📍大壹燒鵝🔍藍田啟田道51-67號啟田大廈地下1A, 2-4及6A號舖-----是日放假去藍田搵朋友仔Dinner,本來想食壽司郎,點知太遲到排隊要等好耐,所以我地就轉戰附近其他餐廳。地頭蟲朋友仔話帶我食一間港式餐廳,驚艷度絕對唔輸sushiro,講到咁誇張,當然要一試究竟😜。餐廳人龍人流無sushiro咁癲,但都幾乎爆滿,比隔離譚仔仲多人,港式餐廳黎講都算少見。✨2人套餐($288)見到呢個套餐幾抵食,有三餸一湯加兩碗白飯🍚,餐廳內都幾多人叫。幾番糾結,三心兩意下我地叫咗#叉燒拼油雞🐥、#話梅炆豬手🐷、#西蘭花炒蝦仁🥦。#叉燒拼油雞:呢個叉燒真心係半肥瘦叉燒界嘅頂級水準,脂肪同肉比例係真係1:1,怕肥會覺得太肥,唔怕肥嘅話,呢個就真心係普通餐廳唔會搵到。肉脂香味極致濃郁,加埋軟腍香甜嘅叉燒,Crazy,好想加隻蛋整個黯然銷魂飯。油雞亦非常高質,雞皮同肉之間有厚厚一層上湯,但若說驚艷,叉燒會更加令人難忘。#話梅炆豬手:豬手炆得軟爛入味,入口啖啖膠原口感,話梅加上甜薑調配而成嘅汁底香甜誘人,佐酒甚佳🍺。#西藍花炒蝦仁:西蘭花火喉恰到好處,爽脆度啱啱好,又不會過硬,蝦仁亦係爽脆可口,少許蒜

📍大壹燒鵝
-----

✨2人套餐($288)

#叉燒拼油雞:

#話梅炆豬手:

#西藍花炒蝦仁:
西蘭花火喉恰到好處,爽脆度啱啱好,又不會過硬,蝦仁亦係爽脆可口,少許蒜蓉調味已非常下飯

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowlamtin
2022-06-11 735 浏览
天氣不似預期整個假期都下着雨,約咗屋企人喺藍田晚飯,快靚正揀咗去「大壹燒鵝」食中餐。餐廳樓底好高,好光猛,上咗一層類似閣樓樓層。中式小炒,海鮮,家常小菜⋯⋯應有盡有。研究完餐牌後,發現二人套餐係最抵食,包括:1.足料老火湯2.三款小菜3.白飯及飲品揀好餸菜就開餐,上菜速度都幾快👍🏻足料老火湯冇咩特別嘅名堂,湯料見到有蟲草花,豬展,紅蘿蔔,粟米,唔會好鹹,好清甜,有家常嘅味道。燒味雙拼大壹叉燒皇配馳名香妃雞叉燒同白飯絕對可以引起食慾😍叉燒皇帶點肥和燶邊,半肥瘦叉愛好者嘅至愛。肉質軟嫩外皮有點炭燒焦香味。😍燒味飯配凍檸茶也是茶餐廳的日常😍少甜嘅凍檸茶茶味香濃👍🏻😋香妃雞肉質非常嫩滑,仲俾咗雞髀部份😍。瑤柱海味雜菜熱辣辣煲仔菜,風味十足! 大大隻蝦乾,魷魚,粉絲,瑤柱,仲有莧菜,唐生菜,西蘭花,花菇十分豐富,粉絲吸滿海鮮的精華,味道鹹鮮,!紅酒燴牛尾份量很足!牛尾炆得好冧好入味!紅酒醬汁調校得啱啱好唔會太稠,有紅酒嘅香氣。角切嘅配菜西芹蘿蔔薯仔大大件好有咬口。個白飯裝得有咁高得咁高~非常大碗中式小炒質素唔錯,份量足,燒味都係必點項目。
餐廳樓底好高,好光猛,上咗一層類似閣樓樓層。

中式小炒,海鮮,家常小菜⋯⋯應有盡有。

研究完餐牌後,發現二人套餐係最抵食,包括:
1.足料老火湯
2.三款小菜
3.白飯及飲品

揀好餸菜就開餐,上菜速度都幾快👍🏻
足料老火湯
燒味雙拼
大壹叉燒皇配馳名香妃雞

叉燒同白飯絕對可以引起食慾😍

叉燒皇帶點肥和燶邊,半肥瘦叉愛好者嘅至愛。
肉質軟嫩外皮有點炭燒焦香味。😍
燒味飯配凍檸茶也是茶餐廳的日常😍少甜嘅凍檸茶茶味香濃👍🏻😋

香妃雞肉質非常嫩滑,仲俾咗雞髀部份😍。
瑤柱海味雜菜
紅酒繪牛味
紅酒燴牛尾

個白飯裝得有咁高得咁高~非常大碗
中式小炒質素唔錯,份量足,燒味都係必點項目。
紅酒繪牛味
2022-05-19 338 浏览
🥢🍚🍚🥢💭得到男神gregory wong 王宗堯嘅認證,難得搵到一間良心燒味店,母親節嗰日就即刻買返隻去慶祝吓,返到去隻燒鵝仲係熱辣辣,而且size大,燒鵝皮脆有光澤,肉汁多,鵝肉不至於非常嫩滑,但都無柴皮,同時因為夠入味,所以我連酸梅醬都冇用過。嗰日我係晏晝去俾錢留定燒鵝,夜晚6:30去拎嘅時候都聽到好多人想買叉燒,但係嗰日呢個時候叉燒同燒鵝已經賣晒,所以叉燒可能都應該幾好食下次再試下。
🥢🍚🍚🥢
2022-03-02 470 浏览
唔係第一次幫襯,主要都係堂食,因為食物質素ok,燒鵝同燒肉味道和份量都可以,叉燒就通常都燶咗少少。因為疫情關係,所以改叫外賣,但係估唔到,一次外賣就令我以後唔會再幫襯佢!事關個四眼女收銀態度極差!!!要講三次!係極差!!!極差!!!極差!!!唔知點解買外賣都要受佢氣!好客氣咁同佢落單,但係佢就好唔耐煩咁樣!好唔客氣咁樣同我講嘢!!!佢落完單,竟然成張單飛埋嚟!!!!今時今日咁嘅服務態度,如果大壹老細想做街坊生意,就真係要處理一下!!!如果各位唔想受氣嘅,就千祈唔好幫襯!!!!

如果各位唔想受氣嘅,就千祈唔好幫襯!!!!
2022-03-02
外卖自取
2022-01-26 493 浏览
呢間港式茶餐廳唔算起眼,見佢店名主打燒鵝,燒味飯愛好者一定要試試😳貪心既我想食燒鵝之餘仲想試埋叉燒,叫左個雙拼飯~黎到第一眼係見到叉燒好靚,係我最愛既半肥瘦🤤食落肉質軟冧唔乾柴,仲有燶邊😍估唔到茶餐廳有呢個質素既燒味👍而佢馳名既燒鵝都唔差,份量都幾足,鵝件又夠厚肉,鵝皮亦都烤得好靚好脆👍配埋個甜酸醬,食多幾舊都唔會好油膩。以呢個質素黎講,價錢都叫合理,日後食燒味既飯堂又多一間可以揀了😍
燒鵝叉燒飯

燒鵝叉燒飯
2022-01-07 428 浏览
收工和朋友來到位於藍田站附近的啟田大廈,有一間名叫大壹燒鵝的港式茶餐廳,晚市專食港式燒味和其他小炒,於是便和朋友來到試試。藍田分店是兩層高的復式設計,我們就坐後便立刻點了招牌菜燒鵝例牌,客人可選上庄和下庄,差$30我們便叫了稍貴一點的下庄。雖然是例牌,但份量並不少,上菜時香氣撲鼻,香噴噴的燒鵝油脂分布在表皮上,二味道當然冇令我們失望。脆口的燒鵝皮和厚實的燒鵝髀肉,配上經典的酸梅醬,完全是令人停唔到口的組合,酸酸甜甜非常開胃,值得一試。主食方面我們叫了一款單拼叉燒瀨粉,果然是專門做燒味的餐廳,叉燒也相當有水準,瘦肉過油脂分明相間的肥瘦叉,表皮塗上蜜汁再燒到香脆,口感非常煙靭,配上大碗瀨粉,清甜的湯底,非常不錯。最後叫了一道黃金蝦球,蝦球的數量非常多,而且非常大件,表面再拌上大量鹹蛋黃醬,鹹香的味道,非常野味。

2022-01-07 376 浏览
今天約了住在藍田滙景花園的友人飯聚,他極力推薦啓田大廈地面的大壹燒鵝店,那我便要試一試了。一進店內,食客滿佈,幸好還找到座位。午市和小菜餐牌上的選擇很多,最後我們兩個人各點了一個午市燒味飯套餐,還選了一個小菜分享。~大壹燒鵝髀飯配熱杏仁霜這店的招牌出品又怎能錯過?燒鵝髀飯真教人滿足。燒鵝髀燒得顏色吸引,肥瘦比例平均,但一點也不感油膩,皮脆肉香,肉汁豐富,口感十分好;沾上酸梅汁來吃,味道層次更豐富。伴飯的炸菜爽口惹味,又不會過鹹。白飯汲取了鵝的油香,令人不經不覺便將它完整的吃掉。飯後來一杯潤滑杏仁霜,非常滿足。~燒味雙拼飯配紅豆冰友人選了燻蹄和油雞髀飯,賣相吸引,友人説味道也十分不錯,燒味確實做到頗高的水平。紅豆冰的紅豆軟硬適中有咬口,味道適中不過甜。~柚子蝦球熱騰騰的柚子蝦球上枱,香氣撲鼻而來,大大的一碟加上金黃的顏色賣相十分吸睛。大蝦球沾上了炸漿,炸得脆口,吃起來啖啖肉,蝦的肉質結實爽彈,和甜甜酸酸的柚子醬汁配合得宜,惹味又醒胃。這店的燒味和小菜都有相當的水準,友人的推薦果然沒有錯,怪不得這店得到很多食客的捧場。

~大壹燒鵝髀飯配熱杏仁霜

飯後來一杯潤滑杏仁霜,非常滿足。

~燒味雙拼飯配紅豆冰

紅豆冰的紅豆軟硬適中有咬口,味道適中不過甜。

~柚子蝦球

2021-12-27 184 浏览
今晚和家人晚飯,見到有燒鵝專門點就決定品嚐下。必定要點的一定是大壹燒鵝,揀左例牌上庄,兩人食剛剛好。即叫即砍,好快脆就上到檯,望上去會見到肉汁油陵陵,咬上口有入口軟糯嘅感覺,而且香味四溢。生炸bb鴿亦非常有鮮味,食材質素上都非常高,而且吃上口亦香口。最後點埋燒汁薯仔牛肉粒,薯仔外脆內軟,蘸上燒汁簡直回味無窮。牛柳粒亦鬆軟沒有筋,啖啖都係肉。飲品方面,點了熱杏霜,非常濃郁,可見餐廳都真係落足料。整體而言,價廉物美,而且適合和家人聚會食飯之選。
2021-12-19 163 浏览
晚上到了朋友屋企樓下的大壹燒鵝吃飯,餐廳面積非常大,有上下兩層,位置闊落,當晚幾乎坐滿了食客。餐廳叫大壹燒鵝,當然要試一試這裏的燒鵝瀨粉。燒鵝是餐廳在地即燒,而非工場運送,所以當然非常新鮮熱辣。燒鵝皮烤得相當香脆,肉質嫩滑,肉汁香濃,果然稱得上是招牌菜。瀨粉湯頭清甜,粉條質地爽滑,而且相當大碗,非常抵食。我們下單時低估了瀬粉的份量,另外加點了一碗。但實在相當美味,所以一人一碗都完全沒有問題。琥珀牛肉粒,顧名思義就是用上了琥珀合桃,外層包裹着糖漿和芝麻,炸得相當香脆,一粒又一粒吃不停口。搭配着牛柳粒,肉質鬆軟,黑椒味濃,口感一硬一軟,非常豐富。黃金蝦球,大蝦炸得金黃,然後用鹹蛋黃蓉炒香,每個蝦球到包覆着滿滿的鹹蛋黃醬,用料十足,不似坊間同類型的菜式只有少量的鹹蛋碎。蝦球肉質新鮮彈牙,每一口都絕對吃到鹹蛋黃的金香,絕對邪惡但相當美味,而且一碟有十件蝦球,性價比極高,非常推薦。跟餐加點了一杯紅豆冰,紅豆質地綿滑起沙,味道香濃可口,相當不錯。

2021-12-08
2021-12-15 175 浏览
同屋企人去開藍田,咁啱想食啲小菜,就決定去試吓呢一間喺街尾嘅餐廳。🤩——————————睇到餐牌,288/兩位用,三餸一湯配白飯,加凍飲都係$7,一於試下佢。🤓第一個餸就揀咗燒味雙拼,三選二,我哋要叉燒拼香妃雞。首先講下個叉燒,個部位五花腩,啲叉燒汁好入味而且燒到窿邊😋,十分野味。另外個香妃雞,佢俾咗脾我哋😍,啲肉好嫩滑,加埋蔥油超正🤩。之後就到咕嚕肉,個咕嚕肉外脆內軟😋,而且佢個汁酸甜適中,見到佢嘅菠蘿唔係用罐頭🤪,而係用新鮮菠蘿。之後就係金銀蛋浸時蔬,咁佢有鶴藪、菜心、白菜、油麥菜呢啲揀,咁我哋就揀咗鶴藪。個擺盤幾靚🤩,而且啲菜唔會煮得太老😋。總括嚟講,呢個餐有三餸一湯,而且每個餸都好大碟,基本上可以三個人食。因為我哋兩個人都食唔晒。所以288可以食到三個人,又好食,真係好抵。🤓👍🏽
——————————

叉燒拼香紀雞

咕嚕肉

凍檸茶
叉燒拼香紀雞
咕嚕肉
凍檸茶
2021-12-10 167 浏览
其實都唔係第一次食呢間餐廳,不過佢真係好抵食👍見到好多人都係3個人share 2人餐再加個小食🤣🤣$288就包三餸一湯一飯,CP值好高,而且樣樣餸嘅份量都超大😆😆除咗二人餐之外,佢嘅燒味亦都十分出名,所以都特別設有一個燒味飯套餐👏👏-1.招牌足料老火湯呢度嘅湯飲得出冇落味精,亦都唔係加咗好多鹽,調味恰當,飲落好舒服😌-2.大壹叉燒皇拼玫瑰豉油雞叉燒皇真係不愧係皇,燒得燶邊,調味好特別,好入味😋而且肥瘦都適中👍豉油亦都出奇地滑呀😍/3.士多啤梨豬扒基本上每次黎都必叫,份量勁多,又切好一條條好方便😆酸酸甜甜,連飯都可以食多碗呀~-4.藍田小炒皇一碟入面有勁多料,有韭菜、魷魚、粒貝、脆魚仔等等,好多層口感👍食落少少鹹香好惹味😋-

1.招牌足料老火湯

2.大壹叉燒皇拼玫瑰豉油雞

3.士多啤梨豬扒

4.藍田小炒皇

2021-12-09
2021-12-05 175 浏览
燒味飯普遍香港人都經常食,而香港嘅燒鵝飯餐廳如果整得好食,更加會遠近馳名。以前都去過深井一啲出名嘅食燒鵝餐廳,但係記憶中味道只係中規中距。今次好慶幸竟然喺藍田市區入面食到一碗色香味俱全嘅燒鵝飯,而佢嘅燒鵝飯亦襯得起大壹燒鵝呢個名稱。燒鵝飯大大碗絕冇欺場。價錢亦唔貴,可謂蔗渣既價錢,真正燒鵝嘅味道。燒鵝皮燒得香油脂亦多,但絕冇肥膏。燒鵝味濃郁,肉質軟淋,啖啖甘香。要讚一讚嘅係佢嘅豉油汁,又唔會死鹹又香,絕對襯得起咁美味嘅燒鵝。而燒鵝醬自家製,酸酸甜甜,值得一讚。呢度當然唔係淨係得燒鵝飯食咁簡單啦。仲有好多出色嘅小菜,例如依煲油鴨芋頭煲。臘鴨鹹香味好重,配上軟綿嘅芋頭質感,配搭送飯食一流,份量又足。蓮藕餅又係我好鍾意食嘅一道茶餐廳小菜。除咗大大件可以食飽個肚之外,豬肉同蓮藕嘅配搭,煎完之後皮脆肉嫩,口感豐富,令人忍不住一口接一口。最後都忍唔住點多隻乳鴿,乳鴿同樣皮香肉嫩。燒得啱啱好,肉質唔會好老,係好好嘅佐酒食品。

• 燒鵝飯
2021-11-25 141 浏览
每日放工都見到勁多人等外賣,人流勁多。但堂食好快就有位。餐廳好光猛,卡位多,坐得舒服。二餸一湯一燒味,都有三十九個小菜揀,好多選擇。燒味要了义燒拼油雞,油雞好滑,味道剛好。燒味真心讚,好好味。义燒燒得好靚,有燶邊香脆,肥瘦比例好好,甜甜的蜜糖,看見已覺得好味,食就真係一流。燒汁野菌牛仔骨,牛仔骨肉淋,配野菌三色椒炒得好香口。原來用燒汁野菌炒,又幾惹味。拍蒜豆豉泰椒炒芥蘭,用蒜頭辣椒炒得辣辣地好香,芥蘭又爽脆,好味。湯不是濃味,清清地,不會太鹹,唔錯。
每日放工都見到勁多人等外賣,人流勁多。但堂食好快就有位。
餐廳好光猛,卡位多,坐得舒服。

二餸一湯一燒味,都有三十九個小菜揀,好多選擇。

湯不是濃味,清清地,不會太鹹,唔錯。

2021-11-22
  • 大壹义燒皇
  • 玫瑰豉油雞
2021-11-23 161 浏览
作為一個燒味愛好者 一聽到邊度有燒味好食 無論喺邊 我都一定會抽時間去試🥢所以今次我入咗藍田 為咗就係佢嘅燒鵝店舖比我想像中大 有兩層 乾淨整潔✨6點幾去到已經唔少人嚟到晚餐啦 望一望menu 原來除咗燒味 仲有超多款小菜揀✅◾燒鵝髀.燒腩雙拼飯◽燒鵝.叉燒雙拼飯◾豉椒炒蜆叫得大壹燒鵝 又點可以唔叫佢哋嘅招牌燒鵝😌首先鵝脾好大隻 層皮脆脆地帶少少甜 仲要分咗兩層 份量勁多 而且肉質好juicy 一路食一路會有肉汁"咇"出嚟 而另一份燒鵝肉 雖然唔係脾位 但質素同樣出色😍一樣皮脆肉嫩之外 仲要無骨啖啖肉架 配嘅甜酸醬應該係店家自製 同坊間食開嘅唔同 較為稠身啲亦都濃郁啲 不過個人真係認為唔洗點醬都好好味❣️而另外叉燒少少燶邊 所以好香而且入囗感覺好鬆化 燒肉亦都好稔 肥瘦均勻 配埋芥末醬好惹味💯我哋再叫咗個豉椒炒蜆 雖然啲蜆唔算肥大 但份量好多 都整得幾好味 最重要係好乾淨☺️平時最怕有沙 而呢度就無呢個情況

◾燒鵝髀.燒腩雙拼飯
◽燒鵝.叉燒雙拼飯
◾豉椒炒蜆

1K
以東九龍各區嚟講,藍田真係相對無乜嘢好食,咁點解今日我哋會嚟到藍田呢?話說A姐想試吓渣車返工嘅感覺,公司喺觀塘嘅佢,出車後又驚觀塘多車,又驚停車場啲泊位窄,所以佢由屋企出發之後,就將架車泊咗喺藍田再返工,但呢個計劃亦令佢醒覺以後都係搭車返工吧!結果放工之後,我就陪佢去藍田攞番架車,順便喺呢度搵食。我哋隨意就嚟到藍田大壹燒鵝,顧名思義餐廳主打港式燒味,食完之後,我哋推介呢度嘅燒鵝同叉燒,非常高質!餐廳晚市推出抵食嘅二人套餐,除咗燒臘,仲有唔同小炒,連埋白飯同湯,份量十足,非常豐富,真係3個人食都一定夠飽!老火靚湯套餐包兩碗湯,喺呢啲凍冰冰嘅天氣,老火湯就夠晒暖心!每日嘅老火湯都各有不同,而今晚嘅老火湯就係老黃瓜湯喇。燒味雙拼大壹燒鵝嘅名物當然就係燒味啦!估唔到套餐嘅份量都唔少,雞肉嫩滑,豉油味香濃;最好味係叉燒,肥瘦均等,蜜汁濃郁,仲帶有焦香嘅味道,肉質軟腍,必叫推介!西蘭花炒蝦仁即叫即炒,好有鑊氣!蝦仁鮮甜彈牙,肉質爽口,重點係大大隻,滿足感大大提升!西蘭花碧綠爽口,夠晒新鮮。啫啫滑雞煲冬天最啱就係食煲仔菜,熱辣辣就最滋味!雞肉份量好多,真係非常嫩滑!入面仲有豬頸肉,醬汁惹味,送飯一流

老火靚湯

燒味雙拼

西蘭花炒蝦仁

啫啫滑雞煲
冬天最啱就係食煲仔菜,熱辣辣就最滋味!雞肉份量好多,真係非常嫩滑!入面仲有豬頸肉,醬汁惹味,送飯一流。

2021-11-18