2020-05-23 39 浏览
朋友係食肉獸 最鐘意食牛肉🐂近日就帶左小編上一間樓上食店試下因為疫情既關係 食店由單點變做得返任食😋但任食既價錢都好相宜七種肉任食都只係$176起🤤.湯底有六種選擇可以揀🍲小編就揀左牛骨湯底 湯底牛味濃郁鮮甜 🐮牛骨精華湯底加埋牛肉放題絕對係perfect match 🤘🏻.湯底滾左之後招牌肉拼盤都上台啦 💁🏻‍♀️任食肉包括🐮m5和牛粒🐮封門柳🐮牛肩胛🐮牛板腱🐮肥牛🐮仲有黑毛豬🐷當中小編比較鐘意食牛肩胛 牛味濃 肉質結實彈牙 🤤黑毛豬就肥瘦適中 肉味鮮甜😋.除左肉類之外 仲有丸其他火鍋配料都係任食🍲選擇未算話好多 🤔但雪櫃既食材都尚算新鮮無雪味 質素都幾好🤫.總括黎講價錢唔貴就可以食到呢種質素既牛肉而且仲有其他配料 雪糕飲品任飲任食二百蚊一位性價比算高 絕對適合大食既食肉獸🤔🥩🥩🥩
朋友係食肉獸 最鐘意食牛肉🐂

價錢唔貴就可以食到呢種質素既牛肉
而且仲有其他配料 雪糕飲品任飲任食
二百蚊一位性價比算高 絕對適合大食既食肉獸🤔
🥩🥩🥩
睇到個名都知呢間出名食牛肉🐮我見佢menu有好多唔同牛嘅部位食,價錢都叫親民既☺但咁啱見佢近排出左個任食任飲套餐就試試佢🤩首先佢有7款牛/豬肉任叫,可惜當日安格斯牛肩胛冇晒,試唔到😭同埋佢都有提供大約10-20款菜同丸俾大家拎👍🏻仲會有3個免費湯底揀😁.🐮澳洲M5和牛肩小排角落評分:🌕🌕🌕🌕🌑油質分佈尚算OK,入口會較多脂肪,牛味相對冇咁重,但細細塊嘅話,脂肪同肉味都幾夾☺🐮封門柳角落評分:🌕🌕🌕🌕🌑肉質咬落有口感,個口感同牛味好豐滿,似平時鮮牛肉但係薄切😁同個沙嗲湯底好夾🥰🐃牛板腱角落評分:🌕🌕🌕🌗🌑肉味較重,食落有咬口同會有陣餘韻,相對都叫唔錯☺🐃金錢𦟌角落評分:🌕🌕🌕🌗🌑肉味都係較重但會較煙韌😆好彩佢都係細細塊,所以咬落個口感唔錯,唔驚好韌👍🏻🐃一級肥牛角落評分:🌕🌗🌑🌑🌑由於同平時係街食sabu sabu嘅普通牛肉差唔多,叫咗一份就冇再叫😂因為食其他牛仲好食😍🐖黑毛豬角落評分:🌕🌕🌕🌕🌑呢款豬係較有驚喜🤩豬肉味重,但有咬口得黎唔會韌☺同平時出去食sabu sabu果啲豬好唔同,佢唔會好嚡或者得肉渣嘅感覺👍🏻.後記:當日我喺第一個到廳餐,但叫左啲牛肉要等成40分鐘先上到,原來佢係

🐮澳洲M5和牛肩小排
🐮封門柳
🐃牛板腱
角落評分:🌕🌕🌕🌗🌑
肉味較重,食落有咬口同會有陣餘韻,相對都叫唔錯☺
🐃金錢𦟌
角落評分:🌕🌕🌕🌗🌑
🐃一級肥牛
角落評分:🌕🌗🌑🌑🌑
🐖黑毛豬
角落評分:🌕🌕🌕🌕🌑
後記:當日我喺第一個到廳餐,但叫左啲牛肉要等成40分鐘先上到,原來佢係等咗3格客先一次過上(第3格客遲我地20分鐘左右先到),好彩佢之後叫冇再咁樣等埋一齊上😂
2020-05-22 53 浏览
唔係朋友帶路都唔知旺角百寶利4樓有間咁正既和牛放題可以任食,今次真係為牛而來今次選了一般既牛骨湯式,清清地唔會喧賓奪主,同一陣既和牛味更搭係主角和牛拼盤到之前食住配角先,飲品同白菜等都係自助形式等左一陣今日既重點主角終於登場啦,有成七種肉咁多!款款新鮮高質,最出色一定係金錢𦟌,肉味非常濃推薦,完全冇失望,唔會話放題就求其最後以香港製造既雪糕作為完美一餐既句號,港式奶茶食落同飲開既奶茶一樣濃味,幾特別;至於玄米茶就有小小似綠茶味,不過幾清甜有茶香

係主角和牛拼盤到之前食住配角先,飲品同白菜等都係自助形式
推薦,完全冇失望,唔會話放題就求其
2020-05-21 71 浏览
今晚去左旺角一間食牛嘅餐廳,叫「天下糧倉牛肉火鍋專門店」慶祝一下,因為今日係2020年5月20日,「2020520」有著「愛你愛你我愛你」的甜蜜諧音,是百年難得一遇的好日子我哋最後揀咗「兩小時任食任飲 $198」,任食以下肉類1️⃣ 澳洲M5和牛肩小排2️⃣ 封門柳3️⃣ 安格斯牛肩胛4️⃣ Prime牛板腱5️⃣ 金錢𦟌6️⃣ 一級肥牛7️⃣ 黑毛豬估唔到今晚最好食係豬😅價格💰:每位平均 $232 ($198 + 醬料費$13 + 服務費$21)味道😋:OK

我哋最後揀咗「兩小時任食任飲 $198」,任食以下肉類

安格斯牛肩胛
金錢𦟌
2020-05-20
2020-05-20 23 浏览
天下糧倉令人覺得有種豐衣足食的感覺,疫情之下, 很少外出食飯,餓了很久,現在開始減弱,要開始適當的社交,更要滿足我這個🐴魔王,朋友介紹牛放題,當然要試價錢合理仍然有社交距離,食得安心窗邊擺放了不同牛裝飾品, 牛氣充足😂😂🤣除了主食牛要落單,其他牛丸、魚蛋 、芝士丸、香腸……蔬菜類、 金菇、 萵筍 、木耳、 娃娃菜……可以自己任攞調味區更有出前一丁、 烏冬……主打任叫牛,雖然款式不多,但上枱時令人有意外驚喜一大盤, 每款都有label標籤, 方便再落單時知道正確名字,款款超大 size, 未食過咁大塊的牛放題,通常都是薄薄一片😛😛我最 like 安格斯牛肩胛, 肉質軟腍之餘又有咬口感,牛味濃郁金錢唔韌,爽口牛板腱肉厚 夠嚼勁潮汕牛骨湯底配料大蒜勁多, 蘿蔔粟米味甜竟然有北海道海鹽雪糕和玄米雪糕口味喜歡牛放題的朋友不可以錯過✌✌

價錢合理

仍然有社交距離,食得安心

窗邊擺放了不同牛裝飾品, 牛氣充足😂😂🤣

除了主食牛要落單,其他牛丸、魚蛋 、芝士丸、香腸……

蔬菜類、 金菇、 萵筍 、木耳、 娃娃菜……可以自己任攞

調味區更有出前一丁、 烏冬……

主打任叫牛,雖然款式不多,但上枱時令人有意外驚喜

金錢唔韌,爽口

牛板腱肉厚 夠嚼勁

潮汕牛骨湯底

配料大蒜勁多, 蘿蔔粟米味甜

竟然有北海道海鹽雪糕和玄米雪糕口味

喜歡牛放題的朋友不可以錯過✌✌

2020-05-19 21 浏览
今天我們來到旺角的天下糧倉, 這裡主打肉類火鍋放題, 店內的設計和裝修充滿古代的味道, 例如有一個叫補給庫的地方可讓人拿自肋火鍋的配料, 另外, 店舖內也提供一些台式罐裝飲料, 在其他地方都比較少見, 很適合現在不能到台灣的你止止渴喔!終於輪到介紹主角出場的時候, 我們當天一行四人點了究極和牛放題套餐,可以兩小時任飲任食肉類和火鍋配料,例如有澳洲M5和牛肩小排,封門柳,安格斯牛肩胛和牛板腱,它們的肉質和口感都非常不錯,而且各具特色~另外,我重點推介黑毛豬,它肉質嫩滑,而且色澤和脂肪比例均勻,雖然肉的脂肪比較多,但咬上去卻沒有絲毫肥膩感覺,然後再配上沙嗲湯底,完美地引出黑毛豬本身的惹味,實在是喜歡吃肉的肉控必然之選!呢度雪糕好正,茶味濃郁

呢度雪糕好正,茶味濃郁
2020-05-19 21 浏览
早幾日好想食牛,搵搵下就揀左一間打邊爐嘅,應該冇燒烤咁熱氣(好似係😛)黎到可以揀湯底,決定揀一濃一清,所以揀左一個沙爹同一個粟米豬骨鴛鴦鍋。餐單上嘅肉類選擇唔算多,有7樣。我地因為比較貪心,所以叫晒七個黎試😋😋安格斯牛肩胛 雖然肉質少少韌 所以比較有咬口 佢個厚到識中,所以食落並冇好費力嘅感覺。澳洲M5和牛肩小排 放落個湯底煮熟之後好軟好多汁,不過平時食切粒狀嘅牛都係煎嘅多,容易睇到生熟程度,但打邊爐落左湯就要小心唔好煮太耐,如果唔係就真係好韌🙈🙈至於一級肥牛就似乎脂肪比例比較高,重身形嘅女士們或者唔會想食太多,但肉質嘅味道配埋脂肪滲出嘅油,整體口感真係好香同濃郁!個人最鐘意呢度個封門柳 食落比較之下覺得呢個部位嘅肉質味道最重,亦留係個口腔入面好耐。

2020-05-19 22 浏览
星期日family day,好耐冇打邊爐,咁岩見到呢間天下糧倉有優惠,就一家人去試試 自助式邊爐,配料幾齊全原本想要蕃茄湯底但今日冇貨,最後我地揀左最basic既牛骨湯底,清清地;平時打完邊爐好多時會因為味精湯底而口乾但呢間完全唔會 重頭戲: 食肉獸最愛!店員會每枱上一份,每種肉有六塊左右,一家人都好夠食;食得出係靚肉,唔會有渣野飲方面有果汁、汽水等六款左右,正正常常啦普通打邊爐野生菜娃娃菜唐生菜牛丸等都一應俱全仲有雪糕供應tim,第一次試呢個本地雪糕品牌Cocoberry估唔到又幾好食wor,玄米茶味好有清新茶味,解膩一流;海鹽味都好出色,甜甜鹹鹹咁,大家記得留番個胃比雪糕啦

自助式邊爐,配料幾齊全

野飲方面有果汁、汽水等六款左右,正正常常啦
普通打邊爐野生菜娃娃菜唐生菜牛丸等都一應俱全

2020-05-19 21 浏览
一坐低就見到張點餐紙,湯底同配料嘅選擇都唔算多。但係聽講係食牛嘅專門店所以期望都幾高(本人打邊爐基上淨係食牛),一嚟就全部肉都點咗一份,加埋沙爹同皮蛋芫茜湯底,實行有殺錯冇放過。一叫完湯底,就即係馬上去整自己嘅配料。呢度都有好多款唔周配料,仲有一隻叫秘製油碟,食咁多間任食邊爐我都未試過,一於試試佢! 雖然睇落有啲油,不過撈埋落平時食開嘅豉油度都幾夾喎! 一嚟到真係嘩咗聲,本身以為得細細幾塊但係原來出手都幾闊佬。我首先試咗個一級肥牛─都幾新鮮但係略厭佢有啲咬口,勝咗牛味足同夠厚;鍾意食肥肉嘅朋友可以點黑毛豬同安格斯牛肩胛─夠哂油花,大大塊又入口即化,除咗比較膩冇咩好挑剔;封門柳同牛板腱油花比較少,但係肉味好足,亦唔算韌,鍾意食瘦少少嘅朋友可以點呢兩款;其餘嘅金錢𦟌同澳洲牛肩小排比較瘦同筋較多,唔食肥同鍾意咬口嘅朋友就點呢兩款啦。菜嘅選擇有白菜、油麥菜、生菜、金菇等等;而其他配料有啲丸類、響鈴、午餐肉等,種類亦唔算多;飲品就有汽水同菊花茶等等。雖然配料選擇唔算多,但係睇佢啲裝修放到成間鋪都係牛牛就知佢地係專食肉嘅火鍋。而且款款都新鮮同大大塊,加上有唔同部位配合返鍾意食唔同種類嘅肉嘅朋友。呢

一嚟到真係嘩咗聲,本身以為得細細幾塊但係原來出手都幾闊佬。

呢個價錢可以食到咁多同款式嘅牛肉真係幾抵!鍾意打邊爐食肉嘅朋友一定唔可以錯過
2020-05-18
2020-05-18 15 浏览
琴日我同屋企人去左天下糧倉食牛肉火鍋(任食套餐)我哋有一個超大嘅和牛大拼盤。包括牛板腱,安格斯牛肩胛,一級肥牛,黑毛豬,澳洲M5和牛等等。我個人比較喜歡一級肥牛,黑毛豬,因為非常鮮嫩,牛味濃郁。我哋亦同時係冰櫃拎左d魚腐,腸仔,生菜等等。本來想要鴛鴦湯底,但由於蕃茄未有,只能要牛骨湯啲食材都好新鮮,冇冰鮮嘅味,好甜好好味我更加鐘意d雪糕🍦有好多特別嘅口味包括:海鹽味,港式奶茶味, 玄米茶味,雲呢拿味我最鐘意海鹽味,佢有一種糖果嘅味,顏色都好靚我都好推薦呢間火鍋店,因為我食果陣有68折,好祗食推薦大家去試下
琴日我同屋企人去左天下糧倉食牛肉火鍋(任食套餐)

我哋亦同時係冰櫃拎左d魚腐,腸仔,生菜等等。

本來想要鴛鴦湯底,但由於蕃茄未有,只能要牛骨湯

啲食材都好新鮮,冇冰鮮嘅味,好甜好好味
我更加鐘意d雪糕🍦有好多特別嘅口味
包括:海鹽味,港式奶茶味, 玄米茶味,雲呢拿味
我最鐘意海鹽味,佢有一種糖果嘅味,顏色都好靚

我都好推薦呢間火鍋店,因為我食果陣有68折,好祗食
推薦大家去試下
  • 潮汕牛骨湯底
講真如果百係朋友帶我嚟我都唔知八寶利商業大廈入面原來係咁多嘢食竟然連打邊爐都有如果大家打邊爐好注重牛肉嘅質素不妨試吓呢間天下糧倉依家OpenRice仲做緊單點食品六八折優惠真係相當抵食除咗黑毛豬之外有六種牛肉可以揀提供選擇嘅醬料亦都好多選擇另外仲有公仔麵,福字麵,烏冬等等打完邊路放返個麵落去吸晒成個湯底嘅精華邪惡同滿足度到100分為咗可以食到牛肉嘅原汁原味所以揀咗潮汕牛骨湯底同埋超濃番茄湯底牛骨湯底本身比較清甜最能夠帶出到牛肉嘅鮮味至於超濃蕃茄湯底除咗本身番茄之外仲落咗茄醬加埋牛肉嘅話就變咗蕃茄牛肉除咗牛肉亦都有好多其他嘅選擇蔬菜方面有油麥菜,娃娃菜,金菇,冬瓜,萵筍,木耳亦都有芝士腸,墨丸,牛丸,蟹柳等等不過呢度啲牛肉嘅質素的確幾好所以主要來講都係食牛和牛粒嘅油脂分布好平均識落口有軟綿綿嘅質感咁多款牛肉入面我最鍾意係牛板腱同埋封門柳因為呢兩種牛肉嘅部位喺出面好少會食得到而且牛肉全部都係厚切無論味道定係質感都好高質仲要而家單點食品有六八折嘅優惠真係唔可以錯過改約六點上到去好多人想walk in都冇位所以建議返大家如果想去食嘅話記得要book位
講真如果百係朋友帶我嚟

依家OpenRice仲做緊單點食品六八折優惠
真係相當抵食

除咗黑毛豬之外有六種牛肉可以揀

提供選擇嘅醬料亦都好多選擇
另外仲有公仔麵,福字麵,烏冬等等
打完邊路放返個麵落去

至於超濃蕃茄湯底
除咗本身番茄之外仲落咗茄醬
加埋牛肉嘅話就變咗蕃茄牛肉

除咗牛肉亦都有好多其他嘅選擇
蔬菜方面有油麥菜,娃娃菜,金菇,冬瓜,萵筍,木耳
亦都有芝士腸,墨丸,牛丸,蟹柳等等

不過呢度啲牛肉嘅質素的確幾好

改約六點上到去好多人想walk in都冇位
所以建議返大家如果想去食嘅話記得要book位

• 潮汕牛骨湯底
2020-05-15 24 浏览
天氣熱辣辣,我同朋友想食打邊爐,因為想食辣,知道天下糧倉要有一個湯底是重慶麻辣決左去試一試。~入到侍應員好快安排我哋坐下來,我哋當然簡了鴛鴦鍋,重慶翡翠麻辣同粟米豬骨,等緊湯底時候,出去攞醬油同飲品,順手可以攞丸,蔬菜。湯底黎麻辣一開始唔覺得好辣慢慢打開始辣,而粟米豬骨好清,有豬骨味,終於等待最愛的肉肉,一上台見到好窩心是 每一種肉都有佢牌令我們知道食完喜歡什麼肉可以再選擇。~我自己推介安格斯牛肩胛同封門柳,兩個肉食落好香牛肉味,唔會太肥,口感好正。

入到侍應員好快安排我哋坐下來,
我哋當然簡了鴛鴦鍋,
重慶翡翠麻辣同粟米豬骨,

等緊湯底時候,出去攞醬油同飲品,順手可以攞丸,蔬菜。

2020-05-14 66 浏览
究極和牛放題$198有六款牛同一款豬比你揀黎食,仲有有十幾款打邊爐材料同飲品比你揀,同埋四款唔同口味既雪糕比你食! 所以呢個價錢超值。佢地既裝修都幾正 勁中意呢個霓虹光管!😍醬料都有唔小 可以比你任意挑選自己喜歡的醬料☺️個日就無澳洲M5和牛肩小排,所以店員就幫我地換左做日本和牛粒 咬落油脂超多 😂我媽咪就非常中意啦 ☺️我就比較喜歡安格斯牛肩胛,牛板腱同封門柳。 呢幾款都係偏瘦啲 無咁肥 都唔差架!🤪一級肥牛就肥好多 中意食有油香既 可能會中意一級肥牛😂雪糕仲有四款,啲口味都幾特吃 有港式奶茶,玄米茶,沖繩海鹽。 我就因為太飽無食到 我媽咪就試左海鹽 佢就覺得幾特別。
究極和牛放題$198

佢地既裝修都幾正 勁中意呢個霓虹光管!😍

醬料都有唔小 可以比你任意挑選自己喜歡的醬料☺️

一級肥牛就肥好多 中意食有油香既 可能會中意一級肥牛😂

雪糕
咪就試左海鹽 佢就覺得幾特別。
2020-05-14 21 浏览
今日約咗幾個好朋友來旺角行街順便食飯吹下水😄,呢度的樓上食肆有好多選擇款式,我哋揀咗呢間天下糧倉😋👍呢度只收$198醬料$13再收加一服務費就可以任食和牛放題。牛肉🐂已經有6款選擇還有黑毛豬✨🐖仲有其他新鮮菜/雜菇/各種丸類/飲品/雪糕都有。首先個邊爐鍋勁有霸氣,跟住主角出場就冇得輸啦,大家睇吓呢個價錢可以任食到咁高質的牛仲有邊度有?黑毛豬✨豬肉嫩滑多汁,肉味濃郁封門柳✨係牛的橫膈膜肌肉,每隻牛只有1條,肉味重油花少👍牛板腱✨油花均勻,牛味濃香安格斯牛肩胛✨腍得嚟夠嫩,嫩得嚟夠香,香得嚟肉味夠濃金錢展✨相當爽口
黑毛豬✨豬肉嫩滑多汁,肉味濃郁
封門柳✨係牛的橫膈膜肌肉,每隻牛只有1條,肉味重油花少👍
牛板腱✨油花均勻,牛味濃香
安格斯牛肩胛✨腍得嚟夠嫩,嫩得嚟夠香,香得嚟肉味夠濃
金錢展✨相當爽口
2020-05-13
2020-05-14 2096 浏览
一間高質又抵食既牛肉火鍋專門店🤩,只需💲176+咋🤑,每款牛上面都放有label分辨,食客一定唔會混淆,細節位好有心思,食材一啲都唔馬虎,有:🐂澳洲M5和牛肩小排 (當晚缺貨,用M4和牛粒代替) 🐂封門柳🐂安格斯牛肩胛🐂Prime牛板腱🐂金錢展🐂一級肥牛🐖黑毛豬.我最喜歡食安格斯牛肩胛和黑毛豬❤️,🐮安格斯牛肩胛既肉和油脂佈滿均勻,肉質軟腍,入口牛味香濃😋;🐷黑毛豬好大塊,口咬落好爽口有彈性😋。而當中封門柳和牛板腱脂肪較少,肉味濃郁。.湯底有5款選擇:皮蛋芫茜湯、經典沙嗲湯、粟米豬骨湯、重慶翡翠綠麻辣(+💲17)、超濃蕃茄湯(+💲17),如要鴛鴦鍋底 +💲16。🍅蕃茄湯底係即叫即整,真係好有水準,超濃郁勁好味🤤,不過準備時間較長,等了差不多20分鐘🤯。.醬料有10款選擇🍲,火鍋配料都是自助式的,基本的蔬菜🥬和丸類🍢都有供應,甜品仲有4款雪糕口味任食🍦,食完真係又飽又滿足🥰。

🐂澳洲M5和牛肩小排 (當晚缺貨,用M4和牛粒代替)
🐂封門柳
🐂安格斯牛肩胛
🐂Prime牛板腱
🐂金錢展
🐂一級肥牛
🐖黑毛豬
而當中封門柳和牛板腱脂肪較少,肉味濃郁。

2020-05-13