2007-05-30 6 浏览
今天星期三到濕地公園遊玩後,第一次到大榮華吃午餐,時間已是二時多,剛巧碰上「下午茶時段」,所有點心以小點計,抵。於是立即叫兩碟馬拉糕食,當然好味,再叫其他點心食...無樣好食,尤其是麻蓉飽,唔得。正如其他openrice食家所講,山長水遠坐車去大榮華就唔好,到元朗時順到一吃還可以,但我仍為一次就夠了。

2007-05-03 6 浏览
近來兩老迷上大榮華食完九龍灣店,又要去元朗店試週末中午時分,唔算多人,唔駛等位點心種類不多,不過比九龍灣店好味好多除了馬拉糕,推介陳皮牛肉球其實係干燒牛肉,古老點心,一般酒樓都無得食味道幾好同場加映:遇到韜韜回店巡場,他的肚腩非常的巨大!!!
近來兩老迷上大榮華
食完九龍灣店,又要去元朗店試

週末中午時分,唔算多人,唔駛等位

點心種類不多,不過比九龍灣店好味好多
除了馬拉糕,推介陳皮牛肉球
其實係干燒牛肉,古老點心,一般酒樓都無得食
味道幾好

同場加映:遇到韜韜回店巡場,他的肚腩非常的巨大!!!
2007-04-18 15 浏览
由澳門兩日勁食16餐歸來,並沒有好好休息,次日反即參加植樹活動,勁! 植樹活動結束,一行六人去大榮華飲茶食點心。與蓮香樓一樣,大榮華要自己等位,對我來說都有點挑戰。最後,六個人坐在四人方桌,感覺難免有一點擁擠。 實在這裡的點心不特別出色,蝦餃、海鮮卷、叉燒酥等統統只屬陪襯,大家的目標很明確:馬拉糕、水晶飽。 上次午市吃馬拉糕感覺不及晚市好,今次的出品更失準,吃來並沒有奶皇香味,普通得緊,看來與太多人趕出貨有關。六個人吃兩碟馬拉糕都吃不完,與晚市時一人一件顯然沒法比。 闊別較久的水晶包,也是令人失望:餡料味道淡淡的,水晶包厚而不彈牙,比起晚市的出品差好遠。兩籠包結果打包了一籠。 吃得不滿足,又點多個圍頭炒米粉,一般水準,算是填肚之選。下次再不光顧午市,情願早一點來拎晚市位好了!

2007-04-18 9 浏览
一年一度遠征屯門, 之後順便過元朗, 為的是食大榮華.五點二就來到, 還可以有位, 再晚一點就不成了. 好一段日子無來, 都係見老朋友般叫回幾味主打. 見有麻蓉包, 大喜, 又叫一客.鮑魚汁炆玉掌: 6分, 媽媽大力推介的食物, 賣相同味道都幾似鳳爪, 係個汁叫做變了鮑魚汁, 但食落又無乜鮑汁味. 一般.圍頭五味雞: 5分, 從來都不懂五味係那五味, 但今次只係吃到頭抽的味道, 仍然係帶點甜味, 雞肉方面, 黑肉部份係幾嫩滑的, 但白肉就只係一般, 無乜味, 又鞋.沒有了當初的驚喜, 差了很多.雞蛋焗魚腸: 7分, 比較乾身, 有點腥味, 但不太過份. 面頭都幾脆, 算不錯.白水檸浸烏頭: 5分, 據稱係用蝦眼水浸熟, 跟據爸爸講, 係剛滾起而起蝦眼的水, 食落口係肥美肉厚, 但又唔覺得老的. 鹹水檸檬就相當大味, 基本上係啖啖鹹水檸檬味, 吃不到魚的鮮味, 好像係用過量檸檬去掩飾魚味, 亦見不到甚麼黃油. 爸爸媽媽一致劣評, 我就覺得僅僅得救.陳皮豆豉蝦: 5分, 剛上臺係幾香, 但食落口就好像無乜蝦的鮮味, 陳皮豆豉又不太跟蝦匹配.豬油撈飯: 8分, 叫了一盅飯分吃, 一樽頭抽加一
一年一度遠征屯門, 之後順便過元朗, 為的是食大榮華.

沒有了當初的驚喜, 差了很多.

豬油撈飯: 8分, 叫了一盅飯分吃, 一樽頭抽加一樽豬油, 撈一撈, 係相當香同惹味. 基本上係剩食盅飯唔食餸都無問題.

麻蓉包: 2分, 上臺時嚇了一驚, 包的外觀係好差, 竟然係叉燒包的樣子, 麻蓉並溜了出來, 奇怪., 真不像一款甜品,. 沒有麻蓉香, 麻蓉亦比較硬, 包本身係死實實, 跟蓮香剛吃過的係差十萬八千丈.

奶皇馬拉糕: 3分, 比幾年前差了好多好多, 基本上係無奶皇味, 唔夠香, 還算鬆化, 但層次感沒有了.

但一次要叫八件麻蓉包同馬拉糕實在太多, 點解唔可以叫四件.

送的綠豆同麥米都係麻麻.

水準差了很多, 完全沒有當初的好感. 走時又不是好多人等位, 人龍沒有從前般瘋狂. 看來要執一執.

唔斷絕來往, 都唔會短時間再來.
2007-04-11 11 浏览
元朗遊記(三)...一大班人响元朗市區入面食dinner,穩穩陣陣都係返嚟呢度...有D弟兄姊妹竟然未嚟過,躍躍欲試...點菜大任當然落响小弟身上la...水準依然保持--- 芋泥芋香十足,加入碎肥豬肉後入口更滑;鹹檸粒蒸烏頭亦不俗,雖然烏頭冇上次响九龍灣店嗰條咁好油水,但主角始終係鹹檸粒,正式夠酸夠鹹;拖地义燒一上枱時全場嘩然,因為實在太肥嘞。小弟就有理冇理大啖擦...甜品當然係另一高潮--- 麻蓉包大大隻,皮夠軟熟,麻蓉餡甜而不漏,太太對之愛不釋手;馬拉糕水準雖被以前差,但比起出面普通貨已是超班...飽飽...
元朗遊記(三)...

有D弟兄姊妹竟然未嚟過,躍躍欲試...

點菜大任當然落响小弟身上la...

飽飽...
2007-04-08 5 浏览
4.6 (late lunch)同屋企人黎食。位置都幾偏僻,唔熟元朗都幾難搵。家姐同姊夫highly recommend呢間野,所以等位照等、撘檯照撘。我第一次去呢種要自己搵位o既舊式茶樓…勁多人,一個字「誇」!- 水昌奶黃包& 馬拉糕(圖)最正,馬拉糕檯檯都叫!- 蝦餃:好大隻但重味精- 黑椒牛肉炒面:唔鍾意d硬o既炸面,但牛肉ok嫩- 蒸腐皮卷都好好味、多料、夠汁其餘唔得lu(因為比較平凡)。原本想order牆上面sell o既食物,但原來冇樣有得賣。當日亦見唔到韜韜論好味呢度唔及「小草屋」。經過先試啦,唔駛專程黎。p.s. 個toilet超級乾淨:]
4.6 (late lunch)

- 水昌奶黃包& 馬拉糕(圖)最正,馬拉糕檯檯都叫!
- 蝦餃:好大隻但重味精
- 黑椒牛肉炒面:唔鍾意d硬o既炸面,但牛肉ok嫩
- 蒸腐皮卷都好好味、多料、夠汁

論好味呢度唔及「小草屋」。經過先試啦,唔駛專程黎。

p.s. 個toilet超級乾淨:]
2007-04-02 11 浏览
終於有機會試下這間聞名遠久的酒樓, 到達樓上, 有位Waitress 站在門外, 想向她登記, 她叫我們自己入去搵位便可以, 特別聲明是可以搭枱的, 有點疑惑, 因為經常在此見到網友說等位如何? 俾位又如何混亂等等... 可能是改善了吧, 本人意見登記或自行找位也各有優劣, 但只要本著客人為先管理妥善, 則任何問題也可解決也!只有兩個人, 也很容易於近門口找了兩個加位, 用的是小方摺枱, 看見還放著幾張方摺枱, 應該是繁忙時間用來加位吧, 當然要試試旅遊雜誌也有介紹的五味雞及馬拉糕, 五味雞用傳統中型湯碗盛著, 很有風味, $48 一隻, 便宜得有點難以置信, 應該是冰鮮雞吧, 但卻有些未拔清的雞毛? 有點倒胃, bf 說舊式酒樓是這樣的, 叫我不要太介意, 否則影響食味, 吓! 咁都得?? 味道真是普通, 馬拉糕也要排隊才拿到, 夠滑也不太甜, 味道ok, 其也點心: 牛柏葉, 煎釀三寶賣相及味道麻麻地, 但水餃米線的水餃真的很難吃, 有很多木耳及豬肉但欠肉味, 吃一口已不想吃了.總括而言是有點兒失望, 有點名過其實! service 也符合大部份朋友所說真的不好, 阿姐對客人愛理不

總括而言是有點兒失望, 有點名過其實! service 也符合大部份朋友所說真的不好, 阿姐對客人愛理不理, 但有些客人阿姐甚好招呼, 連姓名也知道, 可能是幫襯熟了的街坊, 這樣的舊式酒樓也越來越少了, 但價錢是很經濟, 吃了這么多東西, 也只是$117, 也是吃得過的.
2007-04-01 13 浏览
今朝同老公行山, 由大棠行到荃灣(元荃古道), 臨行前係呢度嘆個茶先, 七點幾去到都未係好多人, 揀左張大廳開揚既位置, 個侍應叫我地坐埋一邊(心諗食完都未有人搭啦), 點知有個婆婆就坐左係一邊, 另一個識既又坐埋, 我見埋邊有吉佢地都唔坐, 我諗係因為佢地朝朝飲茶, 坐開既位置唔會因為有人而改變, 同埋方便佢地傾計! 各位下次黎要醒目啦! 我一開左茶就已經行去拎左碟奶皇馬拉糕, 要求要邊邊位置, 可惜細舊左, 唔夠喉同唔夠熱! 老公叫左個燒賣, 一般過一般, 然後要叫左個榮華白蓮蓉包, 熱辣辣, 白蓮蓉好軟滑, 唯一唔好係甜左, 如果減半, 可能令佢取締馬拉糕既地位! 最後叫左個叉燒腸, 呢個勁唔掂, 係我食過既最差, 叉燒好碎, 個粉皮又太腍, 差差差! 佢地既包包好食, 下次試埋個流沙麻蓉包先!

2007-03-13 11 浏览
長假第一日剛開始,收工勇闖大西北,與爐兄相聚在大榮華.平日所見,茶客不絕,依然直行直入.搭檯係必然之事.已經不記得吃過多少籠點心,叉燒腸味道一般.蝦膠魚肚,炸雲吞,排骨也不錯.其魚翅灌湯餃亦很有份量.馳名馬拉糕,來一次不如一次,層數逐年遞減.味道亦沒有以前的好.面對著今時今日,殘酷的現實世界.活在回憶,總是美好.馬拉糕還是以前的好,馬還是以前的易賭.謝爐兄.

謝爐兄.
2007-02-24 7 浏览
去完濕地公園, 專程搭車到來一試,6時多來到,見人山人海, 諗住冇來錯,咁多人實有翻咁上下,等了45分鐘,終有位, 叫了生炒骨,屈雞煲,蝦醬炒牛肉及馬拉榚,心想叫這些地道冇難度的菜式,應該有翻一定的水準。生炒骨-肉質及味道都唔掂屈雞煲-雞勁鞋, 連我這個無雞不歡的人都唔想食炒牛肉-牛肉"拿"到冇晒味馬拉榚-冇特別埋單$260.00, 2個大人,2個小朋友,完全不值,當然用酒樓價錢比較,好似好平,但論質素,連茶餐廳都不如,完全唔抵,當晚見蹈蹈在場,但冇助食物質素。此外,水杯4隻有3隻污漕(係仍食物貼住果隻),見伙記很忙,算了吧。總括而言,唔會再去,若你專登去試,更加不值.
生炒骨-肉質及味道都唔掂
雞煲-雞勁鞋, 連我這個無雞不歡的人都唔想食
炒牛肉-牛肉"拿"到冇晒味
馬拉榚-冇特別
總括而言,唔會再去,若你專登去試,更加不值.
(非会员)
2007-02-12 17 浏览
人人都話抵食, 咁只係預一百多d食到餐晚飯, total9個人, 無乜特別野食, 唔覺有咩特別好食, total9個餸, 都唔係太記得有咩, 只係記記有碟五味雞, 一條好似烏頭既魚, 2碟魚腸, 其他都係d唔值錢既餸, 食唔飽既情況下, 多謝1980, 每位218, 仲要係有個朋友話識人訂枱, 我唔知係咪因為坐左入房所以咁貴, 仲要每人訂一底馬拉糕, total 274, 我未試過食飯食得咁肉痛, 唔好食, 無貴野, 環境一般, 一句講哂, 我唔會去第二次
中午突接好友老婆電話,約我今晚八點參加佢外家,一星期一次晚飯聚會。好友老婆叫我幫忙,先到大榮華12人大籌。至六點半我靈機一觸,致電大榮華附近工作舊老細,搵人幫我去籌先。七點多我去搵舊老細番張籌,之後即刻去大榮華等位。去到人頭湧湧人山人海,我張籌號係排第6,見到知客櫃面本簿,下一張大就輪到我喇!但等到八點正先有大埋單,我浩浩蕩蕩大人連細路,11個人直入去先坐低,等待侍應執好。期間我睇菜單張,見有好多菜都係均一價$48元。之後叫共十一個菜都係$48元,其中一碟乳豬拼盤,好細碟都竟然要$75元太貴。期間我食【鮮菇扒菠菜】,竟然俾其中一位食出一條鐵線,之後同侍應講番,佢立即幫我取消呢個菜。其實$48元一個菜,真係要視乎你叫咩先抵食,如果叫一隻【五味雞】就抵食,叫【京都排骨】就唔抵食囉!細細碟好似茶餐廳例牌菜咁,收$48元我覺得極唔抵囉!如果大家去食呢$48元菜,記住一定要小心揀選呀,如果唔係就蝕底啦!之後又叫【水晶包】及【馬拉糕】,呢兩樣我個人覺得最好味。坐到九點半埋單前,仲有糖口贈送,有紅豆沙及麥米粥選擇,食完糖水後埋單七佰七十多元,超過十人油樓食講,呢個價確係幾抵食,但係菜真係普通到極,我寧願去其他酒樓食,我相信仲有水準。服務方面都唔錯,但可能顧客太多,侍應方面顧及唔到好多,單係添滾水都要自己郁手。總括講都算抵食,帶親朋戚友呢度見識下,其實都唔係一個好選擇~
2007-01-16 11 浏览
奇實都黎過好多次啦,因為屋企住得近,多人等都唔怕~5個人通常都會叫,頭抽浸米鴨,陳皮豆豉蝦,味菜炒鮮魷,蒸烏頭,炒豆苗+多個馬拉糕~仲有糖水送TIM~通常係麥米OR 紫米露~呢幾個餸係我地食過咁多次之後認為最合口味GE~反而五味雞,焗魚腸就冇想像中咁好食~佢個燒米鴨都OK(姐係燒鴨),仲有個飯...加左豬油係香D LAW~奇實佢裝修後都係咁上下,不過係開埋樓上姐~等位快左D講講佢D服務,我諗D阿姐都做左好多年GA啦,佢地唔會笑晒口咁問你想食咩,不過你問佢野都會ANS你~好串我又唔覺GE~可能慣左LA~佢地有D阿姐都幾講得笑GA,會同你吹下水~都會FOLLOW下D野到晒未~當然唔係次次都係咁~如果講朝早飲茶,真係麻麻地啦~我就唔係幾鍾意自己搵位,野又唔係幾好食~都係稻香好D~講真,如果你要我山長水遠黎等位,食個DINNER~我真係唔會,佢勝在平平地~D野又幾好食~
奇實都黎過好多次啦,因為屋企住得近,多人等都唔怕~
5個人通常都會叫,
呢幾個餸係我地食過咁多次之後認為最合口味GE~
反而五味雞,焗魚腸就冇想像中咁好食~
奇實佢裝修後都係咁上下,不過係開埋樓上姐~等位快左D

2007-01-09 13 浏览
綜合所有的食評,都不過給予一些好評於那些外間不易吃到的圍頭菜和榚點之類.其實有時碰到好的,只不過是肥韜找回來的原材料泡製的食物而已.其實要做到好吃,還要新鮮的肉,菜和海鮮和精湛的廚藝.至於後者,這店便辦不到.常用不新鮮的材料,廚師又亂煮一通.本人由九龍驅車專程幫襯,郤數次失望而回,食材有時是霉的,如白水蒸烏頭,一次的大蝦芝士焗伊麵,炆豬手等,都不能入口.可怖之極(請看本人以前的食評).結果是給家人埋怨,以後不再幫襯.奉勸韜韜,要珍惜自己不易得來的名譽.請不要只看好評而忽略劣評.
2007-01-08 15 浏览
從來如是, 如果唔認同一d被公認為好食o既地方就會被指為唔識食大榮華, 又是一間被誇大了的地方好食, 可以一試, 但如果係山長水遠, 就唔值得入喇一行9 人, 4 點幾可以拎定枱 , 之後係任何晚市時間,只要有一半人黎左, 就可以即刻打尖7 點人齊, 地方都幾細下menu 上個個餸都分1 (例排$ 48 ) 2 ( 中碗$ 96 )叫左10個餸左右, 冇咩點, 好食但普通最值得提係拖地叉燒, 極難食, 用黎考牙力最合適不過p.s. 肥滔出左本書係講大榮華d 名菜, 圖書館都有得借, 先睇再去食更加有意思例如:書入面提到點解拖地叉燒叫拖地叉燒呢?想知, 自己去借喇
從來如是, 如果唔認同一d被公認為好食o既地方
就會被指為唔識食

大榮華, 又是一間被誇大了的地方
好食, 可以一試, 但如果係山長水遠, 就唔值得入喇

7 點人齊, 地方都幾細下

叫左10個餸左右, 冇咩點, 好食但普通

最值得提係拖地叉燒, 極難食, 用黎考牙力最合適不過

例如:書入面提到點解拖地叉燒叫拖地叉燒呢?
想知, 自己去借喇