2019-01-12 104 浏览
餐廳分2個時段,我揀左6:00-8:15早時段。朋友未到齊,但肚餓,先點兩個小食食住等。鯪魚球,口感彈牙,好味臭豆腐,配上甜醬,超脆美味朋友到齊,可以點菜了杏汁白肺湯,至愛湯水,料充足,飲完唔口渴黑松露蝦多士,隻蝦成塊多士咁長,每啖都咬到蝦肉,多士脆而不太油,配上黑松露沙律醬更好味士多啤梨腩排,味道充滿士多啤梨香味,略嫌腩排有骨,唔係啖啖肉咕嚕肉,同平時食既唔同,比平時既酸少少,好開胃,好味魚湯杞子浸娃娃菜,清甜椒鹽鮑魚,超推,啖啖肉,唔硬,超鮮味家鄉焗魚腸,需要20分鐘製作好足料,每一口都有魚腸,好香口整體上食物質素好略嫌服務一般般,但還可接受
餐廳分2個時段,我揀左6:00-8:15早時段。
朋友未到齊,但肚餓,先點兩個小食食住等。

鯪魚球,口感彈牙,好味

臭豆腐,配上甜醬,超脆美味

朋友到齊,可以點菜了

杏汁白肺湯,至愛湯水,料充足,飲完唔口渴

咕嚕肉,同平時食既唔同,比平時既酸少少,好開胃,好味

魚湯杞子浸娃娃菜,清甜

椒鹽鮑魚,超推,啖啖肉,唔硬,超鮮味

家鄉焗魚腸,需要20分鐘製作
好足料,每一口都有魚腸,好香口

整體上食物質素好
略嫌服務一般般,但還可接受

2019-01-12
生日
  • 椒鹽鮑魚
  • 黑松露鮮蝦多士
  • 一口臭豆腐
2019-01-12 87 浏览
位於商廈內面並非地鋪, 商廈lobby幾新淨。餐廳有對龍鳳係門口, 裝修好有懷舊感覺,似足香港七八十年代。Weekend晚上都幾多人等位,建議book位。Menu包括地道小炒, 例如蝦多士, 焗魚腸, 椒鹽九肚魚等。杏汁豬肺湯, 連阿媽煲開湯都話正, 好香杏汁, 豬肺洗得乾淨, 值得推介鳯梨咕嚕肉, 豬肉瘦肥適中,調味以酸甜為主, 鳯梨都幾甜 黑松露鮮蝦多士, 蝦肉都好多體型都幾大豉汁炒大蜆, 本身想食花甲,  不過今日得大蜆。雖然大蜆好大隻, 醬汁有少少鹹芥蘭夠嫩,而咸魚切到細細粒加上肉碎,有鑊氣又惹味

鳯梨咕嚕肉, 豬肉瘦肥適中,調味以酸甜為主, 鳯梨都幾甜

黑松露鮮蝦多士, 蝦肉都好多體型都幾大

芥蘭夠嫩,而咸魚切到細細粒加上肉碎,有鑊氣又惹味
2019-01-07 128 浏览
之前好多人都講位於旺角女人街食飯公司出名懷舊,全個裝修好特別,今次終於試到,約了幾個friend上去食,一入到去有一些好懷舊感覺,地方夠大,好乾淨,全部設計都系七八十年代,唔會太花巧,簡簡單單。風沙九肚魚:炸到好乾身,脆口,完整嘅九肚魚好香好滑身,肉質鮮美,粉漿調味已經足夠,可以唔使點其他嘢。彩椒黑醋脆豬枊:近似咕嚕肉食法,不過係以黑醋為主角,豬肉瘦肥適中,調味以酸甜為主,非常之夾。蟹子蛋白野菜脆米炒飯:飯粒炒到好乾身,調味又足夠,面上放了好多蟹籽,令到成個飯繽紛色彩。依間餐廳實在太受歡迎,提提大家如果想食嘅話要早些少book位,應該都會等好耐。

風沙九肚魚:

彩椒黑醋脆豬枊:

蟹子蛋白野菜脆米炒飯:

2018-12-20
女人街食飯公司雖然位於商廈內面嘅,但依間餐廳好有舊時香港嘅味道,裝飾有舊式大牌檔同70-80年代茶記嘅味道。當然,有一些現代化嘅象徵,好似霓虹燈。有香港夜生活嘅感覺。.講番野食先。叫咗2支哈爾濱啤酒🍻。(約$28蚊一支),之後叫咗屋村三鮮-豬生腸、墨魚丶鴨腎($78)。而一口臭豆腐($58)。黑松露鮮蝦多士($78)x2,因為78得3件,$156會有2件。仲有,黑椒蜜餞茨仔牛柳粒$168。金銀蛋浸菜苗$88,但我地叫咗豆苗,所以另外要加多$20。最後少不了,鳯梨懷舊咕嚕肉$88。.首先,哈爾濱啤酒,唔太苦,而且唔太濃烈,反而有少少清香。而屋村三鮮做得好爽脆,滷水做得好入味。一口臭豆腐炸得好脆口,而且有臭豆腐嘅臭腐,沾上酸辣醬會變得更加好味。金銀蛋浸豆苗就無咩特別,不過真係好熱,啱啱出爐嘅樣,見到好多蒸氣喺啲豆苗上面。而牛柳粒炒得好有鑊氣,薯仔甜得嚟都有少少脆口。.鳯梨咕嚕肉啲鳯梨比較酸,不過咕嚕肉做得幾出色。因為少炸粉同少肥肉。😚最後,黑松露鮮蝦多士,有好多黑松露粒,而且蝦多士嘅蝦肉都好多,做得都脆口!
而牛柳粒炒得好有鑊氣,薯仔甜得嚟都有少少脆口。

鳯梨咕嚕肉啲鳯梨比較酸
金銀蛋浸豆苗
黑椒蛋餞茨仔牛柳粒
一口臭豆腐
哈爾濱啤酒
鳯梨懷舊咕嚕肉
黑松露鮮蝦多士(6件)
屋村三鮮
2019-01-03
黑椒蛋餞茨仔牛柳粒
一口臭豆腐
鳯梨懷舊咕嚕肉
黑松露鮮蝦多士(6件)
屋村三鮮
  • 黑松露鮮蝦多士
2019-01-01 219 浏览
如果想食大排檔風味既食物,而又要求環境乾淨整齊,咁尼間餐廳就岩你。不過,價錢貴其他大排檔之餘,亦要加一。想食建議6點左右就到,晚市人流多,要等位。叫左鳳梨懷舊咕嚕肉($88),高湯粉絲雜菜煲($98),豉汁蒸帶子2隻(每隻$32),普通白飯(每碗$12)。咕嚕肉份量多,而且上枱已經聞到陣陣醋酸既氣味。擺落口個陣,d醋會濃到刺鼻,但食落又唔係太酸。用新鮮菠蘿,配以三色椒炒香,配飯一流。雜菜既款式只係得4款,略為少左d,有西蘭花,菜心,娃娃菜,小棠菜。粉絲粗身,配湯食唔錯。而且湯底清甜冇咩油,健康。個人覺得,個價值貴在於個湯,以及粉絲煲入面有7至8隻大蝦乾。如果菜類再多款d,就更加好。帶子肉甜,加埋爆香既豆豉蒸煮,更有鮮味。每款海鮮唔係日日有,所以都係要睇番當日既海鮮餐牌。白飯就普普通通,$12一碗就見仁見智啦。可以叫豬油飯。整體,上菜速度拍得住大排檔夠快,餸菜夠熱,味道亦唔錯。侍應做野快手。不過,價錢就因人而異。環境懷舊確實係一個賣點。

叫左鳳梨懷舊咕嚕肉($88)高湯粉絲雜菜煲($98)豉汁蒸帶子2隻(每隻$32)普通白飯(每碗$12)
鳳梨懷舊咕嚕肉

高湯粉絲雜菜煲

豉汁蒸帶子

白飯就普普通通,$12一碗就見仁見智啦。可以叫豬油飯。

2018-12-28
鳳梨懷舊咕嚕肉
高湯粉絲雜菜煲
豉汁蒸帶子
2019-01-01 4811 浏览
妹妹一去異鄉便是兩年, 沒有人陪, 這段期間宅女真的比以前更少出外吃飯, 亦比以前來得更加宅. 但時光飛逝, 數月前就在她回來之前, 自己巳經列出一堆新餐廳打算待她回來跟久未重逢的朋友一起吃. 妹妹也沒有異議, 不過就是特別說, 盡量希望吃中菜. 剛好宅女又看到這家裝潢特別, 玩味十足的懷舊中菜館, 這晚就約了另外一位朋友, 一起來試試順便聚下舊. 有感這幾年玩懷舊主題的餐廳好像越來越多. 先有一間開完又一間的懷舊冰室, 後又有以本地懷舊漫畫做主題的豉油西餐廳. 而這家於2018年9年才新開幕的, 同樣也是玩懷舊場景, 不過比起其他冰室或火鍋店玩得更加徹底. 餐廳位於旺角通菜街那邊, 算是非常熱鬧地帶, 不過店並非地鋪, 而是藏身在商業大廈內.乘電梯上一層, 一出就巳經看到小時候在舊式酒樓才會看到的紅絲絨牆配金色大龍鳳雕塑, 突然童年回憶湧上心頭. 門面非常搶鏡又高調, 就知道內裡的裝潢一定不會令人失望. 我們雖然沒有訂位不過因為來的時間頗早, 所以還沒有什麼食客可以直接入座, 不過就有時限要交枱. 餐廳佔地幾乎有一半層足有幾千呎, 地方非常的寬敞. 店內都是做懷舊主題, 但就是偏向
[自費] 妹妹一去異鄉便是兩年, 沒有人陪, 這段期間宅女真的比以前更少出外吃飯, 亦比以前來得更加宅. 但時光飛逝, 數月前就在她回來之前, 自己巳經列出一堆新餐廳打算待她回來跟久未重逢的朋友一起吃. 妹妹也沒有異議, 不過就是特別說, 盡量希望吃中菜. 剛好宅女又看到這家裝潢特別, 玩味十足的懷舊中菜館, 這晚就約了另外一位朋友, 一起來試試順便聚下舊.
我們雖然沒有訂位不過因為來的時間頗早, 所以還沒有什麼食客可以直接入座, 不過就有時限要交枱. 餐廳佔地幾乎有一半層足有幾千呎, 地方非常的寬敞. 店內都是做懷舊主題, 但就是偏向地道平民一點的, 場景多以懷式大排檔或街市小店為主, 基本上周圍都掛著七, 八十年的招牌, 予人目不暇給. 不過注意如果想自拍或拍場景的話, 最好在非繁忙人少的時候過來, 因為我們這晚早來時沒人可以周圍拍, 但到七時多開始食客幾乎滿座, 侍應亦穿梭不絕, 想拍照是有點難度的.
雖然說來這裡最大目的是看場景, 但食物也是很重要. 看看這裡的餐牌, 都是一些地道的小炒粵菜, 當中不乏一些大排檔菜式, 亦有不少懷舊菜, 例如焗魚腸, 蟹肉桂花絲, 客家炆豬肉, 蝦多士等等, 普通小菜普遍都由七十多元到百多元不等. 想吃得豪一點的話, 也有些海鮮如老虎斑, 大肉蟹, 鮑魚或翅可以選擇, 當然價錢就要再貴一點了.
韭菜豬紅 (HK$68)
妹妹說在英國很難或者說幾乎沒有吃過韭菜豬紅, 所以回來香港後其中一樣想瘋狂吃的就是這一道. 其實她回來後巳帶了去吃過好幾次, 不過這晚來到這家餐廳, 看到也有這道菜, 二話不說就點了來吃. 上來份量都算多, 夠2-3人來分. 看看表面的豬肉偏大件, 都有大約7-8件左右. 但底下的韭菜相對就較少. 想起年少時聽過有食店會把雞紅跟豬紅混起來, 也有人教過怎樣吃出兩者分別, 不過近年雞紅好像更難尋, 反正宅女都沒太在意是不是真豬紅, 這裡的吃起來夠滑, 帶點黏稠感, 當中還有點微辣, 味道不錯. 可惜獻汁做得有點太杰身, 好粉漿的感覺, 影響了口感.

黑松露鮮蝦多士 (HK$68)
鮮蝦多士都可算是懷舊中餐常見的菜色之一. 其實近年新型中菜館都有不少有提供這道菜, 當然質素如何就見人見智. 記憶中吃過最好的仍是在中環的香港大學校友會吃到的. 這裡供應的不是只蝦多士, 還加上了近期很受歡迎的黑松露進去. 上來一份有三件我們三人剛好夠分, 每件多士呈長形, 體型都幾大, 多士上有幾乎一整尾的蝦肉, 上方再加上一小堆的黑松露醬. 拿起來發現多士炸出來不算好油, 表面都頗乾身, 咬下去底部十分香脆, 不過蝦肉就有點不夠爽. 松露醬吃起來普普通通. 附上的有沙律醬, 不過覺得其實不沾都巳經很夠味. 整體來說也算不錯, 就是大件夾抵食, 味道就還可以吧.

高湯粉絲雜菜煲 (HK$98)
本想炒個菜, 但妹妹說吃完多士怕炒的又很油, 所以不如來個粉絲雜菜煲吧. 上來份量又幾多, 都夠4-5人分的. 一上桌打開蓋子隨即煙霧迷漫, 熱騰騰的感覺不錯. 內裡除了有不少粉絲之外, 還加入了很多蝦乾, 而且也有3-4款菜蔬在內, 當中包括了菜心, 白菜仔以及西蘭花等等. 菜煮得夠淋不會老, 夠爽脆, 高湯再加入蝦乾味道馬上提升了不少, 帶點鮮味, 粉絲份量多, 吸收了湯頭精華每一口都帶鮮香但又不膩. 雖然看似是普通的雜菜煲, 但不知怎的我們三人都一致覺得這個做得最好.

古法豉油皇鵝腸 (HK$108)
吃懷舊菜之餘又怎能少得了地道的鵝腸呢~ 雖然這裡有個香口一點的椒蒜爆鵝腸, 但論惹味的話個人還是喜歡來個簡單一點的豉油皇. 其實上來時碟子是幾大的, 不過一眼望過去, 怎麼鵝腸只有廖廖數條, 而且又短又瘦的感覺!? 基本上這樣的份量2個人都未必夠吃. 入口豉油帶點甜, 味道調得不錯的, 但鵝腸不夠肥美, 而且很細碎, 完全吃得不過癮. 反而底下的芽菜又多得嚇人. 收費過百但只有這麼數條的鵝腸, 實在令人失望呢.

脆皮頂鴿 (HK$88)
說起乳鴿也是宅女跟妹妹的童年回憶之一, 皆因小時候老爸常常會帶我們一家去沙田龍華吃乳鴿. 老媽還說當看到我在2歲時巳可以自己拿起一整隻乳鴿吃光光時, 巳經知道宅女是個吃貨了. 所以這晚既然懷舊, 乳鴿就是必吃了. 上來一隻都幾大, 切成四份, 外皮燒得通紅, 底下的肉相當厚身. 咬下去油脂不算多, 但皮夠薄脆, 肉亦香嫩, 沾少許鹽吃更添咸香惹味. 這個乳鴿質素是意想不到的不錯.

豉油皇炒脆麵 (HK$88)
最後的主食來個簡單一點的豉油皇炒麵吧. 這款麵食曾經也是宅女每天重點早餐, 還記得想當年初出穿茅廬時, 公司樓下就有家賣豉油皇炒麵, 超便宜又大堆頭, 配料更是多得傻眼. 那時幾乎天天早上都會買一包回公司當中餐吃. 現在可能物賣都上升了不少, 近年吃到的豉油皇炒麵配料少得很, 這裡的也不例外. 幸好炒出來的味道濃得來不會死咸, 而且也帶點香脆. 不過個人覺得韭黃不妨下多一點味道應該會更好吃吧.

埋單三個人HK$570, 除開來每人不到HK$200, 不算很貴. 但其實不是很飽, 只大約到6-7成左右
感覺這裡重點其實還是內裡的懷舊場景, 食物質素都巳經是其次了. 因為看到周圍熟悉的標誌招牌, 很多童年回憶都回來了. 但如果要以正常態度來說這裡的食物質素, 其實只是平平, 又不是太差, 但反正來這裡要求不要太高就是了.
眼看這裡平日晚上都坐滿8-9成, 不知道大家是不是都貪新鮮, 但始終有著如此大地方又有那麼多懷舊場景的餐廳不多, 加上裝潢佈置都頗有誠意. 希望店子可以對食物有所改進, 繼續維持下去, 下次宅女再帶老外朋友來參觀吃飯吧.
**此乃自費食評, 單據巳有展示出來. 如需查証, 歡迎向餐廳/店鋪查証. 如仍不相信, 建議閣下不用參考本人食評.**
圣诞节
  • 脆皮頂鴿
  • 高湯粉絲雜菜煲
2018-12-30 172 浏览
之前去開旺角食飯見到一間叫女人街大排檔, 一直都想去食, 今晚就約埋幾個friend一齊去 ,今次我醒目地預先打去book位,用餐時間個半鐘好似有啲趕, 夥記介紹幾個招牌菜,杏汁豬肺湯, 真係冇介紹錯,平時我唔食豬肺 ,但今次見到色澤好靚,所以食咗一嚿 , 好味,真心推介 瑤柱招牌走地雞, 雞肉好嫩滑,配上瑤柱絲,還有兩碟醬料 真係好惹味椒鹽炸鮑魚: 炸鮑魚呢個食法我第一次食,不會炸到好靭,又保持鮑魚淋身,真係有驚百味脆鮮魷, 鮮魷肉好厚身,表層粉不會太厚,炸得剛剛好,用送啤酒之選豉汁炒大蜆, 醬汁有少少鹹, 蜆肉有些沙。
之前去開旺角食飯見到一間叫女人街大排檔

瑤柱招牌走地雞, 雞肉好嫩滑,配上瑤柱絲,
還有兩碟醬料 真係好惹味

椒鹽炸鮑魚: 炸鮑魚呢個食法我第一次食,
不會炸到好靭,又保持鮑魚淋身,真係有驚

豉汁炒大蜆, 醬汁有少少鹹, 蜆肉有些沙。
2018-12-07
2018-12-29 143 浏览
之前喺facebook見到好多人極力推介,今日終於可以試到啦! 店舖名幾得意, 門口有兩個龍鳳擺設,霸氣十足。而家呢d擺設越嚟越少呢到真係好有60年代懷舊嘅感覺每個設計都好精心佈置, 加上播返啲舊歌,令我勾起好多回憶。屋村三鮮(生腸,鴨腎,墨魚)生腸顏色鮮豔而且好爽口,鴨腎切得薄同夠晒入味,一d都唔韌,墨魚軟熟爽滑,份量好足。曼谷鹹魚炒芥蘭芥蘭夠嫩口同炒得好爽口,而咸魚切到細細粒之餘再配少許肉碎, 夠曬鑊氣非常惹味。彩豬黑醋脆豬柳黑醋味唔算太重帶點鹹味,豬柳大細適中, 肉質鮮嫩, 鍾意食鹹味嘅呢個都係唔錯嘅選擇。風沙九肚魚九肚魚炸得比較乾身脆口, 椒鹽味好足唔會太鹹, 肉質夠曬滑,廚師水準非常高。餐牌簡單清楚,如果唔知食乜,不仿試下廚師推介。

而家呢d擺設越嚟越少

呢到真係好有60年代懷舊嘅感覺

每個設計都好精心佈置, 加上播返啲舊歌,令我勾起好多回憶。

屋村三鮮(生腸,鴨腎,墨魚)

曼谷鹹魚炒芥蘭

彩豬黑醋脆豬柳

風沙九肚魚

餐牌簡單清楚,如果唔知食乜,不仿試下廚師推介。

2018-12-20
2018-12-28 139 浏览
人去到咁上下年紀就會開始懷舊,回憶總是美好的,尤其是當香港已漸漸變得陌生之後,總會懷念過往自由、合理的香港唉~ 不談政治只談風月,停留在口腔期的港豬,總是想尋回以往滋味,有餐廳就睇準呢點,用昔日大排檔佈置作為賣點,做了這間女人街食飯公司裝修是重塑昔日大排當情懷,在其中都覺得得意的,當然是刻意營造的,始終稍欠風味環境氣氛佈置別具心思特色大排檔,充滿懷舊風味,最正係你枱邊有個痰盂食物方面,蜆芥鯪魚球熱騰騰炸起上桌,粒粒漲卜卜,蜆芥醬汁味道剛剛好D大蜆巧大隻,服務太過殷勤,我哋未食完碟炒蜆成日埋嚟想拎走芥蘭爽趣但salted 豉油王炒麵都ok,不過魷魚要用放大鏡找😅整體來說,都係有特色的,食物水準中上,愛懷舊的可以一試
人去到咁上下年紀就會開始懷舊,回憶總是美好的,

D大蜆巧大隻,服務太過殷勤,我哋未食完碟炒蜆成日埋嚟想拎走

芥蘭爽趣但salted
豉油王炒麵都ok,不過魷魚要用放大鏡找😅
整體來說,都係有特色的,食物水準中上,愛懷
舊的可以一試
2018-12-25
2018-12-27 136 浏览
見好多人都推哩間餐廳,所以特登黎試下。所有裝修擺設都好有心思,連碗碟枱燉都係以前既大排檔一樣。杏汁豬肺湯,有杏汁香,但偏咸同d豬肺有d腥味。黑椒薯仔牛柳粒,幾香口,應該用左蜜糖打沟,甜甜地,不過都係偏咸左d。哩個魚好香,好肥美,但都係偏咸。咸魚炒介蘭,好有鑊氣,但都係偏咸。哩度食物都幾有鑊氣,環境唔錯幾有特色,係味道有D偏咸,配啤酒應該會好D。好適合一大班朋友嚟飲啤酒食飯。
見好多人都推哩間餐廳,所以特登黎試下。
所有裝修擺設都好有心思,連碗碟枱燉都係以前既大排檔一樣。
杏汁豬肺湯,有杏汁香,但偏咸同d豬肺有d腥味。

哩個魚好香,好肥美,但都係偏咸。

咸魚炒介蘭,好有鑊氣,但都係偏咸。

2018-12-14
2018-12-26 240 浏览
看到網絡上照片,位於旺角的女人街食飯公司,裝飾得成地道懷舊的港式大排檔風格,十分有趣,所以預早訂座 到這裡吃晚飯 。餐廳門口有一對金色大龍鳳,非常別緻,顧客謹記在這裡拍照留念喔!胡麻鮮淮山- 雪白的淮山上澆滿冰冰凍的芝麻醬,是很開胃的冷盤。八味脆豆腐- 豆腐炸得外脆內嫩,豆腐表面裹了椒鹽,點一點喼汁吃,味道一流地道咖哩水魷- 這是非一般的咖喱水魷,咖喱汁濃厚,掛在水魷上味道非常香濃,水魷爽脆可口瑤柱招牌走地雞- 芝麻雞肉女嫰滑,配上兩碟醬汁蘸,甜甜酸酸的醬汁及香蔥醬油都非常美味。百味脆鮮魷- 薄薄的粉漿包裹著魷魚鬚,肥魷鬚炸得很鬆脆,加上一些金蒜粒在面,非常可口豉椒炒大蜆- 唯一味道比較一般的餸菜,大蜆的殼非常厚,蜆肉不太肥美,似乎蜆殼比蜆肉多,幸好味道還是不錯的,蜆肉也沒有沙子。椒鹽炸鮑魚- 鮑魚炸得恰度好處,金蒜粒香口,鮑魚肉冧身,好吃 臘味芥蘭煲-這個煲仔菜是秋冬必點的美食之一。煲仔菜有臘肉、臘腸和潤腸,臘味肥美可口,配上鮮甜爽脆的芥蘭,美味無窮。有精美的小菜,當然不少得配上美酒,這裏點了啤酒後會,餐廳會提供戰鬥碗,戰鬥碗被雪至冰凍,倒一點啤酒在戰鬥碗,和朋友一起大呼飲勝,是一件

有精美的小菜,當然不少得配上美酒,這裏點了啤酒後會,餐廳會提供戰鬥碗,戰鬥碗被雪至冰凍,倒一點啤酒在戰鬥碗,和朋友一起大呼飲勝,是一件美事。

餐廳的各款小菜都非常美味可口,是值得一再光顧的港式大排檔。
2018-12-14
2018-12-25 153 浏览
女人街食飯公司其實係一間打住港式大排擋、充滿舊香港風情既餐廳。裝修做得幾細緻。有得感受返大排擋感覺,但同時地方又舒服企理。佈置有特色當然都適合打卡,伙計都著返大排擋服飾,服務都好快手。今次平日早食都未算多人,黎之前最好訂檯,如果唔係都有排等,越夜越多人。食物種類選擇多連海鮮都有,仲好似酒樓咁有個海鮮corner。曼谷咸魚炒芥蘭,葉都摘走晒,炒起上黎翠綠爽口,有咸香。士多啤梨三度腩排,醬汁甜甜酸酸仲真係有士多啤梨肉,包著炸得香酥既腩排,配啤酒的話幾好。風沙九肚魚肉質新鮮軟滑,外皮炸得香酥又唔會有太多的粉漿,同平時食開既好唔同,質素高好多。薄荷葉紅酒牛尾煲,肉同紅蘿蔔都燉得軟爛入味,醬汁又好送飯,而薄荷味道清新,加埋一齊係出乎意料禁好。今次唔叫白飯要油飯,油飯同想像有少少出入,油香少但香料味重,唔好俾油飯呢個名影響其實都唔錯,份量又多。三個人每人$150 左右,4個餸2個飯,都幾抵食。

曼谷咸魚炒芥蘭,葉都摘走晒,炒起上黎翠綠爽口,有咸香。

三個人每人$150 左右,4個餸2個飯,都幾抵食。
2018-12-12
2018-12-25 160 浏览
係寫呢篇食評既一刻,我已經光顧過餐廳兩次了!可想而知我對餐廳的評價有多好。煮出有水準的中菜並不簡單,工序繁複之餘亦很考功夫,簡單幾道小菜已經睇得出師父功架!不得不讚餐廳的裝修別出心裁, 門口的一對龍鳳彷彿已消失於時代的巨輪之中,很難得重現於摩登的酒店。店家以大排檔做主題,但放心衛生程度絕不會像舊式大排檔般惡劣。基本上樣樣都想試,這次我就總結一下兩次光顧我最推薦的菜式。士多啤梨三度腩排$108超級推薦!本人平時很喜歡吃咕嚕肉,食得多都想有些新意思,這道菜的味道像是咕嚕肉及京都骨中間,甜比酸多一點,三度腩排肥瘦相隔,肉質軟稔,先泡油再掛上醬汁,少少脆,多多開胃風沙九肚魚$88考功夫在於要做到外脆內滑而不油膩,風沙是指炸蒜,九肚魚炸漿薄且脆,咬開便見到魚肉仍是非常滑嫩瑤柱走地雞 半隻$128用十二個字形容:雞唔肥,啖啖肉,肉質滑,剛剛熟。 用一個字形容:正!配上兩款醬汁,個人較欣賞泰式醬汁帶微辣及酸,好醒胃。半隻份量幾多,不怕師傅打虎頭!哈哈大叔焗魚腸$98比較少食到的傳統菜式!魚腸也不是太容易入到貨,留意返即點即焗大概都要等廿分鐘,菜式以砵仔焗,砵仔比平日見到的深,蛋面焗得金黃,魚腸非常多

基本上樣樣都想試,這次我就總結一下兩次光顧我最推薦的菜式。

士多啤梨三度腩排$108

風沙九肚魚$88

瑤柱走地雞 半隻$128

大叔焗魚腸$98

比較少食到的傳統菜式!魚腸也不是太容易入到貨,留意返即點即焗大概都要等廿分鐘,菜式以砵仔焗,砵仔比平日見到的深,蛋面焗得金黃,魚腸非常多,吃得到其中有芫荽、蔥、陳皮等劈除腥味,我幾乎沒有再加胡椒粉,蛋香得黎真的沒有腥味,仍誠意之作!

環境企理,待應快手,尚算有禮,上菜夠快,比五粒星
地方大,食物偏重味~ 質素還可以~但衛生 程度很差~杯碗要用茶洗三次還有油~其中有些碗內還有殘餘餸汁…………………服務態度麻麻…招牌杏汁豬肺湯味道太重~好咸蝦一般~不太新鮮~魚很好很鮮味~屋邨三鮮值得推介~杏仁蛋白菜很好一般食物都比較油利………重味但衛生環境令我無下次……
招牌杏汁豬肺湯味道太重~好咸
蝦一般~不太新鮮~魚很好很鮮味~
屋邨三鮮值得推介~
杏仁蛋白菜很好
一般食物都比較油利………重味
但衛生環境令我無下次……
2018-12-23
圣诞节
  • 屋邨三鮮
2018-12-23 2731 浏览
大時大節,我地一家人都會出去食,而屋企人都鐘意食大排擋既中式小菜,幾乎每次都係去深水步食,而家姐見到呢間大排擋最近好hit,裝修又好有特色,所以冬至與家人相約係呢度食,不過因為位於樓上,位置對於年紀大既長輩會比較難搵,但係想吃的心按奈不了,阻止唔到我地既到來入到去真係好似回到舊時既香港咁,裝修好特別,係懷舊既環境中用膳別有一番風味🍤《農村粉絲海中蝦煲》$148海中蝦果然非常大隻,蝦肉好肥美,新鮮得黎鮮甜爽口👍🏻而粉絲好彈牙,唔會煮到林batbat,加上索晒啲醬油汁,一啲都唔咸,好好味🍍《鳳梨懷舊咕嚕肉》$88呢個食完唔夠喉,要再嗌多round酸甜汁既味調得好好,加上粉漿都比較薄,肉又夠林夠爽🐷《八鄉客家炆豬肉》$108真係好有客家既味道,同我係大陸食過既差唔多,豬肉炆得夠林夠入味,又唔孩口,連啲酸菜都好好味🐮《黑椒蜜餞薯仔牛柳粒》$168好貴!但係味道真係食過之中數一數二,當然萬發仍係第一位呢個牛柳粒係甜既,質感超林,完全無筋,一啲都唔韌唔難咬,好厲害。薯仔又係帶點外脆內軟,而且夠入味,唔會太林或者太生,所有野都控制得好好,貴得黎但有水準🥬《XO醬馬拉盞芥蘭煲》$88芥蘭煮得好食真係有

🍤《農村粉絲海中蝦煲》$148

🍍《鳳梨懷舊咕嚕肉》$88
呢個食完唔夠喉,要再嗌多round
酸甜汁既味調得好好,加上粉漿都比較薄,肉又夠林夠爽

🐷《八鄉客家炆豬肉》$108

🐮《黑椒蜜餞薯仔牛柳粒》$168
好貴!但係味道真係食過之中數一數二,當然萬發仍係第一位

🥬《XO醬馬拉盞芥蘭煲》$88
芥蘭煮得好食真係有一定難度,好多都一係煮得林得濟,一係就未熟晒唔入味,但係呢煲芥蘭既生熟程度真係岩岩好,芥蘭爽脆得黎係有味!又唔會食到一陣生味,炒得又夠香,很巧癡

呢度價錢雖然係貴左少少,食物份量不大,但係味道好有水準,基本上每樣菜都好味,無乜大方面可以挑剔,仲要好味得黎唔淡唔咸唔油膩,都真係幾難得
加上裝修走懷舊香港風,好有特色
  • 黑椒蜜餞薯仔牛柳粒
  • 農村粉絲海中蝦煲