2024-02-01
最近試咗喺香港新開嘅過江龍泰式火鍋店---「四面泰」!🥘 連續2年上榜大眾點評必吃榜,上海、南京超人氣火鍋店。 沙田新城市廣場係香港既第一間分店!餐廳以「每日新鮮自家熬制優質正宗泰式湯底」為賣點🤩我選擇咗中午時段嚟食係最化算既,因為$299既2人套餐真係好抵食👍除咗有3款鴛鴦湯底、2款肉類、3款麵食可供選擇,仲包括四面拼盤(4粒)手打丸子、清邁什錦田園時蔬,另外蝦片可任添,蝦片香脆可口沾埋泰式酸辣汁好惹味呀😋湯底方面我選擇咗秘製冬陰功鮮蝦鍋拼椰奶雞湯鍋,店員都提議我哋喺未食之前都飲返碗湯先,我覺得食完嘢既湯底都仲好好飲,前後加埋都飲咗4、5碗椰奶雞湯😝椰奶湯裏面仲有好多雞肉!而冬陰功湯裏面有新鮮🦐,味道不會太辣很適合香港人口味!肥牛新鮮好食!船麵河粉放落冬陰冬鍋係絕配,正👍4款手打丸子都新鮮美味又彈牙!田園時蔬份量足夠!3款醬汁我最推薦泰式酸辣汁,基本上沾套餐內所有食物都好match!泰式芒芒碌碌🍹 套餐+$28啖啖🥭肉,甜甜地幾好味,食套餐必加!最後冒住增肥既危險,點埋「招牌椰皇凍」🥥外觀有仙氣加持,打卡一流👍奶凍佈滿椰子碎,啖啖新鮮香滑好味🥰
餐廳以「每日新鮮自家熬制優質正宗泰式湯底」為賣點🤩
泰式芒芒碌碌🍹 套餐+$28
啖啖🥭肉,甜甜地幾好味,食套餐必加!