2023-07-12 22 浏览
嘆嘆 今日放假約左朋友來黃大仙嘆嘆🩷餐廳裝修好靚好岩影相📸️打卡我地🥰食個中午餐🍱再嘆埋甜品🍧好chill叫左8款食物😍🥰都係$350 ~ 好抵食2個主食、2款小食、2款甜品、2款飲品主食。蕃茄牛肉麵 $78 有牛筋、牛腱、甘筍、蘿蔔、娃娃菜配上蕃茄濃湯~台灣麵好掛湯~好濃郁。鐵路便當滷肉飯 $65 簡左鹽酥排骨~非常酥香~成個擺盤好靚🩷仲跟湯、炸春卷、滷肉飯~非常滿足小食 。香酥鹽酥雞叫餐優惠價+ $38雖然話係細份~但其實份量好足即叫即炸~外脆內嫩~好香口。滷大豬雙拼$40係滷水豬耳同滷水五花腩~豬耳爽脆、五花腩入味🤤飲品。古祖黑糖珍珠奶茶🧋 +$5 呢款必叫🩷超好飲😋Q彈珍珠配上濃香茶味黑糖奶茶🧋好正。蜂蜜綠茶寒天 +$3 蜂蜜綠茶甜甜地飲落好清新~甜品。仙草凍牛奶 $32可自選配2款配料 我就簡左👇🏻
~手打紫薯泥 ~ 入口綿軟紫薯蓉
~黑糖麻糬~外皮煙靭內裏包裹住花生粒配埋仙草牛奶,口感層次豐富。香芒雜雜 $88 甜品控不能錯過~真係好豐富~一口氣可以食到幾款嘅甜品~芒果千層蛋糕~香芒雪糕~芒果甘露布丁~忌廉泡芙性價比真係好高~食物環境都唔錯,大家有機會要嚟試吓🩷📍黃大仙龍翔
嘆嘆
今日放假約左朋友來黃大仙嘆嘆🩷
餐廳裝修好靚好岩影相📸️打卡
我地🥰食個中午餐🍱再嘆埋甜品🍧好chill

叫左8款食物😍🥰都係$350 ~ 好抵食
2個主食、2款小食、2款甜品、2款飲品

主食
。蕃茄牛肉麵 $78

有牛筋、牛腱、甘筍、蘿蔔、娃娃菜
配上蕃茄濃湯~台灣麵好掛湯~好濃郁

。鐵路便當滷肉飯 $65

簡左鹽酥排骨~非常酥香~成個擺盤好靚🩷
仲跟湯、炸春卷、滷肉飯~非常滿足

小食
。香酥鹽酥雞叫餐優惠價+ $38

雖然話係細份~但其實份量好足
即叫即炸~外脆內嫩~好香口

。滷大豬雙拼$40

係滷水豬耳同滷水五花腩~
豬耳爽脆、五花腩入味🤤

飲品
。古祖黑糖珍珠奶茶🧋 +$5
呢款必叫🩷超好飲😋
Q彈珍珠配上濃香茶味黑糖奶茶🧋好正

。蜂蜜綠茶寒天 +$3
蜂蜜綠茶甜甜地飲落好清新~

甜品
。仙草凍牛奶 $32
可自選配2款配料 我就簡左👇🏻

~手打紫薯泥 ~ 入口綿軟紫薯蓉
~黑糖麻糬~外皮煙靭內裏包裹住花生粒
配埋仙草牛奶,口感層次豐富

。香芒雜雜 $88
甜品控不能錯過~真係好豐富~

一口氣可以食到幾款嘅甜品
~芒果千層蛋糕
~香芒雪糕
~芒果甘露布丁
~忌廉泡芙

性價比真係好高~食物環境都唔錯,
大家有機會要嚟試吓🩷

📍黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號舖

#嘆嘆 #taitaicafe #cafe #hkcafe #cafehk #打卡 #打卡餐廳 #台式飲品 #珍珠奶茶 #千層蛋糕 #台式牛肉麵 #芋圓 #花茶 #咖啡 #奶茶 #黃大仙 #韓閣旗艦店 #清零茶 #台灣野 #特色小食 #芒果雜雜 #3.6牛乳芋圓特盛
2023-07-10 26 浏览
咁樣講好似好誇張,但係入到去叫嘅手搖飲品都真係好台南嘅感覺,所以如果有朋友平時都飲好少糖份飲品嘅話,咁可能叫返傳統佢贈送嘅飲品會穩陣啲,例如熱檸水嗰啲就保險啲份量好足夠,座位都幾寬敞,所以有機會嘅話大家都可以食吓鹽酥雞配飯,因為今次我只係食咗牛肉麵同埋甜品,所以留返俾大家試吓其他嘅選項呢!btw佢既炸地瓜球其實係幾好食,冇影到係因為醒起要影相嘅時候已經差唔多食晒鴛鴦色紫色同黃色個顏色都好好睇,同埋佢揸得啱啱好,試食活動入面的誠意推介!

用餐优惠
試食活動
2023-07-10 22 浏览
星期日唔想周圍去,上網睇吓附近有冇啱食的餐廳🍴呢間「嘆嘆」就係黃大仙中心主打台灣菜,裝修以小巷及花海主題的餐廳,座位非常舒適,播住音樂好有氣氛。《嘆嘆套餐A $98》~主食:嘆嘆招牌牛肉麵(+$20.0)份量十足的牛展炆得入味,台灣麵條🍝夠彈牙。~甜品:3.6 牛乳黑糖芋圓特盛 (+$40.0)手工QQ芋園,3.6牛乳黒糖沙水香草雪糕,珍珠,黑糖紅豆麻糬,3.6牛奶布丁🍮紅豆🫘,材料豐富,解暑一流。~是日綠茶🍵~追加香酥鹽酥雞(細份)(+38.0)我最愛台灣小食,鹽酥雞炸得外脆肉嫩。《嘆嘆套餐B $98》主食~秘製滷牛展 拼 手炒蔥油伴麵,牛展入味,蔥油好香,拌台灣麵條好食。「嘆茶」~荔枝乳酪大馬士革綠茶,荔枝爆珠,士多啤梨🍓、荔枝肉、酸酸甜甜好清涼。~追加黑糖炸雞翼 2件 (+16.0)雞翼外脆內juicy加埋黑糖,甜甜哋好香口。甜品~是日精選甜點係泡芙蛋捲。

《嘆嘆套餐A $98》
~主食:嘆嘆招牌牛肉麵(+$20.0)
份量十足的牛展炆得入味,台灣麵條🍝夠彈牙。

甜品:3.6 牛乳黑糖芋圓特盛 (+$40.0)
手工QQ芋園,3.6牛乳黒糖沙水

~是日綠茶🍵
~追加香酥鹽酥雞(細份)(+38.0)
我最愛台灣小食,鹽酥雞炸得外脆肉嫩。

《嘆嘆套餐B $98》

甜品~是日精選甜點係泡芙蛋捲。
2023-07-02
午餐
2023-07-09 23 浏览
今日經過黃大仙發現咗一間特色嘅台灣小店 嘆嘆 裝修好有特色 🌸花花主題 十分少女下午茶同套餐都好吸引😍套餐古早滷肉飯配滷水雞翼 🍖🍛滷肉份量多 肉質柔軟,開胃好味而且份量十足滷水雞翼十分之入味又唔會太鹹有台灣風味仲超大份的 🍭夢夢幻嘅粉藍同粉紅色10分少女風好適合打卡 沙冰口感 唔會太甜 🍰招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕睇相已經覺得好吸引,煙靭嘅珍珠配上濃香嘅奶蓋千層蛋糕 必點嘅甜品🧀🌯芝士肉鬆捲餅卷餅熱辣辣 芝士配肉鬆 係台灣的味道!🍲養生燉湯 十全大補藥燉排骨湯第一次飲藥膳嘅湯底,味道濃郁10分入味感覺好補 唔錯 而且燉湯嘅排骨都好入味配上紫菜飯 10分健康! 🍬🥛戀心富士山紫薯奶蓋3.6牛乳特飲紫色白色紫薯味濃配3.6牛奶, 微甜口感10分解渴性價比高而且好適合打卡適合下午茶傾偈影相傾計嘅好地方😋
今日經過黃大仙發現咗一間特色嘅台灣小店 嘆嘆
裝修好有特色 🌸花花主題 十分少女

下午茶同套餐都好吸引😍
套餐古早滷肉飯配滷水雞翼

🍖🍛滷肉份量多 肉質柔軟,
開胃好味而且份量十足
滷水雞翼十分之入味又唔會太鹹
有台灣風味仲超大份的

🍭夢
夢幻嘅粉藍同粉紅色10分少女風
好適合打卡 沙冰口感 唔會太甜

🍰招牌珍珠奶茶奶蓋蛋糕

🧀🌯芝士肉鬆捲餅
卷餅熱辣辣 芝士配肉鬆 係台灣的味道!

🍲養生燉湯
十全大補藥燉排骨湯

第一次飲藥膳嘅湯底,味道濃郁10分入味
感覺好補 唔錯 而且燉湯嘅排骨都好入味
配上紫菜飯 10分健康!

🍬🥛戀心富士山紫薯奶蓋3.6牛乳特飲
紫色白色紫薯味濃配3.6牛奶, 微甜口感
10分解渴

性價比高而且好適合打卡
適合下午茶傾偈影相傾計嘅好地方😋

2023-07-08 23 浏览
點了一個套餐,有主食、飲品和甜品主食是滷牛展蔥油撈麵,蔥油味頗香,正正常常。飲品是古祖黑糖珍珠奶茶,偏甜,而且奶茶味非常港式,不像台灣奶茶,珍珠很硬。甜品令人失望,只是兩塊薄薄的忌廉蛋卷,不是想像中有小小的蛋糕/仙草。還有一個頗趕客的是,我放工比較晚去(還有一個多小時才關門),但上菜第一道竟是甜品,然後店員一直很急忙地執旁邊的枱,餐具聲此起彼落,未能好好地吃一頓飯,感覺很急趕。
點了一個套餐,有主食、飲品和甜品
主食是滷牛展蔥油撈麵,蔥油味頗香,正正常常。

2023-07-08
2023-07-08 17 浏览
今日介紹一家在黃大仙區正宗的台灣美食。這家餐廳叫做「嘆嘆」,位於黃大仙區,這家餐廳的餐點種類繁多,其中包括鐵路便當,您可以選擇點選內含台灣香腸和蔬菜的鐵路便當。該餐廳的鐵路便當採用新鮮的食材和傳統的烹調方法製作,其台灣香腸口感鮮美,蔬菜也非常新鮮,讓人一吃就能感受到美食的魅力。此外,該餐廳的鐵路便當份量十足,價格也非常實惠,是一個非常不錯的選擇。除了鐵路便當,該餐廳還有許多道地的台灣美食可供選擇,例如牛肉麵、三杯雞等等,都是非常受歡迎的菜品。紫薯牛奶紫薯牛奶的口感濃郁柔滑,牛奶的滑順和紫薯的甜味混合在一起
今日介紹一家在黃大仙區正宗的台灣美食。

紫薯牛奶

紫薯牛奶的口感濃郁柔滑,牛奶的滑順和紫薯的甜味混合在一起
2023-07-08 26 浏览
嘆嘆 Tai Tai Cafe黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:嘆嘆招牌牛肉麵 ,夢,香芒雜雜,嘆嘆拼盤,戀心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲,抹茶凍牛奶,古祖滷拼盤,嘆嘆紫薯奶茶,草莓格仔餅雪糕球等候時間:0分鐘嘆嘆招牌牛肉麵:牛肉量多大大塊,煙韌又彈牙,湯汁清甜,麵條軟硬適中!😋😋😋夢:冰凍的士多啤梨藍橙乳酪特飲,顏色美麗,飲落透心涼!👍👍👍香芒雜雜:有芒果千層蛋糕、芒果雪糕、芒果甘露布丁,還有泡芙,正!😍😍😍嘆嘆拼盤:有脆香甜不辣、胖胖台灣腸、招牌鹽酥雞,一次過享受三重滋味!👏🏻👏🏻👏🏻戀心富士山(日)奶蓋藍橙乳酪特飲:分紫、藍、白三色,極有層次感,乳酪的酸甜味道十分解渴!😋😋😋抹茶凍牛奶:純白的凍牛奶布丁與一塊塊凍抹茶布丁沐浴在凍牛奶中,邊吃布丁邊飲牛奶很寫意!😍😍😍古祖滷拼盤:集齊滷牛展、滷雞翼、滷糖心蛋,三者皆為水準之作,好比劉關張桃園三結義!👍👍👍嘆嘆紫薯奶茶:甜甜的紫薯在頂,香滑奶茶在底,唔飲好蝕底!👏🏻👏🏻👏🏻草莓格仔餅雪糕球:格仔餅沾滿忌廉及奶油,還有壓頂雪
嘆嘆 Tai Tai Cafe

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

等候時間:0分鐘

草莓格仔餅雪糕球:格仔餅沾滿忌廉及奶油,還有壓頂雪糕球,涼快在心頭!😋😋😋
2023-07-07
  • 古祖滷拼盤
  • 嘆嘆紫薯奶茶
  • 草莓格仔餅雪糕球
2023-07-07 11 浏览
嘆嘆地址 : 地址:黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號鋪 味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐等候時間:0分鐘這是一間精品台式cafe, 除了台式食品非常好吃之外,這裏的甜品和飲品也非常出色。餐廳鄰近地鐵站-黃大仙站,非常方便。吃完晚飯,可在附近逛街。餐廳舒適寬敞,清潔衛生,而且設計獨特。因為餐廳是台灣食品,所以我們點了嘆嘆招牌牛肉麵、嘆嘆拼盤和古祖滷拼盤,全部都非常台灣地道,非常美味。嘆嘆拼盤有脆香甜不辣、胖胖台灣腸和招牌鹽酥雞。古祖滷拼盤有鹵水牛展、鹵水雞翼、鹵水溏心蛋。要了兩款拼盤就可以享有六款不同的食物種類,吃得我真的心花怒放。Yeah!甜品方面,非常推介草莓格仔餅雪糕球和香芒雜雜。食物的賣相極之精緻美觀,實在不捨得吃掉。味道方面,格仔餅香甜可口,配上面製過的士多啤梨和雪糕球,非常合配,吃不停口。另外,極之喜歡芒果的我,芒果雜雜就是最佳之選,甜品圍繞著芒果為主,有芒果奶凍、芒果千層蛋糕、芒果泡芙和芒果雪糕,吃不停口。正!飲品方便也非常出色,我們點了夢、嘆嘆紫薯奶茶和戀心富士山,三款飲品也非常有特色,容易入口,非
嘆嘆
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐
等候時間:0分鐘

餐廳舒適寬敞,清潔衛生,而且設計獨特。

飲品方便也非常出色,我們點了夢、嘆嘆紫薯奶茶和戀心富士山,三款飲品也非常有特色,容易入口,非常解渴、透心涼。

-嘆嘆招牌牛肉麵

-嘆嘆紫薯奶茶
-草莓格仔餅雪糕球

!!
2023-07-06 17 浏览
黃大仙美食攻略2023今期黃大仙人氣餐廳台式小店,風味小吃,牛肉麵,肉燥飯,炸雞扒先黎一客牛肉麵有豐富食材,麵身Q彈,湯底濃厚,味道偏清淡,岩曬大家口味,牛肉片嫩滑入味仲有大量蔬菜煮成湯底,幾順口蘿蔔夠大件清甜下一味係紫菜肉燥米粉湯上,清湯台灣米線,口感彈牙索湯,肉燥味濃拌勻食更好突出,同樣都係偏清少油肉炆骨,骨炆燉到一咬即離骨最後食甜品,千層芒果CAKE 酸甜滋味皮夠薄黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號舖Shop G06E-G06G, G/F, Temple Mall North, 136 Lung Cheung Road, Wong Tai Sin@嘆嘆 #嘆嘆cafe  Tai Tai Cafe
黃大仙美食攻略2023
今期黃大仙人氣餐廳
台式小店,風味小吃,牛肉麵,肉燥飯,炸雞
先黎一客牛肉麵
仲有大量蔬菜煮成湯底,幾順口
蘿蔔夠大件清甜

下一味係紫菜肉燥米粉
肉炆骨,骨炆燉到一咬即離骨
最後食甜品,千層芒果CAKE 酸甜滋味
皮夠薄

@嘆嘆 #嘆嘆cafe
Tai Tai Cafe
2023-07-06 8 浏览
我們近日到訪了一家位於黃大仙的台灣餐廳嘆嘆,點了他們的招牌牛肉麵套餐。整家餐廳的裝潢簡約又舒適,讓人感到非常放鬆。首先來到桌上的招牌牛肉麵,湯頭濃郁,牛肉鮮嫩多汁,入口即化。面條Q彈有嚼勁,口感非常好。而且套餐還附有飲品和甜品,份量十足,非常值得推薦。喝的方面,我們點了他們送的茶,不甜,非常適合搭配麵食。整體來說,這家台灣餐廳的牛肉麵真的非常好吃,值得一試。如果你喜歡台灣美食,不妨來這裡品嚐一下,相信你也會愛上這裡的美食。

喝的方面,我們點了他們送的茶,不甜,非常適合搭配麵食。

鐵路便當滷肉飯配炸花枝&台灣腸$68黎到覺得都幾大份 ,有飯有湯一個午餐盒好有食學校飯既感覺,好均衡飲食 炸花枝我真係每次去台灣都好鐘意食台灣腸都係一樣咁正呢個set好飽呀 食唔哂蕃茄牛肉麵$78新鮮蕃茄做既湯 濃濃既蕃茄味忍唔住飲哂啲湯麵幾彈牙 牛肉都有幾件嘆嘆紫薯菲菲$68好岩打卡💜 大大盤紫色手打紫薯泥 好滑溜仲食到粒粒既紫薯牛奶布丁 好香奶味😋😋 珍珠 煙韌好食3.6牛紫薯奶蓋沙冰 正到呢~~仙草真係好正😍😍 仲有芋圓大份到2個人都食唔哂夏天叫份真係好開心 食完涼浸浸跟餐叫左黑糖珍珠奶茶(+$5)唔會死甜,珍珠煙韌好食,奶味夠同茉莉綠茶(+$3)普通綠茶味環境真係好有懷舊感係以前既台灣餐廳如果餐廳係播返啲年代感既台灣歌會仲有feel#foodie_aki #yum_yum
鐵路便當滷肉飯配炸花枝&台灣腸$68
黎到覺得都幾大份 ,有飯有湯一個午餐盒
好有食學校飯既感覺,好均衡飲食
炸花枝我真係每次去台灣都好鐘意食

嘆嘆紫薯菲菲$68
好岩打卡💜 大大盤紫色
手打紫薯泥 好滑溜仲食到粒粒既紫薯
牛奶布丁 好香奶味😋😋 珍珠 煙韌好食
3.6牛紫薯奶蓋沙冰 正到呢~~
仙草真係好正😍😍 仲有芋圓
大份到2個人都食唔哂
夏天叫份真係好開心 食完涼浸浸

跟餐叫左黑糖珍珠奶茶(+$5)
唔會死甜,珍珠煙韌好食,奶味夠

同茉莉綠茶(+$3)
普通綠茶味

環境真係好有懷舊感
係以前既台灣餐廳
如果餐廳係播返啲年代感既台灣歌會仲有feel

#foodie_aki #yum_yum
嘆嘆紫薯菲菲
嘆嘆紫薯菲菲
2023-06-30 22 浏览
上星期日去左黃大仙中心既「嘆嘆」台式餐廳食晚飯,各款台式傳統美食都有,而且仲有我最鍾意既夜市小食同甜品,好味又抵食。首先是「蕃茄牛肉麵」,麵條彈牙有嚼勁,牛肉入味,蕃茄湯底香濃,讓人一口接一口,喝得津津有味。🍅🐄🍜另一款非常抵食是「客飯套餐」,一份上海排骨配上滷肉飯,仲有梅子汁飲品,真的是絕配!排骨肉質鮮嫩,微酸口感,讓人胃口大開。滷肉飯的肉質也十分軟嫩,入口即化,整體來說是一份非常滿足的套餐。🍚🍖🍹接著是甜品時間!3.6 牛乳黑糖芋圓特盛,這碗芋圓裡面的芋泥十分綿密,加上牛乳黑糖的甜度,味道十分濃郁。特盛份量十足,非常值得一試。🍠🥛🍬最後是「特濃奶蓋朱古力」,這杯飲品口感濃郁,奶蓋與朱古力的比例非常適中,喝起來不會過甜,十分好喝。🍫🍼仲有我地點既招牌「嘆嘆拼盤大」,裡面有鹽酥雞、烤台灣腸、甜不辣,每一樣都十分美味。鹽酥雞外脆內嫩,烤台灣腸的肉汁十足,甜不辣的口感清爽,是一份非常值得推薦的拼盤。🍗🌭🍡總括來說,「嘆嘆」台式餐廳的食物味道十分地道,食物份量也十分足夠,非常適合一家大小來享用。如果你正在黃大仙中心逛街,不妨來這裡一嚐台式美食!🍴👨‍👩‍👧‍👦

2023-06-29 31 浏览
今日咁岩泥到黃大仙,係黃大仙北館盡頭最入有間餐廳,就入左去試。佢一分為二,一邊係韓式餐廳,另一邊係台式,牆上有好多懷舊電影海報,空間感都幾好主打台灣菜,涼拌前菜,各款小食如鹽酥雞、捲餅、水餃,便當飯麵類等,亦有套餐選擇_➤麻香肉燥撈麵🍜$52雖然話小辣,但食落口唔太辣,肉燥分量適中,加埋青瓜絲冇咁膩➤秘製滷牛展拼手抄蔥油麵🍜$68牛展有三塊,份量正常,食落都軟淋,但略嫌蔥油麵味道較淡,要加埋附上嘅甜豉油食➤芝士肉鬆捲餅🫔$44肉鬆同芝士嘅配搭正,頭尾都食到,而且唔容易散開,不過捲餅皮較厚身➤抹茶奶蓋千層蛋糕🍰$48淡淡嘅抹茶味配紅豆餡同忌廉,唔太甜➤3.6牛乳黑糖芋圓特盛🍧$88好大碗,有三色芋圓、珍珠、紅豆、牛奶布丁、海鹽雪糕、花生麻糬,撈埋牛乳黑糖冰,材料豐富,甜度適中➤奶蓋藍橙乳酪特飲🧋+$25飲品顏色係富士山嘅配色,上層白色嘅奶蓋加埋下層甜酸嘅沙冰,味道有啲特別➤是日選茶(凍茶)🍵+$0普通茶,冇特別_🍽味道指數:★★☆☆☆📷環境指數:★★★☆☆🛎服務指數:★★★☆☆💰抵食指數:★★☆☆☆😋推薦指數:★★☆☆☆📍嘆嘆黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號舖

_
➤麻香肉燥撈麵🍜$52
雖然話小辣,但食落口唔太辣,肉燥分量適中,加埋青瓜絲冇咁膩
麻香肉燥撈麵

➤秘製滷牛展拼手抄蔥油麵🍜$68
秘製滷牛展拼手抄蔥油麵

➤芝士肉鬆捲餅🫔$44
芝士肉鬆捲餅

➤抹茶奶蓋千層蛋糕🍰$48
淡淡嘅抹茶味配紅豆餡同忌廉,唔太甜
抹茶千層奶蓋蛋糕

麻香肉燥撈麵
芝士肉鬆捲餅
3.6牛乳黑糖芋圓特盛
2023-06-28 28 浏览
去黃大仙除左可以拜神仲可以食台灣野架🥰今次去左呢間專門食台式食物🥘佢嘅裝修都幾特別,有少少六七十年代嘅感覺。我哋叫咗牛肉麵、滷水拼盤、鹽酥雞、蛋卷、兩杯台飲,同埋一個甜品🥰滷水拼盤好粥了,而且好惹味。我最鍾意係甜品芋頭圓黑糖刨冰🍧凍冰冰加埋好多嘅配料,例如芋頭泥涼粉同埋珍珠等,為午餐做一個完美嘅句號🤣朋友最鍾意食鹽酥雞,熱辣辣啱啱炸好加少少調味粉香脆~🏠嘆嘆 (黃大仙)黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下G06E-G06G號舖
去黃大仙除左可以拜神仲可以食台灣野架🥰

🏠嘆嘆 (黃大仙)
2023-06-23 33 浏览
行街行到攰攰地,然後我同老公就揀左間食台灣嘢嘅café食吓嘢。Café 門面都幾 colourful,感覺好似入左夢幻森林咁。再行入D坐底,就見到牆上掛滿台灣夜市嘅畫,好有特色。呢度都幾多嘢食,另外仲有套餐。我哋揀左兩個嘆嘆套餐C,有主食、飲品同甜品。嘆嘆招牌牛肉麵:主菜跟左兩款前菜,台灣雪菜同酸蘿蔔,鹹鹹酸酸幾開胃。牛肉麵咬落煙韌,有三大舊牛腱、紅蘿蔔同白蘿蔔,老公話三款都好淋,佢哋吸晒D湯汁,夠味。鐵路便當盒 – 鹽酥雞:便當盒幾豐富,除左有主角鹽酥雞同鹵肉飯,另外仲有小食、海帶湯同菜。小食係春卷同溏心蛋,幾好味。鹽酥雞炸得香脆,唔肥唔多油。鹵肉飯唔多肥肉,汁亦整得幾好,唔太鹹,我就特別鐘意呢兩款。海帶湯味道清淡,就咁可以中和返果兩個主食。抹茶奶蓋千層蛋糕:蛋糕有層次感,夾住忌廉同紅豆食好creamy,又唔會太甜,OK喎。嘆嘆抹茶紅豆大盛:呢個甜品好大份,好吸引。有抹茶凍、雲呢拿雪榚、珍珠、紅豆、鯛魚燒同3.6牛奶抹茶沙冰,整體甜度剛好,越食越凍,夏天食呢個啱晒。戀心富士山 (夜) – 紫薯奶蓋3.6牛乳特飲:淡淡紫薯味,牛奶味濃,唔太甜,重點係夠凍,啱晒咁熱嘅天氣。特濃奶蓋朱古力

特濃奶蓋朱古力 (凍):同樣夠凍,朱古力味濃,加埋厚厚奶蓋夠滑,幾好。
2023-06-17