2020-01-04 48 浏览
芋圓真係愛到不得了每個星期都至少食一次呢間係第二次黎第一次食完之後覺得貴同冇咩特別再黎因為TST芋圓舖選擇唔多咁就比多次機會果然 有改善🤓發覺招牌唔加奶好食好多架!因為佢既奶咪唔夠略嫌偏淡所以建議各位可以試試唔落奶🤤
芋圓真係愛到不得了

每個星期都至少食一次
呢間係第二次黎
第一次食完之後覺得貴同冇咩特別
再黎因為TST芋圓舖選擇唔多
咁就比多次機會
果然 有改善🤓
發覺招牌唔加奶好食好多架!
因為佢既奶咪唔夠略嫌偏淡
所以建議各位可以試試唔落奶🤤
2020-01-03 44 浏览
呢間都算係其中一間幾出名嘅芋圓店今次就叫左其中二款試下個晚因爲太多人要搭枱,係我地個甜品未黎個陣,隔離個枱嘅人不停話好難食😂😂同話個奶好甜🤫🙈到我地食個陣,就咁試左少少個奶,果然個奶係超 級 難 食,佢又唔係花奶or煉奶嘅味,係得一個死甜,唔知做緊乜🙄但個芋圓又無想像中咁難食,其實幾好咬之餘都幾好芋頭同蕃薯味🧐個芋泥同蕃薯泥都幾好食,唔會話太甜佢仙草嘅質感幾好,好滑溜滑溜嘅感覺,個人黎講幾鍾意😌但呢間店試過一次就ok,我覺得啲人對佢評價過高,比佢更好食芋圓店有大把😂🤫
呢間都算係其中一間幾出名嘅芋圓店
今次就叫左其中二款試下
佢仙草嘅質感幾好,好滑溜滑溜嘅感覺,個人黎講幾鍾意😌
2019-12-23 82 浏览
食完個晚飯就去搵個糖水食下,附近有間食芋圓既店未試過就去試下啦!嗌左三款,甘就可以試晒燒仙草、奶凍同豆花✌🏻整體芋圓夠煙軔食到淡淡芋味蕃薯味。芋泥同蕃薯泥好滑。招牌燒仙草($48)只供應熱食,而且無得揀甜度既。雙芋仙草奶凍($45)可以揀甜度,今次揀正常甜度,個奶凍完全將依碗芋圓帶到去另一個境界,因為本身碗野有黑糖味但就得個甜字,紅豆有紅豆味珍珠就珍珠味😂黃金地瓜泥豆花($45)可以揀甜度,今次揀正常甜度,豆腐花既豆味好濃,成碗野真係全靠佢哋嘅糖水先有甜味。整體就真係覺得都幾貴嘅,而且凍果兩碗底下有放冰,感覺有少少呃份量,但食起上嚟就有冰鎮嘅感覺既!

招牌燒仙草($48)只供應熱食,而且無得揀甜度既。

2019-12-19 52 浏览
芋圓控注意😎鐘意食芋圓嘅要黎啦!一向都好鐘意煙煙韌韌嘅野食,呢個甜品岩哂我🤪💓地瓜泥芋圓仙草凍HK$45💓芋泥豆花 HK$45份量足料都幾多,三色芋圓煙煙韌韌有咬口唔會過於糊狀,珍珠非常出色,珍珠帶有焦香黑糖味,大小岩岩好 加強口感☺️💕地瓜泥同芋泥食得出原材料的天然味道👍🏻抵讚✌🏻 無論配豆花定仙草凍,配上划冰底,有紅豆、珍珠、芋圓。口感層次豐富,唔會太甜太漏,非常推薦😇 下次黎尖沙咀再食🤘🏻正呀

💓地瓜泥芋圓仙草凍HK$45

💓芋泥豆花 HK$45
2019-12-19
$45 (宵夜)
2019-12-02 106 浏览
尖沙咀區台式飲品店比較多 芋圓店則少今晚經過見到新開張 人流十分多 試試新野的心態 就與友人一起排隊啦芋泥比較常見 黃金地瓜泥就第一次聽比芋泥甜及更有口感配搭豆花,珍珠,紅豆 口感豐富芋圓有咬口 成個組合好夾友人點左 芋泥仙草奶凍見佢都食唔停口 仙草好滑 而且不會過甜不過等候時間略長 差不多半小時
尖沙咀區台式飲品店比較多 芋圓店則少
今晚經過見到新開張 人流十分多
試試新野的心態 就與友人一起排隊啦

芋泥比較常見 黃金地瓜泥就第一次聽
比芋泥甜及更有口感
配搭豆花,珍珠,紅豆 口感豐富
黃金地瓜泥豆花
芋圓有咬口 成個組合好夾
友人點左 芋泥仙草奶凍
芋泥仙草奶凍

見佢都食唔停口
仙草好滑 而且不會過甜

不過等候時間略長 差不多半小時
2019-10-28
$50 (宵夜)
芋泥仙草奶凍
  • 雙芋仙草奶凍
2019-12-01 100 浏览
天氣涼,想要吃一碗暖的芋圓甜品。之前試過熱豆花配芋圓,今次見到有熱的燒仙草,所以叫來一試,結果中伏。店員端來的是一碗混了芋圓、珍珠、紅豆的糖水。我問店員是否漏了仙草,結果回覆令我傻眼:「因為我們會把燒仙草和其他材料一起煮熱,所以燒仙草都溶掉了。我明白這和相片的有分別。還是你要轉凍食⋯」既然如此,燒仙草是否應該拿來作熱食。還是製作時,是否應該只是把芋圓、珍珠這些配料煮熱,再放在燒仙草上面就好呢?我不是廚師,所以不會回答。最後我只是吃了芋圓等的配料,溶了的燒仙草我就放棄了。這店的芋圓是不錯,但我下次熱食就只有吃豆花。或是等天氣回暖時才再回來了。

五式燒仙草
2019-12-01
2019-11-25 70 浏览
近排經過TST 都有條人龍好奇行過去睇下原來係台灣過江龍呢到係先排隊比錢落左單 再入去坐我地叫左一個雙芋仙草奶凍仙草食落幾滑身 不過芋圓相對冇咁淋身 比較煙韌 但都食到食材本身嘅味道 😛值得一讚係佢嘅芋泥好重芋頭味 仲食到啲芋頭粒係入面 另外可以自行加奶 份量自己控制另外都有叫佢嘅招牌燒仙草 係佢嘅熱版本 反而我中意食熱嘅芋圓 淋啲但仲有個咬口係到 但相對就甜啲 如果兩者可以平衡返就好啦😆有時經過TST唔太多人排隊都可以一試 😁
近排經過TST 都有條人龍
好奇行過去睇下原來係台灣過江龍
呢到係先排隊比錢落左單 再入去坐

我地叫左一個雙芋仙草奶凍

有時經過TST唔太多人排隊都可以一試 😁
hoijun甜品篇又一過江龍出現係尖沙咀啦🤤🤤芋圓控表示開心🥳即管帶大家試試新意思💃🏻💃🏻-#招牌燒仙草 $46份量適中,芋圓大概有10粒,都算合理,口感Q彈,唔會過淋,水準都合理。至於仙草好重糖水味,所以小編麻麻地。$46呢個價錢係尖沙咀食碗糖水都叫接受到既,不過價錢比就一般般啦。#仙草鮮奶茶 29奶茶味都算出,由於仙草本身有糖水,所以奶茶底都無特別再加糖漿。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍嚐仙 (尖沙咀)🕴🏻尖沙咀金馬倫道19號地下A舖
hoijun甜品
又一過江龍出現係尖沙咀啦🤤🤤
芋圓控表示開心🥳
即管帶大家試試新意思💃🏻💃🏻
#招牌燒仙草 $46
至於仙草好重糖水味,所以小編麻麻地。

#仙草鮮奶茶 29
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍嚐仙 (尖沙咀)
🕴🏻尖沙咀金馬倫道19號地下A舖
招牌燒仙草
仙草奶茶
招牌燒仙草
仙草奶茶
2019-11-04 122 浏览
見近排好多人推介,夜晚食完飯同fd特登嚟試下,因為我哋都好鍾意食芋圓。排隊排咗20分鐘,先落單俾錢後入座。我哋分別叫咗雙芋鮮奶凍加薏仁同埋芋圓紅豆湯。呢碗雙芋仙草奶凍加薏仁($49) — 首先份量問題,賣相唔差以為好多好滿,其實個碗比較細,更驚訝既係下面仲墊咗層冰,d冰完全無味道,「糖水」都唔甜無味道,感覺店家無誠意又唔老實。芋圓口感ok,得果幾粒尤顯珍貴,不過無乜香味囉。芋泥同珍珠味道正常。d仙草本身味道唔差,但份量太少(因為下面有一大舊都係冰)而「糖水」無味,順帶一提個奶都係無味,變左清水浸仙草... 再加埋d水汪汪既薏仁,講真$49你食埋我嗰份。呢碗芋圓紅豆湯裡面有芋圓+小丸子+珍珠,d珍珠同小丸子咬落都係淋嘅,一d都唔煙韌,小丸子真係好難食,好似食緊麵粉漿咁,咬咗一粒即刻吐咗出嚟,食唔落🤢 我碗嘢得3種料,2種都係難食嘅,即係我齋食芋圓加d好稀嘅紅豆湯就$45,都係嗰句,你食埋我嗰份。總括而言,我明白喺尖沙咀區店家既價錢唔能夠同台灣比,但味道做唔好,份量方面又取巧搵笨,真係非常唔推薦,唔會再幫襯。

我哋分別叫咗雙芋鮮奶凍加薏仁同埋芋圓紅豆湯。
雙芋仙草奶凍加薏仁

芋圓口感ok,得果幾粒尤顯珍貴,不過無乜香味囉。

芋圓紅豆湯

2019-10-31
$47 (宵夜)
🍧一般般台中芋圓甜品🍠—新開嘅台式甜品店位於尖沙咀旺區,店內地方唔算大,好彩唔算太多人。—🍧黃金地瓜泥黑糖凍(💲45)芋圓愛好者當然要試吓,芋圓都算Q彈,最愛橙色嘅地瓜圓,黑糖凍係出面比較少見,食落非常滑溜,地瓜泥唔算好綿密,但好香地瓜味,粒粒紅豆好粉唔錯,珍珠彈性十足。—
🍧一般般台中芋圓甜品🍠

🍧黃金地瓜泥黑糖凍(💲45)
2019-10-29 67 浏览
定期眼科檢查後回到尖沙咀找東西吃在門口拿起了餐單然後發現自己什麼也看不到哈哈想了一下就隨便指著圖片來點餐吃到面頭半圓的是地瓜球下面食到有珍珠 豆花 紅豆 芋丸好開心啊來這裡其實就是為了想吃芋圓這裡用枓絕對十足有一塊碎冰塊在低可以保持食物的溫度不過今天吃就好像冷了點豆花香滑溜 能嘗出濃濃的豆味入口一不小心就滑進喉嚨珍珠大大粒而且很彈牙一粒一粒不會粘著一大餅簡單的紅豆也不簡單如赤豆一樣大的一顆煮得很蓉又不失口感還有在下最愛的芋圓今天雖然是看不見不過吃得啖啖滋味找天要再光臨好好看一下他們的餐單哈哈
定期眼科檢查後
好好看一下他們的餐單
哈哈
2019-10-29
2019-10-28 185 浏览
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋雙芋豆花 $45雙芋姐係有芋泥加芋圓,芋泥係成球放係中間,入面有芋頭粒好實在,真材實料。三色芋圓夠q彈同煙靭。除咗芋泥、芋圓、豆花,仲有黑糖珍珠同紅豆,整體都唔太甜,不過豆腐花就唔夠滑同比較硬身。----------🔎嚐仙🚩尖沙咀金馬倫道19號地下A舖
#中意嘅請分享請點讚🍻
----------
😋雙芋豆花 $45
----------
🔎嚐仙
🚩尖沙咀金馬倫道19號地下A舖
2019-10-27 84 浏览
見到新開嘅台式甜品,有齊我喜歡芋泥芋圓仙草,所以試試!招牌雙芋仙草奶凍配料豐富,有紅豆、珍珠、地瓜芋圓、芋圓、仙草和芋泥,並且可以自行根據喜好加奶。還可以選擇去冰或少冰。仙草非常滑,配合其他配料甜度適中。黃金地瓜豆花配料亦有紅豆、珍珠、地瓜芋圓丶芋圓、豆花和地瓜泥,豆花味道偏淡,但配料偏甜,如果能平均點更好。因為新開,所以可能要排隊,不過沒有想像中很吸引,所以試一次便夠了。
見到新開嘅台式甜品,有齊我喜歡芋泥芋圓仙草,所以試試!

招牌雙芋仙草奶凍

黃金地瓜豆花

2019-10-24 71 浏览
One of the glorious things about Taiwan is their shaved ice.  It's great on a summer day. It's good to just quench your thirst.  It has chewy mochi type things to keep you chewing.  It also has jelly to make you slurp away.Recently a new place called 嚐仙 (English name: T-Fresh) and they are from Taichung, Taiwan. Located in Tsim Sha Tsui, we happened upon it when we were looking for a place to grab a drink.Menu is in Chinese only. There is no 10% service charge. You order and pay at the cashier i

Menu is in Chinese only. There is no 10% service charge. You order and pay at the cashier in front. There are seats inside if you want to dine in. Sharing is allowed.

We ordered a bowl where we can choose or own item for $55.  Serving size wasn't too big. Especially if you compare the ones found in Taiwan. We chose custard pudding, grass jelly, sweet potato mochi, taro mochi, pumpkin mochi, taro paste and sweet potato paste. All was provided with a small container of condensed milk. The ice was finely shaved but it also melted very fast so after a while, you are just drinking it up. The paste was ok, starchy but boyfriend loved it. The pudding was very disappointing. It didn't have much flavor at all. The grass jelly didn't have much flavor either which made for the entire thing a bit bland. The mochi were chewy but not too soft. You also couldn't distinguish their flavors.

Over all, it was a bit on the bland side. Though it did provide one goal: it quenched our thirst. Unsure if I'd be back. Next time will try Meet Fresh to see if it is better or worse to compare.
2019-10-22
2019-10-20 82 浏览
大食妹最鍾意食芋圓,完全無法抗拒芋圓嘅誘惑前嗰排瘋狂食鮮芋仙,今次行過尖沙咀見到有,即刻試吓呢間嘗仙夜晚好多人排隊,三個人每人一定要叫一份,但啱啱食完有啲飽,所以其中一個轉左外賣<雙芋仙草奶凍$45>比想像中細分,其實一個人真係食晒一份煉奶分開上嘅,唔鍾意咁甜嘅朋友可以揀唔落有紅豆、珍珠、仙草、芋泥、芋圓,老實講,真系有D普通,食完無咩特別comment ,質素普普通通咁喇<芋泥牛奶冰$43>牛奶冰大食妹就覺得麻麻地喇,層冰無味,靠面個層煉奶調味,食完面個層就變左食冰咁,淡左點紅豆份量唔多,食到一半得番d冰,唔推介
大食妹最鍾意食芋圓,完全無法抗拒芋圓嘅誘惑

前嗰排瘋狂食鮮芋仙,今次行過尖沙咀見到有,即刻試吓呢間嘗仙

<雙芋仙草奶凍$45>
比想像中細分,其實一個人真係食晒一份

煉奶分開上嘅,唔鍾意咁甜嘅朋友可以揀唔落

<芋泥牛奶冰$43>

紅豆份量唔多,食到一半得番d冰,唔推介