2009-06-10 24 浏览
五個人首次到此食店...............叫咗胡椒豬肚花甲湯好香胡椒味花甲夠大豬肚不會過林有咬口味菜不會過咸木桶上夠份量水煮肉片辣味及麻味都適中不會偏重某方肉片嫩滑多手多腳俾個名吸引原如係鮑汁炆雞腳同豬手兩者都好入味不會過份林鮑汁好送飯冰鎮游水亞拉斯加長腳蟹$988有3斤幾抵食因新鮮關係肉質夠實及鮮甜啫啫通菜梗時令菜一定不會失望Wasabi魷魚圈白嘅魷魚圈不要睇少,入口辛辣味勁
五個人首次到此食店...............叫咗
$988有3斤幾抵食因新鮮關係肉質夠實及鮮甜
啫啫通菜梗
時令菜一定不會失望
Wasabi魷魚圈
白嘅魷魚圈不要睇少,入口辛辣味勁
2009-06-06
2009-05-02 78 浏览
這晚因為附近的大排檔要太多人,一家就到了對面的增輝廚藝。這間食店裝修後,門面都不錯,金色及啡色主打顏色令人都增加信心。可能是紅日關係,人流較多,我們被安排坐在樓上較入的位置。等了十五分鐘,菜也選好了,但一直沒有人行過來幫我落單。我們落單時落了五個菜。點了招牌菜「胡椒豬肚浸花甲」, 「生炒骨」,「鼓椒炒硯」,「椒鹽白飯魚」及「蒜蓉炒芥蘭」。「胡椒豬肚浸花甲」先說味道還可以,只縑胡椒有點重手,可能有些人會接受不到。材料花甲很大隻,感覺很抵食,但問題可惜清洗功夫不足夠,很多沙。飲到尾時用湯勻攪拌,可聽到清脆的沙沙聲。「生炒骨」很大碟,論數量都可以。但那些肉入面不夠熱,只得暖暖的感覺。給我們感覺是內裡不夠熟透。在現時病毒肆虐的時代,實在有點害怕。之後便到「鼓椒炒硯」,這些硯殼多肉少其實不多不少都預計得到。但最嚴重的問題是在碟內可以找到不少疑似垃圾的物體,例如龍蝦鬚及菜渣,詳見下圖。試問炒硯需要用到菜花去炒嗎? 我只知道不少人食菜時都會把菜花咬開及丟棄的。最後那兩個菜「椒鹽白飯魚」及「蒜蓉炒芥蘭」都不過不失,都是大眾的水準,沒有特別比人優勝之處。最後埋單約350元左右,但以該食物水準來看,不值得
這晚因為附近的大排檔要太多人,一家就到了對面的增輝廚藝。
可能是紅日關係,人流較多,我們被安排坐在樓上較入的位置。
等了十五分鐘,菜也選好了,但一直沒有人行過來幫我落單。

最後埋單約350元左右,但以該食物水準來看,不值得七十元一個菜。
炒硯竟然斷斷續續見到菜渣
炒硯有貌似龍蝦鬚
一倒湯到台面, 就清晰可見很多砂粒
2009-05-01
庆祝纪念
生日
2009-04-28 642 浏览
上星期五晚又係成班朋友飯局嘅日子,由於呢排打太多邊爐,所以大家一致決定食大排檔,而我就提議嚟呢度。當晚大概7:30到,比起平時明顯少咗好多人,以前訂枱都未必有位,但係嗰日反而有好多吉枱,唔知係咪真係市道咁差呢~~二話不說我就點咗醬撈八爪魚仔、 鬼馬油炸鬼、花姿釀雞鎚送啤酒先!醬撈八爪魚仔 - 仲以為係熱食,點知原來係冷盤,好爽脆又鮮甜,味道剛好,而且嗰種超爽勁脆真係一流,估佢唔到有咁嘅口感。鬼馬油炸鬼 - 以前嚟親都一定order呢味,保持到水準,外面油炸鬼鬆脆無比,裡面蝦膠又香蝦味而彈牙,正!花姿釀雞鎚 - 好香口嘅雞肉,裡面又係好彈牙嘅花姿膠,不過比起蝦膠就略遜一籌啦!之後友人再落order,叫咗:-炸釀皮蛋 - 流芯皮蛋都幾唔錯,不過外面包住皮蛋層蝦膠略薄,可能因為咁好似有啲炸過火,所以比較硬囉...椒鹽白飯魚 - 條條魚個size都幾大條,椒鹽好好味,而且又炸得啱火喉,值得再試。紅燒班腩煲 - 好普通,而且有啲覺得偏咸。豉汁蒸白鱔 - 個豉汁都唔錯,不過個白鱔就泥味好重,我就覺得好腥啦。蠔仔肉鬆煎蛋 - 味道平均,蠔仔都好鮮味,不過唔係好覺有肉喺裡面。之後再叫多個南乳唔知咩雞送
之後友人再落order,叫咗:-
紅燒班腩煲 - 好普通,而且有啲覺得偏咸。
之後再叫多個南乳唔知咩雞送啤酒,呢個味就幾好,好入味,不過啲雞係斬得好碎,而且好瘦冇咩肉食。

成晚都唔知飲咗幾多支大啤,埋單每人都係200蚊樓下,都幾相宜。而且服務態度比起以前好咗,所以會再光顧。

醬撈八爪魚仔
鬼馬油炸鬼
花姿釀雞鎚
炸釀皮蛋
椒鹽白飯魚
  • 醬撈八爪魚仔、 鬼馬油炸鬼、花姿釀雞鎚
2009-04-20 18 浏览
兩個人...食左:啫啫通菜煲 - 夠鑊氣...只有少許葉....莖多....但係勁爽脆....好味西檸肉排 - 個汁好味.....酸酸地....可惜個肉排炸耐左....其中幾件有D硬.....豉椒蟶子皇 - $26 一隻....爽....但總覺得唔夠大隻....或者係煮熟左縮細左好多咁....由於個西檸汁太好味....結果兩個人食左三碗飯...埋單 $15X
兩個人...食左:
由於個西檸汁太好味....結果兩個人食左三碗飯...
埋單 $15X
啫啫通菜煲
西檸焗肉排
豉椒蟶子皇
2009-04-18
  • 啫啫通菜煲
2009-04-18 42 浏览
我地兩個人去吃晚飯, 叫了四個小棻,一個湯...... (1) 焗魚腸...... 好難吃, 勁鯹(2) 妙聖子皇.......又話聖子皇, 吳見得好大隻, 味道無特別(3) 妙通棻.....普通妙棻一碟(4) 香草豬肘脾......好野味, 值得一試(5) 胡椒豬肚花甲湯.......好味道, 花甲勁"大"隻
我地兩個人去吃晚飯, 叫了四個小棻,一個湯......

(1) 焗魚腸...... 好難吃, 勁鯹
(3) 妙通棻.....普通妙棻一碟
(4) 香草豬肘脾......好野味, 值得一試
焗魚腸
妙聖子皇.....細仔, 不是"聖子皇"
妙通棻....叫左少油, 都好油下.......
香草豬肘脾... 好味道...正...正
胡椒豬肚花甲湯.....正
2009-02-26
香草豬肘脾... 好味道...正...正
胡椒豬肚花甲湯.....正
2009-04-04 14 浏览
今日因為系附近剪頭髮其後男友話去食小炒,之後就帶左我黎增輝啦第一次黎,見佢馬路對面都有一間裝修絕對唔係大排檔格局2個人叫左4個小菜1)花枝釀雞槌 -----花枝炸得好香,但所謂的雞槌只係一層雞皮2)酥炸軟殼蟹 ----食左兩件無食....因為太油膩.佢層炸漿一放入口就成為左一啖油....3)蝦------唔記得左咩蝦,用竹籤串住黎燒.幾好肉地但唔夠惹味.男友話其實唔抵食.4)蒜蓉粉絲蒸蟶子 ----蟶子幾大隻,係4個小菜中最好的.無叫飲品~一餐食左320大元夠飽但覺得又唔值呢個數
今日因為系附近剪頭髮
其後男友話去食小炒,之後就帶左我黎增輝啦
第一次黎,見佢馬路對面都有一間
裝修絕對唔係大排檔格局

2個人叫左4個小菜
蒜蓉粉絲蒸蟶子 ----蟶子幾大隻,係4個小菜中最好的.

無叫飲品~
一餐食左320大元
夠飽但覺得又唔值呢個數
2009-04-01 80 浏览
噚晚同舊同事食飯,佢哋介紹去深水埗(增輝)話之前睇亞視生活着數台講過有底食價.8:00去到雖然月尾又係星期二都要等位,原來D人都係俾底食價吸引嚟.有乜咁底.星期一 清蒸龍躉頭腩 每份$68星期二 大大隻聖子王 每隻$10星期三 紅燒蟹肉生翅 每煲$68星期四 百花炸釀蟹拑 每隻$10每日特價龍蝦 $9.8 一両我哋叫咗上湯龍蝦加煎米底 D肉好新鮮配煎米底好食過伊面底豉椒炒聖子王 辣辣地好嘢味孜然豬串骨 面層炒得夠乾裏面夠肉汁南乳吊燒雞半隻 D皮好香脆D肉好有雞味一定係新鮮雞胡椒豬肚花甲湯 胡椒夠香好暖胃油浸大筍殼 炸得好香脆D肉好滑餃子釀雞翼 OK啦但細咗D蟹肉扒瓜甫 東瓜蒸得好入味豬潤杞子浸波菜9個餸都係收$千幾有咁多海鮮食真係底,佢吔重有優惠卷送每$500蚊有一張儲夠10張有大鮑魚同紅酒送下星期三再嚟過因為好想試個翅佢哋話D特價可以任叫幾多都得,到時一定再叫龍蝦真係好好食
星期一 清蒸龍躉頭腩 每份$68
油浸大筍殼 炸得好香脆D肉好滑
餃子釀雞翼 OK啦但細咗D
蟹肉扒瓜甫 東瓜蒸得好入味
豬潤杞子浸波菜
好多生猛龍蝦-記住$9.8一両呀!
2009-03-31
好多生猛龍蝦-記住$9.8一両呀!
  • 上湯龍蝦煎米底
  • 豉椒炒聖子
  • 孜然豬串骨
  • 南乳吊燒雞
  • 胡椒豬肚花甲湯
  • 蟹肉扒瓜甫
2009-03-25 26 浏览
結左婚私人時間唔多,不過間唔中都會同D兄弟食下飯.SSP增輝絕對係其中一個適合地點,渣車易去易走唔駛同人迫,最多係等位者!男人老狗唔係唔等得下嘛?亦增明佢地真係好好生意.佢地既胡椒豬肚浸花甲絕對要試,不過如果兩丁友去就唔好叫飯,淨係飲湯同食D花甲都坐底飽一半,四個人分都嫌多. 不過事實上呢個價有呢個質素同份量絕對係抵食. 另外D小菜如花枝釀皮蛋, 中式牛柳, WASABI魷魚圈, 送飯同埋送酒都唔錯.不過佢地D鮑蔘刺肚我未試過,唔知好唔好味. 淨叫小菜同湯,位位百幾二日都有找.可以坐底慢慢食下好野傾下計,值得值得.
結左婚私人時間唔多,不過間唔中都會同D兄弟食下飯.
  • 胡椒豬肚浸花甲
2009-03-02 182 浏览
在好友介紹下,到了增輝大排檔光顧。雖說是大排檔,其實附近幾間地舖已收歸其下,可見其受歡迎的程度。鮫子雞翼:去骨雞翼裏饟了蝦及豬肉等食材,味道ok,size略為細隻了一點。豉椒炒蜆:幾大碟,夠惹味,唔錯。豉椒炒聖子皇:忘記了要蒜蓉粉絲蒸,結果都是豉椒炒。聖子皇本身都ok,味鮮甜,和豉椒醬也很配合。不過熱騰騰的聖子肉竟放在凍冰冰的聖子殼上,感覺不大好。南乳燒雞:燒雞肉質一般,不過層皮的確很薄很脆,唔肥膩,沾上南乳醬吃,幾好食。啫啫芥蘭煲:夠惹味,ok。

豉椒炒蜆:幾大碟,夠惹味,唔錯。
啫啫芥蘭煲:夠惹味,ok。

[1/3/2009, Sun]

2009-02-13 45 浏览
feb 06, 09,15人來dinner聚餐,叫咗1圍+散叫 : 1) wasabi魷魚 x 2-散叫-唔好睇佢白"劇劇",wasabi味都唔弱喎,真喺唔知佢點樣上到wasabi味落去-魷魚質感軟腍 2) 辣酒花螺 x 2-散叫-食得辣嘅友人們就嫌佢無料到-我就嫌佢有沙-最後店員親自試過,只收1碟價$$$ 3) 鬼馬油炸鬼 x 2-散叫-呢個喺鎮店之寶-油炸鬼喺脆口,墨魚膠亦結實足料 4) 炸大腸 x 2-散叫-炸得幾脆,不過我還是食到有少少"押"味,所以1件就算 5) 上湯龍蝦-散叫-好似有成3斤幾-唔知喺邊度產地,但鮮味只屬1般,但勝在啖啖肉 6) 豉椒蒸蟶子-散叫-呢個幾新鮮,大部份都幾大隻添 7) 黃金花枝丸-咬落都少彈-合格有餘 8) 5福喜臨門-其實喺幾款炸物 - 鬼馬油炸鬼,炸大腸,炸釀雞翼,炸豬扒等-隻雞翼勁炸後都少乾吓-而炸豬扒都幾味精吓 9) 富貴明蝦象拔蚌-正常 10) 翡翠金錢鵝掌-見到成pat獻,無試到11) 發財好市大利-無試到,只喺食咗菜啫 12) 清蒸大海石斑-懷疑額外+咗1條-但都幾新鮮,亦無蒸老到 13) 金瑤螺頭燉雞-勁味精,所以只飲咗1-2啖

1) wasabi魷魚 x 2
-魷魚質感軟腍

2) 辣酒花螺 x 2
-食得辣嘅友人們就嫌佢無料到
-我就嫌佢有沙
-最後店員親自試過,只收1碟價$$$

3) 鬼馬油炸鬼 x 2
-呢個喺鎮店之寶
-油炸鬼喺脆口,墨魚膠亦結實足料

4) 炸大腸 x 2
-炸得幾脆,不過我還是食到有少少"押"味,所以1件就算

5) 上湯龍蝦
-好似有成3斤幾
-唔知喺邊度產地,但鮮味只屬1般,但勝在啖啖肉

6) 豉椒蒸蟶子
-散叫
-呢個幾新鮮,大部份都幾大隻添

7) 黃金花枝丸

-而炸豬扒都幾味精吓

9) 富貴明蝦象拔蚌
-正常

10) 翡翠金錢鵝掌
-見到成pat獻,無試到

11) 發財好市大利
-無試到,只喺食咗菜啫

12) 清蒸大海石斑
-懷疑額外+咗1條
-但都幾新鮮,亦無蒸老到

13) 金瑤螺頭燉雞
-勁味精,所以只飲咗1-2啖

14) 醬皇脆皮燒雞
-隻雞整得幾滑

15) 好景伊麵
-正常,無咩突出

16) 富豪炒飯
-呢個就炒得唔錯,飯粒粒分明
-亦夠火喉,幾香氣撲鼻

17) 紅酒 x 2
-個餐包咗2枝紅酒

18) 大啤 x 8枝

- 多謝友人用咗個幾月嘅時間安排呢個飯局

- 當知道每人要成$370,真喺以為自己聽錯..........有d"鄧"個荷包肉"赤"
2009-01-29 91 浏览
I have had dinner in here since 2006. But sadly to say that this place has become a very highly priced restaurant but producing low quality food.-They introduced 10% service charge recently!-Even the cleanliness is always at a lower expectation as it is suppose to be a "大排檔", but I found their bowls, glasses, and even chopsticks were very oily. Be honest, I never want to visit their toilet. Otherwise, I would lose my appetite for that evening. -How can you expect that they do not have any 姜蔥 sou

-How can you expect that they do not have any 姜蔥 souse for霸王雞?

-Can you imagine there was ice all over the 冰震鮑片?

-We need to wait and chase for our dishes.

-No sweet dumpling could be served to the table despite we had made advanced booking for that dessert as our團年飯.

2009-01-04 58 浏览
我是該店的老顧客了,大約由02年開始食佢老實講,我同老闆同老闆娘都好熟的,未開分店前一星期至少兩晚係度開左新店後質數大大下降了,以前朋友搵地方宵夜,係九龍的話非熷輝莫屬最愛必食的是避風塘炒蜆 , 皮爬蝦 , 清湯腩前幾個月去食,避風塘炒蜆兒家個師傅唔識炒,皮爬蝦無貨 , 夏天無叫清湯腩, 最後唔記得左叫咩, 黎的野又唔太慢,不過真係好一般,價錢比出面起碼貴2成,仲要加一......想比意見老闆,不過佢太忙, 唉,算啦,短時間都唔會再黎了熷輝美味的棻色只能在回憶中尋找
我是該店的老顧客了,大約由02年開始食佢

最愛必食的是避風塘炒蜆 , 皮爬蝦 , 清湯腩

想比意見老闆,不過佢太忙, 唉,算啦,短時間都唔會再黎了

熷輝美味的棻色只能在回憶中尋找
$100 (宵夜)
2008-12-01 43 浏览
第一次寫食評。上星期5同老婆試下去深水埗揾野食。睇Open Rice,本來想去小X王,食羊腩煲。但好鬼多人等。 下次放假早D去!后來見前D有間增輝,都好旺但唔洗等。Try Try 啦。地方預左麻麻。期望D野食。Order 左3個菜1) 羊腩煲 $1482) 椒鹽白飯魚 $483) 蒜容粉絲蒸元貝 $28/只 x 2 羊腩煲要$148一煲就貴D。平時我食開大角咀D茶餐廳$68,有D考濾。但老婆吊引,照點啦。D羊腩應該係新鮮羊腩,好有味又唔羶。D皮既油份夠但唔覺肥。枝竹夠焾,大角咀D茶餐廳既枝竹好硬,我好多時唔食。OK !期待放假去對面,自稱羊腩煲專家。之后亞媽話新鮮羊腩要$80/斤。甘$148都合理既。椒鹽白飯魚都OK,外脆內唔乾,白飯魚有魚味。可惜細條DD,手指尾甘啦。蒜容粉絲蒸元貝,基本功,蒸既時間OK,啱咭熟。但熟油多左。差既係D飯。。。好硬。令羊腩煲無飯送,失色。服務又好Bor。可能好彩,個伙記話頭醒尾。快手又有禮。少見。。。
第一次寫食評
。上星期5同老婆試下去深水埗揾野食。
下次放假早D去!

后來見前D有間增輝,都好旺但唔洗等。Try Try 啦。
地方預左麻麻。期望D野食。Order 左3個菜

1) 羊腩煲 $148
2) 椒鹽白飯魚 $48
3) 蒜容粉絲蒸元貝 $28/只 x 2

蒜容粉絲蒸元貝,基本功,蒸既時間OK,啱咭熟。但熟油多左。

差既係D飯。。。好硬。令羊腩煲無飯送,失色。
  • 羊腩煲
又與某君出外覓食去....... 想起上次去深水埗這間店食物都OK有鑊氣, 所以決定再"幫襯"。 可惜, 今次真的做了"老襯".......... 8點50分入座即馬上點菜: 炒菜心, 霸王雞, 土魷蒸肉餅...等了45分鐘菜連也沒有一條。 最後終於等到了.........菜心算可以; 雞無味, 比雪雞更差; 土魷蒸肉餅變成了堯柱水蛋蒸肉餅(這算是比較正常的一味了) 唉.......很掃興......應該不會有下次了。

$100 (其他)
2008-08-19 17 浏览
今次一行十二人到增輝食晚飯 , 諗住等兩張大枱都好快 , 點知一等就等左成個幾鐘 , 上到去仲發現有一張吉枱冇人坐 , 可能有人留位啦 , 依方面都唔埋 , 點知等食物都等左好耐 , 啤酒又唔涷 , 問D職員但態度好差 , 到埋單走時 , D職員仲講埋D難入耳既說話 , 明示我地睇電視唔願走 , 真係好過份 , 佢有冇諗過佢自己D餸上得有幾"快" , 仲黎唔齊 , 價錢已經唔係平 , 餸又細碟亦唔係特別好味 , 我所有朋友都話冇下次 !