2005-01-24 15 浏览
同朋友兩個帶有少少"慕名"的心態來食, 地點唔難搵, 鋪面亦比預期的稍大及整潔.因已打算去食甜品, 所以只叫了豬油渣上海麵+東坡肉及茄蛋牛手攪麵. 豬油渣麵先上, 份量幾夠, 豬油渣及東坡肉都幾多, 試食了一件東坡肉, 入味亦夠淋. 仲有就係上海麵比平時的還要粗些, 好煙韌, 有口感. 到我的茄蛋牛手攪麵上場, 紅紅的湯, 麵上只有零零碎碎的茄蛋牛, 比預期中的失望了. 幸好手攪麵煙un唔淋, 湯亦合我口味, 看看價錢, $10一碗又確實交了功課.可能只是七點左右, 唔太多人, 由坐低到離開都只是半個小時左右的事, 對於我這個不太喜歡"等"的人來說反而不錯呢!

2004-12-30 21 浏览
d 東坡肉整得好入味、又夠腍,手攪麵都好夠煙韌!正!
d 東坡肉整得好入味、又夠腍,手攪麵都好夠煙韌!正!
2004-12-19 9 浏览
Dear all about 1-2 year before, New Open Time, Food and Price is very good, but in this time, "skin" quantitly is bad....although have not change, but very like eating in First time...."skin" is very good and Price also.... althouh this time "Skin" is not good... I eat this shop is Price Cheap..... I think Possible Boss have many "Fun Shop", so quantitly have not care......
Dear all

牛展麵~~ 牛展份量十足~~手攪麵有咬勁~~炸菜肉絲麵~~好多炸菜肉絲~~米線唔錯~~
牛展麵~~ 牛展份量十足~~手攪麵有咬勁~~

炸菜肉絲麵~~好多炸菜肉絲~~米線唔錯~~
2004-11-23 19 浏览
第一次到大家好約是一年前, 和友人逛過黃金後肚子餓了, 需要覓食, 看到大家好的LOGO 頗像大家樂, 那時我們還笑這店. 不料走到店門上看到的是一篇篇報紙雜誌的介紹。友人心想: 「既然價錢又便宜, 不妨試試」.記得的是我所選四川担担麵, 平時我很少機會會叫這麵, 不料, 麵質少少爽,湯底味濃厚, 吞下而不覺口喝, 再加上極為便宜的價值, 經過深水渉區又怎能不光顧一下呢

2004-11-20 13 浏览
今日去大南街買完布因為哩個月財政緊拙,去左大家食一試佢ge手攪面我叫左碗牛腩手攪面$10+東坡肉$5(其實每加一樣食送每款都係加$5)再+碟菜$3正係超正d面好彈牙好爽d東坡肉好入味~~~牛腩都唔錯仲要大大碗好多食送好抵食我男朋友叫左碗茄蛋牛手攪面($10)加雲吞($5)雲吞味道一般....但....嘩!!!!我本人係唔食蛋的...但見咁多人食都忍唔住食返啖....正呀超正呀!!!!!!!!個湯正到"揼"一聲!!!!!!!勁香蕃茄味~~~好似食梗蕃茄面咁!!!!!!!見到對面枱的阿嬸叫左碗擔擔面臨走時叫左碗外賣走~好好好好好好正呀~~~~~d花生醬味好香~~~~下次要再食過!!!!!!!!!!不過我地唔c服唔飲得凍野如個唔係一定會叫埋杯$5的凍豆漿!!!不過我有一個問題就係再行前d又有一間大家食制服完全唔同佢地係咪同一間黎ge呢??????
今日去大南街買完布

因為哩個月財政緊拙,去左大家食一試佢ge手攪面

正係超正
d面好彈牙好爽
d東坡肉好入味~~~
牛腩都唔錯
仲要大大碗
好多食送
好抵食

見到對面枱的阿嬸叫左碗擔擔面
臨走時叫左碗外賣走~
好好好好好好正呀~~~~~
d花生醬味好香~~~~
下次要再食過!!!!!!!!!!

不過我地唔c服唔飲得凍野
如個唔係一定會叫埋杯$5的凍豆漿!!!

不過我有一個問題
就係再行前d又有一間大家食
制服完全唔同
佢地係咪同一間黎ge呢??????
2004-10-17 6 浏览
20元多D, 食到飽食個滷牛肉手攪面, D面有咬口, 牛肉即牛"剪", 好淋, 好滑, 有成7,8塊, 湯底都正, 配埋檯上任食既辣菜甫, 少少辣令個面更好食加多一塊吉豬扒($5), 冇分開上, 差D叫一杯酸梅湯都係$5, 又大杯吾錯
20元多D, 食到飽
加多一塊吉豬扒($5), 冇分開上, 差D
叫一杯酸梅湯都係$5, 又大杯
吾錯
2004-10-10 7 浏览
次次去開深水步做野,都會係老遠走過去食,一來好味,二來抵食。叫左一碗茄蛋牛肉配南瓜麵($10),一個腐乳通菜($3),一塊炸豬扒($5),一杯凍酸梅湯($5),盛惠23蚊,但已經係食到飽到嘔果隻,茄牛麵已經好食,特製南瓜麵條就更好味~甜甜地,但係茄牛汁真係好少囉,以前食多好多架呢。今次見隔離有位肥姐姐食炸豬扒,睇佢個衰樣好似好好食咁喎,所以我都叫左一塊,唔~~~~ 真係好好味呀,有醃過既香味,炸粉唔多,肉質軟身,係上海炸豬扒風格,唔怪之得果位姐姐食到同塊豬扒一樣啦,比我日食夜食都得。
2004-09-27 15 浏览
第一次黎食~叫左茄牛麵、擔擔麵、油菜加個炸雲吞茄牛麵都幾好食wor...都幾有鮮蕃茄既味...唔會話似用茄汁開既...不過d料的確係少左d!!!多d會好d...擔擔麵望落個樣唔係幾得...不過食落又唔差既~當然..佢唔係好正宗果隻啦油菜都係咁啦...3蚊黎講都算俾足架喇炸雲吞反而一般...本來expect佢係有蝦果d~點知食落原來係得菜同肉o係入面...而且個皮炸得有d硬~呢個麻麻不過整體黎講都算ok架喇...咁既價錢有咁既質素算唔錯有機會都會再食~
第一次黎食~叫左茄牛麵、擔擔麵、油菜加個炸雲吞
油菜都係咁啦...3蚊黎講都算俾足架喇
不過整體黎講都算ok架喇...咁既價錢有咁既質素算唔錯
有機會都會再食~
2004-09-23 6 浏览
這間食店大獲好評很久,今天與媽去測試。結果, 茄牛湯底真係好甜,刀削麵滑,手攪麵爽, 菜甫好味。可是, 牛脯失準。
這間食店大獲好評很久,今天與媽去測試。
2004-09-23 11 浏览
佢既好好多人都知, 不過唔知大家有冇試過合和麵和北方湍麵? 其實都是齋麵, 但用齋汁來做湯是意外的好味, 當然不及肉湯甜但不錯! 另外, $3油菜實在太抵啦!有一晚凌晨二時吃, 老闆(個樣有點惡)介紹我加菜寶, 又話2點後收平d, 所以只係收左我10皮, 哈哈

2004-08-26 14 浏览
麵條爽滑, 軟硬適中叫了一碗冬菇手攪麵, 滷牛肉手攪麵和油菜一碟,滷牛肉是用牛展做的,牛展很香很稔
麵條爽滑, 軟硬適中
叫了一碗冬菇手攪麵, 滷牛肉手攪麵和油菜一碟,
滷牛肉是用牛展做的,牛展很香很稔
2004-08-10 15 浏览
好味,尤其是東坡肉手攪麵亦相當不錯
好味,尤其是東坡肉
手攪麵亦相當不錯
2004-07-16 25 浏览
他們不是快餐店,卻有一個快餐店的名字,我不喜歡,但他們做足一百分,確實有超值的表現。「大家食」以其「兄弟麵」──手攪麵、削搖麵為旗壓場。所謂手攪麵,是即場由人手用機器攪動麵團而成,粗度似油麵;削搖麵則似山西刀削麵,兩者都是由同一個「窿」出,故曰「兄弟麵」。配料選擇方面,鹵牛肉、東坡肉等肉食都是不錯的選擇,任選一款麵,都是$14,亦有頗具創意,平時多在碟頭飯上露面的茄蛋牛肉,既健康,又廉宜,不過$10,想奢侈一點,「起雙飛」亦只是加$5,可選擇鹵牛肉、東坡肉、鹹豬手等,物超所值。嫌肉多的話,可叫一碟油菜,大大碟,都只是$3,兩個人撐檯腳,要一碟也足夠。此新生代勢力直逼旺角,但論價錢,當然不及深水。分店愈開愈多,希望他們不會像快餐店那樣成為建制的一部分吧。
2004-06-14 14 浏览
價廉物美,麵質彈牙,有北方拉麵感覺.茄蛋牛湯底一流,可惜牛肉較老.但加了辣菜圃之後,甜、酸、辣共冶一爐,感覺特別,建議茄蛋牛拼油渣,感覺更好.加油菜埋單只係10+5+3, 二十元有找~
價廉物美,麵質彈牙,有北方拉麵感覺.
茄蛋牛湯底一流,可惜牛肉較老.
但加了辣菜圃之後,甜、酸、辣共冶一爐,
感覺特別,建議茄蛋牛拼油渣,感覺更好.
加油菜埋單只係10+5+3, 二十元有找~