2006-08-14 7 浏览
好耐都冇去飲茶,所以同屋企人又去左大榮華飲早茶,食左好多點心,我就試左以下幾樣:鳳爪、牛仔骨、牛栢葉---- 味道OK莧菜餃---- 好特別,有皮蛋…咬落去好香咸魚肉餅飯---- 咸魚是用…金黃色一小條的魚仔…美味水晶飽---- 唔試唔得…甜到適中馬拉糕---- 一定冇走雞XDDDDD

鳳爪、牛仔骨、牛栢葉---- 味道OK
莧菜餃---- 好特別,有皮蛋…咬落去好香
咸魚肉餅飯---- 咸魚是用…金黃色一小條的魚仔…美味
水晶飽---- 唔試唔得…甜到適中
馬拉糕---- 一定冇走雞XDDDDD
2006-08-12 5 浏览
元朗特色圍菜, 名不虛傳, 好正!!味道偏濃, 本人覺鬼油左少少...馬拉糕先至正, 又軟又滑, 無得頂!!
元朗特色圍菜, 名不虛傳, 好正!!
味道偏濃, 本人覺鬼油左少少...
馬拉糕先至正, 又軟又滑, 無得頂!!

2006-08-03 12 浏览
上星期四同朋友去食,平日都等好耐位!聽聞好正,但之前一直都因為要等位所以冇去過食,終於都忍唔住去試o下!兩個人叫唔到o的咩:1) 五味雞~ 隻雞真係好入味,但覺得略為鹹o左少少,不過一定冇味精,因為冇勁口乾2) 椒鹽九肚魚~ 做得唔錯,炸得o岩o岩好3) 豉椒味菜炒花枝片~ 有好多花枝片,唔同普通酒樓得幾片,豉椒味好重,汁好濃,唔錯3) 奶皇馬拉糕~ 好軟,好香!食唔哂拎走,到第日叮返熱佢都仲好正整體都唔錯,但唔算有我想像中咁好!9月份九龍灣開分店,一定要去試試有冇舊店咁正!

兩個人叫唔到o的咩:

2) 椒鹽九肚魚~ 做得唔錯,炸得o岩o岩好

2006-08-02 14 浏览
大榮華晚市已經有十多年冇幫襯過!尋晚婆婆生日去左果邊食飯...味道好正!馬拉糕真係無得頂...去果邊一定要食^^另外紅豆沙味道剛好...唔會太甜蓮子全粒完整...而且全部都起晒心....十分香蒸海班肉質嫩口好滑、炸子雞唔太油好脆其他菜式乳豬、菜、翅...味道都OK埋單時,部長送左套金碗(當然不是真金)比我婆婆祝生日!

大榮華晚市已經有十多年冇幫襯過!
尋晚婆婆生日去左果邊食飯...味道好正!
馬拉糕真係無得頂...去果邊一定要食^^
另外紅豆沙味道剛好...唔會太甜
蓮子全粒完整...而且全部都起晒心....十分香
蒸海班肉質嫩口好滑、炸子雞唔太油好脆
其他菜式乳豬、菜、翅...味道都OK

埋單時,部長送左套金碗(當然不是真金)比我婆婆祝生日!
2006-08-02 9 浏览
再次去大榮華同一家人食食左1)拖地叉燒(d叉燒幾肥但好入味~燒得幾好)2)魚唇炒蛋?!(屋企菜色,加左個好靚既名唔記得左個名..但下之唔會再叫~因為mama地)3)北菇扒春菜(足料味道都ok!)4)頭抽虾(好食~但今次唔夠脆)5)椒鹽九肚魚(我覺得好難食..我吞唔落..好油...但daddy mummy覺得無問題..好驚) 6)奶王馬拉糕(真係好食~食左兩件~真係最好食既馬拉糕~驚肥先唔食第3件) 7)豬油撈飯(好味既~但食幾淡都濟la)不過d野真幾油..唔怪得滔滔~....
再次去大榮華同一家人食

食左
1)拖地叉燒(d叉燒幾肥但好入味~燒得幾好)
3)北菇扒春菜(足料味道都ok!)
4)頭抽虾(好食~但今次唔夠脆)
6)奶王馬拉糕(真係好食~食左兩件~
真係最好食既馬拉糕~驚肥先唔食第3件)
7)豬油撈飯(好味既~但食幾淡都濟la)

不過d野真幾油..唔怪得滔滔~....
2006-07-06 8 浏览
在4月16日﹐約了一班朋友入元朗去試吓肥轁間元朗大榮華酒家。當時只不過是下午四時半左右, 已經人山人海, 因為原來剛剛開始派籌, 好彩我地都算幸運, 拿到7:30籌。我們一入座, 即看餐牌睇吓有咩好食, 但其實我之前已經做好準備, 知道四月份有咩推介。四月份有咩推介1. 圍頭五味雞2. 蟛蜞醬炒通菜3. 芋絲焗魚腸4. 麵醬炒春菜5. 家鄉蒸芋泥6. 盆菜豬肉7. 頭抽薑蔥乾煎魚雲8. 栴醬一字排9. 鳳凰蟹肉炒長遠10.奶王馬拉糕我們叫了以上的1,2,4,5,6,8,9,10、鴛鴦水晶飽, 當然少不了出名的頭抽豬油撈飯。

四月份有咩推介
8. 栴醬一字排
9. 鳳凰蟹肉炒長遠
10.奶王馬拉糕

2006-07-05 9 浏览
朋友話岩岩裝修完, 我地早D去應該無咁多人, 所以我地兩條友未夠七點巳經上左去搵位。一入到去黎巳經有九成滿左, 雖然話新裝修, 但係都唔算新淨, 不過可能以前仲衰D, 因為我地兩個都係第一次黎唔知之前係點架。拖地叉燒–真正半肥瘦叉燒, 一層肥一層瘦, 雖然咬入口好多油但好好味咸蛋蟹肉扒蘭花–好明顯係西蘭花上左碟先放d汁同配料上面, 西蘭花完全食唔到咸蛋蟹肉味馬拉糕(8件) –岩岩蒸起, 好鬆軟又有奶黃香味, 但晚餐只有1set8件裝, 我地唸住晚餐既點心應該細件d, 但竟然同午市一樣, 我地兩個人跟本食唔晒大榮華抄飯–呢個最遲先上, 所以太飽食唔落。但食左少少, 味道都ok架朋友話本來想試下豬油撈飯, 但見menu無左喎, 佢話唔知係唔係裝修完改左menu, 所以無左

2006-07-02 15 浏览
慶祝細佬alevel成功~~成家黎呢度食~~等左ok耐~但d野真係好抵食叫左五味雞~好普通~但抵食炸蠔~ok~~~炸蝦~要襯熱食~~~好脆豬油撈飯~幾好食~但好濟蟹粉西䔵花~好ok!!!!!~~d汁好正魚肚白菜~都ok~又係抵食夾大件~~水晶包~~waaa~好好食~有d厚~有d濟~但口感唔油,入口清新,好足料~~~~另外左薑汁菊花麥(好好飲)甜品係麥米粥
慶祝細佬alevel成功~~
成家黎呢度食
~~等左ok耐~
但d野真係好抵食
叫左
五味雞~好普通~但抵食
炸蠔~ok~~~
炸蝦~要襯熱食~~~好脆
豬油撈飯~幾好食~但好濟
蟹粉西䔵花~好ok!!!!!~~d汁好正
魚肚白菜~都ok~又係抵食夾大件~~

另外左薑汁菊花麥(好好飲)
甜品係麥米粥
2006-06-12 4 浏览
相信住在元朗的朋友,未光顧過大榮華的人甚少,再加上食神韜韜──梁文韜的名氣,令大榮華差不多成為元朗除B仔涼粉(佳記)以外的著名食店。數月前,跟母親與男朋友相約到大榮華吃晚飯,由於已有朋友告之在這裡吃飯,就算是平日也一定要先訂位,所以,早於飯局三天前已致電訂座。老實說,光顧一些名氣老店,心中已預算服務不周和價錢頗貴的了,但是,就光顧當晚所見,客人雖多,但侍應和接待員的服務態度還不錯,只是食品上桌時間頗慢,人多嘛!廚師們只得一對手,要應付這麼多客人的「柯打」,還是可以體諒的。價錢方面,一般菜式大約是四、五十元左右,以名店來說算是合理。食物水準方面只是一般,雖然有不少創意菜式或傳統的圍村菜,但在味道上卻沒有特別驚喜,而且味精也下得不少,同區一些酒樓食店,甚至是大排檔的水準,都比這裡好得多,說實話是覺得有點名過其實!最令人失望是這裡的豬油撈飯!雖然得別以「乞兒兜」載著白飯,算是在賣相上下了一點功能,然而白飯不夠熱,因而未能發揮豬油的香味,而提供的頭抽,味道亦只是一般而已,與先前在九龍城的「豬油撈飯」內所吃到的相差十萬八千里!可惜現時「豬油撈飯」己結業,小妹再也吃不到美味的豬油撈飯了!此外,還是
食物水準方面只是一般,雖然有不少創意菜式或傳統的圍村菜,但在味道上卻沒有特別驚喜,而且味精也下得不少,同區一些酒樓食店,甚至是大排檔的水準,都比這裡好得多,說實話是覺得有點名過其實!最令人失望是這裡的豬油撈飯!雖然得別以「乞兒兜」載著白飯,算是在賣相上下了一點功能,然而白飯不夠熱,因而未能發揮豬油的香味,而提供的頭抽,味道亦只是一般而已,與先前在九龍城的「豬油撈飯」內所吃到的相差十萬八千里!可惜現時「豬油撈飯」己結業,小妹再也吃不到美味的豬油撈飯了!此外,還是吃得三份一碗飯的時候,侍應們已頻頻來問可否收回頭抽,顯得有點小家子氣!
大約一星期後,再與母親到這裡飲早茶,侍應的態度仍算合格,但負責推點心車的姐姐架子大得厲害,要客人查詢才告之有甚麼點心提供,如果因為聽不清楚再問一次的話,特別附送「黑面」一個,這樣的態度令人難以接受就是了。
由於先前在這裡吃晚飯時,看到其他客人點了馬拉糕,香味非常吸引,因此,這天特別前來一試,早茶提供的馬拉糕,香味沒有晚飯時的吸引,失望!味道算可以,但不突出!不知是否負責的廚師放假呢?其他點心的質素也屬一般貨色,反而這裡的蒜蓉蒸鮮尤頗值一讚,鮮尤入口不會韌,也算夠味,只是蒜蓉似乎下得太多,搶了鮮尤本身的味道,但好吃蒜的朋友一定會喜歡。
環境方面都算整潔,只是座位較擠迫,沒有辦法,這是香港大部份食店的通病,寸金尺土嘛!
總括而言,要我再到這裡光顧的可能性不大,因為個人覺得食物的水準只屬一般而已,但有興趣一嘗圍村菜風味的朋友,未試過的話則可一試。
2006-06-10 10 浏览
不嬲都知道嗰度既員工服務態度有好大問題,但係今次佢令我極級失望...睇到之前既食評知道大榮華裝修,而又想同班friend去嗰度食飯聚下.由於我哋有太多人(成廿人),所以我五月中就已經打電話去訂位(仲問左聽電話嗰個人係唔係可以訂位,佢仲話"可以"),但係因為佢話五點半要去到...所以我尋日再打多次電話去問清楚可唔可以訂晏d.點知打到去,個知客話無我既booking,依家個booking已經full左,一係就walk-in,我同佢講無理由仲同話俾佢知我五月中已經訂左,佢就話咁都無辦法...我哋有成廿人,又點可能去walk-in.佢最後mark番我既booking落佢個record度,但要我哋全數人準時到達,無其他時間揀...嗰日係平日,個個friend都要返工又點可能五點半準時到???我問佢第二個時間真係唔得??佢話一係訂酒席囉(Minimum Charge: $2000)...之後就收左我線就算嗰度d野有幾好食都無用,佢d員工既態度咁差,已經令我哋成班friend以後都唔去嗰度食!!!

2006-05-28 8 浏览
去過兩次, 每次都十五六個人. 我們有備而來, 為食而食. 他們招呼不週, 都不大介意. 菜單上的所有東西都好吃的. 每人一百元有找. 仲想點吖? 人少就唔好去嘞. 泊車難到死. 又難揾.人多, 團團坐, 一齊起筷, 才夠氣氛嘛.

2006-05-05 28 浏览
係感動得想哭的一餐。趕得在休業前吃到, 真是萬幸。是日有function在元朗, 多得uncle auntie人面, 有幸訂了一圍, 一家人食餐好的。一入去, 見到門口的等位陣, 真恐怖! 因為家人未齊, 就飲住野先。服務我們的有一位小姐, 服務很好, 貼身得來沒有煩住曬的感覺。等得不耐煩, 先吃住個辣椒醬先。香得來夠辣, 非常不錯!一等齊人就開波喇。冰燒鳳肝有2籠饅頭般的包伴吃, 我比較喜歡就咁樣食喇! 味道當然出色, 但數同類食品, 都係得龍的金錢雞好。拖地叉燒併金蠔就不得了! 拖地叉燒的爽口度爆汁度都屬高水平! 金蠔仲掂! 香得來不乾身, 咁至叫金蠔嘛!石榴球此類炸物, 在眾多美食前, 被我放棄乃正常。吃時我選了辣醬來伴, 突出辣醬之上佳味道。青椒炒螺肉魚扣, 味道惹味, 又是伴辣醬的菜式。第2輪有燉湯。淮山杞子螺頭鱷魚肉湯。湯清得來味濃! 鱷魚肉一件件像瘦肉般, 螺頭亦甜, 一大窩有成20碗滿! 嚴重驚喜!湯喝光之時, 主菜豬油撈飯同風沙鴨上場。風沙鴨好大隻, 件件皮脆肉嫰肉汁多。即使去到咁尾, 比起市面上風沙菜式高出幾班有多! 豬油撈飯我十分重視, 小姐教一匙燒豬油加一匙頭抽
係感動得想哭的一餐。

趕得在休業前吃到, 真是萬幸。

一入去, 見到門口的等位陣, 真恐怖!

青椒炒螺肉魚扣, 味道惹味, 又是伴辣醬的菜式。

湯喝光之時, 主菜豬油撈飯同風沙鴨上場。風沙鴨好大隻, 件件皮脆肉嫰肉汁多。即使去到咁尾, 比起市面上風沙菜式高出幾班有多! 豬油撈飯我十分重視, 小姐教一匙燒豬油加一匙頭抽, 但我認為二匙豬油一匙頭抽才可令每口飯都沾有燒豬油香! 可能大家認為豬油太肥, 但係, 食得豬油, 何來怕肥之有?

龍躉皮扣海蔘中的龍躉皮口感像花膠, 卻比花膠有彈性, 不錯。海蔘雖小, 口感卻佳。

最後一道菜為咸檸汁浸大烏頭。大烏頭真的很大! 比小朋友手臂還長, 有女子手臂咁粗! 油份夠多的烏頭, 亦冇不好吃的道理。難得大魚的肉還不太硬, 好。

甜品有南瓜西米露及我期待的馬拉糕。前者都ok, 只係我不太喜歡西米露。馬拉糕呢, 不得了! 好味到呢, 滋味得不得了! 香奶黃味得來不過甜! 係史上至好吃馬拉糕!

大家有冇留意到, 呢餐係一條菜都冇架? 所以各位不太吃肉的朋友, 都係咪去迫喇。
2006-05-01 13 浏览
我主要係通知各位,大榮華由5月1日開始裝修,為免一眾搵食男女,千里迢迢入到元朗食閉門羹,鬼此通知,好似要6月先再開!
2006-04-26 18 浏览
本人上星期六(22/4)到大榮華食飯,已經知道會很多人,所以我哋五點幾已經到酒樓攞位,點知仲有人更早,都唔係問題,嗰知客話6-12位無得登記,照道理14位應該有得登記呀,佢都話無,仲話要七點後先再開始登記。等到七點,嗰知客都唔比我哋登記,仲話要繼續等,啲服務態度差到不得了,(如果唔係有人想嚟食,我哋都唔會嚟),到咗登記,又要等到八點半先有位,真係等到胃都痛,前前後後都等咗三個鐘。
2006-04-18 27 浏览
19/3星期日公司搞新界一日遊,book左位,我地total 180人,分三輪食,淨係覺得d房好搞笑,在人地寫字樓附近,其實咁樣合唔合法o家??野食都算可以啦,但冇想像中咁好食,有燒米鴨,五味雞,烏頭,豬腩肉,豆豉蝦,河口絲(好普通),鯪魚球,北菇,菜,d菜佢地話係特別好食,我又唔係好覺。另外甜品水晶飽,麥米粥。d水晶飽幾得意,雖然厚皮但都幾有口感。雖然好飽但都唔覺膩。另外又有豬油撈飯,覺得d味道幾特別,不過初初試唔好咁重手,如果唔係勁肥。滔滔乘機係咁sell佢d 麵餅,$22蚊有十二個又幾抵o既,不過我冇買。總括黎講都可以一試,不過唔會特登山長水遠黎,服務又唔係好好,成日都唔見人。