2009-02-28
昨天放學來到篤尾, 9點幾都仲有人掛隊wor. 好在好快有位, 入到去, 好有一種舊香港的感覺. 朋友叫了牛仔扒 ($58) , 我就叫了豬扒飯 ($58).先上菜的是餐包及湯. 食得出包不是嘉x牌的包, 底部有點硬. 不過它們的羅宋湯都做得很好, 好湯好多菜, 用的牛肉係牛腩肉, 所以食得出係用心做菜, 唔係隨便用一些頭尾來煮湯.之後, 牛仔扒來了, 牛仔扒只有小小根, 全塊都好淋, 朋友叫了7成熟, 來的真係7成熟 , 抵讚 再等多一會,我的豬扒飯來了, ee上面只有小小的茄汁, 有點跟我平日吃的不同. 不過佢的 汁做得好好. 豬扒沒有肉汁, 不過剪得好香, 是用旦封面, 所有有旦香. 不過最正的都係個炒飯底, 不油, 做到粒粒飯都係分開既. 怪不得我要等15分鐘才上, 值得等, 真係好好食. 不過朋友不太喜歡因為佢唔中意食乾爽既炒飯.當我地食完所有野, 小姐比了2杯ice cream我地, 佢見我地2個人來, 佢比1黑1白我地. 我起初以為佢地一定會用一些普通既ice cream. 點知我吃了一口朱古力ice cream後, wow, 好濃既朱古力味又唔甜, 好正.埋單$113-
埋單$113- .