1K
2024-04-10 127 浏览
又是每月一餐的時候,Happy Friday,又好耐冇見,大家食好啲,友人揀左大公館/大公別館,中菜館,見好多人食小菜,但比手工火鍋吸引,一於齊齊打邊爐。門面,灰磚牆及紅門,中式之感。內堂面積頗大,裝潢古色古香之中帶有西式的風格,中西合璧,設有多間貴賓房,我地入其中一間,感覺雅緻,設有酒吧位,有空間感,坐得舒適。混醬又出現~都幾多款。油碟每位,$15。茶芥每位,$23。餐牌,初到貴境,就試下滋補養生的花膠濃湯雞鍋,及人氣推介。陳皮化梅梳打(瓶),$88,酸酸甜甜清爽之感。花膠濃湯雞鍋,$298。金黃色的湯底,湯頭味道濃郁鮮甜,花膠爽滑,十分足料!鮮雞,肉質嫩滑。本地新鮮牛肉-牛頸脊,$268,肉質鮮嫩,口感爽滑牛味濃,美味。西班牙黑毛豬腩片,$208,擺盤精緻的玫瑰,黑毛豬腩片口感軟滑,味道甘香。招牌四寶丸,$128,自家製,有8粒共4款口味,脆骨烏雞丸、XO醬豬肉丸、芫荽牛肉丸及芝心墨魚丸,試了脆骨烏雞丸,口感札實,有粒粒的脆骨,都幾美味。新鮮紫淮山,$48,個賣相好靚,口感黏滑鲜爽。台灣鴨血,$58,口感滑溜。手打魚腐,$48,好大粒圓碌碌的手打魚腐,因為錄得太耐好大粒,食落口感軟

門面,灰磚牆及紅門,中式之感。

混醬又出現~都幾多款。
油碟每位,$15。茶芥每位,$23。

餐牌,初到貴境,就試下滋補養生的花膠濃湯雞鍋,及人氣推介。
陳皮化梅梳打(瓶)
陳皮化梅梳打(瓶),$88,酸酸甜甜清爽之感。
花膠濃湯雞鍋
花膠濃湯雞鍋,$298。
金黃色的湯底,湯頭味道濃郁鮮甜,花膠爽滑,十分足料!
鮮雞,肉質嫩滑。
本地新鮮牛肉-牛頸脊
西班牙黑毛豬腩片
招牌四寶丸

新鮮紫淮山
新鮮紫淮山,$48,個賣相好靚,口感黏滑鲜爽。
台灣鴨血
台灣鴨血,$58,口感滑溜。
手打魚腐
手打魚腐,$48,好大粒圓碌碌的手打魚腐,因為錄得太耐好大粒,食落口感軟腍得有點似梳乎厘。
千層枝竹
千層枝竹,$48, 味道濃厚,甘苦帶甜。
即炸響鈴
即炸響鈴,$42,必食,十分吸湯。
鮑魚雞粒餃
鮑魚雞粒餃,$68,餡料十足。
順德魚麵

順德魚麵,$68,魚麵粗身,彈牙又爽口,鮮香味郁,都幾飽肚。
和牛雪葩
和牛雪葩,$58,煙霧瀰漫恍如仙境好夢幻,但煙務持續左好耐www~雪葩賣相堅好似和牛,好精緻!而味道,係回憶嘅味道,似士多啤梨藥水味= =",打卡一流,味道一般。
流心南瓜球
流心南瓜球,$45,賣相好可愛,外酥脆內煙韌,內餡是流心蛋黃,味道香甜。

餐廳不論裝潢及食物味道都頗為出色,賣相精緻,服務態度有禮,價格略貴,但可接受,聚餐之選呢。
2024-03-16 174 浏览
之前介紹左間好出名嘅任食,未必好多人好呢一類咁暴力嘅選擇,想食精啲嘅,今日就可以睇下食物質素高d嘅火鍋店啦。大公館你一定聽講過,原來佢都有火鍋,名為大公館手工火鍋別館。無諗過佢哋嘅質素都幾出色,先講個湯底,選了兩種湯底,花膠雞湯絕對有城中個間以花膠雞知名嘅連鎖火鍋咁出色,朋友們差唔多飲左大半先捨得加湯,不過我最愛佢嘅另一中國式麻辣,個種牛油香,絕對有成都嘅原本風味。特別要講下佢叫得手工火鍋,好多野都係自家制造,招牌四寶丸同鮑魚雞粒餃食完都會有深刻印象本地新鮮牛肉同牛頸脊當然無得輸,同平時出名食牛嘅火鍋店有過之而無不及,個人喜愛牛頸脊多好多,牛味太濃郁。有朋友不吃牛,選了來自日本嘅薩摩和牛翼板肉,那種可愛攞設令我想起寬巷子,呢度價錢也相對平好多。西班牙黑毛豬腩片都不錯,係非牛人士好選擇。西班牙黑毛豬午餐肉炸得都幾好,就咁食同火鍋湯好嘅洗禮,都有各自嘅特色。相信呢到嘅海鮮新鮮好出色,我未食過咁好食嘅白鱔片,另外日本刺身級嘅帶子都令人回味。就算普通的食材如新鮮紫淮山,千層枝竹同順德魚麵都幾好,特別係千層枝竹,好吸湯。甜品就勁打卡,完全顯示到佢嘅手工特色風格,甜心都做得幾有心,和牛雪葩同流心南

甜品就勁打卡,完全顯示到佢嘅手工特色風格,甜心都做得幾有心,和牛雪葩同流心南瓜球,前者特別靚,不過有人喜歡有人覺得甜,我自己就幾鐘意,主調係士多啤梨,應該你無乜諗過,南瓜球就同好多星級點心甜品一樣咁好。
可惜個晚去到,客人唔多,下星期好似又凍番,可以考慮下再去食番晚。
2024-02-26
放工最好嘅節目就當然係約埋三五知己,圍爐取暖,一齊聚一聚!朋友仔就介紹我哋今日去呢一間「大公別館」,一嚐佢哋既精緻又滋補嘅火鍋先!🥢火鍋醬料九宮格齊集各式各樣火鍋配料,如香蔥、芫荽、黃椒醬、沙嗲醬、蒜蓉、辣椒粒、乾蔥油及炸蒜,整齊地擺放於九宮格內,可以按自己嘅喜好調配心水醬料,好正!🥢自家製特飲食火鍋,點少得叫返啲解渴嘅飲品慢慢嘆!餐廳主打自家調製特飲,每款真材實料,自家研製!分別有竹蔗茅根、紫貝天葵酸梅湯及陳皮話梅梳打,每款大大渣,啱晒我哋一班人慢慢享用!我就特別推介陳皮話梅梳打,酸酸甜甜,上層仲加入陳皮絲,搭配解渴一流嘅梳打水,冰凍得來又散發着陳皮嘅甘香,飲落特別清涼潤喉!🥢花膠濃湯雞鍋 / 川蜀麻辣鍋 (鴛鴦鍋)我哋揀咗滋補嘅花膠濃湯雞煲同埋麻香味濃既川蜀麻辣鍋,照顧哂大家既口味~花膠濃湯雞鍋雞既湯底金光閃閃,用上鮮雞熬制再加入花膠、木耳及杞子等配料,先試一碗鮮雞湯及軟滑既花膠,夠哂滋補!川蜀麻辣鍋香氣撲鼻,辣度十足,食得好過癮!配料夠哂地道正宗,麻辣度調制得夠出色!🥢日本薩摩和牛翼板肉歎火鍋又點少得靚牛肉!呢度主打日本薩摩和牛,而且更引入翼板肉部位,呢個部位油脂分佈最均勻,牛味

🥢火鍋醬料九宮格

🥢自家製特飲
火鍋,點少得叫返啲解渴嘅飲品慢慢嘆!
餐廳主打自家調製特飲,每款真材實料,自家研製!

🥢花膠濃湯雞鍋 / 川蜀麻辣鍋 (鴛鴦鍋)

🥢日本薩摩和牛翼板肉
火鍋又點少得靚牛肉!呢度主打日本薩摩和牛,而且更引入翼板肉部位,呢個部位油脂分佈最均勻,牛味又夠濃郁,用黎打邊爐,超正!

🥢本地新鮮牛頸脊
再黎一碟本地新鮮牛頸脊,色澤粉嫩紅潤,雪花紋理突出,重點係輕輕淥制後,肉質嫩滑得黎,帶點咬口,好出色!

🥢西班牙黑毛豬腩片
呢度提供嘅肉類除咗牛肉之外,豬肉亦好高質!用上西班牙黑毛豬腩片,豬肉味及油香味十足,入口鬆軟,食肉嘅朋友仔必定要試!

🥢日本刺身帶子
餐廳選用既食材,夠高質而且新鮮!用上刺身級帶子,肉質夠厚身之餘,夠哂鮮甜,用黎打邊爐口感更佳,內層帶點半熟效果,層次感十足,必試!

🥢招牌四寶丸
包羅萬有,四款丸類由人手手打,口味創新!有齊脆骨烏雞丸、 XO醬豬肉丸、芫荽牛肉丸及芝心墨魚丸,我就最鐘意XO醬豬肉丸,咬落超juicy,用上半肥瘦豬肉加入XO醬再由人手手打,入口爽彈得黎滲透XO醬既咸香味,夠哂滿足!

🥢白鱔片
超高水準既白鱔片!係師父專業既處理下,白鱔片已去骨,啖啖肉!重點係白鱔既外皮入口Q彈,魚肉夠爽脆,係一道好高質既火鍋食材,抵讚!

🥢鮑魚雞粒餃
別出心裁既自家製餃子!餃子加入煙韌鮮甜既鮑魚粒,搭配爽滑既雞粒,兩者互相輝映,餃子飽滿多汁,入口鮮味十足,值得一試!

🥢西班牙黑毛豬午餐肉
火鍋,午餐肉係我嘅最愛,尤其係將佢加入麻辣湯底!呢度用上西班牙黑毛豬午餐肉,先將佢炸一炸,外層帶點香脆!再放入濃濃嘅麻辣湯底,所有嘅麻辣湯底精華滲入午餐肉入邊,食起嚟辣到十足又Juicy,超讚!

🥢鮮蝦魚皮餃
魚皮餃大家又食得多啦,加入鮮蝦嘅魚皮餃,估唔到一樣出色!加入鮮蝦後,魚皮餃口感及層次感十足,入口爽彈,內餡咸鮮既魚香味突出!

🥢自家製千層枝竹
我既至愛,鐘意食辣既朋友仔必定要約佢加入麻辣鍋滾要滾,等佢索盡麻辣湯汁,食落惹味又過癮!千層枝竹豆味濃郁,層層分明,超推介!

🥢新鮮紫淮山
紫淮山入口寧舍清甜,營養價值高,幫助消化!輕輕淥一陣,質地帶點爽脆,口感一流!

🥢時令蔬菜
餐廳提供嘅蔬菜類選擇眾多,我哋就揀咗幾款時令蔬菜,包括皇帝菜、娃娃菜及唐生菜,蔬菜類新鮮爽脆,我就推介大家加入花膠濃湯淥制,各款蔬菜掛滿鮮味十足嘅濃雞湯,夠晒清甜!

🥢順德魚麵
意猶未盡嘅我哋,要試埋餐廳自家手打嘅順德魚麵,咁至夠滿足!魚麵採用魚肉製成,鮮味澎湃,麵條又掛湯,Q得又可以索盡湯底嘅精華,超滿足!

🥢甜品 - 和牛雪葩 及 流心南瓜球
賣相極度精緻打卡一流嘅和牛雪葩,上枱時加入乾冰效果,仙氣十足!口感軟糯,用上士多啤梨汁製成,微微酸,解膩一流!

流心南瓜球,即叫即炸,外層口感煙靭,賣相可愛!上層加入薄荷葉及丁香,製作認真,內層流心嘅南瓜蛋黃醬,鹹鹹甜甜,為呢一餐畫上完美句號!

大公別館 (荔枝角)
地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A1號舖
2024-02-27
冬日最佳節目首選就係同班朋友一齊打邊爐🍲齊齊烚吓烚吓,傾足一晚,暖身又開心🥳食過幾次荔枝角大公別館🌟無論點心定係夜晚食中菜同樣出色👍🏻好友介紹試吓佢嘅火鍋,約齊人就出發啦😆😆🔹鴛鴦鍋 (川蜀麻辣鍋/ 花膠濃湯雞鍋)有鍾意食辣嘅朋友,又有鍾意食花膠雞嘅我,一於就叫鴛鴦鍋,咁就大家都滿足到💘未落雞件之前先試吓香濃嘅花膠雞湯,湯頭呈金黃色,鮮甜無味精、花膠片嫩滑軟腍,高質涉頭真材實料特別滋味~川蜀麻辣鍋嘅鮮紅色湯底熱辣又香麻,食得夠過癮,嚐辣人士必試~🔹招牌四寶丸有齊脆骨烏雞丸、 XO醬豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸,特別推薦芝心墨魚丸,彈牙爽滑包著芝心,雙重口感好過癮~🔹鮑魚雞粒餃採用新鮮鮑魚配上嫩滑雞粒,層次感豐富,餃皮厚薄適中。🔹本地新鮮牛頸脊超大碟牛頸脊,上枱好吸晴!!新鮮牛頸脊鮮紅柔嫩、佈滿雪白油花,肉味濃且甜、肉質鬆化易入口~🔹日本薩摩和牛翼板肉薩摩和牛試過唔少,第一次試翼板肉部位,肉質軟嫩多汁、紋理均勻飽滿,食落油花豐富、牛味濃郁,確係出色~🔹白鱔片無骨脆白鱔皮香肉脆、爽彈無比,味道鮮爽無腥味,大家都一致讚好~值得一試!🔹日本刺身帶子厚切刺身級帶子鮮甜甘香,口感豐腴具彈性,鮮甜

🔹鴛鴦鍋 (川蜀麻辣鍋/ 花膠濃湯雞鍋)

🔹招牌四寶丸

🔹鮑魚雞粒餃
採用新鮮鮑魚配上嫩滑雞粒,層次感豐富,餃皮厚薄適中。

🔹本地新鮮牛頸脊

🔹日本薩摩和牛翼板肉

🔹白鱔片

🔹日本刺身帶子
厚切刺身級帶子鮮甜甘香,口感豐腴具彈性,鮮甜味於口腔內久久不散~

🔹新鮮紫淮山
有營又健康嘅紫淮山甜糯飽滿,低卡而且具抗氧化功效,更可加強腸胃消化~

🔹自家製千層枝竹
淥一陣就食得~豆味突出,咬落仲好有層次感,索滿香甜花膠雞湯湯汁,令人回味無窮!

🔹時令蔬菜
叫咗幾款蔬菜籃,有齊皇帝菜、娃娃菜同埋唐生菜,同鮮甜十足嘅花膠雞湯特別夾,推薦皇帝菜,鮮脆細膩冇草青味~

🔹順德魚麵
用百分百魚肉製成,食落有濃郁清甜嘅魚香,啖啖爽滑Q彈好有咬口。

🔹西班牙黑毛豬腩片
鮮嫩軟滑嘅黑毛豬腩片夾雜著適量油花,肉質嫩滑多汁且爽口幼滑,油脂分佈均勻,帶來雙重口感。

🔹西班牙黑毛豬午餐肉
即叫即炸香脆可口,選用黑毛豬,蛋白質相當豐富,食落鹹香惹味。

🔹鮮蝦魚皮餃
潔白鮮嫩嘅魚皮餃餃皮香滑爽口,食落有魚蝦鮮香,內餡蝦肉大大粒相當彈牙有嚼勁。

🔹和牛雪葩
賣相同創意都100分嘅和牛雪葩其實係士多啤梨雪葩,味道酸酸甜甜清新解膩,食落仲有啲山楂嘅味道,相當創新嘅甜品

🔹流心南瓜球
即叫即炸熱辣辣上枱特別吸引,南瓜球外型傳神,切開仲流出香滑南瓜蓉,味道香甜可口,夠晒惹味。

🔹自家製特飲
餐廳有三款特色自家調飲品,一於叫齊哂黎試試~
竹蔗茅根味道清甜,具潤燥止渴、利水袪濕,打邊爐飲一流!
紫貝天葵酸梅湯呈紫紅色, 味道可口帶點酸酸甜甜,清熱又消膩~
陳皮話梅梳打味道鹹鹹酸酸,解渴清新,令人胃口大開!

大公別館✨
📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A1號舖
2024-02-15
2024-04-10 26 浏览
放長假前夕想跟朋友聚一聚於是大家就約了去位於D2的大公別館吃火鍋大公別館就在大公館對面主打手工火鍋裡面除了主廳外,還有多間貴賓房裝潢高貴華麗, 貴賓房更有小型酒bar中西合璧,極具特色侍應服務十分貼心,適時會自行加火鍋湯底醬料具有多款可以自行選擇火鍋豉油、辣椒、蒜蓉、炸蒜蓉、蔥花、芫荽、麻油、沙嗲醬、蔥香醬、黃椒醬每位收費$15(另有茶芥每位$23)花膠濃湯雞鍋 $298-侍應送上火鍋時會提示大家可以先飲湯, 飲完後可以再加湯 湯底相當清甜,花膠軟腍 另外奉上半隻雞,個人很欣賞上時連薑帶蔥, 可以辟去腥味 雞肉相當嫩滑招牌四寶丸 $128-脆骨鳥雞丸、XO醬豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸 手工製作,只試了脆骨鳥雞丸, 口感相當有趣, 而且好食! 另朋友提到芫荽牛肉丸芫荽味極濃! 喜歡芫荽的話不要錯過!本地新鮮牛肉-牛頸脊 $268-本地牛頸脊,牛味很濃, 不用沾醬也很美味,而且厚度適中!西班牙黑毛豬腩片 $208-豬腩片卷成花形上碟,美感度大增, 而且非常嫩滑手打魚腐 $48-話說侍應送上枱時,魚腐可能太彈了,一整粒掉到枱上 侍應反應很快連忙說會再奉上兩粒給我們~
放長假前夕想跟朋友聚一聚
於是大家就約了去位於D2的大公別館吃火鍋
大公別館就在大公館對面
主打手工火鍋

裡面除了主廳外,還有多間貴賓房
裝潢高貴華麗, 貴賓房更有小型酒bar
中西合璧,極具特色
侍應服務十分貼心,適時會自行加火鍋湯底

醬料具有多款可以自行選擇
每位收費$15
(另有茶芥每位$23)

花膠濃湯雞鍋 $298
-侍應送上火鍋時會提示大家可以先飲湯,
飲完後可以再加湯
湯底相當清甜,花膠軟腍
另外奉上半隻雞,個人很欣賞上時連薑帶蔥,
可以辟去腥味
雞肉相當嫩滑

招牌四寶丸 $128
-脆骨鳥雞丸、XO醬豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸
手工製作,只試了脆骨鳥雞丸,
口感相當有趣, 而且好食!
另朋友提到芫荽牛肉丸芫荽味極濃!
喜歡芫荽的話不要錯過!

本地新鮮牛肉-牛頸脊 $268
-本地牛頸脊,牛味很濃,
不用沾醬也很美味,而且厚度適中!

西班牙黑毛豬腩片 $208
-豬腩片卷成花形上碟,美感度大增,
而且非常嫩滑

手打魚腐 $48
-話說侍應送上枱時,魚腐可能太彈了,一整粒掉到枱上
侍應反應很快連忙說會再奉上兩粒給我們~
第一次吃這種手打魚腐,放落湯後會發到好大
口感似梳乎里,入口即溶,個人感覺味道偏淡

鮑魚雞粒餃 $68
-餃子皮薄,鮑魚令到餃子很爽脆,
是少有的口感,這款必點!

千層枝竹 $48
-非常吸湯,而且猶如其名,
食落口也可以感受到滿滿的層次感

炸響鈴 $42
-秒放落湯再拎起就感受到響鈴的吸湯效果

新鮮紫准山 $48
-紫准山即是紫心蕃薯 (紫心蕃薯=/=紫薯),
亦比准山更有藥用價值 食落跟准山分別不大~

台灣嫩鴨血 $58
-鴨血軟腍滑身

順德魚麵 $68
-魚麵口感跟魚腐有點相似,但魚麵再結實一點及更有魚香,
而且因為呈條狀,更可以完全吸湯,吸湯後亦十分彈形
個人比較喜歡魚麵~

和牛雪葩 $58
-其實是士多啤梨味雪芭,但造型跟和牛十分相似
上枱時乾冰效果一流 (笑,差不多維持了最少2分鐘仙氣
因為我本來對士多啤梨味果醬類味道都不太喜好
所以對我來說這款是打卡一流的甜品

流心南瓜球 $45
-造型十分可愛的一道甜品,但流心效果不算明顯~

陳皮話梅梳打 $88/Jar
-每杯都有一粒話梅,陳皮量也很多
酸酸咪咪,再加上梳打,相當開胃解渴

大公別館 (荔枝角)
長義街9號D2 Place ONE 10樓A1號舖
  • 招牌四寶丸
  • 千層枝竹
  • 順德魚麵
2024-03-26 15 浏览
之前去大公館吃中菜時,都沒留意這裡還有一個特別的房間專門提供火鍋服務,名為「大公別館」。 今晚有朋友帶路,第一次嘗試了這裡的精緻手工火鍋。我們選擇了以下湯底:花膠濃雞湯:金黃色,鮮甜無味精,花膠片嫩滑軟糯,特別滋味。川蜀麻辣鍋:鮮紅色的湯底,辣而香麻,非常適合喜歡辣味的人。招牌四寶丸包括脆骨烏雞丸、XO醬豬肉丸、芫荽牛肉丸和芝心墨魚丸。 特別推薦芝心墨魚丸,口感彈牙爽滑,芝心的雙重口感令人愉悅。其他火鍋配料有鮑魚雞粒餃子、當地新鮮牛頸脊、日本薩摩和牛翼板肉、白鱔片和日本刺身帶子。他們還自家調製了竹甘蔗茅根水、紫貝天葵酸梅湯和陳皮話梅梳打。甜點選項有和牛雪芭和流心南瓜球,外觀美觀,味道吸引人。若您喜歡手工火鍋,不妨前往大公別館一試!

我們選擇了以下湯底:

花膠濃雞湯:金黃色,鮮甜無味精,花膠片嫩滑軟糯,特別滋味。

川蜀麻辣鍋:鮮紅色的湯底,辣而香麻,非常適合喜歡辣味的人。

甜點選項有和牛雪芭和流心南瓜球,外觀美觀,味道吸引人。

若您喜歡手工火鍋,不妨前往大公別館一試!
天寒地凍有什麼好得過去打邊爐暖身心!今天就來暖笠笠地分享於荔枝角的手工火鍋秘點。有看我文章的朋友相信對於大公館並不陌生!但原來大公館內還別有洞天有所品嚐手工火鍋的秘點大公別館。大公別館環境非常舒適之餘最重要是火鍋配料非常吸引,而且有不少也是師傅手工製作的高質美食絕非坊間一般能吃到的美味。甫坐下先來混一個靚醬佐料!生、熟蒜蓉、芫荽、蔥、沙嗲醬及蔥香醬等通通有齊,但最令我心心眼絕對是那個辣勁十足的黃燈籠辣椒醬。餐廳三款自家調製的飲品都非常吸引!這夜人多一於點齊三款包括有竹蔗茅根水、紫貝天葵酸梅湯各$78 /Jar及陳皮話梅梳打$88/Jar。竹蔗茅根水夠清甜、紫貝天葵酸梅湯好濃郁,而我最欣賞陳皮話梅梳打味道甘香又不過甜好清爽。這夜我們選擇了鴛鴦鍋$328來打邊爐!分別揀上花膠濃雞湯配川蜀麻辣鍋,前者滋補養顏後者香辣刺激各有美味之處。未開動前大家記得要先喝那金黃色的濃雞湯,熱騰騰濃郁雞湯非常足料味道又香甜很滋補啊。點選花膠濃雞湯的同時會配上鮮雞半隻!於濃郁的湯頭下翻滾後的雞件非常富彈性而且雞香味濃郁,超推介給喜歡吃新鮮雞的朋友。來到火鍋配料相信大部份朋友首選嘆靚牛肉!我們選了日本薩摩牛翼板肉

來到火鍋配料相信大部份朋友首選嘆靚牛肉!我們選了日本薩摩牛翼板肉$328和本地新鮮牛頸脊$268,賣相嫣紅油花均勻好友們吃得津津有味。

不吃牛的我就點上這個花漾的西班牙黑毛豬腩片$208,豬腩片以玫瑰花造型登場打卡度爆燈!肥瘦均勻的黑毛豬腩片灼至剛剛熟,吃下口感軟嫩肉味香濃質素很讚耶。
說明是手工火鍋當然要點些手工配料!這個千層枝竹$48外貌像金磚般非常吸睛,炸至外層金黃香脆內裏是層層疊的煙韌口感,充滿豆香的千層枝竹索上濃湯味道更加精彩。
愛吃魚的朋友這碟白鱔片$148必定不會失望!新鮮彈牙的鱔片沒帶上丁點泥味,只吃到甘香的魚油滋味好吸引。
另外別館的手造自家製丸類及餃子也絕對不容錯過!招牌四寶丸$128內包括了坊間少有彈牙脆骨烏雞丸,肉味香濃略帶刺激的芥末豬肉丸丶牛味香濃的芫荽牛肉丸及爆漿芝心墨魚丸,四款也各有特色絕對值得一試喔。
吃麻辣火鍋又怎能少得午餐肉那份兒呢!所以點來這一客西班牙黑毛豬午餐肉$78,索盡醇香麻辣湯底午餐肉真的非常邪惡!但那合拍的滋味又真的叫我百吃不厭。
餃子我們點上了兩款有特色的來品嚐!先有這個非常特別的鮑魚雞粒餃$68,爽滑餃子皮內包裹著煙靭鮮味的鮑魚粒還有嫩滑雞肉,口感跟味道也非常好更很有新鮮感呢。
另外這個鮮蝦魚皮餃$48亦非常討我歡心!煙韌的餃皮魚香味濃內裏是爽彈新鮮的蝦肉,肯定是我吃過最美味的魚皮。
吃了那麼多美食蔬菜此時少不了!看見有我最喜歡的新鮮淮山$48當然要點來品嚐,大家記得不要淥太久否則會沒有了應有的美味口感。
時令蔬菜我們選了唐生菜、娃娃菜及皇帝菜,用香甜的花膠雞湯配它們就最適合不過。

另外我超級推介大廚自家製的順德魚麵$68!我對魚麵的印象是口感非常虛偽,但這個魚麵充滿魚肉香味之外口感還非常煙韌彈牙,好吃得我們要Encore多一份呢。

這兒除了火鍋質素高之外甜品也不是省油燈!看著Menu那個和牛雪葩及流心南瓜球太正了大家也忍不住點來品嚐,上檯時配合迷幻的煙霧效果真的非常吸睛。

這個和牛雪葩$58賣相維肖維妙!其實它是一件士多啤梨味的甜品,不只樣貌美麗味道也非常不錯。
另外這個流心南瓜球$90炸得香脆不油膩,咬開後內裏盡是流心鹹蛋黃邪惡又美味。
火鍋店除了新鮮之外最值得欣賞肯定是廚師手工製作的配料,而大公別館做得好之餘價位亦非常合理,可說是近年我吃過覺得最吸引的火鍋店。
2024-02-26
2024-01-19 268 浏览
今次來到「大公別館」,一試鴛鴦鍋就知道無搞錯!川蜀麻辣鍋辣得過癮,湯底夠晒香又有kick,而花膠濃湯雞鍋就溫文爾雅,滑雞、花膠嘅鮮甜入魂,好補!🍲本地牛頸脊肉質嫩滑,爽口得黎又唔失啖啖肉味,簡直係滾得快閃快嘅上選!手工鮑魚雞粒餃真係料多實在,個個餃子啖啖肉,鮑魚同蝦肉韵味十足,蝦肉爽彈鮑魚又飽滿!食落健康有益嘅淮山麵順滑過癮,湯底嘅味道都夠晒濃,湯麵兜埋一齊真係心暖暖哋。🥢招牌四寶丸係呢度嘅必試,層次分明,簡直係彈牙勁,每一啖都可以食出鮮味同用心。豆腐紙細薄得黎好入味,一啖咁滑,真係正到爆炸!👅同朋友哋一齊嚼越談越開心,飯局中就算食得飽飽,最後仲係有位留比芝麻卷,外脆內軟,芝麻香氣撲鼻,真係滿足到我哋呢啲甜品控。😋食物質素一流,環境悠閒,如果想食個家常又高質嘅打邊爐,「大公別館」絕對係個好選擇!

2024-01-18 191 浏览
今日去左大公別館食餐火鍋,由頭到尾,正到無話可說!👍首先,鴛鴦鍋既花膠濃湯雞鍋真係醇厚得嚟清甜,每啖湯都好似流進心坎咁暖。至於川蜀麻辣鍋就勁得黎,麻辣醬料調得剛剛好,唔會辣到食唔落咁。再講下招牌四寶丸啦,每款丸子都保持得好有層次,墨魚丸彈牙得滯,豬肉丸肉味香濃,令人一粒接一粒!至於肉類,美國極和牛封門柳淨係落湯幾秒就已經足夠刺激味蕾,輕輕一咬,肉汁四溢。再提下本地新鮮牛肉牛頸脊,肉質煙韌得黎有嚼勁,好符合廣東人對牛肉既挑剔口味。菜蔬方面,唐生菜夠鮮,千層枝竹入口即化,豆腐紙更係層次豐富,撈埋湯底,真係好惹味。😋飲杯紫背天葵山楂茶,開胃又消暑,整個味蕾都清新起來。最後個金箔芝麻卷,唔單止外表吸引,芝麻香氣配上淡淡既金箔,真係將晚餐收尾得高貴非凡。走出大公別館,我只能話,下次再撞喎!🥘🍲🥄

2023-04-11 1640 浏览
今次我去咗位喺荔枝角嘅大公別館試嘢,整體嘅食物質素都幾唔錯,其中令我最印象深刻嘅係佢哋嘅西澳龍蝦同千層枝竹。佢哋嘅西澳龍蝦係用清蒸嘅方式煮嘅,龍蝦身肉鮮甜彈牙,仲有淡淡嘅鮮甜味,令人回味無窮。而且龍蝦嘅份量亦都十分足夠,可以滿足大部分嘅食客需求。千層枝竹係另一款令人驚喜嘅菜式,呈現出金黃色澤,口感酥脆,而且仲有淡淡嘅花生香味。每一塊都夠厚實,唔會有過多嘅油膩感,食落十分清爽。除咗以上兩款菜式之外,佢哋嘅招牌四寶丸同台灣鴨血亦都值得一提。四寶丸入口即溶,肉汁鮮美,口感十分豐富,一份食量都幾夠。而台灣鴨血味道濃郁,有淡淡嘅五香味,唔會太膩口。環境方面,餐廳裝潢簡潔時尚,十分舒適,而且服務態度都十分友善,令人感到十分舒服。總括而言,大公別館嘅菜式質素高,食物份量夠足,價格亦都十分實惠,值得一試。如果你鍾意龍蝦同千層枝竹,就一定唔可以錯過大公別館。

2023-04-01
最近有點秋意,又係開始打邊爐嘅好季節~😜 估唔到荔枝角D2 Place都有得打邊爐,餐廳裝修幾華麗,好有氣派,帶點宮廷和古色古香的味道,坐位都好闊落,而且湯底和食材都好出色! 😎👍1. 🦞西澳龍蝦刺身(優惠價: $480)龍蝦刺身原隻上好吸晴!🤩 上枱時大家已經興奮到”嘩!!!”😍 切片後份量好多,大件又厚切,肉質新鮮,爽口彈牙!🥰2. 🔥🦢火焰酒香薑蔥鵝鍋🥘 ($288)店員會即場將玫瑰露酒加入鍋中,然後快炒,把鵝肉、薑蔥等材料撈勻,炒一炒之後更加惹味,鵝肉表皮微脆,肉質嫩滑!👍🏻 食完鵝之後,店員就會將湯加入鍋中,咁就可以開始打邊爐!😆3. 🐮日本薩摩和牛翼板肉 ($328)擺盤好靚,牛味香濃,雪花紋理分怖得好平均,有點入口即化的感覺!😍4. 招牌四寶丸 ($128)四寶丸分別有脆骨烏雞丸、XO醬豬肉丸、芝心墨魚丸和芫荽牛肉丸,比較鍾意芝心墨魚丸,一咬落去就有芝士流心😛 另外,脆骨烏雞丸加咗雞軟骨,帶點爽脆,幾有口感,每款都各有特色!😎5. 台灣鴨血($58)鴨血切得幾大件,煙韌有嚼勁,且吸滿了湯汁精華,好入味!6. 千層枝竹 ($48)有好多層腐皮,感覺好似海綿一樣,會吸收湯汁

1. 🦞西澳龍蝦刺身(優惠價: $480)

2. 🔥🦢火焰酒香薑蔥鵝鍋🥘 ($288)

3. 🐮日本薩摩和牛翼板肉 ($328)

4. 招牌四寶丸 ($128)

5. 台灣鴨血($58)

鴨血切得幾大件,煙韌有嚼勁,且吸滿了湯汁精華,好入味!
6. 千層枝竹 ($48)

有好多層腐皮,感覺好似海綿一樣,會吸收湯汁精華,時間煲得越耐,口感就越腍身和入味!

7. 新鮮紫淮山 ($48)

味道微甜,口感黏稠,食落粉粉地

8. 順德魚麵 ($68)

呢間非常推介,魚麵滾咗陣之後會發到漲漲地😳,魚味好香,爽口彈牙,口感有啲似麵條型嘅魚蛋🤪

9. 和牛雪葩 ($58)

一出場仙氣飄飄晒,出嚟外表同和牛都有幾分相似🤭,食落原來係士多啤梨味糕點,口感粉粉地,味道就甜咗少少😂

10. 時蔬 ($40)
11. 紫背天葵酸梅湯 ($28)
12. 陳皮化梅梳打($38)

2022-07-12
等候时间
2 分钟 (堂食)
  • 招牌四寶丸
  • 火焰酒香薑蔥鵝鍋
  • 西澳龍蝦
  • 台灣鴨血
  • 日本薩摩和牛翼板肉
  • 順德魚麵
2022-08-11 1431 浏览
大公館是深水埗區域最為Luxurious的粵菜餐館, 還記得一開始的會員制真的令我以為是什麼達官貴人才能去品嚐. 瘟疫之後要繼續生存, 除了在本身的菜式上更作改良, 在廚藝上繼續精進外, 擴闊自己的客群, 也可以透過開新餐廳, 吸引人不吃粵菜的食客, 這裡就是在這情況下, 在原本餐館的部分分割開, 成了主打火鍋的別館.有着大公館的根基, 食材的質素不會令我擔心, 例如是花膠鮮雞湯底的花膠, 大塊之餘結構工整, 燉的火候和時間也控制得很好, 口感爽彈. 湯底夠黏口, 雞件也夠新鮮而有雞味, 價錢定位和尖沙咀多差不多, 但裝修更高貴, 最重要是沒有人食煙之餘, 枱與枱之間的空間感十分足夠.牛小排是美國的安格斯, 肉香和油香豐富; 本地薑的牛頸脊則夠爽, 肉香更突出. 更為欣賞的是牛肉不會黏在一起, 也沒有血水滲出, 更沒任何雪藏味. 四寶丸中的烏雞肉丸最為特別, 烏雞煲湯聽得多, 用來做肉丸則第一次品常, 肉質彈牙, 再加上軟骨的爽脆, 味道不如其他肉丸般濃烈, 但口感相當有趣.Greater China Club is the most luxurious Cantonese Resta

Greater China Club is the most luxurious Cantonese Restaurant at Shum Shui Po. In order to attract more foodie, she opened the Annex that is focused on hot pot, one of my favourite cuisine. The quality of food and soup is nice and it is not that costly. The most important is the Annex is very tidy and clean. For the most interesting dish, I will suggest the the silky fowl meatball as the silky fowl is seldom for meatball. Texture is nice although the flavor is not that strong.

2022-07-25 953 浏览
上星期同成班好朋友去咗D2 Place嘅大公館食飯,餐廳走高檔路線,環境有氣派,除咗中菜仲有火鍋食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🦞西澳龍蝦刺身 加配優惠價$480而家做緊優惠,加$480 就有西澳龍蝦刺身🦞 龍蝦好大隻,大約有1.5斤😆 龍蝦刺身好鮮甜,食落好爽口。記得要提早一日預訂💕🦆火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288食完龍蝦刺身就開始打邊爐٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 鵝鍋好大鍋,店員淋上玫瑰露酒之後就點火,有好靚嘅火焰效果 🔥大家記得準備定手機拍低🤣鵝件有十幾件,每件都皮脆肉嫩,好重酒香,十分惹味😋🥩日本薩摩和牛翼板肉 $328食完鵝就加湯打邊爐🍲 叫咗碟薩摩和牛翼板肉,雪花紋勁靚,牛味香濃,有少少入口即溶(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🧆招牌四寶丸 $128四寶丸分別係脆骨烏雞丸、XO醬豬肉丸、芫荽牛肉丸同芝心墨魚丸🥰 每款都各有特色,當中最鍾意芝心墨魚丸,入面嘅芝士好流心(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 脆骨烏雞丸都幾特別,加咗雞軟骨好有口感。 🤎千層枝竹 $48千層枝竹好入味,口感有層次,中間索曬湯汁一定要試 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 🧡順德魚麵 $68魚麵似食緊麵條狀魚蛋,食落爽口彈牙,啖啖肉😋 🥩和牛雪葩 $58打卡必叫(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 上枱嘅時候仙氣十

🦞西澳龍蝦刺身 加配優惠價$480

🦆火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288

🥩日本薩摩和牛翼板肉 $328

🧆招牌四寶丸 $128

🤎千層枝竹 $48

🧡順德魚麵 $68
魚麵似食緊麵條狀魚蛋,食落爽口彈牙,啖啖肉😋

🥩和牛雪葩 $58
打卡必叫(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 上枱嘅時候仙氣十足,大家要把握時間打卡😛 賣相真係好似和牛,食落去係士多啤梨雪葩🍓值得一試(。・ω・。)ノ
2022-07-22 786 浏览
D2 place 十樓呢間中菜好出名 佢有分普通中菜同火鍋部 咁我哋試咗火鍋 其實佢餐廳係好大間 有不同嘅房間 裝修華麗 又唔會話好似酒樓咁老土 整體都幾舒服😆叫火鍋除咗個爐 又點少得啲醬😂 醬料好重要 餐廳會先遞上九宮醬料 入面有基本嘅豉油、蒜蓉、香蔥、芫荽、辣椒、沙茶醬、麻油 仲有比較少見嘅乾蒽油同黃椒醬😆 我自己每款都落咗 乾蒽油就好似食台式伴麵個款 幾得意🥄火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288呢個鵝鍋夠晒氣勢 店員會為鵝鍋落酒 (應該係米酒)之後點火撈炒🔥 用嚟影相打卡啱晒 店員撈炒時都幾香 鵝肉以件呈上 鵝皮吸收晒酒香同原本嘅醬汁 所以好惹味🥰 另外鵝鍋仲有其他香料 例如花椒八角 味道幾豐富🤪招牌四寶丸 $128呢款四寶丸由4款唔同食材製成 有烏雞軟骨、芝心墨魚丸、芫茜牛丸同豬肉丸😝自己最鍾意食烏雞軟骨丸 一嚟佢外貌黑色夠型 食落又爽口彈牙👍🏻日本薩摩和牛翼板肉 $328日本和牛😍 佢嘅油脂分布平均 好靚~ 呢款和牛最啱輕輕滾十秒咁 啱啱好熟😝 佢嘅牛味會好出 又keep到嫩滑 記住煮到啱啱好就ok😋龍蝦 $480宜家有優惠價-龍蝦刺身$480🦞 龍蝦大隻 原隻龍蝦上 打卡正😚 龍蝦肉

火焰酒香薑蔥鵝鍋 $288

招牌四寶丸 $128

日本薩摩和牛翼板肉 $328

龍蝦 $480
宜家有優惠價-龍蝦刺身$480🦞 龍蝦大隻 原隻龍蝦上 打卡正😚 龍蝦肉切到一片片 呈半透明感 每片都幾厚肉 刺身夠晒凍 食落彈牙😗

千層枝竹 $48
記住叫呢個!雖然佢睇落好似長方形豆卜咁無乜特別 佢入面好有內涵🥰🥰🥰 店主提醒我哋千層枝竹要煮到冧晒先ok 一咬開 就可以見到入面嘅枝竹 suk晒湯汁 好正🤤

順德魚麵 $68
上菜先知呢個魚麵好粗身 原來佢係魚肉麵條😜 魚肉麵條煮熟後keep到彈牙 會幾似魚蛋 又可以吸到啲湯汁🤩

和牛雪葩 $58
呢個甜品夠晒仙氣😘 影咗好耐相都仲有仙氣咖 到底和牛雪葩係乜呢?! 佢個樣真係好似和牛 原來佢係士多啤梨味嘅jelly 都幾得意😆

新鮮紫淮山 $48

時蔬 $40
台灣鴨血 $58
竹庶茅根 $28
紫背天葵酸梅湯 $38
2022-07-22 1697 浏览
聽朋友講D2 Place有間高質嘅中菜館開左火鍋專門店所以我地就跟埋去一齊打邊爐🍲 果然高質😋.🌟西澳龍蝦呢次係我第一次食龍蝦刺身🦞見到原隻龍蝦上菜已經覺得好震撼!龍蝦肉質鮮甜厚實 口感十足點埋wasabi同醬油味道更加豐富🥰.🌟火焰酒香薑蔥鵝鍋 我地首先品嚐薑蔥鵝店員會贊酒🍶 再點火🔥 然後幫手撈起絕對係視覺同味覺嘅享受🤩鵝片亦都好入味 啖啖肉好易食.🌟日本薩摩和牛 食完薑蔥鵝就會加入湯底正式打邊爐!我地點左日本薩摩和牛 好食到唔點醬汁都已經好好味🥹😍和牛油脂分佈均勻 就算有手切嘅厚度都係超腍係今餐最好食嘅item🤤😋.🌟台灣嫩鴨血鴨血嘅大小啱啱好 好易夾起.🌟招牌四寶丸四款丸分別係烏雞丸、芝心丸、豬肉丸同牛肉丸粒粒都真材真料👍🏻.🌟千層枝竹枝竹排列成方型建議一早就開始淥 淥耐D會更腍更入味😆.🌟新鮮紫准山、娃娃菜點左D蔬菜食都健康D🥬呢度有平日少見嘅紫准山 味道都比想像中好同易入口😃.🌟順德魚麵魚麵好有驚喜! 食落超彈牙🤪平日食開都以為魚麵麵粉嘅比例較多而呢個正好相反 所以食落更似條狀魚蛋.🌟和牛雪葩最後有一個打卡必備嘅甜品📷除左有乾冰營造迷幻感覺之外 和牛造型亦幾可亂真🥩味道係士
聽朋友講D2 Place有間高質嘅中菜館開左火鍋專門店
所以我地就跟埋去一齊打邊爐🍲 果然高質😋

🌟西澳龍蝦
西澳龍蝦

呢次係我第一次食龍蝦刺身🦞
見到原隻龍蝦上菜已經覺得好震撼!
龍蝦肉質鮮甜厚實 口感十足

絕對係視覺同味覺嘅享受🤩

鵝片亦都好入味 啖啖肉好易食
🌟日本薩摩和牛
日本薩摩和牛

食完薑蔥鵝就會加入湯底正式打邊爐!
我地點左日本薩摩和牛 好食到唔點醬汁都已經好好味🥹😍
和牛油脂分佈均勻 就算有手切嘅厚度都係超腍
係今餐最好食嘅item🤤😋
🌟台灣嫩鴨血
台灣嫩鴨血

鴨血嘅大小啱啱好 好易夾起
🌟招牌四寶丸
招牌四寶丸

四款丸分別係烏雞丸、芝心丸、豬肉丸同牛肉丸
粒粒都真材真料👍🏻
🌟千層枝竹
千層枝竹

枝竹排列成方型
建議一早就開始淥 淥耐D會更腍更入味😆
🌟新鮮紫准山、娃娃菜
新鮮紫准山

點左D蔬菜食都健康D🥬