2025-02-20
今日行到海怡半島嘅大家樂,見到門面就覺得好親切,呢個品牌喺香港開咗好多分店,好多香港人都食過。入去叫咗個叉燒燒鴨雙拼飯,仲有杯熱奶茶。呢個雙拼飯,一上枱就好有睇頭。叉燒嘅色澤紅潤,望落就好有食慾,咬落去,唔會太韌,脂肪同瘦肉嘅比例剛剛好,用嘅應該係梅頭肉,呢個部位嘅叉燒最容易做到外焦內嫩,味道帶住微微嘅甜味,同醬汁嘅鹹香配合得相得益彰。燒鴨嘅皮脆得嚟唔會太硬,皮下脂肪烤得好透,肉質嫩滑,唔會有騷味。同之前喺一啲專門嘅燒臘舖食嘅相比,大家樂嘅燒臘保持住一定嘅水準,而且性價比更高。再講杯奶茶,茶底應該用嘅係錫蘭紅茶,茶味濃郁,奶味亦都唔會被掩蓋,甜度可以自己調節,我就鍾意原汁原味,入口滑溜,同國外一啲淡而無味嘅奶茶相比,真係好太多啦。價錢方面,呢個套餐大概五十幾蚊,對於香港嘅物價嚟講,算係好抵食。不過呢,都有少少缺點,就係人多嘅時候出餐速度有啲慢,而且因為人多,環境就會有啲嘈雜。其實大家樂對於好多香港人嚟講,唔單止係一間餐廳,而係一種集體回憶。細個嗰陣時,考試考得好,阿爸阿媽就會帶我嚟大家樂食餐好嘅,嗰陣時嘅快樂好簡單。而家每次食大家樂嘅燒臘飯,都好似返到去嗰個純真嘅年代,食物嘅味道除咗味
其實大家樂對於好多香港人嚟講,唔單止係一間餐廳,而係一種集體回憶。細個嗰陣時,考試考得好,阿爸阿媽就會帶我嚟大家樂食餐好嘅,嗰陣時嘅快樂好簡單。而家每次食大家樂嘅燒臘飯,都好似返到去嗰個純真嘅年代,食物嘅味道除咗味蕾上嘅享受,仲有滿滿嘅情感喺入面。