2019-01-18 1266 浏览
雖然我早已經知道,知道鹹鴨蛋系食品成為了一股熱潮,很多食品包括炸雞在內,很多韓國炸雞連鎖餐廳都已經引入了以鹹鴨蛋去調味,成功製造出一系列的「黃金鹹蛋」炸雞,而且味道也都很重鹹蛋的鹹甜味。另一方面,我在深水埗的台灣外賣飲品店「圓圓」裡面,發現到「圓圓」的手調台灣飲品裡面,居然可以容許食客選擇以鹹鴨蛋製造出來的「黃金珍珠」取代傳統的珍珠,作為飲品裡面的配料。可是我最後也沒有選擇「圓圓」的鹹鴨蛋「黃金珍珠」,作為「黑糖珍珠鮮奶」飲品裡面的珍珠口味,因為也還只是剛剛路過,找上了這一檔台灣手調飲品店而已。我無心插柳幫襯「圓圓」,結果店員最後亦跟我說,該店因為缺貨,所以暫時提供不了鹹鴨蛋「黃金珍珠」,我最後只能夠選擇,一般黑糖甜味的「黑糖珍珠鮮奶」飲品。我也還只是抱着一試無妨的心態去幫襯「圓圓」,所以亦無興趣立刻去嘗試,「圓圓」鹹鴨蛋製造的「黃金珍珠」鹹甜味道了,反而我比較想嚐試「圓圓」的黑糖甜味跟鮮奶味道。由於我當時遺憾與鹹鴨蛋「黃金珍珠」緣慳一面,所以我連「圓圓」價目表裡面,其他有三層味道的手調飲品也欠缺興趣,求其飲杯「黑糖珍珠鮮奶」算數好了。我發現「圓圓」廚房店員製作出來的手調飲品,飲品裡面

我發現「圓圓」廚房店員製作出來的手調飲品,飲品裡面的調味料配料看似都很多,但是偏偏欠缺了富美感的拉花流蘇圖案,結果一堆黑糖糖漿堆在一起,沉澱在外賣飲品膠杯的底層。

例如「圓圓」另一款的手調飲品,「黑糖珍珠可可鮮奶」正正就是有三種材料,三種材料以層次分明的狀態,排列放外賣膠杯裡面,飲品外表形成了「啡白黑」三層顏色。

我因為發現「圓圓」裡面的鹹鴨蛋「黃金珍珠」材料暫時缺貨,所以最後未能嚐試到,鹹鴨蛋加進黑糖珍珠撞奶之後變成的味道,只能喝到一般尋常的黑糖甜味而已。

另一方面,我因為未能嚐試到「圓圓」的鹹鴨蛋珍珠甜味,所以發現自己只能喝到「圓圓」的「黑糖珍珠鮮奶」後,對「圓圓」的期望立刻褪色,失去了本來興致勃勃的感覺。

加上「圓圓」廚房裡面的店員,在製作「黑糖珍珠鮮奶」飲品,為「黑糖珍珠鮮奶」製作拉花時的手勢,和技術都不夠細緻,導致「黑糖珍珠鮮奶」飲品最後的花紋欠缺流蘇效果,反而變成了斑紋效果。

現在我回想起「圓圓」廚房裡面的店員,在製作「黑糖珍珠鮮奶」的過程期間,店員倒黑糖糖漿進入外賣膠杯裡面,手勢其實不是很純熟,所以實際上製造出來的拉花效果不明顯,是意料中事。

所以「圓圓」的手調「黑糖珍珠鮮奶」飲品,飲品的黑糖甜味無疑是十分充足,可惜「圓圓」廚房店員製作飲品拉花圖案的技巧不夠純熟,導致「圓圓」味道夠甜,甜味甚至變得有點過火。

「圓圓」「黑糖珍珠鮮奶」又再次以反面教材,說明了何謂「過猶不及」。雖然「圓圓」廚房店員製作「黑糖珍珠鮮奶」,使用黑糖糖漿份量沒有吝嗇材料。
黑糖珍珠鮮奶

可是技巧上的不足,使「圓圓」「黑糖珍珠鮮奶」欠缺了理想的拉花花紋圖案效果,即使黑糖甜味味道對辦,欠缺了台灣手調飲品應有賣相,就會令「圓圓」手調飲品扣分收場。

而且「圓圓」「黑糖珍珠鮮奶」的售賣尚算正常,只賣港幣二十八元。食客只需花港幣二十八元,就可以喝到有豐富黑糖甜味的手調撞奶飲品,即使欠缺了漂亮拉花花紋,也是無傷大的小事。

「圓圓」「黑糖珍珠鮮奶」實際上的味道,的而且確是有了豐富黑糖甜味,即使日本純牛奶的奶味,會因為黑糖甜味偏濃而稍微被遮蔽了,但是飲品有了黑糖甜味,很難為這樣的飲品給負評。

至於珍珠的黑糖甜味,也因為珍珠還未完全吸收黑糖甜味,引致珍珠發得未夠大的同時,也欠缺了黑糖的濃厚甜味,是「圓圓」「黑糖珍珠鮮奶」稍微要扣分的地方。

而且「圓圓」最令我感到掃興的地方,是以鹹鴨蛋製作而成的「黃金珍珠」,因為鹹鴨蛋缺貨而無法提供,試不到鹹鴨蛋珍珠的鹹甜味,是稍為令我感到失望的原因。

跟某種我喜歡的食材食品有緣無分,是人生其中一件痛苦難過的事情,我在「圓圓」又再次領教到這種滋味了。
2018-10-25
12 分钟 (外卖自取)
2019-01-15 158 浏览
難得經過深水埗 竟然有一飲品小店有很長的人龍 當然要嘗嘗黑糖珍珠鮮奶黑糖珍珠剛拿上手時熱騰騰 口感煙韌剛好 不會太淋太硬 黑糖味濃雖然甜度固定 但也不會過甜 可以接受 不會是那種死甜的感覺奶味沒有被黑糖味蓋過 頗香 比例調較得很不錯圓圓珍珠炭焙烏龍奶茶(少糖)一入口 濃濃炭焙香味 烏龍茶底岀 奶茶順滑珍珠有兩款 黑糖珍珠 黃金珍珠 同樣煙韌甜度更供選擇 不過少糖也有點甜 半糖應該會更適合這間小店質素的確不錯 如果下次人流少一點 一定會再嘗嘗
難得經過深水埗 竟然有一飲品小店有很長的人龍 當然要嘗嘗
雖然甜度固定 但也不會過甜 可以接受 不會是那種死甜的感覺
奶味沒有被黑糖味蓋過 頗香 比例調較得很不錯
圓圓珍珠炭焙烏龍奶茶

圓圓珍珠炭焙烏龍奶茶(少糖)
一入口 濃濃炭焙香味 烏龍茶底岀 奶茶順滑
珍珠有兩款 黑糖珍珠 黃金珍珠 同樣煙韌
甜度更供選擇 不過少糖也有點甜 半糖應該會更適合

這間小店質素的確不錯 如果下次人流少一點 一定會再嘗嘗
2019-01-15 104 浏览
之前在網上看到很多人說這家DOUBLE BUBBLE的珍珠奶茶很不錯今天特意約閨蜜在深水埗SHOPPING,這區有名的是,如果你能認真的找找看,會找到便宜又耐用的東西,之前我就看過一台曬相機價值HK$40,九成新,可是給人家搶先一步了跑太遠了,先說回這家的奶茶店,位於馬路旁,人來人往的地方,一開始的確有點小不耐煩,後來買完之後,在後巷等著我們的珍奶,發現小巷裡有個拍照點,是店主他們設計的,很用心,讓等候的客人可以分心一下,拍拍照還蠻開心的。說到珍奶的部分,我已經點了少甜,但甜度依然甜到不行,好可怕…不喜歡吃甜的人真的要緊慎茶的味道中等,不太濃味,但很滑!珍珠很蠻Q的,不過甜度真的有點過份了,蓋過所有以外的東西了,這個店家真的要想一想

2018-12-28
2019-01-06 169 浏览
見到ig有好多foodie推薦呢間係長沙灣政府合署對面既野飲 一於試下佢 果然冇令人失望👅👅一拎上手就急不及待搖勻左飲左啖 唔記得咗影相😂😂黑糖珍珠鮮奶冇得揀甜度 但可以揀冰度 我揀左少冰 覺得呢間既奶底十分出色 珍珠同鮮奶嘅比例非常好 飲到奶味既同時間都飲到黑糖味 如果飲過銅鑼灣老_堂 應該會明白個種死甜 冇奶味既感覺 同埋呢間只係$28咋!前幾日試埋佢個黑糖珍珠奶茶 奶茶可以揀甜度 叫左微糖少冰 估唔到奶茶都一樣好飲 推介!唯一既缺點就係等既時間比較耐 同埋覺得珍珠硬左少少 我比較鐘意珍_丹既珍珠❤️❤️❤️

一拎上手就急不及待搖勻左飲左啖 唔記得咗影相😂😂
黑糖珍珠鮮奶冇得揀甜度 但可以揀冰度 我揀左少冰

2018-12-14
  • 黑糖珍珠奶茶
2019-01-06 107 浏览
每次經過深水埗,都會見到依間茶飲店,門口都會有條人龍🚶🏽‍♂️ 🍔飲過唔少黑糖珍珠鮮奶,但依間最值得出post讚一讚❤️-黑糖珍珠鮮奶($28) 杯嘢攞上手係辣手㗎🔥 下層嘅黑糖珍珠係我見過最熱嘅一間,食落去超級Q,煮得啱啱好,不會過淋過硬,黑糖味十足!係眾多嘅黑糖珍珠裹面做得最出色嘅一間🌟 鮮奶都係用明治奶,飲落去同樣幾香奶味。總體平均幾高質,經過深水埗不防一試☺️
2018-12-29
$30 (其他)
2019-01-02 158 浏览
呢間街坊店舖位於西九龍中心對面既飲品店“圓圓”並唔係什麼過江龍,只係一個台灣人妻開設既小店,餐牌上既飲品選擇不少,有提供清茶、奶茶、鮮奶茶、鮮果茶及黑糖系列等。黑糖珍珠奶茶既鮮奶使用明治厚奶夠香滑,黑糖味道濃郁,溫熱既珍珠軟糯QQ夠煙韌;不過無得選甜度﹑冰量,甜度還好只係略嫌多冰。

黑糖珍珠奶茶
2018-12-23
10 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
圣诞节
2018-12-28 151 浏览
圓圓係一間低調高手嘅台式飲料店,就算星期六星期日都唔會好多人排隊,可能地點真係有啲唔方便,不過其實深水埗都幾多野食丫。呢間啲珍珠真係冇得輸,佢有兩種珍珠,一種係黑糖,另一種係黃金珍珠,黑糖珍珠係限量供應,每日都新鮮整,食落真係好Q彈,好有𡁻口又好夠味。冇得彈!而個茶底仲正!我飲過圓圓奶茶同圓圓炭焙烏龍奶茶!兩杯都好好飲!好香好正!特別係烏龍個杯!真係超香!完全冇得輸!必試!如果飲熱飲,啲珍珠就會淋身少少,但到佢凍返啲嘅時候,啲珍珠就會再q彈返!好正!
  • 圓圓炭焙烏龍奶茶
2018-12-26 137 浏览
今次飲既係黑糖珍珠鮮奶同黑糖珍珠可可鮮奶。杯野一接上手,杯底既黑糖係熱辣辣既,所以唔需要少冰少糖,個甜度都岩岩好。而d黑糖珍珠好彈牙,會有一食再食既感覺。至於杯黑糖珍珠可可鮮奶,d可可鮮奶包圍住黑糖珍珠,食珍珠既時候會食到埋可可既味道,感覺特別!

2018-12-19 197 浏览
飲過第一次之後,個心仍然很掛住。雖然上次買的黑糖珍珠炭焙烏龍茶未係非常好飲,但覺得質素確係不錯。今日第二次幫趁,午飯時間,都已經有人排隊買。今次唔飲黑糖系列,圓圓珍珠分別有黃金和黑糖珍珠一齊混合,幾有新意。當日應該係老闆娘親自落場,落order時都要用普通話~由於未食午餐,想飲奶茶頂下肚。凍飲用透明的膠杯,可是清楚見到粒粒珍珠,很有視覺效果。中杯和大杯都只不過差兩蚊,所以就決定叫杯大好似抵飲一D!「圓圓珍珠炭焙烏龍奶茶」$26,無糖走冰。當日天氣其實都涼,叫走冰都可以接受。雖然是無糖奶茶,但一D都唔淡,有少少甜味已經足夠。珍珠好明顯食得出有2種口味,好Q,唔會軟淋。因為太好飲成杯KO晒,搞到成肚水,又飽飽地~或者下次叫中杯都可以了!唔洗因為想食多珍珠而叫杯大吧!😂😂😂
當日應該係老闆娘親自落場,落order時都要用普通話~
好似抵飲一D!

因為太好飲
成杯KO晒,搞到成肚水,又飽飽地~
2018-12-06
2018-12-18 100 浏览
呢間開既時候都好多人懶得排隊又少去深水埗🙈同事話全港最好飲呢間🤣一定要試講到咁點可以唔試-黑糖珍珠鮮奶 $28真的不錯喲😋 珍珠好QQ有黑糖味天氣凍❄️本身想要少冰但店員話會好甜即刻唔敢少甜🙈 飲落去真係甜度啱啱好
呢間開既時候都好多人

真的不錯喲😋 珍珠好QQ有黑糖味
天氣凍❄️本身想要少冰但店員話會好甜
即刻唔敢少甜🙈 飲落去真係甜度啱啱好
2018-12-14 145 浏览
深水埗的美食很多,晚餐仍未吃完,老公便建議飯後要吃其他東西。一踏出餐廳門口,他便說要去試一下早前不知在哪裡看到介紹的珍珠奶茶。看看餐牌,頗有新意。店名叫圓圓,因此便有圓圓系列的飲品。二人一起選了圓圓珍珠炭焙烏龍奶茶,貪新鮮,大杯$26,走冰少甜。炭焙烏龍奶茶有點像焙茶的味道,是經烘焙過的茶,味道和想像中差不多。圓圓系列特別之處在於有兩種珍珠,分別是黃金珍珠和黑糖珍珠。黃金珍珠是有點透明的,黑糖就是一般常見的珍珠,味道濃淡有少許分別,口感亦有點不同,黃金珍珠較軟,不過兩種都是煙un的,不錯。走冰飲品很適合不愛熱飲的人在冬天喝,飲品喝得出是凍的,但完全沒有冰,也不會出現越喝越冷/淡的情況。店門貼了兩張「安心食材」的單張,其實每次喝珍珠幼茶也有點擔心奶精和黑糖致癌等問題,希望小店可以保持供應令人喝得安心的飲品。
看看餐牌,頗有新意。店名叫圓圓,因此便有圓圓系列的飲品。

圓圓系列特別之處在於有兩種珍珠,分別是黃金珍珠和黑糖珍珠。

2018-12-08 149 浏览
黑糖珍珠鮮奶😎珍珠幾QQ黑糖都夠香😬-呢間好似冇乜大肆揼錢宣傳,都係有人推介先特登過嚟飲下🤭因為之前飲過太多好伏嘅黑糖珍珠鮮奶,真係諗起都怕怕😖【黑糖珍珠鮮奶】$28 一拎上手已經感覺到杯底嘅黑糖係暖笠笠😌咁樣啲珍珠先唔會凍左易硬😎黑糖味幾香,珍珠都QQ有咬口又唔會過韌過稔🤣如果想要虎紋嘅話就要靠自己搖下😅店員都會提你先將黑糖同鮮奶攪勻,咁樣先至唔會過甜😌因為係冇得選擇甜度㗎☺️但係都唔會太甜💕果然冇介紹錯😍多謝大大介紹 求下次繼續carry小妹食好西=========================Double bubble 圓圓地址:深水埗欽州街74A號地下3號舖=========================
黑糖珍珠鮮奶😎珍珠幾QQ黑糖都夠香😬
=========================
Double bubble 圓圓
地址:深水埗欽州街74A號地下3號舖
=========================
2018-12-04 119 浏览
難得又去深水埗行下,行過見到咁多人排隊,八卦睇下啦,乜又係佢?係呀!又飲珍珠奶茶呀😂😂😂開到周圍都係台式飲品舖,但咁多人排,又試下先啦!今次呢杯好好飲呀!係深水埗的 doublebubble.tea 圓圓珍珠炭焙烏龍奶茶 !同平時果啲珍珠奶茶有少少分別!就係呢杯入便有兩款珍珠,一款係黑糖珍珠,另一款係黃金珍珠,兩款口感各有不同,混在一起好特別!而且烏龍茶茶味香濃,奶茶入口順滑,珍珠Q彈不膩!好好飲!下次一定要再買!❤️❤️❤️
開到周圍都係台式飲品舖,但咁多人排,又試下先啦!
今次呢杯好好飲呀!
好好飲!下次一定要再買!❤️❤️❤️
2018-12-04 113 浏览
黑糖珍珠奶茶熱潮過左未🤭?之前啲人真的很瘋狂,度度都排唒隊。上親fb,ig都洗哂版🙈因為本人真係太憎排隊的關係,我是沒有係熱潮時飲黑糖珍奶的。宜間double bubble都被不同media賣廣告,多人買到,買完好似要成個鐘先有得飲Lol當大家都飲到咁上下,我就終於去試了。試過香港,堔圳不同珍奶店的黑糖。這間Double bubble我俾第一!!無得少甜嫁,因為黑糖就是精髓嘛買完攞到手之後千祈唔好攪勻佢,或者上下搖匀🚫因為就咁插條飲管落去,然後一啜!就會有冰火交融的感動時刻很是正的!啲珍珠都好有咬口,而且都是甜甜的。奶味和黑糖都是調配得剛好
黑糖珍珠奶茶熱潮過左未🤭?
之前啲人真的很瘋狂,度度都排唒隊。
上親fb,ig都洗哂版🙈
因為本人真係太憎排隊的關係,我是沒有係熱潮時飲黑糖珍奶的。
當大家都飲到咁上下,我就終於去試了。
試過香港,堔圳不同珍奶店的黑糖。
這間Double bubble我俾第一
!!
無得少甜嫁,因為黑糖就是精髓嘛

買完攞到手之後千祈唔好攪勻佢,或者上下搖匀🚫
因為就咁插條飲管落去,然後一啜!
就會有冰火交融的感動時刻
很是正的!
啲珍珠都好有咬口,而且都是甜甜的。
奶味和黑糖都是調配得剛好

• 黑糖珍珠奶茶
2018-12-03 97 浏览
假期最鐘意周圍搵食既我 今日又去左深水埗食完豬油渣麵 行行下就經過呢間「圓圓」見到超多人排隊 身為一個珍珠奶茶控,就梗係要試下啦。我飲左圓圓珍珠炭燒烏龍奶茶(微甜) 真心覺得甜度岩岩好 平時外面個啲珍珠奶茶嗌左微甜都仲係超甜既珍珠軟硬度適中,24$一杯算係好有誠意。

珍珠軟硬度適中,24$一杯算係好有誠意。
2018-11-10