2021-06-08
之前食過佢地喺銅鑼灣嘅分店,今次再嚟到旺角嘅四寶食堂。一入到去店內就有種少女嘅感覺,牆上佈滿花花,而餐廳入面嘅配色都湖水綠將你包圍為主。先上餐湯,今日嘅西湯係三魚忌廉湯,非常足料,一粒粒三文魚肉足以令人感覺滿足。而店買都推介呢度嘅炒滑蛋話唔錯,配上鬆軟多士,伴著餐湯相當美味!繼續前菜階段,檸檬煙三文魚沙律菜用料新鮮,配合檸檬汁,感覺清新,令人胃口大開。而餐飲叫左凍奶茶檸菜茶都好有質素,飲得出茶底夠濃,同埋檸檬唔係預早切定。去到主菜,點左傳統英式啤酒脆漿炸魚,賣相幾靚,魚扒大大份。切開脆漿,雪白魚柳冒出香氣,食指大動!可惜沒有冰凍啤酒,否則更完美。然後係燒美國極級牛板鍵,叫左5成熟,牛柳肉汁豐盈,伴著微焦黑蒜絕配。呢到雖然唔係樣樣都做到貴價餐廳嘅質素,但都估唔到竟喺一間茶記吃到咁多款式嘅食品,樣樣都整得唔錯,仲有甜品就要留番下次個肚先有空位食了。