2012-10-13 1489 浏览
有外國學者到港參加會議,為一盡地主之宜,同事建議到這港式西餐廳。聞名而久但一直沒機會試,知道它的招牌菜是瑞士雞翼和梳乎厘,那麼當然要一試。我們五個人再點了牛脷、瑞士汁干炒牛河、蝦多士、煙三文魚沙津和炒菜心。坦白說,瑞士汁完全沒有什麼特別,但瑞士雞翼這名字的由來倒是有趣。沙津和蝦多士不俗,其實也不是什麼困難的菜式,不會不好吃的。牛脷夠腍,但白灼略嫌單調。問外國朋友最喜歡是哪道菜,他竟然答我是炒菜心,我的心頓時一沉。期待已久的梳乎厘終於出場,超級巨大,外表吸引。可惜,吃下第一口感覺奇怪,已經不太想繼續吃,最後五個人只完成了一半。總的來說,有點失望,可能真的是因為有些期望。

2012-08-22 1062 浏览
最後一天在銅鑼灣區工作,珍貴的午飯配額留給了最愛----就是太平館的岑味牛脷.很多人也嫌這裡食物價錢貴,當你去某日式烤肉店吃一客$250要自己動手燒,還未經調味的厚切"和"牛舌會是覺得超值好吃.和牛舌有雪花的脂肪紋嗎?有分級數的嗎?那為什麽一客花心思去熬製汁料炆煮的牛脷會是貴?岑味牛脷----三大片厚切牛脷,吃也來軟腍尚有點彈性.不是烚至"入口即溶"類別,保留有少許牛脷的臊味.由雞肝加牛油洋蔥等熬製而成的岑味汁更是靈魂所在,醬汁質感濃稠全掛在牛脷上味道是比常吃到的鮮茄汁更加匹配!另外點叫白飯來配吃是心水選擇.情況就等於看見某些人寫台式小店:"滷蛋很入味但做不到溏心的效果",請問在台灣那一個地方吃滷蛋是有溏心的?這種奇怪的要求標準真是不知所謂到極點!有的請麻煩告知一聲!

• 岑味牛脷
2012-08-20 989 浏览
從小就已經聽太平餐館這名字, 可是一直沒有衝動去試一下這間歷史悠久的餐廳受到友人邀請終於可以一嚐這間很出名的老店晚上7點左右門口已經大慨有10人左右在等位了看著餐牌想了一會, 都是選擇幾樣比較出名的食物餐包就是一般舊香港式的麵包, 沒什麼興趣所以吃了一小口就放下了豬脾不是太合我胃口的.. 幾塊薄"片"的豬肉, 頗鞋身, 還有一堆雜豆,就算沾上了瑞士汁也沒有為它加添分數因為不吃牛的關係, 所以點了肉片河粉瑞士汁帶甜而且份量比重很多, 卻不算太出味道, 就是看到那麼深色的河粉入口卻淡淡的, 感覺很奇怪豬肉沒有什麼肉味, 吃了一點就沒有興趣再添一次的了最好吃的可算了招牌瑞士雞翼, 一碟6隻是為當晚吃得最開懷的一道菜了雖說也是用瑞是汁做的一道食物, 可是明顯比其他較為入味,但要知道, 雞翼從來就是很難失手的一種食材全晚最令我其待的可謂是大過人頭的梳乎里了明知等候時間比較長, 所以一早落單的了果真實物大得誇張, 明知這甜品不能待久, 趕快拍了數張照就開動了一切開的時候.. 看到內部已經心沉一沉...濕濕的蛋白泡好像還沒焗熟, 入口那種感覺真的好差, 亦沒有香味可言..好像在吃一個濕掉了的紙包
受到友人邀請終於可以一嚐這間很出名的老店
晚上7點左右門口已經大慨有10人左右在等位了
看著餐牌想了一會, 都是選擇幾樣比較出名的食物
懷舊餐包
豬脾
就算沾上了瑞士汁也沒有為它加添分數
肉片河
因為不吃牛的關係, 所以點了肉片河粉
豬肉沒有什麼肉味, 吃了一點就沒有興趣再添一次的了
最好吃的可算了招牌瑞士雞翼, 一碟6隻
是為當晚吃得最開懷的一道菜了
雖說也是用瑞是汁做的一道食物, 可是明顯比其他較為入味,
但要知道, 雞翼從來就是很難失手的一種食材
梳乎里
全晚最令我其待的可謂是大過人頭的梳乎里了
明知等候時間比較長, 所以一早落單的了
一切開的時候.. 看到內部已經心沉一沉...
好像在吃一個濕掉了的紙包蛋糕般.. 有點蛋腥味..
一半也沒有吃到.. 每人試了一點就放棄了..

差不多5百元的一餐, 好的稱不上, 見識過就好
老字號屹立不倒總有他們值得欣賞的原因.. 但一定不是甜品吧.. 百多元的..可以有更好的選擇!
题外话/补充资料: 吃了那麼多的深色食品, 之後心理因素影響地喝下很多水..
2012-08-07
2012-08-13 608 浏览
Lunch 去咗太平館食。真係好掛住佢地的燒豬肶飯。去到立刻叫咗個燒豬肶飯 set.先邌個湯。個湯有甜咗少少豬肶肉切到薄薄的,肉質有少少咬口。配上瑞士汁,真係好好味。
Lunch 去咗太平館食。
真係好掛住佢地的燒豬肶飯。
去到立刻叫咗個燒豬肶飯 set.

先邌個湯。
個湯有甜咗少少
燒豬肶飯
豬肶肉切到薄薄的,肉質有少少咬口。配上瑞士汁,真係好好味。
午餐
燒豬肶飯
2012-08-09 516 浏览
男朋友常常說太平館的梳乎厘令人一見難忘~我好想知道點解佢話一見難忘,仲以為是我男朋友用詞不當....總之一直很想試啦~~難得朋友約食飯~我梗係建議去太平館啦!! 好彩d朋友又肯wo~~星期三晚7點多去到,已經有幾個人係到等緊,我地問左原來係唔可以book位,只可以留名同係到排隊咁我地等左一陣就有位喇~仲有卡位坐tim叫左個二人餐+$108的梳乎厘之後就有時間慢慢觀察下個環境餐廳內有d迫,不過好有舊式咖啡座的感覺牆上排滿唔同年代唔同地方的太平館照片~~~大部份是黑白的啊~~~好懷舊的感覺燈光暗暗的,更加添一股懷舊感先來的餐湯和雜菜沒什麼特別啊~再來的乾炒牛河樣子很吸引!!一整碟的牛河,顏色如此的統一,証明炒得好均勻!每一條河粉、每一塊牛肉都沾到醬汁~~~~~~~~好好好好味啊~而且鑊氣夠之餘又不會有焦味~又不會黏成一塊河粉夠滑又不會太林~總之就正啦~食到中途,突然聽到有個男人好大聲講英文~好鬼激動頭往左後方一轉...!! 是edison!!!!真係幾靚仔~~佢同個鬼佬食飯~haha四圍d女仔係到狂gup佢呀...仲有人偷拍佢唔記得關閃光燈囉...==我都好開心,因為我好少撞到明星的~不過
男朋友常常說太平館的梳乎厘令人一見難忘~

咁我地等左一陣就有位喇~仲有卡位坐tim

叫左個二人餐+$108的梳乎厘
之後就有時間慢慢觀察下個環境

餐廳內有d迫,不過好有舊式咖啡座的感覺
燈光暗暗的,更加添一股懷舊感

先來的餐湯和雜菜沒什麼特別啊~
再來的乾炒牛河樣子很吸引!!
oiishiiiii
一整碟的牛河,顏色如此的統一,証明炒得好均勻!
而且鑊氣夠之餘又不會有焦味~又不會黏成一塊
河粉夠滑又不會太林~總之就正啦~

食到中途,突然聽到有個男人好大聲講英文~好鬼激動
頭往左後方一轉...!! 是edison!!!!
真係幾靚仔~~佢同個鬼佬食飯~haha
我都好開心,因為我好少撞到明星的~不過我唔敢成日扭轉個頭去望呀...><

講返正題喇!!!
最好味的瑞士雞翼
再來的是6隻瑞士汁雞翼~~~
隻隻都係豉油色,望上去是咸的感覺
不過吃在口中是甜甜的~好sweet啊~
最欣賞是隻隻雞翼d肉都好軟熟、又入味
而且仲離晒骨~ 一d血都無~讚!
跟餐的甜品沒什麼特別
像是蛋撻的蛋啦~再滑d同香d會更好...><

登登登登!!!!
好.....大啊.....
主角登場!! 梳乎厘駕到!
我完全呆左...==
終於明白咩叫"一見難忘"
個梳乎厘大到....我出名個頭大...佢仲大過我個頭
原本佢脹卜卜,俾我地影相影到縮晒水><

味道方面,簡簡單單,有d似蛋糕
最好食係個面~haha
我覺得"一見難忘"比"一試難忘"更貼切~^^

開心難意的一晚~~~~多謝分享我的喜悅
2012-08-01
好.....大啊.....
oiishiiiii
最好味的瑞士雞翼
2012-08-02 304 浏览
友人生日, 佢話想去太平館食梳乎里作甜品.明知2個人又點會食得完個梳乎里呀, 但友人生日都係要去.幸好平日又加上已過最繁忙既食飯時間, 2個人先免左等位之苦.免等位不過無話免等食, 製作咁大既梳乎里需時30分鐘.一來友人已經非常開心, 當然啦壽星女更係要開開心心.焗得非常大, 外層脆脆不過食落都似無咩食到野只係覺得綿綿同偏甜, 我都盡力食左1/4都已經覺得漏.不過友人食得開心就已經好足夠.老實講此店既梳乎里太大過又偏甜, 味道都只屬一般
友人生日, 佢話想去太平館食梳乎里作甜品.

明知2個人又點會食得完個梳乎里呀, 但友人生日都係要去.

免等位不過無話免等食, 製作咁大既梳乎里需時30分鐘.

一來友人已經非常開心, 當然啦壽星女更係要開開心心.

不過友人食得開心就已經好足夠.

老實講此店既梳乎里太大過又偏甜, 味道都只屬一般
$90 (其他)
2012-07-26 175 浏览
這家店在香港也算是歷史悠久的百年老店,但地方小小,要吃好東西也要花點時間等一等啊。他們提供的餐牌已經列出一系列必吃的經典食品,還有不同的套餐,點菜的時候相當方便~先是濕炒和乾炒河,醬汁味道很濃,但沒有平常茶餐廳那種「鑊氣」的感覺,不過吃得出是即叫即做,好吃之選!必吃的瑞士雞翼,就是喜歡它甜甜的感覺,但其實是有點貴啦~~必吃的乳鴿,這個真的令我有點意外,因為平常吃的乳鴿身型很小,肉又乾。但這個真的稱得上是「皮嫩肉厚」,醬汁跟瑞士汁差不多,必試之選!鮮茄焗豬扒飯這個是套餐的一部份,重點是豬扒肉質很好又厚肉!這是太平館的重頭戲--特大梳乎厘~焗需要20-30分鐘,吃掉它就只需3分鐘…而且亦打破了梳乎厘只有那麼一小杯的常規,有這個甜品為晚餐畫上完美的句號~除美食外,侍應的態度也非常親切,其中一個侍應邊加水邊說「Lady加茶」,連棟篤笑也在行,不得不like!
這家店在香港也算是歷史悠久的百年老店,
但地方小小,要吃好東西也要花點時間等一等啊。

他們提供的餐牌已經列出一系列必吃的經典食品,
還有不同的套餐,點菜的時候相當方便~
濕炒河
先是濕炒和乾炒河,醬汁味道很濃,
但沒有平常茶餐廳那種「鑊氣」的感覺,
不過吃得出是即叫即做,好吃之選!
必吃的瑞士雞翼,就是喜歡它甜甜的感覺,
但其實是有點貴啦~~
必吃的乳鴿,這個真的令我有點意外,
因為平常吃的乳鴿身型很小,肉又乾。
但這個真的稱得上是「皮嫩肉厚」,
醬汁跟瑞士汁差不多,必試之選!
鮮茄焗豬扒飯
這個是套餐的一部份,重點是豬扒肉質很好又厚肉!
這是太平館的重頭戲--特大梳乎厘~
焗需要20-30分鐘,吃掉它就只需3分鐘…
而且亦打破了梳乎厘只有那麼一小杯的常規,
有這個甜品為晚餐畫上完美的句號~

除美食外,侍應的態度也非常親切,
其中一個侍應邊加水邊說「Lady加茶」,
連棟篤笑也在行,不得不like!
2012-07-20
濕炒河
  • 瑞士雞翼,乳鴿
2012-05-07 206 浏览
今天公司一行三人,又沒有目的地去找地方食晏。我原本提議了Fiat Caffe,但同事說有點貴,於是我們再找。行入了銅鑼灣的中心地帶,在太平館的門口猶疑了一倫,都是決定入黎,品嚐一下老香港的西餐味道。68 - 88 元一個午餐,在現今的社會內,尤其是港島區,已經不算是貴了。今時今日,中午食餐飯過百元,也不足為奇,而且也不是什麼好味到出汁,或環境超高級的食肆。此店馳名物是瑞士雞翼,不過,要成68 - 78元食果幾隻雞翼,感覺上不是太化算,我們看多一片menu,我最終的決定是砵酒焗牛脷飯。傳統的港式西餐廳,前菜一定是麵包同羅宋湯。而且麵包一定是軟麵包,是蒸熱過的熱,是蒸熱過的軟,加入牛油一片,香味俱全。而羅宋湯,飲落就比例似意大利雜菜湯,因為味道不夠濃郁。 砵酒焗牛脷飯,飯出香時,是非常非常之香,不過,非炒底的飯就令我覺得有點失望,牛脷味道濃郁,酒味就恰到好處,不過,成個焗飯的雜菜蘿蔔太多,差不多同牛脷是一半一半的比重,令人感覺肉不夠,若是8:2的比重,會吸引好多。 老字號,而且是真正老香港的味道,不過太平館出名唔平,就算是今次

老字號,而且是真正老香港的味道,不過太平館出名唔平,就算是今次,我們覺得價錢合理,但份量差半,變相是貴,而且質素一般,也覺得不值。
2012-04-28 155 浏览
因為事出突然@@所以冇BOOK到位不過又好好彩入到去又有位!!可能係因為我地比較早其實我地坐果張應該係有人BOOK左不過未到入到去覺得D裝潢都係一間好靚GE西餐廳~不過有種違和感~因為D侍應全部都係叔父輩同埋佢地俾我個感覺就好似..一班著住西裝, 但係會插住支筆係耳仔, 咬住支煙GE伙計好有茶餐廳GE感覺.v.因為女朋友事先上網睇左咩推介~所以我地就叫左一份瑞士雞翼餐同一個梳乎厘先講瑞士雞翼~堅係好食@@好入味~個汁又夠晒味~唔會話太甜不過2個人食4隻可能就有d唔夠喉跟住個梳乎厘....兩個人食...真係輸左....佢仲大過我個頭=-=雖然入面好多都係泡~不過都係好好好好飽最尾都有食剩少少~同埋入面太泡沫,可以熟番d~建議一大堆人去先好食@@因為一個人食咁多泡會頂唔順跟住佢個餐有個焗豬排飯意外地好食佢d豬排炸得好好同埋個汁都好特別~樣似茄汁但係唔酸!唔錯總括而言衣間野我都好鍾意~因為佢賣ge野食類型幾特別~同幾好食~係有少少貴姐
因為事出突然@@所以冇BOOK到位
不過又好好彩入到去又有位!!可能係因為我地比較早

其實我地坐果張應該係有人BOOK左不過未到

入到去覺得D裝潢都係一間好靚GE西餐廳~
不過有種違和感~
因為D侍應全部都係叔父輩
同埋佢地俾我個感覺就好似..
一班著住西裝, 但係會插住支筆係耳仔, 咬住支煙GE伙計
好有茶餐廳GE感覺.v.

因為女朋友事先上網睇左咩推介~
所以我地就叫左一份瑞士雞翼餐同一個梳乎厘
先講瑞士雞翼~堅係好食@@
好入味~個汁又夠晒味~唔會話太甜

不過2個人食4隻可能就有d唔夠喉

跟住個梳乎厘....
兩個人食...真係輸左....
佢仲大過我個頭=-=
雖然入面好多都係泡~不過都係好好好好飽

最尾都有食剩少少~
同埋入面太泡沫,可以熟番d~
建議一大堆人去先好食@@
因為一個人食咁多泡會頂唔順

跟住佢個餐有個焗豬排飯
意外地好食

佢d豬排炸得好好

同埋個汁都好特別~樣似茄汁但係唔酸!唔錯

總括而言衣間野我都好鍾意~
因為佢賣ge野食類型幾特別~同幾好食~
係有少少貴姐
2012-04-27
  • 瑞士雞翼
  • souffle
今晚同一位難得一聚嘅好朋友約出嚟晚膳,當然都想食好啲啦,太平館餐廳由 1860 年經營至今,係難得嘅老字號,余相信能夠經營一個又一個世紀一定有佢值得之處,所以就同好朋友前來進膳。嚟到現場,其實睇落又同其他西餐廳好唔同,感覺唔係好「西」,當然佢有炒牛河呢樣嘢本身已經好唔西啦,反而好「港」,不過呢種「本土性」余絕對無限支持!西中有中,中中有西,對香港文化多元性嘅堅持就係我哋香港人嘅核心價值之一。(咁即係核心嘅外圍定內圍?)其實本身都有心理準備要等位,不過好在都係10分鐘內就有位,之後前台店員拎咗 menu 比我哋睇,我同好朋友最興致勃勃嘅唔係睇有咩食,而係睇有關呢間老字號嘅歷史同有關「瑞士汁」嘅故事,了不起亦有趣。之後坐低叫嘢食,朋友點咗瑞士汁牛河,而余就點咗岑味牛脷。本身對牛脷有偏愛,加上個雞肝汁好夠味又同個牛脷夾倒,俺會比高分,當然惟一嘅不足係無得跟餐,如果跟餐可以跟麵包/飯/意粉/什菜同上就更好,因為個汁真係好正,而且仲要係多汁,撈飯啱用。當然,西餐都唔一定係美式鐵板大堆頭嘅...瑞士汁牛河,瑞士汁炒牛河,個人對瑞士汁無咩認識,不過汁、粉、肉都 ok 所以總嘅嚟講都係 ok,不過樣樣

之後坐低叫嘢食,朋友點咗瑞士汁牛河,而余就點咗岑味牛脷。
岑味牛脷
瑞士汁牛河
瑞士汁牛河,瑞士汁炒牛河,個人對瑞士汁無咩認識,不過汁、粉、肉都 ok 所以總嘅嚟講都係 ok,不過樣樣嘢都 ok 嘅同時,即係都好穩陣啦,而通常穩陣嘅嘢都同驚喜無緣。

可能碟牛河份量足啦,所以好朋友食唔哂,正好余仲未飽所以食埋佢未食嗰半就啱啱好,就食物水準嚟講,余同好朋友都大致滿意,而且見其他食客點嘅菜色都似乎幾吸引,所以都認為有返兜呢度嘅可能性。
题外话/补充资料: 好喇,講完食物本身,咁但係本身都無咩咁攪笑,之不過笑點係食完之後三件事: 1. 我哋食完無耐就有人嚟收哂嘢,我哋都明白出面 keep 著有人等位,不過...話哂係西餐廳,可以比我哋傾多陣計嗎?(當然我哋係會照坐唔理咁多啦) 2. 見倒有伙計爭執,不過余認為百年老店一定要有「店格」,伙計間中有少少火,余個人係接受嘅。(又唔係發係我度 XD) 3. 呢個...唉,都係咪鬼講,因為係同隔嚟檯食客有關,但真係頂唔順,實在笑死朕!埋單鬆人啦!
2012-04-05
岑味牛脷
瑞士汁牛河
  • 岑味牛脷(力撐)
2012-03-26 425 浏览
太平館 is over-rated. Fried squab was dry. Shrimp toast was flat, it didn't have enough shrimp paste. Swiss (maybe sweet) chicken wings were just cooked with sweet soy sauce. I was just 100% disappointed after being told 太平館 is an iconic HK styled cafe!
2012-02-16
2012-03-20 232 浏览
3.14是白色情人節, 應該沒有什麼香港人在慶祝這個吧跟男友只沒有特地慶祝, 純粹是那晚一起吃飯而已, 選了這裡平日晚上人還是蠻多的, 不過等了大約15分鐘就有位子了沒有叫套餐, 之前又吃過他們的瑞士雞翼跟炒河, 這次想試試其他菜式因為叫了湯, 來了餐包餐包夠熱也很軟, 塗上牛油就很好吃了, 還蠻久沒有吃過這樣的餐包呢我點的是牛尾湯, 味道濃郁得不得了, 湯也帶點杰身突出的牛肉味道, 還真的不錯喝, 番茄也不會死酸男友點的洋蔥湯, 喝的時候太熱, 很少喝到這麼熱的西湯洋蔥炒過非常香, 但嫌湯頭有點太鹹岑味牛舌, 之前吃過一次了覺得好好吃, 這次又再點一次牛舌很軟嫩, 配以用雞肝煮的醬汁, 味道豐富得很還記得去年的鄭秀文跟許志安來這裡吃太平館嗎? sammi點了牛舌, 而安仔就點了這個燒豬脾豬脾的肉不是滑滑的那種, 但也煮得很容易咬, 豬肉味很香, 不愛吃豬肉的我也覺得不錯加上這裡的招牌瑞士汁, 甜中帶點酸, 好吃葡國雞飯, 我自己覺得還好, 葡汁的咖哩味道被椰汁有點蓋過, 味道不夠濃但薯仔跟雞肉都不錯吃, 薯仔很軟蠻入味的, 但醬汁不是我喜歡的比起這個, 我更喜歡用岑味牛舌的汁拌飯呢這
3.14是白色情人節, 應該沒有什麼香港人在慶祝這個吧
跟男友只沒有特地慶祝, 純粹是那晚一起吃飯而已, 選了這裡

平日晚上人還是蠻多的, 不過等了大約15分鐘就有位子了
因為叫了湯, 來了餐包
我點的是牛尾湯, 味道濃郁得不得了, 湯也帶點杰身
突出的牛肉味道, 還真的不錯喝, 番茄也不會死酸
男友點的洋蔥湯, 喝的時候太熱, 很少喝到這麼熱的西湯
洋蔥炒過非常香, 但嫌湯頭有點太鹹
岑味牛舌, 之前吃過一次了覺得好好吃, 這次又再點一次
牛舌很軟嫩, 配以用雞肝煮的醬汁, 味道豐富得很
加上這裡的招牌瑞士汁, 甜中帶點酸, 好吃
比起這個, 我更喜歡用岑味牛舌的汁拌飯呢
這裡的梳乎厘真的很大! 但知道是用蛋白發起的, 男友很想吃所以也叫了
很多人說太平館的梳乎厘沒什麼特別, 我就覺得簡單的味道就已經很好吃
不過如果有點鮮奶油配著吃, 味道一定大加分呢
题外话/补充资料: 但這裡的服務真是差得不!得!了! 店員全都不太用心工作, 等座位的時候某經理撞到我都沒有道歉 點菜又要等很久, 全程一副"唔憂做"的樣子 [b]最過份的是, 我們因為他們的服務態度而沒有給小費, 走的時候某店員在我們走的時候碎碎唸:"點解唔比貼士? 攪錯呀唔比貼士" 你們這樣的服務態度值得我給你們小費嗎? 想得美! 不給你們小費是對的![/b] 下次如果我真的想要再吃太平館, 我不會再來銅鑼灣這家! 不過短期內也不會再來了
2012-03-18 176 浏览
是日爸爸生日,特意來這裡試下。一行五人,等位等左好耐先入得。點了一個二人餐:海龍皇湯,炒雜菜,干炒牛河,瑞士雞翼,甜品,餐飲,再另加鹹牛脷,芝士焗魚柳,疏乎厘。海龍皇湯之前係天機棧飲過龍蝦湯就怕了。不過這裡的不錯,濃得來又唔腥,結果飲左半碗。炒雜菜普普通通,係油左少少。干炒牛河很好,油不多,而且河粉沒有黏埋一舊舊,又不太鹹。瑞士雞翼色水好靚,又肥美多肉,所以都比軟油膩。鹹牛脷比想像中鹹,而且有少許羶味,未必個個啱口味。芝士焗魚柳這個不好,好溜,而且魚柳一pat pat咁。疏乎厘必食item。大過個頭的疏乎厘,味道普通啦。因為裡面其實係空氣,所以真係食左一陣風咁囉。而且裡面好似唔多熟,有點濕濕地,好似燉蛋咁。不過賣相真的氹到人歡喜。

炒雜菜
普普通通,係油左少少。
干炒牛河
很好,油不多,而且河粉沒有黏埋一舊舊,又不太鹹。
瑞士雞翼
色水好靚,又肥美多肉,所以都比軟油膩。
鹹牛脷
比想像中鹹,而且有少許羶味,未必個個啱口味。
芝士焗魚柳
這個不好,好溜,而且魚柳一pat pat咁。
鹹牛脷
乾炒牛河
芝士焗魚柳
跟餐甜品
题外话/补充资料: 建議齊人去等位,因在下7:00去等位,但其他人未到,7:30已有位,但未到齊人,所以無入到。最後要等多一個鐘,即8:30先有位。
2012-02-10
乾炒牛河
  • 瑞士雞翼
(非会员)
2012-02-28 257 浏览
When I first walked in and looking at the ambience, I thought that I would bring my friends next week to have a feel of the old Hong Kong food and ambience.I ordered a set with 'so-called' grilled pork and my friend order 'rib-eye'.My first disappointment came when we have just started drinking the soup, the main dish came. Obviously there is no space and for both dishes, and the waiter took away the rib-eye. There is no sequence of food serving, not even the basic common sense.My experience w

My experience with the grilled pork was REALLY BAD! As a good cook myself, I can imagined what they did was to boil a piece of lean pork, sliced it, use a dark sweet sauce over it and that's it. For the price that we are paying at HKD175, this dish has got nothing to generate appetite in terms of design, the taste was nothing but sweet dark sauce and the pork was so lean that you need a lot of chewing.

Then came my coffee. Visually it looks ok as there is a layer of coffee oil but then there is no coffee aroma and it was very bitter tasting. As a coffee lover, I can tell that they used the cheapest bean on an expresso machine to churn out this cup of diluted coffee.

I also went to the toilet and it was wet, smelly and dirty.

I am really dissapointed with Tai Ping Koon. On the outlook, it has a good concept of introducing the old Hong Kong food but practically, there is nothing worth talking about this restaurant. I wonder why people still queue up for it. I think it is because of the concept, I wonder how long it would last.

Don't ever bring your guests this restaurant.
2012-02-27
2012-02-22 78 浏览
5點幾六點就到,入到去見到有好多卡位,不過都被安排了坐2人枱,其實如果卡位是被訂了7點,我已經checked bill...walk-in位大家要預咗唔好坐,因為無得擺手袋/shopping bags...講番野食,龍蝦湯好好味,牛油+餐包都係classic野...瑞士雞亦太甜,而且太大隻,好似火雞亦咁,一隻已經膩,至於咸牛脷就very gd,因為好清又入味,干炒牛河亦pretty gd,牛肉唔會好似出面d restaurant咁"那"到無曬texture同牛味,推介一定要食牛河+牛脷不過去到甜品,我就有d奇怪,因為個梳乎厘唔知點解食落去似奇華雞蛋糕,入面全係黃色,我出去食開梳乎厘都係用蛋白做,但佢地就用埋蛋黃,就唔係梳乎厘味,如果想order就要留意,不過見到super size時,都係開心既,因為又唔係好多地方做到咁super size...
梳乎厘-麻麻地

2012-02-09