2023-06-23 81 浏览
N年前嚟過黃大仙中心,果時麵未翻新,估唔到今日嚟開黃大仙廟,經過見到黃大仙中心而定係咁美輪美奐,經過仲見到「嘆嘆」呢間台式食品店,好似幾有特式,於是入咗去試下,估唔到又幾有驚喜👍🏻👍🏻果然係嘆返個嘆嘆下午茶😋😋首先,我哋叫咗個嘆嘆嘆嘆套餐B($98),有一份主食/小食,配自選飲品及是日精選甜點。古祖滷肉飯拼鹵水雞翼🐥🐥米飯蓬鬆香糯,滷肉則口感鮮嫩多汁,非常美味。加上拼鹵水雞翼,雞肉嫩滑,口感不錯,非常豐富。嘆嘆紫薯奶茶🧋🧋紫薯的甜味和奶茶的香濃口感相互融合,味道非常獨特,讓人回味無窮,搭配凍飲消暑解渴,非常適合在夏天享用。而且紫薯的顏色非常漂亮,加上奶茶的啡白色,非常符合視覺上的美感。夜市小香腸(+$32)🫘夜市小香腸是外皮酥脆,內部鮮嫩多汁,口感非常不錯,美味可口,可以加錢一試😋😋然後我哋又叫咗嘆嘆套餐C($138),有一份主食/小食,配自選飲品(嘆嘆紫薯奶茶)及自選甜點。麻香牛魔王麵(牛筋拼牛展)(+$20)🐮🐮麻香牛魔王麵的湯頭非常鮮美濃郁,辣味非常獨特,辣度適中,不會過於刺激口腔,牛肉、牛筋和牛展的口感都非常優秀,彈牙有嚼勁,配上麵條更是美味。招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕🍰🍰口感非常

古祖滷肉飯拼鹵水雞翼🐥🐥

嘆嘆紫薯奶茶🧋🧋

夜市小香腸(+$32)🫘

麻香牛魔王麵(牛筋拼牛展)(+$20)🐮🐮

招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕🍰🍰
口感非常獨特,蛋糕輕盈柔軟,奶蓋口感滑順,珍珠Q彈有嚼勁,奶茶的香氣和味道都很不錯,配上珍珠和奶茶的風味,非常美味,甜度非常適中,讓人吃得非常過癮。

最後,我哋叫咗十全大補藥燉排骨湯配紫菜飯($88)。🐖🐖藥材和排骨的搭配非常完美,排骨燉得非常入味,而且藥材的香氣也非常濃郁。而且排骨肉質鮮嫩,配以藥材的滋補功效,非常適合作為一道滋補的湯品。

嘆嘆
地址:黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號舖
1K
2023-06-20 526 浏览
同朋友去了黃大仙中心搵食,比我發現了這裡,主打台式口味,餐廳位置位於北館地下在最入位置,唔算難搵,因近巴士站旁邊出口,所以一望就望到!裝修都好有台式風味,落單用掃二維碼落單,快捷方便,今晚就點了嘆嘆套餐A,內裡配搭十分之多,今次就點了台南蔥油雞扒滷肉飯,大大塊香口惹味雞扒上配上了惹味香蔥之餘,還有香脆花生,加埋超級美味滷肉飯,同半隻滷水蛋,份量十足!追加了一個小食炸四寶丸配肉羹酥,比較特色嘅湯芋頭貢丸,起司牛肉味道貢丸,三星葱爆醬貢丸,十分爽彈花枝丸,同埋肉羹酥一條條入口香脆軟熟,十分惹味!而跟餐甜品就選了嘆嘆紫薯菲菲,內有手打紫薯泥,牛奶布丁,珍珠,櫻花寒天,3.6牛紫薯奶蓋沙冰等材料組成,手打紫薯泥味道香濃,其他配料十分配合!配埋杯跟餐是日選茶,十分完滿!朋友都係嘆嘆套餐A,但就要了嘆嘆招牌牛肉麵,每件牛肉都十分入味軟熟,加上個湯底亦十分濃郁,加上炆蘿蔔軟滑甘甜,麵底吸收了湯底都十分入味彈牙!朋友又想麵又想食飯,跟餐追加了滷肉飯(細),同樣滷肉放滿了飯上,絕不會因為份量細而小了😊小食朋友就點了韓式燒牛肉捲餅,以蛋卷住燒牛肉,入口陣陣香濃嫩滑牛肉,加上個汁,都係一個唔錯嘅配搭!甜品就

裝修都好有台式風味,落單用掃二維碼落單,快捷方便,

甜品就係3.6 牛乳仙草芋圓大盛,手工QQ芋圓,3.6牛乳黑糖沙冰,珍珠,紅豆麻糬,仙草,手打芋泥等材料,兩款甜品各有特色!

今晚真係食得十分滿足,肚仔都填得滿滿,這裡勝價比超高!食物質素唔錯,出菜快!下次可以再試其他配搭!
2023-06-19 50 浏览
星期日同朋友行黃大仙商場,順便食個下午茶。我哋叫咗一人一個主食,一人一款飲品,同埋兩個人分享一份甜品。嘆嘆招牌牛肉麵 $88牛肉分量充足,我哋兩個女仔食都覺得足料同埋夠飽。熱茶搭配牛肉麵,一大享受!我哋呢款係水果茶草莓百香果紅茶 (熱) $48草莓百香果紅茶飲落有啖啖果香,紅茶味道清新,我哋加咗一次水都仲好有果香茶嘅味道。食完牛肉麵,飲完茶。我哋就轉下口味,食呢度古早滷肉飯拼滷水雞翼。啲滷肉比較啱我哋減緊肥嘅女仔食,唔會太油膩,又有種台灣口味。滷水雞翼二人分享啱啱好!食飯當然配凍飲紫薯特飲紫薯鮮奶味濃,多紫薯。香芒雜雜 $88呢個芒果甜品,值得一讚!夏天係芒果當做季節,呢款芒果甜品有四小份:芒果鮮奶布甸、芒果流心千層蛋糕、芒果雪糕泡芙、芒果雪糕芒果當做,所以好好食好甜好多汁。芒果奶凍布甸,倒入淡奶,口感好滑溜。芒果千層蛋糕同埋雪糕就屬於正常發揮,芒果泡芙內層有雪糕🍦,有驚喜!

嘆嘆招牌牛肉麵 $88

牛肉分量充足,我哋兩個女仔食都覺得足料同埋夠飽。

嘆嘆招牌牛肉麵

熱茶搭配牛肉麵,一大享受!

我哋呢款係水果茶

草莓百香果紅茶(熱)

草莓百香果紅茶 (熱) $48

食飯當然配凍飲

紫薯特飲
紫薯鮮奶味濃,多紫薯。

香芒雜雜 $88

呢個芒果甜品,值得一讚!

香芒雜雜

草莓百香果紅茶(熱)
香芒雜雜
2023-06-18 35 浏览
平日下午四時許,步進黃大仙北館這間餐廳,一邊是韓式餐廳,另一邊就是這間台式餐廳。雖然是同一間集團,但原來有分別的,坐的位置會安排不同,可能是代入返韓式或台式的裝修吧!講返食物先,下午茶我選擇了這款新竹米線,有台灣腸/滷肉/滷水蛋/紫菜,再加一杯台式飲品,盛為$37,份量都算大碗👍🏻服務方面,因為我們一行六人,其中一位朋友發現他的台式飲品好像少了少許(因為六杯一齊上枱,很明顯有一杯少了一格😁)我們只是講笑的說怎麼這杯少了,職員聽到也馬上換了另一杯給他,加分👍🏻
2023-06-17 41 浏览
👀今日同frd一齊去黃大仙食野,食下台灣野,呢間野叫左嘆嘆,位于黃大仙中心➡️桃香四季春寒天,口感清新,適合在炎炎夏日享用。➡️3.6 牛乳黑糖芋圓特盛,入面包括有(手工QQ芋圓,3.6牛乳黑糖沙冰,香草雪糕,珍珠,黑糖紅豆麻糬,牛奶布丁,紅豆)芋圓Q彈有嚼勁,配上黑糖沙冰、香草雪糕和其他配料,味道豐富而且讓人回味無窮。➡️台南捲餅(芝士肉鬆),台南捲餅的芝士肉鬆口感酥脆,肉鬆香氣四溢,非常美味。➡️嘆嘆招牌牛肉麵,牛肉鮮嫩多汁,湯頭濃郁醇厚,讓人一口接一口地吃下去。➡️士多啤梨窩夫,口感鬆軟,搭配上新鮮的士多啤梨和鮮奶油,味道非常美味。整體而言,這些甜點都有其獨特的特色和風味,如果你喜歡甜品,不妨一一品嚐一下。

➡️桃香四季春寒天,口感清新,適合在炎炎夏日享用。

2023-06-17 32 浏览
📍 嘆嘆 (黃大仙)黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號舖👉嘆嘆拼盤是入面有(脆香甜不辣,胖胖台灣腸,招牌鹽酥雞)💰細88,大128👅鹽酥雞非常出色,外皮酥脆,內部肉質鮮嫩多汁。胖胖台灣腸也相當美味,味道醇厚,口感豐富。甜布辣口味的台灣小吃,嘆嘆拼盤的細或大盤拼盤都係不錯的選擇。👉 古祖滷肉飯 拼 滷水雞翼 💰68👅古祖滷肉飯值得一試。滷肉飯口感綿密,肉香味十足。搭配上滷水雞翼,更是讓人食指大動,仲有粒糖心蛋,jeng🤤👉 戀の富士山(凍)💰38日:奶蓋藍橙乳酪特飲👅打卡一流,藍藍地都幾似富士山🗻👉 招牌珍珠奶茶奶蓋干層蛋糕💰48珍珠Q彈有嚼勁,奶茶香濃甘甜。奶蓋干層蛋糕口感鬆軟,帶有淡淡的奶香味,和珍珠奶茶搭配起來更是絕配。👉 清零消脂手工花茶(熱)$48(法國粉紅玫瑰,荷葉茶,山楂,胎菊,決明子,檸檬)👅清零消脂手工花茶口感清新,花香四溢,非常適合在炎炎夏日享用。而且,它還有助於促進新陳代謝和減少脂肪,是一個很好的選擇,尤其是對於那些正在減重或維持健康生活方式的人來說。
📍 嘆嘆 (黃大仙)

👉 古祖滷肉飯 拼 滷水雞翼 💰68

👉 戀の富士山(凍)💰38
日:奶蓋藍橙乳酪特飲
👅打卡一流,藍藍地都幾似富士山🗻

👉 招牌珍珠奶茶奶蓋干層蛋糕💰48

👉 清零消脂手工花茶(熱)$48
(法國粉紅玫瑰,荷葉茶,山楂,胎菊,決明子,檸檬)

2023-06-16 24 浏览
今次我去咗一間主打台灣菜嘅餐廳,裝修好,好多打卡位,真係好啱嚟搵個地方影相!餐牌都好多選擇,想食咩都有!套餐包括一款主食、一個甜品同一杯飲品,我揀咗紅酒燴牛肉配滷肉飯同千層蛋糕。紅酒燴牛肉配滷肉飯,個牛肉煮得好入味,好軟好嫩,而且啲紅酒嘅香味好突出,同滷肉飯配一齊食真係好好味!千層蛋糕唔會好甜,珍珠味好濃,好食另外我哋仲叫咗香酥雞扒同古祖滷拼盤,香酥雞扒好脆好香,個肉好juicy,真係好好食!古祖滷拼盤都好有特色,啲滷味煮得好入味,加上啲豆腐、豆皮等等,真係好開胃!整體而言,呢間餐廳嘅食物真係好好味,而且分量都好大,食得好飽

2023-06-16 23 浏览
今日約左朋友到黃大仙,揀左le間個名好可愛的餐廳試試,一齊去嘆下~餐廳内空間感十足,擺設都好有特色,Menu方面選擇多到苦惱左好耐先落到單🙈。今日我地叫左一碗麵、其他小食、甜品同飲品一齊share試下🌟秘製鹵牛展拼手炒葱油版拌麵🍜鹵牛展非常入味同好淋,特別推薦拌麵,麵身質地Q彈,沒有過淋,醬汁充滿葱香,而且是另上的,可自行調節喜歡的濃度(我覺得落曬都ok🤤)。🌟嘆嘆拼盤(大)🍱拼盤内有去台灣夜市必食的甜不辣、台灣腸同鹽酥雞🍗,欣賞餐廳的高質選材,台灣腸同甜不辣充滿台灣地道的味道,鹽酥雞都炸得剛剛好,唔會太乾。韓式燒牛肉捲餅🌯捲餅十分足料,每塊都是滿滿的牛肉,真係好難一口食得曬太,外面鋪滿韓式醬汁,非常滿足~!戀心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲🥤酸酸甜甜,加埋藍白的配色💙🤍,適合打卡得來又好好飲。🌟桂花蜜桃鳳梨金宣茶(熱)蜜桃同鳳梨都好香,配搭金宣茶飲落好舒服。仲有埋蜂蜜可以加落去同有蠟燭🕯️烘住,真係好細心。珍珠芋圓熱仙草珍珠、芋圓同地瓜圓口感都好Q彈,吃起來很有嚼勁。加埋熱仙草讓整個甜品不會過膩,整體甜度適中。餐廳給我最深的印象是店員十分親切,而且食物好食又坐得舒服,如果去開黃大仙又要揾

🌟秘製鹵牛展拼手炒葱油版拌麵🍜
🌟嘆嘆拼盤(大)🍱
韓式燒牛肉捲餅🌯
戀心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲🥤
酸酸甜甜,加埋藍白的配色💙🤍,適合打卡得來又好好飲。
🌟桂花蜜桃鳳梨金宣茶(熱)
珍珠芋圓熱仙草
餐廳給我最深的印象是店員十分親切,而且食物好食又坐得舒服,如果去開黃大仙又要揾野食的可以去嘆下!
  • 秘製鹵牛展拼手炒葱油版拌麵
  • 嘆嘆拼盤(大)
  • 韓式燒牛肉捲餅
  • 戀心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲
  • 桂花蜜桃鳳梨金宣茶(熱)
  • 珍珠芋圓熱仙草
2023-06-12 19 浏览
呢間餐廳主打台灣菜,裝修好靚,好多打卡位,好啱嚟搵個地方影相!餐牌又好多選擇,樣樣都想試,真係好難揀擇!最後我哋叫咗兩個套餐,每個套餐包括一款主食、一個甜品同一杯飲品招牌牛肉麵同秘製牛展拼手炒蔥油,甜品係珍珠奶菜奶蓋蛋糕同抹茶凍牛奶。首先嚟講招牌牛肉麵,個湯好香濃,牛肉好嫩,麵條又彈牙,真係一碗好正嘅牛肉麵!秘製牛展拼手炒蔥油亦都好好味,牛展炒得啱啱好,加上啲蔥味,真係好好食!甜品方面,珍珠奶菜奶蓋蛋糕好滑好香,而抹茶凍牛奶就好涼爽好清新,好啱呢個天氣!另外我哋仲叫咗古法藥膳醉雞卷及芝士肉鬆捲餅,古法藥膳醉雞卷好有味道,啲醉雞卷煮得好入味,加上啲藥膳香味,真係好好味!芝士肉鬆捲餅都好好食,個餅皮好薄好鬆化,啲肉鬆好香好濃郁,再加上啲芝士,真係好正啊!

2023-06-12 20 浏览
嚟到黃大仙中心,想食台灣野,見到都有兩間台灣菜,最後簡咗間精品台式Cafe,見到門面都好精緻,好岩打卡,而入到去更靚更有台式風味🤣忍唔住都影左幾張打卡相!🌟嘆嘆套餐B $148-蕃茄牛肉麵、台南五小碟-特濃奶蓋凍朱古力+是日精選甜點 食台灣菜點可以唔叫牛肉麵😋簡咗蕃茄湯!飲咗一淡蕃茄湯,好濃,唔錯!麵條軟硬適中,吸收埋蕃茄湯湯底,好入味!仲有蕃茄、紅蘿蔔、白蘿蔔做配料!好足料!而麵中嘅主角-牛肉,係名乎其實嘅半筋半肉,肥瘦好均勻,亦炆得夠淋夠入味,好食🥹!小食簡咗台南五小碟嚟試,原來係5款配料🤣有花生、菜莆、酸菜等配料,拎嚟送飯都好唔錯!餐前食更加可以話係開胃小菜😆!特濃奶蓋凍朱古力好濃朱古力味😋滿足到朱古力迷嘅口味!好飲!🌟嘆嘆套餐C $202-台南蔥油雞扒滷肉飯、夜市小香腸 2條-古祖黑糖凍珍珠奶茶+ 3.6牛乳黑糖芋圓特盛台南蔥油雞扒滷肉飯🥹第一次食滷肉飯嘅滷肉係可以咁足料!岩曬我呢啲鐘意滷肉撈飯食嘅食客🤣唔洗嗌多滷肉到好足夠!雞扒份量亦都好足,有6舊🤣舊舊嘅雞肉肉質都好嫩滑,又唔會太油膩,感覺更健康!香腸同平時食開嘅一樣,都係一樣夠地道,夠香,夠好味😋黑糖凍珍珠奶茶都好飲,

🌟嘆嘆套餐B $148
-蕃茄牛肉麵、台南五小碟
-特濃奶蓋凍朱古力+是日精選甜點

特濃奶蓋凍朱古力好濃朱古力味😋滿足到朱古力迷嘅口味!好飲!

🌟嘆嘆套餐C $202
-台南蔥油雞扒滷肉飯、夜市小香腸 2條
-古祖黑糖凍珍珠奶茶+ 3.6牛乳黑糖芋圓特盛

香腸同平時食開嘅一樣,都係一樣夠地道,夠香,夠好味😋

黑糖凍珍珠奶茶都好飲,茶味好濃,珍珠又煙靭,好飲!

2023-06-12 170 浏览
餐廳一分為二, 一半是韓國菜, 一半是台灣菜, 之前去朋友家時外賣試過韓國菜, 今次就來試台灣菜。餐廳裝潢比較偏向台灣風, 橫樑懸掛了七彩繽紛的花花草草, 牆邊則掛著各種不同顏色的霓虹燈管字, 門前餐廳名字則還有個可愛男孩卡通, 雖然平民但環境是舒適的。我們點了兩個套餐 (含主菜, 飲品和甜品)嘆嘆招牌牛肉麵 (要額外加$20)第一口會覺得湯不夠濃味, 但越渴越覺得味道不錯, 牛肉炆得淋, 唯獨白蘿蔔比較苦不夠淋, 紅蘿蔔比較好一點。台南蔥油雞扒滷肉飯賣相一般般, 上碟時跟朋友對望了一下, 幸好味道比賣相好。蔥油雞扒不油膩但偏乾, 根本沒有蔥油的成份, 滷肉比較咸, 配飯剛剛好。花生非常脆口, 帶點鹽, 是整個飯最出色的配料 🤣3.6牛乳仙草芋圓大盛 (要額外加$20)炎炎夏日食沙冰是一大樂事, 很濃郁的牛乳浸在其中, 珍珠細細粒, 甜味剛好, 仙草, 芋圓都配搭得很好。 芝麻麻糬簡直大讚, 芝麻味道香濃, 煙韌有口感!! 唯獨我不太喜歡紫薯蓉的口感, 用紫薯雪糕代替可能會更理想。招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕千層蛋糕, 一層一層, 黑糖跟忌廉奶蓋交融, 珍珠Q彈爽口, 味道不錯, 只是質感比較
我們點了兩個套餐 (含主菜, 飲品和甜品)
嘆嘆招牌牛肉麵 (要額外加$20)
嘆嘆招牌牛肉麵
台南蔥油雞扒滷肉飯
3.6牛乳仙草芋圓大盛 (要額外加$20)
招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕
千層蛋糕, 一層一層, 黑糖跟忌廉奶蓋交融, 珍珠Q彈爽口, 味道不錯, 只是質感比較厚實。
珍珠奶茶奶蓋蛋糕
正如上面所言, 環境很好, 是一個適合跟朋友聚餐的地方, 性價比不錯, 明顯甜品比正餐優勝, 味道達四分都全靠甜品功勞。另外我買了劵用$170代替$200就更優惠!
2023-06-08
珍珠奶茶奶蓋蛋糕
  • 珍珠奶茶奶蓋千層蛋糕
  • 嘆嘆招牌牛肉麵
2023-06-11 47 浏览
午餐當然要take a break,決定到工作地點附近的食肆來嘆個午餐。我們分別點了招牌牛肉麵、雙式餃子紫菜湯麵、鐵路便當滷肉飯及台灣鯛魚王子鐵鍋湯。菜式地道,其中最出色的可算是鯛魚湯,美味鮮甜,味道突出。
午餐
2023-06-11 22 浏览
晚餐食台灣菜,但落雨,去咗嘆嘆喺黃大仙嘅商場入面,好方便!任選主食或小食嘆嘆套餐A招牌香酥鹽酥雞好香脆,雞肉嫩滑,有啲似韓式雞粒!,🐔芒果千層蛋糕(套)千層蛋糕細細件幾精緻, 中間層芒果好juicy!是日選茶(凍)煎茶茶味香濃👍🏻嘆嘆套餐加配滷肉高麗菜,  高麗菜新鮮, 加滷肉調味更好食! 肉鬆滷肉紫菜飯 紫菜飯有蛋, 滷肉及肉鬆,非常惹味, 碗飯好大碗!🤩韓式燒牛肉捲餅 蛋捲整得好靚,唔會散晒, 牛肉好淋加上韓式醬非常美味👍🏻 甜品套餐夜夢色彩繽紛嘅凍飲, 有三層, 分別係士多啤梨,藍莓同橙味冰沙, 乳酪甜甜哋好解渴! 3.6牛乳仙草芋圓大盛分別有手工QQ芋圓,3.6牛乳沙冰, 仙草同手打芋泥! 分量好大份, 芋泥唔甜, 芋圓煙韌, 沙冰非常解渴! 😍😍😍一
晚餐食台灣菜,但落雨,去咗嘆嘆喺黃大仙嘅商場入面,好方便!
任選主食或小食
嘆嘆套餐A
招牌香酥鹽酥雞好香脆,雞肉嫩滑,有啲似韓式雞粒!,🐔
芒果千層蛋糕(套)
千層蛋糕細細件幾精緻, 中間層芒果好juicy!
是日選茶(凍)
煎茶茶味香濃👍🏻

肉鬆滷肉紫菜飯
紫菜飯有蛋, 滷肉及肉鬆,非常惹味, 碗飯好大碗!🤩
韓式燒牛肉捲餅
蛋捲整得好靚,唔會散晒, 牛肉好淋加上韓式醬非常美味👍🏻

甜品套餐
夜夢

3.6牛乳仙草芋圓大盛

2023-06-10 431 浏览
正常經過黃大仙中心巴士站,每次見到basement 特色裝修都好想試吓,原來店名叫嘆嘆 ,係一間精品台式cafe。Menu非常豐富,有台式小菜、街頭小食、滷肉飯、牛肉麵等等,仲有非常吸引眼球的芋圓甜品🍧 一般晚飯我覺得套餐最抵食,價錢親民!非常多追加 items 值得一試!嘆嘆套餐A台南蔥油雞扒滷肉飯台南蔥油雞扒口感豐富,滷肉飯風味獨特,台灣美食之一。最喜歡滷肉飯的米飯軟糯飽滿,每一口米飯都食到滷肉的滋潤,特製的滷汁慢燉而成,肉質軟嫩多汁,入口即化。口感嚼勁十足,帶有微微的甜味和滷汁的香氣。台南蔥油雞扒另一大特色是用嫩雞胸肉切成片狀,蔥油和香料醃製,煎熟外酥內嫩,帶有蔥油的香氣,口感鮮嫩多汁。台南五小碟五款涼菜各有特色,夏天食最冰爽,送飯一流。香酥鹽酥雞(細份)追加小食,香酥鹽酥雞的香味和雞肉的鮮甜完美融合,讓人一咬下就能感受到美味的滋味,一種美味和滿足的感覺。是日選茶(凍)漂亮的杯子,散發著淡淡的香氣。3.6 牛乳黑糖芋圓特盛(套)整道甜品都非常滋味,3.6 牛乳黑糖的香甜和芋圓的獨特美味,軟糯而有嚼勁,散出芋頭的香氣,與牛乳黑糖完美地融合在一起。3.6 牛乳為整個甜品冰冰帶來濃郁的

嘆嘆套餐A
台南蔥油雞扒滷肉飯
台南蔥油雞扒口感豐富,滷肉飯風味獨特,台灣美食之一。

台南五小碟
五款涼菜各有特色,夏天食最冰爽,送飯一流。

香酥鹽酥雞(細份)

是日選茶(凍)
漂亮的杯子,散發著淡淡的香氣。

3.6 牛乳黑糖芋圓特盛(套)

3.6 牛乳為整個甜品冰冰帶來濃郁的奶香味道,柔滑和豐滿的口感。黑糖更加是甜味濃郁而香醇,有一絲糖蜜的焦糖味道,增添深厚的甜度和複雜的層次感。

嘆嘆套餐 B
古祖滷肉飯 拼 鹵水雞脾
滷肉飯鮮美,滷肉的濃郁滷汁和豬肉的鮮嫩,同時還能食到 鹵水雞脾的清香,雞肉的鮮美,組合獨特而豐富,令人回味無窮。

滷肉飯(細)
滷肉飯上面還撒上了一些花生和黃蘿蔔,增添了清新的香氣和視覺效果。

炸蕃薯條(細份)
味道非常豐富,帶有濃郁的炸蕃薯香,香甜的蕃薯風味。酥脆可口令人愉悅的口感,給人一種溫暖、滿足的感覺。

特濃奶蓋朱古力(凍)
特濃奶蓋是亮點之一,冷飲朱古力創新,質素很不錯,帶來一種獨特美味的味覺體驗。

總括餐廳裝潢富有台灣特色,佈置有心思,很多打卡位,空間大,座位寬敞舒適,環境有氣氛,好受年輕人歡迎,好適合二人約會或朋友聚餐,食物菜式有驚喜,性價比高, 店員服務貼心,態度好!

• 香酥鹽酥雞
  • 3.6牛乳黑糖芋圓特盛
  • 古祖滷肉飯拼鹵水雞翼
2023-06-09 130 浏览
朋友新搬去黃大仙 晏晝約左姊妹們 一齊巡視朋友新居 附近環境最重要 就緊係要覓食啦😋見到有台灣菜 就會對其他餐廳無興趣🫣🍴麻辣鴨血豆腐粉絲湯唔算好辣 但勝在夠入味有好多舊 大大舊嘅鴨血😋仲要係粗粉絲 充分索哂個湯底😋😋🍴古法藥膳醉雞卷出奇地入味👍🏻鍾意食藥膳花雕酒味嘅 應該都唔會失望🍴芝士肉鬆捲餅必點👍🏻👍🏻足料 頭尾兩舊 都可以食到芝士&肉鬆🍴嘆嘆拼盤(大)脆香甜不辣 :外脆內軟胖胖台灣腸 :超好味🤤招牌鹽酥雞 :脆!🍴嘆碗肉丸湯(湯芋頭貢丸·起司牛肉貢丸·三星葱爆醬貢丸・爽彈花枝丸)各2粒貢丸全部生到一樣樣🫣我揀中左粒芝士🧀係流心架😍😍🍴鹽酥排骨鐵路便當 配湯唯一美中不足係 排骨係一大塊 無剪開 🍹蘋果青檸草莓烏龍茶(熱)最有驚喜嘅飲品好香果味 👍🏻👍🏻🍹戀心富士山 (日) 奶蓋藍橙乳酪特飲甜甜酸酸 好開胃🍹特濃奶蓋朱古力好小朋友嘅朱古力可能係平日下午茶緣故 人流唔算好多我地食足兩個鐘🫢隔離枱都換咗兩三次一班八婆下午茶 真係好正😊台灣菜 果然唔會令我失望😌
朋友新搬去黃大仙 晏晝約左姊妹們

鍾意食藥膳花雕酒味嘅 應該都唔會失望

🍴芝士肉鬆捲餅
必點👍🏻👍🏻足料
頭尾兩舊 都可以食到芝士&肉鬆

🍴嘆嘆拼盤(大)
脆香甜不辣 :外脆內軟
胖胖台灣腸 :超好味🤤
招牌鹽酥雞 :脆!

🍴嘆碗肉丸湯
貢丸全部生到一樣樣🫣
我揀中左粒芝士🧀
係流心架😍😍

🍴鹽酥排骨鐵路便當 配湯
唯一美中不足係 排骨係一大塊 無剪開

🍹蘋果青檸草莓烏龍茶(熱)
最有驚喜嘅飲品
好香果味 👍🏻👍🏻