2019-02-03 248 浏览
一蘭拉麵🍜總係會令人地有條癮唔似得坊間其他拉麵店咁多花臣就係簡簡單單一碗豬骨湯拉麵 都已經可以留住我個心平日我喜歡叫濃湯 油脂香氣四溢 如果男朋友激肚餓會叫多個白飯黎撈湯😂鍾意佢啲叉燒夠肥夠薄😍每一啖都係享受🥰蛋夠溏心入味久不久就會想番去食番碗就算去到日本咁都選擇 都要食一蘭
一蘭拉麵🍜總係會令人地有條癮
蛋夠溏心入味
久不久就會想番去食番碗
就算去到日本咁都選擇 都要食一蘭

2019-01-28 237 浏览
一蘭拉麵係我心目中嘅永遠第一位,首先佢嘅豬骨濃湯係冇得輸,超香濃只係聞到已經食指大動,加上佢間拉麵質地偏硬硬地好正,食極都唔厭,佢嘅叉燒比較薄身唔算大塊,但係唔會鞋好好食,最正係佢嘅溏心蛋,流心效果一流,好邪惡好滿足。即使要排成粒鐘都有佢嘅價值㗎。每次我都會加佢嘅秘製辣粉大約四倍,我覺得加咗好味啲,我仲鍾意到買埋佢啲辣粉返屋企添哈哈,不過發現加落其他面度冇咁好食🧐————————————(5⭐️滿分,💫為半分)整體環境:⭐️⭐️⭐️💫食物外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️💫回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️————————————#hkfood #hkfoodie #foodie #hongkongfoodie #instafood #hkig #hkigfood #hkeat #eat #hongkongfood #hkfoodblog #yummy #hkiger #food #hk #foodblogger #foodshare #hkfoodlover #hkfoodstagram #tasty #香港美食 #香港 #美食 #相機食先 #吃貨 #食好西 #食評
(5⭐️滿分,💫為半分)
整體環境:⭐️⭐️⭐️💫
食物外觀:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️💫
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
————————————

• 天然豚骨拉麵
2019-01-27 176 浏览
前幾日同朋友去完AIA..之後就同朋友去左一蘭食宵夜我地去果陣系11點幾..好好彩果日系星期五但都吾洗排隊我叫左個拉麵系普通面度咁因為我比較鍾意食濃味野所以湯底我系揀左濃味既另外仲加左1隻溫泉蛋最後埋單$113
前幾日同朋友去完AIA..
之後就同朋友去左一蘭食宵夜
我地去果陣系11點幾..
好好彩果日系星期五但都吾洗排隊
我叫左個拉麵系普通面度
咁因為我比較鍾意食濃味野
所以湯底我系揀左濃味既
另外仲加左1隻溫泉蛋

最後埋單$113
之前去福岡嘅總店食過一次,東京嘅分店都食過😃唯獨是香港,雖然登陸多年,我真係未試過幫襯。😂—-今晚喺大球場睇完高級組銀牌決賽,差唔多到食飯時間就去幫襯銅鑼灣嘅一蘭。—-當時大概有十幾人排緊隊,大概等左20分鐘左右就入到去。🤪呢一個等候時間我覺得可以😝 等候嘅時候,見到鋪入邊牆身掛滿左唔同明星嘅簽名😳 不過唔係好明白黃宗堯同一蘭有啲乜嘢關係🧐🧐入返正題,香港嘅點餐方法好簡單,只要喺紙上邊圈低你嘅選擇就得。(換句說話就係冇得選擇,你一定要食佢嘅指定拉麵款式,此舉亦都為咗方便一蘭翻枱嘅次數增加人流。沒有多餘嘅選擇,只有機械式的複製⋯⋯但這些我相信都是輕便式食拉麵店嘅成立宗旨🤔)—-而為咗簡化程序和節省時間,店員會係你排隊嘅時候就送上點餐紙俾你選擇等左20分鐘左右我同女友就正式入去坐低啦🥳坐定定後就可以按枱上面右邊嘅掣點餐👐🏽呢個就係我點嘅拉麵🍜明明我點「硬」,但硬度同日本所食嘅好大分別,香港店的係「林」,而且我最重視嘅「熱」到只是溫暖程度😾 叉燒都只係得兩片🤡 隻蛋真係幾蛋囉🤡食咗5分鐘左右就K.O.左碗拉麵🍜最後我留低左張comment sheet,希望佢哋會睇到啦😺另外,喺店舖不同的當眼

等左20分鐘左右我同女友就正式入去坐低啦🥳

坐定定後就可以按枱上面右邊嘅掣點餐👐🏽

呢個就係我點嘅拉麵🍜

隻蛋真係幾蛋囉🤡

另外,喺店舖不同的當眼位置都貼上左呢啲戴頭盔告示,有食物敏感嘅人就要留意一下🤫

(P.S 啱啱睇完OpenRice其他User嘅comment話食完好感動,我,真係笑鳥😬🤫🤡)

——————————
——————————
2019-01-26
  • 半熟鹽煮蛋
2019-01-21 390 浏览
又係我VN要感受下日本風情啦!雖然我唔係特別好拉麵 不過有邊個唔鍾意食咖!返工咁辛苦!緊係唔可以待薄自己咖麻! 夜媽媽肚餓又要醫肚咁岩又係銅鑼灣  不如去一蘭食下啦不過聽講一蘭水準差左好多 但我覺得又ok wor可能我本身唔係拉麵控 所以無咩要求啦!湯底夠入味! 成碗飲哂都唔覺太咸! 但真係唔夠飽呀!我諗下次要加底啦! 價錢ok啦! 100蚊都有找 而家拉麵想食好少少都係咁上下啦
又係我VN要感受下日本風情啦!
雖然我唔係特別好拉麵 不過有邊個唔鍾意食咖!
返工咁辛苦!緊係唔可以待薄自己咖麻! 夜媽媽肚餓又要醫肚
咁岩又係銅鑼灣  不如去一蘭食下啦

不過聽講一蘭水準差左好多 但我覺得又ok wor
可能我本身唔係拉麵控 所以無咩要求啦!
湯底夠入味! 成碗飲哂都唔覺太咸!
而家拉麵想食好少少都係咁上下啦
天然豚骨拉麵
2018-12-01
  • 天然豚骨拉麵 (加底)
2019-01-17 293 浏览
Went to Ichiran for late lunch. We arrived at around 4:00pm and didn’t have to queue up. Normally the queue is so long! The Ramen and broth was delicious. The ramen was cooked medium and exactly how I ordered it. The pork broth was cooked to order and I selected mild chili. It was not too salty or oily with a nice flavor. I added a hard boiled egg which was still runny on the inside. The bowl of ramen is so filling. Tastes as good as the Ichiran restaurant in Japan. Highly recommended.
2019-01-15
午餐
2019-01-15 261 浏览
雖然拉麵潮已退,但係一蘭係香港仍然數一數二。🍜❤️👍🏻中午時段去食 唔係好多人排隊 排左一陣就到✨入面既人都好安靜 可能同格局有關✨只有一款拉麵可以選擇 $89(口味濃淡,油膩度,蒜泥,蔥,叉燒,赤紅秘制醬汁同埋麵既硬度麵可以自己根據喜好選擇)因為初嘗所以口味都係揀普通一樣咁好味啊!湯底好濃郁 當然到最後連湯麵飲哂!😋✨24小時營業 肚餓嗰陣唔洗驚剩係得快餐店可以揀✨份量唔算好多 男性可以揀加麵$19/半份$16
雖然拉麵潮已退,但係一蘭係香港仍然數一數二。🍜❤️👍🏻

中午時段去食 唔係好多人排隊 排左一陣就到
✨入面既人都好安靜 可能同格局有關
✨只有一款拉麵可以選擇 $89

因為初嘗所以口味都係揀普通
一樣咁好味啊!湯底好濃郁 當然到最後連湯麵飲哂!😋

✨24小時營業 肚餓嗰陣唔洗驚剩係得快餐店可以揀
✨份量唔算好多 男性可以揀加麵$19/半份$16
2019-01-14 203 浏览
網紅店 終於去試下啦鋪面面積都已經夠大,旦系去到都系要排隊!!不過坐位間隔都好有意思,冰水還是自助的,吾點飲品都可以飲水。上菜時服務員只系聽到佢地聲音,看不見佢地的人。別人說 食面先飲湯,湯底真的不錯。超好飲將秘制醬搞開後,又是別有一番風味。 辛中帶點香 不過馬上出汗。面要是標準,不過有點硬。頭一次去打卡 算不錯了!
網紅店 終於去試下啦
鋪面面積都已經夠大,旦系去到都系要排隊!!
上菜時服務員只系聽到佢地聲音,看不見佢地的人。
別人說 食面先飲湯,湯底真的不錯。超好飲
面要是標準,不過有點硬。
頭一次去打卡 算不錯了!
2019-01-09 312 浏览
之前啱啱嚟到香港開分店嘅時候,真係排隊排到傻,當熱潮減退之後,而家我差唔多一個禮拜食一次都唔使排隊。呢度間隔好特別,分開兩間舖,有好多間唔同嘅房仔,入到去座位只係一格一格咁樣,所以就算你同朋友去都會有塊板分開來地冇得傾計。入到去好靜好舒服,水亦都係自己針,當你點完食物之後就會有侍應係你前面攞走張食物紙,跟住就會準備啲食物俾你,當佢放到係你面前之後就會落簾,呢個服務模式好得意,喺香港真係好少有。講番佢個拉麵其實都係一般,不過最好味同最吸引嘅都係佢嘅湯底。係香港食拉麵來講$89真係算係咁,所以我都係常客
2018-12-30 417 浏览
一般,不外如是,食落好似好重有味精,大失所望,我一定唔再返嚟食,不會叫朋友去食,價錢又唔抵又貴,得2塊好薄的叉燒,麵又得3啖,好似喺屋企自己煮嘅豚骨拉麵一樣,冇分別
2018-12-30
$100 (宵夜)
聖誕日專程上山頂睇日岀🌥雲層好厚所以first attempt failed! 行番落香港仔就諗起好耐無食一蘭喇,凍凍地黎一碗熱辣辣嘅拉麵係幾咁幸福先得嫁🤩三點幾非繁忙時間黎到,門口依然有條人龍,由等位到入座大約二十分鐘,尚算合理揀好曬就落單,可能已經成年無食,感覺好似貴咗,好多項目都要加錢額外order咁🤔黑木耳唔係本身都有d係面嘅咩❓無服務但要收加一,整體價格係高咗嘅。最後決定加隻流心蛋..整體來說,面質係最令人失望!咬落好粘牙,唔夠爽身👎🏼湯底可能我叫咗普通赤紅秘製醬汁啦,感覺d辣味蓋過本身湯頭嘅味道。雞蛋就保持到,依然係軟淋溏心嘅!希望一蘭只係水準不穩,而唔係响原材料上變咗質啦😿話曬呢間真係我唯一會覺得好食嘅日式拉麵店....

2018-12-25
下午茶
2018-12-23 429 浏览
星期六十一點半過黎一蘭食拉麵,終於唔使排隊。 每次黎一蘭食拉麵都好滿足,因為佢都能夠保持水準。我今次所有選項都揀左普通,我最鐘意呢種食法,麵既濃淡度岩岩好,而且麵又彈牙,湯好味到我飲哂所有湯汁。到我食完準備離開既時候已經開始有小小既人龍。
到我食完準備離開既時候已經開始有小小既人龍。
2018-12-22 331 浏览
難食就唔好叫人食 冇人排隊又要叫人等 有 知唔知自知之明係乜嘢 排完都又唔叫你入 即係咩意思 總之就冇禮貌 叫咗服務員之後又冇反應 都唔知你係想我哋入嚟食嘢定唔入嚟食嘢 都唔知係咪做生意
2018-12-22
宵夜
2018-12-20 253 浏览
大名鼎鼎的一蘭拉麵,去日本的時候沒時間專門去吃,終於係香港食到了,銅鑼灣這裡兩個店面緊鄰著,選了更大的這間,午飯時間過了排隊人也不算太多,等了不到10分鐘就有位了。等位的時候提前在餐單上選好,湯的濃度、油膩度、辣度、麵條的軟硬度、加不加配料一切都可以自己指定,入座是一人一個小格子,面前的捲簾半開著,落座直接把餐單放在落單鈴上按鈴就有人來取單備餐了,座位下面有掛包的掛鉤,餐檯上有獨立的飲水龍頭,自助式的點餐用餐模式很有日本風格了~捲簾裡面的服務員服務時都說著日語,上餐之前捲簾不會放下來,偶爾能看到他們身上掛的名牌,有些確實是日本友人,等餐大概不到10分鐘,餐點端上來以後服務員就會把捲簾放下了,留下獨立的個人空間給客人吃麵,如果要加單還可以再按響落單鈴呼喚服務。朋友喜歡吃辣,點了3倍辣結果端上來跟普通辣看起來辣椒粉的量和顏色似乎一模一樣,疑問之下呼喚了服務員來問,被告知沒有做錯,實際吃過之後發現確實沒錯,辣椒粉看起來一模一樣但吃起來直抵咽喉的辣感差別很明顯,不得不感慨日本拉麵用料的精細啊~第一次吃一蘭拉麵的本人感覺普通濃度和普通油膩度的湯頭就剛剛好,叉燒完全不同於其他一些拉麵連鎖用的帶肥膘
朋友喜歡吃辣,點了3倍辣結果端上來跟普通辣看起來辣椒粉的量和顏色似乎一模一樣,疑問之下呼喚了服務員來問,被告知沒有做錯,實際吃過之後發現確實沒錯,辣椒粉看起來一模一樣但吃起來直抵咽喉的辣感差別很明顯,不得不感慨日本拉麵用料的精細啊~第一次吃一蘭拉麵的本人感覺普通濃度和普通油膩度的湯頭就剛剛好,叉燒完全不同於其他一些拉麵連鎖用的帶肥膘的那種,白嘴吃叉燒肉都不會油膩,不太能吃辣的本人是覺得普通辣也還是辣感挺明顯的,辣椒粉攪拌開之後有些蓋住了原湯的豚骨味,下次再吃會改點1/2辣,麵條雖然細但是軟硬適中,根根入味,不愧于口口相傳的名氣~用餐完畢可以自己到座位旁邊的公共牆面自取餐巾紙和牙籤,最後持餐桌小餐筒裡的落單紙到門口結賬就可以了。
不添任何其他加料的話一碗麵是89HKD,每單加收10%服務費,店裡買5人份盒裝拉麵的話198HKD,跟某寶上售價一致,愛日式拉麵的吃友們不要錯過
2018-12-18
2018-12-20 173 浏览
不添任何其他加料的話一碗麵是$89,每單加收10%服務費,店裡買5人份盒裝拉麵的話$198,愛日式拉麵的吃友們不要錯過~
2018-12-18