1K
I was attracted by their summer dessert parfait and you can add on a discounted price with the lunch set.Their store decoration was really cute. Some parts of the restaurant was decorated using vegetable themes.Other parts of the restaurant were decorated cutely with hot air balloons and plushy dolls.For lunch, I added $10 for the soup and salad which was definitely worth it.The soup was sweet with the coconut and carrots. The salad had plenty of chia seeds in it. For drinks I ordered their free

The soup was sweet with the coconut and carrots. The salad had plenty of chia seeds in it. For drinks I ordered their free drink(Yuzu and Lime Tea). There was plenty of aloe vera inside as well and it was really refreshing for a summer drink.
Japanese-style Apple, Veggie and Golden Tremell Curry Rice

Their menu clearly labels which dishes contain eggs and dairy, as the spectrum of vegetarians is quite large(from vegan to lacto-ovo vegetarian). For this dish, you can ask them to exclude dairy if needed. I felt for this dish, despite I love cheese, the cheese kind of overpowered the curry so I cannot taste much of the curry. However, the taste is good and there were plenty of veges inside.
Mixed Fruit Crunchy Parfait
The Parfait came and it was so pretty. Initially I thought the flower was premade from mengruine(the crunchy part) but it turns out it was made from cream(amazing). Their crunchy part comes from the chia seeds from the different layers. There was also plenty of fruit in the middle layer and I would say totally guilt free(for myself).
Totally recommended even if you are not a vegetarian
2022-06-25
2022-06-28 262 浏览
雖然我不是一個如素的人,但每逢見到素食都忍不住看多幾眼。這樣就給這間有營食肆吸進去。姬松茸椰子竹笙燉湯 配 上海涼拌素海蜇 (微辣🌶️)(可免辣)(跟餐加$20)燉湯不是平日常喝,平民價格可追加。燉湯濃郁得來不渾濁,滋補得來不廉價,椰子🥥燉得入可嚼,有功底。香芒牛油果苜蓿芽手卷 ($18.00)(可免蛋奶)幾可亂真的一份素菜手卷,小接觸苜蓿芽,一查發現有清脾胃,利大小腸之用。口感爽脆,拌上沙律醬、香芒、牛油果🥑,把平日的罪惡掃走。鐵板黑椒汁焗大啡菇 拼 素漢堡扒 配 意式薯菜 $198.00主角出場,待餐上場閑聊之間店家說這道菜是最近更新的特別菜式之一。到餐的時候,店員細心囑咐要小心熱,還幫我們倒熱騰騰的黑椒汁,大啡菇釀入素肉,要不是知道自己在素食餐廳🍴跟我說不是真肉鐵定不相信,啖啖肉感。推介。有西蘭花,翠玉瓜,蘆筍等等…一次過吸收晒不同顏色的纖維。柚子青檸蘆薈冰茶(凍)結合夏日四大材子。好解暑的一杯是日特飲🍸🧊。鮮果脆脆芭菲 (跟餐+$38.00)掙扎在千層蛋糕與芭菲,最後選擇了這個季節限定,設計別出心裁這就是一定的,用這種方式收花🌹是第一次,送女生真的醉了。甜品之間藏了當造的蜜瓜和哈

香芒牛油果苜蓿芽手卷 ($18.00)(可免蛋奶)

柚子青檸蘆薈冰茶(凍)
結合夏日四大材子。好解暑的一杯是日特飲🍸🧊。

鮮果脆脆芭菲 (跟餐+$38.00)
掙扎在千層蛋糕與芭菲,最後選擇了這個季節限定,設計別出心裁這就是一定的,用這種方式收花🌹是第一次,送女生真的醉了。甜品之間藏了當造的蜜瓜和哈密瓜粒粒,平衡了色彩,底層是亞麻籽,這個健康得來有點巧思。
2022-06-28 781 浏览
秘製千島醬田園牛油果薄餅 $178切開咗6件,味道同一般pizza相似,有芝士(含乳製品)蕃茄醬、好似沙律醬嘅千島醬,鐘意佢係超薄批,材料又豐富,有牛油果🥑、蘑菇、三色椒、沙律菜、蕃茄仔,店員特別提到,呢度所有食物走蔥、蒜、五辛‼️第一次食pizza可以大口大口食,輕盈零guilty!Dinner set免費一杯飲品韓風蘆薈柚子蜜(熱)飲到有粒粒蘆薈,甜得自然的柚子蜜,還外加一片檸檬🍋增加維他命c 👍🏻嘆住冷氣飲返杯暖暖地嘅嘢飲,做個健康又精緻的女孩😌🍵紫貝天葵荔枝梳打(凍) $35朋友點的。一開始被紫貝天葵吸引了,原來呢種植物可幫助消化,入口可以好似香水咁形容,前調荔枝,中調天葵獨有的酸甜,後調冰凍的碳酸感,清新怡人~蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷(可免蛋奶)+$18本身單點$28,因本身有一個晚巿套餐,所以可以優惠價點多一個手卷。很特別的是,裏面沒有飯,苜蓿芽佔最多,食落肚有實感,素香鬆外形像豬肉鬆,視覺上不像在吃很清淡的食物,作為小食很不錯呢!鮮果脆脆芭菲 +$38 🫶🏻最頂層嘅忌廉唧花好靚呀😍擊中少女心💗依次序食,Oreo、士多啤梨🍓、同味水果雪糕一球、餅碎、哈蜜瓜粒、奇亞籽。雪糕果味濃郁
秘製千島醬田園牛油果薄餅 $178

Dinner set免費一杯飲品
韓風蘆薈柚子蜜(熱)

紫貝天葵荔枝梳打(凍) $35

蘆筍素香鬆苜蓿芽手卷(可免蛋奶)+$18

鮮果脆脆芭菲 +$38 🫶🏻
最頂層嘅忌廉唧花好靚呀😍擊中少女心💗
依次序食,Oreo、士多啤梨🍓、同味水果雪糕一球、餅碎、哈蜜瓜粒、奇亞籽。雪糕果味濃郁,不太甜,所有東西推砌喺一齊都啱啱好,健康滋味👍🏻
2022-06-27
餐廳裝修好靚~粉嫩顏色主題好fancy🎈尤其係個天花,藍天、白雲、熱氣球真係無論大人定係小朋友都一定好鍾意座位亦都好闊落,坐得舒服店員都好細心,一坐低就問想要熱水定凍水~牛油果南蠻炸菇丼 配日式胡麻蕃茄 $188一枱好靚~牛油果粒加沙律醬呢個組合冇得輸!炸菇有6大舊,分量好多~😎炸粉係薄薄地一層,外脆內軟咬開炸菇入面係一絲絲,其實口感黎講真係幾似食緊肉😂重點舊菇出奇地唔覺得油,算幾爽!胡麻醬蕃茄好清爽,另外仲有醃蘿蔔同酸薑我覺得餐廳係食物配搭方面比較細心,係炸物主食配上比較清爽解膩嘅小食意大利牛肝菌乾燒伊麵 $178伊麵幾有驚喜,煮得啱啱好唔會太淋,伊麵煙韌彈牙~而牛肝菌好香,味道好濃郁,原來配伊麵係咁夾嘅😜 好多時食伊麵個都會太濕,呢度個汁收得啱啱好,做到真正乾燒伊麵效果😋而分量都幾多,男仔都食得飽🤪前菜、湯 +$20姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯湯料好多,除咗湯名嘅材料仲食到有雪蓮子~湯超級甜~好難得素湯都可以咁濃咁甜中湯係必試呀‼️上海涼拌素海蜇素海蜇其實係蒟蒻嚟嘅,另外加咗青瓜片口感更加爽口,麻油味都幾香~微微辣幾開胃跟餐仲包咗甜品同飲品宇治抹茶紅豆椰汁糕椰汁糕幾香,抹茶味都幾重,重點不
餐廳裝修好靚~粉嫩顏色主題好fancy🎈
尤其係個天花,藍天、白雲、熱氣球
真係無論大人定係小朋友都一定好鍾意
座位亦都好闊落,坐得舒服
店員都好細心,一坐低就問想要熱水定凍水~

牛油果南蠻炸菇丼 配日式胡麻蕃茄 $188
一枱好靚~牛油果粒加沙律醬呢個組合冇得輸!
炸菇有6大舊,分量好多~😎
炸粉係薄薄地一層,外脆內軟
胡麻醬蕃茄好清爽,另外仲有醃蘿蔔同酸薑

意大利牛肝菌乾燒伊麵 $178

前菜、湯 +$20
姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯
湯料好多,除咗湯名嘅材料仲食到有雪蓮子~
湯超級甜~好難得素湯都可以咁濃咁甜
中湯係必試呀‼️

上海涼拌素海蜇
素海蜇其實係蒟蒻嚟嘅,另外加咗青瓜片
口感更加爽口,麻油味都幾香~微微辣幾開胃

跟餐仲包咗甜品同飲品

宇治抹茶紅豆椰汁糕
椰汁糕幾香,抹茶味都幾重,重點不會過分甜

泰式奶茶千層班戟(+$28)
真係有好多層,奶茶味都幾重

柚子青檸蘆薈冰茶
甜甜嘅柚子茶,蘆薈粒好好食☺️

天 · 悠蔬食 (荃灣)
荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G08-11號舖
📌 天·悠蔬食📍 荃灣 Tsuen Wan之前食過幾間素菜餐廳都係自助餐為主 今次食到比較精緻嘅素菜料理😍🙌🏻 全部都幾新奇同有驚喜😋👍🏻餐廳設計比較有夢幻風格🫧 用嘅都係Crystal杯🫧 好似置身於夢幻王國咁✨-(👑爲推薦)泰式鳳梨炒飯 配沙爹串燒 $88野菌甘筍腰果忌廉汁會扁意粉配香脆腐皮卷 $88 👑香芋黑糖珍珠 (+$10)泰式奶茶千層蛋糕 (+$28)-❥ ❥ 泰式鳳梨炒飯 配沙爹串燒第一次食唔係肉嘅沙爹串燒結果同平時食開嘅一樣味道❗️ 仲要超惹味🔥 配埋飯一齊食好好味😋炒飯係用珍珠米, 粒粒分明🫧 不過如果多啲大粒菠蘿會更好😋❥ ❥ 野菌甘筍腰果忌廉汁會扁意粉配香脆腐皮卷呢個超級驚喜❗️ 真係好好食🙌🏻佢嘅甘筍腰果忌廉汁好特別😍 同平時食開嘅忌廉汁好唔同我超推薦呢個✨ 同埋扁意粉要彈牙🫧香脆腐皮卷包到好似雞鎚🤣 咬落真係香脆✨我想食多幾次呢個🥹💕❥ ❥ 香芋黑糖珍珠 第一次飲呢個combination💜🖤味道新奇!! 珍珠煙韌有咬口💕❥ ❥ 泰式奶茶千層蛋糕每一層都好分明🤍 不過略嫌泰式奶茶味道唔夠濃郁🙈#荃灣美食 #荃灣

📌 天·悠蔬食
📍 荃灣 Tsuen Wan

(👑爲推薦)
泰式鳳梨炒飯 配沙爹串燒 $88
野菌甘筍腰果忌廉汁會扁意粉配香脆腐皮卷 $88 👑
香芋黑糖珍珠 (+$10)
泰式奶茶千層蛋糕 (+$28)
❥ ❥ 泰式鳳梨炒飯 配沙爹串燒
第一次食唔係肉嘅沙爹串燒
結果同平時食開嘅一樣味道❗️
仲要超惹味🔥 配埋飯一齊食好好味😋
炒飯係用珍珠米, 粒粒分明🫧
不過如果多啲大粒菠蘿會更好😋

❥ ❥ 泰式奶茶千層蛋糕
每一層都好分明🤍 不過略嫌泰式奶茶味道唔夠濃郁🙈

#荃灣美食 #荃灣
2022-06-17 137 浏览
如果說綠油油晚餐,大家應該會諗起在郊外或者公園🌲的草地上開餐。咁「六悠悠」又係乜呢?2022伊始,疫情肆虐,朋友👭🧑‍🤝‍🧑間難得一聚。終於等到限聚令放寛,晚巿重開👏👏,一行6人的朋友,終於可以相聚一堂,「六」人一起「悠」閒地在荃灣的天「悠」蔬食共進晚餐了。悠蔬食 - Leisurely Veggie 「天悠」會不定期推出一些新菜式🆕,有時,看着餐單中琳琅滿目的選擇🤤,真是會舉棋不定,難以選擇。幸好還有一些「懶人包」------已設計好的套餐來解決這難題。今次,我們選了4人套餐,外加一個「天悠香口三寶」系列 (大家點餐時不要同侍應講要「天悠香口三寶」🙅‍♂️,冇人會明的,因為這個詞語是版主自己作的🤣,不是餐單上的內容)。先介紹一下套餐的食品:🅰️套餐1️⃣前菜:彩虹🌈健康沙律絕對是當晚最色彩斑斕的食品,擺盤簡單而整齊,食物種類多樣化,清新又開胃2️⃣小食:香芒牛油果苜蓿芽手卷 VS露荀素香鬆苜蓿芽手卷套餐可以選4件手卷,我們額外多點了1件,最終芒果手卷以4比1大勝。在露荀和芒果之間,版主會覺得芒果的味道和口感較吸引。值得一提的是,手卷以苜蓿芽代替了飯✖️🍚,減少了飽肚感,令大家可以有空間品嚐更多美食

🅰️套餐

1️⃣前菜:彩虹🌈健康沙律

2️⃣小食:香芒牛油果苜蓿芽手卷 VS露荀素香鬆苜蓿芽手卷

在露荀和芒果之間,版主會覺得芒果的味道和口感較吸引。值得一提的是,手卷以苜蓿芽代替了飯✖️🍚,減少了飽肚感,令大家可以有空間品嚐更多美食。

3️⃣湯品

這一晚,中式燉湯以4比0大勝西式湯品。其實,版主之前也有試過天悠的西湯,的確是符合「濃」這特點,味道也足夠。不過和材料豐富,喝下去時有一種暖暖滋潤感覺的燉湯相比,燉湯會稍勝一籌。

4️⃣招牌菜及主食

4款的招牌菜和主食,涵蓋了不同種類的食品----中式、印式、西式,種類多元化。

印度煎餅🇳🇪-----口感酥脆,配上咖喱汁,令富口感但味道較清淡的煎餅更為吸引。

千島醬田園牛油果薄餅🍕-------薄底脆口,表層鋪着不少的蔬菜,帶來清爽口感之餘,也可以稍為減少飽滯感覺,讓肚子有更多空間享受美食。

黑松露芝士薯蓉焗大啡菇🍄----大啡菇厚肉多汁,輔以黑松露和芝士,以「焗」的方法處理,令食品變得更有熱度,更有香味。

黑椒四季豆炒素牛柳🐮----四款食品中較為普通的一款,茶餐廳風味中式小菜,味道不錯,不過當然是上面的3款會較吸引。

🅱️「天悠香口三寶」系列------香煎如餅、泰式哈餅、土匪腐皮卷

基本上,自從第一次光顧天悠後,土匪腐皮卷已經成為版主每次光顧的「必食之選」💕😋。腐皮卷以「仿雞脾」的形態出現,外態脆口,內層軟滑,配上孜然粉,令味道更上一層樓。

還記得版主有一次叫錯了沒有孜然粉的「酥脆腐皮卷」🙈,頓時覺得味道有些失色了,喜歡惹味食物的朋友記得要「召喚土匪」📢,不要「點錯相」喔!

至於哈餅和魚餅,哪個是「哈」,哪個是「魚」,版主還真是分不清楚喔🤭!反正是美味就好了。非素食的朋友覺得其中一款食品吃起來挺有雞肉的感覺,能讓非素食朋友在素食中找到一些肉的感覺,增加他們吃素的動力,這一點對推動素食是十分重要的。
2022-06-16 114 浏览
最近素食越嚟越common,成日都會聽到人講食素食健康啲對腸胃又好啲,今日收工就約埋朋友一齊嚟依間素食餐廳😂😂依間餐廳裝修係走少女夢幻風,天花板有藍天白雲又有熱氣球,再加埋粉紅色同綠色座位,感覺好似入左幻想世界咁🎡🎈晚市有中式同西式可以揀,今次我地叫左一個套餐同散叫嚟share。📍大啡菇鮮豆包南瓜 新薯焗千層闊麵 ($188)冇諗過千層闊麵係素食餐廳都可以食到,仲以為西餐廳先會食到。千層闊麵裏面有南瓜、豆腐、大啡菇、薯仔,外面再有蕃茄醬同芝士,食落口好有滿足感😂😂上到枱都仲熱辣辣,每一啖都可以拉絲,好邪惡!!🤪套餐包埋柚子青檸蘆薈冰茶,飲落唔太甜同食到一粒粒嘅蘆薈。我地仲加左$20 多個中湯同前菜。今日嘅中湯係姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯,好足料,十分滋補😌😌😌前菜係上海涼拌素海蜇,素海蜇同平時食嘅唔同,個口感幾得意😬📍和風素鰻魚炒飯 $118炒飯粒粒分明,素鰻魚食落都幾真,又有鰻魚嘅香味,調味亦都啱啱好👍最後都加左$38鮮果脆脆芭菲,芭菲有雪糕、菠蘿、哈蜜瓜仲有奇亞籽,依個作為飯後甜品係幾好嘅選擇🤣🤣依間餐廳改變左我對素食嘅印象,下次會叫埋朋友一齊嚟食😛😛😛
📍大啡菇鮮豆包南瓜 新薯焗千層闊麵 ($188)
上到枱都仲熱辣辣,每一啖都可以拉絲,好邪惡!!🤪
套餐包埋柚子青檸蘆薈冰茶,飲落唔太甜同食到一粒粒嘅蘆薈。
我地仲加左$20 多個中湯同前菜。
今日嘅中湯係姬松茸椰子黃耳竹笙燉湯,好足料,十分滋補😌😌😌
前菜係上海涼拌素海蜇,素海蜇同平時食嘅唔同,個口感幾得意😬
📍和風素鰻魚炒飯 $118
依間餐廳改變左我對素食嘅印象,下次會叫埋朋友一齊嚟食😛😛😛
2022-06-10 144 浏览
原來素食都可以咁好食😋平時如果有得揀我一定係食肉,今次特登去試吓啲素食餐廳,有驚喜喎,真係扮到好似!食完都係好滿足素瑤柱桂花賽螃蟹素翅 $138呢個好明顯地見到有蛋白、素翅、芽菜、素火腿、菇等等,好足料口感豐富🤤土匪腐皮卷 $78有驚喜呢個好好食,望落好似炸雞,一啖咬落去超脆,咬開裏面係軟滑嘅腐皮,出面就炸到脆卜卜,佢係土匪嘅味道,有啲孜然粉同埋椒鹽喺上面,另外我都點咗泰式辣醬,淨係個味好夾😋和風素鰻魚炒飯 $118我幾鍾意呢個味道,平時食鰻魚點都會有少少骨,依家係素食,我唔使再擔心呢個問題,可以大啖大啖咁樣食,好爽😄,飯上面有啲紫菜,雖然我唔係好識分佢啲鰻魚係用咗啲乜嘢整,總之就係都幾好食🤣
原來素食都可以咁好食😋

素瑤柱桂花賽螃蟹素翅 $138

土匪腐皮卷 $78

和風素鰻魚炒飯 $118
2022-06-07
  • 土匪腐皮卷
2022-06-05 153 浏览
幾年前食過尖沙咀分店 覺得質素唔錯素食餐廳比普通餐廳貴 都明白的但無諗過咁既價錢 咁既裝修 提供咁惡劣既食物第一次幫襯荃灣分店 裝修可愛風有心思我地叫左三樣食物 兩樣都唔合格最離譜 炸腐皮卷 裡面腐皮仲係凍!表面金黃色暖暖地 入面完全未熟同埋佢加舊雪條棍係入面 完全唔方便食炸物外暖內凍咁低級既錯誤都會犯太離譜 連m記都唔會犯呢d錯仲要收$78一碟得4件 加4條雪條棍即時同職員反映 佢反應係懷疑我地屈佢開頭都唔想換 之後先話換一碟作為鎮店之寶既腐皮卷都咁惡劣 真佩服!第二樣食物叫左炸牛油果野菌意粉點知送錯單 俾左個pizza我但我地話無叫到 職員反應又懷疑顧客係顧客自己叫錯 仲多次確認係咪我叫錯後來換番意粉俾我地 價錢係$198個炸牛油果得一件 細過手指尾份量係原件牛油果既5%左右 食落 係苦的… 真係無野講 客觀而言 意粉係合格 除左條牛油果之外仲叫左個茄子豆腐 都叫合格 但都$138另外,職員態度亦令顧客感到失望尤其是黑色制服既職員 未有立即解決問題亦將送餐錯誤推卸給顧客 失望!最後埋單 四百幾蚊,浪費了錢同胃口…
幾年前食過尖沙咀分店 覺得質素唔錯
素食餐廳比普通餐廳貴 都明白的
但無諗過咁既價錢 咁既裝修 提供咁惡劣既食物

第一次幫襯荃灣分店 裝修可愛風有心思
我地叫左三樣食物 兩樣都唔合格
最離譜 炸腐皮卷 裡面腐皮仲係凍!
表面金黃色暖暖地 入面完全未熟
同埋佢加舊雪條棍係入面 完全唔方便食
炸物外暖內凍咁低級既錯誤都會犯
太離譜 連m記都唔會犯呢d錯

仲要收$78一碟得4件 加4條雪條棍
即時同職員反映 佢反應係懷疑我地屈佢
開頭都唔想換 之後先話換一碟
作為鎮店之寶既腐皮卷都咁惡劣 真佩服!

第二樣食物叫左炸牛油果野菌意粉

份量係原件牛油果既5%左右
食落 係苦的… 真係無野講

客觀而言 意粉係合格 除左條牛油果之外
仲叫左個茄子豆腐 都叫合格 但都$138
另外,職員態度亦令顧客感到失望

尤其是黑色制服既職員 未有立即解決問題
亦將送餐錯誤推卸給顧客 失望!
最後埋單 四百幾蚊,浪費了錢同胃口…

5月14日帶埋個女去荃灣荃新天地2期嘅「天·悠蔬食」,第一次去。食物比較濃味,本來以為咕嚕肉係炸猴頭菇,原來係素肉,汁太甜有點乸喉嚨。新豬肉羽衣甘籃菜魯肉飯,整體係好味嘅,菜切得太幼又得好少,食唔出咩味。杯香芋黑糖珍珠似係用杏仁奶沖(我問過員工係用咩奶嚟沖,佢話唔知幫我問吓,但跟住冇覆我),我同個女都覺得味道好膠,好難飲,飲咗幾啖就放棄咗。伯爵茶千層蛋糕好味,唔太甜,好濃伯爵茶味,我個女好鍾意,話下次要再食。南瓜藜麥沙律冇乜特別,份量很少,得幾啖。個女最鍾意係個素湯,我都覺得好好味。入口處有部扭蛋機但冇代幣俾小朋友扭,有位年輕嘅男員工話:你就咁拎份禮物走啦!(冇神冇氣地講,俾佢嚇親)。裝修好少女風,座位闊落,但冷氣超凍,我個女邊食邊震(已經叫店員熄咗對住我哋張枱嘅出風位),我都覺得好難頂,快快食完即走。

南瓜藜麥沙律冇乜特別,份量很少,得幾啖。

個女最鍾意係個素湯,我都覺得好好味。

2022-05-14
  • 伯爵茶千層蛋糕
  • 素湯
2022-05-13 243 浏览
臨近母親節政府開放返8人晚市,一向鍾意熱鬧既媽咪梗係話要出街食😂媽咪話今年佛誕咁岩前後一日,所以提議食素…我上open rice搵到呢間餐廳,見佢有別平時既齋舖!佢個裝修好夢幻、好卡通,成個童話世界咁,好啱影相打卡佢哋既餐牌係中西式混合小食拼盤真係岩晒我地呢d乜都想成既人千層蛋糕跟餐+$28芋香黑糖珍珠奶茶+$10野食整體唔錯,不過不失!不過我覺得服務麻麻地,因為我個女12歲,但係生得高大,佢地唔俾我個女玩game,一定要出示到身份證明,出街食飯冇特登帶!我覺得呢度會扣分

佢哋既餐牌係中西式混合

小食拼盤真係岩晒我地呢d乜都想成既人

千層蛋糕跟餐+$28
芋香黑糖珍珠奶茶+$10

野食整體唔錯,不過不失!

這幾年間人際關係經歷巨變十年沒見的成了最親密的人十年的知己卻再也無法同行連約個飯都得先好好整理情緒備好講辭只能慶幸選址環境清靜在滿滿童話風的溫暖下至少沒被回憶殺虐哭感到氣氛冰冷、想要暖暖身的我很自然選擇了素北菇雞膿腸煲仔飯及素土匪雞翼以素食而言絕對是驚豔級的高質肉質絕對幾可亂真而且足料程度是真正感動著實感受到店家推廣素食的用心也許是對話內容終歸還是出賣了我們店家不知甚麼時候換上了10多年前的流行音樂綿綿頭上飛花散聚了無牽掛誰能求漫天雪地裡這足印不退下可惜時光不會逗留轉眼飄走滿月的今晚我相信你是幸福的往後也許無法再相聚的我們いまふたりに God bless
這幾年間人際關係經歷巨變

連約個飯都得先好好整理情緒備好講辭

只能慶幸選址環境清靜

在滿滿童話風的溫暖下

至少沒被回憶殺虐哭

感到氣氛冰冷、想要暖暖身的我

很自然選擇了素北菇雞膿腸煲仔飯

いまふたりに God bless
2021-11-19
柚子蛋糕
2022-04-26 236 浏览
耐唔耐都會去食吓齋,不過坊間質素好參差,一係就好味但係好貴,一係就味道好普通,之前食過尖沙咀間雅悠蔬食,覺得佢做得好味價錢又合理,原來有分店天悠蔬食係荃灣,嗰度環境好靚,好似親子餐廳,就算唔係初一十五都令人好想去食。今次食咗lunch set,揀咗芝士南瓜焗飯,$88,加$10有埋湯,中西湯都有得揀,我就鍾意忌廉湯,仲有兩塊好香嘅香脆法包。焗飯真係好多芝士,見到都流晒口水,仲有幾塊厚切素午餐肉,好好味😋之後仲可以加$10升級餐飲,我揀咗最邪惡嘅芋香珍珠😆最後仲可以加錢要埋甜品,見到紅茶千層蛋糕又忍唔住叫嚟食。其實一個咁嘅餐已經好豐富,足夠一個大人加一個小朋友食,加埋環境咁靚,小朋友一定會好鍾意❤️

2022-04-20 174 浏览
呢日lunchbreak老公來陪我食中午,成日經過見到餐廳好靚,就入去試下!.天花板佈滿熱氣球,餐廳以粉色綠色格調好夢幻!坐係梳化卡位好舒服又夠光猛,呢間主打健康素食,睇menu好吸引完全唔覺得係素食😂.🍆如香茄子豆腐煲配珍珠糙米飯 $78味道同想像中好唔同,平時港式係香辣惹味,而呢款醬汁甜甜辣辣一樣好食,但無左平時魚香茄子的油膩,仲有好多菇、豆腐、茄子,感覺滿健康,配上珍珠糙米飯幾搭好有口感!.🍍泰式鳳梨炒飯配腐皮卷 $88一樣都係用上珍珠米,感覺滿有趣泰式風味用上珍珠米又炒得好有咬口意外地不錯,非常香辣惹味🌶腐皮卷脆卜卜辣辣的岩哂老公好辣之人,伴碟有生菜同青瓜夠哂健康😂.呢間素食餐廳充滿驚喜質素相當不錯,好岩又愛食愛美、素食、愛健康飲食的你,環境又靚又舒服價錢又親民,推介👍🏻

🍆如香茄子豆腐煲配珍珠糙米飯 $78

🍍泰式鳳梨炒飯配腐皮卷 $88
2022-04-19 109 浏览
最近興起一股素食熱潮,今日難得休息一日,專登嚟到荃灣幫襯呢一間素食餐廳。野菜粟米忌廉濃湯🥣配香脆法包🥖(加$10 )今次專登加錢換咗前菜:有西湯同埋法包忌廉味好重,估唔到就算唔落牛油,入口仍然非常順滑。一粒粒嘅粟米亦都非常香甜,係一道唔錯嘅開胃菜至於法包上面塗抹了一層薄薄的青醬,又出奇地好食😋鮮茄芝士菠菜南瓜新餐肉焗飯🍛( $88)餐廳落咗勁多芝士🧀落去,每一啖都可以拉絲。蕃茄🍅嘅酸甜中和左芝士飽滯感覺,而且蕃茄汁下邊有勁多蔬菜:🥬西芹、菠菜、蘿蔔……感覺唔會好單調,令人有種一口接一口嘅衝動。至於新餐肉:食過某間快餐店嘅新餐肉,大家都知係非常之乾同埋難食。本身對佢冇乜期望, 不過今次出奇地好食喎!😗🍹柚子青檸蘆薈冰茶呢一杯冰茶係唔使特別加錢嘅!我覺得佢非常之清新,都唔會甜過龍,最驚喜係食到一粒粒嘅蘆薈,感覺清爽得來好滋潤。伯爵紅茶千層班㦸(加$28 )🍰伯爵紅茶極之清香,佢嘅面有一層伯爵茶嘅cream,餅皮同餅皮之間亦都塗滿左伯爵茶cream,入口香味喺口腔四逸,作為今次素食體驗嘅休止符簡直係一絕。——————為食分界線——————📍 天 · 悠蔬食 (荃灣)荃灣楊屋道18號荃新天地2

野菜粟米忌廉濃湯🥣配香脆法包🥖(加$10 )
今次專登加錢換咗前菜:有西湯同埋法包
至於法包上面塗抹了一層薄薄的青醬,又出奇地好食😋

鮮茄芝士菠菜南瓜新餐肉焗飯🍛( $88)

🍹柚子青檸蘆薈冰茶

伯爵紅茶千層班㦸(加$28 )

——————為食分界線——————
📍 天 · 悠蔬食 (荃灣)
荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下G08-11號舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $130
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #天悠蔬食 #荃灣 #荃新天地 #素食 #忌廉湯 #法包 #粟米 #蕃茄 #芝士 #菠菜 #南瓜 #新餐肉 #焗飯 #柚子 #青檸 #蘆薈 #冰紅茶 #伯爵茶 #pancake #蛋糕 #港女 #環保 #綠色 #地球 #低碳