2023-11-23
今日由元朗西鐵過去市中心天橋行落去,由後街行到合益中心個邊見到地鋪有間天龍咖哩,門面天藍色,個招牌係加左暗色爆爆效果。而門口有個海報,寫住:人生就像吃咖哩,偶爾辛勤一陣子,不會辛苦一輩子; 咁精警既金句,即刻吸引左我入去。招牌咖哩菜式:🥘金牌牛魔王咖哩牛大四囍飯(附油酥餅兩塊) $112大四囍令我諗起愛回家🤣🤣依個咖哩四寶飯夠晒霸氣,牛腩、牛筋、滑牛肉同厚切牛脷都齊,一次過試晒天龍既牛牛。我既最愛係牛脷,外面食好少會厚切,口感絕對係更好; 滑牛真係好滑,一啖送飯咬落即溶~而牛腩、牛筋好正,前者肉質軟身重牛味,即使配濃味既咖哩都食得出; 而後者既筋已經煮到係勁冧身同黏性適中,可以為女士補充骨膠原。🥘咖哩牛仔骨飯(咖哩汁另上)我幾鍾意咖哩汁同肉類分開上,一開始可以先嘗嘗肉類原味。牛仔骨煎得剛好,又香,外皮脆身,肉質冧身,而且份量足料。咖哩汁唔會好辣,算係少辣既程度。最好係咖哩汁內有雜菜塊,唔係只食肉可解膩。小食🍗孜然羊架同蔬菜蝦卷都有驚喜,即叫即造,香脆同味道一流,適合配傷檸樂(檸檬青檸配可樂)💡鍾意食咖哩既朋友,下次可以食天龍既金牌牛魔王咖哩牛大四囍飯,包你有味蕾既驚喜!
招牌咖哩菜式:
🥘金牌牛魔王咖哩牛大四囍飯(附油酥餅兩塊) $112
大四囍令我諗起愛回家🤣🤣
🥘咖哩牛仔骨飯(咖哩汁另上)
小食