2021-09-22 66 浏览
喺大埔超級城經過呢間新開嘅餐廳見到好多人排隊所以諗住難得入到咁遠就試下 (新店開張有八折)-我同朋友都有兩個餐想試 然後就分別叫咗紅酒同壽喜燒蛋包飯蛋包飯黎到會問洗唔洗影相先 然後會喺你面前切開蛋包同淋汁 -🎏日式紅酒燉牛肉蛋包飯 💰$98🎏壽喜燒牛肉蛋包飯 💰$85(+$25 飲品及是日涼拌菜)(+45飲品及喫茶蛋糕)前者牛肉都幾大舊 不過有少許偏肥🥲後者好入味 但有幾塊牛肉似煮得過熟 有啲韌🥲兩者牛肉不過不失 未到好食程度反而蛋好滑同好香 煮蛋包時間控制得好好 切開瞬間流心🤤🤤-🎏抹茶牛乳 4.3牛乳加上苦澀抹茶 口感好濃厚🎏青森蘋果梳打 朋友話唔太點飲到蘋果味-餐廳環境不錯 簡約風 坐落唔擠迫門口位有張大檯放咗好多文具 擺設但睇唔到有價錢牌 唔知喺非賣品定可以買?
喺大埔超級城經過呢間新開嘅餐廳見到好多人排隊
所以諗住難得入到咁遠就試下 (新店開張有八折)
我同朋友都有兩個餐想試 然後就分別叫咗紅酒同壽喜燒蛋包飯
蛋包飯黎到會問洗唔洗影相先 然後會喺你面前切開蛋包同淋汁
🎏日式紅酒燉牛肉蛋包飯 💰$98
🎏壽喜燒牛肉蛋包飯 💰$85
(+$25 飲品及是日涼拌菜)
(+45飲品及喫茶蛋糕)
前者牛肉都幾大舊 不過有少許偏肥🥲
後者好入味 但有幾塊牛肉似煮得過熟 有啲韌🥲
兩者牛肉不過不失 未到好食程度
反而蛋好滑同好香 煮蛋包時間控制得好好 切開瞬間流心🤤🤤
🎏抹茶牛乳 4.3牛乳加上苦澀抹茶 口感好濃厚
🎏青森蘋果梳打 朋友話唔太點飲到蘋果味
餐廳環境不錯 簡約風 坐落唔擠迫
門口位有張大檯放咗好多文具 擺設
但睇唔到有價錢牌 唔知喺非賣品定可以買?
New Japanese cafe alert in @taipomegamallhk! Elegantly designed with wood accents and dark teal seats, @choubo_kissaten serves up quality sweet and savory Japanese dishes at affordable prices. There was a long queue when we went (most possibly attracted by the opening 20% off like us), but fortunately we could distract ourselves by browsing through the miscellaneous goods on sale at the restaurant entrance. If you order any omurice, the waiter will cut open the omelette and pour sauce on top upo

Omurice with Japanese Style Beef Stew in Red Wine Sauce

[Beef Stew Omurice]
If you order any omurice, the waiter will cut open the omelette and pour sauce on top upon serving, so remember to get your phones ready. The crunchy zucchini and carrot dices in the fried rice had a nice contrast with the tender oxtail and accompanying veggies (eggplant, cherry tomato and pumpkin).

Unatama Don

[Eel Don]
Generously drizzled in a thick soy sauce that gave flavor to the fluffy rice, the massive boneless eel completely covered the thick block of tamago egg below. Yummy!

Chicken Nanban (Small)

[Chicken Nanban]
The crispy fried chicken was drizzled in a thick sweet and sour glaze plus a thin tartar sauce, giving it a whirlwind of flavor. The refreshing cabbage shreds on the side and decorative chili threads on top added a finishing touch to the dish.

Baked Cheese Thick Sliced Toast

[Baked Cheese Toast]
Total cheese overload - besides the top layer, we were surprised to discover that there was melted cheese in the middle as well. The toast was thoughtfully sliced into three pieces and served with a side salad. Bonus points for the pretty parma ham flower!

Custard Pudding

[Custard Pudding]
Lucky that we got our hands on the last caramel custard pudding, which was heavenly smooth, ultra creamy and topped with a huge cherry. Probably one of the best purins I’ve had lately.

[Purple Drinks]
Unintentionally ordered color-coordinated drinks! These really exceeded our expectations - the rich sweet potato flavor went well with the milky foam while the grape and yakult was evenly balanced. Both drinks tasted even better after a little stirring with the sustainable straws!

2021-09-13
Chicken Nanban (Small)
Custard Pudding
大埔呢間人氣日式餐廳,有我最愛嘅蛋包飯🥰「炸北海道大蝦配四元豚豬扒」日本炸蝦大大隻,炸完裡面都唔會好乾,脆卜卜。四元豬扒比普通豬扒,口感好正。「日式紅酒燉牛肉蛋包飯」外層滑嘟嘟,賣相好靚,店員貼心切開再淋上汁,紅酒烹調嘅牛肉,味道更佳。「咖哩炸雞飯」咖哩都分好多種,日式咖哩特別香,而且唔會辣,小朋友都好like。炸雞份量好多。「岩燒乳酪多士」多士口感超鬆軟,加入豐厚嘅芝士,外層脆口,超好味「日式布甸」唔好睇佢細細杯,食得出好足料。又香又滑「波子汽水沙冰」炎炎夏日飲杯smoothie, 透心涼「焙茶牛乳」茶味同奶味比例恰當
大埔呢間人氣日式餐廳,有我最愛嘅蛋包飯🥰

「炸北海道大蝦配四元豚豬扒」

日本炸蝦大大隻,炸完裡面都唔會好乾,脆卜卜。
四元豬扒比普通豬扒,口感好正。

「日式紅酒燉牛肉蛋包飯」

「咖哩炸雞飯」

「岩燒乳酪多士」

多士口感超鬆軟,加入豐厚嘅芝士,外層脆口,超好味

「日式布甸」

唔好睇佢細細杯,食得出好足料。又香又滑

「波子汽水沙冰」

炎炎夏日飲杯smoothie, 透心涼

「焙茶牛乳」

• 日式布甸
  • 波子汽水沙冰
  • 焙茶牛乳
2021-09-19 65 浏览
·碰巧行經餐廳室外的走廊,見擺放了枱椅,猛然意會到開了一間新餐廳。在餐廳外排隊等了五分鐘左右便被安排到餐廳最後向街的座椅,感覺唔錯,食物種類不多,主要是蛋包飯,意粉,炸物,甜品,我選了芫茜醬蝦粉還有驚喜呢,可以有空時再來感受內咖 啡室的情調
2021-09-18 43 浏览
🍁位於大埔新開的Cafe「喫茶ちょうぼ」是濃濃昭和風情的復古日式裝潢,木制家俱與有著溫暖色調的唯美燈光,環境舒適寫意。餐廳除供應洋食料理,更有日本製精品出售。✨新張期內有八折優惠,性價比更高!🍳日式紅酒燉牛肉蛋包飯($98)這種蛋包飯在日本屬於半熟派蛋包飯,煎成橄欖形賣相飽滿,用刀輕輕劃開後,隱藏其中的蛋液像黃金瀑布一般,把飯蓋住!牛肉软糯入味,搭配著珍珠米,吃到最後都要把碟子給舔乾淨了。通常只有在動漫里才會出現,如今卻變成了現實!🍗南蠻炸雞(小$85)香口的炸雞外脆內軟,配上酸酸甜甜的南蠻醋和他他醬,開胃又美味!🧀️岩燒乳酪厚切多士($72)岩燒乳酪質地非常柔軟細膩,芝士奶香濃郁,配上鹹香的Parma ham,口感豐富,三重滋味!🍮日式布甸($35)質感比較厚實,蛋味濃郁,這個甜度一定是螞蟻人首選。🍠紫薯牛乳($38)有没有人和我一样是紫薯控的?看到粉紫色已經走心了,奶香濃郁,不太甜很健康的感覺。🍓草莓沙冰($48)顏值爆表的草莓沙冰,冰爽酸甜和甜蜜的奶蓋,整體配搭不錯!
🍁

新張期內有八折優惠,性價比更高!

🍳
日式紅酒燉牛肉蛋包飯($98)

🍗
南蠻炸雞(小$85)

🧀️
岩燒乳酪厚切多士($72)

🍮
日式布甸($35)
質感比較厚實,蛋味濃郁,這個甜度一定是螞蟻人首選。

🍠
紫薯牛乳($38)

🍓
草莓沙冰($48)
顏值爆表的草莓沙冰,冰爽酸甜和甜蜜的奶蓋,整體配搭不錯!
2021-09-17 76 浏览
平日8:30 入去食飯,唔洗等位直入。門前有棵大樹🌳,好靚好吸引,以啡色、大地色為主,燈光較暗,給客人秋天的感覺!9月開幕正好配合秋季主題! 😉😉😉樹下佈滿日本的精品、文具、花、香薰等等,給客人購買,很有新鮮感👍🏻如果等位時可以去看看精品打發時間😃非常好! 日本的產品特別美麗精緻! 🉐🉐🉐🌳大樹旁邊就是一個古典書櫃,放滿日本雜誌,給客人滿滿日本文藝風,無得去旅行,扮去了日本吧! 😃😃😀裝修看得出很有心思!喜歡古典優雅風格的人會喜歡。 😍😍😍😍點菜後10分鐘已經上菜,非常快!❤️🙂我點了紅酒燉牛肉蛋包飯,賣相已經很美!職員送上枱時問我們要不要拍照📷,然後她用刀切開了蛋包,把濃濃的醬汁倒入蛋包飯裏面。感覺非常新鮮和新奇,紅酒燉牛肉不會有紅酒味,牛肉也很好味😋不過未夠「林」,可以再煮「林」啲😁😁😁還有其他配菜矮瓜🍆蕃茄🍅南瓜🍠醬汁好香,蛋汁夠滑,白飯又夠多,整體很豐富! 不過無包飲品! 🥣🥣🥣🥣另外,再叫了蛋沙律厚多士,有沙律菜附送,包一杯飲品。蛋沙律和多士冇咩特別,味道好普通,賣相係好睇嘅! 🥚🥚🥚☕️飲品我叫了Hazelnut latte,好飲,帶甜,奶泡豐富細滑,咖啡杯好特別,係古典嘅杯設
平日8:30 入去食飯,唔洗等位直入。

🉐🉐🉐

點菜後10分鐘已經上菜,非常快!❤️🙂
不過無包飲品! 🥣🥣🥣🥣

☕️飲品我叫了Hazelnut latte,好飲,帶甜,奶泡豐富細滑,咖啡杯好特別,係古典嘅杯設計,厚厚實實好似金屬做,非常有質感! 餐具🍴看得出是很有心思挑選,所有菜式製作都好用心機!值得讚賞! 😍😍👍🏻👍🏻

職員方面,大家都好有禮貌,日本🇯🇵餐廳一定要做足! 店10:00 關門,職員主動9:30叫埋單,下次再試其他東西😊😊😊🥣👍🏻👍🏻

總結: 價格方面少少偏貴,中環價格,大埔街坊商場,希望保持品質和水準!而家新開張期間全單有8折,街坊優惠! 開心!

2021-09-16
2021-09-16 46 浏览
“日式紅酒燉牛肉蛋包飯”($98)“芫茜青醬蝦意粉”($82)“炸北海道大蝦配四元豚豬扒”($145)“岩燒乳酪厚切多士”($72)“日式布甸”($35)“雲朵沙冰”($52)“草莓沙冰”($48) 大埔新開咗間日式昭和風嘅喫茶店一入門口有一大棵楓樹喺道好靚🍁打卡啱哂😍菜式方面有提供蛋包飯,意粉,定食,炸物等等另外都有幾款厚多士同甜品😚咁我地就各樣都叫啲嚟食吓😆首先係餐廳推介嘅日式紅酒燉牛肉蛋包飯🍷🐮上枱時店員會幫你界開隻蛋然後淋上醬汁🤩成個畫面真係好治癒😝食落口感好夠嫩滑☺牛肉都腍身唔會怕韌😋第二個主食叫咗芫茜青醬蝦意粉🦐🍝雖然睇落好青咁,但食落芫荽味唔會太重青醬味道會比較突出💚大蝦蝦肉都算爽口🦐扁意粉質地煙煙韌韌咁幾有口感😚炸物就揀咗炸北海道大蝦配四元豚豬扒🦐🐷豬扒外面夠哂脆,入面嘅肉好鬆化🤤炸蝦就正正常常咁冇咩特別🤣呢碟炸物份量都幾大,豬扒食極都仲有咁🤣厚切多士有鹹有甜,我地就要咗岩燒乳酪味🍞其實即係焗芝士🧀食落香濃得嚟又唔會太溜☺多士預先切好成9粒,進食好方便😝甜品方面要咗日式布甸🍮食落好夠滑溜又香甜☺最正嘅係佢唔係落藥水車厘子而係新鮮車厘子🍒😝飲品選擇都唔少,有咖啡/茶/梳打
“日式紅酒燉牛肉蛋包飯”($98)
“芫茜青醬蝦意粉”($82)
“炸北海道大蝦配四元豚豬扒”($145)
“岩燒乳酪厚切多士”($72)
“日式布甸”($35)
“雲朵沙冰”($52)
“草莓沙冰”($48)

大埔新開咗間日式昭和風嘅喫茶店
一入門口有一大棵楓樹喺道好靚🍁打卡啱哂😍
菜式方面有提供蛋包飯,意粉,定食,炸物等等
另外都有幾款厚多士同甜品😚
咁我地就各樣都叫啲嚟食吓😆

首先係餐廳推介嘅日式紅酒燉牛肉蛋包飯🍷🐮
上枱時店員會幫你界開隻蛋然後淋上醬汁🤩
成個畫面真係好治癒😝
食落口感好夠嫩滑☺牛肉都腍身唔會怕韌😋

第二個主食叫咗芫茜青醬蝦意粉🦐🍝
雖然睇落好青咁,但食落芫荽味唔會太重
青醬味道會比較突出💚大蝦蝦肉都算爽口🦐
扁意粉質地煙煙韌韌咁幾有口感😚

炸物就揀咗炸北海道大蝦配四元豚豬扒🦐🐷
豬扒外面夠哂脆,入面嘅肉好鬆化🤤
炸蝦就正正常常咁冇咩特別🤣
呢碟炸物份量都幾大,豬扒食極都仲有咁🤣

厚切多士有鹹有甜,我地就要咗岩燒乳酪味🍞
其實即係焗芝士🧀食落香濃得嚟又唔會太溜☺
多士預先切好成9粒,進食好方便😝

甜品方面要咗日式布甸🍮
食落好夠滑溜又香甜☺
最正嘅係佢唔係落藥水車厘子而係新鮮車厘子🍒😝

飲品選擇都唔少,有咖啡/茶/梳打/牛乳/沙冰
我地就要咗2杯沙冰,分別係草莓🍓同雲朵☁️
草莓沙冰飲落好清甜☺
雲朵其實即係益力多味😍
紫紫地色咁好靚打卡一流💜
2021-09-15 60 浏览
🍁門口有售賣永生花及日式擺設 🎌日式紅酒燉牛肉蛋包飯店員上碟時會幫手切開隻蛋, 裡面既半熟蛋漿會慢慢流出, 再淋上秘製醬汁, 配上炒飯底, 美味しい!牛肉肉質軟淋, 啖啖肉!🎌草莓益力多沙冰🎌芫茜青醬蝦意粉 西式Pesto + Coriander Sauce, 幾乾身~ 大大隻蝦蝦~ 🎌炸北海道大蝦四元豚炸皮唔會太厚, 炸得幾酥脆, 豬扒用上日本四元豚, 大蝦咬落爽口彈牙~ 配上日本椰菜絲及特製他他醬~🎌岩燒乳酪多士岩燒乳酪上枱嘅時候呈現流心狀態, 不過真係要快快食, 凝固咗之後就比較滯~🎌日式布甸細細個, 加入了雲呢拿籽幾香, 略然質感實咗少少~ 🎌培茶牛奶
🍁門口有售賣永生花及日式擺設

🎌日式紅酒燉牛肉蛋包飯

🎌草莓益力多沙冰

🎌芫茜青醬蝦意粉

🎌炸北海道大蝦四元豚

🎌岩燒乳酪多士

🎌日式布甸
細細個, 加入了雲呢拿籽幾香, 略然質感實咗少少~

🎌培茶牛奶

2021-09-12
庆祝纪念
纪念日
大埔新開業💕洋式日料理cafe,一收到風已經即刻嚟試💨 一去到店外已經排滿大堆人等食 !一入門已經已經被嗰棵秋意濃濃既🍁楓樹吸引咗🤩 聽講佢仲會隨季節性更換㗎,咁每個季節都有唔同感覺啦😚·樹下面仲有好多不同日風既創意家品展覽,好似餐具,小擺設咁,猶如置身日本一樣😍 好令人懷念 ! 個人更喜歡店家用上柔和帶點憂鬱既暗黃燈光💡 加上深色木系裝潢,俾人一樣猶如置身懷念歐陸日風般,好有feel😌·🍳日式紅酒燉牛肉蛋包飯 HKD$98店員醒目又貼心地俾我哋相機食先📸👍 一切開已經見到半熟蛋漿緩緩流出😻蛋漿既治癒程度🤤🤤 係令人好想將佢放落口!好滑好juicy💯 飯底粒粒分明,珍珠米煙韌有咬口。而紅酒燉牛肉🐮口感就好似燉腍咗嘅牛腩咁,軟腍得嚟不失嚼勁😚·🐠鰻魚玉子蓋飯 HKD$98鰻魚肉質帶點微微彈性,但略為過份軟腍,失咗少許嚼勁🙂 勝在夠大條及搭配濃厚燒汁,惹味度挽回不少分數☺最吸睛👀係厚切玉子🥚 層次感豐富而且好有咬口,整體不錯的。·🐓南蠻炸雞 (小) HKD$85估唔到份量都有咁多 ! 2個人真係食唔哂😄 炸雞香脆結實🍗 特製沙律醬汁味道帶點甜味,令人引唔住食完又食😋·🍞小倉紅豆牛油法

🍳日式紅酒燉牛肉蛋包飯 HKD$98

🐠鰻魚玉子蓋飯 HKD$98

最吸睛👀係厚切玉子🥚 層次感豐富而且好有咬口,整體不錯的。
🐓南蠻炸雞 (小) HKD$85

🍞小倉紅豆牛油法式多士 HKD$75

烘過嘅厚多士本身已經好香😚 再配上北海道小倉紅豆同厚切牛油,真係超級邪惡😈

綿密香甜嘅紅豆蓉啖啖甜蜜滋味💕 食完真係唔知又肥幾多磅啦🙈😄
🌬雲朵沙冰 HKD$52

估不到原來係🍇香提口味,雖然唔係一大嚿雲朵喺杯面既效果,但一層層營造既雲朵都好吸睛😻
💜紫薯牛乳 HKD$38

美美既透明杯子營造到如瀑布效果😍 紫薯粉灑喺杯面真係好靚💜
📍喫茶ちょうぼ
大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖
2021-09-11
  • 日式紅酒燉牛肉蛋包飯
2021-09-14 133 浏览
今日興致勃勃,見到一間新開舖頭即管去試吓,喺門口排隊嗰陣時,望入去覺得環境優美,見到其他食客食緊嗰陣時,賣相都唔錯⋯⋯當然今次試菜係為咗打卡,結果…..真係得個打卡首先抹茶咖啡,根本一啲都唔熱,另外蛋包飯,都係麻麻哋冇乜特別,而我食嗰一個鰻魚玉子飯,鰻魚係有口感嘅,但飯就真係令我覺得太失望,唔係用珍珠米唔緊要,但飯係爛飯,一啲都唔好食總結,短期內都唔會再去,一試無妨!希望店舖有所改進,否則難以維持客人再去
今日興致勃勃,見到一間新開舖頭即管去試吓
總結,短期內都唔會再去,一試無妨!
希望店舖有所改進,否則難以維持客人再去
柚子煎茶
2021-09-14
用餐优惠
優惠券
2021-09-13 48 浏览
呢間昭和cafe裝修復古 深木色同墨綠色既枱櫈顯得好高貴 門口仲有棵楓樹🍁 好想去日本睇紅葉啊!食物好大份 價錢唔算太貴~~✨日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98職員會比你影埋相先切開同淋汁~蛋好滑~~唔同茶記會落好多牛油 所以食落相對冇咁膩🤔記得以前去日本食蛋包飯真係好少肉🤣呢度就有五六舊大大件燉牛肉~✨南蠻炸雞 $85原來係甜甜酸酸淋左他他醬既炸雞!第一次食咁甜既炸雞 好甜既人要試下!我都係鐘意唐揚多啲🧐如果炸粉薄返少少會更好🤔✨日式全日早餐 $112呢個好打卡able既all day breakfast📸份量都唔惹少!仲有埋港女avocado🥑多士都幾鬆軟~~✨京都朱古力蛋糕 $38超rich既朱古力蛋糕🙊當日本身想食布甸可惜賣晒😭但蛋糕都唔錯!濃得黎唔會太甜~✨抹茶牛乳 & 焙茶牛乳 $42 / $45可以唔洗嗌少甜既牛乳😌兩款都好濃 個人推薦焙茶牛乳!

✨日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98
職員會比你影埋相先切開同淋汁~

✨南蠻炸雞 $85

✨日式全日早餐 $112
呢個好打卡able既all day breakfast📸
份量都唔惹少!仲有埋港女avocado🥑
多士都幾鬆軟~~

✨京都朱古力蛋糕 $38

✨抹茶牛乳 & 焙茶牛乳 $42 / $45
可以唔洗嗌少甜既牛乳😌
兩款都好濃 個人推薦焙茶牛乳!
太美了!大埔新開的日本昭和風洋食喫茶店。進門前已看到搶眼的楓樹,樹下放着別緻的日系小物和擺設。旁邊也有日本雜誌架,每個角落都很美。店子裝修就是日本喫茶店的復古風格,連Menu也是一本美美的插圖畫冊,令人點餐時心情已很好。炸北海道大蝦配豚扒 - 這是炸物拼盤,有大蝦和炸豬扒。炸豬扒發揮不錯,但蝦肉略嫌有點不夠爽口。整體炸得很漂亮,調味也剛好。鰻魚玉子蓋飯 - 鰻魚很肥美,非常好吃也沒有細骨,玉子很大件,整碟飯份量很足。日式紅酒燉牛肉蛋包飯 - 侍應會用刀輕輕𠝹開蛋再澆上汁,賣相和儀式感兼備。味道跟我在日本吃到的沒有兩樣,真的有種返了家鄉的感覺。青森蘋果梳打和草莓沙冰 - 草莓沙冰是草莓Yogurt,味道較甜。青森蘋果梳打入口較清新。兩者拍照也很好拍。小倉紅豆牛油多士:這個份量絕對不是一個小食,因為旁邊還有沙律菜。吃一個也是很飽肚的。Lotus焦糖芝士脆餅:打卡必備,好看又好吃。值得一讚的是這個芝士脆餅吃後不會有很甜很膩的感覺,不過還是建議和朋友share吃。不論食物或飲品,都是美美美,也十分好吃!侍應們非常有禮,服務周到。短期內必會再次到訪!

炸北海道大蝦配豚扒

鰻魚玉子蓋飯

日式紅酒燉牛肉蛋包飯

青森蘋果梳打+草莓沙冰

小倉紅豆牛油多士

Lotus焦糖芝士脆餅

短期內必會再次到訪!

2021-09-11
炸北海道大蝦配豚扒
鰻魚玉子蓋飯
日式紅酒燉牛肉蛋包飯
青森蘋果梳打+草莓沙冰
小倉紅豆牛油多士
  • Lotus焦糖芝士脆餅
2021-09-13 61 浏览
早兩日放假同左朋友去大埔玩~~無意中經過呢間餐廳就俾佢既門面吸引住😍😍餐廳裝修走日系懷舊風,門口有個楓樹🍁打卡位!旁邊就有好多日式精品可以選購~~而家開張期間做緊全單8折既優惠!一於黎個偽日本之旅啦🇯🇵😎🍳日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98✨蛋包飯係佢地既特色,當然要試試!!店員上碟時會幫手切開隻蛋,但因為我影相影得耐,所以同店員講左想自己切🤣🤣食之前只要用刀輕輕切開表面,裡面既半熟蛋漿就會慢慢流出黎!然後再淋上秘製醬汁,就食得啦🤤🤤個蛋好嫩滑,牛肉都炆得好軟腍,咬落啖啖肉~~配埋個炒飯一齊食就更加perfect!!🍝日式卡邦尼意粉 $72✨朋友就試左呢個卡邦尼意粉,賣相都幾靚!!意粉面頭鋪滿木魚絲,中間有隻溫泉蛋🥚🥚撈勻之後食口感更creamy,好香芝士味~~而且意粉煮得啱啱好,有咬口之餘仲掛汁👍🏻👍🏻🍤炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $145✨豬扒用上日本四元豚,外層炸得好酥脆,內裡肉質鬆軟,有肉汁❤️❤️大蝦都炸得好香口,咬落爽口彈牙!!配上他他醬食更開胃😋😋🥪法式多士 $62✨上枱時暖暖地,望落好吸引!!估唔到份量都幾多,有兩大塊厚多士!面頭仲有好多雜莓作裝飾😍😍塊多士搽滿藍莓醬,咬落好鬆軟~
早兩日放假同左朋友去大埔玩~~
無意中經過呢間餐廳就俾佢既門面吸引住😍😍
而家開張期間做緊全單8折既優惠!一於黎個偽日本之旅啦🇯🇵😎

🍳日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98✨
蛋包飯係佢地既特色,當然要試試!!
個蛋好嫩滑,牛肉都炆得好軟腍,咬落啖啖肉~~
配埋個炒飯一齊食就更加perfect!!

🍝日式卡邦尼意粉 $72✨
朋友就試左呢個卡邦尼意粉,賣相都幾靚!!
意粉面頭鋪滿木魚絲,中間有隻溫泉蛋🥚🥚
撈勻之後食口感更creamy,好香芝士味~~
而且意粉煮得啱啱好,有咬口之餘仲掛汁👍🏻👍🏻

🍤炸北海道大蝦配四元豚豬扒 $145✨
大蝦都炸得好香口,咬落爽口彈牙!!
配上他他醬食更開胃😋😋

🥪法式多士 $62✨
上枱時暖暖地,望落好吸引!!
塊多士搽滿藍莓醬,咬落好鬆軟~食落仲好香肉桂味!推介👍🏻👍🏻

🍮日式布甸 $35✨
最後要試埋佢地既招牌甜品🥰🥰
食第一啖已食到好濃既蛋香同焦糖香,入口順滑~~
而且賣相好精緻,打卡呃like一流📸📸

飲品方面,我地叫左草莓沙冰($48)同青森蘋果梳打($45)~~
草莓沙冰望落好靚!飲落好fresh,夠清甜~~
而青森蘋果梳打就氣泡感十足!味道酸酸甜甜,可以解膩❤️❤️
2021-09-13 39 浏览
喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten係大埔超級城B區新開嘅日本洋式料理餐廳大家可以一解思鄉之情💕💕門口有零售區,仲有棵打卡🍁樹☺️等入座時可以Shopping下✨✨食物選擇多,份量比我想像中大😆日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98大過我塊面嘅蛋包飯香甜蕃茄味飯,醬汁香濃燉牛肉嘅肉質軟糯,好入味😋日式炸豬扒定食 $138炸豬扒好好味👍🏻👍🏻炸得外脆肉軟,無油膩感豬扒調味香口,停唔到口👏🏻👏🏻👏🏻南蠻炸雞(小) $85炸雞酥脆可口配埋酸酸甜甜嘅醬汁好開胃😚😚岩燒乳酪厚切多士 $72濃郁芝士味配埋ham一齊食好滋味多士中間好軟熟邊位好脆卜卜,口感有層次日式布甸 $35質感好厚實,食落軟腍腍甜度剛好抹茶4.3牛乳 $42抹茶控嘅我一定要揀啦🤣🤣香濃抹茶,滑嘟嘟嘅牛乳‼️意式咖啡 $36醒神香濃熱咖啡😉
喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten
係大埔超級城B區新開嘅日本洋式料理餐廳
大家可以一解思鄉之情💕💕
門口有零售區,仲有棵打卡🍁樹☺️
等入座時可以Shopping下✨✨

食物選擇多,份量比我想像中大😆
日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98
大過我塊面嘅蛋包飯
香甜蕃茄味飯,醬汁香濃
燉牛肉嘅肉質軟糯,好入味😋

日式炸豬扒定食 $138
炸豬扒好好味👍🏻👍🏻
炸得外脆肉軟,無油膩感
豬扒調味香口,停唔到口👏🏻👏🏻👏🏻

南蠻炸雞(小) $85
炸雞酥脆可口
配埋酸酸甜甜嘅醬汁
好開胃😚😚

岩燒乳酪厚切多士 $72
濃郁芝士味
配埋ham一齊食好滋味
多士中間好軟熟
邊位好脆卜卜,口感有層次

日式布甸 $35
質感好厚實,食落軟腍腍
甜度剛好

抹茶4.3牛乳 $42
抹茶控嘅我一定要揀啦🤣🤣
香濃抹茶,滑嘟嘟嘅牛乳‼️

意式咖啡 $36
醒神香濃熱咖啡😉
2021-09-13 49 浏览
好耐冇去日本 ,去到門口已有日本西餐廳感覺.... 外面已經好值得打卡嘅一嗰地方,仲聽聞每嗰季節 都會轉部樹,佢仲好多產品你睇 食完嘢都可以買吓嘢 。而成個餐廳擁有日本氣氛  ,包括職員衣著 ... 仲意去日本嘅你都可以去吓打卡,頂吓癮。日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98 紅酒燉牛肉,佢嘅燉牛肉真喺燉得好好完全唔韌,肉汁非常入面,加入日式汁淋落蛋包飯 ,而佢嘅西炒飯比一般嘅唔同,你試吓便會知道。。。明太子煙肉蛋包飯 $82 首次食到咁厚嘅厚切煙肉片 ,油脂分布同啲肉都啱啱好 唔會太肥 ,佢嘅配菜都唔錯。 炸北海道大假配豚豬扒 $145食得出好有日本炸物味,不論啲豬扒炸蝦同醬汁 ,外觀非常吸引 ...京都朱古力蛋糕 $38極為香濃嘅朱古力味,食得出有喺75%朱古力味嘅 (我估XD), 加上CREAM, 所以你唔會覺得好溜  。雲朵沙冰 $52香提味 ?? 雲朵沙冰真喺泡沬加上沙冰真喺好靚。特上蕎麥茶 $38蕎麥茶飲落去需有香濃嘅蕎麥味,真喺好貼體 。。小倉紅豆牛油多士餐 $75 紅豆蓉加上厚厚嘅牛油多士 配上啱啱整熱嘅多士,食落去真喺配搭一流加上有少少蔬菜解解甜度 ,食完好滿足。
好耐冇去日本 ,去到門口已有日本西餐廳感覺....

日式紅酒燉牛肉蛋包飯 $98

明太子煙肉蛋包飯 $82

炸北海道大假配豚豬扒 $145

京都朱古力蛋糕 $38

雲朵沙冰 $52
香提味 ?? 雲朵沙冰真喺泡沬加上沙冰真喺好靚。

特上蕎麥茶 $38
蕎麥茶飲落去需有香濃嘅蕎麥味,真喺好貼體 。。

小倉紅豆牛油多士餐 $75