2013-02-01 606 浏览
ordered tea setchicken wing-->over fired, too dry and so small, taste is ok, salty enough and have some honey on the surfacemini shark fin--> a lot of content, pork, egg, mushroom.....but a bit too sticky and i needa add some vinega to make it bettercorns--> hot enough and sweet enough, i have added some butter as well!!coffee--> not hot enough and a bit too much milk so that coffee taste is not strong..fast and nice with smile service
ordered tea set

2013-01-31
2012-12-08 331 浏览
今天晨早到樓下的大快活吃了個醒晨早餐點了一份魚柳煎蛋配多士, 一碗雪菜米粉, 一杯熱好立克大快活的魚柳一直都是我的推介, 比起大家樂和其他茶餐廳的炸魚柳, 大快活的魚柳真的比較JUICY及嫰滑, 而且魚柳所配搭的沙律醬亦不是一般的杰杰的, 而是比較浠身的, 味道亦比一般的沙律醬甜, 般不是我們平時在超市即買即用的那一種, 跟那嫰滑的魚柳配起來真的特別可口多士熱熱的脆脆的, 把它塗滿牛油可真美味, 但可能由於成本問題, 我發現這個月開始多士的SIZE比以往小了....煎蛋略嫌太多油, 而且溫度亦不太佳, 只是微暖的, 有待改善
今天晨早到樓下的大快活吃了個醒晨早餐
點了一份魚柳煎蛋配多士, 一碗雪菜米粉, 一杯熱好立克

2012-12-08
$28 (早餐)
2012-09-25 376 浏览
今日放工已經好肚餓喇,點解我大食左咁多架呢?放工反到沙田諗住同你買送,結果我餓到要即刻食野,哈哈!諗左好耐食咩,初頭行左一間快餐店,但個間好多野食都無哂,結果又要行多幾步路餓多幾分鐘,最後行到沙田廣場大快活下午茶!呢度既選擇都算幾多,不過正當我諗好食咩既時候個樣野食都無埋,睇黎我今日系黑仔日!選擇恐懼症又出現了,爭札左好耐最後揀左粒粒紅豆冰茶餐既迷你熱狗餐,似反下午茶唔好食到太飽丫嘛!迷你熱狗真系幾迷你,得掌心咁大,連條腸都迷你,好得意!包仲熱熱地,個皮仲脆脆地,外脆內軟幾好味!條腸脆卜卜咬落去卜一聲,加埋他他醬既味真系好夾,仲有一塊生菜,好似食緊沙律咁,好健康!至於紅豆冰,紅豆份量都幾多,佔三份一杯,睇住個姐姐不完紅豆再不奶,最後再加水,初頭個諗住會好淡啦,點知又okay喎,味道岩岩好,奶味唔會太重,紅豆本身浸過糖水有甜味,所以姐姐都無再落糖喇!$19呢個下午茶唔算太貴亦唔算抵,味道唔錯有機會再黎食其他野先!
今日放工已經好肚餓喇,點解我大食左咁多架呢?
放工反到沙田諗住同你買送,結果我餓到要即刻食野,哈哈!

諗左好耐食咩,初頭行左一間快餐店,但個間好多野食都無哂,

睇黎我今日系黑仔日!選擇恐懼症又出現了,爭札左好耐
迷你熱狗真系幾迷你,得掌心咁大,連條腸都迷你,好得意!
紅豆本身浸過糖水有甜味,所以姐姐都無再落糖喇!
2012-09-25 166 浏览
今日放工見肚餓 , 索性返到入沙田就去坐低食個下午茶 , 首選o既大字頭快餐店 , 售罄比可選o既還要多 , 於是轉戰大快活好老實講 , 平時真係好少好少食大快活 , 原來下午茶大咁多款o家喎雖然 d 餐配搭好晒無得自由選擇 , 但勝在有好幾個系列如紅豆冰 , 湯粉面 .....餐種夠多 , 配搭方式都唔少 , 有平有貴 , 有輕量有大份 , 總有一款合你心意因為打算食完返屋企會再煲湯夜晚飲 , 我揀左份西多士併春卷 加左錢轉飲凍奶茶 , 要 $ 25 , 計落都幾貴 , 件西多士大件但唔夠厚佢寫左有得揀練奶或糖漿 , 但係佢地無問我就加左練奶比我 , 我當然要換啦 , 配糖漿先至係西多士家嘛 , 再加埋牛油 , 因為本身牛油都溶溶地, 即使西多士唔係幾夠熱都可以查得勻糖漿好細包 , 要拎多包先夠味 , 西多士有蛋香 , 煎得唔錯 , 不覺油膩春卷三小條 , 微暖同埋 keep 到少少脆 , 個餡無乜特別 , 味道正常凍奶茶偏重奶味 , 不過都未至於遮左個茶味 , 都幾香滑 , 甜度亦適中## 想當年有一份工公司留下就只有大快活 , o個時好鍾意食鮮原茄系列如今大快活仲有冇呢樣野食o
今日放工見肚餓 , 索性返到入沙田就去坐低食個下午茶 ,

因為打算食完返屋企會再煲湯夜晚飲 , 我揀左份西多士併春卷
因為本身牛油都溶溶地, 即使西多士唔係幾夠熱都可以查得勻
如今大快活仲有冇呢樣野食o既呢 ?? 最近大快活有咩新推介呢 ??
我覺得今日呢餐下午茶有能力改變我對另一家大字頭快餐o既偏心 ,
其實大快活一樣有扒据 , 有邊爐打 , 咁其實唔試又點知唔夠好呢 >e<

2012-03-12 111 浏览
其實入冬後,每星期總有三天晚上是打邊爐,但有時兩個人去打又食唔到咩野﹗於是今晚在大快活解決﹗細個好怕在快餐店打邊爐,睇落好似幾玩,不過食物味道真係麻麻,時而勢易,依然能吃到的質素而進步不少﹗大快活話自己咩即切一磅牛肉餐,見佢都有十片八片,份量也不少﹗打邊爐最重要是牛肉,其他食物只是配襯,可喜的是牛肉質地雖比較o鞋,但肉味尚算濃郁﹗食埋尐烏冬及配菜等,人是大半飽了,$60有得打邊爐,不過強求太多了﹗

大快活邊爐餐

大快活邊爐餐
2011-07-01 19 浏览
行完沙田,,唔知食咩,,同個fd不嬲比較常去大快活食下午茶,,因為太耐冇見,,所以都少食,,之前食開雞翼西多士,,鴨瀨,,今日試下雞翼配蕃薯,,貪佢夠平,,其實都唔係好抵..d蕃薯食左一兩舊就好"漏"下次都係食番之前果d,,綠茶就都係咁好飲..落order果個人唔係咁nice,,我拎緊錢,,都冇話係用八達通,,佢又以為我用,,好似好急咁,,果時又唔多客..不過佢都有用兩隻手比飛我..衛生情況都唔係咁好,,我見d人應該拎住隔茶網倒緊d渣,,成個網擺晒落去咁制,,應該仲要用,,比d guest 睇到都唔係咁好..
行完沙田,,唔知食咩,,
同個fd不嬲比較常去大快活食下午茶,,
因為太耐冇見,,
所以都少食,,
之前食開雞翼西多士,,鴨瀨,,
今日試下雞翼配蕃薯,,
貪佢夠平,,
其實都唔係好抵..
d蕃薯食左一兩舊就好"漏"
下次都係食番之前果d,,
綠茶就都係咁好飲..

落order果個人唔係咁nice,,
我拎緊錢,,
都冇話係用八達通,,
佢又以為我用,,
好似好急咁,,
果時又唔多客..
不過佢都有用兩隻手比飛我..

衛生情況都唔係咁好,,
我見d人應該拎住隔茶網倒緊d渣,,
成個網擺晒落去咁制,,
應該仲要用,,
比d guest 睇到都唔係咁好..
雞翼配蕃薯
凍低糖綠茶
2011-06-21
凍低糖綠茶
2011-06-30 51 浏览
番工前.. 同老公搵好野食@@大快活出左新野食.. 火山肉蛋..已經想TRY好耐..因為見到好多人對呢個評價都幾好@@咁就同老公一人叫一黎開心SHARE@@呢個係椒鹽骨飯其實好入味好香口嫁..不過好咸...有一半都係啖啖鹽-3-另外.. D 茄子好好味.. 好入口~送飯係一流的!!呢個就係山山肉蛋飯啦~@@比我想像中冇咁高~不過..食落口真係好好味..真係冇落味精不過如果可以多味少少就好.. 因為我覺得淡左少少..定唔知係個椒鹽骨影響到呢@@??不過真係要讚.. 3十幾蚊就有得食.. 好抵~得閒要番食~
番工前.. 同老公搵好野食@@
大快活出左新野食.. 火山肉蛋..
已經想TRY好耐..
因為見到好多人對呢個評價都幾好@@

咁就同老公一人叫一黎開心SHARE@@
呢個係椒鹽骨飯
其實好入味好香口嫁..
不過好咸...
有一半都係啖啖鹽-3-
另外.. D 茄子好好味.. 好入口~送飯係一流的!!

呢個就係山山肉蛋飯啦~
@@比我想像中冇咁高~
不過..食落口真係好好味..真係冇落味精
不過如果可以多味少少就好.. 因為我覺得淡左少少..
定唔知係個椒鹽骨影響到呢@@??
不過真係要讚.. 3十幾蚊就有得食.. 好抵~
得閒要番食~
2011-06-25
2011-02-07 19 浏览
milk mak pay--> not too sweet, very healthy, the texture is alright, not sticky and not dilute, it's rich in milk taste, i know they add large portion of milk~sun egg--> very fresh, freshly fried, the around side is cripsy while the egg white is still very smooth, i need add some salt into the egg yolk and taste better~ham-->2 pieces of ham, quite thin slices, not hot enough, they just take it from the refig?toast-->freshly baked, hot enough and it's still cripsy, when i add some
milk mak pay

sun egg

ham

toast
-->freshly baked, hot enough and it's still cripsy, when i add some butter it quicky melt and taste good!

coffee
-->it's from coffee machine, hot enough and very rich in coffee smell, milk portion and coffee portion is ok, very balanced~
$20 (早餐)
2010-10-23 49 浏览
下午茶時間,呢間大快活都算好多人。差搵唔到位坐,不過好彩有人離座。咁就可以坐得舒服嘆我呢個"晚餐"啦。西多士拼蜜蜜燒雞翼我既感覺黎講,快活既燒雞翼比大家樂既好食。呢度燒既雞翼同BBQ燒既雞翼拍得住架,而且面頭會加蜜糖。食落甜甜地,唔會燒到太乾。呢個係佢地做得幾好既地方,所以我一直都欣賞佢地既烤雞翼。西多士反而係大家樂稍勝一籌,我覺得個西多士只係微暖。當然,新鮮炸好既最好食。但我都有諗過,快餐店大量製作,想做到即叫即整就難左小小啦。而且,呢度既西多士無加到花生醬。感覺上無咁惹味,或者咁諗。可能有食客唔食得花生,所以就唔加花生醬啦。對於糖漿同煉奶,我會要糖漿。唔知點解,我對煉奶無乜好感。所以有得揀,會要糖漿搽西多士。呢個甜味我會覺得好食。不過整體上,都算唔錯架。咖喱角驚我唔夠飽,所以加5個大洋叫個咖喱角。呢個真係麻麻,都係上面所講大量製作既問題。個咖喱角放左個熱爐一段時間,令到個皮淋哂。當然新鮮炸起就最好食,但真係無乜可能。好彩,咖喱角料都幾好食。雖然唔係太特別,不過都算係咁啦。凍咖啡食完咁多野,飲杯凍咖啡作結啦。呢度既凍咖啡同平時唔同既係,呢間既凍啡係落忌廉奶。所以杯凍咖啡會
嘆我呢個"晚餐"啦。

西多士拼蜜蜜燒雞翼
我一直都欣賞佢地既烤雞翼。

對於糖漿同煉奶,我會
。
不過整體上,都算唔錯架。

西多士、雞翼

咖喱角
作既問題。個咖喱角放左個熱爐一段時間,令到個皮淋哂。
當然新鮮炸起就最好食,但真係無

咖喱角

凍咖啡
忌廉奶。所以杯凍咖啡會滑,係好飲好多架。

凍咖啡

呢餐下午茶餐都唔錯架,價錢都唔算太貴。所以實有下次既,因為都幾抵食。

2010-10-08
西多士、雞翼
2010-08-09 11 浏览
正值下午茶時間,人多得插針都插唔入幸快手搵得二人座位,眼見身旁的老伯伯行動不便,幸得有人幫手,同佢拎西多大快活的員工都幾自動自覺及有同情心,幾好! 陳先生叫了雞翼茶餐,有雪菜肉絲米,又有香腸一大條,仲有凍green tea味道都係一般,米粉唔咸,雞翼都係好正常但係本人只係食香腸就覺得無味且多油!收銀動作慢了點,拎野食反而快呢!
正值下午茶時間,人多得插針都插唔入
大快活的員工都幾自動自覺及有同情心,幾好!

味道都係一般,米粉唔咸,雞翼都係好正常
但係本人只係食香腸就覺得無味且多油!

收銀動作慢了點,拎野食反而快呢!
2010-08-08
2010-03-01 43 浏览
又是一隻外賣鴨 看報紙知道有優惠,以$38購買秘製滷水鴨一隻,辜且一試。鴨不是很大隻,預期滷水製一定不會很脆,顏色也不甚討好,而且吃時已經涼了,所以不抱太大期望。試了第一口後,才覺不可“以貌取人”。雖然肉質有點“梅”始終是雪藏貨,但有調味補救。味道適中,不會過鹹,夠香口,肉也多,不是瘦骨嶙峋的劣品,不欺場啊!此上次那隻外賣鴨還好。$38 “值回票價”。順道一提,4pm開賣,很快已售罄了。
又是一隻外賣鴨 [之前已寫了一編關於另一隻外賣鴨的食評]

看報紙知道有優惠,以$38購買秘製滷水鴨一隻,辜且一試。

此上次那隻外賣鴨還好。

$38 “值回票價”。順道一提,4pm開賣,很快已售罄了。

夠香口,夠份量
2010-02-22
夠香口,夠份量
2010-01-28 12 浏览
同男友去左踏單車,腳都斷埋!!要搭反去沙田之後再轉車反屋企!!去左大快活ee肚再起行!!要左個經典茶餐既(豬扒包加紅豆冰)另外仲要左個米粉!!e度d位full曬要等好一陣先有得坐,我坐低左之後由男友去買野食反黎!!我發現左一樣野,d店員係有野汁先出黎嫁,咁樣都唔錯,因為本身舖又唔係大,如果再多幾個人係度行黎行去,一定好混亂!!豬扒包好正,食左少少!!不過厭個包太硬,軟身反少少就ok喇!!紅豆冰太多冰係入面根本就飲唔到,要倒左d冰至得!!我幾中意食e度既米粉,因為d雪菜肉絲好似同平時食既有d唔同!!下次行沙田又黎e度食先

要左個經典茶餐既(豬扒包加紅豆冰)另外仲要左個米粉!!

下次行沙田又黎e度食先

2010-01-09
2008-10-19 19 浏览
又到SUNDAY,食飽早餐精精神神過假期.見有coupon又好耐未去過大快活,便幫襯一下吧.要了個最滑蛋黑椒牛扒配雪菜米加熱奶茶.滑蛋 - 唔知加左乜,帶出左好味既蛋味黑椒牛扒 - 幾好食,無雪味雪菜肉絲米 - 一般食物普遍不錯,價錢亦合理.但今日個餐共$24,我用$2coupon.但比錢時,我話用八逹通,收錢員竟然同我講打左收現金,不能改用八逹通.我當時一呆,個系統唔係咁奇怪,唔改得,咁我又不想煩,比了現金便算,但我一看收錢那位是高級收錢員,我便覺得更奇,系統真的是不能作更改嗎?算吧不要影響我吃早餐的心情
要了個最滑蛋黑椒牛扒配雪菜米加熱奶茶.
滑蛋 - 唔知加左乜,帶出左好味既蛋味
黑椒牛扒 - 幾好食,無雪味
雪菜肉絲米 - 一般
?算吧
不要影響我吃早餐的心情

滑蛋黑椒牛扒
$24 (早餐)
滑蛋黑椒牛扒
2008-07-30 62 浏览
前幾晚約咗女朋友食晚飯...本身已經諗定食乜...點知經過大快活...佢就俾個餐牌上40蚊嘅沙薑雞飯餐吸引住...因為佢話好耐都冇食過大快活...咁我地就決定改一改...食大快活啦...佢就緊係揀佢嘅沙薑雞飯餐啦,我就揀咗個吉野牛肉炸蝦配珍珠飯...兩個人share食沙薑雞飯餐($40)(有碟炒生菜,1/4隻雞左右,一個湯...一杯普洱):女朋友猛話炒生菜好好味,我就覺得冇咩特別,雞有d肥...個湯好明顯係超級味精湯...吉野牛肉炸蝦配珍珠飯+可樂($35):勁多配菜,吉野牛肉勁少,得幾片...味道有少少d吉野果d...當然吉野家好味d...炸蝦一般啦....快餐店gei水準....份量少...食完都唔夠飽
前幾晚約咗女朋友食晚飯...本身已經諗定食乜...
咁我地就決定改一改...食大快活啦...
快餐店gei水準....份量少...食完都唔夠飽
沙薑雞飯餐
吉野牛肉炸蝦配珍珠飯
2008-06-09 50 浏览
我既大快活假期早餐 : 煙三文魚炒蛋配熱奶茶 ~ 整體味道唔錯 , 不過個奶油豬仔包真係太硬啦 , 食左一口要飲返啖奶茶先易吞D , 結果放棄左 , 好彩加左個蕃茄湯粉 , 蕃茄味香濃好好食。

我既大快活假期早餐 :

^__^
$25 (早餐)
^__^