2010-04-29 16 浏览
坤記自從成名後,價錢就愈來愈貴,不太抵食.,大部分的糕點都要$6一件,份量又大,要吃兩件才可滿足到我的慾望,在深水埗區來說是很貴的,因附近的鴻發及生隆都是$3一大件! 芝麻糕 : 黑芝麻不很香濃,但質素很滑 砵仔糕:算是不錯,很多紅豆,紅豆很大粒,質素煙'un" ,$4.5一件 黃糖糕: 有少少酸味,很細件,$6一件,不抵食! 而且阿姐的服務態度不太好,沒有禮貌

芝麻糕 : 黑芝麻不很香濃,但質素很滑

黃糖糕: 有少少酸味,很細件,$6一件,不抵食!

而且阿姐的服務態度不太好,沒有禮貌
2010-04-27
  • 芝麻糕
  • 砵仔糕
  • 黃糖糕
2010-04-21 5 浏览
坤記一直都是非常出名的。我最近逛街時,看到這店鋪,買了一個缽仔糕,白糖糕,黃糖糕。發現真得很好吃阿!!但同時我付錢的時候,也發現它真得很貴阿!!而且它的分量又不大!!!我想我可能以後會絕少去那裏。因爲實在很貴阿!!真得要少吃,才能有多的滋味!!!!!!
我想我可能以後會絕少去那裏。因爲實在很貴阿!!

真得要少吃,才能有多的滋味!!!!!!
2010-04-14 221 浏览
2010年3月20日 ( 5-4 ) 深水埗 ( 坤記 - 1 ) 小食 日程:( 肇順名匯 - 公和荳品 - 泰潮 - 坤記糕品 - 美心皇宮 )小時侯,間中也光顧坤記糕品店,而最喜歡吃的是紅豆糕,後來生活圈的改變,便很少涉足於此區了,跟它的距離也疏遠了,後來經常也看到有名食家在報章及雜誌推介這裡的糕點,才知這裡的糕點是如此出名。今天到黃金商場選購電腦物品,也想起這裡,回家前,在此選購一此糕點携回家品嚐了。白糖糕:甜度適合我,沒覺有酸味,糕身做到很多平均而細密的中空透氣條紋,口感鬆爽,味道清甜,水準仍然不錯。紅豆糕:賣相麻麻,應該是預先用膠袋包裝而造成,有些位置被壓實的樣子,紅豆分佈不平均,另外,如紅豆多點會更好,甜度亦適中,個人感覺味道與口感跟兒時吃過的還有點差距呢?

小時侯,間中也光顧坤記糕品店,而最喜歡吃的是紅豆糕,
後來生活圈的改變,便很少涉足於此區了,跟它的距離也疏
遠了,後來經常也看到有名食家在報章及雜誌推介這裡的糕
點,才知這裡的糕點是如此出名。
今天到黃金商場選購電腦物品,也想起這裡,回家前,在此
選購一此糕點携回家品嚐了。
白糖糕:甜度適合我,沒覺有酸味,糕身做到很多平均而細
密的中空透氣條紋,口感鬆爽,味道清甜,水準仍然不錯。
紅豆糕:賣相麻麻,應該是預先用膠袋包裝而造成,有些位置
被壓實的樣子,紅豆分佈不平均,另外,如紅豆多點會更好,甜
度亦適中,個人感覺味道與口感跟兒時吃過的還有點差距
呢?

白糖糕
紅豆糕
2010-03-20
白糖糕
2010-04-06 9 浏览
今日去深水埗覺得餓所以咪去試下low買左之後吃點知d紅豆糕一劈野就來就來容。。有d 糊狀6¥又細又5好吃d 人話好吃真系曬氣。。自己整仲好吃過他n倍服務剩系得個快。。。呐呐聲比錢環境好細間。。在路邊難免有灰塵
今日去深水埗覺得餓所以咪去試下low
買左之後吃
點知d紅豆糕一劈野

就來就來容。。有d 糊狀

6¥又細又5好吃
d 人話好吃真系曬氣。。
自己整仲好吃過他n倍
服務剩系得個快。。。呐呐聲比錢
環境好細間。。在路邊難免有灰塵
2010-04-05
(非会员)
2010-04-01 14 浏览
阿媽話食過一次朋友買既芝麻糕話好好食, 今日同阿媽親身去一次, 點知第一啖咬落去, 有打冷震既感覺!! 好難食! 味道麻麻, 口感十分差! 潺bat bat 咁! 白糖糕還可以, 但仍是有酸味! 砵仔糕一般! 總結黎講, 試過一次便夠!
2010-04-01
2010-03-31 15 浏览
坤記在深水埗獨步天下,黎到福華街未吃過坤記,會後悔的。途經坤記,送手買了幾件砵仔糕慰勞班同事,味道好,多豆,我愛,啡色係最好的。
坤記在深水埗獨步天下,黎到福華街未吃過坤記,會後悔的。
途經坤記,送手買了幾件砵仔糕慰勞班同事,
味道好,多豆,我愛,啡色係最好的。
2010-03-28
$4.5 (下午茶)
2010-03-28 159 浏览
剛吃完堅記的蛋牛治(烘底),便見到聞名己久的坤記。為免入寶山空手回,於是便買了一塊芝麻糕,六大元。之前沒吃過芝麻糕(應該說就算吃過也是些不會留下深刻印象的),於是比無可比。可以說的是的確很有芝麻的味道,口感和層次感十足(有八層XP),六大元的價錢,只能說: 扺!!
剛吃完堅記的蛋牛治(烘底),便見到聞名己久的坤記。
為免入寶山空手回,於是便買了一塊芝麻糕,六大元。

芝麻糕
2010-03-24
芝麻糕
2010-03-18 14 浏览
見到咁多人賣,仲有報紙添,咁不防試一試啦﹗我賣左個6蚊紅豆榚同10蚊千層芝麻榚,因肚餓食左個紅豆榚,勁多紅豆,好味味而千層芝麻榚真係有好多層,但好軟,無咩質感,一般啦﹗價錢方面,我覺得貴左少少,24蚊一斤。
見到咁多人賣,仲有報紙添
,咁不防試一試啦

我賣左個
6蚊紅豆榚同10蚊千層芝麻榚,
因肚餓食左個紅豆榚,勁多紅豆,好味味

而千層芝麻榚真係有好多層,但好軟,無咩質感,一般啦﹗

價錢方面,我覺得貴左少少,24蚊一斤。
2010-03-12
$16 (其他)
2010-03-05 9 浏览
今日同同事食完傷心酸辣粉, 行陣玩具街, 就去地鐵站隔離間坤記買糕點我買左...2件咸茶棵, 1件紅豆茶棵, 1件白糖糕, 1件紅豆糕, 都係$25.50-茶棵好"煙un", 紅豆又唔會太點, 岩晒我, 真係好好味我應該買多幾舊食啦=)下次要試下其他糕=)
我買左...

茶棵好"煙un", 紅豆又唔會太點, 岩晒我, 真係好好味
我應該買多幾舊食啦=)

下次要試下其他糕=)
2010-03-05
  • 茶棵
2010-02-04 15 浏览
食完蛇羹, 穿過地鐵站過嚟黃金呢邊, 一出站口就想起在開飯看過坤記就响左近, 望吓望吓, 原來就响出口側... 行到埋去, 一眼就住d黑芝麻糕, 叫咗兩件嚟食, 有d貪心, 但我又真係好鐘意食黑芝麻, 冇法啦...一大啖咬落去, 糕texture做得唔錯, 又唔太甜, 黑芝麻味濃! 我未行到街尾已經吃個清光! 抵食好味!
我未行到街尾已經吃個清光! 抵食好味!
2010-01-12
$12 (其他)
  • 黑芝麻糕
2010-01-27 5 浏览
見到好評如潮, 就算食飽都要去試一試買左一舊芝麻糕, 一舊砵仔糕芝麻糕完全無芝麻味!!如果係街邊無名ge舖頭我會接受, 但講到咁出名就真係唔得食食下仲越食越甜, 得個甜字! 係勁甜!我覺得自己食左十舊糖落肚多過食左芝麻糕真係十分失望...砵仔糕就只係一般,唔係特別好食或者難食...

見到好評如潮, 就算食飽都要去試一試
買左一舊芝麻糕, 一舊砵仔糕
芝麻糕完全無芝麻味!!

如果係街邊無名ge舖頭我會接受, 但講到咁出名就真係唔得
食食下仲越食越甜, 得個甜字! 係勁甜!
我覺得自己食左十舊糖落肚多過食左芝麻糕

真係十分失望...
砵仔糕就只係一般,唔係特別好食或者難食...
2010-01-20
$10.5 (其他)
2010-01-14 12 浏览
就快又新年,係坤記未淨賣新年食品前買返件糕糕食下先~陳生有件芝麻糕,多層既芝麻糕,食落唔太稔口,但係有少少彈牙既感覺,好香既芝麻味~我有白糖糕,講真水準差左少少,無左白糖糕獨有既糖香味~同埋我唔好彩食正舊乾身既....所以硬左,唔係鬆軟。其實佢以前有蔗糖糕架,仲好好想,不過近幾次去都唔見影,好想食多次呀~
就快又新年,係坤記未淨賣新年食品前買返件糕糕食下先~
2010-01-12
2010-01-03 7 浏览
我次次去食...都只會食白糖糕,因為其他咩糕都唔多鐘意食味道不錯至少唔會酸口感唔錯彈牙,甜度適中去試下都無妨!不過$4.5一件真係幾貴...
我次次去食...都只會食白糖糕,因為
其他咩糕都唔多鐘意食
不過$4.5一件
真係幾貴...
$5 (其他)
  • 白糖糕
又1個失望的嚐試~在SSP名氣爆燈的糕點店前, 眾多選擇要試哪款呢, 少爺幫小妹做了決定, 要了白糖糕($4.5)和砵仔糕($4.5)就價錢而言, 其實算是貴的。 希望真的如傳言的好味道吧。先吃白糖糕, 酸味略重, 但很乾, 不能談得上好吃。再吃砵仔糕, 糕身是粉粉綿綿的, 豆很硬既沒豆香又欠甜味。唉唉唉~ 名氣跟品質是不是永遠背著走向相反方向的?
又1個失望的嚐試~

就價錢而言, 其實算是貴的。 希望真的如傳言的好味道吧。
先吃白糖糕, 酸味略重, 但很乾, 不能談得上好吃。
再吃砵仔糕, 糕身是粉粉綿綿的, 豆很硬既沒豆香又欠甜味。

唉唉唉~ 名氣跟品質是不是永遠背著走向相反方向的?
2009-12-13 34 浏览
在上一個公和食評,提及過的"師奶"商場,其中一間,就是北河商場.在商場外面的"坤記".也是區內其中一樣飲食文物.總覺得土瓜灣的信興隆的缽仔糕,比坤記好.今次便吃芝麻糕同鬆糕,鬆糕名乎其實地鬆,口感帶點粘,味道香甜.芝麻糕烏卒卒的顏色,似足一隻黑蟋蟀.很香的芝麻味,質感較糊.同之前的感覺一樣,口中含著的是火山泥,不過芝麻糕只可以食用,並不可以用來做facial.