2023-04-08 42 浏览
今次夜晚嚟到就主力食日式鍋物及炸串小食。有四款鍋物:鮟鱇魚肝鍋、激辛牛腸鍋、塩味雞肉/牛肉鍋、同埋今次食嘅廣島蠔香檳鍋。湯底結合咗味噌同埋意大利moscato香檳,湯底微酸同埋有香檳嘅味道,烚海鮮可以引出佢哋嘅鮮甜。採用大大隻,煮湯後不太縮水的新鮮廣島蠔,足足有八隻,係湯鍋內氣泡酒煮,肥美嘅蠔吸收了氣酒的微炭酸,creamy得來減少了肥膩的感覺。唔夠可以額外點加蔬菜、海鮮或肉類。食完火鍋就可以食埋個主食芝士雜炊,店員會幫手加入七星米飯同埋大量芝士。個飯超級拉絲。食完正餐就試埋個甜品,來自福井縣的Runny Cheese,出名用上自家製的法式芝士結合西式及日式糕點,招牌嘅羽二重牛油芝士三文治,以牛油奇曲夾著厚厚一層不同口味的軟芝士蛋糕,中間還配襯匹配口味的果肉及福井傳統煙韌如麻糬的羽二重餅,賣相吸引。我就揀咗栗子味。仲有原味芝士蛋糕都非常好食,怪唔之得在東京百貨店成為人氣人龍店。

2023-04-04
  • 廣島蠔香檳鍋
2023-04-06 64 浏览
/天心🇭🇰/#sa旺角篇 #sa日式篇➖➖➖<申子居酒屋姐妹店-日式火鍋甜品拉麵專門店> ➖➖➖之前食過申子居酒屋幾高質! 最近佢地係旺角The Forest 都開左新店午市主打拉麵🍜 晚市就有日式火鍋 🍲 另有Runny Cheese 甜品提供🫶🏻位置係有少少難揾 要過天橋~ 環境方面好似去左日本咁✨天花板掛滿和風摺傘 空間感十足~ 坐得幾舒適😆➖➖➖1️⃣廣島蠔香檳鍋 $838/2 人 🌟 呢款係比較多人揀~人氣之選🫶🏻如果唔鍾意海鮮都有塩味鍋(牛/雞) 、激辛湯(牛腸/豚肉) 海鮮仲有另一選擇就係鮟鱇魚肝鍋首先店員會倒半支香檳🍾️ 等揮發後就可以放配料 湯底方面唔會太重酒味 可放心😆湯底鮮甜帶微酸✨廣島蠔有八隻 肥美鮮甜飽滿 大約45秒就食得另外呢個套餐另有蟹鉗、虎蝦、帆立貝 全部都夠新鮮另有年糕福袋、雜菌、蔬菜、油揚🥬 食食吓都夠飽🤣到食完火鍋店員會用湯底+芝士 整成risotto 米飯口感煙韌☺️芝士唔太咸膩 但濃郁有拉絲效果🧀係好飽但滿足😍➖➖➖2️⃣溏心蛋串揚 $28 🌟 另外店員都有推薦串揚😆印象中佢推大根同溏心蛋幾唔錯 炸粉唔會太厚 不太油膩 切開有溏心效果 蛋
/天心🇭🇰/
#sa旺角篇 #sa日式篇
<申子居酒屋姐妹店-日式火鍋甜品拉麵專門店>
➖➖➖
之前食過申子居酒屋幾高質!
最近佢地係旺角The Forest 都開左新店
午市主打拉麵🍜 晚市就有日式火鍋 🍲
另有Runny Cheese 甜品提供🫶🏻
位置係有少少難揾 要過天橋~
環境方面好似去左日本咁✨
天花板掛滿和風摺傘
空間感十足~ 坐得幾舒適😆

1️⃣廣島蠔香檳鍋 $838/2 人 🌟
呢款係比較多人揀~人氣之選🫶🏻
如果唔鍾意海鮮都有塩味鍋(牛/雞) 、
激辛湯(牛腸/豚肉)
海鮮仲有另一選擇就係鮟鱇魚肝鍋
首先店員會倒半支香檳🍾️
等揮發後就可以放配料
湯底方面唔會太重酒味 可放心😆
湯底鮮甜帶微酸✨
廣島蠔有八隻 肥美鮮甜飽滿 大約45秒就食得
另外呢個套餐另有蟹鉗、虎蝦、帆立貝
全部都夠新鮮另有年糕福袋、雜菌、
蔬菜、油揚🥬 食食吓都夠飽🤣
到食完火鍋店員會用湯底+芝士 整成risotto
米飯口感煙韌☺️芝士唔太咸膩 但濃郁
有拉絲效果🧀係好飽但滿足😍

2️⃣溏心蛋串揚 $28 🌟
另外店員都有推薦串揚😆
印象中佢推大根同溏心蛋
幾唔錯 炸粉唔會太厚 不太油膩
切開有溏心效果 蛋味濃✨
加埋秘製醬油更滋味~

3️⃣鮮橙朱古力芝士磚 $68

稍為覺得開心果味唔算好濃
不過入面真係有原粒栗子 🌰幾綿

📍天心

開心果原粒栗子芝塔
申子居酒屋姊妹店 — 天心今次嚟咗申子居酒屋嘅姊妹店 — 天心,餐廳裝修好日式,天花上面仲用咗日式紙扇做裝飾,顏色好繽紛!鮟鱇魚肝湯拉麵($168)湯底以麵豉湯為主,而鮟鱇魚肝溶入湯中,配搭麥胚芽拉麵,仲有北海道七星米飯,開加入湯中成為湯飯,撈埋一齊食都幾夠味廣島蠔沾麵($148)配料係紅薑絲、蔥、炸蒜,沾麵係冷麵底,採用左刺身級嘅生蠔🦪生蠔好飽滿,而且重煮得半生熟,沾面醬料好夠味,都係有好龍嘅麵豉湯味,而且每一啖都食到滿滿嘅生蠔同鮟鱇魚乾融入咗喺醬汁到,如果食完沾面仲有醬汁嘅話,就可以唔使曬晒,可以撈埋落啲飯到一齊食 蒜片牛柳粒($138)好濃蒜香味!食落好惹味
申子居酒屋姊妹店 — 天心

鮟鱇魚肝湯拉麵($168)

廣島蠔沾麵($148)

蒜片牛柳粒($138)
好濃蒜香味!食落好惹味
2023-04-05 16 浏览
✍︎︎午市賣拉麵,晚市賣鍋物嘅餐廳✨今次試下午市先😝每碗拉麵配有七星米飯,食完拉麵可以將米飯倒入湯底,將撈埋一齊,就好似食緊炊飯咁鮟鱇魚肝湯拉麵🍜$168以「海中鵝肝」見稱嘅鮟鱇魚肝,湯底以鮟鱇魚肝熬煮而成麵條用粗身小麥胚芽拉麵,魚肉肉質較Q彈,但就有小小魚骨要小心另外會配多一小碗鮟鱇魚肝蓉加三文魚籽,店員話食拉麵食到一半可以加入去增添返鮮味✨🦪廣島蠔沾麵配白Groove拉麵🍜 $148沾麵湯底較為杰身,用咗大量廣島蠔煮成,帶有味增鹹香好好濃,而且有蠔肉碎增添鮮味呢款拉麵口感爽口彈牙,有小小似烏冬,特別之處係每條麵條都𠝹有坑紋,令到麵條更加掛汁 拉麵同白飯各有一隻廣島蠔 肥美厚肉好鮮甜甜品🍨由日本直送嘅Runny Cheese🍫朱古力羽二重芝士奶油夾餅 $62🍰開心果芝士奶油夾餅 $58兩款同樣以薄脆牛油曲奇夾住cream cheese 推薦羽二重款,會多咗煙韌嘅麻糬喺入面😋相對無咁膩口感又豐富啲羽二重口味:原味//開心果//士多啤梨//朱古力//栗子芝士奶油口味:葡萄//開心果//士多啤梨//朱古力//紫薯••••••••••••••••••••••••••••••🔎天心 旺角奶路臣街1
✍︎︎
午市賣拉麵,晚市賣鍋物嘅餐廳✨今次試下午市先😝

鮟鱇魚肝湯拉麵🍜$168
以「海中鵝肝」見稱嘅鮟鱇魚肝,湯底以鮟鱇魚肝熬煮而成

🦪廣島蠔沾麵配白Groove拉麵🍜 $148

羽二重口味:原味//開心果//士多啤梨//朱古力//栗子

芝士奶油口味:葡萄//開心果//士多啤梨//朱古力//紫薯
🔎天心
旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
♡ 遠離繁囂的隱世餐廳|天心 ♡-今日介紹嘅呢一間餐廳係申子居酒屋嘅姊妹店~ 餐廳主打拉麵、火鍋同甜品 三項於一身。餐廳食材都係由日本直送✈️📸 進入餐廳,餐廳天花板有好多五顏六色、色彩繽紛嘅日本油紙傘做點綴,環境非常舒適,氣氛非常好!🥰-♡ A4和牛鹽味湯拉麵 🍜♡ $178 湯頭非常濃郁,A4薄切和牛質感細嫩、柔軟加上鹽味,味道更加突出!👍而跟拉麵嘅牛肉飯配上洋蔥🧅 牛肉醬汁好香 真係好好食🤤-♡ 廣島蠔沾麵配上白Groove拉麵 ♡ $148沾麵嘅湯底好濃稠 。拉麵好容易沾到原汁原味嘅味道麵條非常有彈性,蠔🦪好大隻,質地好滑,鮮味亦非常突出,非常適合喜歡食蠔嘅人!除咗麵之外,仲跟多一個飯,食完就已經好飽🤣-♡ 羽二重芝士奶油夾心餅 (開心果)♡ $62呢度嘅主打甜品 一定係Runny Cheese ~✌️✌️極力推薦✌️✌️羽二重餅係由糯米粉加入砂糖、麥芽糖揉製蒸熟而成。餅皮非常鬆軟,入面分別有多重層次、口感,有麻糬、開心果奶油,口感幼滑。呢度嘅夾心餅可以外賣或者堂食都得,而且仲有多款味道。😋-♡ 蜜桃乳酸梳打 ♡ $58🍹🍑 梳打非常清爽,加上蜜桃的甜味,夏天飲真係一流~~ ❥
♡ 遠離繁囂的隱世餐廳|天心 ♡
今日介紹嘅呢一間餐廳係
申子居酒屋嘅姊妹店~

餐廳主打拉麵、火鍋甜品 三項於一身。
餐廳食材都係由日本直送✈️

環境非常舒適,氣氛非常好!🥰
♡ A4和牛鹽味湯拉麵 🍜♡ $178

湯頭非常濃郁,
A4薄切和牛質感細嫩、柔軟
加上鹽味,味道更加突出!👍
而跟拉麵嘅牛肉飯配上洋蔥🧅
牛肉醬汁好香 真係好好食🤤
♡ 廣島蠔沾麵配上白Groove拉麵 ♡ $148

沾麵嘅湯底好濃稠 。
拉麵好容易沾到原汁原味嘅味道
麵條非常有彈性,
蠔🦪好大隻,質地好滑,
鮮味亦非常突出,
非常適合喜歡食蠔嘅人!
除咗麵之外,仲跟多一個飯,
食完就已經好飽🤣
♡ 羽二重芝士奶油夾心餅 (開心果)♡ $62

呢度嘅主打甜品 一定係Runny Cheese ~

✌️✌️極力推薦✌️✌️
呢度嘅夾心餅可以外賣或者堂食都得,
而且仲有多款味道。😋
♡ 蜜桃乳酸梳打 ♡ $58

🍹🍑 梳打非常清爽,加上蜜桃的甜味,夏天飲真係一流~~

#
⇢店鋪資料:
天心 (旺角)
#
#旺角美食 #旺角 #旺角拉麵 #旺角拉麵沾麵 #旺角拉麵推介 #香港拉麵 #天心
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

• 廣島蠔沾麵配白Groove拉麵
  • A4和牛鹽味湯拉麵
約朋友慶祝生日 網上找到這間新餐廳,位於旺角The Forest 1/F的角落日式火鍋店「天心」,原來「天心」是另一間出名嘅日式料理店「申子居酒屋」的姊妹店。餐廳裝修同樣行日式木系風,天花掛滿和風布傘,滿滿和風的感覺,午餐時段提供拉麵沾麵晚市時段就係日式火鍋,仲有提供特式芝士蛋糕及夾心餅。//廣島蠔香檳鍋 $838 二人份//晚市鍋物套餐有四款可選,包括:鮟鏮魚肝鍋、廣島蠔香檳鍋、激辛湯、塩味鍋店員細心的講解每個鍋的特色最後我哋選擇了廣島蠔香檳鍋香檳鍋是以味增湯底上,上桌後店員會在我哋面前倒下香檳,香檳是意大利Moscato。湯滾後加入廣島蠔,灼大概45-60秒就食得,廣島蠔肥美鮮甜,食落陣陣海水鮮味,重點是此時再飲一匙湯。蠔的鮮味滲入了湯底,同時香檳開始揮發出酸酸甜甜的酒香,呢個配搭原來咁正!另外海鮮還有帆立貝、海蝦、蟹腳,全部都好新鮮,而且同呢個湯底好夾。另外仲有大大盤蔬菜籃,有椰菜、金菇、雜菇類、粉絲等等之外,仲有年糕福袋、油豆腐。起初以為這個餐沒有肉類會不夠飽,少年你太年輕了!原來係好飽肚!食完曬所有海鮮同蔬菜之後,最後先係精華所在店員會將飯及芝士加入湯底炮製炊飯,加左好多好多

晚市時段就係日式火鍋,仲有提供特式芝士蛋糕及夾心餅。

//廣島蠔香檳鍋 $838 二人份//
店員細心的講解每個鍋的特色
最後我哋選擇了廣島蠔香檳鍋

食完曬所有海鮮同蔬菜之後,最後先係精華所在
店員會將飯及芝士加入湯底炮製炊飯,加左好多好多芝士,每一匙都能拉絲好邪惡,入口每一啖都是充滿芝士味及香檳蠔鍋的香味!

//宇治抹茶芝士磚 $68//
最後我哋仲order了甜品作結,呢個抹茶味非常濃厚,抹茶中夾雜着紅豆,抹茶同紅豆是絕配,口感實在,入口食到啖啖抹茶味,咬落就是芝士蛋糕的口感。

//焗朱古力芝士蛋糕 $65//
濃濃的朱古力味,忌廉芝士的甜味剛好中和了黑朱古力的苦味,朱古力控必點!
  • 廣島蠔香檳鍋
2023-04-03 37 浏览
鮟鱇魚肝湯拉麵 $168鮟鱇魚是日本一種高級魚,有海中鵝肝之稱!第一次食🥹鮮味爆分,肉質好有彈性,肥美~鮟鱇魚肝溶入湯中,所以湯底係鮮到一個點~配搭麥胚芽拉麵,吸滿湯汁💕 最後仲有北海道七星米飯,加入湯中成為湯飯,一滴湯都唔會浪費‼️激辛湯拉麵 $118麵底係日底葛粉絲,口感好爽口彈牙,而且仲好掛湯😛揀咗中辣,湯底睇落好似好淡咁,但食落一啲都唔會淡,味道幾濃下~雞肉加蛋花,味道有驚喜😋炸糖心蛋 $28我係糖心蛋控😍呢度嘅炸漿好簿一層,重點係係糖心蛋嘅生熟程度拿捏得好好,蛋黃邊邊位係呈啫喱狀,中間位爆出蛋漿~隻蛋本身都好高質,味道濃郁👍🏻抹茶蕨餅焙茶鮮奶 $68抹茶蕨餅細細粒,抹茶味濃~ 焙茶加鮮奶,又香又濃👍🏻Orange chocolate cheese cake $68芝士蛋糕紮實,軟滑順口,朱古力味激濃郁,而且帶微微甘苦味~ 香橙味好出,令朱古力味再提升,好正😍天心 (旺角)旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖

鮟鱇魚肝湯拉麵 $168
鮟鱇魚是日本一種高級魚,有海中鵝肝之稱!

激辛湯拉麵 $118

炸糖心蛋 $28

抹茶蕨餅焙茶鮮奶 $68
抹茶蕨餅細細粒,抹茶味濃~ 焙茶加鮮奶,又香又濃👍🏻

天心 (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
無論係湯麵定沾麵佢都會配北海道七星米飯😂 平時細食既我,都竟然食得晒,真係太好味啦❤️.🍜 鮟鱇魚肝湯拉麵 $168 佢係麥胚芽拉麵黎😍 而鮟鱇魚湯係清甜得黎又魚湯濃郁,所以變做湯飯真係少有但難得既配搭;而個鮟鱇魚肝配埋飛魚卵,魚卵既爽甜配魚肝幼滑質感,又係好特別.🍜 廣島蠔沾麵配白 Groove 拉麵 $148 白 Groove 拉麵有啲似烏冬,好掛汁,而個汁都好鮮同濃郁。重點係個 廣 島 蠔!!!! 超級肥美同鮮甜,即刻就叫多左個吉列蠔,好薄既炸皮,金黃色,入面都仲係好 Juicy,炸左同就咁都好正😍 .🍰 宇治抹茶芝士磚 $68🍰 Runny Cheese 芝士奶油夾心餅 $58最後就叫埋甜品,呢隻芝士蛋糕相對美國嗰啲無咁厚實,口感軟滑啲👍🏻 美味しい,拉麵控一定要黎試ɾ⚈▿⚈ɹ
🍜 鮟鱇魚肝湯拉麵 $168

🍜 廣島蠔沾麵配白 Groove 拉麵 $148

🍰 宇治抹茶芝士磚 $68
🍰 Runny Cheese 芝士奶油夾心餅 $58
2023-04-02 15 浏览
前日同朋友過咗旺角食嘢,朋友揀咗間難得係旺角都可以靜靜哋食飯嘅餐廳,皆因佢位置較隔涉,喺The Forest自成一角,要過天橋先去到,一唔小心就會miss咗🤣🔸 激辛牛腸豚肉鍋 $798/2人 一直聽朋友講日本嘅牛腸鍋唔錯,難得見呢度都有,就嗌咗呢款鍋,一上到嚟超級滿😳 火鍋我哋揀咗小辣,食落較易入口,而牛腸食落煙煙韌韌咁,好有嚼勁,而且好濃牛味!豚肉都有好多塊,煮到幾入味,辣辣哋咁,幾惹味😆 另外,佢仲跟咗兩隻蟹鉗同兩隻帶子,兩者都係啖啖肉,特別係隻帶子,食落亦幾鮮甜😌食到最後,店員幫我哋將飯同芝士加入剩低嘅湯汁,再不斷攪拌,將佢變成芝士雜炊,每啖飯都充滿咗芝士香,仲結合咗豚肉同牛腸嘅味,好正!😋🔸北海道帆立貝串揚 $68店員另外仲推介咗啲串揚我哋試,冇錯!又係帶子🤣 呢個帶子炸得剛好,內裡幾嫩滑,仲配上面頭嘅三文魚子,真係幾好味,冇介紹錯!😆🔸 溏心蛋串揚 $28我哋見溏心蛋串揚好似幾特別,所以都嗌咗,而我哋稍為覺得糖心蛋熟咗少少,如果生返少少就perfect!🔸 開心果芝士奶油夾心餅 $58之後我哋每人嗌咗個甜品作結,呢度嘅甜品係由日本人氣芝士專門店「Runny Cheese」出

🔸 激辛牛腸豚肉鍋 $798/2人

🔸北海道帆立貝串揚 $68

🔸 溏心蛋串揚 $28

🔸 開心果芝士奶油夾心餅 $58

之後我哋每人嗌咗個甜品作結,呢度嘅甜品係由日本人氣芝士專門店「Runny Cheese」出品嘅🤤 呢個開心果味夾心餅,食落個芝士奶油似雪糕質地,唔會太膩!
🔸 蘋果檸檬芝士蛋糕 $65

而另外嗌咗呢個fresh少少嘅cheesecake,佢係屬於硬身少少嘅cheesecake,食落有淡淡檸檬味同粒粒蘋果肉,幾啱我口味👍🏻

📍旺角特色香檳火鍋‼️· 超邪惡芝士雜炊🧀 -- 天心🥘·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_旺角#pigfoodiexhk_日本菜 ======================天心係人氣日本餐廳申子嘅姊妹店,呢到主打拉麵同火鍋~上星期就同咗@breadismyboyfrd 嚟試下!😍------------------------------⭐️廣島蠔香檳鍋 $838 (4.4/5)首先店員會將半枝香檳倒入鍋中,散發陣陣嘅酒香~飲落酸酸甜甜好開胃🥰餸菜嘅份量好豐富,有娃娃菜、豆腐、福袋、香菇😍當中仲有海鮮,例如係帆立貝、大蝦,最正當然係生蠔😍味道鮮甜,肉質勁肥美‼️打完邊爐之後一定要留肚食埋三重芝士雜炊!店員會將白飯加入湯底,再倒入大量芝士拌勻~飯粒吸晒湯底嘅精華,沾滿芝士汁,超正🤪‼️私心推介可以留一隻生蠔加落去一齊食👍·⭐️開心果芝士奶油夾心餅 $58 (3/5)開心果奶油嘅質地同想像中唔同,有啲似牛油~開心果味可再濃一點·⭐️宇治抹茶芝士磚 $58 (3.8/5)芝士蛋糕體軟滑,抹茶味頗突出👍----------------
📍旺角特色香檳火鍋‼️· 超邪惡芝士雜炊🧀 -- 天心🥘
#pigfoodiexhk_旺角
#pigfoodiexhk_日本菜
======================
⭐️廣島蠔香檳鍋 $838 (4.4/5)

⭐️開心果芝士奶油夾心餅 $58 (3/5)

⭐️宇治抹茶芝士磚 $58 (3.8/5)

芝士蛋糕體軟滑,抹茶味頗突出👍
賣相:3.5/5
味道:4.3/5
性價比:3/5
推介度:3/5
店舖資料
名稱:天心 @tengokoro
地址:旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
前往方法:旺角站E2出口
 Runny Cheese甜點🤩芝士奶油夾心餅(栗子)$62超級推薦,甜品吃起來十分輕盈,有煙韌控最愛的麻薯,口感十分豐富😍焗朱古力芝士蛋糕 $65朱古力味十分濃郁,甜度會比夾心餅偏甜一點,飽足感也更高塩味鍋$738 2人份🥰牛肉油脂分佈均勻,肉質鮮嫩😆蔬菜拼盤十分豐富,有菇,野菌,野菜,福袋,大根,蒟蒻等,蔬菜十分新鮮清爽,個人最愛福袋,內有年糕十分煙韌😛帆立貝 蟹腳附送2份海鮮,鮮甜😄芝士雜炊吃完店員即安排用剩下的湯底煮芝士飯,有拉絲😚日本肥豚$118十分肥美💰人均: $201-400🌟推薦: 芝士奶油夾心餅焗朱古力芝士蛋糕牛肉日本肥豚🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~
 Runny Cheese甜點
🤩芝士奶油夾心餅(栗子)$62

😍焗朱古力芝士蛋糕 $65
朱古力味十分濃郁,甜度會比夾心餅偏甜一點,飽足感也更高

塩味鍋$738 2人份

🥰牛肉
油脂分佈均勻,肉質鮮嫩

😆蔬菜拼盤

😛帆立貝 蟹腳
附送2份海鮮,鮮甜

😄芝士雜炊
吃完店員即安排用剩下的湯底煮芝士飯,有拉絲

😚日本肥豚$118
十分肥美

💰人均: $201-400
🌟推薦: 芝士奶油夾心餅
焗朱古力芝士蛋糕
牛肉
日本肥豚

🧚🏻‍♂️祝各位食極唔肥 Nevergetfat ~
蔬菜拼盤
芝士奶油夾心餅
焗朱古力芝士蛋糕
牛肉塩味鍋
呢晚去咗旺角The Forest 🌳 嗰邊搵食😋喺一樓嘅角落有間超有Feel嘅日式火鍋店🍲餐廳樓底好高,空間好大,天花板仲掛滿咗一把把和風紙傘☂️🎏🎑呢間係申子居酒屋嘅姊妹店,日頭主打鮟鱇魚肝湯同廣島蠔拉麵🍜而夜晚就主打唔同嘅特色日式湯底火鍋🍲例如招牌鮟鱇魚肝鍋同廣島蠔香檳鍋等🍾️不過我哋就簡簡單單揀咗牛肉嘅塩味鍋🐮🌟牛肉塩味鍋 (二人份)🍲 $738 火鍋份量預設咗二人份,包咗兩碟牛肉同一大兜雜菜火鍋配料😋湯底方面係清清地嘅鹽味,飲落去鹹鹹地~味道唔會好濃😯牛肉方面,包咗一碟極級牛肩胛 + 一碟米國肥牛🤓極級牛肩胛色澤比較鮮明,紋花比較細,食落牛肉味好重好香濃😋而米國肥牛脂肪位比較多,食落油脂感重啲,但食落嫩滑一點😆另外仲配有兩隻生蛋黃,撈勻點牛肉更有壽喜燒嘅感覺🍲我哋仲加咗帆立貝同蟹腳🤤兩樣配料預先煮熟咗,所以輕輕灼熟就可以食🥰帆立貝爽口彈牙,肉質都好結實!蟹腳肉質鮮甜,蟹肉輕易拆出,好滿足🤤配料方面就真係好豐富🤣有海量嘅娃娃菜、椰菜、金菇、舞茸菇、冬菇、木棉豆腐、福袋、厚油揚腐皮、蒟蒻、芽菜、蘿蔔、粉絲等😆食完真係飽到傻😂😂😂😂😂超健康!最鍾意係福袋😚薄薄嘅腐皮吸滿湯汁,咬落去仲有煙

🌟牛肉塩味鍋 (二人份)🍲 $738

配料方面就真係好豐富🤣有海量嘅娃娃菜、椰菜、金菇、舞茸菇、冬菇、木棉豆腐、福袋、厚油揚腐皮、蒟蒻、芽菜、蘿蔔、粉絲等😆食完真係飽到傻😂😂😂😂😂超健康!最鍾意係福袋😚薄薄嘅腐皮吸滿湯汁,咬落去仲有煙韌嘅麻糬😍🥰

食到最後店員會用剩餘嘅湯底整芝士鍋炊🤤🧀先放上白飯,再灑上海量芝士,然後撈勻😚會唔會太邪惡!熱溶嘅芝士黏住每一粒米飯,每啖都瘋狂拉絲🤤💓😈好正👻

🌟蒜片牛柳粒 $138
蒜香味好出,牛柳粒大大舊,食落去爽口唔會韌~而且肉味好濃!

餐廳另外同日本品牌Runny Cheese合作,為客人帶來日本直送嘅芝士甜品❤️為晚餐畫上完美嘅句號🥰

🌟羽二重芝士奶油夾心餅 - 原味 $62
呢個夾心餅好特別💓中間夾咗厚厚嘅奶油忌廉、麻糬同紅豆🫘奶油忌廉好細滑,入口即溶,而且好輕盈唔會漏~麻糬雪凍咗但都仍然好煙韌,配埋甜甜地嘅粒粒紅豆蓉係唔錯嘅配搭😋

🌟我是我 $65
呢隻係原味嘅芝士磚🧀質感比起一般芝士蛋糕結實,而且芝士味好濃郁~但又唔會好似紐約芝士蛋糕咁漏😗不過感覺相比起芝士奶油夾心餅就較為遜色~

總括嚟講成餐飯食得好滿足,比起普通嘅打邊爐更加有日本特色,而且餐廳環境好舒服,店員態度好好👍🏻會詳細解釋餐牌每一樣菜式💓不過真心要記得book位!嗰晚星期五夜晚嚟都全場full哂,冇得walk-in😳🫢

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:天心 (旺角)
旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
🍾廣島蠔香檳鍋 $838/二人份🧀Runny Cheese羽二重芝士奶油夾心餅 $62我是我芝士磚 $68🔸呢間餐廳午市主打拉麵,而晚市就主打特色日式火鍋同串揚,成個裝修格局都有日本風味🎌今次試咗佢超人氣用香檳做湯底嘅套餐,真係水準非常高,值得一試😎🔸呢款火鍋主打係食海鮮,尤其係廣島蠔🦪每人會有四隻,肥美又鮮甜,同個酒好夾,仲要係煮完一樣咁大隻,質素就係高❤️另外仲有虎蝦、蟹鉗、帆立貝,全部都係水準之上,尤其係虎蝦真係大隻同口感彈牙😃🔸除咗海鮮之外仲有個勁大野菜籃,講得出嘅都差不多有。打完邊爐店員會整個芝士雜炊,平時呢啲芝士拉絲飯通常都係得個樣🤣但呢度整出嚟係除咗打卡之外仲真係好好食,芝士香味濃郁,非常驚喜👍🏻👍🏻🔸最後仲試埋呢度每日由日本超長人龍人氣芝士甜品店Runny Cheese入貨嘅芝士系甜品,無論係奶油夾心餅定係赤裸裸嘅全塊芝士蛋糕都係芝士濃香但唔膩❤️

🍾廣島蠔香檳鍋 $838/二人份

🧀Runny Cheese
羽二重芝士奶油夾心餅 $62
我是我芝士磚 $68

2023-03-30 21 浏览
💡高質日式火鍋之後食過申子已經覺得好正,而家知道申子居酒居喺旺角開咗新姊妹店,當然要去試下。餐廳天花掛滿和風紙傘,好有日式feel,木系嘅裝潢比人一種舒適嘅感覺。餐廳提供多款食物,有拉麵,有日式鍋物、串揚等,最正係有好好味的甜品😍🍽塩味鍋塩味鍋火鍋料非常豐富 有牛肉🥩、海鮮盤🦀(帆立貝及蟹鉗)以及蔬菜盤🥗(內有分別有娃娃菜、椰菜、蘿蔔、金菇、舞茸菇、雞髀菇、蒟蒻、福袋、豆卜、豆腐及粉絲等等)好大份,整係食個蔬菜盤可能已經夠飽,哈哈。店員建議一開始可能落多點蔬菜,可能令到個湯底更加美味。🥩牛肉有兩碟,牛肉油脂分布平均,肉質嫩身,食落好香牛味,而且牛肉跟左生蛋黃,到時可以點黎食。推薦可以點埋餐廳的祕製醬汁,會更加好味。🦀蟹鉗及元貝大大隻,肥厚得黎帶有鮮味,口感唔錯😋🍚芝士炊飯食完火鍋之後,店員就會幫手喺湯底入面加入白飯及三種芝士🧀 飯粒吸收哂湯汁精華, 每粒飯都沾上芝士,而且仲有拉絲狀態,邪惡得黎又好好食❤️🍽原味羽二重芝士奶油夾心餅🍰人氣招牌甜品之一,好香濃芝士味,中間夾住煙煙韌韌嘅麻糬,口感好豐富,🍽宇治抹茶芝士磚🍰抹茶芝士味好香濃,味道不斷係你口控徘徊,而且味道又唔會太甜。
💡高質日式火鍋

🍽塩味鍋

🥩牛肉

🦀蟹鉗及元貝
大大隻,肥厚得黎帶有鮮味,口感唔錯😋

🍚芝士炊飯

🍽原味羽二重芝士奶油夾心餅🍰

🍽宇治抹茶芝士磚🍰

2023-03-29 16 浏览
“廣島蠔香檳鍋”($838/二人份)“米國肥牛”($78)“士多啤梨羽二重芝士奶油夾心餅”($62)“葡萄芝士奶油夾心餅”($58)申子居酒屋喺旺角The Forest開咗姊妹店一次過結合咗拉麵,鍋物,串揚夜晚嚟到就當然要試吓鍋物啦😚點選咗當中好多人推介嘅廣島蠔香檳鍋🦪湯底真係加咗大半枝香檳🍾飲落味道帶點香檳嘅微酸好特別😍食材方面有8隻大大嘅廣島蠔🥰輕輕淥大約45秒就食得,十分鮮甜☺️另外仲有大虎蝦🦐,帆立貝,蟹鉗🦀我地另外單點咗一份美國肥牛🐮每片都夠哂大片,肥瘦分明呢道嘅鍋物都會配上蔬菜拼盤🥬蔬菜嘅種類同份量都好多🤗真係第一次食菜食到飽🤣食到最後店員仲會用湯底煮芝士雜炊🧀芝士真係好濃郁☺️可以係咁拉絲😆餐廳仲有嚟自日本嘅Runny Cheese提供😍除咗堂食仲可以買走😝芝士奶油夾餅食落甜而不膩而羽二重芝士奶油夾餅入面仲係有麻糬🤤食完真係好滿足呀😚
“廣島蠔香檳鍋”($838/二人份)
“米國肥牛”($78)
“士多啤梨羽二重芝士奶油夾心餅”($62)
“葡萄芝士奶油夾心餅”($58)

申子居酒屋喺旺角The Forest開咗姊妹店
一次過結合咗拉麵,鍋物,串揚
夜晚嚟到就當然要試吓鍋物啦😚
點選咗當中好多人推介嘅廣島蠔香檳鍋🦪
湯底真係加咗大半枝香檳🍾
飲落味道帶點香檳嘅微酸好特別😍
食材方面有8隻大大嘅廣島蠔🥰
輕輕淥大約45秒就食得,十分鮮甜☺️
另外仲有大虎蝦🦐,帆立貝,蟹鉗🦀
我地另外單點咗一份美國肥牛🐮
每片都夠哂大片,肥瘦分明
呢道嘅鍋物都會配上蔬菜拼盤🥬
蔬菜嘅種類同份量都好多🤗