2023-03-29 307 浏览
朋友來到香港說想看波鞋,便把他帶到旺角的波鞋街,買到戰利品後,便在附近的商場借廁所,然後發現一樓的這間新開的餐廳,便決定和朋友去試試✏️位置(9/10): 波鞋街商場一樓,交通超方便✏️環境(9/10): 樓底高,裝修優雅有格調✏️服務(8/10): 主動介紹套餐,有禮貌亦上菜快✏️食物(8/10): 同時供應拉麵、火鍋及甜品,食物夠新鮮🌟鮟鱇魚肝鍋(二人份)套餐 - $898侍應介紹的四款鍋物套餐中最稀有的,說湯底用鮟鱇魚肝熬製一小時,頓時被吸引,當然要試試。套餐會包括鮟鱇魚肝鍋、海鮮盤及蔬菜盤各一份🍴鮟鱇魚肝鍋湯底有香濃的味噌味,亦有不少鮟鱇魚肝碎,暖肚亦養生。同時侍應會奉上20g鮟鱇魚肝伴魚籽一份,鮮味十足,是不錯的餐前小食🍴海鮮盤包括有虎蝦、蟹魽及帆立貝各兩隻,以及不少龍躉魚片,全部已預先處理,一煮便能即食,鮮甜味美🍴蔬菜盤比想像中多的蔬菜,有椰菜、黄芽白、火箭菜、豆卜、豆乾、金菇、冬菇、舞茸 、雞髀菇、蒟蒻、芽菜、福袋年糕、紅蘿蔔、白蘿蔔及粉條,超豐富,既健康又飽肚🏠天心 📬地址: 旺角奶路臣街17號The Forest 1樓114號舖

✏️位置(9/10): 波鞋街商場一樓,交通超方便

🏠天心
2023-03-27
20g鮟鱇魚肝伴魚籽
蔬菜盤
申子居酒屋嘅姊妹店 當然要睇下咩料😎一間店有齊拉麵火鍋🍜🍲 仲有日本名物runny cheese☺️🧀好有特色 拉麵出名鮟鱇魚肝湯 火鍋仲特別 🔥❣️汁煮左口魚群邊 $148前菜叫咗最愛嘅左口魚🐟 油脂豐富 經過炙燒香氣爆發🤤配上三文魚籽 醬汁帶點酸好開胃🥰❣️廣島蠔香檳鍋 二人份 $838真係好有特色 打卡一流📸 侍應會喺你面前開咗支酒🍾倒大半支落個鍋度😍加咗香檳淥咩都會偏甜 菜就特別好食🥬🌽🍅最吸引係有八隻超新鮮嘅廣島蠔🦪🦪🦪 隻隻都超級飽滿 煮一煮就食得好 creamy🙆🏻‍♀️好多菜好吸味仲有啲粉絲🐒 食完好精神👀👅❣️特色芝士雜炊食完個鍋 可以叫侍應幫你煮個芝士飯🧀🧀🧀落咗超多芝士飯 有咬口 要留肚食😛❣️羽二重芝士奶油夾心餅 開心果 $62呢個真係好好食‼️ 口感勁豐富兩塊牛油餅夾住開心果忌廉 有濃有淡 *ˊᵕˋ)੭ 中間嘅麻糬煙煙韌韌🙆🏻‍♀️ 仲有啲開心果粒🥰❣️焗朱古力芝士蛋糕 $65忌廉芝士帶一點酸 所以唔算好滯🙈 朱古力好香又唔會太甜 輕鬆食晒☺️🍫
申子居酒屋嘅姊妹店 當然要睇下咩料😎

羽二重芝士奶油夾心餅 開心果
焗朱古力芝士蛋糕
  • 羽二重芝士奶油夾心餅
  • 芝士蛋糕
申子姊妹店 唔洗多講都知食物質素有所保證💛 旺角店中午主打拉麵 夜晚就食日式shabushabu 我地今次試左激辛湯($738二人份/齋豚肉 $798有埋牛腸)🍲 唔食內臟既我地唯有試下前者無牛腸版本 一樣跟左經典既韭菜同辣椒粉 唔洗擔心唔會好辣🌶️ 唔好以為個鍋得好多塊豚肉 但其實下面仲有超級多配料,例如年糕福袋、蒟蒻、蟹柳、豆腐、什錦野菜等等;而且仲贈送左每人一隻帆立貝同蟹鉗🦀️ 大家記得唔好眼闊肚窄 因為每一個鍋免費包邪惡的特色芝士雜炊🧀 食到最後記得留肚試下日本直送既甜品 有夾心餅同芝士磚 好多款口味選擇 眼花撩亂🇯🇵

• 激辛鍋
唔知大家鐘唔鐘意食海鮮配料嘅拉麵呢?今次介紹你2款拉麵,分別有「鮟鱇魚肝湯拉麵」及「廣島蠔沾麵配白Groove拉麵」。店鋪日系風格,掛滿日式油紙傘,座位都比較寬闊。而且店內仲有日本直送嘅Runny Cheese,我哋揀咗「開心果芝士奶油夾心餅」及紅豆麻糬口味,前者正常發揮,而後者就因為有粒粒紅豆、紅豆蓉、煙韌麻糬,再配埋奶油同餅乾,所以食落過癮啲、口感豐富啲!✍🏻 / 鮟鱇魚肝湯拉麵▪價錢:HK$168▫️鮟鱇魚皮、魚肉 +HK$58▪️美味指數:♥♥♥♥♡鮟鱇魚肝係日本較高級嘅食材,而且有「海中鵝肝」之稱,食落綿綿密密。而加配嘅魚肉肉質緊實,魚皮爽彈,但就要小心魚皮上嘅小小魚骨。拉麵就選用咗較粗身啲嘅麥胚芽拉麵,而且配有一碗白飯,可以配埋個湯底精華一齊食。想食特別啲嘅拉麵可以一試🐟✨✍🏻 / 廣島蠔沾麵配白Groove拉麵▪價錢:HK$148▪️美味指數:♥♥♥♥♥呢款沾麵同樣配有一碗白飯,但白飯上就多咗一隻蠔,拉麵上又有一隻蠔,而且沾麵醬汁其實都有蠔碎喺入面,帶有十分濃郁嘅鮮味!而白Groove拉麵就較滑身,每條拉麵中間有再界開一刀,作為沾麵,十分掛汁!個人更偏愛呢款沾麵🦪✨✍🏻 /豚肉

✍🏻 / 鮟鱇魚肝湯拉麵

▪️美味指數:♥♥♥♥♥

✍🏻 /豚肉卷
▪價錢:HK$38
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
外層炸到幾香脆,咬開後,中間豬肉仲包有一條韭菜咁。

✍🏻 /雞肉
▪價錢:HK$38
▪️美味指數:♥♥♥♥♡
同上面款豚肉卷差唔多,炸到金黃色,味道就正常發揮。

2023-03-24 34 浏览
前兩日去過申子居酒屋食晚餐,查找後發現原來過兩條街就有佢地嘅姊妹店,🆕新開日本菜餐廳- 天心呢到特別用左日式火鍋湯底去做午食拉麵,晚市就有4款人氣日本地道火鍋款式、小食有串揚及日本直送名氣Runny Cheese出品甜品🫶🏼就咁睇甜品已經有日本三個唔同品牌放專櫃提供堂食及外賣。🏠餐廳裝修充日系感覺,木系為整體居酒屋指定環境氣氛,再加埋天花上的和風紙扇做色彩繽紛配搭,整體充滿活力及浪漫氣色。餐廳食材主要源自🇯🇵大分縣及🇯🇵茨城縣,晚市四款鍋物🍲分別有:廣島蠔香檳鍋、鮟鰊魚肝鍋、鹽味鍋 及 激辛湯牛腸豚肉激辛鍋 $798/兩位,$395/額外每位推介:⭐️⭐️⭐️⭐️湯底可自選辣度,叫左微辣已十分美味,火鍋底係十分足料鍋物一齊放盤,牛腸鍋的概念來自福岡。除了最面層牛腸及豚肉之外,下層有好多蔬菜菇類做底,牛腸爽滑、豚肉鮮嫩、兩個人食份量剛剛好,店員會於火鍋尾聲時利用剩餘的湯底,加上大量芝士及熟米混煮成雜坎😋芝士份量勁多! 三款唔同口感撞埋一齊做成完美掛絲效果,邪惡得來又飽肚,係4款鍋最後的重頭戲推介👍🏼芝土奶油夾心餅蛋 $58推介:⭐️⭐️⭐️⭐️五款口味隨心選擇,有葡萄、開心果、士多啤梨、朱古力及紫薯口味

前兩日去過申子居酒屋食晚餐,
查找後發現原來過兩條街就有佢地嘅姊妹店,
🆕新開日本菜餐廳- 天心
呢到特別用左日式火鍋湯底去做午食拉麵,
晚市就有4款人氣日本地道火鍋款式、
就咁睇甜品已經有日本三個唔同品牌放專櫃提供堂食及外賣。

🏠餐廳裝修充日系感覺,木系為整體居酒屋指定環境氣氛,

餐廳食材主要源自🇯🇵大分縣及🇯🇵茨城縣,
晚市四款鍋物🍲分別有:
廣島蠔香檳鍋、鮟鰊魚肝鍋、鹽味鍋 及 激辛湯

牛腸豚肉激辛鍋 $798/兩位,$395/額外每位
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
湯底可自選辣度,叫左微辣已十分美味,
火鍋底係十分足料鍋物一齊放盤,
牛腸鍋的概念來自福岡。
除了最面層牛腸及豚肉之外,
下層有好多蔬菜菇類做底,
牛腸爽滑、豚肉鮮嫩、兩個人食份量剛剛好,
店員會於火鍋尾聲時利用剩餘的湯底,
加上大量芝士及熟米混煮成雜坎😋
芝士份量勁多! 三款唔同口感撞埋一齊做成完美掛絲效果,
邪惡得來又飽肚,係4款鍋最後的重頭戲推介👍🏼

芝土奶油夾心餅蛋 $58
五款口味隨心選擇,
有葡萄、開心果、士多啤梨、朱古力及紫薯口味
開心果味較為特別,甜膩平均,
夾心餅口感較軟腍嘅,
本身外觀預期是脆餅效果,稍為有點期望太過,
但整體係一個唔錯嘅甜品選擇。

朋友叫左日本直送嘅芝士蛋糕
蘋果檸檬芝士蛋糕芝士味特別濃香
芝士控如果唔會堂食亦可以試試在門口專櫃外賣試試。
2023-03-23 18 浏览
天心係申子居酒居新開嘅姊妹店🥰 當然要去幫襯下啦🙌🏻 佢哋中午係食拉麵🍜 晚上就主打日式火鍋同甜品🍮 令人食得超滿足啊!! 餐廳嘅位置比較神秘 入面木系為主🚪滿滿的日式裝潢🇯🇵而天花放滿色彩繽紛嘅日本紙傘☂️ 打卡一流食物方面以日式火鍋和拉麵為主題😝 有四個鍋底: 鮟鱇魚肝鍋✧激辛鍋✧鹽味鍋✧ 廣島蠔香檳鍋🍾 每款鍋底都各有特色 和不同日本縣合作🤌 有不同的配菜 食材由日本新鮮空運到滿👍🏻 保證新鮮🤤 廣島蠔香檳鍋是一鍋兩食 先是打邊爐😍 首先有蔬菜拼盤✧八隻超肥美的鮮蠔✧兩隻海蝦🦐 再送上兩粒元貝和蟹鉗☺️ 好扺食啊.ᐟ‪‪.ᐟ店員會在你面前倒入半枝的香檳作湯底🥂 酒香撲鼻而來 再放入鮮味十足的蠔食用🥢 入口creamy 襯上帶點酸味的香檳湯底😋 而海蝦肉質爽口彈牙👅 蔬菜拼盤的份量也很足夠: 冬菇| 金菇| 椰菜 |蘿蔔| 年糕福袋| 粉絲| 蒟蒻🥬 湯底越煮越濃郁 酒精慢慢揮發🥣 令食物變得更香濃鮮味🤡 仲有其他食材可以單點 🍗 打完邊爐後 店員會將剩下湯底精華撈入芝士和飯食用 滿滿的芝士拉絲好邪惡啊😈 當然少不了Runny cheese甜品🍮 是日本知名甜品店 夾心脆餅中間有芝士
晚上就主打日式火鍋甜品🍮 令人食得超滿足啊!! 餐廳嘅位置比較神秘 入面木系為主🚪滿滿的日式裝潢🇯🇵
而天花放滿色彩繽紛嘅日本紙傘☂️ 打卡一流

當然少不了Runny cheese甜品🍮 是日本知名甜品店 夾心脆餅中間有芝士◦奶油◦煙韌麻糬💓 口感豐富 而抹茶芝士磚很綿滑又不會太甜 推介大家來試下🙌🏻
2023-03-22 45 浏览
👈🏻天心#japjapjap_旺角#japjapjap_日本菜激辛牛腸豚肉鍋 $798/2有得揀小中大或者特辣💛驚辣嘅小編又想過吓口癮叫咗小辣都輕鬆食到嘅😆牛腸洗得好乾淨 唔會有異味充滿牛油脂香好惹味肥嘟嘟咁 好食呀😙記得唔好煮太耐 會縮越細㗎豚肉鮮嫩可口 啖啖肉帆立貝同蟹鉗都好新鮮😍大大粒 肉質非常鮮甜自家製醬汁酸微微咁落埋蘋果蓉就更清新煲底有大量蔬菜同菇類年糕福袋同腐皮越煮越入味😙最後會用湯底煮芝士炊飯吸晒湯底嘅精華 非常邪惡 正呀😋羽二重芝士奶油栗子夾心餅 $62栗子味好香濃栗子粒同mochi口感十足唔怪得喺日本會大排長龍呀😎蘋果檸檬芝士蛋糕 $65蘋果檸檬夾埋一齊更加fresh仲有粒粒果肉 口感更佳☺️食完完全唔覺得膩 仲想食多件添吖🤭Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟💫📌回頭度:🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
👈🏻天心

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟

2023-03-22 23 浏览
響MK買完新鞋,見肚餓就去左打邊邊了,試左呢間申子居酒屋姐妹店天心,晚市既火鍋超級大份又新鮮,依家仲有得送蟹鉗+帆立貝,食到好飽好開心🥰餐廳裝修以木色為主,天花有一排紙傘幾有日本feel,影相都幾靚的。❀廣島蠔香檳鍋❀呢個鍋既湯底係加左半枝香檳,會愈煮愈甜,但係又唔易醉,配料有廣島蠔、虎蝦、蟹鉗、帆立貝+蔬菜菇菇鍋,廣島蠔有8隻,肥美又鮮甜,煮熟左都冇點縮水,蔬菜鍋我最鐘意係福袋,吸哂d湯汁,入面既年糕好煙韌。打完邊邊,店員會幫手加飯+芝士,整個芝士雜炊,芝士超拉芝,邪惡到爆炸😣😣❀牛阪鍵及牛頸脊❀本身驚唔夠飽就加左,牛肉切得幾薄,煮一陣就熟,油花味幾香口,牛肉味濃。❀羽二重芝士奶油夾心餅❀揀左草莓+朱古力味奶油夾心餅,奶油融融地咁好正,食落層次分明,中間仲有軟糯既麻糬,兩款都唔太甜,食完唔怕好heavy。
響MK買完新鞋,
見肚餓就去左打邊邊了,
試左呢間申子居酒屋姐妹店天心,
晚市既火鍋超級大份又新鮮,
依家仲有得送蟹鉗+帆立貝,
食到好飽好開心🥰

餐廳裝修以木色為主,
天花有一排紙傘幾有日本feel,
影相都幾靚的。

❀廣島蠔香檳鍋❀
呢個鍋既湯底係加左半枝香檳,
會愈煮愈甜,但係又唔易醉,
配料有廣島蠔、虎蝦、蟹鉗、帆立貝+蔬菜菇菇鍋,
廣島蠔有8隻,肥美又鮮甜,
煮熟左都冇點縮水,
蔬菜鍋我最鐘意係福袋,
吸哂d湯汁,入面既年糕好煙韌。

打完邊邊,店員會幫手加飯+芝士,
整個芝士雜炊,芝士超拉芝,
邪惡到爆炸😣😣

❀牛阪鍵及牛頸脊❀
本身驚唔夠飽就加左,
牛肉切得幾薄,煮一陣就熟,
油花味幾香口,牛肉味濃。

❀羽二重芝士奶油夾心餅❀
揀左草莓+朱古力味奶油夾心餅,
奶油融融地咁好正,食落層次分明,
中間仲有軟糯既麻糬,
兩款都唔太甜,食完唔怕好heavy。
  • 廣島蠔香檳鍋
2023-03-21 197 浏览
車車一直好想試下E間申子嘅姊妹店, 朋友仔提議去天心食生日飯, 車車緊係舉腳贊成! 餐廳環境幾大, 木系嘅裝潢比人一種好和風嘅感覺, 感覺舒適, 餐廳提供多款食物, 車車一早已經bookmark左要食廣島蠔香檳鍋!⭐廣島蠔香檳鍋店員會將半枝Moscato氣泡酒倒入鍋入面, 真材實料! 湯汁愈煲愈香, 散發住濃濃嘅酒香, 飲一啖湯汁, 酸酸甜甜嘅味道令人胃口大開! 套餐除左有肥美鮮甜嘅廣島蠔, 仲有肉質爽彈嘅虎蝦, 鮮甜厚肉嘅帆立貝同原隻蟹鉗, 湯汁加埋海鮮嘅鮮味, 愈煲愈濃! 野菜拼盤比平時嘅多, 有唔少嘅青菜, 菇類, 豆腐等等,十分豐富! 食完個鍋重頭戲嚟啦! 就係超邪惡嘅三重芝士雜炊, 一大碗芝士入面有3款唔同嘅芝士, 一下子倒入飯內, 飯粒吸收哂湯汁精華, 每粒飯都沾上芝士, 拉絲狀態令人唾涎, 入口熱辣辣, 芝士味道香濃不膩, 確實不錯!⭐栗子羽二重芝士奶油夾心餅E款羽二重牛油芝士三文治係人氣招牌甜品之一, 以牛油奇曲夾著厚厚一層嘅軟芝士蛋糕, 栗子同煙煙韌韌嘅麻糬, 口感豐富, 甜而不膩 ⭐鮮橙朱古力芝士磚E款嚟自RUNNY Cheese嘅日本直送甜品, 車車揀左平時比較少

⭐廣島蠔香檳鍋

⭐栗子羽二重芝士奶油夾心餅

⭐鮮橙朱古力芝士磚
E款嚟自RUNNY Cheese嘅日本直送甜品, 車車揀左平時比較少見嘅口味, 入口細緻軟滑, 朱古力味道好突出, 富濃濃嘅橙香, 食落更帶點橙皮嘅甘味, 加埋上面嘅菊花花瓣同食, 層次感相當豐富, 令人一試難忘!
2023-03-14
2023-03-20 167 浏览
💛天心·雞肉塩味鍋$738/2人份呢間餐廳最出名好似係佢個香檳生蠔鍋 但係因為嗰日我哋兩個都唔係特別想食生蠔 所以最後嗌咗呢個塩味鍋🤣🤣佢呢個湯底係清啲既 但係都好夠味 尤其係淥菜超好食🥬而且佢個蔬菜拼盤排得好靚 望到都開心🥳雞肉嘅話佢係有兩大盤既 我自己覺得雞髀肉好食過雞扒 因為再嫩啲 而且佢啲雞肉都好新鮮🐤食晒成個邊爐之後佢仲會有個芝士雜炊嘅 呢個佢真係會落海量嘅芝士 食落有啲似risotto 不過食完咁多嘢真係好飽 所以最後我哋都食唔晒🧀️🤣🤣·北海道帆立貝$68 l大根$28 l糖心蛋$28我地另外仲嗌左幾串串揚 佢呢個新鮮炸起熱辣辣超好味🤤佢個帆立貝煮到岩岩好 中間仲係超嫩😍之後個大根都好juicy 外脆內軟口感好正😎個糖心蛋都唔錯 不過就稍微熟左少少 無想像中咁糖心🥚·士多啤梨羽二重芝士奶油夾心餅$62 l 蘋果檸檬芝士蛋糕$65本身我好想食佢個開心果夾心餅 不過我地個日已經賣曬 所以最後我地就嗌左士多啤梨🍓🤣佢呢個口感好好 出面個夾心餅好脆 中間個cream都好好食 配埋個mochi 口感好豐富 不過我自己就覺得士多啤梨都係偏甜少少 可能大家嗌朱古力會再好味啲😈另外個蘋果檸
💛天心
雞肉塩味鍋$738/2人份

北海道帆立貝$68 l大根$28 l糖心蛋$28
北海道帆立貝

士多啤梨羽二重芝士奶油夾心餅

本身我好想食佢個開心果夾心餅 不過我地個日已經賣曬 所以最後我地就嗌左士多啤梨🍓🤣佢呢個口感好好 出面個夾心餅好脆 中間個cream都好好食 配埋個mochi 口感好豐富 不過我自己就覺得士多啤梨都係偏甜少少 可能大家嗌朱古力會再好味啲😈另外個蘋果檸檬芝士蛋糕都唔錯 佢食落個味有啲似蘋果批 不過就偏實少少🍎😂😂
#rbyeat
#rby日本菜
#rby💛
#rby旺角
📍旺角奶路臣街17號The Forest1樓114號舖
北海道帆立貝
士多啤梨羽二重芝士奶油夾心餅
2023-03-20 30 浏览
🇯🇵 申子居酒屋姊妹店,新店集合了三個日本過江龍品牌,全部食材新鮮到港,主打火鍋、拉麵和甜品🔶 鮟鱇魚肝湯拉麵只限午市供應,鮟鱇魚肝有「海中肥鵝肝」美譽,鮮味十足,配搭麥胚芽拉麵,拉麵口感煙煙韌韌,略嫌湯底唔夠熱,另外配有一小兜鮟鱇魚肝,口感滑嫩細滑、入口即化😍🔶 廣島蠔沾麵配白Groove拉麵沾麵既湯好杰身,超濃郁既蠔味🤤感覺用左好隻蠔打爛而成,湯底仲帶少少麵豉既咸香味,白Groove 拉麵係日本製,拉麵比較特別,中間有坑紋,更容易掛汁💁🏻‍♀️甜品係日本人氣芝士店「Runny Cheese」既出品🔶開心果芝士奶油夾餅以牛油奇曲夾住厚厚一層既芝士奶油,曲奇薄脆,芝士奶油口感軟滑,入面仲有少少開心果碎😋🔶 I am Cheese Cake芝士味濃🧀口感幼滑綿密,甜度適中

🔶 鮟鱇魚肝湯拉麵

🔶 廣島蠔沾麵配白Groove拉麵

🔶開心果芝士奶油夾餅

🔶 I am Cheese Cake
芝士味濃🧀口感幼滑綿密,甜度適中

午餐
2023-03-17 58 浏览
👍🏻塩味鍋塩味鍋火鍋料非常豐富 有牛肉、海鮮盤(帆立貝及蟹鉗)以及蔬菜盤(內有豆腐、山藥、野菌、野菜、福袋、大根等等)二人份量牛肉非常豐富 塩味鍋嘅鮟鱇魚骨湯湯底 可以特出咗牛肉嘅鮮味 牛肉油脂分布平均 好好味😋 順帶一提 牛肉係跟生雞蛋黃 比大家點來食 最後仲會有芝士炊飯 肚仔大滿足!👍🏻 北海道帆立貝/廣島蠔炸串帆立貝同廣島蠔非常新鮮 而且炸得香脆 皮脆肉嫩 食到帆立貝同廣島蠔嘅鮮味 味道同口感一樣 值得一食🤗👍🏻宇治抹茶芝士磚抹茶味非常濃厚 中間夾集左紅豆 加埋芝士嘅味道 好正👍🏻 羽二重芝士奶油夾心餅(朱古力味)夾心餅分為四層 最上層係朱古力餅、麻糬、二重芝士奶油🤗 非常有層次 味道同口感一流😋注意事項⚠️- 火鍋屬於二人份量 可以追加其他火鍋配料或者加錢多一人份量🤗- 餐廳甜品用上Runny Cheese 品牌 信心保證😊

👍🏻塩味鍋

👍🏻 北海道帆立貝/廣島蠔炸串

👍🏻宇治抹茶芝士磚
抹茶味非常濃厚 中間夾集左紅豆 加埋芝士嘅味道 好正

👍🏻 羽二重芝士奶油夾心餅(朱古力味)

注意事項⚠️
- 餐廳甜品用上Runny Cheese 品牌 信心保證😊
2023-03-17 99 浏览
早前試過一間好好味既申子居酒屋🏮,佢哋近排開咗一間姊妹店,主打拉麵、鍋物、日本名氣Runny Cheese甜品,即刻book咗位試😋。餐廳以日式木係裝修為主,天花板掛住一排紙傘。糖心蛋串燒外層薄薄既嘅粉漿,一咬開食到流心嘅蛋黃,蛋香味濃。廣島蠔香檳鍋每款鍋物嘅用料都係由日本進口,今次試咗出面少見嘅香檳鍋,店員會喺你面前將半支香檳倒入鍋裏面,超抌本,配料有8大隻肥美鮮甜嘅廣島蠔,2隻彈牙爽口嘅虎蝦,仲有一大盤蔬菜菇類,可以沾秘製醬汁、麻醬或者柚子醬,個人覺得原味比較好食,海鮮吸收晒湯嘅精華。帆立貝✨松葉蟹腳另外加左帆立貝同埋松葉蟹腳,帆立貝肉厚實且口感滑身,松葉蟹腳肉質細緻鮮甜。芝士雜炊食完火鍋之後,跟返日本傳統,加入三重芝士同飯做成芝士雜炊,芝士溶咗之後勁多拉絲,每一啖都好creamy。羽二重芝士奶油夾心餅脆餅中間夾住creamy嘅士多啤梨奶油、冰士多啤梨肉,底層係煙靭嘅大福,多重口感,仲有其他口味選擇。宇治抹茶芝士磚抹茶非常濃郁,芝士磚口感厚實,唔會太膩。

糖心蛋串燒
外層薄薄既嘅粉漿,一咬開食到流心嘅蛋黃,蛋香味濃。

帆立貝✨松葉蟹腳

宇治抹茶芝士磚
抹茶非常濃郁,芝士磚口感厚實,唔會太膩。
2023-03-13
2023-03-16 18 浏览
申子居酒屋新開姊妹店-天心,位於旺角the forest,主打正宗高質嘅日本隱世美食🎌集合咗日本三個唔同品牌:Marumitsu、空海 Kukaij同Runny Cheese🤩分別係拉麵、火鍋同日本有名氣嘅甜品😍天心為咗保留最正宗嘅原味,所有食材都由日本原裝入口✈️餐廳有好多同日本有關嘅巨大郵票,天花板仲倒吊住一排和傘☂️打卡一流📸今次試咗佢嘅火鍋🍲火鍋可以揀:鮟鱇魚肝鍋、塩味鍋、廣島蠔鍋、廣島蠔香檳鍋、激辛湯🤩Marumitsu係提供茨城縣國寶級名物-鮟鱇魚肝鍋🐟而空海 Kukaij係九州大分縣名店,主打牛腸鍋同 Shabu shabu🤩另外仲有好特別嘅廣島蠔香檳鍋🍾會倒半枝香檳入鍋,食落去會有香檳嘅甜味😝中段至尾段香檳開始揮發,會有少少酸,消 最後我揀咗塩味鍋,湯底會相對較清,但我覺得都唔錯😚都好濃味👍🏻之後就係揀雞肉或牛肉🐔🐮牛肉係米國Prime牛同極級牛肩胛🥩牛肉味濃😝每個鍋都會有蔬菜藍同芝士雜炊🍚蔬菜藍有木棉豆腐、舞茸菇、蒟蒻、年糕片、油揚腐皮、葛絲、野菌性、野菜盛、福袋、大根🤩非常豐盛😚亦可以追加其他火鍋配料,好似海鮮肉類等等🤩天心另一推介食物-串揚🍢即係炸串,再配上大黑屋醬汁

天心另一推介食物-串揚🍢即係炸串,再配上大黑屋醬汁,淋上炸串上面食就可以😛炸串有多款選擇,好似北海道帶子、蜜瓜配西班牙火腿、鵝肝配蘋果醬、海老、廣島蠔等等😆我就試咗推介嘅大根同溏心蛋,醃浸過嘅蘿蔔好入味,炸串外層鬆脆,加上大黑屋醬汁後味道更滋味😚

最後甜品食埋福井縣人氣西日甜品店Runny Cheese🧀以自家製芝士聞名,用上厚實嘅法國芝士🧀加上日本甜品嘅輕巧精緻🇯🇵有奶油夾心餅同埋芝士蛋糕😍好多唔同味道,每一款都好吸引😛芝士蛋糕結實得嚟,芝士口感軟滑,味道濃郁🧀仲可以買返屋企食添😋

*✲゚*。🍲申子居酒屋姊妹店 Shabu shabu💛呢間餐廳集合左三個日本唔同品牌: 拉麵 火鍋&甜品😋我今次嚟左食晚市主打嘅鍋物 總共有4個鍋揀我揀左鹽味鍋 湯底用左豬骨熬製 相對上冇咁heavy 😙店員就個湯咁飲都ok架 佢建議一開始放哂D蔬菜落去 湯底會愈煲愈清甜👍🏻可以揀配牛肉/雞肉 揀牛肉嘅話仲有兩隻生雞蛋 好似壽喜燒咁😍蔬菜拼盤有金菇、冬菇、椰菜、蘿蔔、金菇、年糕福袋、蒟蒻、粉絲 非常豐富😆我仲另外加左蠔同年糕片 啲廣島蠔好大隻好正😆食哂鍋物之後 店員會即場喺湯底加入芝士同日本產白飯 整芝士雜炊🧀超邪惡 食到好飽🤣呢度甜品有日本過江龍Runny Cheese嘅羽二重芝士奶油夾心餅 賣相好吸引😍本身想食開心果味 不過sold out🙈最後食咗朱古力🍫同士多啤梨味🍓兩塊餅中間夾住butter cheese 同大福 幾有層次感 唔會太甜🙆🏻‍♀️如果塊餅鬆化D會更加好🫣
整體食物質素都唔錯👍🏻服務好好 店員好詳細介紹幾款鍋物嘅特色🙆🏻‍♀️p.s. 佢個位置有D難搵去到The Forest 1樓行過TINY隔離條天橋出去就會見到@openrice_hk book 位會有優惠‼️-✨
*✲゚*。🍲

整體食物質素都唔錯👍🏻
服務好好 店員好詳細介紹幾款鍋物嘅特色🙆🏻‍♀️

p.s. 佢個位置有D難搵
@openrice_hk book 位會有優惠‼️
✨ 鹽味鍋 ($738/ 2人份)
✨ 蠔 ($98/3)
✨ 年糕片 ($28)
✨ 羽二重芝士奶油夾心餅 ($62)
📍 天心 @tengokoro
📍Runny Cheese @runnycheese.hk