2023-09-23 232 浏览
呢間拉麵店係朋友介紹去食,聽講係近期人氣拉麵店😂網上評語話拉麵店成日都大排長龍,好彩今次Lunch時間去又唔洗排喎,直入😉同朋友分別叫左兩款黎試下,各有特色,但未至於值得排隊去食🤔1. 清湯醬油拉麵 ($79)個人鐘意呢款醬油湯底多啲,清清地,係鏗魚醬油味,唔會好咸👍🏻叉燒算大塊,唔鞋,偏瘦😋溏心蛋味道較淡,但都做到流心🤓麵質比較硬身,可以浸耐少少湯先食😅2. 原味濃拉麵 ($86)呢款湯底一上台就知係好濃好杰既豬骨味,相當足料😎但我覺得比較咸左啲,有啲油膩😔

1. 清湯醬油拉麵 ($79)

2. 原味濃拉麵 ($86)
2023-08-18
  • 清湯醬油拉麵
2023-09-18 300 浏览
聽朋友講好食就去試下朋友預早去咗排隊 大概等咗唔使一個鐘就可以入座叫咗個辣味拉麵 本來都食得辣 所以都冇乜期望 都係預左自己之後再加辣叫咗三碗拉麵5分鐘內都上齊拉麵偏鹹 但因為夠辣同埋麵質控制得好好所以完全冇問題 另外佢兩片肉都好嫩滑價錢味道,完全值得!之後一定會再去食
聽朋友講好食就去試下
朋友預早去咗排隊
大概等咗唔使一個鐘就可以入座
叫咗三碗拉麵5分鐘內都上齊
拉麵偏鹹 但因為夠辣同埋麵質控制得好好
所以完全冇問題 另外佢兩片肉都好嫩滑
價錢味道,完全值得!
之後一定會再去食
辣味拉麵
辣味拉麵
2023-09-16 195 浏览
隔咗成個月,熱潮已過,終於唔使排隊。已經係第二次打食評,第一次真係排隊排到我身水身汗,今次下晝6:00直接進入,冇人排隊,加上天氣涼咗,已經冇咁辛苦今次我就叫咗個烏賊濃湯拉麵,啲墨魚汁勁香,唔理佢係咪用湯包,總之調校得好味就得啦一如既往,麵質偏硬,冇得揀軟硬度!上次食都唔係咁,師傅應該調校過煮麵嘅時間。但值得一讚嘅就係個湯真係好好味,好成功將啲墨魚汁嘅鮮味帶出嚟。但係個蛋就真係⋯⋯唔想再講,唔係糖心都算,太過熟,個心硬硬地⋯⋯反而個低溫慢煮叉燒保持到水準!正但總括嚟講都算抵食,如果唔使排隊先會食囉
隔咗成個月,熱潮已過,終於唔使排隊。
烏賊濃湯拉麵

反而個低溫慢煮叉燒保持到水準!正
但總括嚟講都算抵食,如果唔使排隊先會食囉
烏賊濃湯拉麵
Follow我耐既讀者可能都知我係屯門奇蹟拉麵 @mirakuru_ramen 既粉絲(˶ˊᵕˋ˵)近期旺角重開 雖然有唔少是非 排隊依然係必須既我實測左平日午市同晚市既輪侯時間午市好好彩等5分鐘左右就可以入座晚市6點半達陣就排半個鐘 覺得都可接受(≖֊≖)◦ 清湯醬油拉麵分別試左兩次 出品質素穩定既但同屯門時期比較就明顯有分別了對我黎講係失色左既(ᯅ̈ )湯底以往最得我歡心既淡淡蔬菜甜味消失左取以代之係強烈既鰹魚香氣 比較單調兼直接慢煮叉燒我覺得都仲係好食既 有厚度又軟嫩而蛋略嫌太生 係流心蛋多過溏心了◦ 原味濃拉麵近年極少食豬骨湯底 但奇蹟既我可以濃郁豬骨湯底無豬膻味外 仲帶雞湯既骨膠原口感麵條我都欣賞佢唔係傳統博多風既幼麵而係較為粗身少少既 較硬有口感✿#lastbitematters#lastbitematters_mk ✿
近期旺角重開 雖然有唔少是非 排隊依然係必須既
我實測左平日午市同晚市既輪侯時間
午市好好彩等5分鐘左右就可以入座
晚市6點半達陣就排半個鐘 覺得都可接受(≖֊≖)

◦ 清湯醬油拉麵
分別試左兩次 出品質素穩定既
但同屯門時期比較就明顯有分別了
對我黎講係失色左既(ᯅ̈ )
湯底以往最得我歡心既淡淡蔬菜甜味消失左

而係較為粗身少少既 較硬有口感

#lastbitematters
#lastbitematters_mk

2023-09-12 213 浏览
尼排喺拉麵群組見到奇蹟拉麵重開,所以就落去試下,睇下同以前嘅味一唔一樣。新店位於旺角通菜街,嗰日去到都要排左一個鐘頭先入到去食,大排長龍。新店環境比以往更大,有二十多個座位,座位寬敞,感覺舒適。衛生環境也比以往整潔,整體感覺良好。叫左一碗原味濃拉麵($86),湯底十分濃稠和濃郁,但又不會過份油膩。麵條亦都有嚼勁,亦都不會過分掛湯,令整體口感十分平均,感覺適中。食到後期再加一點醋,更令整碗拉面的風味更加提升。
2023-08-22
2023-08-29 331 浏览
聽聞旺角近排開左間都幾出名的拉麵店,未開門已經出現排隊人潮😯,出開旺角拎野順便同男朋友去試下先😎就係佢啦《奇蹟拉麵》,見OpenRice 上顯示營時間分兩段:午市12點至3點&晚市6點至10點,當晚去到六點搭二咋,已經同傳聞一樣要排隊🤭懷抱着期待嘅心情,等左大概10分鐘終於到我地!拉麵店細細,座位肉眼掃過大概坐到20人,餐牌上只有5款選擇:原味濃拉麵、烏賊濃味拉麵🍜、清湯醬油拉麵、濃厚辣味拉麵、特製限定拉麵,排隊時就要決定要邊款拉麵啦,好彩一早做左功課😎即時決定要:🍜原味濃拉麵(超濃厚豬骨湯底、慢煮叉燒、味付半熟蛋、荀、蔥,湯底好味😋係我喜歡的濃厚感❣️;半熟蛋味道吾夠,但勝在流心🤤🤤;拉麵麵質煙韌偏硬適合後生們;叉燒似食緊五成熟,肉質粉嫩有啲咬感;荀夠甜,正🥳)🍜烏賊濃味拉麵(個人對黑色嘅食物有種特別嘅喜愛🤩,例如竹炭蛋糕、墨汁意粉等等⋯所以對呢碗黑忟忟既拉麵係帶期待感,好可惜食吾出烏賊🦑味😞得個黑字,仲諗住會有特別香味之類🥺其他所有野同原味無乜差別!)整體來講原味濃拉麵係幾好,但個人覺得吾太值得排隊嚟食,附近有幾間拉麵都唔錯👍🏻不妨行多幾步尋覓下其他拉麵店🤓

🍜原味濃拉麵

2023-08-24
原味濃拉麵
味付半熟蛋
2023-08-29 287 浏览
星期六有得去街街 特別興奮🤭放假專登黎試試呢個人氣都幾高嘅拉麵去到又竟然唔洗排好耐但……未夠兩點已經得返一款湯底揀😓💁🏻‍♀️清湯醬油叉燒肉半熟蛋拉麵$79本身個人特別喜好某種濃湯拉麵對於清湯其實冇太大好感 望到呢個清湯….🤔會令我諗起食神座個種湯底不喜 但完全係個人口味問題😛但入得黎都要試試 ‼️‼️‼️點知點知‼️‼️‼️❤️飲一啖試試個湯 好好味喎🤩🤩🤩好啦 係我偏見 其實清湯底拉麵都有啱口味嘅店跟住我就啖啖都連湯連麵咁食🤤叉燒同我平時食嘅唔一樣係好薄切 肉質滑身😋幾有新鮮感流心蛋真係好流心😍呢間我冇乜期望嘅店反而俾到驚喜我👍🏻下次會試試佢嘅濃湯拉麵食到好味野 心情特別好🤭滿足💛
星期六有得去街街 特別興奮🤭

清湯醬油叉燒拉麵
2023-08-26
清湯醬油叉燒拉麵
  • 清湯醬油拉麵
-之前屯門的分店,即使排隊兩個鐘也令人念念不忘。初嘗重開的旺角店,依然出色,加上只要排隊15-20分鐘!-✦清湯醬油拉麵 |$79-以前喜歡吃濃厚的豬骨拉麵,近年更愛清爽的「清湯拉麵」湯底清爽不油膩,充滿鰹魚鮮甜🐟,加上醬油咸香,令人不禁渴光,吃完也沒有口渴咸,相信不是傳言中味精調製👍🏻以幼身的拉麵為麵底,口感偏硬彈牙,沒有粉感,是我喜歡的☺️叉燒肥瘦適中,但感覺沒有從前嫩滑🐖溏心蛋出色!用流心蛋黃沾麵一流。干荀不過不失🥚
之前屯門的分店,即使排隊兩個鐘也令人念念不忘。
初嘗重開的旺角店,依然出色,加上只要排隊15-20分鐘!
✦清湯醬油拉麵 |$79
以前喜歡吃濃厚的豬骨拉麵,近年更愛清爽的「清湯拉麵」
以幼身的拉麵為麵底,口感偏硬彈牙,沒有粉感,是我喜歡的☺️
叉燒肥瘦適中,但感覺沒有從前嫩滑🐖
溏心蛋出色!用流心蛋黃沾麵一流。干荀不過不失🥚
2023-08-23 258 浏览
星期六13:00到達餐廳,門口人龍五至六個,還可以接受,再長啲人龍應該唔會排了⋯⋯叫左個清湯醬油拉麵,一上枱,拉麵超細碗,但係叉燒夠薄又軟滑,都好好食。不過都係個句,份量太少,個温泉蛋其實幾好食😋!餐廳環境類近日本拉麵店嘅氣氛,同我去東京酒店樓下拉麵店環境好相似。由於湯底唔係豬骨湯底,個人認為咪當湯飲,口渴嘅記得叫汽水😂總括來說,麵份量好細,男仔一定唔夠飽。如果下次有機會,又唔係太餓,都會想食原味濃拉麵試下,提提大家可以避開食飯時間嚟食,免得大排長龍。

平日大概下午1:00去到,入面都係爆場的,然後舖頭外面有3,4個人排緊隊,無耐就有個員工拎落單紙嚟同我哋講得返招牌醬油拉麵了🍜本身第一餐都唔太會食濃味野,所以就照排啦!大概15分鐘就到我哋啦!交完單就坐低等開餐😋座位都算舒服!唔會覺得同隔離好近!👍🏻👍🏻👍🏻值得一讚!1️⃣拉麵係幼身嘅拉麵🍜咁講好似有啲衰,不過質地好似有少少似某大集團的感覺。2️⃣叉燒係薄切的,我同男朋友都中意薄切叉燒🐷多過厚切 / 角豚肉!感覺食完比較舒服。3️⃣湯底夠甜,飲完唔會覺得係有味精!係合格嘅醬油拉麵湯底👶🏻總括來講就係所有嘢都中規中矩,不過下次有機會如果唔多人嘅話都可以試吓佢濃啲嗰隻,到時再分享俾大家!

招牌醬油拉麵
評語:我食嘅係清湯醬油拉麵,食後有輕微過譽嘅感覺。1)叉燒幾好食,薄唔緊要,但有啲細塊,公平啲講,我有對比其他人嘅份量,係我個碗細咗少少,咁就算啦。2)湯底色水係靚嘅,但飲落唔覺得好驚艷,就係一般嘅湯底。有人話佢用味粉,我唔識分。3)麵質生熟程度剛好,不過唔係我杯茶。好多人話掛湯,但我食落唔覺有呢個效果,唔知關唔關我食清湯事,還是偏愛傳統拉麵嘅麵質。4)所有配料絕對合格。整體感受:11:50分一嚟到,已經排滿人,期待值即刻推到100,好彩我剛好唔使等,可以做第一批最後個個客人。有送錯食物嘅情況,但店員即時處理,服務態度一流,仲聽到店員用日本同廚房師傅講,先知師傅係日本人,期待值再推高多50。麵好快嚟到,我相都冇影就即刻食。想講係正常偏好食嘅,性價比不錯,只係$79,但講到全港最好,絕對不是。小問題,冇得加餸,呢個位係差少少,因為我真係想加叉燒。
評語:
我食嘅係清湯醬油拉麵,食後有輕微過譽嘅感覺。

4)所有配料絕對合格。

整體感受:

小問題,冇得加餸,呢個位係差少少,因為我真係想加叉燒。

2023-08-16
終於等到了奇蹟拉麵的重開!之前一直未能趕於屯門舊鋪一嘗,聽到旺角重開就當然要去朝聖❤️建議剛開門就去~避免排隊等候🍜 原味濃拉麵 𝗛𝗞𝗗𝟴𝟲骨湯濃郁鮮甜,讓人一口接一口 😍 而麵條掛湯力高,每一根麵條都充滿了湯汁的味道,可惜無得選擇麵條軟硬度,咬口偏硬不是 👧🏽 喜歡的口感🍜 濃厚辣味拉麵 𝗛𝗞𝗗𝟵𝟯如果你喜歡辣味拉麵,可以一試 🌶️ 香辣嗆口,真係刺激又過癮!慢煮叉燒稍微有些失望,味道口感都一般店舖拉麵雖然選擇不多,但勝在貴精不貴多;配搭材料都以簡單為主,最吸引人之處係湯底 🍲 整體而言,絕對值得一試 ✅

🍜 原味濃拉麵 𝗛𝗞𝗗𝟴𝟲

🍜 濃厚辣味拉麵 𝗛𝗞𝗗𝟵𝟯

2023-08-01
  • 原味濃拉麵
2023-08-09 257 浏览
之前曾經在屯門扎根的奇蹟拉麵,轉移陣地去到旺角女人界。前排有些新聞令到這間拉麵店被人議論紛紛,但基於我又未食過既關係,路過見到又唔係多人排隊,即管入去品嚐一下。店內都勁多人,爆哂場,逼狹就少不免,但都尚算可以接受。點餐紙只有4款拉麵選擇,亦都沒有任何小食可以另加。烏賊濃味拉麵 – 幼身拉麵是我喜歡的,口感很不錯。慢煮叉燒都ok啦,沒有什麼特別。湯底濃厚之餘也有點咸。濃厚辣味拉麵 – 無得揀粗幼麵,所以呢碗都係幼麵。第一啖當然飲啖湯頭,有d搶喉,而辣味亦比想像中辣,稍嫌味道過濃,餐後要飲多幾杯水黎解渴。

2023-08-06
午餐
«全港最好食的拉麵之一,奇蹟拉麵» - Mirakuru Japanese Noodles屯門有幸食過一次,跟住佢就結業左,真係等左好耐先等到佢重開呀!屯門食過佢呀豬骨湯底,真心好濃好好食,今次就試吓佢嘅旺角新店🍜🍜 清湯醬油拉麵 $79當日豬骨湯賣晒,淨返清湯可以選擇,估唔到都好驚喜🤭湯底有陣鰹魚香,麵質適中偏硬偏彈牙(我好鍾意❤️)叉燒肉一般,我覺得屯門食嘅時候滑啲流心蛋個流心做得唔錯,再濃味啲就更佳總括黎講佢地嘅拉麵真係好好食👍🏻 下次好想黎食到佢嘅豬骨拉麵------------------------------🌟回頭指數:9/10本身諗住要排好耐隊,1:50去到,排左15分鐘就入得👍🏻(雖然中午排好熱,真係流哂汗🥹)佢2:15左右已經截左龍,大家想試就要預返時間啦。📍地址:奇蹟拉麵 ミラクル (旺角)旺角通菜街22號達明大厦地舖/ 喜歡我食評的朋友,請follow IG @yumyumyummy.tummy /

🍜 清湯醬油拉麵 $79
當日豬骨湯賣晒,淨返清湯可以選擇,估唔到都好驚喜🤭
湯底有陣鰹魚香,麵質適中偏硬偏彈牙(我好鍾意❤️)
叉燒肉一般,我覺得屯門食嘅時候滑啲
流心蛋個流心做得唔錯,再濃味啲就更佳

🌟回頭指數:9/10

📍地址:奇蹟拉麵 ミラクル (旺角)
旺角通菜街22號達明大厦地舖

2023-07-30 409 浏览
好好彩食到!!最後2碗,連湯底都冇得揀,得返清湯醬油拉麵。麵度有啲硬身,湯底比較單一,只食到係鏗魚醬油味,但價錢係合理嘅。哩次係第二次食奇蹟,第一次係屯門食濃厚辣味拉麵同原味拉麵,比較有驚喜,第一次食個2款湯底都比較有層次感,麵口感都適中,真係好似係日本食拉麵嘅感覺。如果有機會再食一定要早少少到,可以揀返其它口味,清湯唔太推薦。
好好彩食到!!