2021-06-28
<簡單吃頓素·天悠蔬食🥬>_荃灣-天悠蔬食🥬- 晚市Set Dinner 青咖喱野菜猴頭菇配印度煎餅及飯、配雪梨🍐青檸蘆薈冰茶、配杏汁椰香紅豆糕(2件)$188+10% & 無茸竹笙黃耳百合無花果燉湯配四喜烤夫$20+10% & 華都夫薯仔松子冰菜沙律(三人份)$88+10% _最近天氣好潮濕同埋日日都落雨心情差都一個極點😞,所以搵左間食素嘅洗滌下心靈🥳,去咗位於荃新天地嘅天·悠蔬食食返個Fusion Dinner 🍽 _Set Dinner - 先上嘅喺無茸竹笙黃耳百合無花果燉湯配四喜烤夫,燉湯唔錯好足料,入面有好多唔同嘅菇菇丶黃耳丶竹笙丶無花果同腰果,啖湯好甜好潤喉,至於個四喜烤夫,食落有少少似牛腩,五香味十足,個醬汁好開胃過癮有種食川菜嘅感覺😋_至於個main 青咖喱野菜猴頭菇配印度煎餅及飯,青咖喱味真係喺似平時九龍城食泰國野嘅味道,唔會太辣嗆口風味十足,唔錯唔錯,其中入面嘅猴頭菇有種食雞肉嘅錯覺,配埋個印度煎餅食都唔會有太油嘅感覺,個煎餅有啖啖奶酥味_雪梨青檸蘆薈冰茶- 依杯就不過不失,唔會太過甜,但如果青檸出D更加好,更加解渴同開胃_杏汁椰香紅豆糕 - 件糕杏
_
杏汁椰香紅豆糕 - 件糕杏汁同椰汁🥥balance 得好好,口感好結實而且可以食到粒粒紅豆,下次可以再叫🥰
_
華都夫薯仔松子冰菜沙律(三人份)- 入面主要用薯仔做base,之後再加入左蘋果丶青瓜丶松子再配埋冰菜,口感豐富爽口,配埋沙律醬酸酸甜甜甘,份量亦十足👍🏻