2023-04-23 106 浏览
夜首爾由韓國人親自主理 味道夠正宗夠地道 係個同一大班朋友食飯嘅好選擇🤣🍀醬油蟹醃製得好好 醬油味夠濃郁 微辣易入口☺️ 蟹有好多蟹膏 望到都已經流晒口水🤤🍀調味牛肋骨牛肋骨切開後都有好多件 放上烤盤再燒一燒 香味撲鼻😚 肉質軟嫩有嚼勁 咬落有肉汁 必叫食物之一🤩🍀牛舌牛舌每面燒10秒左右已經熟透 口感彈牙 鮮嫩多汁 好好食😋🍀牛胸肉大醬湯好大鍋 夠幾個人share🤣 湯底調得入味 忍吾住叫左白飯撈埋一齊食🫣 牛胸肉有咬口 配埋豆腐 薯仔🥔一齊食 口感層次豐富😍🍀特選豚肉拼盤豬頸肉燒完之後油脂同肉汁豐富 味道好濃郁🤤 口感爽口彈牙有嚼勁🐷 豬排燒完之後 口感依然鬆化 鮮嫩多汁🥩🍀拌冷麵醬汁比較多 口感相對黏稠 味道濃厚 配埋烤肉一齊食好夾🍜

🍀醬油蟹

🍀特選豚肉拼盤

🍀拌冷麵
醬汁比較多 口感相對黏稠 味道濃厚 配埋烤肉一齊食好夾🍜
2023-04-22 80 浏览
夜首爾 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖未去到韓國,食一日韓食,感覺都係地道正宗。必食醬油蟹,醬油蟹殼色深沉,同橙色嘅蟹膏,透明嘅蟹肉相映成趣,讓人垂涎三尺。香氣濃郁地撲鼻而來,入口鮮甜Q彈,讓人回味無窮。豆腐海鮮鍋,豆腐雪白,大蝦鮮紅,看了就舒服。鍋內的香氣四溢,熱氣騰騰,感到很補身。豆腐滑嫩,各種海味道鮮美,讓人回味無窮,心情大好。烤黃花魚,充滿Omega 3,色澤金黃,外皮烤得酥脆,內裡鮮嫩多汁,魚肉肥美。大蜆清麵,麵條雪白滑嫩,蜆肉份糧多,清香確實,令人有種悠閒的感覺。入口後,蜆肉鮮美,湯汁清甜,讓人心情舒暢。
夜首爾 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖

未去到韓國,食一日韓食,感覺都係地道正宗。

2023-04-20 158 浏览
抵食指數:🎀🎀🎀環境:🎀🎀🎀回頭:🎀🎀🎀🎀(最高分5個🎀)店員大部分都係韓國人,用英文落單即可~環境寬敞整潔。首先送咗好多前菜,重點係前菜可以無限refill!!雞蛋煎翠玉瓜同埋豆腐都好好食,我哋都refill左3 次🤣🤣🤣🤣🤣👍🏻今日係衝着醬油蟹而來,醬油蟹好新鮮又多蟹膏,味道唔係好鹹,加埋個紫菜飯食好match。【泡菜煎餅】煎餅食落幾厚實,唔係薄切切既口感 外皮煎得焦香 仲帶有小小泡菜既辣味 幾好食👍🏻❤️份量好大份 2個女仔完全食唔晒👥極力推介大醬湯大醬湯的湯底十分鮮甜,除左豆腐、瓜菜之外,重點係裏面嘅牛肉好好食,我覺得大醬湯先係呢一間店嘅招牌菜🤣最後兩個人埋單七百幾蚊,價錢唔算好平,但味道好正宗,值得一試。
抵食指數:🎀🎀🎀
環境:🎀🎀🎀
回頭:🎀🎀🎀🎀
(最高分5個🎀)
店員大部分都係韓國人,用英文落單即可~環境寬敞整潔。
首先送咗好多前菜,重點係前菜可以無限refill!!

正宗醬油蟹

泡菜煎餅
牛肉大醬湯
  • 醬油蟹
2023-04-18 86 浏览
韓式前菜是韓國料理中不可或缺的一部分,包括了豐富多樣的小菜,如芽菜、薯仔、茄子、泡菜、蒟蒻等等。每一道前菜都經過精心調味,味道獨特。芽菜清脆可口,泡菜酸辣適中,而蒟蒻則口感滑膩,味道清淡。安康魚湯安康魚湯是一道經典的韓國湯品,以其鮮美無比的魚肉和濃郁的湯底聞名。這道菜的魚肉選自最優質的魚種,經過精心烹飪後,肉質鮮嫩多汁,完美地保留了魚的天然風味。而湯底則選用了豐富的蔬菜和香料慢煮而成,味道濃郁而不油膩,令人回味無窮。牛肉石鍋拌飯牛肉石鍋拌飯是韓國料理的代表作之一。這道菜的米飯經過多次反覆淘洗,保證飯粒蓬鬆細膩。搭配上石鍋烹煮,使得飯底形成一層香脆可口的金黃色鍋巴。牛肉則經過精心調味和烹調,佐以鮮美的蔬菜和香醇的韓式醬汁,使得各種風味巧妙地融合在一起。人蔘雞湯一道充滿滋補功效的韓國湯品,選用了肉質細膩的嫩雞為主料,搭配上高品質的人蔘、紅棗等藥材炖煮而成。雞肉經過長時間的炖煮,讓肉質變得極為鮮嫩,而湯底則呈現出淡雅的金黃色,散發著濃濃的人蔘香氣。

安康魚湯

牛肉石鍋拌飯

人蔘雞湯
2023-04-18 87 浏览
📍夜首爾 (尖沙咀)呢間算係👩🏻最愛嘅韓式餐廳之一。除咗必食嘅烤肉,今次試嘅人蔘雞粥都好有驚喜💕。💕調味牛小扒 $220肉質又彈又嫩滑,咬落去冇渣咁濟。醃料以醬油做底,再加埋蜂蜜、生果之類,係正宗韓式偏甜嘅口味。有埋專人幫手燒肉,完全唔怕燶。💕白灼豬肉生菜包 $320完全冇諗過咁大份,夠晒4個人食。五花腩超厚切,白灼但唔會冇味。泡菜除咗有蘿蔔仲有雪梨,清清甜甜幾特別。💕人蔘雞粥 $120想食人蔘雞湯又怕太多肉食唔晒,所以試咗平啲輕盈啲嘅人蔘雞粥。味道又甘又鮮但唔會苦,粥底好綿滑仲有好多雞絲。📍夜首爾 (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
📍夜首爾 (尖沙咀)

💕調味牛小扒 $220

💕白灼豬肉生菜包 $320

💕人蔘雞粥 $120

📍夜首爾 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
2023-04-15 96 浏览
放假出左尖沙咀搵食,係寶勒巷見到呢間夜首爾,見有位便即進入開餐囉☺️。食物選擇非常之多,點菜後便會附上多款前菜,包括有菠菜、大豆芽、泡菜、薯仔、木耳、茄子🍆、蒟蒻同甜豆,款款都好味,食肉前食多啲菜,認真健康☺️。鮮辣鱈魚湯,有3件大塊的鱈魚扒,魚皮咬落煙靭,魚肉啖啖肉唔會散,配料都唔少架,有豆腐、鮮菜、大豆芽、翠玉瓜同蘿蔔等等,湯都算辣,但是啱我地胃口,整體都唔錯。燉牛排骨煲,份量很多,調味帶點甜,湯汁好濃郁,牛油脂同肉嘅比例剛好,好嫩滑入味,除咗牛入面的胡蘿蔔,蘿蔔都入晒味,食真係無得輸👍。

2023-04-15
尖沙咀絕對係食韓國美食的集中地!在尖沙咀寶勒巷新的「夜首爾」,由韓國老闆主理,主打正宗韓國料理,款式多樣又美味,生熟韓國菜式應有盡有,最吸引的韓國菜式一定是招牌醬油蟹同埋烤肉!經過一定要試下!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ 🔹◉前菜有足足8款伴菜!有泡菜、茄子、薯仔、菠菜、椰菜花、芽菜、木耳、粉條等等!好豐富!前菜已經食到韓國的風味!🔹◉醬油蟹Soy Sauce Marinated Crab $250第一次食醬油蟹!好驚喜!選用優質蟹!夠大隻,蟹蓋同蟹身有滿滿蟹膏😻醬油、蟹膏、辣椒、蟹肉配搭出完美和諧感,口感好似jelly般滑溜,鮮味湧入口腔!不負眾望🔹◉醬油蝦 Marinate Shrimp $240鮮美的蝦🦐配以醬油、辣椒、大蒜等來調味,增添了韓式獨特的鹹辣口感,亦令醬油蝦的鮮味更為突出!🔹◉海鮮煎餅 Green Onion Pancake $150每次吃韓國菜必點的item。海鮮料頗多!有嚼勁、而且煎得表面酥脆~好香口🔹◉鮑魚粥 Abalone Porridge $130 叫個熱辣辣既鮑魚粥暖暖胃!韓國粥有營養而且豐富!粥煲得綿滑,口感柔軟順滑

🔹◉前菜

好似jelly般滑溜,鮮味湧入口腔!不負眾望

🔹◉醬油蝦 Marinate Shrimp $240

🔹◉鮑魚粥 Abalone Porridge $130
叫個熱辣辣既鮑魚粥暖暖胃!韓國粥有營養而且豐富!粥煲得綿滑,口感柔軟順滑,鮑魚好入味!有獨特韓國風味,與別不同!

△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△
2023-04-11 88 浏览
夜首爾偽韓妹我最鐘意食韓國野,太耐冇去韓國,復活假期行街黎到尖沙咀, 因為尖沙咀出名多韓國菜, 於是就揀左呢間. 店內裏裝修幾整潔光猛,而且好大, 座位寬闊.落單後上左韓式伴菜,但留意伴菜唔係任添,而係另加收費$20一碟,另我唔太適應, 伴菜擺滿了成張餐桌,有總豐富的感覺。**醬油蟹 $250/1pcs**醬油蟹係韓國直送, 調味唔會太鹹,味道清爽, 微帶辣味🌶️, 蟹膏幾鮮甜, 識食嘅人要配飯🍚但我因為想食拌冷麵,唔想食太多carbs 就冇點到.**拌冷麵 $110**帶辣既拌麵我覺得很好吃,加拌冷麵入左泡菜等**調味牛小排 $220**牛小排好肥美,啖啖肉都冇筋位, 一烤就熟,牛味香濃,正👍🏻仲叫生菜(另加$60)包住牛小排加韓式伴菜食**薄切五花腩 $170**五花腩是烤肉必點既,另外我地仲叫生菜(另加$60)包住五花腩加泡菜食, 五花腩層次分明 亦有油脂香, 揀了非傳統既薄切,好快熟而且好香
夜首爾

**醬油蟹 $250/1pcs**

**拌冷麵 $110**

帶辣既拌麵我覺得很好吃,加拌冷麵入左泡菜等

**調味牛小排 $220**

**薄切五花腩 $170**

2023-04-11 75 浏览
夜首爾以木系傢俬為主調,座位舒適寬敞,環境相當不錯, 老闆和店員全都是韓國人, 保證可以食到正宗地道的韓國風味,讓人期待的韓國風味午餐。坐低後, 友善的店員快速地先送上韓式前菜, 有泡菜、大豆芽、 菠菜、 茄子、醃蘿蔔絲、魚糕等, 醃得爽脆入味, 讓人胃口大開, 美味的餐前小吃,仲係無限添食。牛舌 $150薄切的牛舌,燒至油光亮麗, 鮮味帶嚼勁, 口感一流。厚切五花腩200g $180厚切五花腩, 一層肥肉一層瘦肉相間, 十分吸引, 燒烤時, 肉香十足 ,肥油滴在爐端中,火光更旺盛,燒好後,表面帶微微焦脆, 入口軟嫩, 不會有油膩感, 讓人喜歡。海鮮煎餅 $150即叫即制的海鮮煎餅,表面煎到金黃酥脆,而不油膩, 入口既有蝦肉及魷魚的鮮,又有韭菜和蔥的香,鮮味又惹味, 滋味得讓人停不了口。海帶蜆肉湯 $120韓國人的習俗,每逢生日必飲海帶湯。熱燙燙的海帶湯,香氣十足, 蜆肉鮮嫩, 湯汁鮮甜, 很有「阿 朱媽」 家的味道。人蔘雞粥 $120濃稠的人蔘雞粥,淡淡人參的甘味, 紅棗的甜香, 既滋補又美味, 食完整個人都暖笠笠。

牛舌 $150
薄切的牛舌,燒至油光亮麗, 鮮味帶嚼勁, 口感一流。

厚切五花腩200g $180

海鮮煎餅 $150

海帶蜆肉湯 $120

人蔘雞粥 $120

2023-04-11 85 浏览
今日嚟到尖沙咀,心思思想食燒肉 經過夜首爾呢間韓國餐廳 門面幾靚,裝修係傳統韓國餐廳feel ~ 一於試吓先!點完菜 侍應送上多款韓式開胃前菜 👍🏾先點咗一個海鮮豆腐鍋,鍋送上嚟嘅時候,熱辣辣好香 入邊有蝦、蜆、魷魚仔等海鮮。豆腐都好滑嫩,豆味好濃 湯嘅味道鮮甜唔會太辣而今日嘅主角係韓牛~!點咗韓國雪花牛肉 牛肉嘅脂肪紋路好靚, 燒到金黃色 試一啖先~ 好嫩好香 入口即溶 韓牛味道果然出色~!另外再點咗牛肉石鍋飯 配料蔬菜好豐富 牛肉份量不少 仲配埋個香濃牛骨湯 餐廳嘅環境都好舒適,裝修好傳統 見到都有唔少韓國人嚟食 👍🏾

點完菜 侍應送上多款韓式開胃前菜 👍🏾

2023-04-10 349 浏览
今日中午在尖沙咀吃韓國料理。這家餐廳環境偌大,一共有兩層,用餐環境舒適。餐牌所見,提供自助燒肉和各種各樣的韓式料理。送來八小碟前菜,有菠菜、雲子青瓜、蒟蒻、節瓜、芽菜、泡菜、薯仔、茄子,前菜非常豐富,而且每一道菜都有著不同的味道和口感,不俗。⭐️醬油蟹$250韓國醬油蟹是我最喜歡的菜式,基本上去韓國餐廳我都會吃。這款醬油蟹的味道淡一些,帶有淡淡的醬油味和海鮮的鮮味,鮮美多汁,加上蟹膏,入口後有種濃郁的滋味和口感的豐富度。帶點微妙的辣味,另外我點了一碗飯,配搭起來更惹味!⭐️煎蝦餅$200以大蝦裹著蛋液去煎,隻隻蝦入口很有彈性。⭐️牛肉炒年糕$180年糕加上牛肉和粉粉絲,調味剛剛好,軟韌的年糕配搭牛肉,十分惹味。⭐️蘋果汁$40冰凍的蘋果汁,清新爽口,十分解渴。⭐️梅子水$40梅子水比較少見,入口酸酸甜甜,很不錯。
今日中午在尖沙咀吃韓國料理。

這家餐廳環境偌大,一共有兩層,用餐環境舒適。

餐牌所見,提供自助燒肉和各種各樣的韓式料理。

⭐️醬油蟹$250
醬油蟹

韓國醬油蟹是我最喜歡的菜式,基本上去韓國餐廳我都會吃。

⭐️煎蝦餅$200
煎蝦餅
煎蝦餅

以大蝦裹著蛋液去煎,隻隻蝦入口很有彈性。

⭐️牛肉炒年糕$180
牛肉炒年糕

⭐️蘋果汁$40
蘋果汁

冰凍的蘋果汁,清新爽口,十分解渴。

⭐️梅子水$40
梅子水

梅子水比較少見,入口酸酸甜甜,很不錯。

$390.5 (午餐)
牛肉炒年糕
2023-04-08 66 浏览
悠長的復活節假期,同朋友行完山,就黎尖沙咀搵好野食。 大家都不約而同想食韓國菜,我地選擇左位於寶勒巷的<夜首爾>。 餐廳由韓國人主理,餐牌食物選擇相當多,而且環境寬廣舒適,值得再去-每次食韓國菜,都會很期待每一小碟的特色前菜。 Q嫩的橡子涼粉、酸辣泡菜等等,都很開胃美味-🔸海鮮煎餅 $150煎餅很有水準! 是一道百吃不厭的韓式料理。餡料豐富有韮菜、長蔥、蝦、八爪魚,色澤金黃滿蛋香,而邊位份外煎得香脆可口,吃起來很滿足-🔸人蔘雞粥 $120無論是人蔘雞湯抑或是人蔘雞粥,都是韓國非常有人氣的滋補美食,每次去旅行都是必食。 雞粥口感綿密,略具黏性;加上人蔘、紅棗、雞絲、海苔及麻油等一起熬煮,非常滋美-🔸燒肉♥️豬頸肉 $180♥️厚切五花腩 $180韓式燒肉亦是作為韓國地道的招牌美食。 無論是豬頸肉抑或是五花腩,肉質厚切。而豬頸肉則較為軟嫩;而五花腩亦較厚實。 經烤炙過,油香充足,香氣滿瀉-🔸Dancing Cider 🍹Shines Yuja 柚子蘋果酒,加了海鹽、蜂蜜、薑及迷迭香,層次感豐富🍹Cheeky Peach 蜜桃蘋果酒,用上100%水蜜桃製作,易入口的果酒

🔸海鮮煎餅 $150

🔸人蔘雞粥 $120

🔸燒肉
♥️豬頸肉 $180
♥️厚切五花腩 $180

🔸Dancing Cider
🍹Shines Yuja
柚子蘋果酒,加了海鹽、蜂蜜、薑及迷迭香,層次感豐富
🍹Cheeky Peach
蜜桃蘋果酒,用上100%水蜜桃製作,易入口的果酒

2023-04-07 55 浏览
韓國街之外 係尖沙咀食韓國野又有多個選擇~今次黎到寶勒巷嘅夜首爾餐廳環境幾闊落 裝潢充滿韓式風味🇰🇷食物選擇都好齊全😎😎落完單就有韓式前菜小食🧆8樣都好唔錯 感覺傳統有海帶 薯仔🥔 泡菜 大豆芽 茄子🍆等๑ 醬油蝦🦐 • $240有8隻蝦 推介🌟蝦肉鮮甜質感爽口彈牙 而且蝦頭有膏🤪配上白飯 正👍🏻๑ 雞肉石鍋拌飯🍲 • $130勁鐘意食石鍋飯👅面頭有多款蔬菜絲同雞肉 非常足料加埋韓式辣醬一齊拌🌶️鍋邊嘅飯焦好香口😛😛๑ 雪濃湯🐮 • $130 乳白色嘅雪濃湯牛骨熬成的湯頭清甜帶有濃郁的牛肉香氣😎內裡仲有大大塊嘅牛肉片 ๑ 海鮮辣炒年糕🦑 • $200份量好多年糕口感煙韌配上蜆 蝦 青口 等海鮮
韓國街之外 係尖沙咀食韓國野又有多個選擇~
今次黎到寶勒巷嘅夜首爾

份量好多
年糕口感煙韌
配上蜆 蝦 青口 等海鮮
2023-04-04 55 浏览
🇰🇷 夜首爾 (Seoul Night Korean Restaurant) .⭐️Favourites:🍲 Spicy assorted seafood hotpot HKD 520 .💭Thoughts: Absolutely delicious!! Fresh scallops, octopus, prawns and squid! Along with plenty of tofu, veg, and a hearty spicy broth! Perfect with rice and the typical Korean side dishes😍.😋Recommend? ✅ 👩🏻‍🍳Food rating: 4/5👩🏻‍⚖️Overall experience rating: 3/5
⭐️Favourites:
😋Recommend? ✅
👩🏻‍🍳Food rating: 4/5
  • Spicy  assorted  seafood  hotpot
尖沙咀出名多韓國菜,除了韓國街之外,其實附近都有不少韓國餐廳。位於寶勒巷的夜首爾是我食過之後其中一間想再去的韓國餐廳。舖頭面積頗大,枱與枱之間相距甚遠,適合朋友相聚。餐廳設計就以韓式傳統概念為主,也播著韓國流行K-pop 音樂。點菜後上了一些韓式前菜小吃,擺滿了整張餐桌,食韓餐總給人很豐富的感覺。//厚切五花腩 $170 (180g)//五花腩是韓式烤肉必叫的,半肥瘦的五花腩就是最正宗的韓國口味,肉同脂肪比例好平均,厚度適中。一客有三大條,適合多人享用,餐廳提供了大剪刀,非常韓式傅統食法。燒到金黃微脆後將每條五花腩剪開成數塊,再微烤多數秒上碟如果怕油膩,可以另外叫生菜包住五花腩加泡菜食,或者加碗白飯,食落好香口,半肥瘦的口感最爽口,不用調味,點少少鹽已經好夠味!//調味牛肋骨 $360//先食完五花腩然後再燒這個牛肋骨,店員首先把原條牛肋骨展示俾我地睇,會問我地要幾成熟,我就答了五成,然後再拿到廚房,稍為烤好兩邊,再切成小塊再俾客人自己燒。真的超長原條牛肋骨牛肋骨油脂同肉嘅比例剛好,肉質軟嫩,牛味濃郁,肉汁豐富。加上以韓式調味醬預先醃好,吃起來有點甜甜的味道,再點芥末在牛肉上吃,超夾!

//厚切五花腩 $170 (180g)//

//調味牛肋骨 $360//
再點芥末在牛肉上吃,超夾!下次再來都必點呢個調味牛肋骨!

//泡菜湯 $120//
吃過邪惡的烤肉之後,再來一個熱鍋。食韓國菜又怎少得泡菜呢?
這個泡菜鍋味道香而不辣,高湯湯底混合了滿滿的泡菜,再加上豆腐、蔥、豬肉等,伴上一碗白飯,送飯一流!

• 厚切五花腩
  • 調味牛肋骨