2016-03-24 1435 浏览
舊時家住大埔便經常光顧東江雞,及後搬家了也會間中專程前去吃雞,皆因多年來一直能保持水準,確實難得。馳名鹽焗雞是先以濃湯浸熟後斬件的方式上碟,有客人落單才即時淋上雞湯和秘製醬汁,幾乎是每檯客必點之作。晚飯時段定必爆場,大多數都要搭檯呢!<鹽焗雞>全隻雞很足秤,啖啖肉,足夠多人享用。雞肉鮮嫩多汁,皮下脂肪不多,散發著鹹香及濃郁的雞味。少不了特製沙薑汁,來提升雞味,絕對是吃雞的精華所在。 <椒鹽鮮魷>炸漿薄,調味適中,香脆可口,不妨一試。 <八珍豆腐煲>有蝦仁、鮮魷、叉燒、和肉片等,絕對足料,但稍為濃味及醬汁太稠。

<鹽焗雞>

<椒鹽鮮魷>

炸漿薄,調味適中,香脆可口,不妨一試。
椒鹽鮮魷

<八珍豆腐煲>

八珍豆腐煲
2016-03-08
椒鹽鮮魷
2016-02-10 944 浏览
同屋企人食團年飯 都係食番由細食到大既東江雞! 鹽焗雞雞肉超嫩滑好入味唔會太咸有雞味 好好食好容易就食哂半隻雞仲有沙薑汁可以點點沙薑食係另一番滋味! 菠蘿咕嚕肉 係新鮮既菠蘿 好好食肉炸得好香 個粉醬唔會太厚舊肉都係大大舊 好正! 薑蔥魚腩煲 依個等左好耐先有魚肉大舊又滑 好食薑蔥味勁濃 係重口味之選 另外叫左蒜容炒白菜仔 都好食
同屋企人食團年飯 都係食番由細食到大既東江雞!

雞肉超嫩滑
好入味唔會太咸

有雞味 好好食

好容易就食哂半隻雞

仲有沙薑汁可以點

點沙薑食係另一番滋味!

菠蘿咕嚕肉 係新鮮既菠蘿 好好食

肉炸得好香 個粉醬唔會太厚

舊肉都係大大舊 好正!
薑蔥魚腩煲 依個等左好耐先有

魚肉大舊又滑 好食

薑蔥味勁濃 係重口味之選

另外叫左蒜容炒白菜仔 都好食
庆祝纪念
团年饭
2015-07-06 1243 浏览
是晚去食半隻東江雞,上菜時並未有留意其雞的完整性,食左面頭既雞先發覺唔對路,脾得半隻,雞胸又得一半,多骨少肉!最離譜既係收埋起雞底既4隻雞既雞頸!情況令人咋舌!叫份列牌雞都多肉過佢!叫個伙記黎話佢听多骨少肉,佢就彈比收銀個呀姐,個呀姐睇都唔睇就揮晒手話一定唔會少肉,係足半隻雞,再叫埋入面切雞大叔出黎對質。一黎就聲大夾惡鬧番人轉頭,話點解唔一早投訴。喂,大佬,我講到明唔係要您斬過隻雞比我,我身為消費者反映比您听,想你唔好呃街坊生意姐。再講唔通我用對筷子撩開晒隻雞先食呀?中國人食飯會唔會咁冇禮貌呀?!揸車入黎食就係想支持下小店,現在覺得去連鎖經營的店舖好似太興、泉章居、甚至大家樂都好過呢間東江雞,可能仲有人情味,至少唔會鬧番人轉頭。 半隻多頸多骨雞$130另外食左硬過您條命既肉排、冇乜菜既雜菜煲、肥騰騰既霉菜扣肉⋯ Total $400 有找深宵此刻都要寫下呢個食評,僅此唯一,因絕不會再幫襯。

半隻多頸多骨雞$130

Total $400 有找
深宵此刻都要寫下呢個食評,僅此唯一,因絕不會再幫襯。
  • 多頸東江雞
2015-04-11 854 浏览
原本打算幫友人考試前打氣,去佢喜歡嘅老字號東江雞。同枱有三班食客分別為我及友人,一對情侶及另一男食客。我最先入座點菜,點咗例牌東江雞,椒鹽骨及兩白飯 ,及後男食客點東江雞飯, 最後到情侶各點一碟鹽焗雞飯加油菜。我點菜後大約五分鐘男食客嘅雞飯上枱,再過大約5分鐘情侶點嘅飯菜都上枱。眼見人家遲來先上岸,我叫侍應跟單。再過大約五分鐘終於上咗椒鹽骨,我跟友人各試一件排骨,平心而論呢個餸幾精彩,夠鑊氣肉排又入味。但兩白飯未到,只好停筷。友人馬上叫侍應跟一跟白飯,再過超過10分鐘,雞跟飯都未上枱,我朋友再叫侍應跟單。 奈河白飯一直未送上,我見男食客之雞飯已經食完。一氣之下起身走人,友人拉住我,話在場職員示意要埋單。我忍無可忍當場與收銀對質,問佢係唔係咁嘅服務都重要收錢,收錢冇問題,我馬上埋單走人,但係佢唔埋我,於是我追問收銀收唔收錢,唔好浪費我時間。佢態度極之悔氣話唔收我錢打發我走。今時今日咁嘅服務態度點做生意。礙於老字號食物質量唔錯,所以我同友人決定一個月後於同樣時段再到呢間老字號幫襯,如果再出現同樣情況就以後都唔光顧。 並且會將如此不快經驗反應到到各大雜誌之食評。
原本打算幫友人考試前打氣,去佢喜歡嘅老字號東江雞。
同枱有三班食客分別為我及友人,一對情侶及另一男食客。
2015-04-11
  • 東江雞
  • 椒鹽骨
2013-06-25 1580 浏览
是晚回大埔晚飯, 家人專門買了這裡的東江雞, 聽她講, 未夠六時, 店子已經是相當旺場, 買外賣的人龍更加長.東江雞: 7分, 忘記了價位是多次, 好像是$90半隻吧, 份量不少, 不過底下都不是靚肉, 好的都已經鋪在面了. 雞肉的肉質不俗, 幾嫩滑, 就算白肉部份也算幾好, 加上是幾入味的, 只是一瞬間已給大家清掉了.好像總店的水準是比較突出, 如果大家要惠顧的話, 要留意一下了.

2013-06-10 1353 浏览
今天食晏想不到吃甚麼,又行遠一些來了大埔東江雞,吃它的招牌鹽焗雞飯,每次來十居其九都吃雞飯,因為它的雞鹹鮮味不俗,加上這褱的白飯較香口,不會太過腍身較有口感,加上一碟沙薑,好快便扒完一碟飯,不過今天的雞賣相較差,但味道還好能保持水準。這店午市時開茶免茶錢及加一,而且它的普洱茶頗滑口,其他碟頭飯及炒賣都相當抵食。

2013-06-03
2013-06-10 1023 浏览

2013-05-01 750 浏览
聽講呢間d鷄好得,專程由元朗走去食,結論係唔會有下次。一入去,地下好污糟又冼腳,然後打個突,原來要搭枱,本身己已坐左兩個互相唔識既麻甩响度,心情為之一沉。枱上有上手食完既鷄骨,冇侍應理我地,要開口才晦氣地執枱,換枱布時一腳踩落我隻腳度,跟住成張枱布樣落我塊面度,好彩閃得快,我地眼都大埋,咁既態度都得?就算唔憂做都唔使咁啩!!!食物:1) 油鹽水浸菜心 - 唔得多油到阿媽都唔認得,菜心頭黑盟盟都唔切左佢2) 鹽焗雞 - ok有鷄味,不過唔夠滑,同荃灣東江比還差一截,當然後者較貴3) 薑蔥焗魚腩煲 - 一般雖說煲仔菜一定要多油,但佢的確肥得離譜,浸左幾碗熱水都係油淋淋食唔哂想打包拎走,同預期一樣個侍應聽完就走左去,冇理我地,要再三出聲先有整體而言,觀乎食物質素,環境同服務,要用失望黎形容,唔enjoy餐飯,只想快d食完走。可能外賣鷄飯攞走會開心d... 咁樣貼錢買難受,一次就夠。

聽講呢間d鷄好得,專程由元朗走去食,結論係唔會有下次。

食物:
1) 油鹽水浸菜心 - 唔得
多油到阿媽都唔認得,菜心頭黑盟盟都唔切左佢

2) 鹽焗雞 - ok
有鷄味,不過唔夠滑,同荃灣東江比還差一截,當然後者較貴

3) 薑蔥焗魚腩煲 - 一般

2013-04-30
2013-02-16 638 浏览
成日經過見到好多人,去到好彩岩岩有位!但要坐鋪頭出面既抬,但感覺幾似大排檔咁。佢d送菜好新鮮好有鑊氣good!!而佢既招牌菜東江雞真係幾好味,堂食熱熱地 好入味 雞肉夠滑!魚雲煲炸得好香脆d魚 連骨都脆。美中不足係佢d位吾係好舒服 但係佢d風味搭夠。會再有下次!
2013-02-16
  • 東江雞,咕嚕肉
2013-01-25 473 浏览
之前家人路經, 以為依度可以飲茶食點心. 結果今日1行4人就黎到坐低飲下午茶坐低之後先發現原來點心只在早茶供應, 午市之後只有碟頭飯/小菜. 咁唔緊要啦, 反正都係旨在坐低, 食下野, 傾下計jei~ 下午茶時段無咩人, 靜靜地幾好4個人, 由於有老人家, 叫左3碟野 share食乾炒牛河 $28味道唔錯, 牛肉都算多, 可惜油左d...魚香茄子炆米 $28好味, 又香又入味, 只係咸左少少, 不過真係幾好食京都骨飯 $37好大碟, 京都骨同飯分開上, 其實幾抵食. 不過個汁好失敗, 似茄汁豬扒加菠蘿, 一d都唔似京都骨.下午茶免茶錢, 係幾抵食, 埋單都唔使$100不過可惜衛生差d, d碗筷都幾污嘈, 自己洗個陣要多加留意!

4個人, 由於有老人家, 叫左3碟野 share食

乾炒牛河 $28
味道唔錯, 牛肉都算多, 可惜油左d...

魚香茄子炆米 $28
好味, 又香又入味, 只係咸左少少, 不過真係幾好食

京都骨飯 $37

下午茶免茶錢, 係幾抵食, 埋單都唔使$100
2013-01-24
  • 魚香茄子炆米
2012-01-16 420 浏览
是晚回大埔晚餐, 外父買了這裡的外賣.鹽焗雞: 6分, 雞肉偏鞋口, 還是喜歡嫩滑一點的雞肉, 不過就不會太鹹, 是比上次吃的時候進步了.當然, 如果不切得那麼碎, 碎骨少一點是會更合宜.
是晚回大埔晚餐, 外父買了這裡的外賣.

當然, 如果不切得那麼碎, 碎骨少一點是會更合宜.
2011-10-25 442 浏览
Many people flock to here or their other nearby outlets in Taipo for their famous newer style Salted Chicken (新派鹽焗雞), which is not really baked in an enclosed salt crust anymore, a practice that is only found in certain higher end restaurants in town. Nevertheless, the key selling point here is because the owners insist on using only freshly slaughtered Yellow Chicken at around 2.8Kg for the best chicken flavour and texture balance. Being too small or young robs it of chicken flavour, but being too old like an old hen, wouldn't make it lay any more eggs either - woops I mean the meat will be too tough.

Upon ordering, the partially-cooked chicken is slightly moistened and warmed up with the secret recipe based salted broth.

新派東江鹽焗雞 -
The chicken has fresh chicken taste, despite being cooked in a briny salted solution. The chicken is not melt-in-your-mouth tender but it is not rigor-mortis chewy either. It's about right for how it is cooked I would say. Fairly balanced overall. You definitely eat this with a bowl of white rice together!. 8/10

Spring Onion and Garlic & Ginger salsa, with a Salted Gingery dipping sauce -
When the chicken tastes quite fresh, this becomes a little obsolete. So I mix them in with the rice instead, it is enjoyable.

菠蘿生炒骨, Sweet and Sour Pork Ribs served in Fresh Pineapple Shell -
I liked the idea of this having fresh pineapple and coming with the pineapple shell together. It is a nice novelty. We never had big expectations of this as my dining partner has eaten here for many years and knows it back to front, and this certainly turned out to be too thick in batter coating which would have been fine in certain cases, but unfortunately it was not crunchy enough. The sauce was easily detectable as another generically vinegar based coating without much passion put into it. The pork meat turned out a bit too chewy as well. The fresh pineapples were good but there were too many pieces of green capsicum and too raw slices of onions which distracted the overall harmony.

***************************
OVERALL,

A satisfactory salted chicken. Some people think fresh chicken should just be steamed or sous vide. Some think blah blah blah. But personally I liked this end result, and that's what matters to me because I foot the bill and I am the one eating it !
The Sweet and Sour Pork Ribs had a novelty to it but the execution was a perfunctory performance by the kitchen, relative to its recipe potential. Would be back for the chicken I guess, but not so sure about the other dishes....
2011-04-09 237 浏览
因為男朋友在附近住,加上我好胃食..有時想食糖水會叫男朋友去這間買..糖水好足料...好大豌~~好平又好味..服務員都好NICE.. 晚飯都不錯...好多人都會食..^^
因為男朋友在附近住,加上我好胃食..
有時想食糖水會叫男朋友去這間買..
糖水好足料...好大豌~~好平又好味..
服務員都好NICE..

晚飯都不錯...好多人都會食..^^
2010-09-16 189 浏览
上月和家人到東江雞其實平時也有光顧本想吃一餐平凡的晚餐可是卻遇到職員無理的對待我們5人在7時左右到達 但被分配到一張已有5人坐了的大檯其實在這裡搭檯也是平常事可是這次檯剛好在廚房出菜位附近由於有老人家的關係 我們要求等一會待有5人檯時再入座始終和其他人搭檯也不大方便等了一小時左右終於有檯在這之前已經很多比我們遲來的客人入座但因為我們等的那張檯的客人遲遲也未吃完所以我們才不能入座入座後可是職員卻把檯加大欲想叫其他人來搭檯我們就是不想搭檯才等了一小時說真的 一小時已經夠我們吃完一頓晚餐一小時的等候最後卻換來職員的冷言對待及無理的服務最後我們也沒有光顧 以後亦不會再光顧食物質素再好 如果沒有好的服務 只會把客人趕走...
上月和家人到東江雞

我們就是不想搭檯才等了一小時
說真的 一小時已經夠我們吃完一頓晚餐

一小時的等候最後卻換來職員的冷言對待及無理的服務
最後我們也沒有光顧 以後亦不會再光顧
食物質素再好 如果沒有好的服務 只會把客人趕走...
2010-08-17
2010-05-11 135 浏览
有朋友因工作關係,要係大埔找幾間具特色的食店光顧,之前已經各自食了一煲煲仔飯,但行前幾步轉個角落,便見到東江雞大大個招牌.其實月前同家人來過,感覺只是一般,但朋友要求下,點都要捨命陪君子.東江雞(半隻) : 份量依然可觀,水準落差不大,而且兩個人食,可以試的部位就更多,雖然雞味總是略縑不足,胸肉部位比較結實,但已經好好味.原隻菠蘿生炒骨 : 論賣相,完全是呃鬼佬之作,原隻菠蘿從中剖開一半當作餐具,甜酸度是適中,可惜玻璃茨是太重手,就因為水份多,令到漿粉變得太濕,肉排咬落去是少了一朕外脆內軟.雞湯瀨粉 : 一直都最欣賞此店的一樣食品,用上淋完雞之後的上湯,充滿雞肉的香味,比起坊間酒家,求其灑點金華火腿絲,實在好得多.曾有食友想在此店攪飯局,但地點始終有點遠,而且水準又不是太高,真的要考慮一下.

巨爪
2009-11-03