2008-11-10 31 浏览
34蚊--印尼雞套餐包餐湯, 白飯, 烤餅, 沙律~好大份, 同老公仔share都仲夠食, 晏晝三點幾想搵d野long下肚...呢個不失為一個好好ge選擇...餐湯好熱辣辣, 雖然呢面度有層油, 但係味道都ok~白飯幾大份~唔孤寒...烤餅好好味, 焦焦的, 軟硬適中...yam d咖喱汁, 一流印尼雞包括一塊雞扒似的東西, 同一隻雞槌印尼香料醃到好淋好有咬口~如果把咖喱汁淋在飯面上, 再yam在烤餅上, 夾一小塊雞在中間...冇得彈呢~!!會再回來的!service也十分好, 面帶笑容,又唔會嫌你得揀得耐....即叫先至即猜烤餅~好難得~太好味了~34蚊這樣的質素, 還可以share, 絕不昂貴..~!
34蚊--印尼雞套餐
包餐湯, 白飯, 烤餅, 沙律~

呢個不失為一個好好ge選擇...
餐湯好熱辣辣, 雖然呢面度有層油, 但係味道都ok~
白飯幾大份~唔孤寒...

印尼雞包括一塊雞扒似的東西, 同一隻雞槌
印尼香料醃到好淋好有咬口~

如果把咖喱汁淋在飯面上,
再yam在烤餅上, 夾一小塊雞在中間...
冇得彈呢~!!

會再回來的!

service也十分好, 面帶笑容,
又唔會嫌你得揀得耐....
即叫先至即猜烤餅~好難得~
太好味了~
34蚊這樣的質素, 還可以share, 絕不昂貴..~!
印尼雞套餐~!!!
印尼雞套餐~!!!
  • 印尼雞套餐~
2008-10-22 14 浏览
標題基本上可以總結今餐韓式雜錦飯40大元諗番其實好唔值-0-味道好淡要落好多豉油好熱好熱大家小心-0-有少少飯焦幾好食吉列豬扒拉麵餐媽媽食!45大元!豬扒很好D皮唔厚!入面有少少粉紅好淋幾好食上海粗炒+酸辣湯姨媽食!好似大約30蚊!上海粗炒個豉油我個人唔太鍾意酸辣湯辣味唔夠酸就酸啦!
標題基本上可以總結今餐

韓式雜錦飯
40大元諗番其實好唔值-0-
味道好淡要落好多豉油
好熱好熱大家小心-0-
有少少飯焦幾好食

吉列豬扒拉麵餐
媽媽食!45大元!
豬扒很好
D皮唔厚!
入面有少少粉紅好淋幾好食

上海粗炒+酸辣湯
姨媽食!好似大約30蚊!
上海粗炒個豉油我個人唔太鍾意
酸辣湯辣味唔夠酸就酸啦!
  • 吉列豬扒
2008-09-24 13 浏览
食韓國檔的磨菇牛肉石頭飯. 好多牛肉, 好多配菜 (包括椰菜, 蘿蔔, 洋蔥), 一定夠飽! 問題是這個飯真的好多味精, 食完成個下晝都勁口渴!!!!!

問題是這個飯真的好多味精, 食完成個下晝都勁口渴
!!!!!
(非会员)
2008-06-27 11 浏览
入面間鐡板燒又貴又唔好食。2個人去食,食左一個 $48既 ’招牌牛肉’同 $88銀鱈魚,差到無人有.啲牛肉一啲都唔香,個汁有酸味,但又唔係中式牛柳既 feel,好失望。銀鱈魚簡直令人氣憤,呃錢!! 啲魚肉超唔新鮮,一 pet pet爛晒,想夾起都有困難!點都唔值 $88!!

2008-05-30 10 浏览
以我記憶, 呢度d午餐平均都要$45以上. 行過台灣食檔, 見有雜錦鹵水併肉燥飯, 有湯有菜, 只係$38! 就即管試下.雜錦鹵水有腩肉3-4片, 蛋半隻, 牛筋兩件, 豬軟骨兩件, 豆腐兩件, 好豐富下, 不過食味就好一般啦當然. 飯面上的肉燥很咸, 同埋有點多餘, 因雜錦鹵水的汁已浸住三份一個飯(所有食物都係放在同一個大碟上, 只有菜同湯係另上)生菜4-5片, 例湯怪味. 一個$38的午餐, 食得飽而環境唔太差, 算係咁喇

2008-05-26 10 浏览
6-5-08 (二)這裏新開張時來過一次,又貴又不好吃。是日見價錢略調,人客也不少,看看如何。只試便宜的午餐,牛肉和羊肉,有湯和白飯。先炒一堆菜,很濃的調味,沒有不好吃的。牛肉和羊肉都可以,免不了油和鹹。後來炒了一堆芽菜,本來喜歡吃的,但看見所有芽菜的根都沒有除掉,有些不慣,不知是否吃,只得靜觀其變。看見T “勇敢”地吃,只好一邊吃一邊 “幻想”: “根據最新的調查,芽菜的根部不但可以吃,還很有營養價值。”先此聲明,以上幻想未經查證。對大食代這個Food Court 完全無好感,不但價錢貴,最討厭連清水都欠奉,但食物又大多鹹得很,其實大食代可否入鄉隨俗,加點港式人情味,像本地連鎖快餐店,甚至麥當奴也是,從不吝嗇為客人提供一杯清水。
6-5-08 (二)
只試便宜的午餐,牛肉和羊肉,有湯和白飯。
先炒一堆菜,很濃的調味,沒有不好吃的。
牛肉和羊肉都可以,免不了油和鹹。

2008-05-12 8 浏览
Ordered the chicken rice hainan style, was very impressed was the presentation, quite a generious amount of lean chicken. Some places that serve this dish like to put bones and fat underneath and put chicken on top so that it looks like a big portion.Other places like to serve fatty chicken or chicken bones.Anyway the sauces were self service.The taste of the chicken could have been better, it was rather dry.Other than that, it is ok

Other than that, it is ok
2008-03-26 3 浏览
三月廿五日(星期二)呢度一定係買呢間野飲!!!而佢地既價錢真係偏高!一杯豆漿要10蚊,出面3-4蚊都有,同埋唔係特別好飲!下次都係飲番凍奶茶喇!
三月廿五日(星期二)

呢度一定係買呢間野飲!!!而佢地既價錢真係偏高!

2008-03-21 5 浏览
同朋友聚舊, 原來想叫D炸野做小食, 點知多口問下原來連水都無杯, 一定要俾錢買野飲, 咁就叫碗糖水食下無咁嬲!我叫左腐竹白果糖水, 唔係幾甜, 但係都幾好味, 仲有D西米, 唔錯!價錢唔平又唔太貴, 算係咁啦!

價錢唔平又唔太貴, 算係咁啦!
2008-01-18 4 浏览
次次去親太古城例必會去食佢既三巡海南雞飯,油飯好香, 雞肉夠嫩又有雞味, 仲起埋骨添~
次次去親太古城例必會去食佢既三巡海南雞飯,
油飯好香, 雞肉夠嫩又有雞味, 仲起埋骨添~
2007-12-30 11 浏览
到附近飲野前,先來這兒打底。點了客「印度香料烤雞腿」($10)和「芒果糯米滋」($12)。雞腿翻熱後依然美味,甚喜歡那個herb 醬汁。那芒果糯米滋真材實料,塊芒果係巨型,那糯米糰滑嫩可口。絕對有下次。
到附近飲野前,先來這兒打底。
雞腿翻熱後依然美味,甚喜歡那個herb 醬汁。
那芒果糯米滋真材實料,塊芒果係巨型,那糯米糰滑嫩可口。
絕對有下次。
(非会员)
2007-12-03 9 浏览
衛生好唔得、餐具肥淋淋、最唔鐘意果D執碗碟手推車四圍放、員工不時將收回來D碗碟盆拍打清潔、攪到好鬼嘈、坐正係呢D車附近、唔止煩仲要聞到收拾完剩飯送D超悪頂味、D野又貴又細又無免費茶水。唔該太古改番以前既foodcourt啦! 點解越改越差架, 以前有吉野家、別府、KFC、Super sandwiches, 依家真係無選擇,勁唔鐘意呢間野!

2007-11-09 9 浏览
小弟在東涌返工, 見佢響東薈城名店倉開左間分店, 於是走去試下首先係三巡海南雞飯, 分$48包湯/油飯/雞/油菜, 以及$40包湯/油飯/雞, 個飯的雞油好足, 唔似有d食肆食唔出雞油飯的味, 而且比南香風味館更好.之後仲食過印度野, 幾件雞, 一塊印度薄餅, 一個飯就收人$45, 有點貴.仲有澳門式的焗豬扒飯, 個飯好香, 加幾粒提子乾, 甜甜地幾好味.佢地係新加坡的飲食集團, 習慣不供應跟餐/免費茶水的, 要飲品就要另外買, 據小弟母親講在太古城分店若果要飲清水就要到茶水檔並付$1, 但未在東涌試過.

***紅豆牛奶蜜冰$20***我很愛台灣的蜜冰,這個還有紅豆和牛奶的耶,當然就要試試看。那個女人在教旁邊的戴眼鏡男生做這個冰‧‧‧女人:「來,你就先刨冰。」男生就刨冰。女人:「現在呢,下花奶。」男生就聽話準備要下花奶。mei~* 趕忙說:「等等,花奶?要下花奶嗎?」女人:「是呀。」mei~* 疑惑地問:「那‧‧‧牛奶呢?」女人:「最後才下。」mei~* 心想:既然最後會下牛奶,不下花奶也就無所謂吧,花奶很肥的呀。mei~* 說:「不用下了。」女人說:「喔,不下了嗎?(對男生說) 那就下紅豆吧。」男生就下紅豆。女人說:「好。現在就下煉奶。」男生就拿煉奶‧‧‧甚麼!?煉奶!!!!!?我不要呀,要我的命了,煉奶很肥的呀!!!說時遲那時快,我剛要開口阻止,男生已經將煉奶使勁地下到刨冰上‧‧‧大贈送嗎?這麼客氣呀‧‧‧女人:「好了。」mei~* 驚訝地說:「好了?牛奶呢?」女人爽快地回應:「下了。」mei~* 不相信自己的耳朵,要再確認一下:「請問‧‧‧牛奶,就是煉奶嗎?」女人理所當然地回答:「對呀。」mei~* 簡直難以置信,這是不可思議的靈異事件呀!! 還是我太孤陋寡聞了?原來牛奶=煉奶??
***紅豆牛奶蜜冰$20***

我很愛台灣的蜜冰,這個還有紅豆和牛奶的耶,當然就要試試看。

那個女人在教旁邊的戴眼鏡男生做這個冰‧‧‧

女人:「來,你就先刨冰。」

男生就刨冰。

女人:「現在呢,下花奶。」

男生就聽話準備要下花奶。

mei~* 趕忙說:「等等,花奶?要下花奶嗎?」

女人:「是呀。」

mei~* 疑惑地問:「那‧‧‧牛奶呢?」

女人:「最後才下。」

mei~* 說:「不用下了。」

女人說:「喔,不下了嗎?(對男生說) 那就下紅豆吧。」

男生就下紅豆。

女人說:「好。現在就下煉奶。」

女人:「好了。」

mei~* 驚訝地說:「好了?牛奶呢?」

女人爽快地回應:「下了。」

女人理所當然地回答:「對呀。」

mei~* 簡直難以置信,這是不可思議的靈異事件呀!! 還是我太孤陋寡聞了?原來牛奶=煉奶???那女人去茶餐廳喝牛奶,是要喝一整杯的煉奶嗎?

雖然我知道下煉奶和花奶很惹味,但我本來要吃刨冰是因為不想吃太肥的食物,現在這樣不就跟我本來的意願背道而馳了嗎?早知道我就在旁邊的bread talk 買一個幾元而已的bread 就算了,反正都一樣,還便宜得多呢。而且呀而且呀,她說明是牛奶呀‧‧‧嗚‧‧‧我可是被紅豆+牛奶這夢幻組合吸引而買這刨冰的‧‧‧被騙了‧‧‧

***燉奶$12***

不好吃。吃進口裡一點也不滑溜,一pat pat 的。

算了,已經習慣了吃「義順」那又滑又香的,這種foodcourt 不知名的甜品店的出品,送給我也不要。
============================

歡迎來我的blog 看更多的pics 和comments:
2007-10-29 12 浏览
東薈城o既新food court係food republic,選擇很多,而且唔太貴,仲有d半開放式o既餐廳,經過一輪挑選我揀o左呢個印度餐,$45,咖喱羊唔錯,最唔得係個湯,最失望係冇mango lassi。地方大,樓底高,又光猛﹗細妹話佢個喇沙都好好味喎﹗
細妹話佢個喇沙都好好味喎﹗
我的印度午餐﹗