2022-07-21 235 浏览
泥到d2place 既大公別館聽講呢到既鴨煲好出名,更係即刻叫翻個同屋企人食。今日我就叫左下面呢堆-火焰酒香蠆蔥鵝鍋+4杯無酒精飲料-日本薩摩和牛 Zabuton-台灣嫩鴨血-西澳龍蝦-招牌四寶丸-千層枝竹- 新鮮紫准山-時令菜蔬-順德魚麵-和牛雪葩鴨煲真係勁香!肥既程度同鵝有得比,芫荽九層塔蒜頭都可以就咁食。食完鴨煲當然加湯打邊爐,本身鴨煲已經好濃郁,所以加咗堂之後都唔使再特別用調味料。牛入口即溶,丸彈牙,一定唔會返去再食
泥到d2place 既大公別館
聽講呢到既鴨煲好出名,更係即刻叫翻個同屋企人食。
今日我就叫左下面呢堆
-時令菜蔬
-順德魚麵
-和牛雪葩

• 火焰酒香薑蔥鵝鍋
公司同同事有飯局,約黎荔枝角大公別館食飯,本身以為又係食中菜咁悶啦,點知原來係黎打邊爐!估唔到仲有龍蝦刺身食,野食好有驚喜wor🤩-⁣火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288⁣食之前店員會落酒再點火,再係我地面前爆香d鵝,所以d鵝肉皮脆肉嫩,仲有酒香味,食完個鵝加湯開始打邊爐落料🔥⁣-西澳龍蝦刺身 $480⁣呢個係優惠價黎架,腦細話要早一日預訂!估唔到咁鬼死大隻嘅西澳龍蝦唔使五百,平時出面食要成千,真係勁抵實食🤩🤩龍蝦肉晶瑩剔透漲卜卜,爽口彈牙,冇嘢可以挑剔啦。⁣⁣-日本薩摩和牛翼板肉 $328⁣今次腦細請豪d食埋和牛啦緊係!油花紋路好均勻一睇就知靚啦!牛味濃郁,肉質嫩滑得黎比較爽口。-招牌四寶丸 $128⁣有芝士墨魚丸、芫荽牛肉丸、XO豬肉丸同烏雞脆骨丸。食得出係新鮮手打,呢d口味唔係成日食到。-順德魚麵 $68⁣呢個超級推介!雖然係麵條狀,但味道同口感都好似魚蛋,勁濃魚味,超級上癮🥳-⁣之後仲叫左台灣嫩鴨血($58), 千層枝竹($48)⁣⁣、新鮮紫准山 ($48⁣)⁣、時令菜蔬($40⁣),好新鮮!⁣-和牛雪芭 $58⁣張相所講嘅和牛雪葩,唔係真係和牛做嘅甜品,而係整到好似真係一舊舊和牛咁嘅士
公司同同事有飯局,
約黎荔枝角大公別館食飯,
本身以為又係食中菜咁悶啦,
點知原來係黎打邊爐!
估唔到仲有龍蝦刺身食,野食好有驚喜wor🤩
火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288⁣

西澳龍蝦刺身 $480⁣
呢個係優惠價黎架,腦細話要早一日預訂!
龍蝦肉晶瑩剔透漲卜卜,爽口彈牙,冇嘢可以挑剔啦。⁣

日本薩摩和牛翼板肉 $328⁣
今次腦細請豪d食埋和牛啦緊係!油花紋路好均勻一睇就知靚啦!
牛味濃郁,肉質嫩滑得黎比較爽口。

招牌四寶丸 $128⁣
有芝士墨魚丸、芫荽牛肉丸、XO豬肉丸同烏雞脆骨丸。
食得出係新鮮手打,呢d口味唔係成日食到。
順德魚麵 $68⁣
和牛雪芭 $58⁣
張相所講嘅和牛雪葩,唔係真係和牛做嘅甜品,而係整到好似真係一舊舊和牛咁嘅士多啤梨味雪芭,上枱時仙氣飄飄,打卡一流🔥
2022-07-15 887 浏览
餐廳裝修豪華極兼極具氣派😍中式古色古香嘅感覺又有西式酒bar枱🤠火鍋配料高質而且精緻吸引,打卡好唔錯📸🦞西澳龍蝦刺身$480原隻上好有睇頭🤩龍蝦刺身切片後份量都幾多,仲好厚切添新鮮而且咬落爽口彈牙👍🏻🍲火焰酒香薑蔥鵝鍋$288侍應倒酒點火後仲俾時間我地影相🤣用酒同薑葱炒一炒之後更香口惹味鵝唔算好多,每人都分到2~3件🥩日本薩摩和牛 Zabuton $328上菜擺盤好靚,雪花紋理分怖均勻牛味香濃得黎又有咬口❤台灣嫩鴨血$58⚫️招牌四寶丸$128黑色好特別係烏雞軟骨,超有咬口其餘嘅係芝心墨魚丸、芫茜牛丸、豬肉丸💛千層枝竹$48真係有好多層豆腐皮😍,滾湯時間越耐越林身同入味💜新鮮紫准山$48紫准山第一次食😮,原來滾得耐係林身同粉粉地嘅口感🥬時令菜蔬$40🥢順德魚麵$68滾咗陣之後發到勁漲😳,超爽口彈牙,魚味真係好香👍🏻🍓和牛雪葩$58和牛外表嘅士多啤梨味糕點,味道甜咗少少,口感有啲粉粉地油碟每位$15
餐廳裝修豪華極兼極具氣派😍
中式古色古香嘅感覺又有西式酒bar枱🤠
火鍋配料高質而且精緻吸引,打卡好唔錯📸

🦞西澳龍蝦刺身$480
原隻上好有睇頭🤩
龍蝦刺身切片後份量都幾多,仲好厚切添
新鮮而且咬落爽口彈牙👍🏻

🍲火焰酒香薑蔥鵝鍋$288
侍應倒酒點火後仲俾時間我地影相🤣
用酒同薑葱炒一炒之後更香口惹味
鵝唔算好多,每人都分到2~3件

🥩日本薩摩和牛 Zabuton $328
上菜擺盤好靚,雪花紋理分怖均勻
牛味香濃得黎又有咬口

❤台灣嫩鴨血$58

⚫️招牌四寶丸$128
黑色好特別係烏雞軟骨,超有咬口
其餘嘅係芝心墨魚丸、芫茜牛丸、豬肉丸

💛千層枝竹$48
真係有好多層豆腐皮😍,滾湯時間越耐越林身同入味

💜新鮮紫准山$48
紫准山第一次食😮,原來滾得耐係林身同粉粉地嘅口感

🥬時令菜蔬$40

🥢順德魚麵$68
滾咗陣之後發到勁漲😳,超爽口彈牙,魚味真係好香👍🏻

🍓和牛雪葩$58
和牛外表嘅士多啤梨味糕點,味道甜咗少少,口感有啲粉粉地

油碟每位$15
2022-07-13
2022-07-14 205 浏览
甫入餐廳已經感到一股氣勢,裝潢華麗雅致。 大公別館主打火鍋,先點了【火焰酒香薑蔥鵝鍋】,燒鵝伴以薑、蔥、洋蔥、香芹、芫茜,灑酒後點火,不單視覺上帶來震撼感覺,且色香味俱全!鵝肉非常入味,軟滑多汁,外皮香口,肉質鮮美! 吃畢鵝肉後便加入燒鵝濃湯以作火鍋湯底。【西澳龍蝦】重約一斤半,加配優惠價$480,刺身上碟,廚師刀工非常厲害,片片薄薄整齊,晶瑩剔透,略帶嚼勁! 個人更喜歡放鍋稍灼十秒,鮮味更突出。 【日本薩摩和牛 Zabuton】是日本薩摩和牛的上肩里脊肉,好大片,片片帶有雪花紋路,入口即溶。 香濃牛肉味在口腔中迴盪,別一樣的感受。 【招牌四寶丸】粒粒渾圓飽滿,四種丸類,粒粒爽滑彈牙。【順德魚麵】吃落口感像極魚蛋,彈牙有魚鮮味! 加上嫩滑的【台灣嫩鴨血】、健脾有益的【新鮮紫准山】,共冶一爐,實在回味無窮!餐後來了一個別出心裁的【和牛雪葩】,外貌似牛肉但卻是士多啤梨味道的甜品, 極之有創意啊。優質特別的菜式加上舒適的環境,人均四百多,絕對值得推薦!
甫入餐廳已經感到一股氣勢,裝潢華麗雅致。

【招牌四寶丸】粒粒渾圓飽滿,四種丸類,粒粒爽滑彈牙。

優質特別的菜式加上舒適的環境,人均四百多,絕對值得推薦!
2022-07-13 644 浏览
今晚去咗荔枝角D2 Place「大公別館」,品嚐火鍋晚餐🍲店內裝修充滿中式風味,別具韻味西澳龍蝦龍蝦肉刺身肉質飽滿細嫩,口感爽口彈牙,味道鮮美香甜,龍蝦味濃火焰酒香薑蔥鵝鍋店員會將酒倒進薑蔥鵝鍋裏面,然後點火,形成火焰效果🔥使得鵝肉散發出陣陣酒香👍🏻連皮鵝肉好肥美,味道香濃!食完個薑蔥鵝鍋之後,店員會幫我地加入以燒鵝汁熬製而成的湯底去打邊爐日本薩摩和牛 Zabuton 鹿兒島名物「薩摩和牛」,其飼養方法及生活環境十分講究。當地牛隻以熊本米為飼料,飲用的水更來自櫻島火山的火山泉水,礦物質尤其豐富,造就了薩摩牛的完美肉質。相對其他和牛,其肉色較紅、油分更高,有入口即溶的感覺,牛肉味極濃郁台灣嫩鴨血由台灣空運的鴨血,口感鮮嫩彈牙,新鮮唔腥招牌四寶丸四款精選招牌手工丸:芝心墨魚丸、脆骨烏雞丸、芥末豬肉丸及芫荽牛肉丸。每款都是餐廳自家製的,用料十足,口感彈牙,肉味濃厚,正呀!我最鍾意係芝心墨魚丸❤️中間有流心芝士🧀千層枝竹口感紮實,豆味香濃,盡吸湯底精華時令菜蔬新鮮碧綠的生菜,口感爽脆順德魚麵肥嘟嘟的順德魚麵,以純正魚肉製作, 爽口彈牙,帶濃郁又清甜的魚香新鮮紫准山第一次食紫准山,口感粉粉的。含大

日本薩摩和牛 Zabuton

台灣嫩鴨血

由台灣空運的鴨血,口感鮮嫩彈牙,新鮮唔腥

千層枝竹

口感紮實,豆味香濃,盡吸湯底精華

時令菜蔬

新鮮碧綠的生菜,口感爽脆

新鮮紫准山

第一次食紫准山,口感粉粉的。含大量紫色花青素,有助治療心血管疾病,具抗氧化及美容養顏功效

和牛雪葩

賣相勁似真和牛肉!其實係士多啤梨味嘅雪葩,酸酸甜甜,有助解膩及清新味蕾
作為香港人,不論冬天或夏天都是火鍋的季節,你說對嗎?〃'ᴗ'〃 這家位於D2 place頂層的高級中菜,也有火鍋提供,食材好新鮮!-⁣火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288⁣吃前店員會下酒再點火,爆香鵝件,場面相當震撼,鵝肉皮脆肉嫩,富有酒香味,吃完餓可以加湯開始刷火鍋。⁣-西澳龍蝦刺身 $480⁣優惠價竟然不用五百都可以吃到!西澳龍蝦個頭超大,龍蝦肉晶瑩剔透且爽口彈牙,這個價錢真的無可挑剔⁣了。留意需要早一日預訂。⁣-日本薩摩和牛翼板肉 $328⁣油花紋路均勻,實屬上盛!牛味濃郁,且肉質嫩滑爽口。-招牌四寶丸 $128⁣有芝士墨魚丸、芫荽牛肉丸、XO豬肉丸及烏雞脆骨丸。吃得出彈滑口感為新鮮手打,而且口味獨特,外面很難找到。-順德魚麵 $68⁣超級推介!雖然為麵條狀,但味道與口感都好像魚蛋般,魚味超濃,越吃越上癮!-⁣另外亦有台灣嫩鴨血($58), 千層枝竹($48)⁣⁣、新鮮紫准山 ($48⁣)⁣、時令菜蔬($40⁣),吃完捧腹而回!⁣-和牛雪芭 $58⁣賣相好像是一件件和牛,實質為士多啤梨味雪芭,上枱時仙氣飄飄,打卡再適合不過!
火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288⁣
吃前店員會下酒再點火,爆香鵝件,
西澳龍蝦刺身 $480⁣
優惠價竟然不用五百都可以吃到!
留意需要早一日預訂。
日本薩摩和牛翼板肉 $328⁣
油花紋路均勻,實屬上盛!
牛味濃郁,且肉質嫩滑爽口。
招牌四寶丸 $128⁣
有芝士墨魚丸、芫荽牛肉丸、XO豬肉丸及烏雞脆骨丸。
吃得出彈滑口感為新鮮手打,而且口味獨特,外面很難找到。
順德魚麵 $68⁣
和牛雪芭 $58⁣
2022-07-10 161 浏览
打邊爐是我最愛的菜式之一,無分四季時節,得知大公館開設了全新的火鍋品牌 - 大公別館,便相約朋友去滾一滾!西澳龍蝦原價$1400,火鍋加配優惠$480,需一天前預訂。賣相吸睛,龍蝦肉厚鮮嫩,口感爽脆彈牙,富有口感。火焰酒香薑蔥鵝鍋 ($288)以順德名菜火焰燜鵝為藍本,店員於上菜後灒入玫瑰露並點火,即時火光熊熊的,傳來陣陣酒香,無論視覺、嗅覺及味覺效果非常好,引人食慾!鵝肉吸盡醬汁和玫瑰露精華,肉質不乾柴,彈嫩有嚼勁,入口散發出醬香和酒香,微辣開胃,且層次分明,相當惹味。吃完鵝肉後再加湯變火鍋,即成惹味火鍋湯底,涮牛肉、蔬菜同樣滋味。日本薩摩和牛翼板肉 ($328)
油花紋路細緻,口感柔軟,滲透著脂肪的甘甜味道。招牌四寶丸 ($128)分別是:芝心墨魚丸、脆骨烏雞肉丸、芫荽牛肉丸及XO醬豬肉丸。全部新鮮手打,各有特色。台灣嫩鴨血 ($58)軟腍滑嫩,煙韌度十足,有嚼勁,且吸滿了湯汁精華,咬落Juicy。新鮮紫准山 ($48)色澤鮮嫩,香滑粉糯,很是滋味。千層枝竹 ($48)豆香濃郁有嚼勁,盡吸湯底精華,入味又香口。順德魚麵 ($68)魚麵充滿彈性,口感彈牙,吸飽了濃郁湯汁,啖啖滋味。
去滾一滾!
西澳龍蝦
原價$1400,火鍋加配優惠$480,需一天前預訂。
賣相吸睛,龍蝦肉厚鮮嫩,口感爽脆彈牙,富有口感。
火焰酒香薑蔥鵝鍋 ($288)
日本薩摩和牛翼板肉 ($328)
油花紋路細緻,口感柔軟,滲透著脂肪的甘甜味道。
招牌四寶丸 ($128)
全部新鮮手打,各有特色。
台灣嫩鴨血 ($58)
新鮮紫准山 ($48)
色澤鮮嫩,香滑粉糯,很是滋味。
千層枝竹 ($48)
豆香濃郁有嚼勁,盡吸湯底精華,入味又香口。
順德魚麵 ($68)
魚麵充滿彈性,口感彈牙,吸飽了濃郁湯汁,啖啖滋味。
1K
2022-07-10 215 浏览
大公館推出副線火鍋品牌《大公別館》,一知道做緊西澳龍蝦優惠,當然即是約埋三五知己一齊去歎歎佢地嘅手工火鍋。《大公別館》於餐廳內劃出特定區域享用火鍋,餐廳更特別設計了多款特色的湯底選擇,如極品佛跳牆湯鍋、火焰酒香薑蔥鵝鍋等。西澳龍蝦刺身當然一早預訂這西澳龍蝦,真係一段時間都無食了,而且仲要係生猛游水,足足一斤半重,真係非常吸引!龍蝦刺身漲卜卜且肥晶瑩剔透,口感嫩滑、鮮味濃郁。醬料都甚有驚喜,多款蘸醬配料琳瑯滿目,方便配制自己最愛食嘅味道。火焰酒香薑蔥鵝鍋餐廳有多款火鍋可以選擇,我都一早做定功課,選了這款「火焰酒香薑蔥鵝鍋」,先嚐火焰燜鵝嘅味道,再用其醬汁作火鍋湯底。燜鵝來到,即再加上玫瑰露加火,微微火炙,令酒香添加上鵝肉上,做到外皮香脆,肉嫩酒香。日本薩摩和牛這款薩摩和牛油花紋路好均勻,有光澤,只需輕灼一下,即食到鮮嫩爽口,牛味濃郁嘅和牛,真係讓人食唔停口。招牌四寶丸招牌四寶丸一次過就可以食到佢地嘅招牌丸物,芝心墨魚丸、芫荽牛肉丸、XO醬豬肉丸同脆骨烏雞丸,全部都有師傅每日新鮮手打,入口做到鮮嫩多汁,爽口鮮甜,真係有心思之作。新鮮紫淮山紫淮山帶有淡淡淺紫色,入口爽口清甜。千層枝竹 他們的
西澳龍蝦刺身
龍蝦刺身漲卜卜且肥晶瑩剔透,口感嫩滑、鮮味濃郁。
日本薩摩和牛
日本薩摩和牛
新鮮紫淮山
紫淮山帶有淡淡淺紫色,入口爽口清甜。
千層枝竹
他們的千層枝竹目測已見到一層接一層,一下鍋即見到即時吸盡湯汁精華,口感多汁,味道層次豐富,入味可口。

時令菜蔬
菜蔬翠綠鮮嫩,放落火鍋中灼熟,亦吸了鵝鍋精華,更顯清甜而惹味。
台灣鴨血
鴨血鮮味嫩滑,口感彈牙,而且吸了鵝鍋精華,味道一流!
順德魚麵
魚麵比平常食到嘅有所不同,入口口感較軟彈,而且味道濃郁,爽口鮮甜,真係意想不到的美味。
和牛雪芭
來到當然要食埋佢地嘅和牛雪芭,他們精心設計的,以士多啤梨、牛奶混合而成,外形極似和牛,入口冰涼清爽,香軟濃厚嘅士多啤梨味,為這次火鍋畫上完美嘅句號。
和牛雪芭
2022-07-10 228 浏览
大 公 別 館。好耐都無出過街打邊爐喇!咁啱係ig見到大公館嘅龍蝦優惠睇落好吸引,就即刻約齊班中同出黎聚一聚😋西 澳 龍 蝦(優惠價 +$480)食火鍋加$480就有隻1.5斤嘅澳龍刺身,咁抵食唔叫都對唔住自己喇😆龍蝦肉爽口鮮甜又彈牙,每人有成4片咁多,大家記得早一日預訂呀😉火 焰 酒 香 薑 蔥 鵝 鍋 ($288)即𥱊灒上白酒炒嘅火焰鵝鍋香氣撲鼻,燒鵝亦皮脆肉厚又多汁,食完燒鵝就可以加湯準備打邊爐lu😎日 本 薩 摩 和 牛 翼 板 肉 ($328)雪花紋分布平均,一睇就知係靚牛喇😍放落鵝鍋灼一灼,入口嫩滑牛味極濃,大推👍🏻台 灣 鴨 血 ($58)打邊爐食鴨血正好吸哂湯底精華,今次嘅鴨血絕非一般貨式,係香港食倒台灣質素嘅鴨血嘅機會真係比較少,有幸係呢度食倒😋一咬落去啲汁爆哂出黎,口感豐富,食完仲想叫多碟食添呀🤩招 牌 四 寶 丸 ($128)四寶分別有脆骨烏雞丸、芝心墨魚丸、芫荽牛肉丸、XO醬豬肉丸,每種丸各2粒。個人覺得最特別係脆骨烏雞丸,咬落彈牙之餘又有啲脆骨口感,重點係出面食唔到😜新 鮮 紫 淮 山 ($48)打邊爐又點少得食鮮淮山呢😌紫淮山切得厚薄適中,中意入味啲嘅就煮耐
大 公 別 館。

好耐都無出過街打邊爐喇!
咁啱係ig見到大公館嘅龍蝦優惠睇落好吸引,
就即刻約齊班中同出黎聚一聚😋
西澳龍蝦

西 澳 龍 蝦(優惠價 +$480)
火鍋加$480就有隻1.5斤嘅澳龍刺身
咁抵食唔叫都對唔住自己喇😆
龍蝦肉爽口鮮甜又彈牙,
每人有成4片咁多,
大家記得早一日預訂呀😉
火焰酒香薑蔥鵝鍋

火 焰 酒 香 薑 蔥 鵝 鍋 ($288)
即𥱊灒上白酒炒嘅火焰鵝鍋香氣撲鼻,
燒鵝亦皮脆肉厚又多汁,
食完燒鵝就可以加湯準備打邊爐lu😎
日本薩摩和牛翼板肉

日 本 薩 摩 和 牛 翼 板 肉 ($328)
雪花紋分布平均,
一睇就知係靚牛喇😍
放落鵝鍋灼一灼,
入口嫩滑牛味極濃,大推👍🏻
台灣鴨血

台 灣 鴨 血 ($58)
打邊爐食鴨血正好吸哂湯底精華,
今次嘅鴨血絕非一般貨式,
係香港食倒台灣質素嘅鴨血嘅機會真係比較少,
有幸係呢度食倒😋
一咬落去啲汁爆哂出黎,
口感豐富,食完仲想叫多碟食添呀🤩
招牌四寶丸

招 牌 四 寶 丸 ($128)
四寶分別有脆骨烏雞丸、芝心墨魚丸、
芫荽牛肉丸、XO醬豬肉丸,每種丸各2粒。
個人覺得最特別係脆骨烏雞丸,
咬落彈牙之餘又有啲脆骨口感,
重點係出面食唔到😜

新 鮮 紫 淮 山 ($48)
打邊爐又點少得食鮮淮山呢😌
紫淮山切得厚薄適中,
中意入味啲嘅就煮耐啲,
中意脆口嘅就煮3-4分鐘好喇😉
千層枝竹

千 層 枝 竹 ($48)
雖然佢睇落似係響鈴果類脆脆,
但其實佢係要煮耐啲先索入味架😉

順 德 魚 麵 ($68)
時 蔬 ($40)
和牛雪葩

和 牛 雪 葩 ($58)
外型似足一口和牛粒,
其實係士多啤梨味雪葩🍓
上枱時盆嘅底部仲有大量乾冰煙噴出,
打卡一流呀😆

2022-07-07 138 浏览
原來D2 place 上面有間隱世新派中菜,仲有得打邊爐,座位都闊落舒適😌西澳龍蝦刺身 (+$480)龍蝦刺身真係比較少食,打邊爐加$480 就可以食倒,當然要試下呢隻西澳龍蝦口感爽口彈牙,味道鮮甜,份量亦唔少,4個人每人都食倒4片😋食落咁refreshing ,最岩係咁熱嘅天氣做頭盤😆火焰酒香薑蔥鵝鍋 ($288)店員灒酒點著火焰翻炒鵝鍋,岩哂打卡之餘仲香氣撲鼻,燒鵝亦皮脆肉厚多汁食完燒鵝就可以加湯打邊爐,咁樣個湯底仲有淡淡嘅燒鵝味道😌日本薩摩和牛翼板肉 ($328)和牛份量唔少,牛肉味香濃,脂肪唔太多令佢更適合打邊爐😆而且厚度適中,灼一灼就食得,食落有咬口兼嫩滑🤤台灣鴨血 ($58)絕對唔係普通係街買到嘅貨式!鴨血咬落爆汁口感豐富吸哂湯底嘅精華,接近喺係台灣食到嘅質素🤩招牌四寶丸 ($128)四寶丸有脆骨烏雞丸、芝心墨魚丸、芫荽牛肉丸、XO醬豬肉丸,每種丸各2粒。全部新鮮手打,四種口味都各有特色,尤其烏雞丸入面加左脆骨,口感更有層次😌千層枝竹 ($48)話明千層,入口就當然比平時食嘅更有口感,打邊爐索哂湯嘅精華更加入味🫢順德魚麵 ($68)魚麵食落就好似變左長條形嘅魚蛋咁,口感依然

西澳龍蝦刺身 (+$480)
食落咁refreshing ,最岩係咁熱嘅天氣做頭盤😆
西澳龍蝦

火焰酒香薑蔥鵝鍋 ($288)
食完燒鵝就可以加湯打邊爐,咁樣個湯底仲有淡淡嘅燒鵝味道😌
火焰酒香薑蔥鵝鍋

日本薩摩和牛翼板肉 ($328)

日本薩摩和牛翼板肉

台灣鴨血 ($58)
絕對唔係普通係街買到嘅貨式!
鴨血咬落爆汁口感豐富吸哂湯底嘅精華,
接近喺係台灣食到嘅質素🤩
台灣鴨血

招牌四寶丸 ($128)
四寶丸有脆骨烏雞丸、芝心墨魚丸、
芫荽牛肉丸、XO醬豬肉丸,每種丸各2粒。
招牌四寶丸

千層枝竹 ($48)
千層枝竹

順德魚麵 ($68)
魚麵食落就好似變左長條形嘅魚蛋咁,口感依然爽口,都幾特別🤓

時蔬、新鮮紫淮山 ($40; $48)
除左新鮮嘅菜,打邊爐梗係要有淮山
要食脆口嘅淥一淥就食得,爽口又唔會太薄,正呀😝

和牛雪葩 ($58)
和牛造型嘅雪葩,其實係士多啤梨味雪葩
上枱時加上左乾冰令佢仙氣十足,岩哂打卡😎
2022-07-05 62 浏览
荔枝角D2 Place呢間中菜館,有小菜有火鍋。今日同朋友約咗一齊去打邊爐!坐低開咗茶先,飲啖茶再睇睇食乜嘢。見到食而家火鍋可以優惠價加細澳龍蝦🦞即刻叫咗一隻!龍蝦夠大隻,啲肉透明夠新鮮、切好一片片做刺身好鮮味!食完刺身就上薑蔥鵝鍋。呢個鵝鍋好香,上枱嘅時候望落已經唔錯。侍應點火,成個鍋有火焰🔥入邊啲鵝好香又好食!真係唔錯!之後我哋就開始打邊爐打邊爐必要嘅當然係牛肉!我哋叫咗日本薩摩和牛,呢份和牛油脂好夠,但係又唔會太肥膩。食落去又有啲入口即溶,好香好好食!四寶丸有墨魚芝士丸、芫荽牛肉丸、XO醬豬肉丸及鴨肉丸。阮足料,幾大粒!鴨血係火鍋必叫,吸晒湯底嘅味好正!順德魚麵夠特別,魚麵爽口好食!另外仲有千層支竹,非常多層,較硬身,所以要淥多一陣!甜品先至考功夫,開頭以為係和牛,一件件面上面仲有金箔。原來係甜品~夠晒精緻!
上星期同屋企人去咗荔枝角食晚飯,特登揀咗呢間位於地鐵站附近嘅中菜館食🤤 價錢算中上,但食物質素頗高質,絕對物超所值,一同四人食到捧住個肚走😆以$500都唔使就試到佢個龍蝦刺身😍 我哋用咗優惠價嚟加配,原價好似要成千蚊🫣 龍蝦肉非常鮮味,肉質又夠哂爽口,性價比非常高👍🏻店員會喺我哋面前親自加酒點火再翻炒,而呢part亦係我哋嘅打卡時間📸🤪 鵝鍋炒得非常惹味,酒味亦幾濃郁,而鵝件亦啖啖肉,家中長老食到lam lam脷😋 食晒啲鵝就可以加湯打邊爐啦!打邊爐點可以無牛?😆 呢個和牛真係好出色😍 雪花分布極平均,咬落去肉質非常嫩滑,牛味亦好香好濃郁,淥耐咗都唔會過老,推介!見到有好多丸都想試,於是就嗌咗份四寶丸😌 包括有脆骨烏雞丸、XO醬豬肉丸、芫荽牛肉丸同埋芝心墨魚丸。其中最鍾意嘅係佢個烏雞丸,第一次食好新奇😳 加上佢仲有啲軟骨喺入面,好有嚼勁☺️鴨血亦係我打邊爐必嗌嘅item之一,但好食唔腥嘅鴨血唔係到到有,而呢度嘅鴨血就符合到我嘅要求🤓 夠哂嫩滑,又唔會有血腥味,唔錯!紫色嘅淮山都係第一次見😮 味道食落同普通白淮山差唔多,幾鮮甜,而且無渣,加上佢係紫色,打卡都靚啲😎呢個枝竹齋睇賣相已經好吸引

千層枝竹
呢個枝竹齋睇賣相已經好吸引!有別於普通嘅枝竹,由於佢有好多層,所以記得煮耐少少🤏 索哂啲湯汁再食就一流😋 特別鍾意佢煙煙韌韌嘅口感,幾推介!

順德魚麵
魚麵平時都冇乜點食過,見呢度有就嗌咗碟😋 原來魚麵就係等於條狀嘅魚蛋,食落好彈牙,口感好得意,因為係魚肉整嘅關係,所以食多啲都唔會太飽🤣

時令蔬菜
是日靚菜有皇帝菜,平時好少食😗 原來都幾好食,夠哂新鮮爽口!

和牛雪葩
最後,以呢個超igable嘅甜品作為結尾😍 一上到嚟,幾乎全場都望住我哋,皆因佢嘅乾冰不斷湧出,營造到十分有氣派嘅感覺😎 而佢並非真係和牛,只係以士多啤梨糖漿造成和牛嘅紋理,食落係酸酸甜甜嘅啫喱糖口感,值得一試😋

總括而言,呢間中菜館啱晒一家大細嚟食,而且環境舒適,食物質素頗高👍🏻 雖然係中菜館,但係食物非常創新特別,有啲仲好啱打卡,而且價錢合理,推介😌

時令蔬菜
2022-07-01 316 浏览
老爸鐘意打邊爐,所以揀咗呢間高級新派中菜館與老爸補祝父親節🥰中菜館環境舒適別緻,食材高質有驚喜,老爸食得好開心,仲係咁不停打卡😆🔥西澳龍蝦刺身(加配優惠價$480)以優惠價加配西澳龍蝦刺身,龍蝦約有1.5斤,肉質通透有光澤,口感爽彈鮮味😋想食記得提早一日預訂。🔥火焰酒香薑蔥鵝鍋($288)鵝鍋上枱後,店員會即席於客人面前加入酒並點火翻炒,炒時會帶有火焰,而且香氣撲鼻😌鵝肉皮脆肉嫩且帶酒香,食完鵝鍋後可加入湯底打邊爐。🔥日本薩摩和牛翼板肉($328)牛肉雪花紋勁靚,輕灼一陣就食得,肉味濃又軟嫩,但又不失嚼勁,靚牛果然係唔同😋🔥招牌四寶丸($128)分別有脆骨烏雞丸、XO醬豬肉丸、芫荽牛肉丸及芝心墨魚丸,印象中脆骨烏雞丸比較特別,粒粒脆骨令口感倍增,其他肉丸亦彈牙juicy,各有特色😌.🔥台灣鴨血($58)鴨血軟腍滑溜,好味到再encore多咗一碟😋.🔥新鮮紫淮山($48)印象中第一次食紫淮山,顏色鮮艷夢幻😌🔥千層枝竹($48)建議煮耐啲令枝竹盡吸湯汁精華,枝竹會更為入味,入口口感Q彈,好味😋.🔥時令菜蔬($40)皇帝菜翠綠鮮嫩,而且仲洗得乾淨👍🏻.🔥順德魚麵($68)魚麵煮開後變得粗身發

🔥西澳龍蝦刺身(加配優惠價$480)

🔥火焰酒香薑蔥鵝鍋($288)

🔥日本薩摩和牛翼板肉($328)

🔥招牌四寶丸($128)
🔥台灣鴨血($58)
鴨血軟腍滑溜,好味到再encore多咗一碟😋
🔥新鮮紫淮山($48)
印象中第一次食紫淮山,顏色鮮艷夢幻😌

🔥千層枝竹($48)
🔥時令菜蔬($40)
皇帝菜翠綠鮮嫩,而且仲洗得乾淨👍🏻
🔥順德魚麵($68)
魚麵煮開後變得粗身發脹,似食緊麵條狀魚蛋😆爽口彈牙又特別。

🔥竹蔗茅根($28/ 杯)
竹蔗茅根清熱下火,味道清甜,打邊爐又點少得😌

🔥和牛雪葩($58)
造型賣相似足和牛粒,但其實係士多啤梨味雪葩,上枱時仙氣十足,味道酸甜,打卡一流😍
用餐时段
食飯最緊要坐得舒服😌呢間火鍋店幾有私人空間。同朋友可以慢慢傾偈enjoy個晚餐!火鍋加配價$480有西澳龍蝦刺身🦞龍蝦大大隻,肉質爽口鮮甜!點了火焰酒香薑蔥鵝鍋,店員喺你面前整,有火焰效果🔥 鵝嘅酒味及蔥味好香,好味道~火鍋配料點了日本薩摩和牛 、台灣鴨血、招牌四寶丸、千層枝竹、紫准山、生菜、順德魚麵。和牛好好食,肉味超香!魚麵粗身,有魚鮮味而且好爽口😋甜品係和牛雪葩,雪葩整成和牛樣好搞笑,心理上我都想揀件冇咁肥🤣味道係士多啤梨味!

點了火焰酒香薑蔥鵝鍋,店員喺你面前整,有火焰效果🔥
鵝嘅酒味及蔥味好香,好味道~
魚麵粗身,有魚鮮味而且好爽口😋

成日行D2 place,都唔知原來樓上有間高檔火鍋店!適逢上星期父親節就揀咗嚟慶節食飯,環境裝修好靚好別緻,食物都有驚喜,想食優質火鍋嚟呢度就一定啱🙆🏻‍♀️✨• 火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288上枱時店員會贊酒再點火,記得準備定相機,用鏡頭去捕捉呢個moment (而我就偏偏呢個時候記憶咭冇位😀),鵝肉皮脆肉嫩,贊酒後更增添一抹酒香,食完個鵝就可以叫店員幫忙加湯開始打邊爐🍲• 西澳龍蝦 $480依家只要早一日預訂就可以用優惠價食到西澳龍蝦!龍蝦刺身唔係成日食到,每片龍蝦肉都晶瑩剔透好似識發光咁,食落爽口又清甜,我同屋企人都要爭住食🤣• 日本薩摩和牛翼板肉 $328油花紋路靚到癲,有圖有真相!輕輕淥下就食得,肉質勁軟滑,冇咗平時食肉嘅纖維感,又唔會完全冇曬口感,味道香而不膩,推介🧡• 招牌四寶丸 $128四寶丸有芝士墨魚丸、芫荽牛肉丸、XO豬肉丸同烏雞脆骨丸各兩粒,全部都係新鮮手打,口味幾有特色。我自己就最鐘意墨丸嗰款,口感爽彈仲包住濃郁芝士✨• 台灣嫩鴨血 $58呢度嘅鴨血都好好食好滑溜,配搭濃郁湯底索曬味就最正最夾🤤• 千層枝竹 $48平時打邊爐都係食山根響鈴呢啲豆製品,孤陋寡聞嘅我真係第

• 火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288

• 西澳龍蝦 $480

• 日本薩摩和牛翼板肉 $328

• 招牌四寶丸 $128

• 台灣嫩鴨血 $58
呢度嘅鴨血都好好食好滑溜,配搭濃郁湯底索曬味就最正最夾🤤

• 千層枝竹 $48
平時打邊爐都係食山根響鈴呢啲豆製品,孤陋寡聞嘅我真係第一次聽千層枝竹。識食一定係煮耐啲,等佢入曬湯底嘅精華😎

• 順德魚麵 $68
麵條狀嘅魚蛋,比想像中濃魚味,一啲都唔腥~

• 新鮮紫准山 $48

• 時令菜蔬 $40

• 和牛雪芭 $58
本身都以為係和牛做嘅甜品,店員介紹後先知道係和牛造型嘅士多啤梨味雪芭,上枱時仙氣飄飄,打卡一流🔥