餐厅: 大家樂 (海怡西商場)
资讯:

2018-12-27 86 浏览
好耐都無去大家樂食飯,今日來到,見有新菜式,一於試下。所講嘅係 “滷水牛根腩肉燥飯”,連咖啡,四十七蚊有交易,算係咁㗎喇。不過,杯咖啡號稱 “意式風味咖啡” 有點誇張,唔知邊度似意式呢?一個餐有一碗 “大碗飯”、一碟滷水牛根腩、豆腐和雜菜,同埋一杯咖啡。大碗飯鋪滿肉燥,唔算肥膩,味道唔錯,幾惹味。滷水豆腐只有一粒,唔多夠喉。滷水牛根腩係牛腩碎 (可能,我誤會咗係滷水牛筋腩肉燥飯啦),滷水味都OK入味,亦都夠腍。晏畫食住普通嘢先,夜晚約咗班friend,先去食好嘢。
好耐都無去大家樂食飯,今日來到,見有新菜式,一於試下。

大碗飯鋪滿肉燥,唔算肥膩,味道唔錯,幾惹味。

滷水豆腐只有一粒,唔多夠喉。

晏畫食住普通嘢先,夜晚約咗班friend,先去食好嘢。
2018-08-30 140 浏览
又到糧尾,又要靜靜雞撇甩班同事,去搵啲又平又抵食嘅 lunch,其中一個選擇就係去大家樂。匆匆排隊買完飛,又要去排隊攞嘢食。午市時段超多人,好不容易俾我攝到一個位坐。同時,考慮下次買外賣會唔會更好呢? 好過捧住啲嘢食周圍搵位。今日係食【R1鮑片竹笙雞粒炒飯】配熱咖啡。呢個係全日至平的午市套餐,除咗我之外,仲有好多客人買嚟食……英雄所見略同。碟飯份量都幾大呀,有三片鮑片,味道都OK,仲有好多雞粒和菇粒。另外,仲有竹笙,口感幾爽。匆匆食完,就返去,開手機煲劇。

匆匆排隊買完飛,又要去排隊攞嘢食。

另外,仲有竹笙,口感幾爽。

匆匆食完,就返去,開手機煲劇。
午餐
2018-06-09 81 浏览
係返工前食一個早餐係好緊要嘅、佢代表住一個新的一天開始、去到诲怡半島的大家樂、發現有好多選擇、或者我太耐冇去啲快餐店到食早餐了、因為太多所以諗左好耐先揀到沙爹牛肉麵配腸仔火腿加多杯醒神凍咖啡、食飽趕快工作、食物真係一般、妤在杯凍咖啡提神、下次要揀其他先得。

、發現有好多選擇

多杯醒神凍咖啡

2018-04-30 118 浏览
今日早食午餐,食完個人又好似餓餓地咁..咁樣落街食下tea去到大家樂有個平餐都好似幾抵食就入左去叫返個tea set先就係花生醬煉奶西多士再配個紅豆冰先係22蚊,再加多個雪菜米都係多7蚊西多士都ok,唔算好油,又炸得夠,花生醬就好稀咁煉奶就ok雪菜米--一般啦,好少肉,個量都唔多都算好好飲既,不過冰太多
今日早食午餐,食完個人又好似餓餓地咁..咁樣落街食下tea
去到大家樂有個平餐都好似幾抵食
就入左去叫返個tea set先
西多士都ok,唔算好油,又炸得夠,花生醬就好稀咁煉奶就ok
雪菜米--一般啦,好少肉,個量都唔多
都算好好飲既,不過冰太多
2018-04-28
2017-01-03 309 浏览
講到平靚正嘅下午茶,不得不提由細食到大又係好多人嘅選擇---炸雞脾!而我呢就會指定去大家樂,可能情意結, 中學時代放學後嘅指定蒲點之一,今次又去回味下先!皮炸到卜卜脆,咬落去連埋啲熱汁,嘩,爽到爆,啖啖肉,真係無得彈!激讚!
2012-11-01 105 浏览
下午午飯過後不久,還是有點肚餓想吃點東西,於是便到附近的大家樂來吃個下午茶。這次我要了半份奶油脆豬及榨菜肉絲米粉,配上的餐飲是紅豆冰,總共只是20元,是相當的抵食。這半個奶油脆豬,塗上的牛油及煉奶都十分足夠,豬仔包烘得夠脆,只是不夠鬆軟。不過這是來貨的問題,在分店這裡也沒法解決。這個榨菜肉絲米粉則十分一般,湯不夠熱,榨菜鹹了一點也不夠香口,肉絲則瘦和韌了一點,是一碗純粹用來飽肚之物。大家樂的紅豆冰用上由中央廚房送來的紅豆蓉,再由分店加入淡奶和冰,只是各家分店調配的份量各有不同,令到味道有所出入。這間分店的份量調得剛好,紅豆的份量夠而甜味剛好,也有適量的淡奶來增加香味。
奶油脆豬
榨菜肉絲米粉
紅豆冰
2012-10-25
奶油脆豬
紅豆冰
2010-04-03 106 浏览
也許大家樂的管理層看過我對上一篇的食評中的批評,近來我光顧大家樂海怡半島的分店,食物質素、服務水準已大為改善上次叫了一份磨姑炆伊麵,味道就一般般,可以接受啦與其二十四元的價格成正比的份量方面,也許調較得更為合理就我個人而言,早前光顧食碟頭飯,吃完是不太飽,隔兩三小時便再覺得餓;現時,都尚算足夠飽肚的服務態度方面,也見進步,例如店員會問下你︰「要不要杯熱開水?」當大排長龍時,經理會親切地對你說︰「我幫你包好這盒外賣吧?」既然食物質素、服務水準,即管留言讚一讚他們吧
上次叫了一份磨姑炆伊麵,味道就一般般,可以接受啦
與其二十四元的價格成正比的
份量方面,也許調較得更為合理

既然食物質素、服務水準,即管留言讚一讚他們吧
2010-03-05
2010-02-15 40 浏览
新開張,午市時店內不少食客,所以只好叫了盒外賣返辦公室吃叫了免治牛肉蛋飯,味道就一般般、過得去啦,但份量就不太足夠,好明顯不足以令一位男士夠飽的我對這間新開張大家樂分店,外賣飯盒如此的份量感到奇怪我看在別的分店,不會這麼少的!二十四元一個飯盒,質素不能強求,但要求份量足夠、足料,相信不是過份要求吧?p.s.︰最衰無影低盒飯盒比大家睇
新開張,午市時店內不少食客,所以只好叫了盒外賣返辦公室吃
我對這間新開張大家樂分店,外賣飯盒如此的份量感到奇怪
我看在別的分店,不會這麼少的!

p.s.︰最衰無影低盒飯盒比大家睇