2019-09-15 105 浏览
Decent but overrated - T-Fresh  originates from TaiChung and recently opened in Hong Kong. The portion of the dessert was quite small and 1/2 of it was ice. The taro balls were chewy but taste wasn’t distinct. Taro paste was decent, grass jelly was smooth and the cream was also silky. Taro balls desserts are also available in warm serve but softer taro balls will be expected. To conclude, there are better choices elsewhere for such price.|雙芋仙草奶凍💰HKD45|小丸子一號💰HKD45
💰HKD45
小丸子一號
💰HKD45
小丸子一號
2019-09-13
2019-09-15 146 浏览
今日同朋友去尖沙咀行街,途經見到呢間台式甜品店,因為朋友都幾中意食芋圓,我地就決定入去試下啦~除左甜品之外,仲提供手調飲品,選擇太多,好難揀呀🤤🤤 黃金地瓜泥豆花 ($45) 地瓜泥口感綿滑,地瓜味都幾濃,應該係用新鮮地瓜磨成嘅~ 配料方面仲有芋圓、珍珠、紅豆、豆花~ 芋圓和珍珠口感都幾煙韌,平時係出面食嘅芋圓嘅口感都偏粉,但呢個係偏爽口,唔錯~😛 呢個甜度唔會太高,幾岩我口味~雙芋仙草奶凍 ($45)呢個甜品有芋泥、芋圓、珍珠、紅豆、仙草凍~ 芋泥口感都幾幼滑,芋圓和珍珠都係煙韌得來又偏爽口~ 椰奶有香濃嘅椰香味,味道都幾甜下,建議唔好落太多,除非你本身中意食好甜😂😂 總結,我都幾中意佢嘅地瓜泥、珍珠、芋圓、椰奶,幾高質,可以一試!😊

除左甜品之外,仲提供手調飲品,選擇太多,好難揀呀🤤🤤

黃金地瓜泥豆花

黃金地瓜泥豆花 ($45)

雙芋仙草奶凍

雙芋仙草奶凍 ($45)

2019-09-15
雙芋仙草奶凍
台灣過江龍嘅芋泥芋圓專賣店黎咗香港啦! 諗住4pm 唔係食甜品時間啦,點知都係要排隊 hahha 好彩唔係排好耐 😁 好值得... 佢地仲有得買外賣架,好方便 👏 2款甜品分別不大,2款都有紅豆,珍珠, 芋圓,地瓜泥- 紅豆做得好出色 👍 煮得好淋,又唔會起哂沙- 珍珠係黑糖珍珠黎架,軟硬度適中- 芋圓款式都有3種: 番薯, 芋頭,同黃金番薯, 顏色又靚,煙煙靭靭咁勁有咬口- 最特別係個地瓜泥,磨到溶哂再整成一個波形, 入口好綿,淡淡嘅地瓜香係口入面滲出嚟,好正!黃金地瓜泥布丁 📍$45布丁滑身得黎又唔會散,有少少蛋香得黎又唔會太甜 😋黃金地瓜泥黑糖凍 📍$45黑糖凍好似啫喱咁,黑糖味都好夠。夏日嚴嚴都幾清涼

佢地仲有得買外賣架,好方便 👏

2款甜品分別不大,2款都有紅豆,珍珠, 芋圓,地瓜泥
- 紅豆做得好出色 👍 煮得好淋,又唔會起哂沙
- 珍珠係黑糖珍珠黎架,軟硬度適中

黃金地瓜泥布丁 📍$45
布丁滑身得黎又唔會散,有少少蛋香得黎又唔會太甜 😋

黃金地瓜泥黑糖凍 📍$45
黑糖凍好似啫喱咁,黑糖味都好夠。夏日嚴嚴都幾清涼
2019-09-14 84 浏览
人氣高企既店當然係要排隊啦, 店舖唔大所以坐得有少少逼🧐 因爲多人既關係所以都排左15分鐘先入到去🤔 每人必須點一樣野,所以我地點左兩份芋圓同埋一杯飲品雙芋仙草奶凍($45)有芋泥, 珍珠, 芋圓, 紅豆, 係呢D配料下面舖左層冰, 食落第一啖有好重點糖味, 珍珠口感煙韌, 芋泥味道偏淡,整體黎講味道係普通黃金地瓜泥黑糖凍🍠($45)其實基本上同雙芋仙草奶凍差唔多,除左舊芋泥變左地瓜泥之外, 基本上其他配料都係一樣💁🏾‍♀️ 同樣地除左第一啖食落有黑糖味之外, 都冇咩特別黑糖神鮮奶🥛($29)呢個相對地比較出色,飲落有濃濃既黑糖味,而且有啖啖仙草, 軟綿綿幾有趣整體黎講我唔會再翻兜呢間野,而且完全唔值得排隊等,飲品可以試下,但係芋圓就免喇😐

雙芋仙草奶凍($45)
芋泥仙草

黃金地瓜泥黑糖凍🍠($45)
黃金地瓜仙草凍

黑糖神鮮奶🥛($29)
黑糖仙草奶

2019-09-05
$35 (宵夜)
黑糖仙草奶
2019-09-14 118 浏览
早排上網見到呢間野係台灣過黎仲新開張,今日係附近就特登走過黎試試佢,間野都唔算大間,得一條窄行直行到尾,其實就唔多好坐🙊佢主要係門口叫野食提單入去坐,侍應就會跟單黎送野食而唔係枱號,感覺有點亂,望住個侍應送餐都覺得佢辛苦🥴講番野食,叫左個招牌甜品,食落各樣配料都唔錯,中間既芋泥都好滑,成個甜品食落唔會好甜,實在算係唔錯,不過定價真係高左少少,性價比比佢高既芋圓甜品多的是,我諗都未必會再黎多次🤔最後我食完就走左,因為真係唔算好坐,窄行既其中一邊仲要係吧枱,坐另外一邊矮枱既壓迫感幾重,唔會想坐得耐,實在唔係一個舒服既環境🙊
2019-09-11 187 浏览
🤤🤤甜品X芋圓系列💕▫️餐廳:嚐仙▫️地點:尖沙咀金馬倫道19號地下A舖(港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約3分鐘)▫️營業時間⏰:mon-sun 12:00noon-11:00pm▫️價錢:~$40+—美味:🍡🍡🍡 🍡環境:🍡🍡🍡(好多人🤢)價錢:💰💰💰💰📍堂食要每人最少叫一碗(👧🏻一定叫外賣🥡)—👧🏻最鐘意食Taro balls芋圓🤤💕係🇹🇼日日食🤫香港好食既芋圓唔太多,之前食過甜圓同鮮芋仙🤭,今次一試冇咩人試過既嚐仙💕👧🏻覺得有驚喜,今次叫既雙芋仙草奶凍($46)幾高質,三色芋圓大大粒,好好咬🤤雖然食唔到芋頭味🤣而仙草同芋泥都好夾,仲會食到少少黑糖味🌟🌟一碗都幾大,所以2-3個人食好d🤩🤩—#好西 #嚐仙 #芋泥 #尖沙咀 #甜品 #布丁 #打卡 #芋圓 #美食 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #dessert
🤤🤤甜品X芋圓系列💕
▫️餐廳:嚐仙
▫️營業時間⏰:
mon-sun 12:00noon-11:00pm
▫️價錢:~$40+

美味:🍡🍡🍡 🍡
環境:🍡🍡🍡(好多人🤢)
價錢:💰💰💰💰
📍堂食要每人最少叫一碗
(👧🏻一定叫外賣🥡)

2019-09-09 253 浏览
在台中吃過這家 手工芋圓、芋泥專賣 每次不管芋泥或芋圓的品質 口感 都沒有讓我失望過 過江龍一進駐尖沙咀開張立即就想去 早就等不急想嘗試看看 店舖明亮風格 店門口有個簡單的櫃檯和MENU 跟台灣裝修差不多 由於太多人排隊我就不等堂食了 飲品和甜品均可外賣 要了芋泥鮮奶 滑嫩芋泥和奶香相互交織的口感 芋頭打得綿滑 芋泥量多 真材實料 還會再有芋頭顆粒的口感 牛奶香濃 真的很好喝 糖度甜度都可選擇 價格都不錯 一杯大的只售$30大元!非常適合約會或打卡的好地方!
  • 芋泥鮮奶
2019-09-08 139 浏览
仙草芋泥真係好正啲芋圓煙煙韌韌,好有䂭口,一定要試!我老公食仙草系列,我覺得質地好嫩好降火呀⋯⋯一家人食完中秋佳節團聚飯,之後梗係要去食埋甜品先圓滿啦!細個既時候賞月,一定有芋頭(配沙糖食)、林柿、菱角、柚、不同牌子既月餅!重點係之後一齊去煲蠟,巧刺激!依家無人會去一家人去賞月架啦⋯⋯台灣新開的潮糖,去開尖沙嘴,就不妨約埋試下新派招牌雙芋仙草奶凍,好大碗!但要預留排隊時間,我9:00食完晚飯都要排15分鐘
仙草芋泥真係好正
  • 招牌芋泥仙草奶凍
2019-09-08 115 浏览
今天食完晚飯朋友介紹有新鋪開張,當日嘗試純仙草系列,黑糖甜到啱啱好,又健康、味道10分清甜,座位舒適環境衛生,門口對開可以泊車,近來的芋泥產品值得一試。😃👍
2019-09-07 352 浏览
經過尖沙嘴見到新開張就入來試試餐廳門外大排長龍,可見與網路上宣傳做得甚好餐廳沒有什麼裝修,走簡約路線只是數十個座位,而且十分迫夾基本上食完就要走,不是舒適既傾計地方黃金地瓜泥黑糖凍 $45地瓜泥食到用料十足,而且調味不會過甜👍🏼黑糖凍亦不錯,很少在香港食到,只是分量少了點底下的全是黑糖味刨冰墊高,性價比很低紅豆珍珠都係普普通通黑糖神鮮奶 $29低成本飲品,仙草沒什麼味道鮮奶食日本明治奶,不過不失呢個價錢,坐得唔舒服,不可一不可再餐廳上餐安排亦頗混亂,要大叫號碼,你要留心聽,再示意店員,令舖頭環境嘈吵
經過尖沙嘴見到新開張
就入來試試

餐廳門外大排長龍,可見與網路上宣傳做得甚好

餐廳沒有什麼裝修,走簡約路線
只是數十個座位,而且十分迫夾
基本上食完就要走,不是舒適既傾計地方

黃金地瓜泥黑糖凍 $45

地瓜泥食到用料十足,而且調味不會過甜👍🏼
黑糖凍亦不錯,很少在香港食到,只是分量少了點
底下的全是黑糖味刨冰墊高,性價比很低
紅豆珍珠都係普普通通

黑糖神鮮奶 $29

低成本飲品,仙草沒什麼味道
鮮奶食日本明治奶,不過不失

呢個價錢,坐得唔舒服,不可一不可再

2019-09-03
$45 (宵夜)
2019-09-06 262 浏览
尋日系facebook睇到尖沙咀開左間芋園,超中意食芋圓既我就買左返公司食啦首先我系叫左个黄金地瓜泥仙草奶凍$53加芋圓+$8 返到公司打開見到都打左个突點解會比左芋泥我?(本人唔食芋泥)加$8加芋圓total系得8粒 乜e加芋圆好貴矜貴到咁?如果唔加$咪得個4粒???另外外賣系冇得自己加黑糖 d黑糖搞到成个糖水講真唔多好食又冇得選擇甜度唯一可取既系仙草好食同埋芋圓系煙um但系冇味既價錢又唔系平咁既質素應該冇下次
首先我系叫左个黄金地瓜泥仙草奶凍$53
加芋圓+$8 返到公司打開見到都打左个突
點解會比左芋泥我?(本人唔食芋泥)

2019-09-06
5 分钟 (外卖自取)
2019-09-06 325 浏览
放假既日子一定要周圍搵野食,睇完戲悶悶地搵間甜品店去滋潤下,地點算近年青人行既地方,唔知係米新開都有人龍,店既環境裝修新,但座位唔多較窄狹,櫈無背靠,舒服程度一般,一定要比完錢先可以入去食...叫左黃金地瓜泥豆花,甜度一般,紅豆有煮過林身唔硬,豆花唔夠滑但清甜,珍珠屬於細粒,唔硬但冇乜咬口,芋圓份量算多,so far so good,地瓜泥有味但唔重,總括一般。五式黑糖水,可以自選5款不同材料配搭,今次揀左芋圓、珍珠,仙草,薏仁,布丁...中間係沙冰,但唔夠碎,食落卡卡聲,冰份量好多,成個碗底都有。仙草有味滑身,好味。薏仁有加糖處理,但配上黎怪怪,可以揀其他代替。布丁一般市面上一樣,但配仙草都係滑身就唔錯。珍珠屬於細粒,唔硬但冇乜咬口。芋圓so far so good。um...可能新開多人試...我食完一次可以暫時唔食住

五式黑糖水

仙草有味滑身,好味。
薏仁有加糖處理,但配上黎怪怪,可以揀其他代替。
布丁一般市面上一樣,但配仙草都係滑身就唔錯。
珍珠屬於細粒,唔硬但冇乜咬口。
芋圓so far so good。

um...可能新開多人試...我食完一次可以暫時唔食住

FB見公司附近有新開芋圓店今日經過即刻順手買個下午茶叫咗個「雙芋鮮草奶凍」走珍珠走紅豆加$8地瓜泥當我外賣番到公司食,一打開已經失望到1個點我舊芋泥去咗邊😫😫😫點解得番d珍珠同紅豆🤬🤬🤬地瓜泥味道正常仙草正常冰底就係普通冇味冰但d汁勁怪同我覺得係假甜芋圓又冇味ge🤬🤬D味完全唔夾ge食食吓仲有d喉嚨㾗嬲到即刻一路食一路要寫負評好嬲吖還我芋泥吖😤欺騙我感情唔再幫襯🤬🤬🤬啊!!!好嬲!!!其實我真係好少會俾負評囉⋯⋯
FB見公司附近有新開芋圓店

今日經過即刻順手買個下午茶
叫咗個「雙芋鮮草奶凍」走珍珠走紅豆加$8地瓜泥

當我外賣番到公司食,一打開
已經失望到1個點

好嬲吖
還我芋泥吖😤
欺騙我感情
唔再幫襯🤬🤬🤬
啊!!!好嬲!!!

其實我真係好少會俾負評囉⋯⋯
外卖自取
2019-09-05 398 浏览
在網上看到尖沙咀有新開張的芋圓店,身為芋圓控的我當然要第一時間來試!餐廳規定堂食每人最少惠顧一項食物,對於食完晚飯的我們是很多的,但是也沒辦法只好每人點一個甜品堂食入坐前先買單,餐牌上說可以半甜,我點餐時說要半甜,但店員是不會理會的,全部的甜度都下單為正常餐內擠迫得要狠,我們一行三個人,當時只有一張二人枱有位,店員竟要求我們分枱坐,我們當然多等一會坐在一起雙芋豆花 - 份量比想像中少,芋圓比較硬身而且完全食不出味道。豆花沒有味,芋泥不滑只有微微的芋頭味。湯底都很淡,而且沒有冰,很失望黃金地瓜泥布丁 - 布丁香滑,但份量非量少。這個是用牛奶冰底比較透心涼,但主角芋圓都是沒有味道。地瓜泥味道比芋泥出,但都是不太滑芋泥牛奶冰 - 超薄的芋泥鋪在一大舊冰面上,加上超多的珍珠和紅豆。如果你很喜歡吃珍珠和紅豆,這個甜品可以令你吃到飽,但我個人想吃的重點是芋泥卻在此甜品機乎找不到環境真是背對背坐,主推的芋圓及芋泥都是令人失望,試一次便夠了

雙芋豆花

芋泥牛奶冰

$45 (宵夜)
2019-09-04 414 浏览
今日同一個好食得甜品既朋友,一齊黎試下新開既芋圓甜品店我地係沉晚大約21:xx食既。雖然落雨,但因為係開業第一日,排隊是常識啦! 邊排隊就邊睇下餐牌,睇下叫咩。(隨手拎左張外賣menu,各位皺皺地睇住先啦。 其實佢地係有正式餐牌既,但當下有人睇緊)排左大約10分鐘其實就到我地!其實唔算耐。佢地個點餐流程~ 係好「台灣」嗰種: Casher近門口,先點餐付費,之後拎住單就會有同事帶你入鋪坐低,再送餐到你位置,收走張單嗰種!雙芋仙草奶凍中間嗰球係老老實實既芋泥,仲有芋頭粒糡喺入面,芋頭味唔係好重! 但亦唔係好似其他鋪頭甘喺芋泥瘋狂加味嗰D,都算天天然然既感覺。仙草口感幾好,個低依舊有D黑糖剉冰。芋圓口感幾Q彈,算大粒嗰D,我鐘意既!加一張近鏡,佢D芋圓好似係有3隻色既,甘我就逐粒try下: 右邊係最有味既地瓜(番薯),中間如無意外就係芋頭,左邊嗰粒....我係食到地瓜味既其實。後期到我打哩篇食評,再睇佢地menu 上都係真係刻意做3隻色既。芋泥牛奶冰第一啖係: 有煉奶,有芋味既醬再加冰! 溶喺口有D芋頭既粉粉地,好特別,好食! 要一提佢地既珍珠好好食,食得出有「洗珍珠」,唔會一pat pa
今日同一個好食得甜品既朋友,一齊黎試下新開既芋圓甜品

我地係沉晚大約21:xx食既。
(隨手拎左張外賣menu,

排左大約10分鐘其實就到我地!
其實唔算耐。
佢地個點餐流程~ 係好「台灣」嗰種:

雙芋仙草奶凍
中間嗰球係老老實實既芋泥,

仙草口感幾好,個低依舊有D黑糖剉冰。
芋圓口感幾Q彈,算大粒嗰D,我鐘意既!

加一張近鏡,佢D芋圓好似係有3隻色既,

第一啖係:
有煉奶,有芋味既醬再加冰!
溶喺口有D芋頭既粉粉地,好特別,好食!

要一提佢地既珍珠好好食,食得出有「洗珍珠」,唔會一pat pat 黐立立~
而紅豆都幾淋,ok

當然~ 冰既野,要食得好快!
2個人瘋狂剉,剉到3分1就開始無味,一黎食哂面嗰層有芋泥醬嗰part,二黎冰又溶,煉奶又hold唔住喺冰到...

所以要快,仲要大力剉(當晚食嗰個,個冰都幾實)

2019-09-03
$44 (宵夜)