2019-09-08 1681 浏览
以前拍拖成日去食,結咗婚反而冇乜點去食,今日經過回憶返晒黎,就walkin去食。以前好多人,打電話book都要早一星期,估吾到而家即日walkin都得!仲保持水準👍👍👍叫左個餐,有塊牛排,餐包,餐湯,飲品餐湯揀咗牛尾湯,好濃郁好入味,正!餐飲係鮮榨橙汁😱我竟然唔記得影個主角牛扒!牛扒我揀咗肉眼扒,係鐵板上嘅,肉眼扒好林好有牛肉味,吾錯!不過我叫五成熟,我諗因為鐵板上嘅關係,淋完執之後應該都變咗七成😂瑞士汁牛河,望落去隻色好深以為好鹹,但係其實唔會,味道啱啱好。啲牛肉又煮得好滑👅👅👅重點疏乎厘,超級大。個皮就脆,內就滑!蛋白味又香。食極都唔厭🥰

叫左個餐,有塊牛排,餐包,餐湯,飲品

餐湯揀咗牛尾湯,好濃郁好入味,正!

餐飲係鮮榨橙汁
😱我竟然唔記得影個主角牛扒!

2019-07-13 2038 浏览
又係活動前食飽是常識,一行六人食個晏,諗住慢慢食施施然落隔離街行。呢間出名豉油西餐,裝修懷舊風情幾靚架~仲有紅地毯轉轉樓梯上黎。上到去全部客人都係操普通話~嘩~咁呀經理就西西面了~可能一見講廣東話既香港人就唔想做我地生意掛~佢行黎行去指左我地去中間張枱,其他待應姨姨同哥哥好nice仲會解釋咩出名野食,仲不停加水加茶好好服務😗咁叫左佢地既招牌瑞士汁炒河同免治牛肉飯醫肚~瑞士汁真係幾好味喎唔咸又唔死甜夠色又有啲醬油味,成個河粉滑口食到尾都唔咸另兩人叫免治牛仲諗住要加錢加蛋,原來已有一隻。全牛肉既威力個汁好濃好夠撈飯,肉碎唔硬又有顆粒但唔結塊。食緊有另一啲國語遊客上黎,呀西面經理唔俾佢拖佢地啲喼入去~仲聽到好大聲「jip」果幾個客🤣🤣🤣我以為去左澳牛~~睇黎係呀經理既問題黎佢一視同仁唔是針對香港人喎🤣🤣

2019-06-28 1312 浏览
呢到餐廳比一般餐廳裝修得幾好 另外都坐得幾舒服 見呢到多人食瑞士汁 就叫左個瑞士汁牛河 瑞士汁都多 但係 牛河既牛份量就咯咯小左d 份量之不過係岩岩好 個餐仲有羅宋湯 湯味就正常啦 整體黎講都係瑞士汁最出色
2019-06-27 1454 浏览
被巨大梳乎厘吸引進來!香港有這類的中式梳乎厘愈來愈少了。一進店感覺懷舊得嚟有種高級格調,環境舒適,位與位之間算是闊落,坐得舒服。海龍皇湯,幾香海鮮味,但略嫌有點鹹。瑞士雞翼煮得唔算入味,但勝在雞肉嫩滑,個汁仲可以點其他配菜食。炒雜菜味道正常。乾炒牛河,普通茶餐廳味道,唔夠鑊氣。乳鴿,皮脆肉嫩,有陣煙燻味。牛脷,雖然賣相一般,但口感和味道都非常好,厚身口感軟熟,味道香和牛味重。法國蝸牛焗豬扒意粉,味道ok,但冇咩蝸牛味,豬扒幾厚身,味道唔錯,不過不失。梳乎厘,差唔多每枱都必點,一來到就好香雞蛋味,表皮有啲香焦味,裏面非常軟綿,但略嫌太甜。雪糕正常維記味道。
被巨大梳乎厘吸引進來!香港有這類的中式梳乎厘愈來愈少了。
海龍皇湯,幾香海鮮味,但略嫌有點鹹。

炒雜菜味道正常。

乾炒牛河,普通茶餐廳味道,唔夠鑊氣。

乳鴿,皮脆肉嫩,有陣煙燻味。

雪糕正常維記味道。

2019-06-24
庆祝纪念
生日
  • 牛脷
  • 梳乎厘
  • 乳鴿
2019-06-27 711 浏览
 The waiters are old, but the service is not bad. The pigeons are very rich in flavor. Especially in the sauce, you can help you with the liver. The meat in the river is very big. In the end, it is a good thing. Because of this problem, the waiter said that it takes 45 minutes to order, and if necessary, help us place an order. After coming up, it is soft and loose, and the milk is very scented.
2019-06-22 791 浏览
因為今晚要看演唱會,所以打算在尖東食晚餐。我哋見好耐冇幚襯,突然又想食瑞士雞翼,所以滿心歡喜地到太平館食晚餐。當時餐廳還未算多人,我同朋友看了5 分鐘menu 便打算下單,我們叫了兩三次侍應都不獲理啋,及至經理經過,佢就同我哋講人手不足只有兩位侍應,叫我哋等一陣!我同朋友見佢哋年紀大就等一下,結果等了十分鐘都冇人理我哋,我哋唯有再揮手,殊不知直頭當我哋透明!🙄但見佢哋吹水多過做嘢,仲夠膽不停招呼外來客,冇能力就唔好不停入客喇!結果因為等唔切,只能品嚐兩杯熱茶就自己起身走了!去咗食拉麵Ps:我由1815等到1900,我走都唔係好過份啫😯

Ps:我由1815等到1900,我走都唔係好過份啫😯
2019-06-21
2019-06-08 1765 浏览
太平館餐廳平日見多了,也聽多了,但土生土長的我竟然這麼多年來也沒有吃過。這日剛巧跟朋友晚飯,在尖沙咀沒有其他想吃的餐廳,於是便到了太平館。一向也有聽聞太平館有名的,是他們的瑞士雞翼及梳乎厘。我跟朋友一行二人,本來是想點他們的二人餐的。但想到套餐沒有梳乎厘,如果另外再加的話便會十分昂貴,於是最後決定單點。我們點的都是他們的招牌菜,分別是瑞士汁炒牛河,瑞士雞翼,及疏乎厘。要注意梳乎厘需要30分鐘預備的,侍應都建議我們等到瑞士汁雞翼上菜時才點。首先上菜的是瑞士汁炒牛河。這裏的事濕炒可,更來佬餐廳的瑞士汁炒牛河是不同的。這裏的瑞士汁不太甜,跟平日吃的不太一樣。而且牛肉的味道也很一般,切得得薄沒有咬勁及牛味。接下來又等了差不多15分鐘,才上了這個瑞士汁雞翼。這裏的瑞士汁雞翼需要$185才有八隻,個人感覺是十分昂貴的。而且瑞士汁雞翼我以為是一早烹調好的,所以不明白他們為什麼要弄那麼久。跟牛河一樣,我覺得這裏的瑞士汁味道很淡,又不甜,因此雞翼沒有什麼味道的。最後上的梳乎厘蛋糕,份量十分大,拍照一流的。可是味道就像是... 蒸蛋糕.. 吃到後期也很膩了。整頓晚餐下來,也沒有好吃的菜式。太平館如此有名,

瑞士汁牛河

瑞士汁雞翼

梳乎厘

整頓晚餐下來,也沒有好吃的菜式。太平館如此有名,大概也是吃懷舊的味道吧。

題外話... 這晚看到黃德彬也在太平館吃晚飯呢!
2019-05-25 1117 浏览
真的非常差勁,在香港呆了十年,這家店真是差到卜街店面裝修很有年代感,這昰唯一的特點。叫了一個二人套餐,連帶三份特色菜1 燒豬髀有豬味, 賣相糟糕2分2 牛舌入味不錯,像燒牛肉,只是賣相糟糕,可以看到舌苔 3分3 乾炒牛河,比外面茶餐廳稍微好一點點,但完全看不出這昰特色菜3分4 燒乳鴿,簡直是敗筆,皮不脆,肉無汁,很多地方燒焦,比起其他的地方差的太遠了,0分5 梳乎釐,wtf 這是什麽鬼東西?燒焦的特朗普頭髮?外面焦,裏面沒熟又濕又冒泡,-100分服務生無禮貌又不懂服務,菜品無地方放卻不識收碟,上菜竟然會吼客人手拿開,四個人食咗1010hkd
真的非常差勁,在香港呆了十年,這家店真是差到卜街
店面裝修很有年代感,這昰唯一的特點。
叫了一個二人套餐,連帶三份特色菜
1 燒豬髀有豬味, 賣相糟糕2分

燒豬髀豬味重
牛脷賣相差
牛河普通
?燒焦鴿
燒焦特朗普?
2019-05-25
2019-04-30 835 浏览
話說睇完e生食飯,有時候都會幫襯銅鑼灣分店,今次係第一次幫襯尖沙咀,上到去等侍應安排位置,之後我地坐低,咁天氣熱想飲水,叫了一個著黑色西裝,佢態度差到(等等啦,黎緊ga la), 嘩,咩事呀,我知你公司唔憂冇生意,之後我有留意到,每次有其他客人叫佢態度都是一樣.我諗無下次
2019-04-25
2019-04-29 893 浏览
係尖沙咀上班嘅我,最開心嘅就係有好多餐廳🤣太平館嘅午市套餐較正價平多了🤤套餐嘅餐包非常鬆軟,很好吃😋有紅白兩款湯可選,個人比較喜愛羅宋湯🤤雞翼味道普通正常,冇想像中咁好食😕瑞士汁牛河同干炒牛河(太好吃忘記了拍照🙈)比較,我比較鍾意干炒牛河🤤真的很好吃🤤🤤梳乎厘份量好大,好吸引,唔太甜,好食

套餐嘅餐包非常鬆軟,很好吃😋

有紅白兩款湯可選,個人比較喜愛羅宋湯🤤

雞翼味道普通正常,冇想像中咁好食😕

梳乎厘份量好大,好吸引,唔太甜,好食

2019-04-11 895 浏览
今次壽星拋出一句”懷舊唔該”,即刻令我諗起港式扒,但係想食得高級啲就要揀嚟呢度餐廳喺呢個位已經好耐歷史,但係店內裝橫依然懷舊得嚟有種高級格調,環境絕對舒適,而且呢度仲有多款套餐供選擇,啱晒我地呢班選擇困難症人士先嚟一個海龍皇湯,味道適中,不過略嫌唔夠海鮮味瑞士雞翼煮得幾入味,個汁仲可以點其他烚菜輪到Maincourse鐵板加拿大安格斯肉眼配黑松露汁,雖然黑松露汁配肉類稍為唔夠野味,但係醬汁夠香濃,值得一試;兩份扒份量幾厚,五成熟啱啱好,夠曬肉汁太平館乾炒牛河就普普通通,食落爭d鑊氣最後餐茶甜品~完每份套餐份量幾多吓,可能有人會覺得冇乜驚喜,但係間唔中嚟懷舊一餐其實都係一個唔錯嘅體驗

先嚟一個海龍皇湯,味道適中,不過略嫌唔夠海鮮味
海龍皇湯

瑞士雞翼煮得幾入味,個汁仲可以點其他烚菜
太平館瑞士雞翼

鐵板加拿大安格斯肉眼配黑松露汁
鐵板蝸牛加拿大安格斯西冷配黑椒汁

太平館乾炒牛河就普普通通,食落爭d鑊氣
太平館乾炒牛河

太平館瑞士雞翼
鐵板加拿大安格斯肉眼配黑松露汁
鐵板蝸牛加拿大安格斯西冷配黑椒汁
2019-04-08 704 浏览
跟朋友來吃下午茶,已經有很長時間沒有來太平館餐廳吃飯了所以有點期待。以往都是去佐敦那一間,一進去發現裡面的人也是穿著比較𡚒式的服務生,裡面的擺設也是比較八十年代。還以爲人會很多因爲畢竟是週末,可是環境清靜和人不多。我叫了太平館干炒牛河,連飲料是$70。可能是因爲我不太舒服,我覺得河粉的味道不太夠,有點失望。過了大約四十多分鐘 soufflé 終於來了!看起來不錯的。一放勺進去,裡面的熱氣就出來。吃下甜甜的,滋味不錯。以往吃過不是太甜,就是太重蛋白味,這個剛剛好。

乾炒牛河

soufflé
soufflé
2019-03-31 696 浏览
太平館 我好細個同屋企人食過 佢既乳鴿,雪糕 同埋 親切既服務 一直都係我童年回憶事隔十幾年,食番太平館除左失望兩個字,我唔想講再難聽既形容詞。滿心期望既一餐....性價比絕對係 0 分上菜次序海皇湯 +餐包湯唔夠暖 餐包底乾(翻叮多次造成)牛油未解凍乳鴿1隻餐牌寫要20分鐘 10分鐘上菜 唔夠熱 皮唔脆汁水招牌野 唔洗彈炒雜菜 招牌2人餐入面既 賣相絕不討好 原因係有隻碟係上面長期壓過 唔明?番屋企烚D西蘭花再放隻碟上去當三文治就知我講乜瑞士汁牛河不過不失 招牌野瑞士雞翼味道正常 全翼夠大隻 飽滿零服務 一黎掉低2個餐牌 斟茶用拉茶方式 彈到周圍都係 包括餐牌侍應見到有第二台客漏低把遮 只係一句 佢要就會番黎拎架啦侍應傾計唔緊要 粗口要收斂下簡單講 高級餐廳價錢 茶記服務 冇期望就唔會失望
太平館 我好細個同屋企人食過
佢既乳鴿,雪糕 同埋 親切既服務 一直都係我童年回憶

事隔十幾年,食番太平館
除左失望兩個字,我唔想講再難聽既形容詞。

滿心期望既一餐....性價比絕對係 0 分

侍應傾計唔緊要 粗口要收斂下

簡單講 高級餐廳價錢 茶記服務 冇期望就唔會失望
2019-03-31
2019-03-28 4781 浏览
早前,男朋友建議萬聖節,請我到 <太平館餐廳> 食晚餐! 他讓我選擇哪間分店?有銅鑼灣、油麻地、尖沙咀分店,我覺得尖沙咀加連威老道分店既方便大家!我又識路!於是,他已預先一星期前 book 位,店方留枱 15分鐘!這裡保留懷舊裝潢,連侍應們也是中年的叔叔!他們的服務態度良好,敬業樂業!值得我們後輩學習!他仔細看過餐牌後,建議點招牌2人套餐 $494 夠划算!招牌2人套餐 $494 海皇湯濃厚的龍蝦味,啖啖鮮香!內有帶子及蝦,飲到大家津津有味!我們把麵包沾湯更滋味呢!太平館燒乳鴿始終傳統風味的乳鴿,皮脆肉嫩,最啱我們胃口!比起 <利苑> 更勝一籌!煙肉炒雜菜簡單以煙肉提味!食落都夠味!太平館瑞士汁炒牛河太平館瑞士汁雞翼正是招牌菜之一!河粉吸收甜美的瑞士汁,既入味又惹味,柔軟的牛肉也入味!是水準之作!甜品:雪糕/ 椰子奶凍/ 啫喱雪糕最特色是用上金屬雪糕杯盛載,雲呢拿雪糕也是我喜歡的口味呢!椰子奶凍香甜滑溜又不甜膩!我們叫了冷熱檸檬茶解膩!
早前,男朋友建議萬聖節,請我到 <太平館餐廳> 食晚餐!

這裡保留懷舊裝潢,連侍應們也是中年的叔叔!
他們的服務態度良好,敬業樂業!
值得我們後輩學習!
他仔細看過餐牌後,建議點招牌2人套餐 $494 夠划算!

招牌2人套餐 $494
海皇湯
濃厚的龍蝦味,啖啖鮮香!
內有帶子及蝦,飲到大家津津有味!
我們把麵包沾湯更滋味呢!

煙肉炒雜菜
簡單以煙肉提味!
食落都夠味!
煙肉炒雜菜
太平館瑞士汁炒牛河
太平館瑞士汁雞翼正是招牌菜之一!

甜品:雪糕/ 椰子奶凍/ 啫喱

雪糕
最特色是用上金屬雪糕杯盛載,雲呢拿雪糕也是我喜歡的口味呢!

雪糕
椰子奶凍
香甜滑溜又不甜膩!

椰子奶凍
我們叫了冷熱檸檬茶解膩!
2018-10-31
$271.5 (晚餐)
  • 乳鴿
2019-03-17 455 浏览
當我們去一家餐廳的時候,我們是不是會選擇其地方,餐廳食物的味道,又或許是服務態度,在這家餐廳我看到的不單止是服務態度的問題,更加覺得這家餐廳很令我失望,原本以為穿著西裝革履的服務員會很有禮貌很有素養,可是去並不是這樣,我坐在那裡吃東西,服務員就看著你吃,時不時還打斷你和友人的聊天,還說你私自帶食物進餐廳,其實根本就是自己看錯,但是連最起碼的sorry都沒有!我表示很無語!也不知道那個服務員有沒有點禮貌,只表示他是黃色頭髮的,言語還帶有挑釁,真的不知道是這家餐廳的問題還是個人問題。還有一個服務員我叫了幾次買單,他都視而不見,然後慢悠悠的過來時還說等一下啦,那麼著急幹什麼?我想說這是基本的尊重嗎?我體諒你忙,可是我叫了幾次都視而不見是什麼意思?真心覺得不論菜品再怎麼好都不會去吃了,因為連最起碼的尊重都沒有!!!還有就是他最後說了一句你們是哪裡人啊?我想請問我們是哪裡人重要嗎?你說話能不能稍微大聲一點口齒清楚一點,每個地區方言不一樣,你鄉下音很重,拜託你咬字清楚,OK?