2023-02-11 29 浏览
今天我和一群朋友去了一家台灣餐廳,用餐非常愉快。我們為了品嘗多項美食,選擇了多種不同的菜品,而午市和下午茶都有套餐選擇,包括嘢飲和甜品、價錢只是大約$80-130,非常高的性價比😋首先,我們為開胃小菜點了台灣牛肉麵。這道菜的牛肉非常軟嫩,味道也很鮮美,特別是當它和麵條混合在一起時,味道更加出色😍其次,我們點了鹽酥雞。這道菜的鹽酥表面酥脆,內部卻很濕潤。雞肉味道非常美味,特別是與鹽味相結合,使得這道菜更加獨特🥰接下來,我們點了花鵰雞翼😝👏🏻這道菜的雞翼酥脆,味道非常香。特別是與花鵰配合,使得這道菜更加獨特👍🏻此外,我們還點了牛展蔥油拌麵。這道菜的麵條非常韌性,味道也很鮮美。牛肉和蔥油的味道也很好,而且非常適合拌麵😆最後,我們點了芒果千層蛋糕和香芋咖啡作為甜點。芒果千層蛋糕的味道非常香甜,而香芋咖啡的味道也很獨特😜總的來說,這次用餐非常愉快,我們品嘗了許多美味的菜餚。我非常推薦這家餐廳,如果您想品嘗台灣美食,這裡是一個不錯的選擇🤩🥳

2023-02-08 26 浏览
黃大仙依間台式餐廳嘆嘆,見佢個名咁有趣,餐廳嘅環境都唔錯,而且依家仲有優惠,所以就去左試一試。見到menu有幾多選擇,仲見到最近新出嘅午市同下午茶餐牌,各種套餐岩哂咩都想試嘅人。招牌牛肉麵湯底幾濃味,牛肉份量都幾多,咬落易入口,唔會好韌。另外有紅蘿蔔白蘿蔔菜等配料,仲有一碟嘅酸菜,可以自己加落去個牛肉麵到食。鹽酥雞紫菜湯麵紫菜湯麵對比牛肉麵清淡,但我就覺得配埋鹽酥雞一齊食剛好。鹽酥雞夠酥脆鹽香,另外仲跟左個辣椒醬可以沾,但唔加都夠哂味。黑糖炸雞翼黑糖配雞翼嘅搭配好新鮮,一上枱就聞到甜甜嘅黑糖味,食落去一鹹一甜,又幾特別。 抹茶奶蓋千層蛋糕 外觀望落超級igable,抹茶奶蓋蓋住千層蛋糕 ,食落味道更有層次。千層蛋糕中間層忌廉仲有粒粒紅豆,增添口味。🈹Follow餐廳ig加share 餐廳85折ig post 到ig story 即可獲得全單85折優惠。

招牌牛肉麵

鹽酥雞紫菜湯麵

黑糖炸雞

抹茶奶蓋千層蛋糕

2023-02-05 63 浏览
好似唔憂做咁,佢唔係一間餐廳,係間韓國店隔咗勁細個Corner 做台灣嘢,等又等得耐,員工又零指示,等咗超過9個字,話唔等要走喇就有位....入去坐低,位置勁入,員工又唔會留意到,落單又要問,先有人比QR CODE。秒落咗4個下午茶(排隊等太耐識背menu了),等都等好耐,炒蛋都追完又追。最後3個餐都食完,朋友個麵都未嚟,話取消要埋單,佢先送到。但!!跟餐嘅炒蛋都仲未出現......🔸新竹米粉配雞翼:個湯好中式味道,偏油。雞翼中規中矩,米粉偏少,女仔食都唔飽。🔸茉莉綠茶:淡如水,估唔到係純茶無糖。🔸花生醬吐司:層醬搽到超薄,花生碎都無粒,吐司零脆 & 唔熱,咬落靭。🔸古早沙茶牛肉公仔麵:個麵好淋,煮到個湯都好杰,味道還好。🔸跟餐嘅炒蛋:全枱最正常,好甜,牛油味重。總括而言,無下次,味道唔合格,等嘅時間太耐。員工唔少,但做乜都好唔上心咁,乜都係踢一下郁一下。全間餐廳9成位係屬於韓國餐廳,得1成位係台灣,所以勁少枱,然後上菜又慢,所以門口一直要排勁耐隊.....差唔多價錢,食茶記一定好好多。應該出邊食完兩間餐廳都未等到佢上齊嘢食。

🔸茉莉綠茶:淡如水,估唔到係純茶無糖。

茉莉綠茶

🔸古早沙茶牛肉公仔麵:個麵好淋,煮到個湯都好杰,味道還好。

古早沙茶牛肉麵

🔸跟餐嘅炒蛋:全枱最正常,好甜,牛油味重。

炒蛋

2023-02-05
2023-02-04 54 浏览
今日同朋友去食e間餐廳,見到食評唔錯就嚟試下。我點左個牛肉麵套餐,一嚟到發現牛肉麵唔太熱,充其量係暖。而且,食到紅蘿蔔白蘿蔔果陣時,白蘿蔔好酸,我就覺得奇怪。再試試紅蘿蔔,又係酸既。我就以為係咪本來就係酸既,係我食唔慣,但食完再去睇返食評,見到食評話蘿蔔清甜可口…..我就開始懷疑自己係咪食到變壞既蘿蔔。但我冇再追究,因為已經離開左餐廳。第二件事就係我和朋友叫既套餐都係B套餐,即會送一份今日精選甜品,我和朋友食完加傾下計差唔多都有1個鐘,我地都唔記得有甜品未嚟。最後都係離開餐廳先記得。E件事雖然我地有責任,唔記得提佢上甜品,但亦冇人通知過我地甜品後上或者甜品需要即時候先叫佢地上,e件事亦好遺憾,本身都幾期待d甜品。優點都有,牛肉好食,都有好多舊。麵都好食總結:體驗一般。牛肉麵是暖的,唔係好熱。蘿蔔變酸變質。甜品冇上冇食到。

而且,食到紅蘿蔔白蘿蔔果陣時,白蘿蔔好酸
,我就覺得奇怪。再試試紅蘿蔔,又係酸既。

我就以為係咪本來就係酸既,係我食唔慣
,但食完再去睇返食評,見到食評話蘿蔔清甜可口…..

第二件事就係我和朋友叫既套餐都係B套餐
,我地都唔記得有甜品未嚟。最後都係離開餐廳先記得。

E件事雖然我地有責任,唔記得提佢上甜品
,本身都幾期待d甜品

優點都有,牛肉好食,都有好多舊。麵都好食

總結:體驗一般。

牛肉麵是暖的,唔係好熱。
蘿蔔變酸變質。
甜品冇上冇食到。

牛肉麵
牛肉麵
2023-02-04
2023-01-30 51 浏览
拜完神 12點左右3人去食嘢 餐廳完全唔多人首先第一 QR CODE 落唔到下午茶餐第二落左單過咗10分鐘先通知客人該菜單(三杯雞)售罄第三轉左第二個菜品(黃炆雞)但不能配飯(菜單可選擇白飯,不用另外加錢第四 下午茶多士同大家樂早餐嘅多士一樣 但價錢高第五下午茶沙律 醬料落咗一兩滴 完全無味 要自己另外加第六客飯套餐紅酒繪牛肉 蘿蔔牛肉仲係凍以為等左今耐 好好食 點知第一啖係凍🙄️🙄️🙄️🙄️🙄️🙄️🙄️🙄️🙄️🙄️🙄️🙄️🙄️🙄️服務唔完善隔離枱遲過我哋都已經上左菜 仲要我地只係嗌多士都要半個鐘 建議無時間嘅趕時間嘅肚餓嘅唔好去食
拜完神 12點左右3人去食嘢 餐廳完全唔多人
首先第一 QR CODE 落唔到下午茶餐
第二落左單過咗10分鐘先通知客人該菜單(三杯雞)售罄
第四 下午茶多士同大家樂早餐嘅多士一樣 但價錢高
第五下午茶沙律 醬料落咗一兩滴 完全無味 要自己另外加
第六客飯套餐紅酒繪牛肉 蘿蔔牛肉仲係凍
同朋友去黃大仙拜完神之後就喺附近嘅商場搵地方醫肚,難得見到呢間地方坐得舒服又打卡一流嘅餐廳 ❤️佢有幾個唔同嘅套餐,除咗有主食之外仲有甜品,大滿足之餘價錢仲唔貴~火車便當台灣三寶便當好豐富有鹽酥雞 花枝丸 台灣腸 滷蛋 同埋滷肉, 鹽酥雞香脆嫩滑,而且一啲都唔厚粉,幾樣嘢加埋送飯一流 !香酥台灣肉羹配蕃薯條未食過香酥肉羹,估唔到食落 幾上癮,完全係口痕零食之選,如蕃薯條大大條!而且炸得啱啱好 完全冇油益味~荔枝乳酪大馬士革綠茶荔枝味好濃,但驚喜嘅竟然唔算好甜,味道啱啱好又解渴!抹茶千層奶蓋蛋糕呢款奶蓋蛋糕真係不得了~抹茶超級creamy,配埋軟綿可口嘅蛋糕 , 啖啖滋味🥰

火車便當台灣三寶

香酥台灣肉羹配蕃薯條

荔枝乳酪大馬士革綠茶
荔枝味好濃,但驚喜嘅竟然唔算好甜,味道啱啱好又解渴!

抹茶千層奶蓋蛋糕
2023-01-19 41 浏览
今日同b🐷去黃大仙廟還神💗還神前緊係要填飽肚肚,睇準吉時先入廟啦🥰所以我地就係黃大仙中心 — 北館 搵食🙊 就見到呢間台式餐廳— 嘆嘆🤭 我地叫左嘆嘆套餐A : 任選主食或小食 + 任選甜品,另加一道小食😚1.古祖滷肉飯 拼 滷水雞翼 (4.2/5)套餐$98起出預期的滷水雞翼滷肉飯🤭原本我諗坐當普通雞翼飯咁食,點知一食落口,雞翼每一啖都充滿濃濃滷水味🫣 呢飯滷水相當香口,相信係加左某種香料💗比一般台式餐廳既滷水味覺層次更豐富!滷肉份量都不少,飯吃完了都還有剩!2.香酥台灣肉羹 配 蕃薯條 (3.7/5)散叫$68我同b🐷都好好奇台灣肉羹係咩東東😚懷著興奮心情咬落去,期待會有震撼性既味道🤭原來台灣肉羹味道似貢丸,口感似鯪魚肉。再加上香炸過,都不錯的!原來小编同b🐷都同蕃薯條無太大興趣,唔係唔好味,但我地都係鐘意薯條多d🙊。3.招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕 (3.8/5)套餐包埋奶茶味既千層蛋糕見就見得多,今次終於試下喇🤭味道都重奶既奶茶味😚千層蛋糕有幾層夾左幾粒珍珠,可能夾左幾個鐘,珍珠有d淋😺而伴碟既珍珠仲保持到q彈口感😽整體上都係唔錯既嘗試,集郵多一款千層蛋糕口味💞。地點:入到黃大仙中

1.古祖滷肉飯 拼 滷水雞翼 (4.2/5)套餐$98

2.香酥台灣肉羹 配 蕃薯條 (3.7/5)散叫$68

3.招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕 (3.8/5)套餐包埋

地點:
入到黃大仙中心北館上一層直行。需要留意既係,嘆嘆同另一間餐廳 — 韓閣share同一個鋪頭,而嘆嘆位置要從韓閣行入去。

環境:
播的餐廳音樂都是台灣歌,而周邊牆剛貼滿具格韓國經典電視劇和電影海報,完全感受到多元文化氣息❤️‍🔥。

價錢:
埋單三樣野$160左右,除返開$50幾蚊一道食物,都幾抵食🤭。

服務:
侍應態度都有禮貌👍可怕小編被安排到比較偏僻位置,搵侍應時要等🥹。
2023-01-04 60 浏览
這裡有多款套餐可以配合自己想吃的主食🍽️、甜品🍮和飲品🍹才選食物賣相超讚IG-able💖我們選了套餐C,包括:✨嘆碗肉丸湯——紫菜和多款肉丸——芋頭貢丸和芝士牛肉貢丸最令人有印象😍✨招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕——必須打卡📸——黑糖珍珠愛好者必吃✨Iced Mocha——香濃,好飲——唯一美中不足是吃完甜品喝咖啡實在苦(是👩🏻自己問題啦)😆😆✨黑糖炸雞翼——韓風炸雞配台式黑糖——完美crossover💯單點的食品還有:✨紫薯奶蓋3.6牛乳特飲——很香滑的牛奶飲品——美美的紫色💜,女生至愛✨3.6牛乳黑糖芋圓特盛——二人共享也吃到捧著肚子😋——超多餡料,勁豐盛——底層是刨冰底,令人想念台灣🤭嘆嘆,是吃台式食品韓閣,是韓式餐廳兩店是相連的讓人有瞬間置身國外的feel💝🉐韓閣還有推出現金券,可當現金用,更加優惠㊙️甜品有冷有熱,選擇超多
這裡有多款套餐
可以配合自己想吃的主食🍽️、甜品🍮和飲品🍹才選
食物賣相超讚
IG-able💖

我們選了套餐C,包括:
✨嘆碗肉丸湯

——完美crossover💯

單點的食品還有:
✨紫薯奶蓋3.6牛乳特飲
——很香滑的牛奶飲品
——美美的紫色💜,女生至愛

✨3.6牛乳黑糖芋圓特盛
——二人共享也吃到捧著肚子😋
——超多餡料,勁豐盛
——底層是刨冰底,令人想念台灣🤭

嘆嘆,是吃台式食品
韓閣,是韓式餐廳
兩店是相連的
讓人有瞬間置身國外的feel💝

🉐韓閣還有推出現金券,可當現金用,更加優惠
㊙️甜品有冷有熱,選擇超多

2022-12-26 37 浏览
今日收工喺黃大仙呢邊,又約左friend嚟呢邊食晚餐,呢間叫嘆嘆嘅好似啱啱開左冇幾耐所以好新淨好colorful嘅台灣嘢,就忍唔住入去試試喇呢間鋪其實係韓國嘢同台灣嘢二合一,左邊係韓國嘢,右邊係台灣嘢由於我地想食甜品嘅關係主食就叫咗佢個嘆嘆牛肉面 同 炸雞喇先試下牛肉麵都真係幾高質,最怕牛肉唔夠冧,呢個就夠哂冧又有五香味,而且夠份量,湯底尚算清甜唔太鹹,麵底都不錯, yummy朋友就叫左個炸雞,佢係果種不油膩比較乾身嘅炸雞,份量充足兩個人食好飽食熱氣梗係要叫杯凍嘢飲下啦,我就叫杯叫『夢』嘅沙冰,係士多啤梨藍橙乳酪特飲,幾特別,即刻清哂熱啦重頭戲係呢個3.6牛乳黑糖芋圓大盛,好有地道台灣風味,真係好大份,食得過癮,麻薯同芋圓都好QQ,兩個人食完真係好飽總括係一間值得再食嘅台式餐廳,而且裝修比人有歡樂嘅感覺,下次有機會再試隔離嘅韓國菜

由於我地想食甜品嘅關係主食就叫咗佢個嘆嘆牛肉面 同 炸雞

今日好友帶路食新派台灣菜。餐廳走年青韓風路線,木系裝修、餐具,俾人舒服和諧感覺😌下午時分有全日套餐和下午茶套餐供應。下午茶套餐由$58起。視乎個人喜好加配甜品或指定飲品,選擇多樣化有彈性。嘆嘆招牌牛肉麵🍜食台灣菜點可以冇台灣牛肉麵😋湯底味道濃郁而清澈,帶淡淡的藥材香。牛筋腩入味夠稔而且份量十足,紅蘿蔔白蘿蔔大大件,麵質稍嫌淋左啲。小食拼盤(大)飲品賣相超靚🌈 ,小食拼盤有鹽酥雞、甜不辣和台灣腸,充滿台灣地道風味😋!鹽酥雞好入味,外皮香脆,一吃便停不下來。清零消脂手工花茶好夠份量,茶壺也不是精緻款式。茶底味道清香,微酸不苦澀,法國粉紅玫瑰,荷葉茶,山楂,胎菊,決明子,檸檬.. 感覺立刻清減了~ 🌹亦可加入龍眼蜜夠滋潤。夢(士多啤梨藍橙乳酪特飲)打卡一流,超夢幻顏色🌈,主要味道是草莓乳酪,唔會好藥水~招牌珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕推介這裏嘅千層蛋糕,口感有層次唔會太硬身又不會只有空氣咁鬆軟,夾層有薄身忌廉,凍凍地入口更美味。奶蓋香滑,加上焦糖濃香和粒粒珍珠,煙韌Q彈,好吃極了!
今日好友帶路食新派台灣菜。
餐廳走年青韓風路線,木系裝修、餐具,俾人舒服和諧感覺😌
下午時分有全日套餐和下午茶套餐供應。下午茶套餐由$58起。

視乎個人喜好加配甜品或指定飲品,選擇多樣化有彈性。
嘆嘆招牌牛肉麵🍜
食台灣菜點可以冇台灣牛肉麵😋
湯底味道濃郁而清澈,帶淡淡的藥材香。

小食拼盤(大)
清零消脂手工花茶
好夠份量,茶壺也不是精緻款式。
夢(士多啤梨藍橙乳酪特飲)
打卡一流,超夢幻顏色🌈,主要味道是草莓乳酪,唔會好藥水~

下午茶
2022-12-25 392 浏览
同媽媽去開黃大仙 經過黃大仙北館 見到呢間台灣嘢 好似係新開(可能太耐冇去)🙈 佢門面係同另一間韓國嘢並排 所以店員都會問你揀台灣嘢定韓國嘢 之後帶你入去 唔使驚入錯🤓 餐廳用QR code落單 可以慢慢揀😜嘆嘆甜品套餐 $48睇menu見到佢哋有呢套餐 佢好抵食😻 $48有cake又有drink 仲可以叫花茶添💕 佢哋有將蛋糕放喺餐廳門口嘅雪櫃入邊 可以睇吓sample先再叫🤓-招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕蛋糕好靚🥰 奶蓋蛋糕原來係千層蛋糕 蛋糕入面有黑糖珍珠粒粒 配上富有奶茶味嘅cream 唔會太甜感覺好似飲珍珠奶茶🧋千層蛋糕有層次感 整體幾好👏🏻-清零消脂手工花茶估唔到花茶咁大壼 仲要有蠟燭保暖😻 我飲咗差唔多成粒鐘仲keep 到温👏🏻 手工花茶入面有法國粉紅玫瑰、山楂、決明子等 味道有啲似清新嘅菊花茶 另外配上蜂蜜🍯嘆嘆甜品套餐 $48 +40-香芒雜雜呢個甜品另加$40 佢上枱就好打卡able📷 一共有三款芒果甜品 包括楊枝甘露布丁、芒果雪糕同埋芒果千層蛋糕 另外仲有一口泡芙😆 🥭楊枝甘露布丁滑身 奶味重 亦都有芒果粒粒 🍨芒果雪糕芒果味濃🍰芒果千層蛋糕中間都有芒果粒粒 整體唔會太甜

嘆嘆甜品套餐 $48

-香芒雜雜

🥭楊枝甘露布丁滑身 奶味重 亦都有芒果粒粒
🍨芒果雪糕芒果味濃
🍰芒果千層蛋糕中間都有芒果粒粒 整體唔會太甜幾好食

-特濃奶蓋朱古力(凍)
朱古力味香濃 絕對唔係死甜個隻🍫 奶蓋係甜身個款 可以為朱古力調味同更香滑🤪

-花雕醉翼 3件(套餐+$32)

秘製滷牛展 拼 手炒蔥油伴麵 $68
滷牛展都幾多塊 每塊呢都滷得好深色同入味😗 牛展比較薄身 所以都唔會韌👏🏻 至於手炒蔥油伴麵 蔥油有新鮮同乾身炸嘅蔥 會香口啲😛

嘆嘆招牌牛肉麵 $88
牛肉麵大碗又多餸 有大大件牛腩同蘿蔔😚 牛腩炆到好軟熟 蘿蔔同樣入味又軟身 吸晒啲湯汁 好正☺️ 麵底大份 加上熱辣辣嘅牛肉湯 冬天食啱曬😗

餐廳無另收加一👏🏻
下午茶
  • 招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕
2022-12-22 47 浏览
平時食個牛肉麵已經差唔多成舊水,加埋杯台式飲品更加唔平,真系好掛住系台灣可以任叫唔嬲的日子去黃大仙探人食埋個dinner 再走,搵到間平靚正台灣小店,最貴個餐都只系百零蚊,台式飲品唔駛加錢,跟餐甜品仲要唔hea套餐Set C $138叫左兩個套餐,兩個人飽到行唔到咁濟滷肉飯配滷水雞翼超級推介,滷肉同滷汁多到唔夠飯送雞翼有媽媽的味道,甜甜地好入味,四大隻食到大食妹好開心紅燒牛肉麵麵條Q彈Q彈,紅燒湯底清清地唔會好重味牛肉多到食唔曬,蘿蔔入口又夠淋3.6牛與黑糖芋圓特產+$40絕對值得加錢叫的刨冰,超大份配料多元化紅豆糯米糍真心好好食,皮薄餡靚芝士奶蓋海鹽櫻花焦糖布丁櫻花味唔系好出,奶蓋多到好似瀑布咁奶蓋藍橙乳酪特飲好清新的沙冰,上面的奶蓋rich 又creamy 紫薯奶蓋3.6牛乳特飲味道淡左少少,牛乳都夠滑

套餐Set C $138

叫左兩個套餐,兩個人飽到行唔到咁濟
滷肉飯配滷水雞翼超級推介,滷肉同滷汁多到唔夠飯送
雞翼有媽媽的味道,甜甜地好入味,四大隻食到大食妹好開心

紅燒牛肉麵麵條Q彈Q彈,紅燒湯底清清地唔會好重味
牛肉多到食唔曬,蘿蔔入口又夠淋

3.6牛與黑糖芋圓特產+$40
絕對值得加錢叫的刨冰,超大份配料多元化
紅豆糯米糍真心好好食,皮薄餡靚

芝士奶蓋海鹽櫻花焦糖布丁
櫻花味唔系好出,奶蓋多到好似瀑布咁

奶蓋藍橙乳酪特飲
好清新的沙冰,上面的奶蓋rich 又creamy

紫薯奶蓋3.6牛乳特飲
味道淡左少少,牛乳都夠滑
  • 古祖滷肉飯拼鹵水雞翼
  • 3.6牛乳黑糖芋圓特盛
2022-12-20 264 浏览
很少開發黃大仙區的我,偶然看到這間台灣菜有我很想吃的芋圓,嗯,我是衝著芋圓來的🤭這裡有很多座位,部份私隱度高,也不會很吵,環境算舒服。餐牌方面,套餐有主食甜品和飲品,其實很划算。🔹嘆嘆招牌牛肉麵用小鐵鑊盛載的牛肉麵份量頗大,有很多蘿蔔和牛肉,湯底濃郁,蘿蔔很入味,建議麵條要攪拌好讓湯汁掛多一點,飽肚之選。🔹嘆嘆拼盤上桌已經聞到很香的鹽酥雞味,拼盤的食物份量和質量都不錯,台灣腸又甜又脆口,甜不辣是加分位,很有咬口不會太油,醬汁甜甜的很搭配☺️🔹3.6牛乳芋圓特盛這個叫特盛真的沒有叫錯,真的是非常豐富❤️除了有芋圓,還有很彈牙的珍珠、紅豆麻糬等等,冰冰有黑糖加持,味道不會太甜但很香,兩個人吃也吃不完😂🔹夢非常夢幻的這杯特飲有點像奶昔,不過甜度比想像低,奶味都很足夠,平常喜歡富士山感覺的朋友一定要點。🔹香芋咖啡未攪拌前可以看到紫色和咖啡色的漸層,攪拌好後味道各自都很突出,一直能夠喝到香芋味令我太驚喜,有機會一定要試。

🔹嘆嘆招牌牛肉麵

🔹嘆嘆拼盤
嘆嘆拼盤

🔹3.6牛乳芋圓特盛

香芋咖啡 夢

🔹夢

🔹香芋咖啡
2022-12-18 38 浏览
星期日放假同家人周圍搵嘢食,嚟到黃大仙中心北館,見到呢間食台式嘢名叫嘆嘆Cafe裝修夠夢幻,決定入去試吓。打開餐牌,飲品同甜品嘅種類超多,正當我惆悵緊食咩好嘅時候,發現點套餐會抵食好多,分三種套餐分別有:主食套餐、飲品套餐及甜品套餐,我哋一行三人,最後三個套餐都分別點咗😆😆食物上枱,場面壯觀,又有嘢食又有嘢飲,甜品亦好精緻……台灣嘢入面,我最鍾意就係手抄蔥油拌麵,此伴麵仲配埋秘製鹵牛展,最鍾意拌麵嘅煙韌,牛展切得好薄,醬汁鹵得好入味。招牌香酥鹽酥雞,入口好鬆脆,鹽酥味好香口,亦不會好油膩。另外加咗小食炸番薯條同甜不辣,我特別鍾意食甜不辣,唔係好多地方有,配埋個醬汁一流。飲品方面,我哋分別嗌咗兩款水果茶同一款咖啡☕️,分別係蘋果木煙燻玉桂咖啡☕️,淨係個賣相已經值回票價,店員仲好細心咁提我地,等個波波消失咗之後可以加入玉桂條,等咖啡浸出玉桂味,咖啡入口芳香,肉桂味中和了咖啡嘅濃烈,減少了咖啡嘅苦澀味。跟住是草莓百香果紅茶同桂花蜜桃鳳梨金萱茶,店員亦好細心咁提我地,如果想調節甜度,可以自行加入適當的蜂蜜,今日得10度嘅寒冬下,來一啖熱水果茶,那味道似是什麼都不緊要。最後到甜品環節,我哋點了香笀

食物上枱,場面壯觀,又有嘢食又有嘢飲,甜品亦好精緻……

最後到甜品環節,我哋點了香笀雜雜,賣相已經夠夢幻,仲要以金色系列做背景,打卡一流,入面分別有芒果布丁、濃郁嘅芒果粒雪糕,芒果千層蛋糕及芒果泡芙,我特別鍾意食佢嘅芒果雪糕,有超濃郁嘅芒果味。

總括而言,餐廳裝修夠夢幻,食物及飲品質素一絲不苟,甜品擺盤有驚喜,價錢合理,今日好開心搵到一間性價比高,又值得encore嘅餐廳。

2022-12-18 44 浏览
評價🗣 價錢💰:🌕🌕🌕🌕🌗味道😋:🌕🌕🌕🌕🌑環境🏡:🌕🌕🌕🌕🌑 真係好抵食,啲小食份量好多🤯🤯。我地跟餐另加左35蚊嘅鹽酥雞,有成6-7舊大大嘅鹽酥雞🤩🤩。我個人覺得牛肉麵好食過滷肉飯,啲麵條係粗身、有咬口,煮得啱啱好😋😋。紅燒牛肉麵有成6舊牛肉,牛肉炆得好入味。滷肉飯仲跟左4隻雞翼,啲雞翼醃到好有滷水味😌。甜品都好唔錯,賣相好吸引、打卡一流😍。我覺得珍珠奶茶奶蓋蛋糕好食過抹茶千層奶蓋蛋糕,珍珠奶茶奶蓋蛋糕啲珍珠好煙韌😋,同埋好濃奶茶味,不過就甜左少少🤏🏻。🍽嘆嘆套餐A:HK $98🍽️嘆嘆肉丸湯: HK $68
評價🗣
價錢💰:🌕🌕🌕🌕🌗