最喜歡街頭滷味生腸超爽口❣️
拍得住某間有名小食店

仲有個泰式鹽焗乞衣魚~
平時食乞衣雞食得多
都係第一次食乞衣魚~
魚肉鮮甜再加埋泰式配料出奇地夾
泰式乞衣魚

都好鐘意個蛋白杏仁茶~
本身好鐘意食杏仁既甜品但出面食普遍都太甜
但呢個甜度剛剛好~

蝦多士松露味勁香~

個人覺得鮑魚清蒸好似好過煎炸
略嫌遮蓋左鮑魚既鮮味

2018-10-02 464 浏览
朋友話女人街有間新開菜館,即管去試試,見菜牌上有d菜式都算有心思,我地試左幾樣菜式,味道尚可,但份量偏少,原本都諗住同多d朋友再去試下,不過埋單個陣睇睇張單,發現多左野,其實都好耐冇見d食店有插單行為,估唔到又遇到,大家去食飯記得要check單。
2018-09-28