2021-10-14 77 浏览
位於荔枝角嘅D2 Place有好多小店,朋友去過大公館飲茶,今次就book左大公別館打邊爐,價錢合理又舒適,食物質素都好高👍🏻混醬鴛鴦湯底 川蜀麻辣鍋 香料豐富,仲加有少量鴨血,辣辣惹味。 花膠濃湯雞鍋嫩滑雞件加上軟腍花膠,湯底入口順滑鮮甜、骨膠原豐富💜美國極黑和牛封門柳 封門柳油花豐富,入口林,牛肉味較重味豆腐紙超薄放入湯即是要拎番上黎,即時軟化,入口豆味香濃🥰🥰手打魚腐白滑質感輕軟好特別,外型有啲似雲朵,入口軟綿綿,美味可口鮑魚餃軟滑餃皮,有飽魚和鮮蝦做饀料,鮮味十足,十分美味呢😋健康淮山麵入口很爽滑可口,唔會臉埋一嚿嚿,金箔懷舊芝麻卷芝麻味十分香濃再加上金箔,食到停唔到口,為晚飯畫上完美句號🥰

混醬

川蜀麻辣鍋
香料豐富,仲加有少量鴨血,辣辣惹味。

花膠濃湯雞鍋
嫩滑雞件加上軟腍花膠,湯底入口順滑鮮甜、骨膠原豐富💜

美國極黑和牛封門柳
封門柳油花豐富,入口林,牛肉味較重味

豆腐紙超薄
放入湯即是要拎番上黎,即時軟化,入口豆味香濃🥰🥰

手打魚腐白滑
質感輕軟好特別,外型有啲似雲朵,入口軟綿綿,美味可口

鮑魚餃
軟滑餃皮,有飽魚和鮮蝦做饀料,鮮味十足,十分美味呢😋

健康淮山麵
入口很爽滑可口,唔會臉埋一嚿嚿,

2021-10-08 50 浏览
平時要數到較高質的中菜,大公館也必定會數得出。今日同朋友一行四人去了「大公別館」打邊爐! 別館是藏身於大公館內,進入餐廳後跟店員表示是來光顧火鍋,他們便會帶你去另一個區域。打邊爐又點可以缺少醬料,醬料的選擇也很多,隨了基本的炸蒜辣椒外,也帶給較為罕見的黃椒醬。可以因應口味要自行調配醬料。我們點了的鴛鴦鍋,分別是麻辣湯底和花膠湯底。麻辣湯底香辣得來又不會過於油膩,而花膠湯則清甜順滑。兩者各有千秋。至於火鍋配料方面,牛肉質素不錯。當中封門柳牛肉味較重,而牛頸脊則鮮嫩爽滑。個人偏好牛肉味較重的封門柳。 其他配料方面鮑魚雞粒餃和豆腐紙也很有特色。雞粒餃飽滿多汁,配上鮑魚粒同菇絲,口感更為爽脆。至於豆腐紙則口感新奇,吃時也有驚喜,類近生支竹和腐皮之間的感覺。 手打魚腐和招牌四寶丸的表現也不錯。魚腐軟糯,魚味十足。四寶丸我則試了墨丸和牛丸。墨丸爽口彈口;牛丸的味道也比坊間吃到的也不同,應該是加了蔥花和陳皮,令到牛丸爽口得來也帶有濃郁的味道。吃到尾聲時,再煮下淮山麵,爽口彈牙,配上香濃的麻辣湯,味道更為有趣。最後,我們更吃了金箔懷舊芝麻卷,芝麻味濃郁,味道不會太甜,適合愛好健康的香港人。總結而言,大

最後,我們更吃了金箔懷舊芝麻卷,芝麻味濃郁,味道不會太甜,適合愛好健康的香港人。總結而言,大公別館的火鍋配料高質,環境也適合和朋友談天說地,是一個聚會的好地方。
今日約咗朋友去中菜廳大公館食飯,不過今次去既係佢地別館。.新既副線火鍋品牌,於人氣中菜廳大公館內,劃出特定區域享用火鍋.由行政總廚陳偉庭師傅主理,特別設計了八款特色的湯底選擇 Private Club 私隱度極高,環境寧靜.分開晚飯區同火鍋區,唔驚會成身打邊爐味,貼心抵讚.Thick Chicken with Fish Maw Broth 花膠濃湯雞鍋 $288 奶白色既濃湯加入鮮嫩軟滑啖啖肉既雞件, 花膠初時比較硬,之後就愈來愈淋骨膠原up up.  湯底鮮甜,飲多2碗先開始打邊爐Homemade meat ball platter 招牌四寶丸 $128 *脆骨烏雞丸、芥末豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸.有別一般既平時既手打丸,特別係脆骨烏雞丸,口感特別彈口有雞軟骨既感覺Fish Skin dumplings stuffed with shrimps 鮮蝦魚皮餃 $48 煙韌既魚皮,包住鮮蝦肉 juicy!  U.S SRF Black wagyu Hanging tender 美國極黑和牛封門柳 Local Beef Chuck 本地新鮮牛肉一牛頸脊封門柳肉質較有口感,牛味較為濃郁

分開晚飯區同火鍋區,唔驚會成身打邊爐味,貼心抵讚.

湯底鮮甜,飲多2碗先開始打邊爐

*脆骨烏雞丸、芥末豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸.

煙韌既魚皮,包住鮮蝦肉 juicy!

Local Beef Chuck 本地新鮮牛肉一牛頸脊
封門柳肉質較有口感,牛味較為濃郁.牛頸脊油脂較多,食落更香軟滑.
2款牛肉各具特色,價錢非常抵食,出面成日得幾塊薄切.

自家製千層枝竹
枝竹愛好者不能錯過,非常特別多重口感。將湯汁都吸收哂.

豆腐紙
將豆腐紙打開或一疊咁食,豆味濃郁,又一款將湯汁精華吸收哂.

手打魚腐
用豆腐同魚肉打成,同時有著魚肉既彈口但又有豆腐既軟滑.

淮山麵
出色之作,沒有生麵般煙韌,但更滑身.

金箔懷舊芝麻卷
真材實料,用上真磨芝麻整,將芝麻卷卷開會留下芝麻糊痕跡,芝麻味濃郁
2021-10-04 1037 浏览
位於荔枝角嘅D2 Place有好多有趣嘅小店4個女仔行完街當然要搵個地方食飯啦,打邊爐係我哋嘅首選餐廳裝修別致門口富有古時中國特色,內裡其中一間廂房又有西式嘅bar台打邊爐首先梗係「混醬 $15/位」「鴛鴦湯底 $328」川蜀麻辣鍋 配 花膠濃湯雞窩「美國極黑和牛封門柳 $288」味道上,美國和牛不比日本和牛遜色肉的紋理和油脂分佈均勻,肉色較深紅牛味濃郁,脂肪油香亦縈繞喺口腔個人覺得毋須點醬汁都已經好好味「本地新鮮牛頸脊 $238」食肉獸嘅我哋,一碟牛肉點能夠滿足我哋本地牛肉賣相亦相當不錯同剛剛美國和牛一樣,好大碟!雖然味道當然與和牛有距離,但都已屬中上級水平,脂肪度適中「鮑魚雞粒餃 $68」有驚喜!真係有鮑魚係入面雖然係迷你size,但食落都有陣鮑魚味打邊爐都有得食鮑魚,感覺好奢華啊哈哈「豆腐紙 $32」睇落去貌似一塊燙直咗嘅腐竹口感比起一般腐竹”唉”口少少,但豆味濃郁碌起之後成塊布咁,好過癮「淮山麵 $38」麵質較硬,口感爽滑建議加落麻辣鍋裡煮熟,麵條將湯汁掛喺表面,非常好味「金箔懷舊芝麻卷 $16/條」最後食埋條芝麻卷作為完美嘅句號芝麻味濃,食落feel到有磨碎咗嘅黑芝麻,好有誠
位於荔枝角嘅D2 Place有好多有趣嘅小店
4個女仔行完街當然要搵個地方食飯啦,打邊爐係我哋嘅首選

餐廳裝修別致
門口富有古時中國特色,內裡其中一間廂房又有西式嘅bar台

打邊爐首先梗係「混醬 $15/位」

「鴛鴦湯底 $328」
川蜀麻辣鍋 配 花膠濃湯雞窩

「美國極黑和牛封門柳 $288」
味道上,美國和牛不比日本和牛遜色
肉的紋理和油脂分佈均勻,肉色較深紅
牛味濃郁,脂肪油香亦縈繞喺口腔
個人覺得毋須點醬汁都已經好好味

「本地新鮮牛頸脊 $238」
食肉獸嘅我哋,一碟牛肉點能夠滿足我哋
本地牛肉賣相亦相當不錯
同剛剛美國和牛一樣,好大碟!
雖然味道當然與和牛有距離,但都已屬中上級水平,脂肪度適中

「鮑魚雞粒餃 $68」
有驚喜!真係有鮑魚係入面
雖然係迷你size,但食落都有陣鮑魚味
打邊爐都有得食鮑魚,感覺好奢華啊哈哈

「豆腐紙 $32」
睇落去貌似一塊燙直咗嘅腐竹
口感比起一般腐竹”唉”口少少,但豆味濃郁
碌起之後成塊布咁,好過癮

「淮山麵 $38」
麵質較硬,口感爽滑
建議加落麻辣鍋裡煮熟,麵條將湯汁掛喺表面,非常好味

「金箔懷舊芝麻卷 $16/條」
最後食埋條芝麻卷作為完美嘅句號
芝麻味濃,食落feel到有磨碎咗嘅黑芝麻,好有誠意

總括而言,
估唔到D2 place除咗有嘢行之外,仲有咁特色嘅餐廳
下次嚟必定再次光顧!
2021-08-26
用餐时段
2021-09-30 720 浏览
呢排慢慢有啲秋意,打邊爐嘅季節要開始啦🥰。去開大公館食飯都知道佢啲嘢係正嘅,佢而家新出左火鍋係大公別館梗係要捧下場啦!佢有好多好吸引嘅湯底,天麻魚頭棉花鍋,鯊魚骨胡椒豬骨鍋等出邊都係好少見,最搶眼嘅就係極品佛跳牆湯鍋,但價錢就都好搶眼😂。最後揀咗花膠濃湯雞鍋小朋友又岩食🥰花膠濃湯雞鍋 $288一大兜奶白色嘅湯,湯嘅質感都幾濃厚,唔會唔湯唔水咁,小朋友瞬間飲晒😘。佢嘅雞係用花雕嚟醃,所以未落雞之前比小朋友飲咗湯先!雞件皮滑肉厚,唔好滾太耐唔係會鞋!!!招牌四寶丸 $128分別有脆骨烏雞丸,呢個好特別口感層次豐富入邊有爽口嘅脆骨,同埋手打嫩滑嘅雞肉、芥末豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸,因為全部都係新鮮手打,滑口又唔會有筋。美國極黑和牛封門柳 $288要食肉味濃首選一定係封門柳本地新鮮牛肉一牛頸脊 $238牛頸脊要來打邊爐真係冇得輸,油脂分布得好平均,入口滑到一個點,油花又夠香。淮山麵 $38之前好抗拒食淮山,因為覺得用嚟煲湯。今日食過呢個淮山麵個質感好爽好滑,面既質地雖然係淋,但唔會一pat pat!自家製千層枝竹 $48好似佢個名咁,入面有好多一層層,吸晒湯🥣汁嘅精華,口感濕潤有層次!手
花膠濃湯雞鍋 $288

招牌四寶丸 $128

美國極黑和牛封門柳 $288
要食肉味濃首選一定係封門柳

本地新鮮牛肉一牛頸脊 $238

淮山麵 $38

自家製千層枝竹 $48

手打魚腐 $48
呢個個樣好cute,好似棉花糖咁,煮完之後會發脹肥騰騰咁😂!味道有啲似細個阿媽成日煮嘅老少平安,口感就似雲朵多士上面嘅雲朵,入口溶化!

比起大公館嘅中菜,我覺得大公別館既價錢更加親民,最重要嘅係佢唔會係好似酒樓打邊爐咁污煙漳氣,仍然可以保持到大公館本身嘅優雅感覺,話晒都係私人會所形式嘅餐廳!

2021-09-29
  • 淮山麵
2021-09-30 39 浏览
每次行經D2 place , 都比佢個名吸引住,成日話要組隊黎試,但一直未成行。點知咁岩朋友話約黎別館打邊爐,當然9秒9答應喇。一上到黎,見到一對古色古香既大門口,門外寫住大公館…..咁就冇去錯地方了…大公館同大公別館係共用一個門口, 一間食中菜, 一間食火鍋。打邊爐首要就係個湯底, 一坐低就叫咗個鴛鴦鍋…一邊麻辣, 一邊花膠濃湯雞鍋。麻辣香料味好重,仲有少量鴨血。而花膠濃湯雞鍋好真材實料, 有數嚿花膠, 雞都有一整隻, 好鮮甜, 忍唔住飲咗幾啖。另外店員好主動加湯。 另外混醬都係打邊爐重要一環, 九格調味醬。除咗蔥 蒜 芫莤 辣椒果啲基本野, 有2 個醬比較特別既, 分別係黃椒醬同蔥香醬。 今次叫咗封門柳同牛頸脊, 封門柳較為牛肉味重, 個人中意封門柳多啲 手打魚腐 軟綿綿, 好食千層枝竹 自家製產品 層次豐富 索湯一流豆腐紙 第一次食 食落口感似腐皮准山麵牛頸脊 雪花分佈平均 稔鮑魚雞粒餃 入面有半粒鮑魚 蝦 木耳 大推招牌四寶丸 有雞丸、豬肉丸、牛肉丸、墨魚丸金箔懷舊芝麻卷 芝麻味勁濃,口感軟滑 作為結尾 滿足

手打魚腐 軟綿綿, 好食

千層枝竹 自家製產品 層次豐富 索湯一流

豆腐紙 第一次食 食落口感似腐皮

准山麵
牛頸脊 雪花分佈平均 稔
鮑魚雞粒餃 入面有半粒鮑魚 蝦 木耳 大推

招牌四寶丸 有雞丸、豬肉丸、牛肉丸、墨魚丸

金箔懷舊芝麻卷 芝麻味勁濃,口感軟滑 作為結尾 滿足
2021-09-28
2021-09-29 26 浏览
之前去過大公館飲茶同食晚飯,都覺得出品唔錯,食物有質素,環境又坐得舒服,所以知道「大公別館」有得打邊爐,即刻約埋好友一齊試試!今晚叫咗鴛鴦鍋(川蜀麻辣鍋,花膠濃湯雞鍋)可以滿足晒兩個願望,啱晒想食辣同滋補養顏嘅我地😆本地新鮮牛肉-牛頸脊大大碟牛肉,份量非常驚人,牛肉質素超高,重牛味之餘,油脂分佈相當平均👍🏻鮑魚雞粒餃🥟一共有六隻,每隻餃子都好足料,有鮑魚和蝦肉,口感非常豐富淮山麵呢個麵非常之健康,加埋濃郁嘅花膠雞湯一齊食超夾👏🏻👏🏻招牌四寶丸分別係烏雞丸,豬肉丸,牛肉丸同墨魚丸,每款質地都非常之彈牙,食得出係手工自家製,好好味😋豆腐紙好似紙一樣咁薄,只要放落湯底淥一下就食得,好有豆香味,仲要吸收晒湯底嘅精華,超正👍🏻👍🏻總括:呢度啲食物相當高質素,最後我哋仲叫咗芝麻卷做甜品,令Happy Friday畫上完美句號😍😍

本地新鮮牛肉-牛頸脊

鮑魚雞粒餃🥟
一共有六隻,每隻餃子都好足料,有鮑魚和蝦肉,口感非常豐富

淮山麵
呢個麵非常之健康,加埋濃郁嘅花膠雞湯一齊食超夾👏🏻👏🏻

招牌四寶丸

2021-09-17 57 浏览
今日同3位友人一齊去荔枝角D2 place 大公別館試下打邊爐,上網睇食評個陣已經流哂口水,果然食完都無後悔🤤🤤門面係高雅既中式裝潢,主題一目了然由行入門口個下開始,侍應已經好好服務,果然好似其他人所講「高貴地打邊爐」打邊爐最重要就係混醬,而度提供9款,有幾款都好有特色,個人最推薦蔥香醬、黃椒醬👍🏻👍🏻湯底方面,我地又想食辣又唔想食辣,所以一半花膠濃湯雞煲,一半川蜀麻辣湯底半隻雞另外,雞肉唔鞋,食落去好甜少骨,配埋花膠濃湯,湯都就黎飲哂🙈🙈個人覺得雞比較適合濃湯食之後嚟咗幾款小食,最深印象係手打魚腐,同平時嘅魚腐唔一樣,呢度嘅魚腐好大嚿,落去好似疏乎厘咁樣,又甜又鬆軟,好好好好食😝另外就係鮑魚雞粒餃,每隻搞裏面有半隻鮑魚、蝦,好足料,而款掉去辣湯好食啲👍🏻👍🏻我地仲叫左2款牛,分別係美國極黑和牛封門柳同埋本地牛頸脊美國牛油脂較少但肉味濃,而牛頸脊就多雪花,油脂味較濃,兩款各有千秋,都好食,點埋蔥香醬,一流🤤🤤之後仲叫左淮山麵,一定要講吓,呢個淮山麵配埋花膠濃湯加埋蔥香醬,變左蔥油拌麵,好正,必須要咁整法😂😂甜品係芝麻卷,但整到好似腸粉,好足料好濃芝麻味👍🏻👏🏻我地叫左2渣酸梅湯,同出面

門面係高雅既中式裝潢,主題一目了然

我地仲叫左2款牛,分別係美國極黑和牛封門柳同埋本地牛頸脊

甜品係芝麻卷,但整到好似腸粉,好足料好濃芝麻味👍🏻👏🏻

我地叫左2渣酸梅湯,同出面唔同,而度好原汁原味,好新鮮,好開胃

最後,環境好,服務一流,價錢合理,想高貴地打邊爐,可試試而間,一定回味👍🏻👍🏻😎

2021-09-17 39 浏览
平時都行開D2place 都冇發現有間咁正嘅餐廳,朋友邀請一齊去試下😋😋等我享受左一餐高質素嘅打邊爐😍😍餐廳係一期10樓,一出lift就會感受到佢嘅中式氣氛,入到去裝修幾靚同埋有中式高級嘅感覺,原來除左打邊爐仲有得食中菜.環境整體好舒適😊適合聚會傾下計,服務都不錯,staff會好留意每張檯嘅情況我地一坐低staff會送上一個九宮格嘅醬料,超級多選擇其中最中意係蔥香醬 溝埋其他醬料好濃郁香蔥油味道😛😛我地揀左鴛鴦湯底,有花膠濃湯雞鍋同埋川蜀麻辣湯底😚😚滿足唔同人需求花膠雞湯味道濃郁,奶白的顏色加上濃濃的膠質 口感濃郁清甜,忍唔住飲多兩啖,花膠都有幾大件好足料🤓🤓麻辣湯都夠正宗 聞到好香牛油及麻辣味 不過建議唔食得太辣嘅朋友叫小辣,實在太足料,越食越辣🥲🥲花膠雞鍋嘅雞唔係一開始已經係煲入面,而係另外上一碟新鮮雞件,雞肉嫩滑 無論放花膠雞湯還是麻辣湯 都可以食到雞肉嘅鮮嫩🥳🥳🥳我地叫左幾樣火鍋料都好好味 好高質🥰手打魚腐全晚最佳😍😍😍完全冇唸過個口感可以咁soft 好似食緊疏乎厘咁 但係又唔會好似食空氣咁 都實在嘅魚腐 食完都唔夠喉🥰🥰自家製千層枝竹個樣好特別 味道都唔錯 索汁一流🤪🤪招牌四

我地叫左幾樣火鍋料都好好味 好高質🥰

自家製千層枝竹

個樣好特別 味道都唔錯 索汁一流🤪🤪

招牌四寶丸

四款都好好味 食得出真材實料 而且好新鮮 手打夠彈牙😇最得意係有一款個餡係薑蓉 坊間好少 但味道意外地好食🤣🤣

美國極黑和牛封門柳

薄薄一片 好有牛味 有咬口😆😆

牛頸脊

牛味好濃郁 唔肥但係好有牛脂香味 質感較軟唸 淥幾秒就食得 ☺️

皇帝菜
好似冇食過呢款菜 不過朋友喜歡所以叫左 意外地同啲湯底幾夾 佢陣獨特味道冇咁出 所以都幾好食😋

餃子足料有咬口 食材新鮮 有半粒細鮑魚係入面😆😆

淮山麵口感偏硬少少 非常彈牙 煮耐啲都唔驚☺️
打完邊爐 再食埋個麵 太滿足了

金箔懷舊芝麻卷

芝麻卷由一層好薄嘅皮捲起來 中間有啲芝麻醬 好似食緊腸粉 好薄好滑😋😋

食埋個甜品作結 完美嘅一餐🥰🥰
2021-09-16 50 浏览
除了花膠雞窩ok,用料算不錯,其餘所有都不值一提,特別說是推介的,更不過如此。周4晚,出菜超級慢,催了2次,牛肉才跟菜最後尼,品質普通,言過其實。無服務可言。廁所10級恐怖。價錢本來尚算ok,但質量差,不去也罷。

2021-09-16 94 浏览
位於D2 Phase一期10樓既大公別館,就在🚇荔枝角站D2出口,行左5️⃣分鐘唔駛,好方便就去到。去到唔駛煩,叫左個火鍋set,湯底一邊辣,一邊唔辣,肉就係兩款牛肉 - 本地牛&美國和牛、四寶丸、鮑魚雞粒餃,手打魚腐;菜就有唐生菜、千層枝竹、豆腐紙、淮山麵;甜品就係金箔芝麻卷。另外,仲點左菊花茶,解油膩啱晒。牛肉係真心好嫩,好好食,所以四個人係唔太夠食呢 四寶丸顏色算豐富,同樣地,如果可以每人一粒就好啦手打魚腐同鮑魚雞粒餃都好味,餡料都足。✨✨而最為我地欣賞係豆腐紙同淮山麵,口感好正🌟;淮山麵好爽口🌟;時蔬係唐生菜,睇得出佢地係有心揀過既,但份量就似一人量😅千層枝竹在其他地方無食過,所以呢個好特,好多層,不過要煮耐d先可以食。😽金箔芝麻卷就係貴氣,大家睇相都一定感受到啦😆最後埋單人均$400左右。

另外,仲點左菊花茶,解油膩啱晒。
菊花茶

牛肉係真心好嫩,好好食,所以四個人係唔太夠食呢

四寶丸顏色算豐富,同樣地,如果可以每人一粒就好啦
四寶丸

手打魚腐同鮑魚雞粒餃都好味,餡料都足。✨✨

時蔬

金箔芝麻卷就係貴氣
,大家睇相都一定感受到啦😆
金箔芝麻卷

最後埋單人均$400左右。
2021-09-14
菊花茶
四寶丸
時蔬
  • 招牌四寶丸
  • 美國極黑和牛封門柳
  • 本地新鮮牛頸脊
  • 鴛鴦湯底
大公別館在大公館裏面,專攻打火鍋嘅部份。環境好不在話下,員工服務質素好。食物種類雖唔算好多,點嘅食物送來之後,份量、質素同埋新鮮度,都覺得係物有所值。飲品「話梅梳打」,調教得好好,適合打住邊爐嘅時候飲。Open rice 全單有八折,飲品除外。整體印象良好。值得再去。
飲品「話梅梳打」,調教得好好,適合打住邊爐嘅時候飲。
Open rice 全單有八折,飲品除外。
整體印象良好。值得再去。

2021-09-15
2021-09-12 33 浏览
今晚同屋企人去左荔枝角既大公別館打邊爐。😋😋去到都感受到好中國特色,門口主調顏色係紅、黃色兩色,有青花瓷既掛畫、有磚柱,放住古曲中樂音樂,甚有置身古代宮庭其中。呢度火鍋係鴛鴦鍋,紅色當然係辣鍋,同我以前在四川成都食既可媲美,花椒麻、辣椒辣、辣油有成1/4寸厚;而白色果邊就係花膠湯,都好香濃。調料好豐富,除左鼓油之外,有成9樣之多,任君選擇。野食方面,我地主要點左牛肉🐂同雞肉🐓,牛肉質素都好好,牛肉脂肪比例好分明,火鍋淥完牛肉食落都好幼嫩,係高質素既牛肉,可以見到脂肪同肉嘅比例交錯住;而雞肉係有半隻既,有調過味,味道都相當唔錯。👍🏻👍🏻今晚在呢度打住邊爐同屋企人傾住計,時間過得好快,到🔟點我們地先離開餐廳。😉
今晚同屋企人去左荔枝角既大公別館打邊爐。😋😋

鴛鴦湯底

調料好豐富,除左鼓油之外,有成9樣之多,任君選擇。
調料、醬料

本地牛頸脊
美國和牛封門柳
本地雞
  • 鴛鴦鍋湯底
是日跟家人來到位於荔枝角D2 Place的大公別館吃火鍋餐廳位置在於這個充滿藝術感的地方 真是非常適合進入餐廳大門 看見食是極具中國特色的裝潢 非常雅致華麗油碟 $15/1位客人可以按自己喜好加入醬料紫背天葵山楂茶先來一杯紫背天葵山楂茶 味道酸酸甜甜 十分醒胃鴛鴦鍋 $328小編選了川蜀麻辣鍋及花膠濃湯雞鍋川蜀麻辣鍋用料傳統的香料烹調而成 湯的表面浮著麻椒 味道芳香四溢花膠濃湯雞鍋雞湯鮮甜美味 花膠有濃濃的魚膠味 又軟又糯招牌四寶丸(墨魚丸,豬肉丸,牛肉丸,墨汁墨魚丸)$128墨魚丸:啖啖墨魚鮮味,口感爽口彈牙豬肉丸:肉質柔脆有彈性,肉味十足牛肉丸:味道可口,口感豐富,每粒丸內充滿肉汁香味墨汁墨魚丸:加入墨汁令味道更鮮甜,內餡有墨魚粒 口感極佳鮑魚雞粒餃 $68通常在市面比較常見的都是水餃雲吞這裡有比較特色一點的鮑魚雞粒餃餃子外皮包著原隻迷你小鮑魚及雞粒 內餡肉汁豐富帶鮮味手打魚腐 $48餐廳自家製手打魚腐包含了魚的鮮味和肉味的醇厚口感跟別家的不同 像是棉花般軟滑可口同樣地魚腐吸入湯底的精華 非常美味豆腐紙 $32帶濃濃豆香味的豆腐紙好感像竹枝 但比它更幼滑 味道香滑濃郁跟火鍋湯底非常
是日跟家人來到位於荔枝角D2 Place的大公別館吃火鍋

鴛鴦鍋 $328

小編選了川蜀麻辣鍋及花膠濃湯雞鍋
花膠濃湯雞鍋雞湯鮮甜美味 花膠有濃濃的魚膠味 又軟又糯

招牌四寶丸(墨魚丸,豬肉丸,牛肉丸,墨汁墨魚丸)$128

墨魚丸:啖啖墨魚鮮味,口感爽口彈牙
豬肉丸:肉質柔脆有彈性,肉味十足
牛肉丸:味道可口,口感豐富,每粒丸內充滿肉汁香味
墨汁墨魚丸:加入墨汁令味道更鮮甜,內餡有墨魚粒 口感極佳

鮑魚雞粒餃 $68

帶濃濃豆香味的豆腐紙好感像竹枝 但比它更幼滑 味道香滑濃郁
火鍋湯底非常匹配

美國極和牛封門柳 $288

封門柳屬於牛肉肉味最濃的部分
封門柳全隻牛只有一條 這個部位緊貼着橫膈膜 此肉與內臟較接近 脂肪不多但肉味濃
進食方法只需要放進熱湯內只要快煠6至8秒便可 入口滑溜香甜

芝麻皮由新鮮芝麻磨成粉製成 能吃出陣陣芝麻味

總括而言,
餐廳裝潢華麗別緻 服務質素優質
小編感到今次用餐非常愉快
荔枝角嘅D2 place一期有好多食店,中式、西式、日式、素食等等比比皆是,始終都係工廠區,要突圍而出,吸引外來嘅食客光顧,一定要keep 倒好嘅水準先贏倒口碑。今晚經同事極力推薦之下,我就卜左位於D2嘅大公別館,食火鍋😋。食館門外一度古式紅當當嘅大門,推門而入,截然原全不同嘅感覺,好摩登、優雅華麗嘅裝修,極之吸睛。睇睇餐牌火鍋食材選擇都好多,價錢屬中上價位,🤔既然收倒消費卷,就豪一餐吧😆。店員先送上9式調味架,自行調制自己口味嘅蘸點醬;先點鴛鴦湯底,一邊川蜀麻辣鍋、一邊花膠濃湯。🥢待湯滾起,先放雞件入花膠湯底,雞件淥熟左就連雞胸位置都好淋滑,唔會鞋口,其他位置就唔洗講啦😋⋯⋯ 跟住急不及待先來一碗花膠濃湯,湯底唔算好膠杰但好清甜,花膠約有3大件,厚身,黏口唔錯😋。🥢先來個娃娃菜,娃娃菜滾淋身些小,吸收晒花膠湯精華,入口軟淑極之鮮甜可口。🥢和牛封門柳,牛的橫膈膜的肌肉,肉質鬆軟,近乎入口即溶;本地新鮮牛頸脊,牛頸與肩胛之間,有適量油花,肉質鮮嫩爽滑,以上兩種肉味濃郁,但如果厚身些小,口感一定更好😋。🥢鮑魚雞粒餃 - 入邊藏有一棵鮑魚粒,仲有☝🏼蝦仁,食落都幾鮮味。🥢招牌四寶丸 - 脆骨

川蜀麻辣 /  花膠濃湯

🥢娃娃菜

和牛封門柳  /  牛頸脊

🥢招牌四寶丸 - 脆骨烏雞丸、芥末豬肉丸、芫茜牛肉丸、芝心墨魚丸;四款丸食落都好鬆軟,尤其脆骨烏雞丸,中間仲有啲軟骨,食落最有口感;而牛肉丸我最鍾意,又鬆又軟,芫茜味好出。
🥢手打魚腐,呢個好有驚喜,魚腐滾起面積大左好多😂,入口超軟,好似食緊棉花糖,呢個可以再encore 😋。
🥢鮑魚雞粒餃
招牌四寶丸🍡
🥢手打魚腐

🥢千層枝竹 同 豆腐紙,呢兩款最岩用黎索汁😂;千層枝竹我見意放係麻辣果邊,滾耐些小,等層層疊疊嘅枝竹索盡麻辣湯汁,又香又麻又辣,十分過引😋;而豆腐紙就放花膠湯呢邊,記得只係淥3、4秒就攪掂,成塊豆腐皮掛晒啲雞湯汁,連埋自身嘅豆香,食落又香又滑,呢個要極力推薦👍🏻。
🥢千層枝竹
🥢豆腐紙

🍜淮山麵 - 食到咁上下,緊要叫啲飽肚嘅粉麵埋尾🤣,淮山麵放係花膠湯底呢邊,淥至麵底原全散開,索盡雞湯精華,食之前落番些小麻辣汁釣味,極之正斗😋。
淮山麵

食埋個甜品,金箔芝麻卷,未放入口芝麻香味已飄埋黎🤣,入口芝麻味充斥整個口腔😋😋,食呢個甜品好有童年口憶,但當然呢個加上金箔就名貴得多啦😆。

川蜀麻辣 /  花膠濃湯
🥢娃娃菜