2022-05-25
5月14日帶埋個女去荃灣荃新天地2期嘅「天·悠蔬食」,第一次去。食物比較濃味,本來以為咕嚕肉係炸猴頭菇,原來係素肉,汁太甜有點乸喉嚨。新豬肉羽衣甘籃菜魯肉飯,整體係好味嘅,菜切得太幼又得好少,食唔出咩味。杯香芋黑糖珍珠似係用杏仁奶沖(我問過員工係用咩奶嚟沖,佢話唔知幫我問吓,但跟住冇覆我),我同個女都覺得味道好膠,好難飲,飲咗幾啖就放棄咗。伯爵茶千層蛋糕好味,唔太甜,好濃伯爵茶味,我個女好鍾意,話下次要再食。南瓜藜麥沙律冇乜特別,份量很少,得幾啖。個女最鍾意係個素湯,我都覺得好好味。入口處有部扭蛋機但冇代幣俾小朋友扭,有位年輕嘅男員工話:你就咁拎份禮物走啦!(冇神冇氣地講,俾佢嚇親)。裝修好少女風,座位闊落,但冷氣超凍,我個女邊食邊震(已經叫店員熄咗對住我哋張枱嘅出風位),我都覺得好難頂,快快食完即走。
南瓜藜麥沙律冇乜特別,份量很少,得幾啖。
個女最鍾意係個素湯,我都覺得好好味。