2021-04-10
今日想同老婆去圓方食個晚飯,於是就見到有一間叫做天天海南雞飯專門店原來係星加坡嘅米芝蓮級數嘅餐廳嚟香港開分店,於是就入去試吓,裏面嘅裝修好有特色好精緻,當然第一時間要點海南雞飯啦,佢個海南雞飯完全去骨同埋食起上嚟都好滑,一啲都唔肥膩,仲有佢嘅辣醬真係好濃郁好特別都食唔到,配合佢嘅雞油飯簡直一絕,香氣撲鼻。 店員推介推介我們呢個騰雲駕霧咕嚕肉,果然真係招牌菜,佢嘅醬汁係用山楂做的,果然同出邊嘅咕嚕汁好唔同好特別,好醒胃,仲有咕嚕肉好彈牙從來都未試過咁彈牙嘅咕嚕肉,最有驚喜嘅佢擺上台嘅時候,好有騰雲駕霧嘅氣勢,一定要點呢個嚟食。盛有我們還點了一個辣子金玉,這麻辣燒粟米,有種食緊避風塘炒辣蟹嘅感覺非常惹味,由於我哋點都個二人餐還有一個叫做涼瓜鳳梨嘅湯,本身沒有抱太大驚喜,點知一是底下真係唔停口非常好飲鮮甜美味,可惜嗰日已沒有海蜇頭所以改做蒜泥白肉,味道一樣出色,我們在額外點左一籠食麻辣小籠包同埋特色,最尾我哋重視買個豆腐花雖然佢嘅質感好戲但係去豆味好濃郁味道真係不錯,呢間餐廳真係米芝連級數而且服務一流店員講解清晰服務周到,下次我同老婆再嚟試其他菜式。