2021-09-05
茶餐廳係港式獨特美食,平民價錢兼中式西式都食到,所以除咗香港,喺大陸同海外有華人嘅地方都食到。最近十幾年裝潢現代化嘅茶餐廳越開越多,但四寶食堂係我食過之中好高水準嘅茶餐廳~今晚我又去咗旺角嘅四寶食堂,打開餐牌真係琳琅滿目,食物種類比一般茶餐廳多好多。每日晚巿供應養生燉湯,今日係【五指毛桃燉雞湯$38】,健脾化濕啱晒夏天日日吹冷氣嘅香港人,個湯望落幾清澈唔混濁,味道同用料都十足。【招牌沙嗲牛肉公仔麵+香煎火腿+嫩滑炒蛋+丹麥牛油厚多士】叫得「招牌」一定有過人之處,個沙嗲牛肉唔係一般茶餐廳食到。沙嗲醬味道似舊式潮州菜嗰種帶少少花生味嘅沙茶牛肉,真係比普通茶餐廳好味至少一個級別。嫩滑炒蛋口感綿滑,蛋味香濃;丹麥多士就好鬆軟又充滿牛油香,成個常餐set都好高質。【燒美國頂級封門柳$138】我哋叫咗七成熟,上枱見到原來真係同餐牌一樣咁吸引,封門柳燒出嚟外面熟而中間係鮮嫩肉色,食落去先係一陣燒肉香味,接住就係口感軟腍+香濃肉味。所有精選牛扒set奉送是日精選餐湯、厨師發辦沙律同餐飲。今日分別係【煙三文魚沙律】同【南瓜忌廉湯】,特別要講吓個湯,口感綿密,唔係一般「稀溜溜」嘅茶餐廳餐湯,滿滿香甜南瓜味
【招牌沙嗲牛肉公仔麵+香煎火腿+嫩滑炒蛋+丹麥牛油厚多士】
所有精選牛扒set奉送是日精選餐湯、厨師發辦沙律同餐飲。今日分別係【煙三文魚沙律】同【南瓜忌廉湯】,特別要講吓個湯,口感綿密,唔係一般「稀溜溜」嘅茶餐廳餐湯,滿滿香甜南瓜味~
同樣質素出去西餐廳食至少要二百蚊,呢度真係堅抵食,打破晒「茶餐廳邊會食到靚扒」嘅概念。
【蒜蓉炒白菜仔$58】大大碟兼鑊氣十足,炒得好入味所以食到濃濃蒜香,好惹味,必點之選。
跟餐加$15轉特飲,【小忌廉】原來就係忌廉溝鮮奶,係小時候充滿回憶嘅味道~【棉花糖朱古力】係香濃熱朱古力+棉花糖,甜蜜蜜軟綿綿暖笠笠~so sweet~