2021-12-05 61 浏览
夫妻火鍋壽司盛🍣賣相真係好靚好精緻!😍諗唔到火鍋店都有咁高質嘅創意壽司!除咗有新鮮嘅鮑魚,仲有肥牛,鮮蝦,🍤用個木架裝住,每一件晶瑩剔透真係好靚好吸引!因為要淥熟先食得,所以底下唔係米飯,🍥係手打嘅魚滑~.繁花似錦🥬蔬菜搭配豐富,打邊爐都要食啲菜~新鮮得來,最鍾意菇菌嘅品種都好多,啱晒我呢個健康人士🍄.老油條🥢香脆熱辣辣,非常好味。.培火鐵觀音珍珠奶茶🧋御翠烏龍珍珠奶茶,打住邊路都可以飲一杯台式珍珠奶茶,真係清涼解渴,之餘更過癮!

老油條🥢香脆熱辣辣,非常好味。

作為台式火鍋,偏貴雖然食物有質素,但淨火鍋湯底已經成$200OpenRice 寫人均價100-200我唔知點黎作為週末都仲可以OpenRice book 枱已經少伏先係座位奇怪,點解迫我兩個人L型咁坐,點傾計實情係方便你自己上菜?最後冇理佢地自己move隔離枱都係忍唔住lor頭頂有speaker 播歌但超大聲,完全傾唔到計野食都未order, 然後supervisor 又喺我後面同個staff訓話其實我個位係咪俾客坐ga….服務質素唔好,配料得6種,冇咩選擇但收我廿蚊位,咩事,仲要自己同人迫去拎水唔request 唔會有,隻杯細過你酒樓飲茶隻杯,sorry, 侍應都唔會幫你加水, 但你要俾加一其實我唔介意自己倒水,但你要俾壺水我囉自己落單都算,個menu樣樣都售罄,一個鍋加碟牛都已經四百幾食物質素係唔錯,但未去到值$400位,我地連海鮮都冇order 搵極都成日冇侍應,碟都唔收但收錢就黎兩個,都未走就兩個埋黎收碟點呀,都冇人等位,又未夠鐘作為食客,呢個價位同服務,應該冇咩動力再食
作為台式火鍋,偏貴
雖然食物有質素,但淨火鍋湯底已經成$200
OpenRice 寫人均價100-200我唔知點黎
作為週末都仲可以OpenRice book 枱已經少伏

先係座位奇怪,點解迫我兩個人L型咁坐,點傾計
實情係方便你自己上菜?最後冇理佢地自己move
隔離枱都係忍唔住lor
頭頂有speaker 播歌但超大聲,完全傾唔到計
其實我個位係咪俾客坐ga….

其實我唔介意自己倒水,但你要俾壺水我囉

自己落單都算,個menu樣樣都售罄,
一個鍋加碟牛都已經四百幾

搵極都成日冇侍應,碟都唔收
但收錢就黎兩個,都未走就兩個埋黎收碟
點呀,都冇人等位,又未夠鐘

作為食客,呢個價位同服務,應該冇咩動力再食

2021-12-04 41 浏览
佢嘅重頭戲, 夫妻火鍋壽司盛,佢將啲鮑魚同埋其他海鮮整到好似一件壽司咁,呢一個菜式喺我嚟之前上網睇嗰陣時候都好有期待,究竟點解可以將啲有飯嘅壽司放入去火鍋度打邊爐,原來發現咗佢唔係真係有飯嘅壽司, 廚師將魚肉同蝦膠代替咗飯,在上面加蝦同鮑魚,睇落去感覺真係好似一件壽司,好食之月做個好好睇,好適合用嚟打卡。因為我有朋友係海鮮達人,我哋幾個人覺得淨係一件壽司唔係好舊, 所以就叫埋個海鮮拼盤,有鮑魚同帶子,仲有好爽口嘅龍躉片。食到飽飽哋,最後當然要叫埋個菜未做結尾,呢個繁花似錦都係用嚟打卡用嘅。
佢嘅重頭戲, 夫妻火鍋壽司盛,佢將啲鮑魚同埋其他海鮮整到好似一件壽司咁,呢一個菜式喺我嚟之前上網睇嗰陣時候都好有期待,究竟點解可以將啲有飯嘅壽司放入去火鍋度打邊爐,原來發現咗佢唔係真係有飯嘅壽司廚師將魚肉同蝦膠代替咗飯,在上面加蝦同鮑魚,睇落去感覺真係好似一件壽司,好食之月做個好好睇,好適合用嚟打卡。

2021-12-04 39 浏览
近排天氣凍咗,到時得返20度,呢個時候就最適合去打邊爐,今日放咗工之後約咗一位好好嘅朋友,去到旺角呢間打邊爐餐廳食嘢,其實我自己都好鍾意食夫妻肺片,每一次喺朗豪坊嗰邊行過我都會想入去呢間舖頭度食,聽聞佢係台灣過嚟非常之出名嘅。間餐廳係喺地牢, 轉咗落樓梯之後就見到好有特色嘅裝修, 絕對唔似平時其他一啲打邊爐鋪頭入到去得啲白牆咁核突,我同我啲朋友坐喺左邊近牆嘅位置,左右都有一個屏風同隔離分隔開,雖然唔係包房,但坐入去之後就感覺到好似有包房嘅感覺,一台四個人都有私隱度。我原本想去到時食佢好出名嘅辣鍋,但係因為有其中一位朋友唔食辣,最後就叫咗個美人鍋,聽個名就覺得吸引,裏面其實係有花膠同埋葵花雞嘅養顏花膠雞鍋。打邊爐有埋啲咁正嘅花膠其實女士一定會好鍾意。等咗一陣啲菜就上曬, 我哋先食咗我哋叫嘅美國手切牛小排,厚度啱啱好唔會太薄,呢個時候食牛肉就最啱,放咗工之後非常之肚餓,當然係拿拿臨食啲飯熟嘅嘢,啲牛肉嘅油脂啱啱好,好適合減緊肥過我。

2021-11-27 91 浏览
開心要打邊爐,唔開心都要打邊爐🥳約左好朋友向旺角行街,行完街就喺附近一齊shabu shabu!.▪️手切牛小排 $238貪心想叫多幾款,所以牛肉叫左小份,厚度適中,油脂分布剛剛好!滾兩滾就食得!▫️夫妻火鍋壽司盛 $388鮑魚壽司、虎蝦壽司、牛肉壽司同豚肉壽司~包住嘅係蝦滑,爽口而且又幾夾▪️海鮮拼盤 $388龍躉片、海蝦、帶子、帆立貝、廣島蠔同蚌新鮮兼且大大隻,唔會淥完唔知去咗邊▫️繁花似錦 $138多達十款唔同種類既蔬菜,蘑菇愛好者必叫😛▪️油條 $48識食一定係點滾湯再食😌雞湯同麻辣湯各有特色▫️麻辣鍋豆腐同鴨血都好入味,熬左超過24小時牛骨湯底▪️養顏花膠雞鍋

▪️手切牛小排 $238

▫️夫妻火鍋壽司盛 $388

鮑魚壽司、虎蝦壽司、牛肉壽司同豚肉壽司
包住嘅係蝦滑,爽口而且又幾夾
▪️海鮮拼盤 $388

龍躉片、海蝦、帶子、帆立貝、廣島蠔同蚌
新鮮兼且大大隻,唔會淥完唔知去咗邊
▫️繁花似錦 $138

多達十款唔同種類既蔬菜,蘑菇愛好者必叫😛
▪️油條 $48
識食一定係點滾湯再食😌雞湯同麻辣湯各有特色
▫️麻辣鍋

豆腐同鴨血都好入味,熬左超過24小時牛骨湯底

▪️養顏花膠雞鍋
2021-11-26 24 浏览
🐤美人花膠雞鍋 325花膠湯底非常之香濃😍真係有新鮮嘅花膠喺入邊,厚肉之餘,雞湯都好鮮味👍攞嚟打邊爐,做湯底,就真係啱晒啦❤🐮手切美國牛小排(小)238雖然叫咗細份,但係份量一啲都唔細,好足料!😚成盤都擺滿晒,而且每一件都非常之新鮮,鮮紅色嘅牛小排,放落邊爐入邊滾一滾,就淥熟咗~加入醬汁調味之後,每一件都有油花嘅甘香,非常之好食。🐟海鮮拼盤388 海鮮拼盤好足料,佢哋嘅蝦都好鮮甜彈牙,更加有大大隻嘅帶子,新鮮嘅鮑魚,都非常豐富。
🐤美人花膠雞鍋 325

🐮手切美國牛小排(小)238
雖然叫咗細份,但係份量一啲都唔細,好足料!😚成盤都擺滿晒,

🐟海鮮拼盤388
2021-11-26 43 浏览
~自助區有三款前菜,可以任添,醬汁區仲有特別嘅沙茶醬等。雖然呢度本身出名嘅係麻辣火鍋,最近入冬,都想食返啲比較滋潤啲嘅,就選擇咗佢哋嘅新出品~美人花膠雞鍋店員教先享受下個湯,先再加水打邊爐,半熟嘅雞件放鍋煮三分鐘就食得,滑溜無雪味👍🏻我就鍾意將花膠煮返十分鐘左右先食,就更加入味,湯頭入口甘甜,膠質濃厚,感覺越飲越滋潤😊手切牛小排~牛味好重好濃郁,顏色鮮艷,望落同食落都感覺新鮮,而且口感爽滑。海鮮拼盤~大大盤拼盤裏,材料眾多,全部海鮮都好鮮美,食得出係新鮮貨,烚完之後令成個湯底比之前更多左份鮮甜味。款款新鮮,我最鍾意係大大嘅隻嘅元貝,非常厚肉❤️有口感。
~自助區有三款前菜,可以任添,醬汁區仲有特別嘅沙茶醬等。

手切牛小排

海鮮拼盤
2021-11-26 32 浏览
之前同朋友食過呢度嘅麻辣鍋,好有好感🥰今次就一家人過黎聚餐~呢度嘅火鍋湯底有辣有唔辣,今次有小朋友就食✨美人花膠雞鍋~先食雞、花膠、飲湯,再打邊爐,入口啖啖膠質,好滋補。✨夫妻火鍋壽司盛~見到個名好得意,原來並唔係真正嘅壽司,係整到壽司樣貌嘅拼盤就真😍,有安格斯牛肉片、豚肉片、大虎蝦和鮑魚,每件火鍋料下層就以滑類包住,分別有墨魚滑、蝦滑和魚滑,造型特別,而且入口彈牙🥰繁花似錦~第一次見造型咁靚嘅蔬菜盤,又多又新鮮,一睇就知係新鮮插嘅,好考功夫,見到咁靚,小朋友都願意食多咗菜菜添😍

✨夫妻火鍋壽司

2021-11-23 50 浏览
咁凍仲唔係打邊爐嘅好時機?依間古色古香嘅邊爐有好多嘢食,啲碟都切到好靚,手切牛小排($238)雪花均勻肉味濃,夫妻火鍋壽司盛($388)又靚又多款,鍾意墊住壽司嗰舊魚滑😂繁花似錦($138)多款蔬菜全部都好鮮甜。而且海鮮拼盤全部野都好新鮮,特別鍾意啲鮑魚同埋扇貝仲有帶子,種類多多之餘全部都好好食好新鮮。分量足夠四個人食。另外仲有老油條,加入麻辣湯食真係一流,吸晒啲汁之後脆脆地嘅口感真係食過唔停。
2021-11-22
2021-11-23 42 浏览
聽講呢個花膠雞窩好出名,即刻約埋閨蜜們黎養吓顏呢個湯底果然好足料,花膠同雞都好多,而且非常鮮甜,一開始我哋已經將花膠同雞食得7788之後我哋叫咗海鮮拼盤蠔、桂花蚌、龍躉魚片、鮑魚、蝦、帶子、帆立貝、桂花蚌等,全部都好新鮮,完全唔需要狗任何醬料,已經好鮮甜夫妻火鍋壽司盛真係估唔到打邊爐都有壽司食講笑咋,呢個一出場擺得好靚其實係蝦滑,墨魚滑,豬肉滑,再加上牛肉、蝦、鮑魚、豬肉片,扮到好似壽司咁,每件都好厚實大件,仲好好味美國牛小排(小)牛肉雪花好靚,肉質有口感又唔會太淋繁花似錦好豐富既雜菜拼盤,有不同嘅蔬菜同埋菇
聽講呢個花膠雞窩好出名,即刻約埋閨蜜們黎養吓顏

之後我哋叫咗海鮮拼盤

夫妻火鍋壽司

真係估唔到打邊爐都有壽司
講笑咋,呢個一出場擺得好靚

其實係蝦滑,墨魚滑,豬肉滑,
美國牛小排(小)
牛肉雪花好靚,肉質有口感又唔會太淋
繁花似錦

好豐富既雜菜拼盤,有不同嘅蔬菜同埋菇
  • 老油條
2021-11-19 86 浏览
之前午餐嚟到呢度食對佢個花膠雞湯念念不忘今日同屋企人一齊嚟打邊爐,除咗麻辣火鍋,養顏花膠雞窩都係10分推薦,材料份量非常足夠,一滾起每人飲返兩碗湯先開始打邊爐,清甜滋潤啲花膠一啲都唔細,啲雞非常滑,食極都仲有,我媽咪話佢淨係飲湯同食花膠雞已經好飽之後我哋叫咗油炸鬼,台灣火鍋經常出現,索湯一流夫妻火鍋壽司盛呢個擺盤好靚,打卡啱晒以不同既滑扮作壽司飯,例如蝦滑,墨魚滑,豬肉滑,而上面既刺身就用左牛肉、蝦、鮑魚、豬肉片,賣相好靚,好味又大件美國牛小排(小)油脂分布均勻,濃濃牛肉味,淥幾秒就食得繁花似錦好靚又好大既雜菜拼盤,有不同嘅蔬菜同埋菇想食咩都有海鮮拼盤有鮑魚、蝦、帶子、帆立貝、桂花蚌、龍躉魚片、蠔,樣樣都好新鮮呢度嘅火鍋配料好齊全,特別係拼盤,可以滿足晒大家嘅願望,最重要係食材新鮮,湯底又好味
之前午餐嚟到呢度食對佢個花膠雞湯念念不忘

之後我哋叫咗油炸鬼,台灣火鍋經常出現,索湯一流

夫妻火鍋壽司

呢個擺盤好靚,打卡啱晒
美國牛小排(小)

油脂分布均勻,濃濃牛肉味,淥幾秒就食得
繁花似錦
好靚又好大既雜菜拼盤,有不同嘅蔬菜同埋菇
想食咩都有
海鮮拼盤

• 老油條
2021-11-14 1210 浏览
今日同屋企人去咗旺角食夫妻沸片,唔好以為係辣辣菜,其實都有唔辣嘅選擇😉重要啲擺盤好特別添,打卡岩哂😆😆美人鍋~養顏花膠雞鍋 ($328)🐔🐔又係滋潤嘅花膠雞窩呢間舖頭嘅雞都幾滑花膠份量好足,仲幫我哋切好咗一嚿嚿細舊方便分享,但係撈極都仲有,勁足料☺️☺️夫妻火鍋壽司盛($388)🍣🍣呢個壽司盛玩味十足,好啱打卡😚😚佢將鮑魚、蝦、豬肉、牛肉扮成壽司嘅魚片,跟住下邊就係唔同嘅滑類做成飯嘅形狀,再擺喺日式壽司盤上,賣相好靚好精緻🤩🤩海鮮拼盤 ($388)🦐🐟海鮮拼盤有齊鮑魚,元貝,帆立貝,蝦,蠔同埋桂花蚌,龍躉,材料都好新鮮,打邊爐一人分d 就岩哂啦🤤🤤繁花似錦 ($138)🥦🥬🥒🥗打邊爐梗係要食多啲菜,唔知揀邊個好就直接揀咗呢個拼盤😛😛佢個名真係好靚,而且每樣嘅蔬菜同埋菇都有少少,岩哂選擇困難既我手切牛小排 ($238)🐮🐮雪花非常均勻,切到細細塊方便食用,仲要肥瘦均勻,雖然係小size嘅份量,但係都夠我哋幾個分啦老油條 ($48)呢個係台式打邊爐既特色食物,我地特登叫黎一試,吸湯底既汁一流😋😋📍 夫妻沸片-台式麻辣火鍋 (旺角)旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖

美人鍋~養顏花膠雞鍋 ($328)🐔🐔

夫妻火鍋壽司盛($388)🍣🍣

海鮮拼盤 ($388)🦐🐟

繁花似錦 ($138)🥦🥬🥒🥗

手切牛小排 ($238)🐮🐮

老油條 ($48)

📍 夫妻沸片-台式麻辣火鍋 (旺角)
旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖
2021-11-12 121 浏览
🥘美人鍋 - 養顏花膠雞鍋 ($328) 湯底配料有全隻雞雞及大量花膠🥰滋補暖胃🥩手切牛小排 ($238/小) 打卡大熱.煙霧彌漫~肉質不錯,脂肪平均👍🏻🍣夫妻火鍋壽司盛 ($388) 唔知以為食緊Omakase😆賣相吸引!「飯」由墨魚滑/蝦滑/豚肉組成🥰分別係火鍋鮑魚壽司、火鍋虎蝦壽司、火鍋牛肉壽司同火鍋豚肉壽司,好有創意🥰🦐海鮮拼盤 ($388) 包括海蝦、九孔鮑魚、北海道珍寶帶子、帆立貝、廣島蠔、桂花蚌、龍躉片,新鮮鮮甜😋🫔老油條 ($48) 我地全部都好鍾意食🥰個人喜好鍾意淥耐啲,吸盡湯精華🥬繁花似錦 ($138) 好有心思拼得好靚🥰🌶麻辣鴨血及麻辣滷豆腐 ($58) 台灣直送,唔會太咸唔會太辣🐟黃金魚皮($78) 即叫即炸,完全無油溢味👍🏻🧋培火鐵觀音珍珠奶茶 ($30) 珍珠好大粒好煙韌,不過茶味濃d會更好·📍夫妻沸片旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號鋪

🍣夫妻火鍋壽司盛 ($388) 唔知以為食緊Omakase😆賣相吸引!「飯」由墨魚滑/蝦滑/豚肉組成🥰分別係火鍋鮑魚壽司火鍋虎蝦壽司火鍋牛肉壽司火鍋豚肉壽司,好有創意🥰

🥬繁花似錦 ($138) 好有心思拼得好靚🥰

🐟黃金魚皮($78) 即叫即炸,完全無油溢味👍🏻

📍夫妻沸片
旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號鋪
夫妻沸片-台式麻辣火鍋👻開始有啲凍既感覺當然要打下邊爐暖一暖個身同個胃依間係旺角既邊爐又方便又高質下次都會再黎🥰.🔅美人鍋-養顏花膠雞鍋 HKD 328一打開個蓋真係勁香勁濃入面啲花膠有好多片真材實料唔會一煲就散雞夠嫩仲要夠多應該有成隻雞既份量😆🔅夫妻火鍋壽司盛 HKD 388打卡一流勁吸引原來係將啲肉扮壽司和牛個樣原來都幾似拖羅🤣下面放咗啲滑好似係唔同口味既墨魚滑彈牙又好食~🔅海鮮拼盤 HKD 388好足料既海鮮拼盤海蝦 廣島蠔 珍寶帶子帆立貝 鮑魚 龍躉片 桂花蚌豐富得黎又夠新鮮特別係個鮑魚大大隻好正🤩🔅手切牛小排(小) HKD 238小既一碟份量都唔小手切擺盤加哂分放落個煲到好快就變色變色即刻食得牛味重又嫩🔅繁花似錦 HKD 138雜菜拼盤既高級版款式夠多西洋菜生菜娃娃菜油麥菜仲有金菇秀珍菇冬菇一個繁花似錦滿足哂我食菜既要求🤣🔅老油條 HKD 48佢地既特色老油條我鍾意放落鍋浸一浸吸咗啲湯再食仲係脆既確係一流~.整體黎講:靚料邊爐 高級享受😚.🎈 夫妻沸片-台式麻辣火鍋 (旺角)旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖
夫妻沸片-台式麻辣火鍋👻

🔅老油條 HKD 48
佢地既特色老油條
我鍾意放落鍋浸一浸
吸咗啲湯再食
仲係脆既確係一流~

整體黎講:
靚料邊爐 高級享受😚
🎈 夫妻沸片-台式麻辣火鍋 (旺角)
旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號舖
2021-11-11 70 浏览
終於有點冬天嘅氣息,外套頸巾要出動啦🧶晚餐打邊爐就最好不過啦😌今次同妹帶爸媽去食好啲呀👨‍👩‍👧‍👧.📍夫妻沸片.🥘美人鍋 - 養顏花膠雞鍋 ($328) - 湯底用料十足!!配料有一隻雞,仲有好多花膠😍打邊爐前煲滾個湯,鮮甜有膠質~雞好嫩滑,花膠都好正呀!!🥩手切牛小排 ($238/小) - 上枱嘅時候有乾冰係底感覺好迷幻🤣牛肉雪花平均,淥兩淥食得~牛肉味濃👍🏻🍣夫妻火鍋壽司盛 ($388) - 本身以為係真係壽司黎🤣勁靚!!!好igable嘅梯級”壽司”,每一件都好大粒,每一件都要淥架🥢絕對唔係飯黎嫁~係墨魚滑、蝦滑、豚肉😍總共有4款(火鍋鮑魚壽司、火鍋虎蝦壽司、火鍋牛肉壽司同火鍋豚肉壽司),件件都好新鮮好正!🦐海鮮拼盤 ($388) - 超級豐富🤩有新鮮海蝦、九孔鮑魚、北海道珍寶帶子、帆立貝、廣島蠔、桂花蚌、龍躉片,全部都好鮮甜😋🫔老油條 ($48) - 推介呀!!放落湯淥幾下,吸到湯嘅味道之餘仲要勁脆!!!encore之選😌🥬繁花似錦 ($138) - 砌得好靚嘅菜籃😍又有菇又有菜,啱哂我呢啲有選擇困難症嘅人~🌶麻辣鴨血及麻辣滷豆腐 ($58) - 唔會太咸又唔會太辣,滷豆腐好
📍夫妻沸片

🍣夫妻火鍋壽司盛 ($388) - 本身以為係真係壽司黎🤣勁靚!!!好igable嘅梯級”壽司”,每一件都好大粒,每一件都要淥架🥢絕對唔係飯黎嫁~係墨魚滑、蝦滑、豚肉😍總共有4款(火鍋鮑魚壽司火鍋虎蝦壽司火鍋牛肉壽司火鍋豚肉壽司),件件都好新鮮好正!

🌶[台灣直送]麻辣鴨血及麻辣滷豆腐 ($58) - 唔會太咸又唔會太辣,滷豆腐好好食🤤

🐟黃金魚皮($78) - 即叫即炸,同出面街買到嘅好唔同😆好鬼脆又唔會有油益味~

🧋培火鐵觀音珍珠奶茶 ($30) - 第一次見火鍋店有珍奶飲🤣好特別~