2021-01-18 2668 浏览
前身係「見城」,日本師傅退休後由一班徒弟接手,雖改名為「城八」,但食物水準依然店內座位寬敞,服務員非常熱心,環境滿分.刺身種類繁多,點左由廚師發辦既時令刺身拼盤,唔同魚生會配上唔同特製醬汁,好有心思食材都好新鮮,尤其是活赤背,第一次食到咁鮮甜; 拖羅、赤鯥、池魚、牡丹蝦等都唔錯;係側邊細細粒既左口魚邊入口即溶,口腔充滿油脂香
店內座位寬敞,服務員非常熱心,環境滿分
2020-12-25 1581 浏览
冇左見城之後要食正宗壽司🍣梗係去城八菜單同以前見城一樣最愛自選八件壽司🍣午餐另外仲有一款卷物 味噌湯 及茶碗蒸壽司🍣件件新鮮 好味😋茶碗蒸香滑絕對是尖沙咀區壽司🍣的首選
冇左見城之後

絕對是尖沙咀區壽司🍣的首選
2020-12-23
自選八件壽司
2020-07-31 2704 浏览
電話預訂了 1:30pm 我地一行4人準時到達店舖結果服務員話因特殊情況 (禁堂食令前一天)無留位俾我 要求我到門外排隊當時大概有十數人係門口等緊…我問服務員咁我訂位做乜?佢話佢哋開12點,“一點半留張枱俾你?我唔會囉”(以上exact wordings, 理直氣壯)我問咁點解訂位時唔講?佢話唔好意思 同事唔記得講 ……門外 烈日當空34度 最後我哋放棄了於是 我白白浪費了那個午餐機會…奉勸各位 如有重要約會 小心中伏此店言而無信 誠信破產 好唔好食都無下次
電話預訂了 1:30pm
我地一行4人準時到達店舖
結果服務員
因特殊情況 (禁堂食令前一天)
無留位俾我 要求我到門外排隊
當時大概有十數人係門口等緊…

我問服務員咁我訂位做乜?
佢話佢哋開12點,
“一點半留張枱俾你?我唔會囉”
(以上exact wordings, 理直氣壯)
我問咁點解訂位時唔講?
佢話唔好意思 同事唔記得講
……

門外 烈日當空34度 最後我哋放棄了
於是 我白白浪費了那個午餐機會…

奉勸各位 如有重要約會 小心中伏
此店言而無信 誠信破產 好唔好食都無下次
2020-07-20 2446 浏览
前身是見城日本料理,在很久很久以前,在棉登徑盡頭有一間由日本人主理的日本料理店。當時不會日文,根本上是溝通不到的,客人也以日本人居多。我曾經兩次到訪,二十多年前,晚餐也要$800@。早幾年日本人已經回鄉,已由港人廚師接手,並以改咗名為城八。裝修大致依舊,午市的套餐也好像也是差不多,但店內換來的足港人廚師、店員的廣東話招呼聲,港客居多了。日本料理以食材質優新鮮取勝,小女兒第一次在壽司bar 午膳還是興奮莫名。三個人叫了兩客Assorted Sushi Lunch Set 有八件自選壽司及一個卷物$240@;另外一份銀鱈魚照燒定食$170。小女兒對個吞拿腩及馬驥海膽軍艦還是十分滿意。我自己叫的銀鱈魚照燒定食便覺得一般般,但miso soup 及蒸蛋還是用心之作。這個午餐價錢仍然是值得推薦!我們同時都在懷緬一下昔日的光景。ps 雖然是疫情關係,午市還是要訂位好啲。

ps 雖然是疫情關係,午市還是要訂位好啲。
蒸蛋
銀鱈魚照燒定食
2020-07-10
蒸蛋
  • Assorted  Sushi  Lunch  at  your  request
2020-05-19 2331 浏览
老闆約咗客人到城八開會,有幸一齊陪同,重溫久違了的 Omakase 味道! 今次坐吧枱,由城八大師傅主理食物.一邊飲Sake一邊品嚐師傅超一流的料理,一邊傾生意,真係寄工作於娛樂嘅至高體現!!城八不愧為棉登徑的隠世高級日本料理,所有刺身都由日本直送,加上師傅一流的刀法,所有刺身都新鮮美味,令人一食難忘.我地全晚都由厨師拍版,深海池魚,牡丹蝦,吞拿魚,螺肉,鮑魚,赤鯥....食到一半我已經忘記咗映相,依家腍起都流口水
火炙赤鯥
靜岡哈密瓜
深海池魚刺身
螺肉刺身
2020-04-29
$2000 (晚餐)
火炙赤鯥
  • 三文魚籽
  • 赤鯥
  • Toro
2020-02-03 2339 浏览
好想好想去食返餐壽司,半omakase啦,師傅會介紹有咩好食,我地自己再揀返想食既刺身壽司。推介,赤鯥好肥美,三文魚籽係唔會咸,鮮味,超新鮮因為包住三文魚籽既膜仲係度清酒選擇就唔太多,下次再去都唔知飲咩好,今次已經飲左兩款大吟釀
2019-12-23 2028 浏览
今日週年紀念,老婆嗌咗城八到會,週年紀念又真係唔同d嘅,見到咁多野食可以開心成個禮拜,有深海池魚、甜蝦、三文魚、海膽、油甘魚等等勁多野食!難得咁正經咁慶祝紀念日,都幾感動,嗌埋成班friend一齊~刺身拼盤我最鐘意,一盤已經有好多款刺身,而且望落個樣勁靚,最適合影相打卡鋪相~刺身好新鮮,肉質非常好,好肥美~每一款都好鮮甜,而且大細適中,唔會話d肉肥過頭或者係細塊得濟,我覺得口感剛好~最驚喜嘅係會有專門嘅師傅到場幫我地整刺身,好有儀式感!多謝老婆

2019-12-17 1347 浏览
城八這間餐廳之前有朋友向我介紹,剛好今日約左好朋友出街,便先搵資料找找附近有哪些餐廳好介紹。朋友喜歡日本菜,上Openrice 看到餐廳的評價也不錯,餐廳環境亦好似不錯,所以決定訂位了! 餐廳環境真的不錯,座位寬敞舒適,不會坐得不舒服,感覺上好好。我們點了網上其他人推薦的食品,有長崎生蠔、海膽、三文魚臉頰壽司、帶子、喜之刺、還有其他…不過這幾款都是我和友人最喜歡吃的。總括而言,海產非常新鮮!看到師父處理得細心,雖然望上去好似好只是乾紫菜包住帶子,但吃進口就很不同,口感佳,這麼簡單的整法,都那麼好吃,我都介紹大家去嚐嚐。
不過這幾款都是我和友人最喜歡吃的。
2019-12-16 936 浏览
星期五,女朋友生日,所以特登請左假,帶左佢去左行街食飯,陪佢,一日既行程一早已經安排好,生日禮物都安排好,晚餐都安排好晒!我女朋友話全日最滿意既係晚餐我同佢都食得好開心,所以特登上嚟打番個好評先!我地兩個最中意都係食日本野,所我地成日都去日本嫁!食日本野基本要叫當然係刺身,壽司,一品料理呢3樣先,我地最注重就係呢3樣, 刺身,壽司,都好新鮮,特別係北寄貝,最中意就係佢既口感仲要好鮮甜,正!一品料理係有特色,好中意食呢間,一定會番嚟食!
我地兩個最中意都係食日本野,所我地成日都去日本嫁!
2019-12-06
  • 壽司
2019-12-16 732 浏览
琴日番工俾老細,省左幾句,成個人心情差到不得了,唔想甘唔開心呀!所以一定要令自己開心番,一個令自己開心番既原因就是,食好野,所以就即刻打電話俾朋友問下最近有咩好介紹,之後就介紹左呢間俾我啦入到去感覺已經合適我,門面好日本格調入面好開朗既感覺,舒適!我叫左嚮螺刺身,白蝦壽司,喜之刺,銀雪魚,一個人差唔多啦~朋友真係無介紹錯!嚮螺刺身好 新鮮,好有咬口,好爽呀! 白蝦壽司上面有柚子皮帶出白蝦既鮮甜味,好中意! 喜之刺同銀雪魚都好正!我都推介大家食!
2019-12-06 721 浏览
非常後悔,大叫中伏,以為有見城八成,點知兩成都無,CP性價比可能係全尖沙咀最低,選了午餐最貴選擇$290嘅壽司飯盒,點知不單只無前菜,蒸蛋淨係有一條一厘米長嘅八爪魚腳,飯盒米唔係日本米,只係有假蟹柳、魚蛋,同埋普遍魚;餐具亦都係平庸,餐廳無裝修,師傅無熱情,希望餐廳可以正視改善,等從前熟客有理由再來。
2019-12-06
2019-11-06 992 浏览
今日見完客無野做,可以早收工✌🏾✌🏾見有少少餓餓地,同埋好耐無食日本野想食下,就去左呢間餐廳享受一下我一個人的tea time喇~~~😁😁😁首先我點左碗大蜆清湯,粒蜆大大粒!仲要好新鮮😋蜆肉完全無霉味!!食落去啖啖鮮甜味~~啲湯亦都有好清香既蜆肉味🤩令人大開胃口黎食日本野,緊係唔少得叫刺身啦😍😍😍我叫左最鍾意食既甜蝦同埋toro刺身~質素唔錯👍🏾全部都好新鮮肥美!啖啖肉🤗🤗🤗🤗🤗真係好正!之後仲叫左一客凍豆腐,豆腐上面有海帶同番茄作配襯,夾埋一齊食真係絕配😱豆腐既淡淡豆香味,再加埋海帶同番茄,有一種好清新既感覺,刺身食得多會有種油膩感,食完刺身再食呢個豆腐,就可以將嗰種油膩感減輕一點點喇✌🏾✌🏾除此之外,我仲叫左白玉粟米,賣相望落去同平時食開嘅粟米有啲唔同,顏色比較偏向淡白色,點知食落去超有驚喜🤠唔好睇佢比一般粟米淺色咁多,就以為佢唔甜,呢隻粟米係超級爽嫩鮮甜😃而且十分之juicy添!!真係好有驚喜🤩🤩🤩🤩最後仲叫咗燒喜之刺,燒過之後外皮好香脆,但入面既肉一啲都唔鞋,仲好嫩滑,再加上佢配有蘿蔔蓉酸汁,食完成個人都好開胃醒神🖖🏾🖖🏾🖖🏾

2019-10-16 707 浏览
為左慶祝,我決定食正啲嚟獎賞下自己,所以我嚟到呢間城八,餐廳高質素得嚟又唔會話太貴,整體嚟講都好抵食!!!我點左份海膽壽司,勁足料!啲海膽多到鋪滿左個面,連啲飯都遮住晒啊,每一啖入口都有啖啖海膽係到,好正,跟著我仲試左佢地既深海池魚刺身,刺身厚度攞得岩岩好,有口感得嚟又唔會話丸厚,師傅手勢非常好,我仲食左佢地既清酒煮大蜆,蜆有肉無沙,放落清酒到一齊煮勁鮮甜.而且佢仲有呢個清酒供應,可以暢飲暢食,讚啊!
而且佢仲有呢個清酒供應,可以暢飲暢食,讚啊!
2019-10-15 721 浏览
經過之前係旺角區中過一次伏之後, 我揀餐廳開飯前都會上網做定research先.見到呢間城八好似不錯.今次黎到尖沙咀同家人慶祝細妹18歲生日, 唔經唔覺就咁大個了.廢話唔多講, 去圖!我地叫左一碟超大既刺身拼盤, 有牡丹蝦、鮑魚、金目鲷、油甘、響螺、肥吞拿、BB吞拿、深海池魚、左口呢D平時成日都食到既野.雖然係常見既魚生,但我真係未見過平時有咁大碟而且又咁高水準.平時好怕食螺驚咬唔爛既我居然覺得好爽食到停唔到口.而細妹就中意牡丹蝦, 夠鮮又夠肥.之後我地叫左個燉蛋, 係咸既.見menu話有白粟米食就再叫左黎試, 呢隻粟米比起平時既更爽口.因為娘親唔係幾中意魚生, 我地就再叫左條燒喜之次比佢食.
見到呢間城八好似不錯.
平時好怕食螺驚咬唔爛既我居然覺得好爽食到停唔到口.
而細妹就中意牡丹蝦, 夠鮮又夠肥.
之後我地叫左個燉蛋, 係咸既.
因為娘親唔係幾中意魚生, 我地就再叫左條燒喜之次比佢食.
2019-10-14 576 浏览
今日特登帶我個壽星朋友黎尖沙咀呢間城八食生日飯,佢係一間日本餐廳,而我就好中意食日本料理所以帶左佢黎我地叫左個刺身拼盤,拼盤入面有既刺身種類好多款式,一個拼盤已經可以食到好多想食既刺身。每款都好新鮮,夠鮮味,非常高質素,冇得頂呀!而且佢既大小剛好,厚薄適中,岩岩好一啖擺落口,魚鮮味同鮮甜味真係正啊!壽司同樣好高質素,入口即溶而且佢唔止係得茶,佢仲有其他沖既飲品,我點左一杯咖啡,味道可以食到我同朋友無停過口,一面滿足,呢間餐廳絕對係值得推薦~

壽司同樣好高質素,入口即溶

食到我同朋友無停過口,一面滿足,呢間餐廳絕對係值得推薦~