2021-04-10 149 浏览
今日想同老婆去圓方食個晚飯,於是就見到有一間叫做天天海南雞飯專門店原來係星加坡嘅米芝蓮級數嘅餐廳嚟香港開分店,於是就入去試吓,裏面嘅裝修好有特色好精緻,當然第一時間要點海南雞飯啦,佢個海南雞飯完全去骨同埋食起上嚟都好滑,一啲都唔肥膩,仲有佢嘅辣醬真係好濃郁好特別都食唔到,配合佢嘅雞油飯簡直一絕,香氣撲鼻。 店員推介推介我們呢個騰雲駕霧咕嚕肉,果然真係招牌菜,佢嘅醬汁係用山楂做的,果然同出邊嘅咕嚕汁好唔同好特別,好醒胃,仲有咕嚕肉好彈牙從來都未試過咁彈牙嘅咕嚕肉,最有驚喜嘅佢擺上台嘅時候,好有騰雲駕霧嘅氣勢,一定要點呢個嚟食。盛有我們還點了一個辣子金玉,這麻辣燒粟米,有種食緊避風塘炒辣蟹嘅感覺非常惹味,由於我哋點都個二人餐還有一個叫做涼瓜鳳梨嘅湯,本身沒有抱太大驚喜,點知一是底下真係唔停口非常好飲鮮甜美味,可惜嗰日已沒有海蜇頭所以改做蒜泥白肉,味道一樣出色,我們在額外點左一籠食麻辣小籠包同埋特色,最尾我哋重視買個豆腐花雖然佢嘅質感好戲但係去豆味好濃郁味道真係不錯,呢間餐廳真係米芝連級數而且服務一流店員講解清晰服務周到,下次我同老婆再嚟試其他菜式。

• 天天海南雞
2021-03-20 444 浏览
可能今晚人唔算多Walk in 等左15分鐘就可以入坐坐低無耐就有店員送上熱茶 @$9位點了一份天天海南雞(倒牌)$158驚喜:細雞油飯已經夠兩人份(你平時食開兩碗飯另計)脆爽海螯,仲有芥蘭、馬蹄伴菜驚喜:哪吒鬧海 (即係海鮮喇沙)驚喜:香水檸檬冷泡茶畢走哂啲冰都仲有甘大杯裡面有薄荷葉、青檸、蜜糖
可能今晚人唔算多
Walk in 等左15分鐘就可以入坐
坐低無耐就有店員送上熱茶 @$9位

點了一份天天海南雞(倒牌)$158

驚喜:細雞油飯已經夠兩人份(你平時食開兩碗飯
另計)

脆爽海螯,仲有芥蘭、馬蹄伴菜

驚喜:哪吒鬧海 (即係海鮮喇沙)

驚喜:香水檸檬冷泡茶
畢走哂啲冰都仲有甘大杯
裡面有薄荷葉、青檸、蜜糖
2021-03-01 615 浏览
📍 天天海南雞飯成年都冇得去旅行,travel bubble又冇埋。好想食新加坡正宗海南雞唯有去天天海南雞過過口癮➖➖ 📌 天天海南雞半隻 $228First thing first,先點左半隻招牌菜天天海南雞。跟足新加坡總店做法,份量都幾多,雞肉肉質好滑,雞皮油香十足。三款招牌醬汁:黑醬油、薑蓉、辣椒醬;辣醬有泰式酸辣風味、薑蓉加入檸檬汁好清新,同海南雞好夾。唯一想既係如果係走地雞會更好味。雞食得出有雪味。➖➖📌 海鮮喇沙  $148都係用熱辣辣既石鍋上,d湯係滾住上。非常足料,有青口、鮮蝦、魷魚同豆卜。湯底色澤豐富,香料都好夠味。可惜係麵底唔係一般既參參(即係米粉拼油麵)而用左粉絲,都咬落夠彈性但好易會索曬d湯會肥曬。食一碗仔就飽左。➖➖ 📌 天天石鍋雞油飯  $38食海南雞點可以唔食埋油飯,呢鍋雞油飯份量非常多,用石鍋上,個飯都可以keep住熱辣辣。聲清一邊煮一邊撈d飯,所以米飯飽滿,粒粒分明又富有油香,令人一口接一口咁食。38蚊絕對比係大排檔叫3、4個靚仔抵➖➖ 海鮮喇沙素質有驚喜,如果係用參參同唔用石鍋會冇咁易吸乾d湯。雞用走地雞會更好用➖➖ 地址:尖沙咀柯士甸道西1號ELE
📍 天天海南雞飯

📌 天天海南雞半隻 $228

📌 海鮮喇沙  $148

📌 天天石鍋雞油飯  $38
➖➖
地址:尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1050A號舖
2021-02-28 465 浏览
一直都是我吃海南雞的首選。前幾天去吃晚飯,有點兒失望😞。招牌菜海南雞有點過熟,肉質真的很硬很老,那個啡色的汁水汪汪的。另外、牛筋牛腩雙併跟一般外面吃粉麵的牛腩沒什麼特別,只是這裡比較貴、份量比較少,等了30 分鐘才到。那個辣子雞翼,一點辣味和雞味都沒有,只是有一大堆辣椒來代替雞翼。很有趣的是那一鍋油飯,那個鍋很熱,但裡面的飯只有微溫😅。那個青菜少得可憐,味道也是淡如水。最重要的是員工的態度也不值一提,對客人的要求都是愛理不理的感覺不是味兒。
海南雞
2021-02-25
2021-02-27 429 浏览
好耐都冇食過星加坡菜啦,今日就去咗為於Elements 圓方嘅「天天海南雞飯」。入到店,梗係要食著名嘅海南雞飯啦,還叫咗幾款新加坡地道美食。「天天海南雞飯」雞肉嫩滑冇肥膏,配以濃郁嘅秘製雞汁,味道一流。「喇沙脆腩」牛腩外脆內軟,可惜有啲「酥味」,要沾喇沙醬來蓋過「酥味」。「古法骨茶」與傳統嘅肉骨茶不同肉骨茶藥材味,只有胡椒味。我比較鍾意傳統嘅藥材味可惜沒有,有點失望。肉骨同豬肚煨足6小時好入味。見到幾款50年代嘅豆花系列特飲,好特別就試吓啦!「豆花金牌咖啡」咖啡味濃,配搭如絲幼滑嘅豆腐花。配搭很好,值得一讚!「豆花恐龍美祿」味道好似朱古力加豆花好好味。

「天天海南雞飯」
雞肉嫩滑冇肥膏,配以濃郁嘅秘製雞汁,味道一流。

「喇沙脆腩」
牛腩外脆內軟,可惜有啲「酥味」,要沾喇沙醬來蓋過「酥味」。

「古法骨茶」

見到幾款50年代嘅豆花系列特飲,好特別就試吓啦!

「豆花金牌咖啡」
咖啡味濃,配搭如絲幼滑嘅豆腐花。配搭很好,值得一讚!

「豆花恐龍美祿」
味道好似朱古力加豆花好好味。

2021-02-02 754 浏览
今次一家四口在圓方搵晏食(3大1BB),行吓行吓發現來自新加坡嘅天天海南雞,二話不說,就呢間啦餐廳環境光猛闊落,座位都幾舒服,之前已食過沙田新城市分店嗰間,諗住一人一set海南雞飯,再加小食,一睇餐牌,圓方分店係冇set嘅,全部都係單點小菜,都唔緊要,反正我哋一家四口都食得晒我哋叫咗半隻招牌海南雞,大石鍋雞油飯(已足夠四個人份量)及3款小菜,食物味道一般,同新加坡嘅天天有距離,麻辣雞翼不是很入味,比較淡口可能期望太高啦,有些失望

可能期望太高啦,有些失望
海南雞
2021-01-16
午餐
2021-01-12 523 浏览
好掛住星加坡嘅美食,依家冇辦法,冇得去旅行,唯有去天天食個海南雞飯,食咗當去咗。去到天天梗係叫海南雞飯,大少就叫咗一個燒雞肉套餐。同星加坡天天一樣,海南雞上面都係淋咗醬油,俾咗一碟辣薑蓉醬,冇其他嘅黑色甜豉油。可能我期望過高,所以食落去嘅時候,同我記憶中嘅味道好似唔太一樣。味道就好似普通白切雞,加咗一啲蠔油醬,再加多個油雞飯一樣。個雞湯亦都比較淡味。我只可以講就係坐得比較舒服,食一餐白切雞飯。一啲響星加坡食天天嘅感覺都冇。我諗應該唔會幫襯第二次。如果真係要食海南雞,都會等疫情過後,可以飛去星加坡親自食地道嘅天天。

去到天天梗係叫海南雞飯,大少就叫咗一個燒雞肉套餐。

2021-01-07
午餐
2020-11-19 1007 浏览
放假同男朋友去elements 嘅餐廳食飯,見到有一間寫住米芝蓮推介所以入去試吓。2 人天天海南雞飯套餐 ($388)冷盤 - 蟲草花拌,其實就係 mustard 芥末醬蟲草花拌合掌瓜, 微凍嘅感覺同埋合掌瓜好爽口都幾開胃😎湯 - 蜜瓜螺頭 👍🏻👍🏻 推介,好好飲,又足料👍🏻 蜜瓜瑤柱螺頭燉雞 🤩 如果有個細細地嘅火,「興」住嚟飲應該效果更好。重頭戲 - 天天海南雞,係凍上嘅,配埋佢嘅天天石鍋雞飯 (1-2 人量),好正👏🏻👏🏻 醬料方面有三種:有一隻紅色係辣醬、醬油、仲有薑蒜。我覺得紅色嘅辣醬配海南雞幾好味,提提:唔識得辣嘅就唔好試,因為少少地都已經幾辣吓,店員送上嘅時候,亦都有好細心提醒我哋辣辣地👍🏻 雞飯非常入味,其實就咁食飯都好好😂飯後甜品就係花好月圓,即係豆腐花。豆腐好滑而且豆味好香,只有好少少嘅豆香甜味,無糖成份。飲品另點,薄荷青檸 ($38)+ 水蜜桃西柚香橙🍊($38)冇諗過杯嘢飲咁大杯,店員送上枱嘅時候,即刻嚇一嚇,兩個人飲一杯都覺得飲唔晒🤣 另外仲有茶位要俾;整體上都覺得成個套餐好好食;尤其是店員非常之有禮貌,座位亦都舒適,超讚👍🏻👍🏻
2 人天天海南雞飯套餐 ($388)

蟲草花拌

蜜瓜螺頭

天天海南雞

天天石鍋雞飯 (1-2 人量)

二人套餐

花好月圓豆腐花

薄荷青檸

水蜜桃西柚香橙

蜜瓜螺頭
天天海南雞
天天石鍋雞飯 (1-2 人量)
花好月圓豆腐花
  • 石鍋雞飯
  • 花好月圓
2020-10-26 786 浏览
网上搜出名的海南鸡饭店。发现天天属於一个叫米子蘧联盟??组织。点菜海南鸡例牌一份,酸菜鱼,虫草沙律,鷄油饭,加两杯饮品。海南鸡乏善足陈,雪鷄胸肉,柴而无味。鷄油饭一般水准。蒜蓉豉油例牌没什麽赞弹。
2020-09-06 1491 浏览
第二次食天天海南雞,第一次係經外賣速遞公司叫的,可能唔係堂食關係,我覺得未至於講到咁好味,有啲失望,今次俾多次機會佢,堂食試吓,叫了個例牌海南雞、古法肉骨茶、白飯及海底椰湯,價錢我覺得並不平,例牌雞要$158,肉骨茶要$148,不過賣相吸引,海南雞淋上好多醬汁,不用點其他醬已經夠味,雞肉我覺得唔夠滑身,肉骨茶就上枱仲滾緊,我覺得佢啲材料、味道及賣相似胡椒豬肚湯多啲,整體而言,都係失望,但味道唔係差的,另外服務態度幾好.
2020-08-30 1212 浏览
去到天天海南雞飯餐廳,一定要挑戰海南雞,叫了個例牌,不便宜$158,雞的份量物有所值。這裡的海南雞,沒有飯,要額外叫,天天石鍋雞飯 $68,2至3人份量,可以接受啦。軟骨大根,$108,麻麻地,跟海南雞飯有點格格不入。餐廳的環境很高級,價錢亦很高價,兩個人每人$270。

軟骨大根,$108,麻麻地,跟海南雞飯有點格格不入。

餐廳的環境很高級,價錢亦很高價,兩個人每人$270。

• 天天海南雞
2020-08-30 899 浏览
今日lunch唔知食乜好,係圓方見到天天海南雞唔洗排隊就去左試下。咁啲位都好闊既,坐落都好舒服。咁黎到天天當然要食佢地既海南雞飯啦。黎到見到其實係幾靚,配菜同湯都好多。要讚下佢個蛋,係流心蛋黎既,食落好好味。個湯就唔會太鹹,都幾好飲。之後就係主角海南雞飯,個油飯唔會太油,反而幾香。之後個海南雞好嫩,加埋佢個醬,真係幾好香,好滑。唔怪得依間天天咁多人讚。佢係星加坡開到黎香港真係有啲料到,係真係唔錯既!

2020-08-25
2020-08-09 924 浏览
有日行過見到,就試試佢海南雞一隻佢話個汁係精華...但個汁搶晒成個雞味。。淨係食到個汁嘅味😅酸菜石斑魚湯好飲,魚夠滑肉骨茶吾係正宗肉骨茶,無藥膳味似飲緊胡椒豬肚湯但四條排骨煲到好冧,而且啖啖肉👍🏼喇沙脆腩本身以為係牛腩,原來係羊外層酥脆,好大陣羊so味都係for你點個汁黎食😅花香菜膽菜係芥菜,好清甜好大陣肧菊嘅清香味
有日行過見到,就試試佢

海南雞一隻
佢話個汁係精華...
但個汁搶晒成個雞味。。淨係食到個汁嘅味😅

酸菜石斑魚
湯好飲,魚夠滑

肉骨茶
吾係正宗肉骨茶,無藥膳味
似飲緊胡椒豬肚湯
但四條排骨煲到好冧,而且啖啖肉👍🏼

喇沙脆腩
本身以為係牛腩,原來係羊
外層酥脆,好大陣羊so味
都係for你點個汁黎食😅

花香菜膽
菜係芥菜,好清甜
好大陣肧菊嘅清香味

2020-07-09
2020-08-06 750 浏览
之前係新加坡食就已經好中意!宜家香港都有得食真係太開心啦!服務態度非常好,東西份量恰當又很美味。海南雞 好嫩口,豆腐花入口即溶,菜花夠特别,海南雞飯用石窩上香滑可口保存溫度好好,總括來講五星级享受!👍👍👍👏👏👏值得大力推介 鷄就一定嫩滑了、個油飯仲係意料之外 食物好好味;海南雞及海南燒雞特別出色, 雞肉滑、夠汁、有暗香,必食, 还可配上一小瓶天天清酒; 小炒皇配啤酒最夾;花膠白肺杏汁湯是女士養顔佳品; 要醒胃,來一客咕嚕肉, 包你想再來一碗海南雞油飯. 喜甜品的同好, 別忘了吃埋滑ㄧ滑的豆腐花。
海南雞飯
海南雞飯
2020-07-16 506 浏览
$150-200一個午餐,位於圓方高級商場地帶,竟然有如此惡劣的服務態度,真可悲。服務員以為自己在大排檔工作,不想做顧客們生意。未食已經要離開,影響心情。老闆們值得認真深究。