餐厅: 天虹海鮮酒家
资讯:

2K
2006-02-11 9 浏览
尋日同朋友正想搭船出返中環, 點知發覺miss 0左15 分鐘前0個班, 要兩個鐘後先有-_- 就0係度叫0左少少0野當食tea.由於一d 都唔肚餓, 兩個人只係叫0左細0既蒜蓉蒸龍蝦(一隻開邊share), 同一人兩隻蒜蓉蒸扇貝.我食其中一隻扇貝有d 怪怪0地味, 唔知點解? 龍蝦... ok 啦, 鮮味的.哈, feel 到撩我0地埋去幫襯0個個waiter 好無奈, 兩個人只係叫咁少0野食. 呢個世界真係現實, 你show 到人睇你有consumption power, 佢就會當你神咁拜, 好好招呼; otherwise, 就唔好怪人黑口黑面.

2006-01-15 10 浏览
同男友先乘船到索罟灣食海鮮, 到達時約12 點, 幾間酒家剛剛開門. 由於無一間熟識,行左一陣, 就揀左呢度落腳. 分別點左蒜茸粉絲蒸澳洲聖子2隻(好似成$30/隻), 因size特大, 待應哥哥叫我地唔駛要咁多又可試多d其他野. 呢味係我最欣賞的, d肉真係好好好鮮甜!! 早知清蒸就好了!! 之後係芝士焗龍蝦(伊麵底) - 開邊龍蝦上鋪滿焗到金黃色既芝士, 淨睇都覺得好味~ 新鮮彈牙既龍蝦肉加d芝士汁真係夾得好好, 最欣賞佢\個芝士汁, 濃得黎又唔會蓋\過龍蝦鮮味, 真係要讚!! 仲有豆豉粉蒸貴花蚌4隻- 唔算太新鮮, 但蒸落d汁入晒粉絲度, 勁好味! 另外再黎一個蟹肉鮮菇, 呢個ok, d菇真係幾新鮮, 仲好大粒, 蟹肉亦夠多, 但就咸左少少.另外仲想講講呢度既服務, 可能我地早去, 唔太多人, 待應哥哥服務非常周到, 仲好好笑容添! 佢\地唔只中英文掂, 日文都唔差喎! 見佢\地serve幾個日本客都應付自如, 認真勵害! 香港既服務業真係好強呀!!

2005-12-27 17 浏览
1)勁差招呼,2)勁難食,3) 勁貴1)訂左位都要等,算啦,但又由街頭趕到街尾,點左菜又要等很久,催佢又無反應,太好生意啦,D待應經當黑面,又話專船又係要等齊人才開船,係碼頭吹風,中環尖沙咀又不同碼頭又不講清楚又無指示,亂哂大籠......2)太好生意啦,吾夠伙記,天氣又凍d菜來到都冷了一大截,菜來了醬汁又要等,個密糖蟹,古古怪怪,浪費了隻蟹,菜又細碟,炒飯也很差,很少料.....3)叫埋單,又要等,有我們叫的東西的,加一小脹,餐前小食,茶介啦,餐前小食不是我們叫的,是一坐低就有,幾十元一喋,茶介又幾十元一位,吾怪得有免費船搭.....
1)勁差招呼,2)勁難食,3) 勁貴

2005-12-12 8 浏览
一行8 人..叫了龍蝦4 隻, 扇貝8 隻, 兩隻蟹, 中蝦一斤,椒鹽鮮尢, 咕嚕肉, 上湯豆苗, 椒鹽豆腐無叫o野飲...每人都要220 蚊...隨o左個芝士焗龍蝦比較好之外..其他o野真係無乜特別...最難食係佢推介o個隻唔知咩拿獎蟹...個汁exactly 就係蜜糖黑椒雞翼o既味道..攪到隻蟹不倫不類咁...
一行8 人..
無叫o野飲...每人都要220 蚊...
隨o左個芝士焗龍蝦比較好之外..
其他o野真係無乜特別...
最難食係佢推介o個隻唔知咩拿獎蟹...
個汁exactly 就係蜜糖黑椒雞翼o既味道..
攪到隻蟹不倫不類咁...
2005-12-02 25 浏览
週末去到,簡直可以用「混亂」兩個字黎形容。間餐廳做到咁大,個管理或者支援唔到啦~~~樓面唔夠伙記,連上菜都唔夠人,上錯菜更不在話。話晒咁出名,可能大客多啦,D員工同阿姐都幾百鴿眼下。D野係有水準,名碼實(貴)價,樣樣仲新鮮,但係服務就真係麻麻,個個伙記都咁忙,邊有時間講service。果個肥仔紅色t-shirt經理又寸到爆。一句結論,食物都算係一流,不過服務就九流,當自己去間高價大排檔。仲有唔記得講,個toilet永無廁紙!!!

仲有唔記得講,個toilet永無廁紙!!!
2005-11-23 23 浏览
行完山, 當然好想食餐好的呢, 去到就選左天虹, 因其實都無乜好選了, 一條街, 有三四間個名都係"天虹", 可以說差唔多係獨市生意.是次叫左炒蜆, 澳洲泥蟹, 椒鹽瀨尿蝦, 扇貝,抄飯首先, D炒蜆好細碟, 去選個時明明好大籮,但上時就好細呢!澳洲泥蟹煮得好差下, 無味的, 我以前都食過這種泥蟹, 雖是較其他蟹種蟹味較淡, 但無至於咁唔好味呢, 好似成隻蟹浸完水咁瀨尿蝦佢就加黑椒去煮, 個人就唔多LIKE, 因唔多MATCH.扇貝又係選時大上時細, 我都知蒸完會係收水, 但都無理由會差唔遠呢, 都唔知係唔係入到房換左就真!!!是次每人數260, 極唔抵, 又食到成肚氣!!

是次叫左炒蜆, 澳洲泥蟹, 椒鹽瀨尿蝦, 扇貝,抄飯

是次每人數260, 極唔抵, 又食到成肚氣!!
2005-11-21 7 浏览
做孝順女陪老豆媽媽入南丫島行山,如果我揀我會去榕樹灣食西餐。但係為了有免費晚餐食,唯有由媽媽話事啦。一行四人,唔想諗索性叫了個四人套餐加一碟咕嚕肉。頭盤小食係炆花生鴨肝,全碟俾老豆同老公清晒,佢o地贊口不絕。竟然先上咕嚕肉,新鮮瀼熱辣,真係熱到燙口的,好有水準,是我近期食到最好的一碟,全碟差不多由我包辦。之後套餐包括,白灼蝦-蝦肉幾彈牙,不過蝦頭較苦,唔鮮甜。牛油焗龍蝦-勁香牛油味,龍蝦又算大隻,又多肉幾入味。清蒸海上鮮-老豆話條魚係「盲曹」,蒸得剛剛好,魚肉嫩滑,好食過老虎班。金獎秘制蟹-推介話係得奬菜,煮法都係是炒的,不過只是醬汁唔同,似是海鮮醬又似係甜醬,總知係味道較甜;老豆話「重殼蟹」幾靚又多肉,可惜這種煮法不胃口。蝦榚炒飯-蝦羔份量恰到好處,夠野味唔會過鹹,而飯又炒得唔錯,夠乾身又唔會油。之後還有油菜同生果盆。仲有來回船接送,4個人慳番百幾蚊,計落條數都幾抵。p.s.服務就麻麻,因為太多客人,而侍應得幾個,絕對不夠人手,等了15分鐘,才有人執台。
但係為了有免費晚餐食,唯有由媽媽話事啦。
一行四人,唔想諗索性叫了個四人套餐加一碟咕嚕肉。
之後套餐包括,白灼蝦-蝦肉幾彈牙,不過蝦頭較苦,唔鮮甜。
牛油焗龍蝦-勁香牛油味,龍蝦又算大隻,又多肉幾入味。
之後還有油菜同生果盆。
仲有來回船接送,4個人慳番百幾蚊,計落條數都幾抵。
2005-09-07 23 浏览
兩個人去, 食左:龍蝦, 鮮尤, 賴尿蝦, 元貝鮮尤好鮮, 非常彈牙.問題出在元貝: 我朋友屬abc 人, waiter 介紹佢食元貝, 朋友問佢係米個輪帶子, 佢竟然話唔係.因為我同朋友係分開出去叫野食, 所以我唔知, 及後d菜上我問返, 佢地拗低句"無野既" 就咁走左.個輪元貝有事, 佢地d貨好明顯去唔到. 咁樣recommend 人都有.
兩個人去, 食左:

龍蝦, 鮮尤, 賴尿蝦, 元貝

鮮尤好鮮, 非常彈牙.

2005-07-06 2 浏览
因為住香港仔,而且又勁鍾意食海鮮,成日放假得閒都會同男朋友入去食,每次都會食紫菜海鮮羹,呢個係我男朋友至愛,個味道好清,海鮮又夠甜,真係好正,另外如果大家多人去o既話,不妨試下籠仔糯米蒸蟹,d糯米真係好正,好鮮甜,有少少酒香,總之就好正,不過個份量都幾多,而且係糯米,所以少人就唔好叫喇,如果唔係就會好浪費,其餘大家就跟個人喜好啦,不過有一次我地下晝入去食,兩個人叫左3個海鮮,一個紫菜海鮮羹,另外最加個不得不提o既大龍蝦,兩個人食斤十呀,上湯再伊麵底,好正,隻龍蝦淨開邊唔斬件,入面d肉好滑,不過食起上黎就麻煩d囉,不過真係好正,始終佢地做遊客生意,d service 都好好,不過如果大家去我建議去最開面果間,舒服d,冇咁迫同焗,而且冇咁多人,d service會比入面o既更好,個view都比入面更寬,有海風。
2005-05-21 7 浏览
話說食完榕樹灣的阿婆豆腐花之後繼續行山到索罟灣, 原來有人早有預備, 就係訂左檯去天虹食海鮮......一行十人叫左個八人餐, 有:1. 不過不失的蟹肉粟米羹2. 炸到金黃, 而且香口的杏香金雪球3. 地道的蒜蓉蒸元貝4. 特色, 但我食了不多的豉椒焗龍蝦5. 我冇食過的酥炸吉列鮮魷6. 普通但大碟的西檸煎軟雞7. 普通的西蘭花牛肉8. 有大大隻蝦的炒飯9. 生果盤.不過不失, 埋單千多元又唔算貴, 加上有專船去香港仔(晚上)同埋中環......之後原來仲有下一場, 去左數碼港.

一行十人叫左個八人餐, 有:
1. 不過不失的蟹肉粟米羹
6. 普通但大碟的西檸煎軟雞
7. 普通的西蘭花牛肉
8. 有大大隻蝦的炒飯
9. 生果盤.

之後原來仲有下一場, 去左數碼港.
2005-03-15 13 浏览
昨晚同公司的同事來食海鮮餐,這裡幾好,包船來回。不過在中環上船後,要先去尖沙咀接人,再經北角接人,才到南丫島索古灣。真是幾辛苦,因為很大浪呀,隻船又不是油麻地的船咁大,所以很搖晃。去到一坐吓又幾好呀,因為有幾個很大的氣體電暖爐。所以就算昨晚很凍,但都不用穿著大衣食飯。講回食物,有秘製花蟹,這個幾好需然不是中等大細,但甜甜酸酸的幾好味。椒鹽瀨尿蝦,都幾大隻,有四隻,每隻分為四件。肉質夠爽,味道幾好,不過咸了少少。蒜蓉粉絲蒸帶子,帶子幾大,肉質幾好,味道ok不過又是那句,咸了少少。芝士焗開邊龍蝦仔,這個又是幾新鮮,肉質是爽的,味道最好。豉椒豆蒸聖子,這個亦幾好味,但亦是咸了少少。炸魷魚,肉質都是新鮮的,不過就是全晚最咸的一味。全條魚起肉連西芹、西季豆炒完放回魚身的所為龍吐珠,魚肉好味,但都是咸了少少。清炒芥蘭,這個一般。楊州炒飯,過硬料了,大碟,但人人只食少少。最後是生果碰盤,一般哪,西瓜就似大陸的,又淡又冇沙,又不甜。總括來講,海鮮夠新鮮,煮的時間亦剛剛好,味本來不差的,但就偏咸了少少。價錢不知,因為不是我付的,亦不需要付。
2005-01-11 22 浏览
食過椒鹽瀨尿蝦, 大隻鮮甜. 椒鹽鮮魷新鮮惹味香口. 但人少千祈咪去, 因為好難嗌. 叫細龍蝦又"雞肋". 叫炒飯又鬼咁大碟.
2005-01-09 10 浏览
1月2日去咗新年食午餐, 順便行吓山, 嗰日唔算多人, 架船都唔滿. 可能我地食得早卦. 一行五人, 菜單如下:-1. 白灼花螺- 細細隻好爽口, 鮮甜美味2. 辣汁花螺- 採用比較大隻的螺, 辣辣地非常惹味, 我仲留番d汁嚟撈炒飯, 好味.3. 芝士焗開邊龍虾 - 伙計介紹, 話係得獎菜色, 果然 名不虛傳, 芝士夠香滑, 龍蝦仔肉質爽甜, 夠新鮮.4. 秘製膏蟹- d膏唔太多, 隻蚶大到暈, 唔知係咪搞錯 咗俾咗肉蟹, 佢地既秘製方式, 有d似避風塘式, 都 係辣辣地, 比較乾身, 都係嗰句, 新鮮美味.5. 椒鹽瀨尿蝦- 非常巨型, 肉質夠爽, 皆因新鮮, 可 惜肉味不夠鮮甜, 食咗龍蝦後, 覺得佢稍為遜色6. 蒜蓉粉絲蒸桂花蚌- 扇貝就$20/隻, 佢就$45/隻, 個人較喜歡蚌的口感, 喜歡淋身的, 扇貝都唔錯.7. 清炒菜心- 條條菜遠, 全部清倉8. 單尾楊州炒飯- 軟硬適中, 略嫌未夠乾身, 碟頭唔 算太, 如果人多, 可能要加大先夠.本來想吃撞奶, 不過真係好飽, 食唔落, 諗住最後行完山先番兜, 不過最終都冇食到, 去咗食雪條. 講多句,
1. 白灼花螺- 細細隻好爽口, 鮮甜美味
2. 辣汁花螺- 採用比較大隻的螺, 辣辣地非常惹味,
我仲留番d汁嚟撈炒飯, 好味.
3. 芝士焗開邊龍虾 - 伙計介紹, 話係得獎菜色, 果然
名不虛傳, 芝士夠香滑, 龍蝦仔肉質爽甜, 夠新鮮.
4. 秘製膏蟹- d膏唔太多, 隻蚶大到暈, 唔知係咪搞錯
咗俾咗肉蟹, 佢地既秘製方式, 有d似避風塘式, 都
係辣辣地, 比較乾身, 都係嗰句, 新鮮美味.
5. 椒鹽瀨尿蝦- 非常巨型, 肉質夠爽, 皆因新鮮, 可
惜肉味不夠鮮甜, 食咗龍蝦後, 覺得佢稍為遜色
個人較喜歡蚌的口感, 喜歡淋身的, 扇貝都唔錯.
7. 清炒菜心- 條條菜遠, 全部清倉
8. 單尾楊州炒飯- 軟硬適中, 略嫌未夠乾身, 碟頭唔
算太, 如果人多, 可能要加大先夠.
本來想吃撞奶, 不過真係好飽, 食唔落, 諗住最後行完山先番兜, 不過最終都冇食到, 去咗食雪條. 講多句, d伙記好勤力, 埋單之後, 又主動問我地要唔要留回程船住, 抵讚. 頭盤小吃係炆花生, 好入味, 又清晒. 呢次比起我去西貢食海鮮既經驗好好多, 再有機會都會嚟食, 搭專船又快, 不過就拋d, 回程船時, 好玩過海盜船機動遊戲.
1K
2004-07-11 7 浏览
上週未,總公司同事被我老頂屈請食海鮮,我有幸做倍客。主菜如下:椒鹽瀨尿蝦:大香口蒸帶子:鮮美,火路剛好不韌粉絲蒸象拔蚌:鮮美,火路剛好不韌上湯龍蝦:ok,不算大。服務好,伙記好細心。有個怪現像,鄰店全在拍烏蠅,而這裡卻應接不暇!唯一問題,回程時已開始狂想喝水,太多味精了。
上週未,總公司同事被我老頂屈請食海鮮,我有幸做倍客。
主菜如下:
椒鹽瀨尿蝦:大香口
蒸帶子:鮮美,火路剛好不韌
粉絲蒸象拔蚌:鮮美,火路剛好不韌
上湯龍蝦:ok,不算大。
服務好,伙記好細心。
有個怪現像,鄰店全在拍烏蠅,而這裡卻應接不暇!
唯一問題,回程時已開始狂想喝水,太多味精了。
2004-07-01 19 浏览
大大話話食了幾年,最初係公司開完會老細指定要去食,唔食唔知咁堅。之後自己行完山都要去試下,椒鹽鮮尤好好味,好新鮮!送BEER一流,莫講話海鮮,京都骨一樣咁夠鑊氣!咪以為遊客價,埋單都幾底食,仲有免費專船出中環。