2021-03-09 48 浏览
今日嚟到百寶利打邊爐 揀咗呢間食和牛放題😽原來除咗打邊爐仲有普通小炒食 不過我地就冇咩興趣🤣$198任飲任食 仲有成八種款牛選擇 最令人期待嘅就係有urf黑毛和牛🤭 值得一讚佢地連刁鑽部位封門柳都有~湯底就大路野~ 我地就嗌牛骨+沙嗲牛骨湯清甜 淥菜就最啱 索哂啲牛湯味 好正自助區唔大 醬料區就好多款選擇 普通菜類丸類飲品都有嘅但唔太多選擇但其實都係主要食牛 所以都冇咩所謂首先就每款嗌咗一樣 嗌一=八片 所以食第一盤其實都就飽😂我地覺得最好食係安格斯牛肩胛有牛味 肥瘦適中 肉質軟諗 但我地嗌第2/3轉安格斯 佢切嘅位置就會有啲筋咁😶最後食大家都熟悉嘅coco berry作結總結價錢合理 質素都唔差 可以一戰
今日嚟到百寶利打邊爐 揀咗呢間食和牛放題😽

我地覺得最好食係安格斯牛肩胛

最後食大家都熟悉嘅coco berry作結
總結價錢合理 質素都唔差 可以一戰
2021-03-08 56 浏览
這間主打牛肉的火鍋店最近更新了和牛放題,只需$176起,價值合理有質素。環境設計好有特色,古色古香。湯底選了潮汕牛骨湯, 大有驚喜,牛味濃郁得來味道帶清甜。任食SRF美國黑毛和牛、Prime牛板腱、安格斯牛肩胛、封門柳、金錢𦟌、一級肥牛、鮮牛肉、牛脷片。款款肉質新鮮嫩滑,肉味十足!設有自助區自取丸類、蔬菜類等火鍋配料,當中尤愛爽脆的鵝腸、牛栢葉和夾有芝士的魚豆腐。飲品同樣任飲,還有多款特別口味的雪糕包括港式奶茶、菠蘿椰子、沖繩海鹽等。雪糕質地香滑且結實,味道濃郁。

環境設計好有特色,古色古香。

湯底選了潮汕牛骨湯, 大有驚喜,牛味濃郁得來味道帶清甜。

2021-03-06 41 浏览
鐘意打邊爐又好牛的朋友們唔係無黎過呀嘛!放工同朋友一齊來食下。真係抵食,和牛任食!算係好多款牛肉選擇!我地湯底要左鴛鴦:芫茜同豬骨。個火鍋煲好有霸氣😂但小心辣手主角來囉!我好開心有牛舌食!當然有和牛係重點啦!食得好滿足呀!佢地啲料都好充足!連麵都好多選擇,係我個人見過嘅火鍋放題算係好多!另外一點就係佢野飲好多!佢無糖嘅都有幾款:碧螺春、烏龍茶(無影到無糖)、龍井。食得多牛肉飲一飲都好啱!最後要講都好重要嘅就係:雪糕部分!佢地係用香港製的品牌,佢有四款:港式奶茶,海鹽、菠蘿椰子仲有焦糖脆餅。個人覺得港式奶茶同菠蘿椰子最好味!我個朋友一個人食左4杯😂😂😂
鐘意打邊爐又好牛的朋友們唔係無黎過呀嘛!
放工同朋友一齊來食下。真係抵食,和牛任食!
算係好多款牛肉選擇!

我地湯底要左鴛鴦:芫茜同豬骨。
火鍋煲好有霸氣😂但小心辣手

最後要講都好重要嘅就係:雪糕部分!

2021-03-06 46 浏览
火鍋停不了,今晚去食我摯愛的主題牛鍋,價錢平,種類多。揀了潮汕牛骨湯底,火鍋器皿都有牛頭裝置,真是牛氣沖天除了食還認識多幾個名詞,牛板腱、封門柳……都是牛族一家親,牛板腱肉質較厚,封門柳口感軟腍,其他黑毛和牛、牛肩胛、肥牛、爽口牛脷……一次過叫齊,樣樣8片,已經飽左7成。每款有 label ,真型格留番 quota 食雪櫃其他的墨魚丸、魚蛋、鴨胸、芝士腸、芋絲、牛百頁、鵝腸、金菇、生菜、娃娃菜……有糖無糖飲品都飲了多種最後還有任食雪糕,實在太飽,只試了沖繩海鹽和港式奶茶2款港式奶茶,奶味香濃滑溜,海鹽味道特別,唔甜,我 like 下次再試其餘口味
火鍋停不了,今晚去食我摯愛的主題牛鍋,價錢平,種類多。

揀了潮汕牛骨湯底,火鍋器皿都有牛頭裝置,真是牛氣沖天

每款有 label ,真型格

有糖無糖飲品都飲了多種

最後還有任食雪糕,實在太飽,只試了沖繩海鹽和港式奶茶2款

港式奶茶,奶味香濃滑溜,海鹽味道特別,唔甜,我 like

下次再試其餘口味

2021-03-02 37 浏览
唔search 真係唔知呢橦野有野食仲要係牛放題!湯底都算多選題揀左個鍋鴛鴦鍋(芫荽皮蛋同埋粟米豬骨)醬料方面都有好多選擇!第一輪嘅牛係所有款都嚟一份俾你試吓呢種感覺係正嘅亦冇喺‘續牛’嘅時候出現水準下降嘅情況我覺得佢個手打烏冬好好味!雪糕係香港出品既品牌第一次食一試奶茶味便愛上! 忍唔住食左2盒😂椰子菠蘿味都唔錯 , 有種好 fresh既味道😙野飲方面有好多未飲過既台灣野飲! 值得一讚!雖然其他類別既食材唔算多但都應有盡有!十分滿足的一個晚餐🥰
唔search 真係唔知呢橦野有野食
仲要係牛放題

湯底都算多選題

揀左個鍋鴛鴦鍋
(芫荽皮蛋同埋粟米豬骨)

醬料方面都有好多選擇!

第一輪嘅牛係所有款都嚟一份俾你試吓
呢種感覺係正嘅
亦冇喺‘續牛’嘅時候出現水準下降嘅情況

我覺得佢個手打烏冬好好味!
雪糕係香港出品既品牌
第一次食
一試奶茶味便愛上! 忍唔住食左2盒😂

椰子菠蘿味都唔錯 , 有種好 fresh既味道😙
野飲方面有好多未飲過既台灣野飲!
值得一讚!

雖然其他類別既食材唔算多
但都應有盡有!

十分滿足的一個晚餐🥰
2021-03-02 32 浏览
放工去左打邊爐,見到有間任食和牛,好抵食,於是入去試下😋入到黎,原來和牛放題更新左,所以我叫佢做(新)和牛放題😂😂牛肉質素唔錯,服務態度唔錯,落左order後,好快就有😋😋🌟SRF美國黑毛和牛牛肉新鮮,即叫即切,而且牛味重,用呢個價錢任食呢個級數,真係好抵😋🌟 鮮牛肉叫左個沙爹湯底,好濃郁,再加埋鮮牛肉落去,好好食,牛肉好滑,加埋出前一丁,變左超濃郁沙爹牛肉麵,必食😋🌟牛脷片牛脷好爽,切得唔會太厚,打邊爐好少有牛脷片任食,唔錯😋🌟安格斯牛肩胛牛肩胛好新鮮,唔會太肥,肉質鮮嫩,仲叫多左兩次,必點😋🌟 香港製造雪糕比利時焦糖餅,唔會好甜,焦糖味濃菠蘿椰子🥥,好清新,亦都唔會太甜,飯後甜品一流😋港式奶茶,茶味超濃,食落有一陣陣既奶香😋
放工去左打邊爐,見到有間任食和牛,好抵食,於是入去試下😋

沙嗲湯

入到黎,原來和牛放題更新左,所以我叫佢做(新)和牛放題😂😂
牛肉質素唔錯,服務態度唔錯,落左order後,好快就有😋😋

🌟SRF美國黑毛和牛

🌟 鮮牛肉

🌟牛脷片

牛脷好爽,切得唔會太厚,打邊爐好少有牛脷片任食,唔錯😋

🌟安格斯牛肩胛

牛肩胛好新鮮,唔會太肥,肉質鮮嫩,仲叫多左兩次,必點😋

🌟 香港製造雪糕

比利時焦糖餅,唔會好甜,焦糖味濃

菠蘿椰子🥥,好清新,亦都唔會太甜,飯後甜品一流😋

港式奶茶,茶味超濃,食落有一陣陣既奶香😋
Made  in  HK

2021-03-01
沙嗲湯
Made  in  HK
2021-02-26 45 浏览
試問200$左右邊到仲有專食牛肉既打邊爐就係呢到叫左鴛鴦湯底 一個翡翠辣 一個牛骨湯翡翠辣用左幾種辣椒 辣得黎好過癮 牛骨湯偏甜 有啲似壽喜燒但冇壽喜燒咁甜 用黎滾菜會吸曬啲甜味 特別好食一黎已經比曬全部可以簡既肉類出黎份量好多 同每一份都清楚寫明係咩部位冇食得咁仔細最難忘既都係鮮牛肉 因為厚身所以愈咬愈出牛味 同埋牛脷片 因為滾完係脆脆既至於其他菜系同丸類要自己出去拎選擇悟多但正正係我鐘意食既有蓮藕 萵筍 娃娃菜 生菜 油麥菜 金針菇等呢啲用黎打邊爐吸湯底就最好仲要fill得夠快又夠新鮮 啲菜冇爛冇霉 切到岩岩好悟會太大舊丸類因為都係平時個啲就冇點試主要食牛既話真係好夠做 又解癮👍🏻👍🏻野飲都有可樂檸檬茶等選擇 冇糖既烏龍茶反而比市面既選擇多2-3種 幾特別 Btw環境比想像中好雖然空間悟大但座位夠闊 出入拎野食都方便可能係想比食客安靜既氣氛 所以冇咩人手係枱與枱中間穿梭 係叫到先會出現 呢點我鐘意
試問200$左右邊到仲有專食牛肉既打邊爐

可能係想比食客安靜既氣氛
所以冇咩人手係枱與枱中間穿梭
係叫到先會出現 呢點我鐘意
2020-12-14 1713 浏览
繼續都係邊爐啊❤️早排天氣凍瘋狂打邊爐但係而家又冇得出街打🥺大家都係bookmark定啦~今次呢間主打牛肉火鍋牛肉控必試😚🍲究極和牛放題($198/位)🍴潮汕牛骨湯坐低可以先揀左湯底先我地今次就揀左潮汕牛骨湯😚牛骨味濃但相對較為清淡鮮甜比較適合牛肉火鍋❤️味道有啲似越南河嘅牛骨湯👍🏻🍴牛肉放題總共有8款牛肉可以任食😋揀好湯底後店員會送上附有8款牛嘅拼盤有齊咁多款可以先試一次啱食再encore😚但我地太廢食完呢盤已經飽曬🤣🤦🏻‍♀️個人比較推薦黑毛和牛同埋封門柳😋食落肉質同肉味都比較濃油脂分佈亦係當中做得幾好👍🏻男朋友就比較推薦鮮牛肉肉質較嫩滑~另外仲有其他配料同飲品都放左係外面嘅雪櫃內~大家記得要帶口罩先出去拎🤔呢個價錢黎講都算多種類揀不過我地冇攞好多🤣留翻個肚黎食牛肉😋.醬料區亦好特別配合餐廳名名為補給庫除左10款醬料多仲有麵類同埋響鈴山根😋建議可以用密實嘅器皿裝住避免淋嘅機會~👍🏻📍 天下糧倉牛肉火鍋專門店 (旺角)旺角西洋菜南街1A-1K號百寶利商業中心5樓501-506號舖

🍲究極和牛放題($198/位)
🍴潮汕牛骨湯

🍴牛肉放題

📍 天下糧倉牛肉火鍋專門店 (旺角)
  • 潮汕牛骨湯底
2020-12-13 86 浏览
打邊爐最喜歡就係食牛肉😋🐂呢個放題有齊晒SRF美國黑牛和牛 prime牛板腱安格斯牛肩胛 一級肥牛 鮮牛肉 封門柳 牛脷等等款式真係應有盡有上盤都擺得靚靚 仲有卡片仔寫低係咩部位咁鐘意食既就可以encore多兩輪❤️.呢度既牛板腱同SRF美國黑毛和牛係我既最愛牛板腱食落有口感 中間有少少筋位 好香口和牛牛味香濃 油脂分布平均 入口好嫩滑‼️.另外不得不讚既係呢度既湯底🍲重慶麻辣翡翠鍋vs芫茜皮蛋鍋一辣一唔辣非常好 芫茜皮蛋好夠味 有好多皮蛋🤤🌶綠麻辣鍋屬小辣程度 有少少麻 皆因有花椒 藤椒 泡椒最適合下肉肉食材 油膩感大減 可以食多兩盤肉🤗.其他打邊爐食材都係自助形式 選擇款式應有的都有.最後記得留肚食呢度既玄米茶雪糕🍦清清地又香茶味😋好過癮
打邊爐最喜歡就係食牛肉😋🐂
最後記得留肚食呢度既玄米茶雪糕🍦
清清地又香茶味😋好過癮
2020-12-07
2020-12-09 81 浏览
今日返返下工,中午收到消息,政府為咗應對第四波頑固嘅疫情,即將會禁晚市六點後堂食。而我冬天打邊爐條癮真係好鬼死大,所以趁住最後機會,由於唔知幾時先可以恢復晚市堂食,即刻就約個老友即晚出嚟打邊爐。佢同我推介呢間天下糧倉,見佢位於百寶利樓上,就覺得有啲好奇,因為以往過嚟百寶利呢邊係幫襯啲樓上舖居多,原來呢到有樓上舖係做食肆。呢到做法簡單直接,每枱客坐底先揀好湯底,我通常出街打邊爐會揀鴛鴦鍋,因為可以滿足食辣慾望,所以揀咗一邊辣+一邊唔辣,分別係重慶翡翠綠麻辣鍋同埋豬骨粟米鍋。職員好快手送上一大盤牛,大家睇相可以見到份量有幾驚人。牛肉方面,呢到總共有8個款式,每款大約6-8塊,唔夠食仲可以額外寫紙再追加,不過我哋食完呢round已經飽晒,唔需要再encore。每款牛肉上方仲有啲標示,可以知道自己係食緊咩肉,始終我地唔係咩專業食家,見到咁多種牛肉,有時真係分唔到邊個打邊個,所以有塊牌仔喺到又幾好,唔係間間店可以做到咁貼心。至於牛肉以外嘅食材同埋飲品,就放喺出面雪櫃,食客想食幾多就夾幾多。某程度上我鍾意呢個形式多過落單寫紙叫,例如寫咗「一份」,某啲火鍋店俾咗勁大份量,搞到有時影響咗進食嘅部署。而

至於牛肉以外嘅食材同埋飲品,就放喺出面雪櫃,食客想食幾多就夾幾多。某程度上我鍾意呢個形式多過落單寫紙叫,例如寫咗「一份」,某啲火鍋店俾咗勁大份量,搞到有時影響咗進食嘅部署。而呢到可以自己任拎,可以大大免卻咗呢個麻煩。
醬料吧,正常大路嘅配料都有齊。
今日又同朋友聚會 嚟到旺角百寶利大廈嘅呢間天下糧倉牛肉火鍋專門店用咗古代打仗做主題 成間餐廳裝修得好得意 餐枱夠闊落坐得舒服 晚上七點左右已經全場爆滿 想食記得book位啦我哋揀咗肉骨茶湯底入面除咗有濃濃嘅肉骨茶味之外 仲有又淋又入味嘅豬肉 豆卜 腐竹 金菇等等 夠曬滋補湯底嚟咗之後 餐廳就用極速嘅速度放低一盤牛肉拼盤 包括滑牛肉 牛脷片金錢展 安格斯牛肩胛 一級肥牛 牛板腱 當然唔少得我哋幫襯 呢間餐廳嘅主角 封門柳 同埋srf 美國黑毛和牛 個人比較推薦 srf美國黑毛和牛 脂肪比例分佈平均 而且食落口有入口即化嘅感覺 呢個價錢非常高質 其次係放題少有嘅封門柳 牛肉味再畀上一隻更濃 肉質有咬口 安格斯牛肩胛亦係唔錯嘅選擇 仲有唔少嘅丸類飲品同雪糕都係自助任食任飲

其次係放題少有嘅封門柳 牛肉味再畀上一隻更濃 肉質有咬口

安格斯牛肩胛亦係唔錯嘅選擇

仲有唔少嘅丸類飲品同雪糕都係自助任食任飲

2020-11-22 1126 浏览
🥢旺角$176 起 爆菊挑戰抵食八款牛肉部位麻辣火鍋放題🥢牛肉控必收藏❗️牛肉放題店隱藏在商廈內,之前食過幾次旁邊間的串串火鍋,幾次都見到呢間牛肉放題無咩人,今次突然好想食麻辣火鍋同牛肉就諗起這間放題店🥢Menu除了火鍋放題,仲有散叫火鍋,麻辣川菜炒野,見到後面檯叫辣小菜感覺唔錯,但今日決定試一試佢地的和牛放題🥢究極和牛放題 $198 /$176 9:30後五六日+$13 醬料$13🥢重慶翡翠麻辣鍋 +$17 , 鴛鴦鍋+$16 (唔食得辣千其唔好挑戰)店家提供十款湯底,一般吃到的都是又紅又辣的麻辣紅湯底,亦有比較少有的重慶翡翠麻辣鍋,紅紅綠綠的辣椒顏色非常美,用上很多種辣椒,花椒泡椒藤椒味道辣而不燥,油而不膩,會越食越麻且辣,會忍不住好想大口大口食,注意真係非常辣,今次辣到有點頭暈整個口腔好痛,但又同時覺得超級正,呢種自虐嘅感覺真係唔知點形容🥢沙嗲湯底食牛肉當然要拼沙嗲湯底會覺得好夾,沙嗲湯底用料好足夠曬香🥢任食牛肉8款坐低時店員推薦每款牛肉都來一客,就來了一大盤牛肉,當中包括:🥢封門柳是牛橫隔膜肌肉,肉色較深,油花較少,最鐘意佢肉味夠濃🥢
🥢旺角$176 起 爆菊挑戰抵食八款牛肉部位麻辣火鍋放題

🥢究極和牛放題 $198 /$176 9:30後
五六日+$13 醬料$13

🥢沙嗲湯底
食牛肉當然要拼沙嗲湯底會覺得好夾,沙嗲湯底用料好足夠曬香

🥢任食牛肉8款

🥢封門柳
是牛橫隔膜肌肉,肉色較深,油花較少,最鐘意佢肉味夠濃

🥢一級肥牛
肥瘦適中,入口油脂感軟滑又夠軟腍

🥢SRF 國黑毛和牛
是將日本和牛與美國頂級黑安格斯黑牛,牛味濃郁油花均勻,亦有和牛嫩滑油花均勻的口感

🥢金錢展
是牛腱肉的其中兩塊,每頭牛身上只有兩小條,肥瘦相間,肉質有咬口

🥢牛脷片
用上牛舌芯配合打邊爐先不會過韌,口感爽彈

🥢安格斯牛肩胛
肉質鮮嫩多汁,鮮嫩而不油膩

🥢Prime牛板腱
入口大大一片,富油花及肉質鮮嫩跟沙嗲湯最夾

🥢鮮牛肉
即係平時食的滑牛,呢度啲滑牛醃到非常滑溜,又係同沙嗲湯底真係絕配
最後加隻公仔麵,變成沙嗲牛麵超級正

🥢其他配菜喺出邊自己夾,有好多唔同嘅菜,蓮藕萵筍木耳菇類,粟米腸仔蟹柳魚蛋同埋丸類,仲有五花肉,選擇都幾多

🥢醬料區有非常多選擇可以俾你點混都得,如果唔想自己溝佢有已經溝好的秘製油碟,配麻辣湯最夾,亦有福麵福米烏冬可以隨便拿

🥢飲品甜品
有提供多款汽水啤酒,亦都有啲海鹽雪糕提供,都係任拿的

⚠️今次食呢個翡翠麻辣鍋真係一個好大嘅挑戰,完全係自虐mode啟動,食完覺得個肚超級熱,但係又好期待下一次再去挑戰,唔食辣可以試吓其他湯底,因為提供的牛肉好高質,以呢個價錢來講可以食到八款唔同部位的牛,真係都幾抵食,鍾意食牛嘅牛魔王,仲有好鍾意食辣嘅都可以過嚟挑戰一下
________
_______________________

天下糧倉牛肉火鍋專門店 地址: 旺角西洋菜南街1A-1K號百寶利商業中心5樓501-506號舖
  • 重慶翡翠麻辣鍋
  • 究極和牛放題
2020-11-20 208 浏览
預先訂檯準時到達都要等45分鐘,食物選擇少,還是用質素十分低的廉價食材;向來用餐不是常常有強烈的感覺,但今次覺得完全不值和不解我們預定了星期五晚上8pm,到達後內進跟店員確認到店,而店員請我們在店外等一等。店比想像中細,當時每一張檯都有客人。8:15pm,門口等位的客人愈來愈多,但仍然沒有店員出來接待和通知進度,我們內進詢問,說是有客人在結帳要等一會,我再追問他說是等15分鐘。去到8:30pm了,所有等位的人也非常鼓譟,店裡好像人手不足所以沒有理會在等位的客人,即使我們再度內進打算查詢情況都沒有獲得理會,其他等位客人如是,令部分客人十分憤怒。有客人說出重點來,就是餐廳不能提供位置但為何餐廳可以繼續開放讓人訂位呢?那跟walk in有甚麼分別?完全說不通。本身我們有打算離開,但餐廳不斷在拖延,星期五晚黃金時間其他餐廳大概沒有位了,才無奈留下外面有三、四檯客人在等,有的如我們一樣都有訂檯但同樣地餐廳沒有給位我們;最後過了共45分鐘,在眾多客人中只有我們成功入座,其他都好像氣沖沖走了。火鍋有幾款湯底選擇,鴛鴦湯底要另外加錢。我們點了牛骨湯底,都是以鴛鴦鍋上菜,味道方面就少少甜,其實不清楚是甚

火鍋有幾款湯底選擇,鴛鴦湯底要另外加錢。我們點了牛骨湯底,都是以鴛鴦鍋上菜,味道方面就少少甜,其實不清楚是甚麼味道,更不要說是甚麼所謂的牛骨湯了。

我們四人餐廳只給一隻擺自助區食物的碗,擺多兩粒丸或者兩條菜就滿,所以要開聲跟店員要求要多一隻;比起一般餐廳給的兩隻大碟,顯得餐廳幾吝嗇

自助區的食物一眼看完,呆了一下心想:未計加一要$200來說,這裡都真的很少配料,也擺放得很馬虎。細看一下,在有限的配料裡,菇類已經佔了幾款,因為成本夠便宜。丸類有四款左右,黑椒牛丸和貢丸味道淡,沒有甚麼味;黃白色的一向食都名為海膽丸,這裡的味道又是比較淡,但尚算正常;而外表不平滑有點凹凸,大家都以為是墨魚丸其實真身是魚蛋才是災難,完全沒有魚味,只有麵粉味,所以滾得太耐會發得很大粒😑蔬菜方面有三款,分別是生菜、油墨菜和娃娃菜,表現最正常因為比較有保證,味道很難會差

因為選擇少,所以其餘配料我都大概記得餐廳只有提供一下選擇:萵筍、豆卜、芋絲、味道比平時淡和淺色的午餐肉、很肥的豬腩片、正常的蟹柳、沒有任何東西蓋著又淋掉的麵筋和響鈴、出前一丁、口感很粉又沒有彈性的烏冬;因此初步試過他們的食物,再到自助區都不知道拿甚麼食物好、怎樣填肚,質素真的揀不下手😵

相比起自助區的配料,牛肉的樣子和質素如同兩間舖。上網見其他說第一輪餐廳會給我們試每一款肉,但我們沒有喔🤨我們由最基本的肥牛開始,幸好不是那款街市賣最平、最肥的那種,味道是普通肥牛;牛肩胛沒有肥牛那麼肥,不過入口都算滑,牛味比肥牛濃;牛板腱比起前面兩款油脂較少,中間有條筋膜,肉質也相對地結實一點;SRF美國黑毛和牛在各方面的平衡幾好,油花分佈平均,肉質軟滑不會肥,牛肉味濃,是在以上其餘的牛肉中最突出的一款;牛脷片切得薄薄一塊,質地爽口,味道不酥又有牛味;以上的牛肉,最尾兩款的表現令人比較滿意,所以我們之後有再下單點這兩款牛肉,以補償我們等了足足45分鐘檯和令人失望的自助配料區以致的傷痛

最尾食了兩杯雪糕作結,但我食的款式味道都比較怪
首先我拿了一杯沖繩海鹽,藍色的弄得好像在沖繩吃的似,但入口除了有些鹹味就吃不到其他味,感覺就是食之前灑了一些食鹽再加藍色色素,是鹹的雪糕。然後我拿了一杯港式奶茶,剛放進口我就覺得味道很怪,特別是想做到如茶底的味道🤢見我的表情食得那麼詭異,朋友們都試了少許,結果一位說味道如提子乾,另一位說是很多年前在國內食過一隻很劣的雪糕,就是這樣的味道;他們的形容都讓我不敢再食
這個牌子我在其他地方食過其他味道,例如芒果和朱古力味,味道都是不錯的又不會太甜。不過今次初嚐其他款式,味道實在不行,除了製造商,究竟餐廳有否試過味才入貨,還是因為味道不受歡迎,取貨的成本較低才選擇,我不敢多想了...

結帳時我們看一下單據,除任食邊爐set為$198,有列在餐牌上星期五、六、日及公眾假期的附加$13費用。不過,令我們奇怪的是還有附加的醬油費,在餐牌上不見有寫。因此,這裡的附加費用還挺多的,最後我們的晚餐要$250,沒寫清楚我覺得餐廳不太誠實。還有大家記得帶備現金結帳,也很明顯餐廳是打算減低成本。

我認為打邊爐牛肉的質素固然重要,其他配料的質素也同樣重要,因為除了牛肉,整頓飯都會食其他東西。雖然這裡的牛肉挽回了一些分數,但是配料的質素和款式實在参差,還有很多位置都明顯看得出餐廳想減低成本,讓人覺得很不大方。訂檯方面,餐廳的安排十分混亂,女店員的態度也不好。入座後我跟一位男職員反映問題,他都算有禮地道歉,解釋說是有員工安排失當,保證下次不會出現如此問題。不過令人疑惑的是,負責訂檯的朋友說當日下午餐廳才致電確認訂座,那為甚麼餐廳未能妥善安排訂位呢?這根本說不通。

拿著$250打邊爐,訂檯後交不出位還要等45分鐘,食物質素交不出水準,除非整頓飯只瘋狂食牛不吃任何其他東西,同區會有更多更好的選擇。訂檯問題餐廳雖承諾下次不會再出現,我深信我不會有下次了👋🏻
2020-11-19 50 浏览
朋友帶我呢個牛魔王黎打邊爐,門口有好大個餐廳名「天下糧倉」嘅牌匾,霎時令我諗起打仗年代,開放糧倉俾士兵盡情咁食,補充體力,休息後再上戰場😆呢度放題好簡單,冇隱藏式收費,有十款湯底選擇(個別款式寫明要加錢)揀好自己心水湯底之後,我哋就出去巡一圈,見分別有三個冰櫃,一個專門放丸類、菇類,另一個係放蔬菜、飮品,重有個雪糕櫃。蔬菜丸類共有20款左右,一盤盤分開放入雪櫃,感覺乾淨衛生。另外又有個補給庫,原來係混醬料嘅地方,亦有獨立包裝嘅公仔麵烏冬等供應。湯底上枱喇!我哋揀咗鴛鴦鍋,潮汕牛骨鍋同重慶麻辣鍋,一個清甜另一個好香又吸引。店員第一輪已經預設左一共有八款任食牛落個大盤到,仲好細心咁放左個牌仔喺每款牛上面,令到我可以好清楚咁知道自己食緊乜🤣每款先試少少,之後就可以再encore自己favourite😋我地最like 下面呢五款牛:✨美國黑毛和牛:牛味最濃,牛花均勻✨牛肩胛:紋理分明、肉質鮮嫩、juicy✨一級肥牛:打邊度不可或缺✨封門柳:牛肉味濃、有咬口又唔靭✨鮮牛肉:厚身,食落軟稔又滑、飽肚最後我地忍唔住食咗三杯雪糕作結,其實款款都好好味,奶滑味道又香濃,好有特色。整體今晚非常滿意,呢度真
我地最like 下面呢五款牛:
✨美國黑毛和牛:牛味最濃,牛花均勻
✨牛肩胛:紋理分明、肉質鮮嫩、juicy
✨一級肥牛:打邊度不可或缺
✨封門柳:牛肉味濃、有咬口又唔靭
✨鮮牛肉:厚身,食落軟稔又滑、飽肚
整體今晚非常滿意,呢度真係性價比超值,就算唔食丸、菜、菇嘅,淨食牛都有咁多選擇,食足兩個鐘,真係牛魔王嘅天堂!
2020-11-17 93 浏览
本人於10月16日係此店食飯,然後打了篇食評,大致上關於店服務不周,得兩個人做,牛肉只有第一盤靚,第二盤就黎垃圾,環境極差,好逼 完全無隔1.5米距離,食物選擇少,價錢貴,食出面任飲任食火鍋更好。今天收到email話我post比人檢舉,話醬料收費係$13而不是26元。 店主請留意我係兩個人,13+13難道唔係26蚊?所以我今次改一改食評,並發誓所打既野千真萬確,我照住張單打!仲要收加一!我亦有片!你可以檢討多我十次 我會再打。今次還附上兩個人的相片!
本人於10月16日係此店食飯,然後打了篇食評,
你可以檢討多我十次 我會再打。
今次還附上兩個人的相片!