好耐都無見住藍田既姨媽,探完佢之後一於試下附近既中式小菜,見外面咁多人排隊,一定唔會錯的!2人套餐足料老火湯(⭐⭐⭐⭐💢)而家食咩都咁貴,難得$300有找食到3餸1湯,真係好抵呀!老火湯十分足料,入面有雞腳、肉粒、瓜,經過多個鐘既老火烹調,所有湯料既味道都滲晒入個湯入面。除左十分清甜之外,一D都唔覺得有味精味,可見餐廳既用心製作。大壹叉燒皇拼玫瑰鼓油雞(⭐⭐⭐⭐⭐)燒味相信大家都一定食過,但好味既真係唔容易找到,但呢間餐廳既燒味就值得推薦!叉燒外面燒得十分香口,上菜時仲食到香脆既焦邊口感,但肉質卻完全唔鞋口,反而十分鬆軟,加上半肥瘦比例,食極唔停。至於油雞,十分多肉,唔會雞骨仲多過肉,雞肉亦都好嫩滑,配上豉油既特有香味,十分好食。燒汁薯仔牛柳粒(⭐⭐⭐⭐⭐)薯仔牛柳粒都係好多人既至愛,但好多時唔係只有十分少既牛柳,就係牛肉太咸又或者太乾。但餐廳就完全無呢個問題,一上碟已經見到好多牛柳,係食肉獸既福音!另外,肉質十分鬆軟,唔會鞋口,每啖都食到香濃牛味。另外要讚係餐廳既調味,好有中式港式既味道,鑊氣香氣爆棚!野菌娃娃菜魚湯浸魚肚(⭐⭐⭐⭐⭐)食左咁多肉,當然要食返D蔬菜平衡下啦,天氣咁乾燥

2人套餐
足料老火湯(⭐⭐⭐⭐💢)

大壹叉燒皇拼玫瑰鼓油雞(⭐⭐⭐⭐⭐)

燒汁薯仔牛柳粒(⭐⭐⭐⭐⭐)

野菌娃娃菜魚湯浸魚肚(⭐⭐⭐⭐⭐)
食左咁多肉,當然要食返D蔬菜平衡下啦,天氣咁乾燥,有呢味魚湯蔬菜魚肚,見到都覺得夠晒養生又滋陰。魚湯十分清甜,加埋娃娃菜煮,有晒魚香同埋菜既甜味。另外魚肚浸係呢個魚菜湯底,浸既濃湯既鮮味,即刻為呢餐中和既所有油膩感,大滿足。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
大壹燒鵝 (啟田大廈) 藍田啟田道51-67號啟田大廈地下1A, 2-4及6A號舖

👍出色味道
👍地點方便
👍環境舒適
2024-02-29
  • 大壹叉燒皇拼玫瑰鼓油雞
  • 燒汁薯仔牛柳粒
  • 野菌娃娃菜魚湯浸魚肚
1天前 0 浏览
大壹燒鵝 (啟田大廈)地址: 藍田啟田道51-67號啟田大廈地下1A, 2-4及6A號舖今日放工約咗阿女食晚飯,阿女推薦咗一間喺公司附近嘅茶餐廳,佢話嗰度嘅燒味好值得推薦。餐廳好大,環境光猛,坐得好舒服。我哋叫咗一個二人餐,食物種類多樣化,非常好。大一燒鵝超值二人餐 $298足料靚湯 首先,每人有一碗湯。今日供應嘅係木瓜煲豬骨,湯頭好清甜,好濃郁。木瓜同豬骨已經煲到好軟腍腍,好入味。玫瑰豉油雞和叉燒套餐仲有燒味可以揀,我哋食咗王牌豉油雞同叉燒。今日好好彩,廚師俾咗雞髀。豉油雞好入味,表面已經上晒色,內裏都鹹鹹地,夠晒味。雞件好滑,好Juicy,雞皮好爽口。叉燒望落已經好靚仔,表面燒到焦焦地地,佈滿蜜汁,肉質非常鬆化。椒鹽鮮魷小菜方面,我哋都揀咗兩款,第一款係椒鹽鮮魷。椒鹽鮮魷大大碟,食落好香口。咁呢炸得嚟炸粉好薄,特別酥脆,內裏先有新鮮,好爽口。燒汁薯仔牛柳粒第二款就叫咗薯仔牛柳粒。整碟菜口味甜甜地,食得出廚師有先將薯仔炸過,因為外邊好香脆,內裏薯仔好腍。牛柳粒份量多,非常軟腍。另外仲有唔少青椒作配菜。
大壹燒鵝 (啟田大廈)

大一燒鵝超值二人餐 $298
足料靚湯

玫瑰豉油雞和叉燒

椒鹽鮮魷

燒汁薯仔牛柳粒
2024-05-18 59 浏览
$65頹飯,燒鵝炭燒雙拼飯,叉燒叫咗半肥瘦叉,出邊一層焦香,入邊好嫩,個燒鵝皮超級脆,跟住個肉多汁,個飯硬咗啲,跟住仲會有少少酸菜完全頹飯,如果想要菜嘅話呢要另外叫,加多$10可以有老火湯。個燒鵝皮超級好食。
2024-05-08 77 浏览
平時放飯時間都會經過呢一間餐廳。每次都會畀佢嘅下午茶餐牌吸引咗。專買燒味。大逢大節都會見到一條長龍排隊買燒味,非常多人。48蚊連嘢飲,真係非常之抵,CP值極高!!!最好食嘅就係佢嘅大壹炒飯,將燒鵝切碎做一粒粒,再擺啲九層塔落去炒。非常之惹味。每次食下午茶都一定會叫大壹炒飯而且非常之出名,係附近打工仔嘅首選。而去其他嘅燒味都非常之出色,叉燒唔係用梅頭,而係好創新咁樣用咗五花腩位。食落油甘帶香,而且非常軟糯。

2024-04-24 133 浏览
位於藍田啟田商場對面啟田有時租停車場 🅿️ 方便揸車嘅人士店內卡位闊落亦有大圓枱今日叫咗二人餐$298 餐牌上有好多小菜選擇👍🏽 二人餐無加一服務費 另外包咗二個飯,兩碗老火例湯,今日係飲西洋菜湯消暑降溫,幾好飲🔶蕃茄蛋炒牛肉酸酸甜甜好惹味送飯一流 🥳 蛋滑牛肉質地唔錯🔶啫啫雞煲配有豬潤,呢個菜第二次食超好食豬潤啱啱好,一啲都唔乾,雞就小咗d但二人用ok he 🔶紅酒燴牛尾 牛肉嫩滑 清甜 幾個餸食完唔會好口渴,
位於藍田啟田商場對面
啟田有時租停車場 🅿️ 方便揸車嘅人士
店內卡位闊落亦有大圓枱

今日叫咗二人餐$298
餐牌上有好多小菜選擇👍🏽
二人餐無加一服務費
另外包咗二個飯,兩碗老火例湯,
今日係飲西洋菜湯消暑降溫,幾好飲

🔶蕃茄蛋炒牛肉
酸酸甜甜好惹味送飯一流 🥳 蛋滑牛肉質地唔錯

🔶啫啫雞煲
配有豬潤,呢個菜第二次食
超好食豬潤啱啱好,一啲都唔乾,雞就小咗d
但二人用ok he

🔶紅酒燴牛尾 牛肉嫩滑 清甜

幾個餸食完唔會好口渴,
2024-03-19 241 浏览
收工買外賣返屋企,見到評分好似唔錯,諗住試吓,點知瀨咗嘢啊!列牌叉燒,油雞外賣,食左兩舊叉燒無奈放棄了,未食過咁難食嘅!!!早知大家樂好過了!真是唔知d評分點來嘅!
2024-03-19
外卖自取
用餐时段
Chinese roasted goose & Pork @Lam Tin藍田好味燒味小炒..My families and I went to a restaurant called "Kitchen One Roast Goose"(大壹燒鵝)located in Shop 1A, 2-4 & 6A, G/F, Kai Tin Tower, 51-67 Kai Tin Road, Lam Tin藍田啟田道51-67號啟田大廈地下1A, 2-4及6A號舖..This restaurant is specialized in roasted goose and Chinese BBQ.....Kitchen One Roast Goose Rice Double Combo大壹雙拼燒鵝飯HKD$68soy sauce chicken pairing with roasted goose.there are also BBQ pork, sliced pork knuckle,crispy skin pork to choose from.customers can mix and ma
藍田好味燒味小炒

藍田啟田道51-67號啟田大廈地下1A, 2-4及6A號舖

大壹雙拼燒鵝飯
HKD$68

there are also BBQ pork, sliced pork knuckle,crispy skin pork to choose from.customers can mix and match according to their own preferences
the roasted goose with golden crispy skin
super yummmm
highly recommended

the char siu with right amount of luscious fat

the sliced pork knuckle(燻蹄) is very collagenic
there are flat rice noodles soup and thick vermicelli to choose from
the noodles are al dente

stir fried beef with bitter gourd
涼瓜炒牛肉
HKD$88

the beef is tender, soft and juicy
thr bitter gourd soaked up all the essence of the dish
healthy ,wholesome and delish
#香港美食 #香港探店 #香港 #香港生活 #香港旅游攻略 #香港打卡
2024-02-16 458 浏览
我六大人行入去此飯店,有職員話有枱叫我們上樓上,圓枱剛剛合適六至八人,當我們坐下已放好碗筷,斟埋水,突然叫我哋起身出去四人枱加兩張凳!四人枱真茶餐廳卡位,有兩個八十歲老人家加兩個男人係大碼,我哋話我哋係坐低先,冇可能因為多啲人要我哋轉枱!佢哋都冇你咁好氣笑住迎接你出門口。所以我而家明白香港人都話香港服務態度差😡。我住咗藍田咁多年,講明以後都唔會幫襯呢間食店。簡直要post給所有媒體通知左鄰右舍。為何香港人返內地消費?又平又有非常好的服務態度囉。
2024-02-15
2024-02-04 446 浏览
今次去食烤鵝真係一個正選擇!👌店家嘅裝修都幾標準,空間感滿分,有得舒舒服服坐低大快朵頤。一坐低就點咗大家一致推介嘅燒鵝腩雙拼,燒鵝皮脆肉嫩,啖啖肉感又唔膩嘴,燒腩肉嘅鹹香同軟熟度控制得好好,咬一咬就化喺嘴裏面。加埋齊齊整整黃金色嘅皮蛋豆腐,蛋味香滑添。撈碗泡飯真係正到不得了,正宗香煎風味,瞓身、豐富、口感更係層次分明。點心都跟得上節奏,春卷酥脆外衣包住鮮嫩肉絲,令人唔由自主一啖接一啖,鍛煉手指同口腔嘅協調性。總之,又唔使特登去大酒樓,喺藍田都搵到平民價格、高尚味道嘅好地方。女朋友都讚好,跌晒大家眼鏡。😋下次一定再嚟,再撈一碗燒鵝泡飯,追尋呢份小確幸!🍽️🍜

2024-01-31 396 浏览
朋友介紹比想像中好食,呢度主打食燒鵝,叫左碟燒味飯,好好食! 重要俾鵝脾我,外皮好脆口,肉質唔鞋。叉燒好香,好腍又入味🤩突然想叫個煲,試左魚香茄子煲,熱辣辣有咸香味送飯一流👍梅菜扣肉就韌左少少,唔建議食呢個,但overall好食, 會再番嚟試下其他🤩
🍚 踩入咗藍田大壹燒鵝,環境正,兩層高空間夠,冇局促感。我哋點左個雙拼飯,燒鵝同埋叉燒,都係每次必食嘅選擇。燒鵝鬆脆皮,啖啖肉真係得嘉賞👍,肉質咁juicy,食咗照落白飯,真係滿足到爆。而家講講叉燒,色澤鮮紅誘人,吃落微微甜帶啲黏,肥瘦都拿捏得宜,咬落鬆香,撈飯一流!再講下豉椒炒蜆,鮮嫩蜆肉夠kick,小辣味提提神,豉汁香味撲鼻,真係惹味到不得了。順帶一提,佢哋個例湯都幾清甜,飲落去好舒服嗰種,並非咁多地方果種濃到飲唔落嗰種。喺藍田唔使嘥太多時間搵食,咁抵食嘅燒味,真係要推介俾大家知。無論午市定晚市,都適合一班朋友或者小家庭一齊嚟撐下。快手忌遲,我下次肯定仲會再嚟😌。

2024-01-19 314 浏览
在大壹燒鵝門口見到超值滋味套餐,只需要$298便可任選三餸一湯,於是入去開餐。首先是足料靚湯,可以選擇招牌足料老火靚湯,也可以升級為花菇雞腳燉螺頭燉湯,每位只需另加$38。瘦肉煲蓮藕湯味濃厚,湯料十足,可說是中式晚飯必備之選。招牌即製燒味可以任選兩款,分別有大壹叉燒王或玫瑰豉油雞或馳名香妃雞。叉燒王肥瘦均勻,肉質軟滑,味道甜美,一試難忘。玫瑰豉油雞咸度適中,鮮味十足,嫩滑可口。菠蘿咕嚕肉是今餐的焦點,全因炸得鬆化可口,加上配料充足,三色椒、菠蘿、洋蔥等,難得的是有無花果乾一起作伴菜,真的有畫龍點晴的感覺。椒鹽鮮魷新鮮炸起,熱騰騰,進食時要稍為注意,以免燙傷。外層炸漿不會太厚,魷魚富鮮味,外脆內軟,食過返尋味。

2024-01-10 272 浏览
晚飯在藍田「大壹燒鵝」,除了性價比高,交通也十分方便。芋頭臘味煲~最近天氣寒冷,暖笠笠芋頭臘味煲最啱食,當服務員一打開熱騰騰煲蓋,那股香氣撲鼻而至,我先嘗粉糯鬆軟的芋頭,口感香滑、香味馥郁,還有令臘味煲添鮮香的臘肉、臘腸、冬菇!椒鹽 軟殼蟹~是酥炸、免剝殼,其實是連殼帶肉都可以吃,含有豐富的鈣、磷、鐵等,營養價值高又可口,送酒送飯兩佳宜,今晚我們選擇送飯。菜心炒牛肉~一道簡單家庭小菜,儘管菜心爽甜,牛肉嫩滑,但在家裏煑是吃不到店舖的「鑊氣」。
晚飯在藍田「大壹燒鵝」,除了性價比高,交通也十分方便。

2024-01-10
2024-01-05 226 浏览
呢排成日都食西餐🍴,轉下食中餐🥢依日約左舊朋友去藍田食lunch, 發現一餐鋪面幾乾淨既餐廳,我地兩個人order左炒飯、拼盤。份量都好夠食,好難食到咁好味嘅叉燒、鵝髀😘叉燒一啖一口🤤可以話溶化在口中,肉🥩質好林,周邊有少少🤏🏻脆口😍鵝髀皮薄厚肉一啲都唔肥膩👍🏻👍🏻👍🏻涼涼地叫咗個臘味粒炒飯🍚好夠鑊氣👍🏻好乾身🤤一啲都唔濕立立👏好足料😆再整多隻乳鴿🤤非常滿足🤭
2023-12-26 264 浏览
跟同事工作完畢, 在藍田站A出口行四分鐘左右, 到這間主打燒鵝的餐廳,點了2人行滋味套餐,3餸及1湯,白飯及飲品。 餸菜大大碟,不用加一,不收茶芥, 抵食呀✌! 是日靚湯就是青紅蘿蔔豬展湯, 真材實料,滋潤足料靚湯, 熱辣辣,喝一口暖暖身先! 豉椒炒鵝腸即叫即炒,有著大排檔風味,鵝腸脆口吸收豉椒汁,非常惹味,配搭咸酸菜,青紅椒及洋葱,味道更豐富,配支啤酒,爽! 叉燒皇併玫瑰豉油雞燒味雙併,香噴噴厚肉的叉燒,入口鬆軟,多汁美味;豉油雞表皮油亮,雞肉香嫩,充滿醬油香,燒味配🍚食,真是一流喔! 西蘭花炒蝦仁這是一道簡簡單單,營養價值高菜式,西蘭花抗養化,而🦐大大隻,爽口彈牙,份量不少。 除套餐之外 ,還有散叫炒粉麵飯,煲仔菜,惹味小菜……,選擇多。

豉椒炒鵝腸

叉燒皇併玫瑰豉油雞