2022-05-11 343 浏览
大越絕對係沙田區嘅越南餐飯堂,幾乎每星期都要幫襯,全因為個足料湯底。好多越南餐廳個湯惹味,但食完要係咁飲水,你就知咩事;大越永遠唔會有呢個情況,無論牛湯定叻沙,都係好味到食晒碗粉再飲埋啲湯,然後一啲都唔口渴,只有真材實料先做到。湯河嘅牛肉充滿牛味,食得出係靚料,而且唔會切到薄依依;叻沙都係呢度嘅招牌,唔同香料嘅香味十足,椰汁又夠,非常惹味!另外阿女最鍾意食呢度嘅海南雞飯,滑身又有雞味,油飯香而不膩,老婆有時話晚餐加料都叫一隻返屋企。而小食就推介春卷 (非常足料)、無骨鳳爪、蝦餅。阿女都好鍾意飲呢度嘅椰汁真多冰,喜歡佢夠足料,又香滑。Bonus: 老闆好靚仔,成個ChiLam咁!

阿女都好鍾意飲呢度嘅椰汁真多冰,喜歡佢夠足料,又香滑。

Bonus: 老闆好靚仔,成個ChiLam咁!
生牛肉金邊粉配春卷
午市套餐
  • 海南雞飯
  • 番茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬
2022-05-08 199 浏览
周未和家人一起打算出外食lunch,來到河畔花園附近看到這間食評很好便專程過來試試,很幸運地不用等位便能直接入座。入座了不久在一時多兩時左右的時候也要開始等位了。星期天意想不到地也有set lunch,價錢約為50至60多,也可加錢玩配特色餐飲及小食,算是非常抵食。餐廳的座位頗多但是有點逼夾,服務質素一般,等待時間也比較長,可以感受到侍應有點忙不過來。總括來說覺得一般。可能是本來看其他食評的時候有點期望過高了。

2022-02-25 791 浏览
這間餐廳吃過幾次,都覺得幾好,店內環境都不錯,坐位不會太迫,不算多人,但都間中都見到有外賣員等外賣,因為沒有晚市,所以早點吃下午茶當晚餐。$26酸辣鳳爪,份量都多,不會太乾,有d酸辣汁$46海南雞飯,雞肉很嫩滑,很淋,油飯加左d配料,很香和更有口感,醬汁都整得很好,是酸辣,薑蓉蜂蜜玫瑰柚子茶,一般柚子茶,多左2粒花價錢親民,食物質素又ok,CP值高,記得這個鋪位轉過幾次了,希望這間能夠涯得過疫情啦。
這間餐廳吃過幾次,都覺得幾好,
因為沒有晚市,所以早點吃下午茶當晚餐。

$26酸辣鳳爪,份量都多,不會太乾,有d酸辣汁

$46海南雞飯,雞肉很嫩滑,很淋,
油飯加左d配料,很香和更有口感,
醬汁都整得很好,是酸辣,薑蓉

蜂蜜玫瑰柚子茶,一般柚子茶,多左2粒花

價錢親民,食物質素又ok,CP值高,
記得這個鋪位轉過幾次了,希望這間能夠涯得過疫情啦。
2022-02-22 552 浏览
早前朋友推介我試沙田嘅大越越南餐廳,聽講呢間餐廳滿滿東南亞風🖼️感覺非常吸引,所以趁同老公這天要去沙田行街之餘,就決定來這裡享用午餐🍽️餐廳好別緻,成個環境感覺好似去左個短暫越南旅行食左餐飯咁✈️🍝我地點左蜆港蕃茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬和蜆港蕃茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬🍲🍜蜆港蕃茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬到來時,真係大大碗,個蕃茄湯唔會話好淡都好濃郁,蝦丸大粒又彈牙!🍤🍅🦀🍘越南素扎肉湯粉,老公話清清地又好鮮甜,因為個湯底清得嚟但又唔會話無味,扎肉味道很好而且有咬口!🍲🐖裝飾充滿越南feel,食物又好食,會再黎食個Dinner🥘🥂

2022-02-22 358 浏览
天氣持續都好凍,就梗係要食返啲熱辣辣嘅湯麵啦🍜今日就同朋友去咗沙田行街,本身都想食越南野,因為都想食生牛肉湯粉,咁就上網search下有冇邊間越南餐廳有得食生牛肉湯粉🥰😚搵到呢間位於沙田花園城一期地下嘅大越越南餐廳,餐廳環境特別,員工真係好親切👨‍🍳一心只想食生牛肉湯粉嘅我就叫咗個大越生牛肉雜錦湯粉 ,裡面包括有生牛肉,牛腩片同牛丸 ,上枱時已經聞到個湯好香😌,牛肉片新鮮嫩滑,牛腩剛剛好吾會靭,牛丸彈牙爽口🐮鮮牛腩叻沙,賣相已經好出色,叻沙湯味濃郁,牛腩新鮮,口感軟嫩👍🏻😆

2022-02-01
  • 大越生牛肉雜錦湯粉
2022-02-21 311 浏览
同朋友行街但諗唔到食咩午餐好,不過我地都想食啲熱辣辣同埋味道濃郁嘅嘢!咁就不如食越南嘢,朋友都話好,我哋就去咗呢間係沙田花園城一期地下嘅大越越南餐廳😆餐廳裝修得非常異國風情,連餐牌都好特別,食物選擇又多,款款都好吸引😍$28 炸蝦餅炸得香脆可口😚$22 廣寧魚餅充滿越式香料味,口感軟滑😋$75 海鮮叻沙配料豐富之餘海鮮夠新鮮,入面有海蝦,蜆,魷魚圈,魚蛋,魚片👍🏻$65 蜆港蕃茄蟹膏蝦丸扎肉湯檬,番茄湯好開胃加上蟹膏味都出,味道層次豐富🥰性價比高,環境舒適,下次想試埋個晚餐😌

$28 炸蝦餅炸得香脆可口😚
$22 廣寧魚餅充滿越式香料味,口感軟滑😋

性價比高,環境舒適,下次想試埋個晚餐😌
2022-02-21 261 浏览
放假同細佬去左屋企附近既大越越南餐廳,成日經過得多,不過今日都是第一次去食😅餐廳環境好舒適,裝修好特別負藝術氣息,一睇下午菜餐又多款揀,有埋野飲,仲可以優惠價加小食💲😁扎肉蒸粉包( $22 )粉包口感細滑,帶陣陣米香,皮滑餡靚馬拉盞灼菜( $22 )馬拉盞鹹香味重又帶香辣,菜好鮮嫩古都湯檬配牛腩、扎蹄、扎肉、牛丸 ( $48 )牛腩煮到好嫩爛,牛丸彈牙,牛肉味重。扎蹄好有咬口西貢咖喱牛腩湯粉( $40 )咖喱湯底濃郁惹味,牛腩份量多性價比高既下午茶餐,樣樣好食又豐富,等開放番晚餐要再黎食下😜👍🏻

扎肉蒸粉包( $22 )
粉包口感細滑,帶陣陣米香,皮滑餡靚

馬拉盞灼菜( $22 )
馬拉盞鹹香味重又帶香辣,菜好鮮嫩

古都湯檬配牛腩、扎蹄、扎肉、牛丸 ( $48 )
牛腩煮到好嫩爛,牛丸彈牙,牛肉味重。扎蹄好有咬口

西貢咖喱牛腩湯粉( $40 )
咖喱湯底濃郁惹味,牛腩份量多

2022-02-18 92 浏览
今天約了朋友食越南餐廳,因為她喜歡吃越菜。餐廳內裡闊落,位置挺多的,我們到的時候座位都坐得滿滿的。職員遞上餐牌,我們發覺這間越南餐廳都頗多選擇的。我地一邊聊天,一邊等待美食🧑‍🤝‍🧑《扎肉蒸粉包》$78粉包質地非常幼滑,面頭有一塊扎肉,上面放了香口的蔥片和青蔥,特別好味道😚《古都湯檬》$78配料有牛腩、扎蹄、扎肉、牛丸湯底濃郁鮮甜😋粉細嫩幼滑,牛腩口感軟腍,我平時唔太中意食扎肉,但呢度既扎肉非常彈牙,連我都覺得好食😯👏《海南雞飯》$78雞肉比較肥美,雞皮滑而不厚。黃薑飯好香又唔油膩😋

《扎肉蒸粉包》$78

《古都湯檬》$78
配料有牛腩、扎蹄、扎肉、牛丸
湯底濃郁鮮甜😋粉細嫩幼滑,牛腩口感軟腍,

《海南雞飯》$78
雞肉比較肥美,雞皮滑而不厚。黃薑飯好香又唔油膩😋
2022-02-18 105 浏览
朋友話有間越南餐廳幾好食,趁大家放假就帶我黎食Lunch😌 未到餐廳我已經開始期待,特別係朋友其實好奄尖,所以佢講好食,就一定唔錯😜餐廳從門口開始已有種去左越南咁,到處既擺設都好有心思,座位都好闊落👍🏻我點左朋友話好食既海鮮叻沙,食物上得幾快,叻沙非常豐富,有滿滿既海鮮配料🦐🦀🦑🐟湯底夠濃稠,椰漿味非常出眾🥥魚蛋口感彈牙又鮮嫩,海鮮味十足🐟蜆肉肥大肉厚🦪試埋朋友點既香茅雞翼豬扒扎肉飯先😚雞翼外脆內軟,滿滿香茅清香🍗豬扒肉厚,肉好嫩,唔會韌🐖扎肉就比較淡味,不過幾彈牙🦷

湯底夠濃稠,椰漿味非常出眾🥥
魚蛋口感彈牙又鮮嫩,海鮮味十足🐟
蜆肉肥大肉厚🦪

試埋朋友點既香茅雞翼豬扒扎肉飯先😚
雞翼外脆內軟,滿滿香茅清香🍗
豬扒肉厚,肉好嫩,唔會韌🐖
扎肉就比較淡味,不過幾彈牙🦷
2022-02-17 125 浏览
難得可以同d朋友聚會,於是去左沙田大越越南餐廳食越南菜!最中意多人一齊食飯,就可以叫多幾樣野食,睇到餐牌真係好激動,款款菜都好想試,最後非常艱難地揀左幾樣🤔🤔🐄🐄鐵板牛肉陣陣牛肉嘅香味令到我未食都已經流晒口水!牛肉好鮮嫩兼且肉汁豐富❤️🍜🍜越式札肉冷麵冷麵味道清新又味濃,喜歡食冷麵嘅朋友可以試吓👍🏼🍅🥩🥪蕃茄牛腩煲配蒜蓉包好濃郁嘅蕃茄味再加上牛腩夠出色,蒜蓉包好酥脆,配埋醬汁,真係好正🥘🥘大越小食拼盤有多款小食,包括春卷,魚餅,煎札肉同牛肉粉,幾抵食😙呢間野真係太岩我胃口,一定會再黎😎😎

🐄🐄鐵板牛肉

🍜🍜越式札肉冷麵
冷麵味道清新又味濃,喜歡食冷麵嘅朋友可以試吓👍🏼

🍅🥩🥪蕃茄牛腩煲配蒜蓉包

🥘🥘大越小食拼盤
有多款小食,包括春卷,魚餅,煎札肉同牛肉粉,幾抵食😙

呢間野真係太岩我胃口,一定會再黎😎😎
2022-02-17 96 浏览
放工約咗朋友去沙田食飯,朋友話想食越南菜,大家就揀咗呢間,方便大家返屋企🤣一坐低待應就俾咗兩杯暖水我地,再慢慢介紹佢地signature既菜式,真係好Nice🥰大家都中意食海鮮,就點左大頭蝦同青口,再加個越南撈檬😜✵ 香茅牛肉撈檬粉✵香茅香味好香,牛肉一D都唔軔,撈檬點醬汁味道酸酸甜甜,夏天食一定好清爽✵ 蒜蓉大頭蝦✵好大隻,有滿滿既蒜蓉,感受到濃郁蒜蓉香味,蝦頭既蝦膏係最好食既位置✵ 牛油焗青口 ✵大大隻肥美肉厚嘅青口好好食,牛油蒜蓉味好香如果你行開沙田,又好想食越南菜,呢間真係值得一試啊😌😌

大家都中意食海鮮,就點左大頭蝦同青口,再加個越南撈檬😜

✵ 香茅牛肉撈檬粉✵

✵ 蒜蓉大頭蝦✵

✵ 牛油焗青口 ✵
大大隻肥美肉厚嘅青口好好食,牛油蒜蓉味好香

如果你行開沙田,又好想食越南菜,呢間真係值得一試啊😌😌
2022-02-16 130 浏览
今日下午同老公去咗沙田行街,行行下有d肚餓,想食d野醫下肚!呢度嘅環境真係好加分💯感覺到老細花左好多心思👍重點係咁好嘅環境,價錢仲好合理,都幾抵😙老公話想食香茅豬扒河粉,我就叫咗份馬拉盞灼椰菜仔同埋椒鹽軟殻蟹🦀🦀香茅豬扒河粉d 豬扒炸到金黃色又好香,仲好皮脆肉嫩!湯底味道濃郁,老公話呢碗河粉係滿分💯😂馬拉盞灼椰菜仔惹味得嚟新鮮爽脆重頭戲係椒鹽軟殻蟹,椒鹽味道濃郁,軟殻蟹好酥脆加椒鹽,超惹味🤤這裏的越南菜好地道,環境又舒適,滿分十分既話,呢間餐廳值9.9👍👍👍👍

馬拉盞灼椰菜仔惹味得嚟新鮮爽脆

2022-02-16 88 浏览
同朋友假日撐枱腳,沙田都有好多餐廳,有間好特別既越南餐廳!餐廳滿滿既越南裝修設計,牆上既畫都好生動,餐牌色彩繽紛🖼📖黎到越南餐廳當然要食撈檬,所以我哋叫咗香茅牛肉撈檬粉,魚露灼秋葵,大頭蝦🤤🤤🤤我覺得香茅牛肉撈檬粉d牛肉份量幾多,唔係薄薄一片,牛肉好嫩滑,香茅味道好突出,檬粉份量都好多😍👍魚露灼秋葵煮得剛剛好,脆嫩爽口,夠原汁原味,魚露汁鮮甜😋最後係大頭蝦,d蝦肉超爽口彈牙而且肥美肉厚,色澤誘人😍雖然今次我哋唔係嗌左好多嘅野食,但係每一款嘅食物,份量都好多,食到好飽🥳🥳

魚露灼秋葵煮得剛剛好,脆嫩爽口,夠原汁原味,魚露汁鮮甜😋
最後係大頭蝦,d蝦肉超爽口彈牙而且肥美肉厚,色澤誘人😍

2022-02-15 92 浏览
難得見今日假期天氣咁好,梗係唔想嘥咗一日嘅時間啦!同老公出咗去沙田行街又去食越南野,門口等位,聞到滿滿食物香味,已經好肚餓,終於有位一睇餐牌諗都無諗就就嗌左碗古都湯檬 ,西貢咖喱牛腩湯粉以及一份馬拉盞灼生菜✌🏻等待食物期間先開始留意到餐廳既裝潢擺設,真係好越南feel🇻🇳🧑‍🌾古都湯檬入面有牛腩、扎蹄、扎肉、牛丸 ,款款嘅配料都不錯。牛腩吾會韌好嫩,牛丸會爆汁🤩西貢咖喱牛腩湯粉,其實未食已經覺得好吸引,好香咖喱🍛香味,🌱香料味好足,牛腩都煮到好入味!馬拉盞灼生菜好新鮮,依然爽脆,醬又惹味👍🏻👍🏻

2022-02-15 57 浏览
係沙田反工嘅我,👣平時行過見到呢間大越越南餐廳想試好耐,咁啱d同事都幾推介,就決定同佢地嚟呢間越南餐廳食個午飯🍴餐廳已經坐滿曬人😅,好彩唔洗幾分鐘有人賣單走😝午市套餐都有好多野揀,我哋叫咗份灼蘿蔔🥕,大越小食拼盤🥘同埋叫咗越式札肉冷麵🍜咁我覺得灼蘿蔔清清甜甜咁幾好食😊而大越小食拼盤 ,個炸春卷炸得好香脆👍🏻地道煎扎肉好香口而且味道不錯👍🏻反而越式札肉冷麵都幾驚喜😍入口清脆又味濃,冷麵嘅口感好煙韌!呢個午餐不單只好食仲好抵食,下次一定會再反嚟試埋其他特色嘅越南菜🥳