2021-05-19 36 浏览
去開旺角做野經過見到網上評價高既打工仔飯堂。於是排隊試一試佢個午餐🥣排左10分鐘就有位。餐牌上會提供6款午餐比客人選擇,有西式或者中式選擇能配合唔同人既口味。📍邪惡咸蛋忌廉白汁雞皇意粉配煎焗美式雞扒雞扒切開時充滿肉汁而邊位又煎到脆卜卜,再配合少少咸蛋味,味道上配搭唔錯又有驚喜。意粉煮得剛剛好唔會糊左,但忌廉白汁尚算普通。午餐跟左飲料,選擇都係一般茶記既選擇。所以味道上中規中矩唔會太差總結:味道中規中矩

📍邪惡咸蛋忌廉白汁雞皇意粉配煎焗美式雞扒

總結:味道中規中矩
🌺🌸花花茶記,打卡唔一定要去cafe 既😬餐廳座位闊落,兩人坐到卡位好幸福🤩店內花牆,月球燈加Tiffany blue 裝飾,感覺好舒服,影相打卡一流🤩食物選擇勁多,小食沙律、三文治、茶餐晚餐、小茶、甜品得都有🥳揀左瀑㳍芝士未來漢堡🍔配薯條🍟:burger 大個,芝士爆流好正,未來肉勁似牛肉,正!🍍山渣菠蘿咕嚕伊比亞黑豚肉;原件菠蘿上,賣相好正,菠蘿燒過,又香又fresh,山渣糖唔太甜,仲有拉絲效果😻泰式冬陰公雞中翼:本想試咸蛋黃松露但朋友不愛,試試冬陰公,雞翼煎得香但不太入味粉紅草莓雲朵🍓☁️,打卡至愛,好夢幻🍫棉花糖朱古力:唔飲奶既我,飲杯賣相平實既朱古力,配埋棉花糖,邪惡美味😈
🌺🌸花花茶記,打卡唔一定要去cafe 既😬
餐廳座位闊落,兩人坐到卡位好幸福🤩

又fresh,山渣糖唔太甜,仲有拉絲效果😻

粉紅草莓雲朵🍓☁️,打卡至愛,好夢幻

2021-05-17 987 浏览
今天出到旺角和女朋友行街街,午餐時間一到肚仔亦在打鼓中!前幾天在旺角留意到四寶食堂這間餐廳,在外滿面來看裝潢亮麗,所以今天便選擇這家餐廳做我們的午餐!門外已經有人在排隊,其實看到裝潢已經令我被吸引,因為茶餐廳有這種裝潢及價錢不貴實屬難得!卡坐餐枱十分寬敞,並不像外面其他茶餐廳十分濟迫! 無論裝潢,顏色,環境,都令人有個舒適的感覺,起初我們以為價錢會超級貴!但原來餐牌上午餐或單點都比起我在九龍灣上班附近中午吃飯時平得多!而且更值得一提的是店員服務一流!耐都茶餐廳當然要一試他們的常餐,就等同於你去中餐廳必定要試他們的乾炒牛河,這樣便能找出他們家的食物質素! 而我選擇的常餐是沙爹牛肉公仔麵+嫩滑炒蛋+丹麥牛油多士!沙爹牛肉公仔麵的外表一向不為討好,但精髓所在並不是外表而是他的沙嗲牛汁!這個沙爹牛肉公仔麵簡直令我驚喜萬分!牛肉鮮嫩不黐牙,最令我驚喜的沙爹牛肉汁味道超級香,而且如果你細心留意會發現到沙爹汁內有花生粒,所以他們店的沙爹牛肉汁有點似馬拉風格!嫩滑炒蛋看似有點乾,但我想講原來吃落口十分嫩滑一點也不乾,而且份量極之大份比起一般出麵茶餐廳他們的炒蛋更用心分量更多更超值

而我選擇的常餐是沙爹牛肉公仔麵+嫩滑炒蛋+丹麥牛油多士!沙爹牛肉公仔麵的外表一向不為討好,但精髓所在並不是外表而是他的沙嗲牛汁!這個沙爹牛肉公仔麵簡直令我驚喜萬分!牛肉鮮嫩不黐牙,最令我驚喜的沙爹牛肉汁味道超級香,而且如果你細心留意會發現到沙爹汁內有花生粒,所以他們店的沙爹牛肉汁有點似馬拉風格!嫩滑炒蛋看似有點乾,但我想講原來吃落口十分嫩滑一點也不乾,而且份量極之大份比起一般出麵茶餐廳他們的炒蛋更用心分量更多更超值!而且一般茶餐廳的厚多士,大部份係白方包,而且這裏是用丹麥牛油厚多士,雖然不是只他們家獨有,但他們的厚多士牛油味重,麵包也很鬆軟!

而餐飲嚟到茶餐廳同樣一試的是奶茶,等同於你去咖啡店要是咖啡一樣,奶茶便是茶餐廳的靈魂!特別要試出是否港式奶茶味道!我的餐飲是凍奶茶,而女友的餐飲是熱奶茶,熱奶茶沒有加糖茶味濃郁而且十分香滑據店員說真的是用絲襪所拉出來!熱凍奶茶同樣很滑嫩,就算有冰也不會把奶茶的香濃甜被冰所溝淡!

除了常餐,我們也點上茶餐廳靈魂之作叉燒滑蛋飯!上場後發覺同樣令我們有驚喜!叉燒和蛋份量多,其實兩個人share這份叉燒滑蛋飯同樣不會覺得不夠吃!滑蛋十分滑嫩而叉燒一點也不老!而且滑蛋上易炒上蔥花,蔥花的味道將滑蛋蛋味更加調出!以這個價格及這種水準真的真的真的十分不錯!

最終結論的是,這家餐廳裝潢一流不似茶餐廳,環境好,食物質素高,員工有禮貌,地方也十分乾淨,價錢抵食!綜合所有意見其實我覺得他真的是超級好選擇的茶餐廳!
2021-05-16
2021-05-14 46 浏览
又再黎呢間港式茶餐廳食Brunch 餐廳環境似Cfae 有粉藍色外牆同花花裝飾食物方面同樣有港式西式 更加有Egg Benedict 我地當然點左試試 幾好食 有cafe水準 流心蛋黃 荷蘭醬 牛油🧈烘脆的酸種麵包 同煙三文魚😍 另外和牛芝士漢堡都好唔錯 和牛漢堡扒油脂感滿滿 好濃牛肉味道 而且煎到中間粉紅色 Juicy😋😋/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞

/✿
. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $300/𝗵𝗲𝗮𝗱

☞ ☞
2021-05-04 64 浏览
今日約左朋友行完街過黎食dinner, 呢間餐廳門面勁搶眼,遠遠已經見到佢個湖水綠色既大招牌。呢度既野食選擇非常多,中餐西餐樣樣有,賣相都幾吸引。✨蘋果雪梨燉湯: 味道清甜好足料,感覺無乜味精,個底仲有好多雪耳,可以潤一潤。✨ 雪糕奶茶紅豆冰:就咁飲會淡,但全部溝混黎飲個甜度啱啱好。✨黑蒜油叉燒滑蛋飯: 個滑蛋好水嫩充滿蛋汁,叉燒唔算肥都唔算太瘦,咬落軟熟,厚切有成十幾舊。仲有佢飯量超多, 如果有埋甜豉就更加好。✨飛魚子軟殼蟹羅勒醬意大利粉: 個醬味道清新,啖啖都食到脆卜卜蟹籽。 軟殼蟹都好好味,外脆內軟夠juicy.✨邪惡咸蛋松露醬雞翼: 呢個真係好邪惡,大大pat 咸蛋同埋黑松露醬,加埋香脆既雞翼好香口。

呢度既野食選擇非常多,中餐西餐樣樣有,賣相都幾吸引。

2021-05-04 42 浏览
喺旺角行完街,搵地方食晚餐,見到這間茶餐廳有人龍所以入去食一餐。一進裏面發現原來茶餐廳還真的很闊落,有很多卡位。menu款式算是比較多種類,而且價錢相宜。下單了炒河粉,超大份,而且即炒所以送上枱時熱辣辣的,夠鑊氣。牛不會韌,河粉炒得夠散,整體咸道適中,下次出開旺角想要再吃這個炒河粉。另外下單了滑蛋蝦炒飯套餐,賣相十分之吸引,份量同樣是大大份,蛋夠滑及蝦多,加上跟餐檸茶檸檬新鮮,正。吃完嘅感想係,抵食夾大件,而且座位舒適,怪不得有人龍排隊啦。

2021-04-26
今日放工同左朋友去咗依間野 見佢啱啱開張 裝修得幾好 同埋出面有人排隊 我諗應該都唔會伏嘅 所以就入咗去試吓啦 本身以為佢只不過係一間普通嘅茶餐廳 但係睇Menu嘅選擇中式同西式都有依杯雪糕紅豆冰好正!紅豆大大粒同甜而且個份量勁足料!依杯朱古力上面舊cream大大舊 朱古力味好足呢度每一個小食都大大份 最滿意就係雞翼拼盤 有3隻味 柚子味配黑松露味都幾特別除此之外三文魚沙律又係大大份 d菜清脆新鮮因為冇諗過小食會咁大份 所以我哋嗌嘅時候照叫咗三個主菜 佢係雙層牛肉漢堡 佢嗰包係有烘過㗎 牛肉juicy 我個朋友特別鍾意食中式嘅嘢 見到有叉燒炒蛋就試下啦 叉燒炒蛋唔乾多汁 個蛋好滑 送飯一流 而且又係大大份 呢個價錢值回票價總括而言 呢度嘅員工好有禮貌 每一碟都好大份 係一間有心機整嘢食嘅餐廳 下次我都會再嚟食

依杯雪糕紅豆冰好正!紅豆大大粒同甜而且個份量勁足料!

依杯朱古力上面舊cream大大舊 朱古力味好足

除此之外三文魚沙律又係大大份 d菜清脆新鮮

因為冇諗過小食會咁大份 所以我哋嗌嘅時候照叫咗三個主菜

佢係雙層牛肉漢堡 佢嗰包係有烘過㗎 牛肉juicy

2021-05-02 49 浏览
⭐️#旺角#新派#少女風#茶餐廳➡️《#四寶食堂 》💟🤍Cp值👌🏻會想encore❗️🤍🧏🏻‍♀️路過見到呢間茶餐廳裝修好靚,又聽聞呢度嘅沙嗲牛肉麵好出名,一於試試佢。茶記黎講呢度食物種類繁多,有中式又有西式,總有一樣岩食。1. #常餐➡️ 招牌 #沙嗲牛肉麵+炒滑蛋+火腿+丹麥多士‼️常餐黎講定價比一般茶記價錢稍高,但整體份量好多,帶有🥜粒沙嗲醬同牛肉都比得好大方👅大大件既牛肉夠腍身保有口感,醬汁好濃嘅沙嗲味,麵身唔係出前一丁但口感都剛好夠爽,好惹味喔。 而🍞個多士有滿滿既牛油香,鬆軟略嫌軟身。🍳炒蛋份量超多,口感係碎身,有蛋香夠滑。🧏🏻‍♀️身為食過無數沙牛麵既忠粉表示暫時成為心目中既頭幾名,冇令我失望❣️🤗味道:9.5/10☑️👅Price:$532. #傳統英式啤酒炸槳脆魚🐟配薯條🍟:大大份,魚食唔太出有啤酒味但外脆內嫰滑,薯條帶皮夠香有薯味,唔係一般茶記貨色,但略嫌唔夠脆口偏軟身。配有一堆開胃既柚子和風汁沙律平衡番炸物既油膩。味道:8.5/10Price:$68☑️3. #溫泉蛋煙肉什菌卡邦尼意粉🍝呢個都出色,平時係西餐廳食到嘅意粉口感都係偏硬身,佢唔會過硬或過淋,仍保有彈口👍🏻味道夠濃
⭐️#旺角#新派#少女風#茶餐廳➡️《#四寶食堂 》💟

2. #傳統英式啤酒炸槳脆魚🐟配薯條🍟:

味道:8.5/10
Price:$68☑️

3. #溫泉蛋煙肉什菌卡邦尼意粉🍝
呢個都出色,平時係西餐廳食到嘅意粉口感都係偏硬身,佢唔會過硬或過淋,仍保有彈口👍🏻味道夠濃郁同creamy 👅不論粉定配料既份量都好多👍🏻

味道:9/10☑️
Price:$78

2021-05-01 79 浏览
諗住試下呢度既下午茶餐、同埋見到有d特色下午茶、就諗住試一試啦、於是叫左個龍蝦潛艇黎食$58 、 張圖片係充滿住龍蝦肉。心諗、都預左實際唔會咁多既、少一半都收貨啦!誰不知道、樓面拎黎既係一個淨沙律潛艇充滿左薯仔🥔、成個包裡面只有兩粒豆咁大粒既龍蝦肉,真係得兩粒豆咁多!覺得俾人呃左😢Black list 呢道菜。希望大家唔好試呢度菜、見到相當食左好啦。茶記就算成本問題我認為都唔可以咁樣呃d食客!可能我簡簡單單食個雞翼沙律又平過佢又多肉過佢。

誰不知道、樓面拎黎既係一個淨沙律潛艇

Black list 呢道菜。

龍蝦潛艇(下午茶)
2021-04-28 60 浏览
成日話港女唔肯去茶餐廳,下次想帶女友食茶記記得去四寶食堂!裝修以清新藍綠色為主調,再配特色花花打卡牆,少女感十足,以為自己去咗high tea. 菜式夠晒新穎, 最印象深刻係馬友鹹魚煎肉餅漢堡 ($88),陣鹹香味同薯條有幾夾幾野味喎推介蔥油豬扒煎蛋飯($62)豬扒夠晒大份又厚身,撈埋蔥油同蛋汁撈飯真係可以食晒成碟飯!(係油膩咗D)跟餐仲有杯香濃熱奶茶! 軟殼蟹蟹子青醬意粉原隻足料軟殼蟹脆卜卜,意粉軟硬適中配上橄欖油同香草醬。如果加多啲蒜香就Perfect!質素絕對不止一般茶餐廳!外邊落緊雨,叫杯熱飲暖暖胃,熱棉花糖朱古力,一嚟到大杯到以為係凍飲朱古力香濃很嚟唔甜,棉花糖慢慢溶化添一層creamy 口感! 額外抵讚即是熱情的服務態度。侍應大叔們雖然在少女感的裝修下顯得格格不入。豪邁但服務周到。茶餐廳價錢,星級服務
成日話港女唔肯去茶餐廳,下次想帶女友食茶記記得去四寶食堂!

推介蔥油豬扒煎蛋飯($62)
跟餐仲有杯香濃熱奶茶!

軟殼蟹蟹子青醬意粉

2021-04-27 51 浏览
一入到去,以為自己去咗一間花花主題嘅Cafe,佢裏面嘅裝修好靚,可以入去打卡我哋叫咗佢招牌豉油蔥豬扒飯同埋,一個午餐牛扒薯菜,同埋鹹蛋黃雞翼首先我哋叫咗兩杯嘢飲你都已經好有驚喜因為佢哋整得好靚同埋好特別佢個豬扒好鬆軟同埋秘製嘅豉油亦都好送飯,最好味嘅係佢嘅雞翼炸得好趣而且上面鹹蛋黃嘅汁一啲都唔漏而且仲有啲帶甜牛扒亦都好有肉汁分量亦都好大跌下次我會再去幫襯
牛扒亦都好有肉汁分量亦都好大跌
下次我會再去幫襯
2021-04-27 38 浏览
四寶食堂係最近好鐘意去既係午餐食堂。因為新開無耐,所以地方好新淨,坐位夠闊落,仲有好誇張既花花牆,娘娘地但都岩打咭。每星期都會轉午餐menu,呢個係一直想encore但到而家都未重遇返既慢煮有機美國嫩雞胸伴匈牙利薯仔汁,真係聽個名都威,咁威都只係$63,個雞胸真係慢煮到好軟滑,而且仲勁大塊,薯仔汁好好味,啲沙律仲好新鮮,所以我有一直上fb睇佢地每星期menu,等緊再出。早餐去到11:30,有時早左食都會去食個早餐,平啲嘛!最愛呢個有牛角包既餐,炒蛋加$5❤️
四寶食堂係最近好鐘意去既係午餐食堂。

2021-04-27 781 浏览
冰室都可以好新潮好好食,今次來到旺角這間冰室,一改我對冰室的觀感,餐廳其中一幅牆係花牆,餐廳以Tiffany blue同粉色作主色,而且燈仲要係月球燈,好靚呀,餐廳仲播著mirror、林家謙等的歌,非常正呀!餐廳環境都幾大,而且座位都很多,有卡位亦有普通座位!餐牌上有單點的,也有各式套餐、特餐等!蔥花咸牛肉蛋治烘底,三文治烘底要加多2蚊,不過值得的!方包非常厚身,蛋治落了很多蔥花,所以蔥味很濃,炒蛋都算幾滑而且有蛋汁流出,咸牛肉如果可以多返少少會更正!晚市特餐,他們的特餐有沙嗲牛肉麵、火腿炒蛋和丹麥牛油厚多士!先講沙嗲牛麵,絕對跟出面冰室或者茶餐廳食到的不同,牛肉真的用了沙嗲醬來整,醬汁是花生粒的,味道香濃,牛肉亦好大塊而且不會只有筋,成個麵真的很美味!炒蛋嫩滑而且有蛋汁,麵包鬆軟而且好香牛油味!養生燉湯小菜套餐-魚香鮑魚雞粒茄子煲,這個餐包有燉湯、主菜、飯同飲品,當日的燉湯是花膠蟲草雞湯,湯非常鮮甜,而且足料,飲落已經有黏黏的感覺,好滋潤呀!湯料都有花膠係入面!茄子煲有3大粒鮑魚係煲入面,上枱既時候仲係卜卜卜,熱辣辣!好香的咸魚味,雞和茄子份量都好多,用黎送飯真係一流呀!茶餐廳的凍檸
餐廳環境都幾大,而且座位都很多,有卡位亦有普通座位!
餐牌上有單點的,也有各式套餐、特餐等!
茶餐廳的凍檸茶特別好飲的!
2021-04-23
2021-04-27 311 浏览
好耐冇黎旺角女人街,原來呢度多咗咁多新餐廳!今次朋友帶咗我去呢間有誠意嘅又打卡靚既茶餐廳!一入到去已經作得呢度嘅裝修好用心,每一個角落都用上咗唔同嘅風格!唔講真係以為自己去咗樓上打卡Cafe!例如有少女心既花花牆、可愛風既粉紅色牆,同埋比較中性嘅Tiffany blue🤩不過因為場內太爆滿的關係所以不能夠逐一拍下分享,店員話花花牆區原來長期爆滿😝想坐嘅話記得早啲嚟!再睇埋餐牌🤩一樣係咁靚加上中西食都有!所以今日嘅午餐決定要中西合璧下!先來有佢哋嘅招牌菜蔥油豬扒煎蛋飯一上枱既時候好震撼🤩賣上超級靚呀!厚切既豬扒加上流心嘅煎太陽,陣陣蔥油香味撲鼻而來,果然係招牌菜!香煎紐西蘭肉眼扒半紅酒牛骨燒汁呢個係是日午餐精選嚟,牛扒都幾大塊不過係比較薄身,肉質淋滑而且個汁有淡淡紅酒嘅香味都真係幾特別,配埋清新嘅沙律菜,估唔到茶餐廳都有呢個水準呀!邪惡鹹蛋松露醬雞中翼由於我同朋友都係鹹蛋黃、松露控,所以見到呢一個雞翼真係要點嚟試吓😍賣相都幾靚!黑松露嘅味道原來痛鹹蛋黃醬係咁香又合拍喎!雞翼又炸好香脆!值得一試!粉紅草莓雲朵店員推薦嘅飲品,賣相好夢幻好靚!甜甜地口感比較Creamy, 有啲似藍妹奶昔!熱情

先來有佢哋嘅招牌菜

蔥油豬扒煎蛋飯

香煎紐西蘭肉眼扒半紅酒牛骨燒汁

邪惡鹹蛋松露醬雞中翼

粉紅草莓雲朵

熱情果檸檬梳打
酸酸甜甜又夠凍,好解渴呀!😍

下次有機會再嚟嘅話一定要試吓坐花花牆嘅位置打卡先!
2021-04-24 55 浏览
這間位於旺角的四寶食堂,下午茶時間都大排長龍,不過等了一陣就有位。餐廳最出名食沙爹牛及炒蛋。招牌沙嗲牛肉公仔麵、嫩滑炒蛋及丹麥牛油厚多士沙爹汁有很濃郁的花生香味,而且比較濃稠,牛肉嫩腍有肉香,加上沙爹惹味,配公仔麵簡直絕配;炒蛋幼滑又香,多士酥脆。燒安格斯牛肉沙律配意大利陳年黑醋汁牛肉份量十足,牛肉味濃帶點咬口,加上黑醋汁可減輕油膩感,沙律菜爽脆帶點酸甜,十分開胃。邪惡咸蛋松露醬雞中翼雞翼淋上咸蛋及松露醬,入口有松露的清香,亦有蛋王的咸香,互相輝映。傳統英式啤酒漿炸魚薯條炸魚比較油膩,但魚肉夠嫩滑,炸粗薯香脆。熱情果檸檬梳打&紫薯雪糕拿鐵熱情果及檸檬清香,在炎炎夏日飲極速消暑;紫薯latte味道超濃,又香奶味。

招牌沙嗲牛肉公仔麵、嫩滑炒蛋及丹麥牛油厚多士

燒安格斯牛肉沙律配意大利陳年黑醋汁

邪惡咸蛋松露醬雞中翼

傳統英式啤酒漿炸魚薯條
炸魚比較油膩,但魚肉夠嫩滑,炸粗薯香脆。

熱情果檸檬梳打&紫薯雪糕拿鐵