2021-06-08 2226 浏览
係西洋菜南街這邊逛,順便附近食埋晚餐,上網一search 發現這間天下糧倉牛肉火鍋專門店有個叫‘究極和牛放題’,見價錢幾抵上去試試坐低後,我哋order左潮汕牛骨湯,先試一下湯底味,個feel同牛腩粉麵好似牛肉有8種選擇:SRF黑毛和牛、封門柳、安格斯牛肩胛、Prime牛板腱、金錢展、一級肥牛、牛脷片、鮮牛肉SRF黑毛和牛:牛油香最豐富,入口即化封門柳:牛橫隔膜肌肉,很罕有,肉味很重,很濃安格斯牛肩胛:少少爽,又有啲淋,口感很好Prime牛板腱:牛味濃,而且淋金錢展:牛味濃,而肉質爽一級肥牛:火鍋最佳配搭,油香和肉味比例完美,兩樣味道恰到好處牛脷片:薄片,牛味濃,而肉質爽鮮牛肉:沙爹牛d牛肉feel,淋滑另外每款牛上面都放有label分辨,值得一讚飲品任飲,而且仲有雪糕任食做甜品原來walk in好多時都冇位,好在我哋早去,所以建議如果想去食嘅話最好先book位

SRF黑毛和牛:牛油香最豐富,入口即化

封門柳:牛橫隔膜肌肉,很罕有,肉味很重,很濃

安格斯牛肩胛:少少爽,又有啲淋,口感很好

Prime牛板腱:牛味濃,而且淋

金錢展:牛味濃,而肉質爽

牛脷片:薄片,牛味濃,而肉質爽

鮮牛肉:沙爹牛d牛肉feel,淋滑

另外每款牛上面都放有label分辨,值得一讚

飲品任飲,而且仲有雪糕任食做甜品

潮汕牛骨湯
究極和牛放題
潮汕牛骨湯
究極和牛放題
  • 潮汕牛骨湯底
旺角百寶利商業中心不但多波鞋鋪,原來亦有許多食店。今次到訪的「天下糧倉牛肉火鍋專門店」位於5樓,主打牛肉火鍋放題,一共有8款肉類任食。餐廳帶點武俠風格,名為「補給庫」的醬料區放置了不少調味料,以及響鈴和各式各樣麵類,當中更有少見的銀針粉可供選取。湯底方面,是次就選擇了秘製沙嗲湯底,香口兼微辣。🚩 第一輪 (單點):安格斯牛、SRF美國黑毛和牛、Prime牛板腱、封門柳✣ 每款均有8片,絕對不小氣,而且質素好好,其中封門柳口感一流,必點之選。🚩 第二輪 (八款肉類組合盤):SRF美國黑毛和牛、Prime牛板腱、安格斯牛、一級肥牛、鮮牛肉、封門柳、金錢展、牛脷片✣ 每款絕對不只八片,一盤絕對比足份量有凸。✣ 不知是否放得較久,感覺第一輪單點的質素較好。🚩 為何一個價錢四種感覺?✣ 一級肥牛:感覺有點像廉價打邊爐的牛肉。✣ SRF美國黑毛和牛:有連所式火鍋店的感覺,非常有咬口。✣ 鮮牛肉:像茶餐廳的沙爹牛般嫩滑。✣ 封門柳:一隻牛只得一條封門柳,非常矜貴,猜不到餐廳都有提供。❥ 8點入座,人均$250

補給庫

安格斯牛、SRF美國黑毛和牛、Prime牛板腱、封門柳

八款肉類組合盤

✣ 每款絕對不只八片,一盤絕對比足份量有凸。
✣ 不知是否放得較久,感覺第一輪單點的質素較好。

🚩 為何一個價錢四種感覺?
✣ 一級肥牛:感覺有點像廉價打邊爐的牛肉。
✣ SRF美國黑毛和牛:有連所式火鍋店的感覺,非常有咬口。
✣ 鮮牛肉:像茶餐廳的沙爹牛般嫩滑。

❥ 8點入座,人均$250
安格斯牛、SRF美國黑毛和牛、Prime牛板腱、封門柳
2021-06-05 68 浏览
餐廳主打和牛放題-門口有個補給庫,可以任你自取醬料同各款麵食,還有個大凍櫃有多款飲品:有果汁、汽水同茶。另外放咗各種蔬菜、菇類同丸類、稻庭烏冬等。坐低先叫咗芫荽皮蛋湯底,因比較健康啲,之後店員便送上一盤生牛肉,內有八款牛肉,包括SRF美國黑毛和牛、牛板腱、安格斯牛肩胛、一級肥牛、鮮牛肉、封門柳、金錢𦟌同牛脷片,要讚一讚係併盤上寫哂每款種類,咁就鐘意食邊款可方便encore 。當我哋食完盤牛同出面的配料後,都己經很飽飽啦,冇再2次order 。最後食埋個雪糕先 選了沖繩海鹽雪糕,鹹鹹地又甜甜地都幾好味。😋
餐廳主打和牛放題-

2021-06-05
2021-05-30 75 浏览
牛癮起 所以又同埋老公去食天下糧倉!佢個任食牛真係平靚正 鐘意食牛既真係唔可以放過🤣今次都係只點牛骨湯 要食牛既原汁原味 另外飲品任飲之餘 蔬菜🥬同雪糕都係任食既😍另點共有8款牛 第一次嗌佢會放個tag話比你聽邊個打邊個 我唔係全部試曬 真都真係唔好部位有唔同既口感SRF美國黑毛和牛❤️牛味比較濃Prime牛板腱❤️入口即溶安格斯牛肩胛❤️相對地會比較口感重封門柳❤️脂肪較少 比較厚實金錢展❤️牛味不太濃 但完全吸曬湯底牛舌片❤️牛味濃之餘重好彈牙 嗌左幾次🙈可以瘋狂食牛真係好開心🥳再食埋杯海鹽雪糕🍦大滿足😌😌
SRF美國黑毛和牛❤️牛味比較濃
Prime牛板腱❤️入口即溶
安格斯牛肩胛❤️相對地會比較口感重
封門柳❤️脂肪較少 比較厚實
金錢展❤️牛味不太濃 但完全吸曬湯底
牛舌片❤️牛味濃之餘重好彈牙 嗌左幾次🙈
可以瘋狂食牛真係好開心🥳
再食埋杯海鹽雪糕🍦大滿足😌😌
向來無肉不歡,一向喜愛打邊爐嘅我,今次搜羅到旺角呢座商廈任食火鍋放題。紙上任點任食嘅牛,有不同部位,我打邊爐最鍾意係封門柳,皆因牛味夠濃,有口感,打邊爐之選👍🏻仲有黑毛和牛.安格斯牛肩胛,肥牛,牛同油脂比例好平均,全部入口都唔靭。比較欣賞湯底「重慶翡翠綠麻辣鍋」愈滾愈麻,好惹味,幾乎連豉油都可以唔洗點。雪櫃提供大量不同款式蔬菜.丸類等...再加埋雪糕,簡直大滿足👍🏻平日出面叫碟牛肉打邊爐都二三百蚊,我地一行二人,食到滿枱都係,都只係百零蚊/位,認真抵食。

2021-05-25
  • 安格斯牛肩胛
  • 一級肥牛
  • 牛脷片
2021-05-24 83 浏览
太耐無食牛,見到呢間平平地牛肉放題就入去試下。湯底我們點左潮汕牛骨湯,清清地無咁滯👍🏻menu上既牛都係任點,第一次唔知點咩所以全部叫晒黎試🤣SRF美國黑毛和牛,牛脷片同鮮牛肉都好正。黑毛和牛有牛味,牛脷片有口感,鮮牛肉夠鮮嫩。醬料區選擇亦好多,必試自家製醬料👍🏻除咗出前一丁外仲有福字麵/米粉、烏冬⋯但稻庭烏冬是最正😏除咗牛肉,其他任食食品有牛柏葉,萵芛,鵝腸,丸,豆卜,鮮冬菇,午餐肉等等,真係麻雀雖小,五臟俱全👍🏻最驚喜係雪櫃有好多款口味雪糕:比利時焦糖餅,港式奶茶,菠蘿椰子,玄米茶,麻辣,沖繩海鹽😍個人覺得海鹽最好吃,甜而不膩好特別。飲品種類都多,基本汽水,韓國飲料🥤仲有台灣飲品荔枝烏龍,算幾多選擇。埋單每人$198加一非常抵食😝👍🏻
太耐無食牛,見到呢間平平地牛肉放題就入去試下。

2021-04-28
2021-05-20 117 浏览
旺角天下糧倉打邊爐之前睇其他網友話食牛ok.所以咪上去試下囉 .間嘢其實裝修同埋坐低都係一般啦,唔算舒服。醬料方面,我收貨嘅.198元一位所有野任食,有啲鍋底系要加錢嘅,我加左錢試佢哋嘅四川麻辣湯底同沙嗲湯底,湯底我覺得係好味既,不過加湯只加清水就有d失望。重點係牛肉,一黎有一盤齊款牛肉,我覺得質素只係一般,就算話係H5.都吾好食,牛肉E部分真係可惜,因為佢其他丸類,菜類選擇好少,主打牛肉亦吾算靚,兩人埋單都要500,吾算好抵食。
旺角天下糧倉打邊爐
2021-05-19 70 浏览
邊勞放題泥講,可能大家都只係認識某間牛字頭比較出名既。但我搵到呢間百寶利中心既寶藏!呢間專做牛肉既 天下糧倉 對我泥講比 數字店同 牛字店 更加出色。事關每一台叫完湯底,佢都會捧一板由8款唔同牛肉既拼盤比大家。8款分別有 牛利片,安格斯牛肩胛,牛板腱,金錢展,一級肥牛,srf美國黑毛和牛,封門柳同埋鮮牛肉。每一款都各有特色!必須要大力推介美國黑毛和牛,因為佢既油香同肉香係最特出,任食泥講都唔會好濟!鮮牛肉比出面其他鋪更滑更彈牙。一級肥牛食一次都夠,同美牛都有少少撞左。當然打邊勞都要食埋其他菜同丸類,雪櫃有大量選擇,仲有唔同面類提供。下次再想食牛邊放題一定翻轉頭!

2021-05-17
  • 潮汕牛骨湯底
2021-05-17 57 浏览
在旺角遊蕩左整個下午🤣晚餐就梗係食放題有着數啦,揀咗呢間天下糧倉,見佢寫住食和牛放題火鍋😋😋價錢非常大衆化,平日晚市$198/位,21:30後入座$176/位一入門口就見到《補給庫》🥰就係放自助醬料、配料、麵食等的地方👍旁邊還有個大凍櫃放各種蔬菜、菇類、豆品、丸類等。而再另外一個就放了多款飲品(果汁、汽水、茶類)坐低第一時間就係填纸仔落單✌️揀咗芫荽皮蛋鍋和豬骨粟米湯。第一輪當然係試晒紙仔上的各種牛啦😋😋各款牛放在竹盤上面,仲附有牛肉的名牌,清清楚楚👍👍好啦,食得啦🥰🥰各款牛都牛味勁濃,我個人最就最鍾意美國黑毛和牛,肉質細緻,脂肪分布均勻。仲有封門柳,牛味非常出衆😋😋

想食平靚正嘅和牛放題我一定揀 #天下糧倉牛肉火鍋專門店 ! 呢度牛肉款式勁多, 包括有SRF美國黑毛和牛、Prime牛板腱、安格斯牛肩胛、封門柳、一级肥牛、金錢展、鲜牛肉、牛脷片!一定有一款啱心水,而且食完我必須重點推介 #鮮牛肉!😋😋😋一口氣叫咗我哋最鍾意食嘢五款牛肉,入口即溶嘅SRF美國黑毛和牛、略帶油花有點口感的Prime牛板腱、爽實重牛味嘅安格斯牛肩胛、超強肥膏肥美十足嘅一级肥牛、同埋自家秘製嘅鲜牛肉!牛肉質素水準非常高,而且呢個價錢唔貴, CP值爆燈!第一次食到咁好味嘅鮮牛肉,鮮嫩可口質地軟綿綿咁,雪藏肉真係冇得揮㗎。仲有好多火鍋配料任食、汽水任飲,例如有金菇菜生菜、墨魚丸、海膽丸、包心芝士丸、豬肉丸、芝士腸同埋我最鍾意食嘅午餐肉😍😍食完之後仲有多款口味甜品雪糕🍦正呀!
想食平靚正嘅和牛放題我一定揀 #天下糧倉牛肉火鍋專門店 !

2021-05-15 44 浏览
今日去咗旺角💁🏻‍♀️百寶利商業中心~天下糧倉牛肉火鍋專門店食🐮和牛放題!以為一般放題咁簡單😏其實都幾有質素,見到盤牛肉👏👏都好仔細,又分類又名牌😅😅!而湯底共有八款,我地點了鴛鴦湯底,🌶 四川紅麻辣鍋(麻辣越煮越惹味)和☘️芫茜皮蛋鍋(清熱又下火)!食完個牛肉拼盤,當然要重點encore啦,特別鐘意食~🐂安格斯牛肩胛(肥瘦適中)🐃 牛脷片(口感爽脆)~ 🐄金錢展(嫩滑而有點嚼頭)~🐂 封門柳(牛味濃),今次重會大片D添😋😋!自助區方面有💁🏻‍♀️丸類、蔬菜、響鈴、粉麵,飲品和雪糕等等....收費都係大約$200左右,的確抵食👍🏻👍🏻!

而湯底共有八款,我地點了鴛鴦湯底,

收費都係大約$200左右,的確抵食👍🏻👍🏻!
2021-05-14 48 浏览
唔係朋友推介都唔發現原來旺角有間《天下糧倉牛肉火鍋專門店》😅😅!有八款湯底選擇,當中四款是免費的,我地4個人🤔當然選擇鴛鴦湯底啦!芫茜皮蛋鍋和四川紅麻辣鍋,個鍋一放低就知足料👍🏻👍🏻!店員會先放一盤🐂牛肉拼盤,內裹有八款選擇,幫你分埋類有哂名😅夠晒清晰👏👏,鮮牛肉(肉質嫩滑)、金錢展、一級肥牛(脂肪比例適中)、封門柳(牛肉味濃)、牛板腱、安格斯牛肩胛、牛脷片(新鮮爽口)和美國黑毛和牛,試哂之後,寫明是和牛放題當然可以無限任點啦!另外自助冷藏櫃,已經有超過30種火鍋配料選擇,丸類、蔬菜、乜都有😊雪糕飲品亦都係任取,超抵食👏👏!收費都是每人大約$220

芫茜皮蛋鍋和四川紅麻辣鍋,個鍋一放低就知足料👍🏻👍🏻!

2021-05-13 47 浏览
早上經openrice 網上系統預約即日的訂座,中午時,餐廳也打電話來確認了,然後晚上到達時也沒有遲到。。。卻被告知滿座了,需要等候,要比預約時間遲30分鐘 才有位。。。所以只是評論,沒有食評完!
早上經openrice 網上系統預約即日的訂座,
中午時,餐廳也打電話來確認了,
然後晚上到達時也沒有遲到。。。
卻被告知滿座了,需要等候,
要比預約時間遲30分鐘 才有位。。。
所以只是評論,沒有食評
完!
2021-05-12 37 浏览
Yeah! 打邊爐正有靚牛既打邊爐就更正! 首先揀左湯底先我地就揀左鴛鴦鍋芫茜皮蛋配豬骨粟米一個濃味一個就淡小小絕配!揀好左湯底就可以出去整醬料淨係麵都有4 款揀第一輪牛係一盤咁黎 俾齊各款牛你去試 睇下自己鍾意食牛既邊一part唔洗擔心之後續牛啲牛會無第一次黎咁靚 有圖有真相蔬菜類都唔小嫁應有盡有菇 菜 木耳 粟米 丸… 野飲都有好多野揀欣賞佢有無糖既野飲岩晒健康既朋友coco berry 香港自家製雪櫃 好好味 ! 支持本地製作! 奶茶味最好味食左2 杯都仲想繼續食要有一定既刻制能力先停到手同口😂
Yeah!
打邊爐正
有靚牛既打邊爐就更正!
首先揀左湯底先

唔洗擔心之後續牛啲牛會無第一次黎咁靚
有圖有真相

蔬菜類都唔小嫁
應有盡有
菇 菜 木耳 粟米 丸…

野飲都有好多野揀

奶茶味最好味
食左2 杯都仲想繼續食
要有一定既刻制能力先停到手同口😂
2021-05-12 79 浏览
星期五晚放肆一下,認識一下新朋友,齊齊去任食邊爐😋話說本人係第一次黎呢間鋪,點都估唔到樓上有間食店,牛肉質素唔錯之餘價錢好抵食。門口攞放既宣傳架就已經係可供選擇嘅牛肉種類,坦白講,第一下係失望既😅好似冇咩選擇咁,一場黎到就入去試試佢啦!除咗指定數款任叫肉類, 其他食物都係收費項目。對於月尾既我哋,當然係叫任食牛肉場內有個雪櫃擺放咗一般常見蔬菜以及丸類食物。數量以及種類都唔多但補給快。鴛鴦底(秘製沙嗲鍋同豬骨粟米湯)前者一開始已經係比較咸,後者越食越咸。中間有加過幾次湯,不過最後2煲都係好咸。希望湯底可以改善一下。個鍋2邊揸手位係龍頭, 幾特別。第一輪叫咗幾款大熱既肉類,牛肉都唔錯,之後大家都只係叫牛同拎菜。環境ok,只係枱同枱之間比較窄,過道寛唔怕撞到人。以咁既價錢,食物同環境,可以再戰。
星期五晚放肆一下,認識一下新朋友,齊齊去任食邊爐😋

鴛鴦底(秘製沙嗲鍋同豬骨粟米湯)
個鍋2邊揸手位係龍頭, 幾特別。

2021-04-30