平時都好少可入到海運大廈食嘢,原來入面都幾多高檔菜,今次就試咗呢間日本嘢👀 餐廳對住維港景色🌉 座位又大又舒服,環境的確一流💦——————🤍 美人框飯御膳 $218框飯:三文魚框飯、蒲燒鰻魚飯框飯🍚 嘅份量十足,唔驚唔夠飽,三文魚🍣嘅肉質略嫌老,但係魚子就夠鮮味,拉返勻整體算唔錯;相比下,鰻魚飯就明顯更好食😋 鰻魚雖然唔係頂級,但係都燒得好好味,肉滑汁濃,各樣比例洽到✨配餐主食:鹽麴大蒜燒鹿兒島金豚里肌肉 +$20豚肉醃得好入味,肉質唔老👁一咬落去入口即化,脂肪同肉🐗比例啱啱好,所以食落都唔肥膩,絕對物有所值小菜:刺身沙律、冷豆腐、味噌湯小菜冇咩特別,質素中規中矩,不過係整得幾有心思🙈 沙律嘅醋汁都不錯,開到胃口👅🤍 雞白湯醬油拉麵御膳 $138 小食:南蠻炸雞炸雞外脆內嫩,一咬落去就感受到肉汁爆出嚟💣 配合埋沙律醬,食落較fresh🌪唔會好似韓式炸雞咁好膩!而拉麵🍜就同量份量好多好大碗,味道口感土無特別😬 但最令小編欣賞嘅就係上面滿滿嘅洋蔥🧅,上面唔同種類嘅洋蔥除咗豐富咗口感之外,亦令湯底嘅味道更加突出;雞髀🍗同樣非常大隻,肉質嫩滑,餣得惹味👍🏻

——————
🤍 美人框飯御膳 $218
框飯:三文魚框飯、蒲燒鰻魚飯

配餐主食:鹽麴大蒜燒鹿兒島金豚里肌肉 +$20

小菜:刺身沙律、冷豆腐、味噌湯

🤍 雞白湯醬油拉麵御膳 $138
小食:南蠻炸雞

2022-01-08 215 浏览
伴著美美的壽司🍣望著維港🌊悠閒地享用午後時光吧☀️平時在日式餐廳吃到的丼飯份量都比較大,一款也就一種主食。塚田農場提供「框飯御膳」✨ 小小一隻的框飯可以搭配不同主食,滿足想吃多幾款口味的為食一族,我們選擇了牛肉和三文魚🐟框飯,同時配搭天婦羅小食。「美人壽司御膳」的賣相美如其名,各種口味的壽司聚攏起來,彷如鮮花🌸盛開。這款御膳的壽司量可不少哦,同時也會搭配天婦羅小食,冷豆腐等等,胃口小的女生要斟酌🤔甜品有「美人雪糕卷」,米製的外皮稍硬,抹茶雪糕正常發揮,矜貴的白玉只出現在頭尾兩端😶感覺這是家給眼睛👀和相機吃的餐廳,環境開揚寬敞,面向維港的窗邊座位猶勝一籌。餐廳似乎沒有限時,可以懶洋洋地度過溫暖的午後時光哦🐾
伴著美美的壽司🍣望著維港🌊悠閒地享用午後時光吧☀️

2021-12-27 292 浏览
12月27日 紅日 食到勁激氣囉入座時帶位已經要求每人一定要叫一杯飲品落單時叫到先講,話因間聖誕「做唔到」所有飯類無熱飯無之後就叫左壽喜燒 $398 ,其實都勁小料,啲牛薄到唔夠2mm,真心比$398加一,一啲都唔值因為唔夠就加左個豬肉$118, 呢個肥到自己去街市買都唔會買啦。呢個追加仲要催左勁耐都未嚟。講到話要除消都仲要再等左10分鐘,鍋啲湯都煮到結晒,都仲要等。重點食完好似食左空氣咁,無食過嘢咁,因為27號,唔比用coupon。 多謝成為$847垃圾
12月27日 紅日 食到勁激氣囉

入座時帶位已經要求每人一定要叫一杯飲品
落單時叫到先講,話因間聖誕「做唔到」
所有飯類無

熱飯無

垃圾

1K
聽朋友說過,海港城這間餐廳不但景靚之餘,食物質素也幾好,去過之後終覺得真係無介紹錯!餐廳是近海的,所以落地玻璃設計已經可以望住個海食嘢,唔怪得當日星期一都full house食物方面是比較精緻,但每款都好高質,味道幾好😋最有驚喜的是這個蟹肉梳乎厘玉子燒,看似其貌不揚,但原來好有心思,而且一吃難忘。中間切開竟然是粒粒真材實料鮮拆蟹肉,味道好鮮甜。而且蛋是非常彈口,厚厚的食落去好有層次感,加上香甜的湯汁,好滿足☺️見有comment話炭烤照燒走地雞年糕薄餅無咩特別,但食過後覺得其實係幾有特色,值得一食再食!薄脆的餅加了年糕在中間,食落去一層脆香,一層黏黏口感,幾特別。另外上面的雞肉都好與別不同,係烘香了炭香味,肉質好有咬口😋三文魚框飯是比較精緻的,但也絕不馬虎,用竹筒 剩載,令飯有竹香味。三文魚口感不錯,最鍾意係將三文魚子撈飯焦,口感同味道都好好~海老牛油果美人卷的米紙超薄,加大舊牛油果、生菜,感覺幾refreshing。ps一定要點醬食,味道幾特別的😋下次再來嘆美點、美景

食物方面是比較精緻,但每款都好高質,味道幾好😋

海老牛油果美人卷

下次再來嘆美點、美景

2021-12-25 217 浏览
預早一星期訂位,下午兩點午餐打邊爐,對著海景,食飽還有半天消化。✅ 對著維港景,慢慢享受🥂 環境一流✅ 美人鍋(和牛)壽喜燒日本味道。多菜鍋,食完無太頂胃感覺。✅ 碟上和牛有五片,其實是兩塊夾在一起,所以有十片✅ 蔬菜新鮮✅ 烏冬和拉麵都不錯。但太早落湯煮,壽喜燒汁仍然很濃,就會容易令麵,猶其拉麵變得太甜。✅ 加了生蠔🦪, 蠔未解凍,味道還可以。✅ 加了三點刺身👍🏻✅ 飲品點了柚子茶,驚喜茶味濃。可以走冰!✅ 服務員間中會主動來加雞湯⚠️如果要挑剔,個人喜歡櫈背密籠,坐落感覺比較舒服,而且放手袋也較方便。

✅ 對著維港景,慢慢享受🥂 環境一流
✅ 碟上和牛有五片,其實是兩塊夾在一起,所以有十片
✅ 蔬菜新鮮
✅ 加了生蠔🦪, 蠔未解凍,味道還可以。
✅ 加了三點刺身👍🏻
✅ 飲品點了柚子茶,驚喜茶味濃。可以走冰!
服務員間中會主動來加雞湯

美人和牛鍋
刺身三點
  • 美人鍋
2021-12-25 158 浏览
海港城少數有海景日式火鍋餐廳,塚田農場咁多間分店入面呢間最有feel😌😌 呢排聖誕仲有聖誕佈置,充滿聖誕氣氛🥳🎄雖然今次唔係坐窗口位,但係下次有機會一定要對住個維港夜景打邊爐。 呢度主打健康新鮮日本蔬菜,靚牛肉同美人鍋😍 朋友唔食牛所以今次揀咗日本鮮雞嘅美人鍋。美人鍋套餐包咗一份雞同雞肉丸,仲有一盤好靚嘅新日本新鮮蔬菜,五顏六色十分吸睛,打卡一流😂 份量剛剛足夠兩個女仔。美人湯係用充滿骨膠原嘅雞湯,上枱嘅時候係凝固左嘅啫喱狀。一預熱就會形成濃厚嘅雞湯,第一啖先品嚐香濃美味嘅雞湯,鮮味之餘,飲完唔會頸渴😁另外我哋仲叫咗一個頗有特色嘅腐皮蔥卷,同明太子拼烤雞肉年糕薄餅。呢度好適合幾個女仔或者情侶,氣氛環境一流。食物質素都唔錯,賣相味道打卡都得😋

• 美人鍋
2021-12-25 176 浏览
服務:頂差百分之十服務費買來:1.坐出邊最偏的位,舉斷手都冇服務員理。經理不愧似經理,眼盲先可做到經理,來回走都睇唔到我嘚舉手,非常厲害2.好唔容易等到服務員給其他台上菜,先叫到過來,丝毫唔觉得sorry,我讲咩巨驳咩。叫唔来服务员怪我手举得唔够多,我出声叫她还被隔壁桌大姐“嘖”,明明是你們既沒有按鈴也沒有服務員看外面,有問題都是顧客活該。3.快兩個鐘菜都上唔齊,和牛三明治等唔到,直接去買單,發現套餐還有一個菜沒上,還好意思讓我們等,沒有絲毫歉意。服務費用來睇你地臭臉。菜品:非常普通美人辛辣鍋 冇咩味道 冇幾塊肉 唔知450值咩嘢#conclusion :服務超差,菜品唔值,唔想花錢受氣就唔冇來。
服務:頂差
百分之十服務費買來:

菜品:非常普通

美人辛辣鍋 冇咩味道 冇幾塊肉 唔知450值咩嘢

2021-12-23
2021-12-24 151 浏览
海港城很多餐廳坐落維港旁,如果晚上book到落地玻璃旁的table更可以一邊食飯一邊享受夜景。餐廳價錢更是親民,加上近日的海港城coupon,令我常常去食晚飯!今日選擇了塚田農場,之前去過其他分店,冇一間好似呢間裝修咁靚!侍應安排了我地玻璃位,一邊打邊爐一邊看夜景,真係賞心悅目。我同朋友二人叫了一個豬腩肉美人涮鍋,如既往擺碟好靚,肉質通透,肉脂層層分明,肥瘦適中,涮十多秒後點上特製醬汁,入口即溶!再叫了一些火鍋配料,簡單而精緻,豆製品有濃郁嘅豆香!食日本火鍋習慣最後一定要加飯和蛋,將飯混入火鍋湯底的精華,熄火後加蛋收水,成為炊粥,鮮味十足!(之前我已把湯底的肥油撇走,所以完全唔肥膩)

再叫了一些火鍋配料,簡單而精緻,豆製品有濃郁嘅豆香!

2021-12-22 136 浏览
環境真係好舒服,可以坐bar枱望住師父整野食,或者坐室內任何一個位置都可以望到海景,最好當然就係坐室外享受!👉🏻三文魚牛油果美人卷$68好似米紙卷咁,裏面包住沙律菜,牛油果同三文魚,而最驚喜係有一粒芝士係入面,口感即時豐富左好多!👉🏻霧島植山產魚糕&炸魚糕拼盤$98三款魚餅,最中意係芝士夾心,因為好煙韌,同時又有淡淡的魚香!👉🏻梳乎厘玉子燒鰻魚$108外貌真係好似一個菠蘿包,吸引左隔離枱嘅人嘅注意!一切開真係多層嘅滑蛋享受,熱辣辣再配合埋鰻魚真係好夾呀!👉🏻意式生帆立貝片 柚子胡椒汁$108新鮮的帶子切片,鮮味岀,雖然唔係厚身,但真係啖啖鮮味,而且勝在多片!望住維港食晚餐,心情格外平靜,真係好歎!

👉🏻三文魚牛油果美人卷$68

👉🏻霧島植山產魚糕&炸魚糕拼盤$98

👉🏻梳乎厘玉子燒鰻魚$108

👉🏻意式生帆立貝片 柚子胡椒汁$108

望住維港食晚餐,心情格外平靜,真係好歎!

好耐冇嚟過坑口,一上到去地鐵站東港城商場,發現有好多林林總總嘅餐廳,今日想食日本菜,就去咗近天橋位附近嘅一個日本餐廳,叫塚田食堂。餐廳位置尚算寬敞,每一張枱之間都有一段空間,尚算都有私隱度。今次做叫左兩份嘢食。滑蛋鰻魚定食, $88 ,滑蛋柔滑香濃,燒鰻魚香脆可口,兩者配埋洋蔥汁,絕配,送飯一流。第二份嘢食,牛肉壽喜燒烏冬定食, $98,呢份定食分量充足,首先有一個火鍋,牛肉新鮮入口即溶,油香感十足,仲有一隻日本生蛋,配菜方面,有唔同嘅小食,有油浸酸瓜,一碗魚生飯,同埋一碗麵豉湯,一個人食晚餐份量,綽綽有餘。提醒一句,每人平均消費滿$68 ,可加$20享用大堂嘅沙律飲品同甜品,幾值得, 十分推介

2021-12-13 2226 浏览
難得放假,約了朋友去尖沙咀行街食飯,一輪血拼後,來到海運商場盡頭的《塚田農場》食晚飯,慢慢享受這晚的美景和美食。《三文魚框飯》$68迷理的好處是人少的時候,可以多試幾款菜式,這款迷理框飯就最適合兩個人。用木碗盛載著,上面是煎熟的三文魚和大大粒的魚籽,下面是煙韌軟熟的糯米飯混合醬油,滋味大滿足。《帆立貝玉子壽司卷》$93非常精緻的壽司卷,每件壽司卷都用玉子包著,上面放著超新鮮帆立貝,廚師的手工一絕。《炭燒走地雞配到庭烏冬》$118烏冬和湯分開上,令烏冬不會過腍,走地雞的味道真是與別不同,不單有雞味,肉質軟腍得來也有嚼頭,湯底更飲到一滴不留。《梳乎厘玉子燒》$98梳乎厘甜品相信很多人都食過,這款鹹味的梳乎厘玉子燒卻另有一番風味,服務員在我們面前把圓圓的肥嘟嘟梳乎厘倒入碟中,蛋味香濃,非常飽肚。《鰻魚忌廉芝士美人卷》$68精緻的美人卷有4件,每件都包有鰻魚、芝士、玉子和新鮮的疏菜,點些秘製的醬汁,每口都非常豐富。

《三文魚框飯》$68

《帆立貝玉子壽司卷》$93

《炭燒走地雞配到庭烏冬》$118
烏冬和湯分開上,令烏冬不會過腍,走地雞

《梳乎厘玉子燒》$98

《鰻魚忌廉芝士美人卷》$68

2021-12-07
2021-12-12 145 浏览
尖沙咀美食攻略睇完燈飾食飯過左黎海運中心塚田有海景,食日本菜叫左個免治肉碎鐵板炒飯上碟個陣又店員炒起,蛋味重炒得粒粒分明飯身爽香滋味沾湯日本鳥冬,湯係醬油風味,入面仲有蔥同雞肉食個陣將麵條沾湯,湯味不會過濃,帶甜味,鳥冬粗身彈牙好煙韌有口應,味道好豐富仲有多款日本小食甜品選擇,也有酒類飲品供應尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 202號舖Shop OTE 202, 2/F, Ocean Terminal, Harbour City, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui
尖沙咀美食攻略
睇完燈飾食飯過左黎海運中心
塚田有海景,食日本菜
叫左個免治肉碎鐵板炒飯
上碟個陣又店員炒起,蛋味重炒得粒粒分明
飯身爽香滋味

沾湯日本鳥冬,湯係醬油風味,入面仲有蔥同雞肉

仲有多款日本小食甜品選擇,也有酒類飲品供應
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 202號舖
2021-12-07 181 浏览
塚田農場 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 202號舖/「SEAFOOD LOVES SAKE」第三間!今次嚟到尖沙咀塚田農場,望住海景飲清酒,食日本菜式,真係人生一大享受。/有3款清酒x海鮮嘅「神鮮配搭」。希望配上最合適清酒可以充分發揮不同海鮮食材嘅特色,將味道昇華。/🧃鹿兒島特色 鏗魚他他 X 菊水辛口 本釀造 生詰(一杯 ) $198鏗魚夠晒肥美,沙律菜新鮮清爽,淋上充滿果味嘅沙律醋,本身菜式比較refreshing, 所以就配左支後勁比較辛口嘅清酒,既可以提升鏗魚鮮味,亦都可以突出他他上面嘅芝麻味。/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram # #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
塚田農場 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈2樓OTE 202號舖

2021-12-05 203 浏览
今日晏晝喺尖沙咀hea下chill下果陣,經過見到呢間望住靚景嘅日本餐廳做緊“SEAFOOD LOVES SAKE”推廣,由專業人士將唔同海鮮搭配唔同既清酒形成一個最夾既組合,仲要二百零蚊就試到😁❤️野菌蠔肉咖喱錫紙燒 配 松竹梅 白壁藏 澪 有氣清酒 💰2️⃣1️⃣8️⃣餐廳用左日本直送廣島蠔😍 佢既鮮味直頭可以媲美我之前去日本旅行果陣係居酒屋食到既質素😱 金菇同洋蔥吸收晒咖哩汁既香味😋呢款清酒可能因為有氣,加上帶少少果香,都算幾易入口😊估唔到兩者會咁夾👏雖然食完呢餐個胃好滿足,但係心靈上依然唔滿足。。。因為真係好想可以快啲去返旅行😪😫😢😭

野菌蠔肉咖喱錫紙燒 配 松竹梅 白壁藏 澪 有氣清酒

野菌蠔肉咖喱錫紙燒 配 松竹梅 白壁藏 澪 有氣清酒

野菌蠔肉咖喱錫紙燒

金菇同洋蔥吸收晒咖哩汁既香味😋
松竹梅 白壁藏 澪 有氣清酒

呢款清酒可能因為有氣,加上帶少少果香,都算幾易入口😊
估唔到兩者會咁夾👏

2021-11-26
  • 野菌蠔肉咖喱錫紙燒
  • 松竹梅白壁藏澪有氣清酒
餐廳位置望海,夜晚坐係果度打邊爐,影相相當不錯!而而餐廳都大,空間感幾好,跟住講下食質素。【美人涮鍋 - 澳洲牛肉&豬腩肉】$620肉的質素是不錯的,豬腩肉肥瘦適中,澳牛亦 幼嫩,但數量太小,跟餐牌的圖有出入,豬腩肉大概有8到10塊,但澳牛只有4塊,雖然4塊是大塊的但數量真的很小,因此沒有滿足感。我地簡的湯底係壽喜燒,好好食😆湯底是出色的,特別肉下面有切碎左的生菜,放落壽喜燒湯相當入味,第一次滾切碎的生菜,好好食 !總括火鍋來說,此價錢此份量和質素,可以有更高性價比的選擇。【火鍋配雞蛋】個人認為肉沾雞蛋吃是比較滑,但肉味會被雞蛋搶走,但一兩塊沾雞蛋吃也是不錯的選擇。【炭烤照燒走地雞年糕薄餅】$148一黎到比薄餅的大小驚嚇到,本來以為肉不多,食薄餅都會飽,點知黎到薄餅的大小同一隻手的大小差不多,而且很薄。薄餅的質感好有趣,唔係麵粉,係飯焦質感,應該說我直頭覺得自己食緊飯焦配小小雞肉,仲有點痴牙,幾有趣的,但沒有吃完好想再吃的感覺。【飲品 - 抹茶鮮奶】茶味不出不濃,偏甜,喜歡濃郁抹茶感的你,不建議試。【飲品 - 荔枝特飲】味道酸酸的,幾開胃特別,比抹茶好飲~😜回頭指數:🐒🐒(用左5張海港

【美人涮鍋 - 澳洲牛肉&豬腩肉】$620
總括火鍋來說,此價錢此份量和質素,可以有更高性價比的選擇。

火鍋配雞蛋】

【炭烤照燒走地雞年糕薄餅】$148

【飲品 - 抹茶鮮奶】
茶味不出不濃,偏甜,喜歡濃郁抹茶感的你,不建議試。

【飲品 - 荔枝特飲】
味道酸酸的,幾開胃特別,比抹茶好飲~😜

回頭指數:🐒🐒(用左5張海港城的coupons 賣單都要700幾蚊,同樣價錢可以有很多更好的選擇)
抵食指數:😋😋
2021-12-01