2022-06-15
📍大壹燒鵝🔍藍田啟田道51-67號啟田大廈地下1A, 2-4及6A號舖-----是日放假去藍田搵朋友仔Dinner,本來想食壽司郎,點知太遲到排隊要等好耐,所以我地就轉戰附近其他餐廳。地頭蟲朋友仔話帶我食一間港式餐廳,驚艷度絕對唔輸sushiro,講到咁誇張,當然要一試究竟😜。餐廳人龍人流無sushiro咁癲,但都幾乎爆滿,比隔離譚仔仲多人,港式餐廳黎講都算少見。✨2人套餐($288)見到呢個套餐幾抵食,有三餸一湯加兩碗白飯🍚,餐廳內都幾多人叫。幾番糾結,三心兩意下我地叫咗#叉燒拼油雞🐥、#話梅炆豬手🐷、#西蘭花炒蝦仁🥦。#叉燒拼油雞:呢個叉燒真心係半肥瘦叉燒界嘅頂級水準,脂肪同肉比例係真係1:1,怕肥會覺得太肥,唔怕肥嘅話,呢個就真心係普通餐廳唔會搵到。肉脂香味極致濃郁,加埋軟腍香甜嘅叉燒,Crazy,好想加隻蛋整個黯然銷魂飯。油雞亦非常高質,雞皮同肉之間有厚厚一層上湯,但若說驚艷,叉燒會更加令人難忘。#話梅炆豬手:豬手炆得軟爛入味,入口啖啖膠原口感,話梅加上甜薑調配而成嘅汁底香甜誘人,佐酒甚佳🍺。#西藍花炒蝦仁:西蘭花火喉恰到好處,爽脆度啱啱好,又不會過硬,蝦仁亦係爽脆可口,少許蒜
📍大壹燒鵝
-----
✨2人套餐($288)
#叉燒拼油雞:
#話梅炆豬手:
#西藍花炒蝦仁:
西蘭花火喉恰到好處,爽脆度啱啱好,又不會過硬,蝦仁亦係爽脆可口,少許蒜蓉調味已非常下飯
👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻